Кина ги замрзна дипломатските односи со Албанија

Кина ги замрзна дипломатските односи со Албанија
tomislav1978
 
Официјален Пекинг соопшти дека ги замрзнува дипломатските односи со Албанија, кои по неколкудецениско заладување беа обновени пред 14 години.

Оваа одлука на Пекинг доаѓа откако вчера Тирана одби да и ги предаде петмината нејзини државјани од ујгурско потекло, кои во петокот беа трансферирани од затворот Гвантанамо по барање на САД, за кои пак, овој чекор на Албанија е голем хуман гест.

САД им ги понудиле Кинезите на 20 земји, но само Албанија се согласила да ги прифати. Според Пекинг, петмината нејзини граѓани се членови на терористичката група Источен Туркестан, која им помага на Талибанците во Авганистан и е поврзана со Ал Каеда.

Членовите на парламентарната комисија за надворешна политика побарале Кинезите да бидат репатрирани, но претседателот на комисијата тоа го одбил со образложение дека ќе се постапува според меѓународните закони.

Албанските служби во меѓувреме ги обработуваат молбите за азил.

TimeHacker so ke ti e kina
The_Crow Timehacker Kina e postojano clenka na sovetot za bezbednost so pravo na veto, drzava so 1.350 000 000 milioni ziteli, drzava so golema ekspanzija na ekonomijata vo ponovo vreme, pa i ne e bas mala rabota da ja nemas kina na svoja strana. Vakov izlet imase i Makedonija koga go prizna Tajvan posle koga vidoa nasive politicari so napravija odma gi prekinaa diplomatskite odnosi so Tajvan i povtorno gi vospostavi so Kina.
TimeHacker znam the_crow ama sepak daleku se od nas tie za takvi prihodi neam so da se komentira, da ti svrtit grb Amerikato ti e problem ,a za KINA nikomu nisto
dejan Premnogu se osetlivi ovie od Kina, i oni sakale da bidat svetska sila....znaci ke trebame site da se plasime od niv, za da stalno da mislime dali ova ke gi naljuti, ili ona...koj gi vrti.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by tomislav1978

... Според Пекинг, петмината нејзини граѓани се членови на терористичката група Источен Туркестан, која им помага на Талибанците во Авганистан и е поврзана со Ал Каеда...

Ova se borci so iskustvo, kako vakov kadar da ispushtat shipcive; pa normalno kje im dadat azil...
TimeHacker ve molam ne vregajte so toe " shipcive "
kazano абе 50 години албанија само со кина имаше соработка и со никој друг.сега откако се отворија кон светот и се свртија кон америка зошто му е кина?
mafisKumA
quote:
Originally posted by dejan

Premnogu se osetlivi ovie od Kina, i oni sakale da bidat svetska sila....znaci ke trebame site da se plasime od niv, za da stalno da mislime dali ova ke gi naljuti, ili ona...koj gi vrti.



dejan duri i na amerika i fufka od kina