Mandrake ili Red Hat

Mandrake ili Red Hat
AlF0t
 
Sakam da instaliram linux no se dvoumam pomegu ovie dva. Ako moze da mi kaze nekoj koja verzija e podobara, so koja kje imam pomalku problemi etc...
devil Ako prvpat instaliras linux..od ovie dva..Mandrake..A moja preporaka ti e Ubuntu..
slasa UBUNTU i ako ti e prvpat a ako imas malo iskustvo togas DEBIJAN zakon e
klamer
quote:
Originally posted by AlF0t

Sakam da instaliram linux no se dvoumam pomegu ovie dva. Ako moze da mi kaze nekoj koja verzija e podobara, so koja kje imam pomalku problemi etc...

Every distribution has advantages and disadvantages.
OooOo
quote:
Originally posted by AlF0t

Sakam da instaliram linux no se dvoumam pomegu ovie dva. Ako moze da mi kaze nekoj koja verzija e podobara, so koja kje imam pomalku problemi etc...

Kako shto reche klamer, sekoja distribucija si ima svoi prednosti i svoi maani. Zashto bash gi odbra ovie dve verzii nema da navleguvam, samo kje ti kazham deka Red Hat e povekje baran (vo komercijalni celi) od drugite Linux distribucii.
Ako toa neshto ti znachi togash OK, ako ne, pak OK :)
achtung_panzer Opa, nekoj tropnal pari za Linux Odskoro ja instalirav Fedora (FC5, besplatna verzija na Red Hat) i bev iznenaden kako instalacijata proteche glatko i bez zezancii, GUI-to e OK... go nemam probano Mandrake (Mandriva) ama ne veruvam deka za pochetok ima nekoja bitna razlika vo smisla na lesnotija na instaliranje i prvi chekori. Podocna koga potrebite kje narasnat verojatno kje mozhesh da izvagash koja distribucija bi ti bila pokorisna...
AlF0t Instalirav ubuntu, se ok samo imam mali problemi so mrezata no kje gi resham (sega chitam za konfiguriranje na mrezata :)). Fala za infoto.
OooOo
quote:
Originally posted by achtung_panzer

Opa, nekoj tropnal pari za Linux

nck, ova e mojot izbor :)
Mandrak
quote:
Originally posted by AlF0t

Instalirav ubuntu, se ok samo imam mali problemi so mrezata no kje gi resham (sega chitam za konfiguriranje na mrezata :)). Fala za infoto.

-Нема потреба да пипкаш што и да е во мрежните поставки, само активирај ја мрежната карта и сам ќе си ги најде оптималните подесувања за мрежа.
Mandrak Ubuntu е направен на Debian основа и многу личи на него. Зависи дали ќе го користиш со Gnome или со KDE desktop, сеедно многуе лесен за користење. Ако си почетник малку ќе те нервира во прво време пишувањето на скрипти, но мислам дека брзо ќе навикнеш. Ќе увидиш колку постабилно функционира целиот систем за разлика од кој и да е оперативен систем на Microsoft, посебно колку е издржлив во multitasking кога можеш слободно да отвориш и 10 програми во исто време и сите да работат а при тоа да не почувствуваш којзнае какво оптеретување или големо забавување на оперативниот систем, или не дај боже кочење или пад на целиот систем како што се случува кај Windows.
MkMuzika Ako Sakas linux, odi so Suse 10.0 ili 10.1, naj lesno za da se naucis na nego :)
VIP`CoMmAnDo Јас имам купено Red-Hat 10, и премногу сум задоволен од стабилноста и можностите, само имав потешкотии додека да се навикнам на него, бидејки дотогаш немав искуство со линукс. Но секако дека ми недостасуваше WinXP :) па повторно си го вратив стариот систем назад...

Сега моментално имам инсталирано WinXP, Но исто така имам инсталирано и FreeBSD и Red Hat 10, на VMware Workstation 5.5 :)

Истото им го препорачувам на сите што сакаат да пробаат линукс што нема "Live" дистрибуција, VMware Workstation креира виртуелни компјутери на кои можете да инсталирате каков сакате оперативен систем, и потоа тие виртуелни компјутери ги покревате заедно со Win, повеке инфо за програмчево ке најдете на нивниот сајт, ако на некој му треба крак, јас имам за верзија 5.5.1-Build 19175.

Еве и по некој "Скрин Шот" :)

Главен Прозорец:
http://img89.imageshack.us/img89/2428/screen17vo.jpg
По стартувањето на виртуелниот компјутер за FreeBSD: http://img19.imageshack.us/img19/5726/screen29at.jpg
Konstantin Mandrake e mojot izbor. Momentalno vi pishuvam od NET cafe` pod Windows, no doma za surfanje upotrebuvam iskluchivo Linux (Mandrake 10 so update- uvani paketi- Java, Adobe Reader 7, OpenOffice.org 2, Firefox 1.5, Opera 9 ...). Mandrake (sega veke Mandriva) e ODLICHEN izbor kako za pochetnici, taka i za (po)napredni korisnici :)
Der_Beste Според прашањето очигледно си почетник во линукс (без никаква лична навреда). RedHat за обични приватни корисници нема, бидејќи фирмата се концентрира на фирми, а основан е проектот Fedora Core врз база на RedHat. Актуелна е верзијата број 5, а наскоро (до крајот на оваа година) ќе излезе и 6. FC е добар оперативен систем за почетници, користи Gnome како десктоп и RPM пакети за инсталација на софтвер. Ти го препорачувам овој оперативен систем, кој што меѓу другото можеш слободно да го даунлодуваш од интернет. Ако имаш добра интернет врска, ќе можеш да ја завршиш цела работа за еден ден.
Со Мандрива (Мандрак) немам искуство, па не можам да ти дадам никаков совет. Колку што сум јас запознат, Мандрива не може да да ја добиеш бесплатно.
Јас лично користам SuSE 10.1 и презадоволен сум. По default инсталацијата морав да превземам неколку мали оперативни зафати за да го дотерам како што јас сакам и сега „шљака ко луд“. Од се срце им го препорачувам и на почетници и на напредни корисници.
Исто така го имам користено и Убунту 5.10. Сега веќе го имаш и Драпер Дрејк 6.06. Исто така одлична дистрибуција на линукс. Има огромен избор на софтвер, бидејќи базира на Дебиан.
Толку од мене. Слушај совети од секого, а одлука донеси сам, бидејќи сам ќе ги сносиш последиците на твојата одлука.