Macedonia, Kosovo border to stay unchanged

Macedonia, Kosovo border to stay unchanged
BorisVM
 
SKOPJE, Macedonia, May 5 (UPI) -- Leaders of Macedonia and Serbia's Kosovo province agreed Friday that their border should not be changed, as it is a technical rather than a political issue.

Agim Ceku, Kosovo's interim prime minister, and Macedonian Prime Minister Vlado Buckovski agreed the present border should be respected and good neighborly relations and economic cooperation should be promoted, the Macedonian Makfax news agency reported.

"We do not want to change the border. The border demarcation line is an issue of technical not of political nature," said Ceku.

Buckovski said Macedonia has no political problem regarding the border issue because its country respects the borders of newly independent states of the former Yugoslavia.

In April, Macedonian President Branko Crvenkovski said the governments along the border and U.N. negotiators should solve the technical issue of the Macedonia-Kosovo border.

Serbs and ethnic-Albanians have been meeting to decide who will govern Kosovo, once U.N. civil mission and NATO protection forces leave the province, whose population is 90 percent ethnic-Albanian.
makedonec Ovaa tema se nadovrzuva na nastanot vo 70-te godini vo poranesna SFRJ koga bese prisutna poznatata bolest variola vera. Ova go spomnav od pricina sto Makedonija vo toa vreme gi zatvori granicite za da spreci sirenje na bolesta na nejzina teritorija. Na vakvata odluka na makedonskite vlasti se sprotistavi togasniot minister za zdravstvo Regep Pulja, inaku Albanec ostro reagirajki zosto Makedonija gi zapecatila granicite sprema Kosovo,tvrdejki deka megu Makedonija i Kosovo nikogas nemalo granici.
Uste od toj period se igralo na kartata za promenlivost na granicite.Sto se odnesuva do demarkacijata na segasnata granica na Makedonija so Kosovo, uste od start, makedonskata vlada treba da gi stopira site pregovori i razgovori vo vrska so ova prasanje, od pricina sto postoi validen megunaroden dogovor deponiran vo OON za odbelezuvanje na drzavnata granica megu Makedonija i Srbija i Crna gora vo delot kon Kosovo.
Kosovo e protektorat pod pokrovitelstvo na Obedinetite nacii, i kakvo takvo ne smee da ima aktivna politicka uloga za prasanje sto veke e reseno pomegu dve suvereni i megunarodno priznaeni drzavi.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by kus_k_urlu_curat

quote:
Originally posted by NACIONALIST

aj da nema vojna da mu ja dademe i zemjata, e takov narod sne nie.


Точно е, таков народ сте вие. Затоа ние владееме.

Vladeat tie chii pionchinja ste i majstorot nema da ve brani vechno...
Der_Beste Kosovo e protektorat pod pokrovitelstvo na Obedinetite nacii, i kakvo takvo ne smee da ima aktivna politicka uloga za prasanje sto veke e reseno pomegu dve suvereni i megunarodno priznaeni drzavi.

Кон ова не би додал ништо, апсолутно стои на место и само со ваков став мора да се настапи - остро, на прва и без попуштање. Браво мајсторе!
Der_Beste kus_k_urlu_curat, знаеш ли да пливаш?

Ако не знаеш, најпријателски би те советувал да почнеш да учиш. За следната година се подготвува манифестацијата „Велико купање Шиптара у Јадранском Мору“.

Однапред благодарен за твоето учество,

Der_Beste
concrete
quote:
Originally posted by achtung_panzer

quote:
Originally posted by kus_k_urlu_curat

quote:
Originally posted by NACIONALIST

aj da nema vojna da mu ja dademe i zemjata, e takov narod sne nie.


Точно е, таков народ сте вие. Затоа ние владееме.

Vladeat tie chii pionchinja ste i majstorot nema da ve brani vechno...



............................ he,he,he !!!!
Kaneo
quote:
Originally posted by NACIONALIST

Koga ke im gi otstapime nivite, ke gi pobaraat i megite, koga ke im gi otstapime i megite, posle ke gi pobaraat i patistata, i taka do beskonecno ucenuvanje, i eden den ke recat, e aj sega iseletese od ovde, Makedonija e nasa, i so nasata popustlivost, ke si receme mozebi e vistina nivna, aj da nema vojna da mu ja dademe i zemjata, e takov narod sne nie.


