"Илинден" ќе го славиме заедно

"Илинден" ќе го славиме заедно
dejan
 

Идејата на бугарскиот претседател Прванов за заедничко чествување на празникот Илинден треба да се развие, смета премиерот Бучковски. - Не мора првиот Илинден кој доаѓа заеднички да го прославиме, но не смееме да не мислиме и за заеднички прослави. Минатото мора да биде минато кое ќе ги поврзува народите од Балканот, а не да ги разединува - рече вчера Бучковски. Тој појасни дека иницијативата е на македонскиот и на бугарскиот претседател и оти сите иницијативи треба да се примат со добра волја и во нив да не се гледаат скриени намери. - Убеден сум дека ова што денеска го имаме како реален позитивен однос на политичко ниво меѓу Македонија и Бугарија се должи на приближувањето на Бугарија кон ЕУ- рече Бучковски. Во ВМРО-ДПМНЕ сметаат дека тоа е поразително за македонската историја, бидејќи Илинден е чисто македонски празник.
http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=28699
Makedon-666 со ова се докажува глупавоста на нашата власт,којашто "заслепена" од љубовта спрема бугарите дозволува да го славиме илинден заедно.така бугарите ке можат полесно да кажат дека ние божем сме бугари,и ке имаат "докази" за тоа.илинден е чист македонски празник.нашата власт сака да не асимилира.ги мразам сите нив
dejan Neznam...koj saka od sosednite drzhavi neka dojde na Ilinden vo Makedonija...ama ovaka, samo so Bugarite, bozhem oni imat posebna pokana...na primer, pravam zabava vo hotel i site se pokaneti ama samo na moj bliski im davam posebno pokani za da se zabavuvat so mene vo poubaviot del na hotelot. Neznam dali sakat nasive da pokazhat na EU deka ne sme divi, i nie znaeme da se druzhime so drugi...ili nesto drugo, koj gi znae. Samo ne sakam Bugarite da dojdat so edna misla vo glavata deka nie sme isti i nema razlika megju nas i niv.
vancom18 poIDIOTSKA rabota od ovaa, zdravje!
kreten UCKovski
tane komita Кој ИЛИНДЕН!!!??? - „1903“ или „1943“ ? или „Илинден“ како верски празник?
Ако мислиш на првиот - Илинденското востание тогаш има неколку ако...

- Ако ја признат Македонија со сите атрибути: држава, народ, јазик и црква,
- Ако ги признат македонците во Бугарија и им ги дадат сите права кои им следуваат како народ: јазик, да им ги признаат здруженијата на македонците, да ги кажат резултатите од пописите, слободно искажување на националноста и т.н.
- Ако во Крушево не се вее бугарско знаме - бидејќи не е бугарска територија,
- Ако доаѓаат како македонци кои живеат во Бугарија (татарите сигурно не ќе сакаат да дојдат),
- Ако не ги присвојуваат борците за слободата на Македонија,
- Ако признаат искрено зошто сакаат да го слават „Илинден“???

Да не заборавиме дека крвта вода не се прави, без разлика кој како се нарекува, носталгијата е голема и е длабоко во душата, многу од нив не се свесни за постапката, многу потекнуваат од овие краишта а се поголеми „бугари“ од бугарите, па затоа мислам дека секој има право да се поклони пред моштите на „илинденците“ и им запали свеќа.
Кога - тогаш, секој сака да се врати (или барем да ги посети) татковите огништа - „земјата“ е тешка работа, секогаш притиска и неколку поколенија подоцна.
Македонците секогаш се враќале дома - почнувајќи од 6-иот век па на ваму...




varvarin Македонија и Бугарија заедно ќе слават Илинден

Секогаш ќе постојат маргиналци што, наместо да говориме за иднината, ќе не' враќаат назад, но ние ќе се придржуваме кон натамошно развивање на добрите односи, вели премиерот Бучковски


Македонија и Бугарија годинава заеднички ќе ги чествуваат Илинден и другите празници, најави завчера македонскиот премиер Владо Бучковски, по средбата со бугарскиот колега Сергеј Станишев.

Неизвесно е, сепак, дали годинава на 2 Август ќе се одржи заедничката прослава на Илинденското востание. Според Бучковски, потребно е претходно да се постигнат некои стандарди.

