Parite na Makedonskiot narod!

Parite na Makedonskiot narod!
nukleus
 
Kade se parite na Makedonskiot narod?Interesna tema neli?Predlagam da razvieme malku diskusija okulu toa prashanje koe site ne "ubiva" posebno poslednive nekolku godini pa i cela decenia bi rekol.
Vo prilog na temava ke pushtam mala vest od mediumite koja denovive se pojavi vo javnosta:
- Државните скопски аптеки добија нови газди. Со 75 проценти од акциите на ЈЗО Градска аптека - Скопје од утре ќе шефуваат сопствениците на веледрогериите "Зегин" и "Фарма корп" и менаџерите на фабриката за лекови "Алкалоид". Тие вчера за 13 милиони евра купија 21 аптека во Скопје и околината. Ова купување значи дека здружената тројка освен што е сопственик на овие аптеки, ќе добие и право да ги земе под концесија и останатите 15 аптеки, кои во моментов се под наем на ЈЗО.
Купувањето на една од најатрактивните државни здравствени организации, вчера се одвиваше преку Македонската берза, а на наддавањето се бореа пет фирми, меѓу кои сопственикот на фабриката за лекови Јака 80 и косовскиот бизнисмен Беџет Пацоли. Двајцата заинтересирани бизнисмени за цело време на аукцијата за многу малку заостанувале зад познатата фармацевтска тројка.
Градска аптека - Скопје на берзата беше првично понудена по цена од два и пол милиони евра, а меѓу аптеките кои се во нејзина сопственост спаѓа и дуќанот во Градскиот трговски центар во Скопје, кој пред неколку месеци беше купен за 500.000 евра.
Иако, Министерството за економија понуди можност за безготовинско плаќање, капиталот на Градска аптека беше продаден во кеш.
Двете веледрогерии и "Алкалоид", иако требаше на берзата да настапат одделно, во последен момент одлучиле да се здружат, оти сфатиле дека секој посебно немаат доволно пари да го победат косовскиот бизнисмен Пацоли. Тројката најавила дека ќе го задржи брендот на скопските аптеки.
Веледрогеријата "Зегин" веќе поседува свои аптеки низ цела Македонија, а пред година и пол ги купи и трите градски аптеки во Штип, Прилеп и Битола. За да стане нивни газда, "Зегин" плати над еден милион и 500.000 евра. Веледрогеријата "Фарма корп" , чиј газда е поранешниот директор на Крка - Скопје и брат на скопскиот градоначалник Трифун Костовски, Стево Костадиновски, е основана пред неполна година и официјално нема своја аптека. Фирмата "Кометал" во февруари 2005 стана сопственик на една градска аптека во Свети Николе.
Фармацевтската компанија "Алкалоид" нема свои аптеки.
Засега никој не сака да каже дали новите газди на градските скопски аптеки ќе имаат обврска и натаму да ја работат истата дејност, бидејќи постојат законски измени кои не се допрецизирани, па може да се случи наместо аптека, за кусо време објектот да стане обична продавница.
Она што посебно ги загрижува пациентите е лошото искуство со продажбата на државните аптеки низ Македонија. И покрај тоа што ветуваа дека нема ништо да се смени, десетте аптеки со новите газди ги оставаат пациентите без бесплатни лекови. Тие наместо да им овозможат на болните лекарства со рецепт и партиципација, си набавуваа препарати само од одредени фирми, кои се во блиска релација со новиот газда на аптеката.
Inaku dvajca od gazdite se vlasi a za tretiot ne bi znael:)
tmoro
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium



Ajde opklada deka bilo kakva vlast da dojde, od ednite, ili drugite ili mesana deka pak ke bide isto!

Za toa deka sme site isti ne sme.Toa prvi go kazaa kriminalcite od denesna NP na Lj.G. koga kradea velea pa i SDSM istoto go pravese,a sega SDSM za da ostanat na vlast velat isto ke bidit koj i da dojdit.
Siguren sum deka ako pomalite partii formiraat vlada ke se rabotat pocesno.
Sve sto napisa Nukleus e vo pravo a i Zikov e vlav.
kazano кој и да дојди на власт пак ќе биди исто.ова тврдење со сигурност можам да до докажам со тоа што ќе тргнам од мене.да сум јас на власт и да имам можност да земам државни пари колку и да сакам да бидам чесен, алчноста ќе проработи и ќе ги земам.
slavenik1 Epa za nasa sreka, ne se site luge kako tebe.
Satanico Pandemonium Hm, za ovaa problematika imam da kazam par zborovi. Aferite so lekovi postojat veke so godini. I toa edni isti ligje se zamesani non stop. na primer odobruvanjeto na lekovite, i kanaliranjeto preku svoite apteki odi preku institutot na farmakologija i eden edinstven covek (koj ima par kuki, nekolku BMW-a) e zameshan poveke od decenija. bez razlika kako koja vlast se smenuva, KOMPLETNO ISTOTO rabotenje i ist kriminal si ostanuva.

procitaj ja naprimer ovaa vest od 2001 godina

http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=2540

ova se slucuva koga na vlast bea "drugite".