А си помислил ли дека затоа што се промовираме како такви и самите веруваме во тоа? Си пробал да мислиш спротивно од ова?
Не само што мислиме дека сме овци, туку и постојано сами им се сервираме на волците за вечера. Тоа не е ништо друго туку самосожалување и одење по линија на помал отпор.

Јас не мислам така - а порано мислев. Требаше да дојдам во Канада па да сфатам колку квалитетни луѓе се повеќето од Македонците.
јузер Granicata e sporna samo vo nekolku mesta kaj Debalde-Kosovo kade selanite od Debalde tvrdat deka del od nivnite nivi se naogjaat na makedonska strana i ne mozat da gi koristat, sto e mozebi tocno i zatoa bese prisuten Agim Ceku vo Debalde pred skoro vreme.
NACIONALIST Koga ke im gi otstapime nivite, ke gi pobaraat i megite, koga ke im gi otstapime i megite, posle ke gi pobaraat i patistata, i taka do beskonecno ucenuvanje, i eden den ke recat, e aj sega iseletese od ovde, Makedonija e nasa, i so nasata popustlivost, ke si receme mozebi e vistina nivna, aj da nema vojna da mu ja dademe i zemjata, e takov narod sne nie.
kus_k_urlu_curat
quote:
Originally posted by NACIONALIST

aj da nema vojna da mu ja dademe i zemjata, e takov narod sne nie.


Точно е, таков народ сте вие. Затоа ние владееме.
Aleksandra Dnevnik, 8 Maj, 2006

РЕАКЦИИ ПО СРЕДБАТА НА ПРЕМИЕРИТЕ НА МАКЕДОНИЈА И КОСОВО

Белград зачуден од изјавата на Бучковски

Обележувањето на границата е исклучиво надлежност на заедничката комисија на СЦГ и Република Македонија, соопшти Министерството за надворешни работи на СЦГ

Министерството за надворешни работи на Србија и Црна Гора соопшти дека е зачудено од изјавата на македонскиот премиер Владо Бучковски дека реалната граница помеѓу Македонија и Косово е административната граница од времето на СФРЈ.

- Обележувањето на границата е исклучиво надлежност на заедничката комисија на СЦГ и Република Македонија. Косово не е меѓународно признаена држава и нема свои државни граници - соопштија од Министерството.

Премиерот Бучковски во петокот се сретна со премиерот на привремената косовска влада Агим Чеку при што, покрај другото, се согласиле дека обележувањето на границата е „техничко, а не политичко прашање“. Чеку, претходно, изјави дека не го признава договорот за демаркацијата што во 2001 година го потпишаа Скопје и Белград. Бучковски изјави дека административната граница од поранешна Југославија ќе биде границата што ќе се одбележува. Тоа ќе се направи тогаш кога ќе се создадат предуслови од другата страна да се има партнер со целосен меѓународен кредибилитет.

Некои македонски медиуми викендов соопштија дека Бучковски и Чеку не ја расчистиле дилемата на која гранична линија практично се мисли - на таа од 1948 година или на границата по која патролираа македонската армија и УНПРЕДЕП по нашето државно осамостојување пред петнаесет години.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски вчера изјави дека премиерот Бучковски дополнително ја усложнува ситуацијата со границата.

- Посакувам премиерот ако не ја подобрува состојбата, барем да не ја влошува. Како што гледам, колку е поактивен, толку повеќе ја усложнува работата - рече тој.

Пратеникот од ВМРО-НП Слободан Чашуле вчера го повика Бучковски да се изјасни дали се откажал од меѓународно признаената граница со СРЈ.

- Тој по средбата со Чеку даде збунувачка изјава. Премиерот со своето однесување го крши Уставот на Македонија. На Бучковски му даваме уште една шанса да се прецизира за границата зашто во спротивно прави уставен престап. Се надеваме дека е грешка изјавата на Бучковски по средбата со поранешниот командант Чеку. Дали се откажуваме од границата со тоа што кажуваме дека таа ќе се колчи помеѓу СРМ и СФРЈ, ентитетите што сега не постојат? Успеавме да направиме стратегиски проблем оти ако се откажуваме од границата, го губиме суверенитетот - рече Чашуле.