- Идејата на бугарскиот претседател Георги Прванов треба уште да ја развиеме. Не мора првиот Илинден што сега следува заеднички да го прославиме, но мора да мислиме на заеднички прослави - наведува македонскиот премиер.

Двајцата премиери оцениле дека политичките односи меѓу Македонија и Бугарија никогаш не биле подобри, а неопходно е интензивирање на економската соработка.

- Се согласивме дека секогаш ќе постојат маргиналци што, наместо да говориме за иднината, ќе не' враќаат назад, но ние ќе се придржуваме кон натамошно развивање на добрите односи - рече во таа пригода премиерот Бучковски.

Тој вчера рече дека треба со добра волја и со аргументи да ја убедиме Бугарија за она што зборуваме.

- Факт е дека, според пописот, таму има петилјадна македонска заедница. Има заедница што треба да ги ужива сите права загарантирани за малцинствата - смета Бучковски.

Според Станишев, регистрирањето на партијата на Македонците во Бугарија ОМО „Илинден“ не е работа на владата, туку се врши по проценка на бугарските судови. Тој рече дека бугарскиот Устав дозволува еднакво изјаснување на идентитетот на граѓаните, а според пописот од 2001 година, околу 5.000 граѓани се изјасниле како Македонци.

- Сигурен сум дека нема да дозволиме политички групации и некои лоши луѓе да попречат во добронамерните контакти меѓу двете земји. Во Бугарија има граѓани што се изјаснуваат како Македонци и тоа не создава никаков проблем, а решенијата за регистрација не се дел од извршната власт - рече Станишев.

Премиерот Бучковски вчера објасни дека тие се придружиле на иницијативата на претседателите на двете држави.

- Не може да градиме заедничка европска иднина ако имаме различни истории. Мора да признаеме дека дел од празниците што ние ги славиме, ги слават и соседните држави, пред се', Бугарија. Празникот на сесловенските просветители го слават сите православни држави. Непристојно е само Македонија да го нема прогласено 24 Мај за државен празник. Јас дадов конкретна идеја, наместо 2 Мај, државен празник да биде 24 Мај. Само ние останавме да го прославуваме 2 Мај со два неработни дена, а не сакаме да го чествуваме Денот на светите Кирил и Методиј. Тоа е втората можност за заедничка прослава, бидејќи и во Бугарија го прославуваат 24 Мај - рече Бучковски.

Според него, не треба да се бараат скриени намери во иницијативата Илинден да биде прв празник што заеднички ќе се чествува.

- Сите иницијативи треба да се примат со добра волја. Јас сум убеден дека ова што денеска го имаме како позитивен однос помеѓу Македонија и Бугарија се должи на нивното приближувањето на ЕУ. Кога ќе бидеме дел од ЕУ, слични проблеми ќе имаме како и Германците и Французите или други европски држави, сите тие што имале заедничко минато имаат определени заеднички точки што треба фактографски да се изучуваат - наведува македонскиот премиер.

Премиерите оцениле дека се создаваат предуслови за интензивирање на економската соработка. Станишев вети поддршка од бугарска страна на Македонија за интеграција во ЕУ и НАТО, а дека визите за македонските граѓани ќе бидат воведени во последен момент, со максимално олеснување. Најавено е и отворање на бугарски конзулат во Битола.

Бранко Горгевски
zrze Ne prodadoa na siptarite, sega toa sto ostana ke go prodavaat na Bugarite, stvarno Buckovski treba da se obesi javno pa plostad
Makedon-666 тие глупи блгари не не' признаваат како народ ,а овој бучко т.e.(гремлини):) да славиме заедно со тие будали татари.а всушност и они не знаат шо се ,некогаш биле тракијци,словени,бугари(турци) грци и бог знае уште што не!
zrze Nerece TATARI, toa e nivno pravo ime
kroraina
Celebration of the anniversary of the Ilinden uprising,
August 2-3, 1941



Leaders of Ilinden in Smilevo:
1. The major of Bitolja - Nenchev, 2. Georgi Pophristov, 3. The priest Toma Nikolov, 4. Georgi Churanov, 5. General Ivan Marinov, 6. Atanas Lozanchev, 7. engineer Hristo Stanishev



Ilindenci pay their respects at the foundations of the house of Dame Gruev in Smilevo



Three veterans-ilndenci in Smilevo:
1. Georgi Churanov, 2. Atanas Lozanchev, 3. Luka Dzherov - able finally to celebrate Ilinden and pay respect to their dead comrades
tane komita kroraina!!!

