Do moderatorot

Do moderatorot
ZooGraf
 
Mnogu cesto, a posebno vo forum Istorija ke se javat poedinci, najcesto Bugari i ke postiraat edni te isti raboti barem deset pati na nekolku razlicni mesta.

Kako reakcija na toa se slucuva baniranje. Kako rezultat na baniranje se pojavuvaat istite lugje, samo so razlicni iminja. Ocigledno deka celta na baniranje, ako voopsto ima tuka cel, ne e postignata.

Voopsto, smetam deka ne treba da ima nikakvi baniranja, osven mozebi zaradi vulgarnosti i navredi. Smetam deka sekoja baniranje doveduva do nivna radikalizacija, a plus im dava povod da kazat deka nie ja ugusuvame vistinata. Site tie dokumenti/sliki koi gi postiraat nie gi imame videno vekje so godini i toa X pati. Ne veruvam deka predizvikuva shok kaj bilo koj ovde.

Zatoa predlagam slednoto vokolku ne e tehnicki problem:

1) Da ne se upotrebuva baniranje vo idnina

2) Da lugjeto koji spamiraat bidat jasno obelezani kako takvi. Na primer kako potpis da mu stoji : This user has posted same post 7 times, ili spammed 37 times total. Na ovoj nacin sekoj ke go znae kredibilitetot na covekot i kolku treba da mu se obrne vnimanie. Pa ako vo idnina odluci da se vkluci vo konstruktiven dialog, bujrum, neka mu se simne spam tag-ot.

3) Da site poraki so koj se flodiraat se stavat vo eden topic koj ke bide sticky. Sekoj topic ke ima tekst , ili link i mozebi ako ne e problem da se stavi statistika, kolku pati e postiran, i od koji korisnici. Idejata e da Bugarite go svatat svojot vandalizam. Istovremeno, da se izbrisi spamot bilo kade drugde.

Ako bara golem trud od moderatorot, najiskreno se izvinuvam. Bidejki vekje imame "report to moderator" link na sekoj post, mislam deka ova ne bi bilo neizvodlivo, ama mozebi gresam.
Uste ednaska, se izvinuvam ako bara mnogu rabota.
Jakov Нема потреба од извинување бидејќи муабетот е сосема на место.
Моменталната политика на овој потфорум е јасна и во склад со генералните правила на ВМ.
Банирањето е последната работа која се користи без разлика дали станува збор за некој корисник кој е од Македонија, Бугарија, Србија или било каде.
Последниве година дена колку што јас го модерирам овој форум, немало банирање на ниеден член само зошто доаѓа од Бугарија, Англија, Франција или не знам каде. Сите кои добиле бан на Историја го добиле зошто го заработиле. Бан на Историја се заработува, доколку ги навредувате останатите членови, доколку не ги почитувате правилата на ВМ, доколку спамирате, флудирате или постирате глупости од секаков тип. Минатиот месец имавме еден јузер кој доби бан бидејќи сите негови постови беа дека Македонија е толку голема што треба да се шири на сите планети и на Месечината и дека Македонците се планетарен феномен.
“Бугарскиот воз“ :) кога банирате еден па тој повторно доаѓа со нов username, е стар и посоти одамна. Тоа не е инцидентна ситуација него смислено се прави од нивна страна.
Она што е најинтересно тоа го прават типови кои немаат за цел да дискутираат и затоа и го прават тоа. Според нашата политика првиот бан не е поголем од 1 до 3 дена. Значи и да се заработи може да се почека да измине тој период и да се вратите назад. Но некои типови тоа го злоупотребуваат и повтороно одат на бан.
Од друга страна доколку овие проблематични јузери не се стават на бан, нема ни да регистрираат нови јузери но затоа со постојниот ќе продолжат да ги кршат правилата што исто така многу пречи и ги иритира останатите.
Слики од Историја се бришат само доколку се преголеми и го оптеретуваат отоворањето на темата, но и во тие случаи без разлика какви се линкот останува.
Едитирањето во најголем број случаи е порад користењето на Бугарски јазик. Се додека правилата не се променат на ВМ може да се пастира на Македонски и Англиски. Останатите јазици не се прифаќаат во дискусиите освен кога се во функиција на историски докумнети и слично.
Околу останатите видови на опомени.
Ако некој го занемарува банирањето и регистрира нови јузери намерно, повеќе од јасни се неговите цели поради кои е дојден тука. Кај тие не палат ни опомени на ПМ, ни јавни опомени, едитирања, ниту пак warnings. Едноставно тераат а ние се справуваме со нив.
На крај само картко за докумнетите сликите кои доаѓаат од таму. Никогаш не биле и нема ни да бидат закана за вистината или некаков притисок. Токму затоа и не се предмет на едитирање.
Отворањето на теми со слична содржина е само дел од пропагандата и доказ плус за тоа кој зошто влегува на Историја, но тоа е тоа. Борбата продолжува.
Duhot na Vovata "Борбата продолжува."

