Тројца убиени и шестмина повредени во Чаирчанка

Тројца убиени и шестмина повредени во Чаирчанка
dejan
 
Тројца убиени и шестмина повредени во Чаирчанка
19.05.2006

Убиени се три лица, од кои двајца малолетници во престрелка што се случи доцна синоќа во скопската населба Чаир.

Во престрелката уште шест лица се ранети и пренесени во болница, соопшти денеска министерството за внатрешни работи.

Убиени се Енис Исмаили (17), Енѓин Исмаили (14), како и Ибиши Раметула (20) сите од Скопје, а повредени се Х.М. (23), Б.Б (24), Р.Ш. (25), А.Н. (34), Г.К.(20) и С.Р (21).

Престрелката се случила околу 23 часот и 45 минути во интернет кафе „21“ на улицата „Стојна Стефкова“, кога од засега непознати лица од возило, со автоматско оружје отвориле оган кон објектот во време кога внатре имало повеќе лица.

Увидот на стручните екипи покажа дека напаѓачите испукале повеќе куршуми од автоматско оружје и од пиштол, како и тоа дека од интернет кафето е одговорено со пукање, при што било оштетено едно возило марка Мерцедес.

Ранетите биле пренесени во Градска болница каде им била укажана лекарска помош. Двајца од повредените се со тешки, а двајца со полесни повреди.

Сите се вон животна опасност, изјави за А1 директорот на Градска болница, д-р. Божин Ефтимов.

Интернет кафето се наоѓа во приземјето на куќа сопственост на Н.И. (1942), а било дадено под наем на А.Н. (1934) од Скопје.

lele nemozam da veruvam deka nesto ovakvo moze da se sluci vo ovoj del na Makedonija, vo glavniot grad!
Ova obicno se cite po drzhavi kako Amerika, Juzna Amerika, Afrika...pa i vo filmovi.
Zhalno sto tie mladi deca go izgubile zhivotot! Tragedija.
трендафил После убиството во интернет кафето секоја вечер во општината Чаир повторно се пука. Дали е тоа само почеток на предизборната кампања, не би можел да кажам. Само можам да потврдам дека полицијата не превзема ништо. Нашиот градоначалник, Изет Меџити, спомнува ангажирање на приватно обезбедување во надминување на состојбите. Бидејќи тој е од ДУИ, дали тоа значи дека СДСМ и ЛДП го блокираат делувањето на полицијата или дека доколку македонската полиција убие криминалец од албанската етничка заедница, тогаш сите негови сонародници ќе се кренат против полицијата. Иначе, поради неспособноста на државата да заведе ред помеѓу Бит Пазар и паркот во Чаир (окулу Дижонска), од таму почнуваат да се иселуваат и чесните Албанци. За тоа ќе допринесе и немилиот настан од четвртокот пред полноќ.
Со извинување до семејствата на загинатите бидејќи поради етничката недоверба во петокот не бев сигурен во улогата на загинатите во немилиот настан, а во викендите не учествувам на форумот (веројатно и на мене најблиско интернет кафе до дома ми е ова во кое се случи немилиот настан) сега кога е сигурно дека загинатите се недолжни жртви изразувам сочуство. Нека им е лесна земја.
Иначе во петокот, саботата и неделата навечер и на мојата улица се пука од возило во движење. За прв пат по председателските избори. Веројатно затоа што во блиското училиште има десетина гласачки места.

П.С.: Не е важно што се гине. Важно е дека безбедносната ситуација е добра. Разбира се.

трендафил Ден на жалост во општина Чаир22.05.2006
Општината Чаир денешниот ден го прогласи за ден на жалост по трагичниот настан што се случи во интернет клуб во близина на трговскиот комплекс Чаирчанка, во кој животот го загубија три лица, а шест беа повредени.

Советот на општина Чаир бара од МВР засилено присуство на полицијата на територијата на општината и ангажирање на приватна агенција за зголемување на безбедноста на граѓаните.

Во престрелката загинаа браќата Енис и Енџин Исмаили и нивниот сосед Ибиши Рамитула.


nukleus Pa so ogled deka site nie go imame cuvstvoto na experimentalni zamorcinja za EU ona so gluvceto vazi za site nas koj ziveeme vo Makedonija.:)
трендафил Мора веста да е од пред 15 септември 2002 година. Ваква работа сега не може да се случи. Ако не ми верувате, може да видите дека едно од 50-те најголеми достигнувања на ДУИ, ЛДП и СДСМ е токму безбедноста.
Море, ова Албанциве не прославуваат низ светот. Еве како кинезите го гледаат настанот во моето соседство.


Internet Cafe shoot-out kills 3 in Macedonian capital



A fierce gunbattle broke out at a crowded Internet Cafe in Macedonian capital Skopje, leaving at least three people dead and several others wounded, police said on Friday.

The bloodshed happened on Thursday night in an Albanian district of Skopje, where a gang of attackers plunged into the Internet bar with automatic guns and began to shoot, reports from local media said.

Several seriously wounded people were immediately sent to hospital after the incident, with three of them dead there, and the exact number of the hospitalized was not yet known.