Niedna vlast ne pravi nisto podrugo, ni drugite ne gi zatvorija tie sto kradea pred niv , a ni posle niv tie sto dojdoa ne gi zatvorija. Toa e najtragicnoto. Samiot fakt sto niedna vlast ne zatvara kradci e dovolen znak za korupcija. Tolku edni so drugi se kolat pred izbori i napagjaat zaradi kriminalot a nieden koga ke pobedi ne go apsi drugiot.

Ajde opklada deka bilo kakva vlast da dojde, od ednite, ili drugite ili mesana deka pak ke bide isto!
nukleus Sakash da recesh i ednite i drugite se pod vlast na Vlasite,kako vo ovoj slucaj:

-Во текот на овој месец Владата има намера по завршувањето на мандатот на Гордана Стошиќ, нов директор на МРТВ да биде Љупчо Зиков, актуелен директор на "Капитал". Зиков почнува од позиција програмски директор за потоа да биде генерален директор. Не е познато со кои квалификации Љупчо Зиков конкурирал за тоа место но, досега нема никакво искуство во работа со телевизиските медиуми и се смета за човек на вице премиерот Минчо Јорданов.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by nukleus

Sakash da recesh i ednite i drugite se pod vlast na Vlasite,kako vo ovoj slucaj:

-Во текот на овој месец Владата има намера по завршувањето на мандатот на Гордана Стошиќ, нов директор на МРТВ да биде Љупчо Зиков, актуелен директор на "Капитал". Зиков почнува од позиција програмски директор за потоа да биде генерален директор. Не е познато со кои квалификации Љупчо Зиков конкурирал за тоа место но, досега нема никакво искуство во работа со телевизиските медиуми и се смета за човек на вице премиерот Минчо Јорданов.


Hm, nukleus pred da te sretnam tebe voopsto ne bev ni svesen za Vlaskoto prisustvo vo MK Pojma nemav, osven ako prezimto e eptem ubeditelno deka nekoj e pripadnik na Vlaskoto malcinstvo. Znam, Vlasi koj se na prilicno niski pozicii i loso im odi.

Vo sekoj slucaj, od kade znaes deka Zikov e Vlain?
slavenik1 Pandemonium, zafrkancija ili???
nukleus Pa napravi anketa za pripadnosta na se shto e "neshto" vo Makedonija.Megudrugite imame i eden Ivan Shteriev koj e direktor na Makedonskata berza i "slucajno" e Vlav.A za denot na vlasite poznat pod imeto "denot V" da zavrshi so "vlavo-end" i Shterjo Nakov se ofajdi so 10% od akciite na Fershped koj ne bea vo negova sopstvenost.E sega moze da "mrcime" od kade znaeme ili ne ama bolnata vistina e taa so onie 4% oficijalni Vlashki pripadnici.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by slavenik1

Pandemonium, zafrkancija ili???


Ne znam tocno na sto mislis da li se zafrkavam, no mene nikogas ne mi pagjala nacionalnosta na politicarite kako prvo vo oci. Dunster sum, priznavam tuka. Se razbira, vednas se gleda koj e Albanec, znam i za Vlaski preziminja no za dosta Vlasi nemozam da kazam deka se Vlasi. A posebno , ovaa teorija na vlaski zagovor vo MK mi e nova, te gledam nesto da naucam.
concrete Nukleus malku ja utnal temata, namesto: kade se parite na Makedonskiot narod??? , mislam deka posoodvetna bi bila KADE E MAKEDONSKIOT NAROD?????.... za parite kolaj bilo...............
nukleus I samata pomisla na Tito predizvikuva mornici kaj mnogumina Makedonci,zatoa shto ni go "zabiberil" tolku dobro shto ke ni treba cel vek da se osvestime.Inaku kolku za informacija zacuduva faktot shto i so Tito manipulirale vlasite i evreite kako Koca Popovic,Vladimir Dedier,Mosha Pijade i mnogu drugi koj razmisluvale ushte po vojnata kako da se podeli Makedonija za da mozat "vo imeto na narodot" podobro da manipuliraat so Makedoncite kako shto pravat denes nivnite "naslednici" vo "svetot na parite" vo ona shto porano se narekuvashe Yugoslavija.
kazano abe za kakva delba zboruvas jas ne znam.ako ne bil tito nemalo ni ovaa makedonija da ja imame tuku uste ce sme bidele juzna srbija.a za celata makedonija da se obedini imalo sansi samo ne se iskoristile zatoa sto golemite sili (vo togasni uslovi sssr) ne sakale.