Дали го виде датумот за кој пишуваш??? - Август 1941.година????

Дали знаеш дека 1941 година Македонија е окупирана од Хитлер и Бугарија!!!???... или не те учеа за тоа???
За срамота колку не ја познаваш историјата!
На сликата е Генерал на бугарската окупациона војска и петоколонашите-предавниците-лигушите од Македонија, тие што потпишаа капитулација, ги пречекаа окупаторите со цвеќиња, и се свртеа кон окупаторот за да го сочуваат г’зот.
Не ја спомнувај 1941.година, таа не е гордост за Бугарија и бугарскиот народ, а ние...
Ние не се гордееме со овие слики!??, зошто???
Немој, не не’ смеј!!!
makedonec Otkoga makedonskata istorija stana i bugarska? Kako mozea vakva glupost da istresat komunjarive? Ilinden da go slavime zaedno, UCKO definitivno zabegal so umot. Ni ja prodadoa i istorijata, ova ke ostane vo trajno pametenje kaj makedonskiot narod. Sramno i bezobrazno!
toni_a abe ne se nervirajte...ova e greshka,posle nezavisnosta na kosovo trebashe ovakvi objavi da zachestat.podraneto e malku.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Makedon-666

тие глупи блгари не не' признаваат како народ ,а овој бучко т.e.(гремлини):) да славиме заедно со тие будали татари.а всушност и они не знаат шо се ,некогаш биле тракијци,словени,бугари(турци) грци и бог знае уште што не!


Tochno. Nasata vlast da e pametna bi davala izjavi deka treba dobrososedstvo, evropski duh, i slicno. I deka e za nadminuvanje na duhovite od istorijata. No, vo isto vreme treba da raboti maksimalno na svoite problemi so Bugarija koja e neverojatna zemja. Na problemite so naseto malcinstvo i definiranje sto imeto Bugarija znaci niz vekovite i konstantnite falsifikaciji koj doagjaat od Bugarija. Se preku sudovi Evropski i istorijski forumi. Vakvi izjavi e glupavo da se davaat ako voopsto ne se raboti na nasite problemi so BG.
concrete A sto vsusnost ke slavat Bugarite na Ilinden?????
marko_polog Prasaj go buckovski, poslem sprovedenata federalizacija na Makedonija od strana na sds-uck vo zapadna Makedonija, sega nekoj treba da se pogrizi i za ostanatiot del.
tatari ili jovance?
ArIeS Smeski se bugarchetava be ,postiral sliki od 1941 c c c c c zabegandus nevidendus.Koja gordost ja imaat ej.Kako okupatori go slavele Ilinden 1941. :)))))))))))
Srgjan D Idejata na bugarskiot pretsedatel Prvanov za zaednicko cestvuvanje na praznikot Ilinden ne bi trebalo da se prifati bidejki Ilinden e makedonski nacionalen praznik toj praznik go slavime vo cest na Ilindencite koi se borea i zaginaa na Meckin Kamen tie vostanici sami bez tugja pomos go krenaa toa vostanie i na 2 Avgust ja osnovaa Krusevskata Republika koja za zal postoela samo 10 dena vo toa vostanije ucestvuaa makedonci od site delovi na Makedonija a drzavata Bugarija ne e zela nikakvo ucestvo vo toa vostanije.
zrze
quote:
Originally posted by makedonec

Otkoga makedonskata istorija stana i bugarska? Kako mozea vakva glupost da istresat komunjarive? Ilinden da go slavime zaedno, UCKO definitivno zabegal so umot. Ni ja prodadoa i istorijata, ova ke ostane vo trajno pametenje kaj makedonskiot narod. Sramno i bezobrazno!



Nisto da ne ve cudi sega pred propaganjeto na SDS, zatoa na 5ti juli, zmija ke gi izede, nikogas poveke nema da procvetaat, a bUCKovski treba da zavrsi vo IDRIZOVO
Aleksandra
quote:
Originally posted by zrze

quote:
Originally posted by makedonec

Otkoga makedonskata istorija stana i bugarska? Kako mozea vakva glupost da istresat komunjarive? Ilinden da go slavime zaedno, UCKO definitivno zabegal so umot. Ni ja prodadoa i istorijata, ova ke ostane vo trajno pametenje kaj makedonskiot narod. Sramno i bezobrazno!