The attackers' identities are yet to be disclosed, but police suspected that the shoot-out was a move of ethnic Albanian gangs to settle scores.

Source: Xinhua



трендафил А1 вака пишува за делувањето на МВР во овој случај.

Шестмина се повредени меѓутоа бројот на повредените е можеби и поголем поради веројатноста дека не биле сите однесени во болница затоа што се наоѓале на потерница на МВР.

Од полицијата нема информација што се случува со повредените кои се инволвирани во оваа пресметка.

Полицијата очигледно ги остави сами скопските банди да се пресметаат меѓу себе и не направи ништо за да ги спречи ваквите крвни одмазди.

Единствената безбедносна мерка што синоќа ја најави полицијата беше дека ќе ги затвори излезите на Скопје и ќе го затвори граничниот премин Блаце и така ќе реагира за да ги најде убијците.

------------------------


Црвено БМВ избегано во Арачиново е доста често во билтените од вакви настани. Проблемот е во тоа што полицијата изгледа дека не дејствува во Арачиново, во Кондово и други места. Во интерес на мирот, разбира се.


dejan Sto napravile so zemjava...aman be.
nukleus Samo edno me cudi,kako zaboravile da upotrebat racen frlac zatoa shto gi imaat premnogu koga policijata gi prikazuva skoro sekoj mesec vo novotkrienite "magacini" shirum Makedonija?
tmoro Eve nesto i od Dnevnik

- Како може некој да пука во деца? Тоа не се луѓе, тоа се ѕверови.

Криминал невиден. Оружје и дрога колку сакаш. Каде е сега полицијата? Два дена пред пукањето „алфите“ правеа рации низ улицата, а вчера никаде ги немаше - прашуваше револтиран роднина на семејството Исмаили.

Sega ja baraat policijata,koga intervenirat policijata togas velat se sluzit so srpsko-komunisticki metodi,blokadi pravat,,,i sto ne.Sega pak policijata im e kriva,zakasnila.
concrete More zaebi frlaci, ne e rabotava za zaebancija....deca se vo prasanje...nekoj ocigledno zabegal....
nukleus Policijata bila sigurno vo blizina megutoa ne intervenirala zatoa shto moze da dobie i po nekoja bezbol palka vo "samodbrana" kako shto Albancite miluvaat da kazat za takvi slucai.
SirAndReW Kakva policija ne zezajte, chair e geto.. bash steta za decava :\
nukleus Makedonija e GETO a ne Cair.Ili ti imash cuvstvo deka ziveesh nadvor od getoto nareceno onaka kako shto Elena Ristevska go narece pred nekoj den koga trebashe da se predstavi od koja zemja doaga.:)
SirAndReW Ako Makedonija e GETO ti treba da si plasticnoto glufce na tvojot avatar!?:)
dejan A sto so tie Alfite?? Zad ne se vo Chair??
Aleksandra Poshto i jas ne sum zapoznata dobro so Alfive da si priznam, ako moze nekoj podobro da mi ja objasni nivnata funkcija, i koi luge potocno rabotat za niv, a vo edno i koi se uslovite da te primat vo taa edinica, za mene sepak chudna...???
concrete Eliot Nes i nedopirlivite , na nacin kako gi zamisluva Mali Dzokica, baska so "procentualna zastapenost" i nekoja kapka na licna korumpiranost ko mirodija......isklucitelna tvorba...
Kako i se vo MacedoniaAJA: smetkata od doma , na pazar ne ja biduva :):):)!!!
Makedon Krvna odmazda e toa. Koj znae kolku tocno se ubieni, a se krie tocniot broj ubieni oti imalo "poternica" po niv.

Baranite od MVR se setaat slobodno vo centarot na Skopje, pa kaj e Dzango? Pak se dokazuva deka zakonite vo Makedonija vazat samo za Makedoncite.
dejan Aman be...nemozam da veruvam!! Da bese ova vo Rusija...Aracinovo do sega bi go snemalo. Ili zemja na Zapad, more odma vo zatvor ke se najdat tie kriminalci ubici!! A kaj nas....sega samo gi cekam tie koj ja podrzhuvat SDS, deka na kraj drzhavata e krivi sto dozvoli divi kucinja da setat niz Skopje.
nukleus Ne be toa ne se divi kucinja,tie si se domashni kucinja ama cel zivot vrzani na sindjir pa sega koga gi pushtija nitu "gazdite" ne mozat da si gi priberat.Pa taka imame "bezbedna" sostojba vo Cair samo malku pukanje shto ima i po nekoj zaginat od koj edinstveno se prijaveni samo deca zatoa shto ne gi "kaci" zakon.Drugite iako zaginale ne smee da bidat prijaveni zatoa shto ubistvata bi dobile edna druga dimenzija,a takva dimenzija pred izbori najmalku sakaat "bosovite" na ubienite.
dejan Da se pazi zapad od nas!!
nukleus Nashata vlada najmnogu ne pazi nas od "zapad" a site drugi vladi gledaat da se integriraat vo "zapad".:)