Promena na ime?

Promena na ime?
Lidija
 
Ova tema ja otvoram ovde zosto mislam deka e malki poaktulena za nas strancite vo stranstvo ama definitivno za sekoj eden e da si diskutira.

Imase denes vo eden vesnik za kolku dosta stranci ovde vo Svedska si gi menvat svoite iminja i prezminja da zvucat poke na svedski taka da mozat polesno da bidat prifateni vo opsestvoto. Najcesto go prat lugeto ova za da ima pogolemi sansi da dojdis na intervju za rabota ama ima i drugi slucai kaj so nekoi osekat deka nonstop treba ekstra da se objasnuvat i bukva po bukva.

Iako i vo ednata i vo drugata situacija se prepoznavam, dosta cesto, jas nikogas ne sum ni pomislia, a pa ni da pomislam da go smenam moeto ime ili prezime. Kako stranci vo ovie zemji coek praj dosta raboti za da se vklopi vo ovdesniot nacin na zivot i to e normalno nie si dojdovme nie treba da prifatime. Ama tuka se raboti za promena na DOSTA raboti, a ne pa se da smeni coek, od koren!
slasa lidija toa ne e novost vo svedska , zatoa jas koga ke kazam ponekogas deka vo makedonija ima najgolema demokratija lujge protestiraat.
mislat deka na zapad e se med i mleko .

takvi slucaevi imaekoj den i se pocesto se vo ovaa taka narecena demokratija .
ali jas nikogas ne go smenvam .
Lidija Japp Slasa, mozi i ti procita vo Metro denes za ova so pogore go napisav. I definitivno taka e, ne samo ovde, site zapadni demokratii si se taka, so dupli lica. Site zborat, zborat ubo ama samo na to ostanva samo zboroj nisto drugo.

Firmite se "super" primer za ova, nie sakame da bidime odraz na opsestvoto, sakame da imame pretstavnici od site grupi vo opsetvoto, vie ste tolku znacajni za nas i blabla i posle ke slusnis deka pomegu tie deset dusi, dvajca stranci imalo i toj drugiot stranec bese podobar i ne daj boze uste eden stranec da primat.