Nisto da ne ve cudi sega pred propaganjeto na SDS, zatoa na 5ti juli, zmija ke gi izede, nikogas poveke nema da procvetaat, a bUCKovski treba da zavrsi vo IDRIZOVO


Zashto treba da zavrshi Buchkvski vo Idrizovo, neli smetas deka malkucka preteruvas so napadive?
lepak096 videte kolku i da ne sakate da priznaete no bugarija i bugarskiot narod imaa golem udel vo ilindenskoto vostanie duri i pomagajki i so borci, mnogu imalo od bugarija pa zatoa jas mislam deka e v red da se slavi zaedno zaradi toj nivni udel vo vostanieto
pozdrav
kroraina
quote:
Originally posted by concrete

A sto vsusnost ke slavat Bugarite na Ilinden?????


!? What they are going to celebrate? The same they have been celebrating for a very long time. For example, this:









Or this:




Now, I won't ask why you (plural), in Vardarsko, hadn't been celebrating Ilinden in, say, 1940 because we all know why. Don't we?.. You didn't celebrate it in 1940, or in 1930, or in 1920, or in 1910, for example. Or in 1945 or in 1950... So a bit of humility on your part won't hurt, would it? At the end, you are referring to the country which sheltered 99.99% of the Ilindenci who survived the uprising and it is only right that they, at an old age, were able to pay homage to dear to them places and events when the Serbs were kicked out.

Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by lepak096

videte kolku i da ne sakate da priznaete no bugarija i bugarskiot narod imaa golem udel vo ilindenskoto vostanie duri i pomagajki i so borci, mnogu imalo od bugarija pa zatoa jas mislam deka e v red da se slavi zaedno zaradi toj nivni udel vo vostanieto
pozdrav


Se e toa OK, no vo slucaj da imame normalni odnosi so Bugarija i Bugarija da pokaze deka e normalna drzava. Znaci, neka priznae Bugarija deka Makedonija i Makedoncite se zasebni od Bugarite, NEKA SE IZVINI za Vatasa na primer, ili za okupacijata i site nepravdi sto ni gi imaat naneseno, neka go priznae OMO... togas, koga ke se vidi deka taa drzava navistina ima nameri da ne pocituva i navistina saka da gi ispravi svoite greski od minatoto i saka da raskrsti so niv nema da ima problem nekoj do niv da bide so nas vo Ilinden , pak pod uslov deka toa e Makedonsko vostanie a tie od BG se tuka zatoa sto imalo par nivni borci. Inaku, vaka kako sto e deneska, jasno e zosto Bugarija saka da go slavi Ilinden so nas.
tane komita
quote:
Originally posted by lepak096

videte kolku i da ne sakate da priznaete no bugarija i bugarskiot narod imaa golem udel vo ilindenskoto vostanie duri i pomagajki i so borci, mnogu imalo od bugarija pa zatoa jas mislam deka e v red da se slavi zaedno zaradi toj nivni udel vo vostanieto
pozdrav


Не негираме дека во Илинденското востание немало и бугари (македонски бугари)или ако сакаш „бугари“ од Пиринска Македонија - како што вие одите до таму да тврдите дека немало македонци.
Што се однесува до помагањето - имало и вакви и такви, едни помагале а други одмагале за неговиот успех!!!???
Или, бугарите кои закасниле да дојдат во 1903 година, дошле 1941...
Пак ќе напишам;
сите добронамерни се добродојдени да го славиме Илинден ВО НАШАТА КУЌА И СО НАШИ ОБИЧАИ! а не газди да се прават!!??
tane komita
quote:
Originally posted by zrze

Aleksandra, trgajgo tatarov oti mi se povraka da go citam


Пуштиго нека јаде..., не бил ни првиот ни последниот што така ќе се однесува.
Провокатор или по наше речено - мрсулко.
Не е ни од ВМРО ниту пак од Охрид. Овај е бугарин од 19 век.
Затоа не бери гајле, вакви како него е е е ...сите в заби ќе ги однесеме, или ќе ги испратиме откаде што излегле.
Брзо ќе се испука и нема што повеќе да кажува, а и тоа што ќе каже сме го слушале повеќе пати - веќе видено!
Ceki Ahaahaaam, koga jas kazav, deka sdsm e probugarska a ne prosrbska mi se smeevte?!?!! A sega se cudite? Sto se cudite, ova e normalno. Buckovski duri i kaza pred nekouku dena, deka ke im dajt sve na albancite, deka ke se pobratime so bugarite i ke go sredime imeto so grcite, samo da ne ostavat na mir.

