Celulit

Celulit
Tanja19
 
Letoto e na pragot,doagaat odmorite,plazite...a tuka e i momentot koga treba da se soblecis na plaza...
I bash pred nekoj den so drugarkite "padna" kako tema na muabet celulitot...i bash me zainteresira dali vie imate i kako se borite protiv celulitot?

...Retko koi go nemaat...No dali toa znaci deka treba da go prifanime toa?Odlucnosta i voljata e ona shto e potrebno na sekoj poedinec ...dali ke se otkazite i ke se prifatite kako takvi...ili ke se potrudite da se oslobodite od nego?
Celulitot ne e bolest tuku e fizioloshka sostojba koja nastanuva pocesto kaj pogolem broj zeni pomegu i po zavshuvanjeto na pubertetot.
Strucnite lica go opishuvaat kako ista osnova kako shto e zelatinot, sostaveno od masti,voda,odpadoci odnosno otrovi,vsedlo na promeneti shekeri i belkovini kako i Shirenje na venskoto tkivo.
Za negovo nastanuvanje,isto kako i kaj razlicni civilizacijski bolesti kako shto se bolesti na srceto,shekerna bolest,osteoporoza,
itn,vlijae se ona shto go vnesuvame i shto za nasheto telo e tugo: site otrovi shto gi dobivame preku hranata,vodata...
Poradi golem broj fukncii vo organizmot doaga do nasobiranje na voda vo megukletocnite prostori,sho pretstavuva i gleven vinovnik za nastanotok na celulitot.
Osven nadvoreshni vlijanija(na koi mozeme nie da vlijaeme)...ima i vnatreshni vlijanija od koi doaga do pojava na celulit,kako shto se:genetski materijal,hormonski promeni,kako i popushtanje na venski i limfen pretok.
Celulitot e poveke zenska,otkolku mashka pojava,bidejki,na zal, zenskoto telo na nekoj nacin poveke odgovara za nastanuvanje
na celulit zaradi histoloshkiot sostav na kozata.Razlikata e vo potkozata,zenskite hormoni za edna tretina pomalku gi prerabotuvaat masnotiite otkolku kaj mashkite.Poradi toa pocesto kaj zenite isto taka doaga i do popushtanje na venite i limfen pretok.

SHTO JA ZGOLEMUVA MOZNOSTA ZA NASTANOKOT NA CELULIT?
...osven nepravilna ishrana,kako glavni krivci se naogaat i:

-sedenje vo pogolem del od denot
-stres
-bremenost
-nosenje na cevli so visoka peta
-nosenje tesna obleka



SHTO MOZEME DA NAPRAVIME DA JA NAMALIME POJAVATA NA CELULIT?
...bidejki za nastanokot na celulitot najvazni se navikite vo ishranata,za pocetok probajte:

-namali go vnesot na site masti vo organizmot
-pocesti dozvolite si vo vashata ishrana riba i nemastno meso,kako
zelencuk i ovoshje
-namali go vnesot na sheker i oglikovi hidrati
-piete shto e mozno pomalku alkoholni pijaloci
-otkazete gi cigarite!(za ova ke vi bide blagodarna i vashata kozata:))
-piete mnogu voda preku cel den,na sekoe utro pocnete go so casha voda vo koja e preporaclivo da se stavat i nekolku kapki jabolkov ocet.
-i edno od najvaznite:kolku e mozno pogolema aktivnost,trcanje, plivanje,vezbanje i protiv celulitni kremi,kako i razlicni tretmani, masazi koi mozite i samite doma da gi izveduvate...

Denes ima najrazlicni kremi,kako i tretmani vo salonite za ubavina... Dali nekoj od vas upotrebuva ili upotrebuval protiv celulitna krema?Kakva?I dali imalo rezultati?
anastasija ABE LUGE KAKO NAJLESNO DO LECENJE NE CELULITOT.......
Aleksandra
quote:
Originally posted by anastasija

ABE LUGE KAKO NAJLESNO DO LECENJE NE CELULITOT.......


Anastasija,

Za kakvo lecenje stanuva zbor? Ili imas greshka vo kucanje.
Jagotka I najslabite devojki imaat celulit zavisi kaj kogo kako, skoro site imaat pa i jas- treba mnogu vezbanje, normalno pravilna ishrana, jas taka da kazam go topam so tecnosti bidejki fizicki ne smeam da se zamaram?
Ako znae nekoj drugo care neka kaze osven golema fizicka aktivnost
Tanja19 do 3 litri voda-dnevno
mora tecnosti mnogu da se pijat...ako imate moznosti ubavo bi bilo da odite na nekoi anticelulitni tretmani...ili nekoja krema da si kupite i sami doma da ja nanesuvate,so masaza,kruzni dvizenja.
Ima najrazlicni kremi,gelovi...na Afrodita novata kolekcija dava mnogu dobri rezultati
ima i pantaloni,kako helanki...koi go ubrzuvaat topenjeto na celulitot.se mackash prvo so kremata i gi oblekuvash pantalonite i moras so niv da se dvizis.Ako ne mozis da zamaras,togas nekoja lesna fizicka aktivnost,na primer dodeka cistish:)
Ali mozis da gi zamenis so folija.Isto se mackash prvo so kremata i posle se motash so folija i ke si legnes i ke se pokriesh so kebe(bidejki edna krema od koga ke ja nanesish pocnuva da go lade teloto)





