Kletvi

Kletvi
toni_a
 
postojat li takvi raboti? ima nekoj iskustvo ili informacija?

imam eden drugar turcin tuka...mi vika nemoj da jadesh od slatkoto/blagoto! jas,normalno,go prashuvam zashto.toj mi odgovara deka preku slatki jadenja (chokoladi,baklavi,torti,domashno slatko...) koe ti se nudi po kukji najlesno se "fakjalo" kletva(magija)!
nevernik Da, mnogu e faka, posebno za WC i toa kletva od baklava. Uslov e samo da izedesh 2 kg baklava i da go ispiesh sherbetot shto ostanal vo tepsijata. Vo sprotivno kletvata ne vazi.
toni_a sum slushal deka od odza napravena magija e dosta mokjna i jaka...
--------------------
Nevernik,ti vikash deka ne postojat takvi raboti? loshi duhovi,magii,vrachari,veshteri,demoni...ili govorish specijalno za "lepenje" (na magijata/kletvata) preku slatkoto?
nevernik Govoram specijalno za "lepenje" (na magijata/kletvata) preku slatkoto. Eve, za da videish deka stvarno postoi takva magija / kletva, probi. Odi vo slatkarnica i kupi 50 baklavi so sherbet vo tepsija. Izedi gi site od ednash i ispij go sherbetot. Ke te fati kletva za WC, veruvaj mi. Ako ne mi veruvash, probaj pa ke vidish dali sum vo pravo ili takva kletva ne postoi.
Toni_a, ne bidi naiven, i gavolot pravi chuda, i ako stvarno poveruvash na gavolot ke ima i magii i kletvi. Veruvaj samo na Boga. Nikako na choveshki izmislici, fashizam, komunizam, Che Gevara, Kastro itn.
toni_a ima magii i kletvi koi se "pushtaat" preku lichni predmeti,kosa,sliki,kukli itn...postavuvanje na razni predmeti vo blizinata ili domot na zhrtvata.

za veshterkite se znae deka bile odlichni gotvachki koi imale shiroki poznavanja od bilki,trevi,priroda,lekuvanje,otrovi...koi gi "gotvele" svoite magiski pijaloci i jadenja...

turcite veruvaat deka "loshoto" doagja od zavist."loshiot pogled" kako shto vikaat.zatoa mnogu chesto imaat zakacheno edni sini amuleti koi lichat na oko i toa gi shtiti od loshite zhelbi/kletvi na drugite.
neznam dali kaj nas e ostanata ovaa "tradicija" ama bez "odbranbeniot" mehanizam!?

ps-aj mozhe ponataka edna tema za fashizam i crkvata,shto ke kazhesh?
nevernik Dali znaesh nekoja veshterka?
toni_a znam za Sabrina,trite veshterki od Charmed ili za Willow od Buffy...
vo drushto nemam inaku mislam deka na forum ima

zashto prashuvash?
nevernik Jas se ushte nemam videno veshterka. Si ja zamisluvam, so crna nametka, so crn shehsir, so ratki vlakna po liceto, dolg nos i leta na metla. Takva ne sum videl. A Sabrina, takva li e?
toni_a za zhal nikogash ne bila takva,a vo moment e kupche pepel
mrachno e tamu,temno i polno so demoni...
A Sto vi tekna za kletvi da zboruvate ??? Ako mislite za nekoja negativna rabota e isto kako da ocekuvate da vi se sluci !!!
kristina Ja mislam deka kletva faka samo od roditeli, ama bez magii...
aj slusnete ja niko -meanzjiko i ke vi tekne na kakva kletva mislam? Ako ne ke vi ja napisam.:)))
nevernik Ne mi teknuva, napishi del.
kristina epa on bil momce i rabotil kaj taa si Nika imala meana...i rabotil 3 godini kaj nea i sakal da se zene arno ama imal si kletva od majka da ne zeme devojka tuku vdovica i Nika mu recela da ja zeme nea oti taa bila vdovica i taka...
koj ke citat da ne mi se smeat oti si pisam cisto dijalekticki...:)))
nevernik Колку што можам да разберам, клетвата не се однесува секогаш на нешто негативно, клетвата не е магија. Во Библијата, не се сеќавам во кој дел, но Бог, му се заколнува на Авраам со КЛЕТВА. Така да клетва може да се разбере и како правно речено, облигационен однос. Би сакал ако некој го знае етимолошкото значење на овој збор да се вклучи во дискусијата.
kristina Vo red se soglasuvam so toa sto go velis, ama jas toa go velam deka kletvata kako sredstvo so koe ne kolnat roditelite za nekoi postapki e zaradi nekoja nerazumna rabota koja ke ja napravime za da ne stasa i da vidime deka navistina gresime za da se pokaeme, a bez pokajanie nema spasenie....za toa mislam deka nekoj so cisto srce koga ke prokolne togas faka...
Lidija
quote:
Originally posted by toni_a

znam za Sabrina,trite veshterki od Charmed ili za Willow od Buffy...
vo drushto nemam inaku mislam deka na forum ima

zashto prashuvash?