Kade ste sega sdsmovci? Samo me cudi sto touku e glup i go pravi seto ova pred izbori? Ili veke znajt, deka e zagubena i drzavata i negovata vlast, i mu e seedno? Pa samo stvara novi problemi, da im bide potesko na narednata vlast.

quote:
Не може да градиме заедничка европска иднина ако имаме различни истории.


Tipicna sdsmovska recenica, za "vlez" vo EU i istorija da se menuva. Neli i decentralizacijata, menuvanjeto na imeto i znameto ne donesoja pred portata na EU. Smeski, smeski ......
Aleksandra
quote:
Originally posted by Ceki

Ahaahaaam, koga jas kazav, deka sdsm e probugarska a ne prosrbska mi se smeevte?!?!! A sega se cudite? Sto se cudite, ova e normalno. Buckovski duri i kaza pred nekouku dena, deka ke im dajt sve na albancite, deka ke se pobratime so bugarite i ke go sredime imeto so grcite, samo da ne ostavat na mir.

Kade ste sega sdsmovci? Samo me cudi sto touku e glup i go pravi seto ova pred izbori? Ili veke znajt, deka e zagubena i drzavata i negovata vlast, i mu e seedno? Pa samo stvara novi problemi, da im bide potesko na narednata vlast.

quote:
Не може да градиме заедничка европска иднина ако имаме различни истории.


Tipicna sdsmovska recenica, za "vlez" vo EU i istorija da se menuva. Neli i decentralizacijata, menuvanjeto na imeto i znameto ne donesoja pred portata na EU. Smeski, smeski ......


E sto smeshki? Jas kako sto znam VMRO si go imashe so Bugarija na vremeto i te kako, posebno Ljubco nash, dodusha najverovatno seushte si go ima. Ne deka neso mene Bugarive mi precat, ama koga kazuvate nesho iskreno vi se cudam od kade gi vadite rabotive. SDSM probugarska, ma daj.
BMPO-Ohrid Искам да кажа само че
ИЛИНДЕН Е ИЗЦЯЛО БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК,
има И КНИГА "ИЛИНДЕН" от ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ от БИТОЛЯ - ДИМИТЪР ТАЛЕВ.
За всичко са виновни сръбските копелета и СЪРБОМАНИТЕ СРЕД ВАС КОИТО СА ВИ ПРОМИЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВИ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ,че не сте Българи,а някаква нова нация -македонци.

ПО ТАЗИ ЛОГИКА УЕЛСЦИТЕ НЕ СА АНГЛИЧАНИ И КАТАЛУНЦИТЕ НЕ СА ИСПАНЦИ,абе немам думи...
zrze Aleksandra, trgajgo tatarov oti mi se povraka da go citam
kroraina
quote:
Originally posted by tane komita
Не негираме дека во Илинденското востание немало и бугари (македонски бугари)или ако сакаш „бугари“ од Пиринска Македонија - како што вие одите до таму да тврдите дека немало македонци.
Што се однесува до помагањето - имало и вакви и такви, едни помагале а други одмагале за неговиот успех!!!???
Или, бугарите кои закасниле да дојдат во 1903 година, дошле 1941...


тане_комита, as much as I would like to respond to you regarding the highly strained and controversial topic of Macedonia & the Second World War, it is outside of the scope of this thread ("Ilinden") or this forum ("Politics", not "History"). I will only say that, thanks God, the people of Macedonia, of the Vardarsko part, were wise and fortunate! enough to pass _relatively_ unscathed through this terrible period of slaughter, in the world as a whole but also in the immediate neighbours of Macedonia.

quote:

Пак ќе напишам;
сите добронамерни се добродојдени да го славиме Илинден ВО НАШАТА КУЌА И СО НАШИ ОБИЧАИ! а не газди да се прават!!??