Novata kolekcija se vika Body Slim i taa ima pojaki rezultati


isto taka na vichy gelot i serumot se dobri


bez razlika koj gel ili krema ke ja koristis...i ako te mrze da se motas so folija:)togas moras barem na ovoj nacin da ja nanesish kremata

Aleksandra Tanja,

Ovie kremi i gelovi sigurno se dobri. No, za da se odstrani celulutot mora da se vezba zdravo i da se premine na zdrava ishrana.:)

Inache denes go citav ova:



Celulit je definisan kao dermopanikulozna deformacija ili fibrosklerozna panikulopatija. On predstavlja uvecanje masnih celija i nagomilavanje vode u predelu regije dermisa i hipodermisa.

Kada masne celije narastu, one gube oblik i strukturu i ispoljavaju se u “narandzine kore” na povrshini koze. Glavi problem, u stvari, predstavlja to shto ovaj proces narastanja masnih celija rezultuje slabijom cirkulacijom, smanjenjem metabolichkih procesa, nagomilavanjem masnoce, gubitkom elastina i fibrozom na kozi.

On je chesta zenska bolest. U proseku 90% zena izmedzu 30. i 54. godine ga ima. Najcheshce je formiran u predelu gluteusne regije (zadnji deo butina i straznjica) sa vecim ili manjim intezitetom. Otporan i neuklonljiv chak i niskokalorichnim dijetama i fizichkim vezbama. Kao takav chini i estetski i psihichki problem za preko 80% zena danashnjice.

Zashto mushkarci nemaju

Jedna od stvari koja razlikuje mushkarce od zena je i struktura epidermalnog sloja ispod povrshine koze. Kod zena on je vertikalno formiran, a kod mushkaraca horizontalno. Zenski estrogeni hormoni programiraju ove celije da nagomilavaju masnochu.

Ovo dovodi do izgleda narandzine kore, popularno nazvane celulit.

Shta je LPG mashina

Ako do sada niste imali prilike da se susretnete sa LPG mashinom, vazno je da znate da je to medicnska mashina kompjuterski programirana (poslednji model ove mashine veoma je poznat i priznat svugde u svetu), koja je jedini i najzdraviji nachin uklanjanja celulita i masnih naslaga. Trenutno na trzishtu ne postoji neshto shto bi moglo da daje zdravije i efikasnije rezultate. U pitanju je medicinska metoda - endermologija. Nema nikakve veze sa drugim mashinama kao shto su elektro-stimulacija, razne kozmetishke i druge metode. Kada se uradi serija tretmana, celulit se ukljanja trajno.


Principi rada aparata: aparat radi na bazi limfne drenaze (vakuumski + masazno) u cilju pospeshivanja protoka limfe i krvi u vezivnom i potkoznom sloju i na taj nachin vrshi razgradnju masnih naslaga i celulita koji se javljaju usled zapushenosti limfnog sistema i periferne cirkulacije u vezivnom sloju. Direktno podstiche metabolichke procese koji daju fenomenalne i sigurne rezultate u lechenju celulita i ostalih estetskih problema vezanih za endermologiju, podstiche metabolizam celog organizma i obezbedzuje detoksikaciju organizma (zdravlje na prvom mestu), smanjuje obim na problematichnim regijama (mrshavljenje). Pospeshuje cirkulaciju i podize stanje celog organizma. Poboljsava izgled koze i vrshi zatezanje...

Pored estetskih tretmana za zene i mushkarce LPG poseduje i druge programe kao sto su:

- Zatezanje opushtene koze

- Uklanjanje bolova u ledzima

- Sportske povrede (ligamenti, tetive, otoci, modrice)

- Tretmani postporodzajne figure

- Tretman oziljaka i opekotina

- Tretmani pre i posle liposukcije

- Tretmani umornih i teshkih nogu

- Programi sportske masaze

- Relaksacione masaze

- Tretmani limfnog edema

Tanja19 znam src;)zdravata ishrana i fizickata aktivnost se najbitni...ali Jagotka pobara care bez golema fiz.aktivnost i zatoa i gi napishav tie nekoi anticelulitni kremi i gelovi;)kolku tolku pak i oni pomagat:)
Nina87 Pravo da vi kazam, mislam deka nema izmislen traen lek protiv celulit.. Nitu bilo kakva krema koja navistina bi funkcionirala.. Tretmanite mozebi momentalno pokazuvaat efekti, ama posle nekoe vreme celulitceto si naogja nacin da si se vrati:) Uzivajte vo svoite ubavi tela.