Potentially hazardous Asteroids

Potentially hazardous Asteroids
pempa
 
Dali nekoj se sekjava na edna izjava deka neznam za kolku godini nekoj asteroid ni se priblizuva i deka e mozen udar so nego ?

Konkretno se raboti za asteroid koj vo 2029 godina bi mozel da ja udri zemjata. Ako ne veruvate eve go linkot. Prv e na spisok.

www.harvard.edu/iau/lists/PHACloseApp.html" target="_blank">http://cfa-www.harvard.edu/iau/lists/PHACloseApp.html JD Calendar (AU)
(99942) Apophis 2462240.41 2029 Apr. 13.91 0.0002318

Ova vaka na kratko....A naucnicite tvrdea deka nema opasnost, kao samo neznam 1% toa da se sluci.
Za info samo:
1 AU is approximately the mean distance of the earth from the sun = 149597870 km = 92955810 miles

Pa sega da mu ja misime koj i sto vleva napori da se spreci mozna katastrofa na zemjata....A mozebi seto ova e povrzano i so obidot na Svedskata (ili bese Finskata neznam, ama znam deka se od sever) vlada da sobere sto e mozno povekje primeroci od site vidovi na seminja na zemjata, osobeno na zitarici i istite da gi skladira vo nekoj t.n. vremenski bunker koj bi izdrazal sekakov vid na udar duri i nuklearen.

Moze tresam gluposti ali sto mu znam. Ociglednoto e sekogas pred nas no ne go gledame...
Lidija Ne be pempa ko so procitav nema ovoj asteroid tolkava golemina za da ima takov efekt ko so opisa ti. A inace definitivno ako se praj nesto bi trebalo od sega, pred se za da mozat so vreme da se prat poprecizno merenja, zosto tie od denes ne se dovolni za da mozi da se kazi so sigurnost dali, koga, kade ke udru ako udri.
pempa h**p://cfa-www.harvard.edu/iau/lists/PHACloseApp.html

* zameni so t.

Tocno, spomenatiot e Aphophis i toj e toj sto e dosta diskutabilen vo vrska so negovoto udiranje.
Inaku se povekje mi se motaat niz glava idei deka filmovite od tipot Armagedon i sl. se vsusnost filmovi koi bi sluzele da ne podgotvat za vakvata realna katrastrofa. Kolku bi bila posledicata po samo nekolku zemji neni sakam da znam, zatoa sto ako udri asteroid so tie dimenzii so sigurno kje imame uste edno svetsko cudo kako ona vo USA asteroidot koj udril pred X mil. godini, a kako rezultat na toa celata atmosfera kje se napolni so prasina od udarot, a so toa doagjaat polarnite zimi, pa principot na prezivuvanje na pojakiot, t.e. do mozno delumno unistuvanje na coveckata rasa. Mislam deka mesto da se davaat pari na razni vooruzuvnja redno e da se frlat pari na napredok na covestvoto t.e. na negova zastita i blagosostojba.
Dokolku nesto i se saka da se isprati na Apophis treba uste sega da se pocne da se gradi nekoja lansirna stanica vo vselenata so cel da se odbegnat postoeckite privlecni sili na zemjata, t.e. popametno da se iskoristi toa gorivo so cel poefikasna realizacija na proektot.
Lidija Ne be pempa ne tresis gluposti, zosto taka velis?!? Ne se ko so treba ovie stranicite so gi stavi samo.

Za ova Svedska, Finska muabetot neznam da ti kazam nemam nisto takvo slusnato ili imam promasano mozi. Inace kolkav e ovoj asteroidot golem?
pempa OK, eve kje napravam mala promena:

www.harvard.edu/iau/lists/PHACloseApp.html" target="_blank">http://cfa-www.harvard.edu/iau/lists/PHACloseApp.html

Sega kje treba da bide OK.
pempa grrr se nerviram. treba da bide samo
""www.harvard.edu/iau/lists/PHACloseApp.html" target="_blank">http://cfa-www.harvard.edu/iau/lists/PHACloseApp.html""

Selektiraj toa vo navodnicite od http:// pa do kraj. Forumot nesto nedava kako sto treba da se stavi linkot.
zlotty_co_380 ne be linkot ne raboti, i jas imam nesto zaslusnato za toa vo 2029 ama od damna bese, interesno kako i da e. A zamislete tuku da nema drug bezizlez, deka treba da mavne na zemjava, sto ke pravime togas?
dejan ^Tehnologijata deneska e mnogu visko, zatoa ne bi mozele nesto takov da se sluci.
Moze lesno da se unisti.
Lidija Pempa, vtoriot raboti tamu kaj so ja ima listata.

Kako i da e ovoj se vika sega znaci Apophis i vo dekmevri 2004 se zborase dali ke udri ili ne. Pobarav malku i ovoj asteroid e so dijametar od 320 metri...ama i ova dali ke udri i 2029 nemozi da se so sigurnost da se kazi. Pisese isto deka eden nacin da se reagira e da se isparti neznam kako se vika to na nasi ama to :) so ke postavi edno radio predavatel na Apophis so koja pomos ke mozi da se sledi poprecizno dvizenjeto na Apophis. Inace kako so velat ovde da se izbegne ova treba da se poturni asteroidot. A ako veke ima udar ne e golem i ke ima posledici mozi za nekolku zemji ama nemozi definitivno ni to da se proceni sega kade tocno ke udri ako udri.