As for your allusion of some "guests" coming into your house, you are certainly wrong! Едвин Сугарев, Александър Джеров, Иван Татарчев, Тома Спространов. Do the family names of these people, currently living in Bulgaria, remind you of some parts of the history of Macedonia? Do you know who Георги Карев was? Or Георги Томалевски? - Search google for 'карев', 'томалевски' and you will find out:
"Георги Томалевски е роден в гр. Крушово, Битолско на 16.IX. 1897 г. ..."
"Georgi Tomalevski was born in Krushevo, in 1897. After the defeat of the Ilinden uprising, his whole family goes to Sofia, and he lives there until his death 1988. IN HIS HOUSE IN KRUSHEVO WAS SITUATED THE GENERAL STAFF OF THE ILINDEN UPRISING and the Krushevo republic was proclaimed there. (Later, Nikola Karev also visited the Tomalevski's family in Sofia). Now the Tomalevski's house is turned into a museum of Ilinden, known as "Музеот на борбата". On its wall there is a plaque:

"ВО ОВАА КУКА
НА 2.VIII.1903 Г.
ПРОГЛАСЕНА Е
КРУШОВСКАТА
РЕПУБЛИКА"

Here is the photo:


And the lady you see is Румена Томалевска from Sofia. Standing next to the house of her grandfathers... The Tomalevski's, the Sugarev's, the Prlichev's - these people have to be able to return TO THEIR HOMES. They are the GAZDI, don't you understand?

As for Georgi Tomalevski, here he is:


He lived away from his NATIVE Krushevo from the age of 6 to 91, and he was able to visit it before his death. Once, in 1941. 1 9 4 1 .. Why do you think he could do this only in 1941? After his visit, btw, he wrote a manuscript "На гости на героично Крушово" (not piblished yet, in possession of Rumena Tomalevska now).


Изглед от Крушово. Горе с двата еркера е къщата на Томалевски
Satanico Pandemonium Kroraina,

Temava e da li da go slavime Ilinden so vas ili ne. Odgovorot e NE, zatoa sto nie se prasuvame, vasiot odgovor go znaeme. Citaj gi prethodnite postovi, bez razlika da li nekoj Bugarin ucestvuval vo Ilinden ili ne (I Finski bataljon se istaknal vo borbata za slobodna Bugarija pa nikoj nema da tvrdi od Finska deka tie ve oslobodile) sitaucijata e takva da se dodeka ne pokazete deka ste normalen sosed nema sansi za slavenje. Se dodeka ne ne priznaete kako zaseben narod, ne se izvinite za se sto ste go napraile, ne go priznaete OMO, go vratite toa sto ste go ukrale od Makedonija nema ama nikakvi uslovi za slavenje. Zatoa napustija diskusijava ovde so isechoci vremenski izolirani od se ostanato, od realnosta i od glavnata sustina koja ni gi odreduva denesnite odnosi. Makedonija i Bugarija deneska imaat ogromni DALEKU POGOLEMI problemi koj treba prvo da se razresat za da se zboruva za Ilinden. Ako sakas da diskutiras , diskutiraj na taa tema, sto Bugarija moze da napravi za da se nadmine problemot. Bugarski spam nema da ti bide dozvolen.
Satanico Pandemonium Zlonamerniot post na Dnahla koj ne doprinesuva so nisto pozitivno na temava e izbrisan.
Satanico Pandemonium Isto i postot na aster (drug nick na baniraniot VMRO-OHRID) e izbrisan.
dnahla Постот што биде избрисан беше нито злонамерен, нето добронамерен, а обективен! Не разбрав оти е таа цензура!
Ке го кажам со други слова:
Ние славиме Илинденско - Преображенското востание кое беше от Црното море во Тракиjа до Охридското езеро во Македониjа барем от 1 век, а вие го славите само едното и то от 15 години.
Нашиот президент уште преди 5 години го предложи општото славене, па вие го отфрлихте. Сега вашиот разумен премиер е согласен со ова добро предложение па вие го негирате.
Епа ако сакате.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ilinden-Preobrazhenie_uprising
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by dnahla

Постот што биде избрисан беше нито злонамерен, нето добронамерен, а обективен! Не разбрав оти е таа цензура!
Ке го кажам со други слова:
Ние славиме Илинденско - Преображенското востание кое беше от Црното море во Тракиjа до Охридското езеро во Македониjа барем от 1 век, а вие го славите само едното и то от 15 години.
Нашиот президент уште преди 5 години го предложи општото славене, па вие го отфрлихте. Сега вашиот разумен премиер е согласен со ова добро предложение па вие го негирате.
Епа ако сакате.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ilinden-Preobrazhenie_uprising