Toniiiii hahahahahha zs be vesterka me napraj :)))) ama cool e mozi da si vesterka na metla da letas interesni ti se tie raboti. I tie so gi gledame po film mi izgleda deka epten kef si imat :)

Tuku nazad na temata kakvi kletvi be luge zs si se zamarate si takvi babini devetini. Ko ke nemat lugeto so da prat gluposti izmisluvat to e to!
Enigma Veshterki i crni magii postojat, no tie se bezsilni pred Bozhjata sila. Lugjeto koi redovno odat v Crkva, se ispoveduvaat i prichestuvaat ne gi fakja magija. Veshterkite navidum ne se razlikuvaat od ostanatite lugje. Zborot "veshter" znachi vesht, umeshen, a se odnesuva na duhovna veshtina. Vsushnost, veshterite, magovite i shamanite ne poseduvaat nikakva nadprirodna sila. Seta nivna rabota se sostoi od zagovori so gjavoli
i zli duhovi po nekoja cena, a samata rabota ja vrshat besovite.
Kletvata e neshto drugo i obichno go rasipuva samiot chovek, koj ja izrekuva. No, kletvata
izrechena od pravednik e pravedna i zatoa se ispolnuva. Najmnogu od se, chovekot treba da
se pazi od Bozhjata kletva.
nevernik Enigma, velish deka chovek najmnogu treba da se pazi od Bozjata kletva. Toa ne go razbiram. Bog da se sluzi so kletvi!!! Mozhesh malku toa da go objasnish. Zarem Bog ne e ljubov?
Enigma
quote:
Originally posted by nevernik

Enigma, velish deka chovek najmnogu treba da se pazi od Bozjata kletva. Toa ne go razbiram. Bog da se sluzi so kletvi!!! Mozhesh malku toa da go objasnish. Zarem Bog ne e ljubov?


Bog e sesovrshena Ljubov po Sushtina (bitie), a Negovite svojstva se razlikuvaat. Taka, Bog e semilostiv, no voedno i SEPRAVEDEN. Vo Stariot Zavet ne ednash e spomenata Bozhjata
kletva, koja Bog ja izrekuva vrz narodi, koi po svojata zhestokost, nespravedlivost, nechestivost i sl. go predizvikale Bozhjiot gnev.
TimeHacker nema takvi kletvi so e toa? e bash ne veruvam vo to
toni_a ne veruvash vo Bog?
TimeHacker vo bog veruvam!! vo toa kletva ne veruvam,imam drugari so vikat ako prajs ova ke imas vakva kletva, ke ti sledi ova-ona za to vikam,za vo bog veruvam
Tanja19 ova za blagoto prv pat go slusham...znam oti najmnogu fakale magiite na polnok...zatoa togas se preporacuva da si sedis doma..oti ima nekoi koi za da se oslobodat od magija frlale voda koja pred toa bila nosena na bajac.I sea neznam,demek bas na polnok magiite letale,nesho kako da se osloboduvale..i moze ima nesho na zemja,na patot ostaveno od nekoj..i moze bas ti da go nastapis...i magijata na tebe da se fati iako ne bila nameneta za tebe.Zatoa velat kluc da nosish sekogas so sebe,da te shtite od magii i kletvi.
inace znam na edna rodnina i stavija neshto na stolceto i i go podadoa da sedne na nego...i ovaa sedna...posle pola saat-saat pocna da i se loshe,ne znaeja sho i e...cela nedela od krevet ne mozese da stane.Posle beshe na bajac i odma i pomina...epten beshe cudno.Obicno ne veruvav vo vakvi raboti,ali posle ova...
i eden poznanik mi kazuvashe, bil kaj bivshata,ovaa go viknala na kafe....tipkata mu stavila nesho vo kafeto...prvata nedela mu se losheshe,cesti glavobolki i posle kako nisho da ne bilo...ali ne mu ideshe vo ljubovta...i slucajno nekoja zena pominala na ulica,bila bajacka,i mu rekla oti nekoj mu frlil magija...ovoj prvo ne veruvase,ali na kraj otide kaj nea.Posle dva dena si fati nova devojka:)
znaci na polnok sedite doma,koga idete na gosti na jadite blagi raboti,ne piete kafe...pazi kade ke sednis...i kluc nosi si so sebe za vo sekoj slucaj;)
TimeHacker haha e toa vikam i ja ova kako da e nekoj vid magija kletva
toni_a ha,vidish od kade bilo ova so polnokjta!!!
sum slushal deka ne e ubavo da pristignesh ili da trgnesh nekade vo 12saat.demek da se prichekalo nekoja minutka i togash. isto taka da se isfrla gjubre na polnokj(ili i posle polnokj) ne bilo ubavo.
i dosega ne bev razbral od kade ide ova!
TimeHacker ahhaha ima nekoi zakoni od nekoja vera
Tanja19 porano mnogu me interesiraa ovie raboti i citav knigi za ova,interesni slucai imashe opishano,razni veruvanja...imashe i knigi za ti da pravis sam magii...crna magija:)ali ne mozev da gi najdam tie knigi da gi kupam i nisho,taka ostanav...inace sea veshterka ke bev:)))
a i toa sho go citav sega mi e zaboraveno:)))bas beshe interesno:)shteta sho nishto ne pamtam:(
toni_a vikaat deka nemalo losha ili dobra magija.chovekot shto ja koristi i upotrebuva ja pravi takva.

