Ime, nekolku bibliski i mitoloshki aluzii...

Ime, nekolku bibliski i mitoloshki aluzii...
BorisVM
 
Ime, nekolku bibliski i mitoloshki aluzii...

1. Ime

Eden moj forumski prijatel pred izvesno vreme mi spomna deka retko koj go svatil znachenjeto na negovoto ime na forumov. Vekje nekolku dena taa negova misla mi se vrtkashe vo potsvesta i vecherva izgleda konechno sozrea pa se reshiv da ostavam nekolku bajtovi za Evriditite.

Jas se zaprashuvam sebesi, zoshto sum go odbral bash ova ime na forumov. Odgovorot e ednostaven. Imeto mi e sinteza na dve dosta ubavi raboti: tradicija i trud. Ja imam taa srekja da sum krsten po dedo mi Boris. Velam srekja zatoa shto genetskata lotarija odredila da se rodam kako mashko. Trud zatoa shto imam vlozheno nebroeni chasovi vo promocija na Makedonija.

Od 1994, toj moj trud e zasluzhen za lansiranje na niza Makedonski sajtovi. Nekoi od niv go iskoristija ovoj moj trud na dosta prost nachin, pa sega dechinja koi ne ja znaat osnovnata razlika pomedju gastronomskite varijacii na spremanje na produkti od kokoshki da se drzhuvaat da pishuvaat neshto bash za ovoj sajt na koj bezobrazno reklamiraa. (Mala pomosh: Zboruvam za vizuelni pretstavi)

Spored mnogumina, vtoriot film od Lukasoviot serijal Zvezdeni vojni e najdobar od site. Jas se slagam so taa analiza i ova go vmetnuvam tuka zatoa shto mi e interesno imeto na filmot. Skromnite ludje, ne chuvstvuvaat potreba da se eksponiraat, tuku ostavaat nivnite dela da zboruvaat. Problemot vo seto toa e shto koga takvite ludje kje gi navredat mesto da im kazhat blagodaram, togash nivnata energija se nasochuva na ushte pogolemo sozdavanje, ne deka sakaat da se dokazhat, tuku da ukazhat deka chovek nikogash ne treba da bide zadovolen so prosechnost. Zborovite na Jamamoto za razbuduvanje na nekoj shto bil zaspan bile tochni, a velat deka istorijata ima chudna tendencija da se povtoruva.

2. Biblijata

Prikaznata za Samson i negovioto samoubistvo e dosta dobro poznata. Samo negoviot problem vo osnova, ne bil so negovata kosa, so Filistincite ili pak so nivnite zheni koi gi imal povekje. Problemot i padot na Samson se dolzhi na faktot shto toj gi prekrshil Nazaritskite zakoni:

1. Jadel od nechisto zhivotno.
2. Piel vino.

Ova bilo prichinata za negoviot pad, a ne shto ja otkril tajnata za negovata kosa. Toa shto ja otkril tajnata i shto Filistincite ja smetale zhenata na koja i ja otril tajnata za golema zavodnichka, zasluzhna za padot na Samson, toa se samo greshki koi navlegle vo prikaznata.

Samson mozhel da se spasi i kje se spasel ako na vreme ili se trgnel i si go vodel zhivotot onaka kako shto trebalo ili prvo da zgazel se pred sebe, pa posle da se smiril. Za zhal, ne mislel i ne ja donel vistinskata odluka na vreme. Dali kje gi povtoruvame greshkite na Samson pa so svoj kamen kje se udirame po glava ili kje reagirame na vreme, toa zavisi samo od nas samite.

3. Grchkata mitologija

Starite Grci go imaat razvieno konceptot na Muzite. Spored Grcite postele 9 Muzi koi bile zashtitnichkite na Umetnosite, a bile predvodeni od Apolon.

Jas smetam deka Grcite ja imaat utnato rabotava. Trebalo da ima barem ushte edna pokraj muzata na tragedijata: Muza na lazhenjeto i glumata. Tie dve umetnosti, lazhenjeto i glumata gi stavam zaedno zatoa shto ne mozhe da si dobar glumec ako ne si dobar lazhgo/a, i ne mozhe dobro da lazhesh ako ne si vrven glumec.

Za zhal, vistinata bila ceneta vo vremeto na Grcite, pa ni na kraj na pametot ne im bilo da imaat takva Muza. Vo deneshnicava, takva Muza i te kako ni e potrebna. Samo celta na taa Muza kje bide da gi oznachuva so nekoj znak na cheloto site lazhgovci i manipulatori, a pogotovo bolnite ludje, pa da mozhe da se spasime i nie i nashite deca od niv na vreme. Samo treba hrabrost da se pogledne vistinata vo ochi, a ako Virgil bil vo pravo, a znam deka bil, togash i neshto drugo kje ne sledi zaedno so hrabrosta.
Sirius 1.
Послабите таленти развиваат полжавска тенденција да се засолнат во некоја колиба, черупка, за да избегнат спротивни ветрови и идеи, за да создадат минијатури.

2.
Само храбрите имаат смелост да излезат на мегдан за да се испробаат себеси, но и против своите душмани,.... како самите да си кажуваат: ќе ги надживеам само ако го апсорбирам!

3.
Дефинитивно треба да имаме примерен став кон битието. A тоа е ПОЧИТА. Па затоа треба да одбегнуваме друштво на луѓе кои го гнасат битието со својот сарказам и ја фалат ништожноста.