Postov ke ti go ostavam za posleden pat. Postot ti bese izbrisan i delumno zaradi zlonamernosta koja ne ja spomnuvas - "Vie slavete si ja Jugoslavija". Uste ednaska ti velam deka nema vrska nikakva sto slavite vie i od koga. Temava e za zaednicko slavenje, i ako sakate toa da se sluci problemite treba da se nadminat. A tie ne se spomnati vo tvojot post, toa se veke poznatite baranja od nasa strana a vie na toa nerabotite. Sekoj post koj pak ke gi vadi rabotite od kontekst i se odnesuva na fakti koj nemaat vrska so denesniov problem ke bide tretiran kako Bugarski spam. Toa nema nikakva vrska so cenzura. Problemot e slavenjeto na Ilinden DENESKA a toa ne e mozno zaradi problemite koj gi imame DENESKA!
ZooGraf
quote:
Originally posted by BMPO-Ohrid
ПО ТАЗИ ЛОГИКА УЕЛСЦИТЕ НЕ СА АНГЛИЧАНИ И КАТАЛУНЦИТЕ НЕ СА ИСПАНЦИ,абе немам думи...

News flash za VMRO-Ohrid:
uelsacite ne se aglicani i nikogas ne ni bile. Tie se od Keltsko poteklo za razlika od Angicanite koi Anglo-Saksonci(Germanska grupa)
http://en.wikipedia.org/wiki/Welsh_people

A pak za Katalocite, tie se isto zaseben narod, samata Spanija go ima prizaneno toa uste od ustavot vo 1978
http://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_people

slasa Ilinden e Makedonski nacionalen praznik i mu pripajga na Makedonskiot narod . koj zivee niz cel svet i na Republika Makedonija ,

- Dodeka Tatarite sakaat da go slavat Ilinden , togas neka pobaarat so Vreme " Makedonsko Drzavjanstvo " .
kazano
quote:
Originally posted by slasa

Ilinden e Makedonski nacionalen praznik i mu pripajga na Makedonskiot narod . koj zivee niz cel svet i na Republika Makedonija ,

- Dodeka Tatarite sakaat da go slavat Ilinden , togas neka pobaarat so Vreme " Makedonsko Drzavjanstvo " .


ubavo receno.neka zemat makedonski pasos i neka se kazuvaat kako makedonci i slobodno neka go slavat ilinden
zrze Ama SDS e izgleda ispadnaa najgolemi BUGARASI, zatoa tie baraat da se slavi zaedno
Aleksandra
quote:
Originally posted by zrze

Ama SDS e izgleda ispadnaa najgolemi BUGARASI, zatoa tie baraat da se slavi zaedno


VMRO se pogolemi Bugarasi od SDS pa ti, pocni od Ljupco...upsss Ljubco beshe.
zrze Se vide koj saka da slavi so TATARITE, VMRO ili SDS
marko_polog Aleksandra,

Djabe ti e sto tolku gi branis sds, vistinata e deka VMRO go osudi ovoj izrodski poteg na sds, dali koga bese VMRO na vlast imalo obid nesto zaednicko da proslavuvame so bugarite za vreme na Ilindenskite praznici?
baba rekla-kazala muabeti odamna stanava dosadni od strana na clenovite/simpatizeri na sds, Dali nekogas ke napravat nesto pozitivno za Makedonskiot Narod?
Wallace Koj postavi politicki nepismena i tolku mlada devojka za moderator na politika?


Bucukot za povekekratni predavstva treba da odgovara, no kako koga Ljubco, Boris i drugi, ne odgovaraa pred nego? Kataklizmata ne semakedonsko e navidum.

Se molam na Boga Tito Petkovski da ispadne Makedonec. Inaku ako zabega levicata kon istok otide drzavata mnogu pobrzo od sto kalk*rirav.
јузер Сатаната е женско? :)))

Илинден не треба да се слави заедно зашто не се расчистени односите кој е кој меѓе македонците и бугарите. Само можам да замислам на што ќе личи таква прослава, какви говори би се држеле на Мечкин Камен од едните и од другите..
Aleksandra
quote:
Originally posted by Wallace

Koj postavi politicki nepismena i tolku mlada devojka za moderator na politika?