Тој уште еднаш потсети дека постои меѓународен договор за границата помеѓу СРЈ и Република Македонија, ратификуван во ООН.

Амбасадата на САД во Македонија со соопштение го поздрави напредокот во односите помеѓу Македонија и Косово и реафирмирање на принципот за непроменливоста на границата. Амбасадорот на ЕУ во Македонија Ерван Фуере за Радио Канал 77 изјави дека демаркацијата на границата помеѓу Македонија и Косово треба да биде техничко прашање и не смее да се злоупотребува во предизборни цели.

- ЕУ верува дека разговорите за разграничувањето треба да се водат во контекст на преговорите за статусот на Косово - вели Фуере.

трендафил Македонија има меѓународно признати граници. И во делот со Косово кое пак во моментов е дел од СиЦГ. Тоа што премиерот спомнува повторно административни граници само значи дека или има навика на се` да им попушта на Албанците од каде и да се, или дека има долг кон Чеку од 2001 година кога и КЗК на чие чело тогаш беше овој ја нападна Македонија за да го врати СДСМ на власт. А тоа што некој од Косово има имот во Македонија, не значи дека тоа е дел од Косово. Имотот останува нивен, но во странство. Македонија беше фер да им понуди откуп на истиот дури по повисока цена од пазарната, но тие одбија. Веројатно мислејќи дека на тој начин ќе ја променат државната граница. Ако за неа одлучуваат Бучковски и неговите може и да успеат во тоа. Поради навиката секогаш да наведнуваат глава пред двоглавиот орел.


The_Crow Ne se raboti bas za tehnicko prasanje kako sto kosovskiot premier saka da go promovira. Prvo treba da se obelezi granicata kon kosovo vrz osnova na granicata koja bese vospostavena po odcepuvanjeto na SFRJ bidejki taa e granicata koja e validna. Sea albancive sakaat da ni nametnat nekoja nivna granica sto jas voopsto ne mozam nasive da gi svatam. Kosovo se uste ne e nezavisna drzava tuku e protektorat pod rakovodstvo na Obedinetite Nacii, taka sto nasive vlasti nema sto da pregovaraat so Kosovarite tuku treba da pregovaraat so vlastite vo Belgrad bidejki se uste se raboti za teritorija vo sostavot na Srbija i Crna Gora se do proglasuvanjeto na nezavisnosta. So rezolucijata na OON 1244 potocno na Sovetot za Bezbednost e dogovreno Kosovo da ostane vo ramkite na Srbija i Crna Gora taka sto albancite nelegitimno baraat drzava, megutoa tuka veke ni pravoto ne moze da pomogne. Kaj sto ima sila tamu pravda ne ocekuvajte.Samo me cudi odnosot na nasata vlada bidejki prasanjeto za granicata e dosta vazno prasanje za nasata stabilnost kako drzava i za naseto integriranje vo EU (cudno.)
трендафил А можеме ки и ние да се вратиме на некои постари административни граници од времето кога Качаник на пример бил во Македонија, па да ги завршиме приказните?


The_Crow
quote:
Originally posted by трендафил

А можеме ки и ние да се вратиме на некои постари административни граници од времето кога Качаник на пример бил во Македонија, па да ги завршиме приказните?




trendafil mislam deka ne ti drzi tezava. Moze ke reces vo nekoja druga prilika treba i solun da ni pripadne kako sto ni pripagal na vremeto, ja bi sakal da e taka, ama za zal, gledaj na sto ukazuvaat faktite.
Enigma
quote:
Originally posted by kus_k_urlu_curat

quote:
Originally posted by NACIONALIST

aj da nema vojna da mu ja dademe i zemjata, e takov narod sne nie.


Точно е, таков народ сте вие. Затоа ние владееме.


Togash, zoshto se kriete zad grbot na NATO i EU? Izlezete na megdan,
vo fer vojna, pa koj kje pobedi, neka bide zemjata negova!
Zoshto vo bitkata kaj Arachinovo razveavte beli znaminja, t.e. se
predadovte?
Enigma Moj predlog e voen Sojuz so Srbija i VOJNA protiv albanskite separatisti i teoristi.