interesno e shto se` povekje naukata projavuva interes za vakvi raboti.mozhe nekoj dalechen den nashite potomci ke uchat vo uchilishte nekoi raboti...neshto kako Harry Potter
kristina Ako Bog e so nas koj ke e protiv nas!!!!
TimeHacker da i mene me interesira edno vreme ovie zakoni ,za kletvi odev kaj dedo mi i mi kazvese
Enigma
quote:
Originally posted by Tanja19

ova za blagoto prv pat go slusham...znam oti najmnogu fakale magiite na polnok...zatoa togas se preporacuva da si sedis doma..oti ima nekoi koi za da se oslobodat od magija frlale voda koja pred toa bila nosena na bajac.I sea neznam,demek bas na polnok magiite letale,nesho kako da se osloboduvale..i moze ima nesho na zemja,na patot ostaveno od nekoj..i moze bas ti da go nastapis...i magijata na tebe da se fati iako ne bila nameneta za tebe.Zatoa velat kluc da nosish sekogas so sebe,da te shtite od magii i kletvi.
inace znam na edna rodnina i stavija neshto na stolceto i i go podadoa da sedne na nego...i ovaa sedna...posle pola saat-saat pocna da i se loshe,ne znaeja sho i e...cela nedela od krevet ne mozese da stane.Posle beshe na bajac i odma i pomina...epten beshe cudno.Obicno ne veruvav vo vakvi raboti,ali posle ova...
i eden poznanik mi kazuvashe, bil kaj bivshata,ovaa go viknala na kafe....tipkata mu stavila nesho vo kafeto...prvata nedela mu se losheshe,cesti glavobolki i posle kako nisho da ne bilo...ali ne mu ideshe vo ljubovta...i slucajno nekoja zena pominala na ulica,bila bajacka,i mu rekla oti nekoj mu frlil magija...ovoj prvo ne veruvase,ali na kraj otide kaj nea.Posle dva dena si fati nova devojka:)
znaci na polnok sedite doma,koga idete na gosti na jadite blagi raboti,ne piete kafe...pazi kade ke sednis...i kluc nosi si so sebe za vo sekoj slucaj;)


Ova se gluposti! Besovite mozhat da mu vnushat na chovekot deka mu e napravena magija,
a toj namesto v Crkva, odi na bajachki. Ako sakate da ne ve fakjaat magii, odete v Crkva,
ispoveduvajte se i prichestuvajte se. Toa e se shto vi treba, zashto samo Bog mozhe da go
zashtiti choveka od nechista sila. Za besovite da go napadnat choveka, ne e potrebna magija, tuku samo edna chovechka slabost.
angomako potpolno se slagam so enigma!
otkako pocnav da se pricestuvam,site ovie raboti,sueverija i gluposti sto nekako gi primame od okolinata isceznaa.
zatoa,ispoved i pricest e pravoto resenie za sevo ova.
angomako site gi fatilo kletva:)
nevernik
quote:
Originally posted by toni_a

ha,vidish od kade bilo ova so polnokjta!!!
sum slushal deka ne e ubavo da pristignesh ili da trgnesh nekade vo 12saat.demek da se prichekalo nekoja minutka i togash. isto taka da se isfrla gjubre na polnokj(ili i posle polnokj) ne bilo ubavo.
i dosega ne bev razbral od kade ide ova!



Сега знам зошто на Македонија и се случува сетоа тоа. Па сите млади се надвор на полноќ, во диска, кафичи, паркови, и замисли не чекаат ни секунда по 12 саатот. А исто така и за губрето. Само колку многу ѓубре има после полноќ. Е сега ми е се јасно за клетвите.
TimeHacker da be kletva,glupost
TimeHacker zs ti veruvas vo kletvi? mislis postoi kletva so bi mozelo da fatit? samo gospod mojt da te kolnit tuka taka,a kletvi ne postoet
Makedon-666 kletvata e losa energija.ako onoj sto go kolnes ne e kriv ti se vraka tebe i na potomstvoto,a ako e ostanuva na nego.
Nina87 Veruvam deka postojat luge koi mozat da te magepsaat i koi imaat takva mok. Sum slusala i jas takvi stvari: kao devojkava ne mozela da zatrudni zasto komsivkata i frlala kletvi!!! Mislam, sto da kazam na toa osven deka devojkata samo ima medicinski problem koj sega (fala Bogu) i e resen i si e 5ti mesec trudna a istata komsivka si zivee do nea.. Kletvi? ne veruvam bas vo niv.