Каква борба? Не мислам да е ова фронт. Не е ли ова место за цивилизирани луге да разменат ставови и да се научат едни други?
toni_a bash taka Vova,zatoa borba.
poshto ti si go svatil ova donekade imash napraveno nad 700 posta.kolegite tvoi seushte ne.
Duhot na Vovata Kolegite???!!! Da ima ovde drugi umetnici? Ili na nesto drugo mislis?

Ako e razmenata na misli "profesija" vo koja ima "kolegi" ti si bas profesionalec so tvoite 3584 posotvi. ;).

Vidi ovde ineresen link: http://www.omda.bg/ENGL/ethnography/folklor.html
Jakov
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata

"Борбата продолжува."

Каква борба? Не мислам да е ова фронт. Не е ли ова место за цивилизирани луге да разменат ставови и да се научат едни други?


Борбата на аргументи, факти, идеи, надмудрувања итн итн....
Борба со пушки и пиштоли, стапови и тупаници не ме интересирала никогаш.
toni_a
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata

Kolegite???!!! Da ima ovde drugi umetnici? Ili na nesto drugo mislis?

Ako e razmenata na misli "profesija" vo koja ima "kolegi" ti si bas profesionalec so tvoite 3584 posotvi. ;).

Vidi ovde ineresen link: http://www.omda.bg/ENGL/ethnography/folklor.html

gledam i ti so zhivkov baratash moj drag forumski "kolega"
http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=15731
Enigma
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata

"Борбата продолжува."

Каква борба? Не мислам да е ова фронт. Не е ли ова место за цивилизирани луге да разменат ставови и да се научат едни други?



A shto mozhesh ti da ne nauchish ili da ne primash nekakvo uchenje
od nas? Za zhal, ti ne diskutirash "Istorija", tuku shirish bugarska
nacionalistichka propaganda, postojano obiduvajki se da vozvishish
svojata nacija, negirajki ja nashata. Toa se vika NACIONALIZAM, i ne
bi trebalo da se dozvoli na makedonski forum.
Da, ti mozhesh da argumentirash so realni fakti, zoshto smetash deka
car Samuil ne bil Makedonec ili bil Bugarin, no negirajki go makedonskiot narod ili smetajki go za "bugarska nacija", ti gi narushuvash osnovnite chovechki, etnichki i nacionalni prava na
drzhavotvoren narod.
Marcus Zosto cenzura!!??Osven trienje na pcosti i sosema off-topic sodrzini, nema osnova da se poprecuva argumentacijata.A ako nekoj argumentira deka nekoj narod nema istorijski koreni i e delo na Internacionalnata Kompartija, veke mozam da slusnam kako ckripat nekoi tipovi so zabite,namurteni i so visok krven pritisok.No nikade nesum sretnal vakva povekjeslojna proverba na "politicka korektnost".Ima istorijski forumi kade luge argumentiraat dali Hitler bil vo pravo i da li, vsusnost storil malku.No nikoj ne gi trie takvite i od toj rang na serioznost mislenja.Tuka za nekolku casa se iznacitav gluposti nedolicni i za amateri i za sekoj koj zavrsil malku pristojno obrazovanie.Bez Bugari,Srbi pa na krajot od kraistata i ljubiteli na istorijata od Italija, Skotska, Litvanija, Britanija koji ke zastapuvaat nemakedonski tezi ovoj forum ke se pretvori vo glutnica chat-addicts koi ke si vikaat "ja tebe vojvodo, ti mene serdare".

Ostavete gi Bugarite.Setete se deka celokpniot zbir na dokazi govori deka nekoi od vas se potomci na iljadnici Bugari, se do 10 vek, koi za drugo osven imeto bugarsko i srodnost so Bugarite od site kraista ne znaele.
Jakov Цензура овде немало ниту ќе има. Едитирање имало и ќе има.Казни имало и ќе има не за оние кои мислат дека Македонците се Бугари а Србите божествен народ, туку за оние кои не ги почитуваат правилата на форумов. На бан одат и ќе одат сите кои покрај редовните интернет финти(спамирање, флудирање, регистрирање нови и нови јузери) ќе се однесуваат недолично и ќе ги навредуваат чувствата на останатите членови кои тука пишуваат.
За глупостите и некултурата секој си ја сноси одговорноста. Затоа впрочем и постовите се со име а не се анонимни. Најлесна работа е да едитирам секаде каде се тресат зелени, но во тој случај никој нема да знае какви сме како луѓе. Вака со секоја изнесена/напишана глупост сите гледаме кој е кој овде.
Останатите забелешки во врска во Историја можете или на ФАК или на Критики/Пофалби или на ПМ.
Клуч.