Bucukot za povekekratni predavstva treba da odgovara, no kako koga Ljubco, Boris i drugi, ne odgovaraa pred nego? Kataklizmata ne semakedonsko e navidum.

Se molam na Boga Tito Petkovski da ispadne Makedonec. Inaku ako zabega levicata kon istok otide drzavata mnogu pobrzo od sto kalk*rirav.


Prvo i osnovno Moderator na Politika e Satanico koj e musko. Kako vtoro jas ne sum Moderator na ovoj podforum. Kako treto dali jas ili Satanico sme mladi, stari, pismeni nepismeni, cinime ili necinime toa ne e tvoja teritorija. Bi te zamolila bez licni navredi, i drzi si se ne temata ako imas neso da kazes. Sto se odnesuva za Topicov koga jas, Slave i nekoj drug vi kazuva nekoi raboti, a vie dobro znaete za sto nie zborime, vistinata boli. No, toa ne e pricina da taka se ponashas. And last but not least, ne sum ni za SDS nitu pak za VMRO.
Телериг Илинден ке го славиме заеднички кога това доjде како официална порака од поредниот еврокомисар по прошируваньето. Со лажна историja во Европа Македонците нема како да оjдат, и ако сакат Европа, ке требе да си напишат вернатa историja, без безсрамни лаги за соседите, и Бугариja, и Грциja.

Илинденско-Преображенското востание на Бугарите од Македониja и Одринско - тоа е историската вистина. Коj не верва, не е тешко да се намери западноевропски, руски, српски или каков да е весник од 1903 г и ке го прочита истото.



makedonec Makedonija i Bugarija nikogas nemale nitu ke imaat zaednicka istorija.Setete se samo na site zlostorstva sto bugarite gi imaat storeno za vreme na Ilindenskiot period, Vtorata svetska vojna itn.Setete se samo kolku bese silna i aktivna bugarskata propaganda vrz Makedonskata Revolucuionerna organizacija, so isprakanje na vooruzeni formacii po nalog na vrhovistickiot dvor od Sofija predvodeni od makedonskite izrodi Todor Aleksandrov i Aleksandar Protogerov, so cel da ja prezemat organizacijata i da ja potcinat na interesite na velikobugarskata sovinisticka politika.
Kako moze da cestvuvame ist praznik so drzava koj ne go priznava naseto nacionalno malcinstvo vo Pirinska Makedonija, koja ne go priznava makedonskiot jazik i nacija i koja ne dozvoluva politicko dejstvuvanje na relevatna politicka partija na Makedoncite vo Bugarija.
Neka dobro razmisli UCKO sto pravi, neka ne gi razbranuva duhovite od minatoto, zasto nikoj ne e vecen na premierskata fotelja.
Satanico Pandemonium I postot na Haskovo e odstranet zatoa sto nema vrska so temava i sluzi samo da gi iritira ucesnicive na forumov.
haskovos A postot na "Kazano"?Ima li vrska so temava?
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by haskovos

A postot na "Kazano"?Ima li vrska so temava?


Kazano razgovara so administratorot na forumot za slavenjeto na Ilinden. Imanje na Makedonski pasos i slavenje na Ilinden e mnogu poblisku do ovaa tema od poznatiot Bugarski spam koj na sekoja tema se cita skoro za Makedonskoto baranje na Bugarski pasosi.
haskovos Kazano:"ubavo receno.neka zemat makedonski pasos i neka se kazuvaat kako makedonci i slobodno neka go slavat ilinden"
Ne ni trebat makedonski pasoshi za da slavime Ilinden!Nie si go slavime i sakame da go slavime zaedno.
haskovos A kade e makedosnkiot spam "TATARI"?
Kazano:"ubavo receno.neka zemat makedonski pasos i neka se kazuvaat kako makedonci i slobodno neka go slavat ilinden"
Nie slavime Ilinden i bes makedonski pasoshi.Ne ni trebat.Iskame da go slavime zaednichko makedonci i bugari.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by haskovos

Kazano:"ubavo receno.neka zemat makedonski pasos i neka se kazuvaat kako makedonci i slobodno neka go slavat ilinden"
Ne ni trebat makedonski pasoshi za da slavime Ilinden!Nie si go slavime i sakame da go slavime zaedno.


Toa e vase gledanje na rabotite so koe nie nemame vrska. Temava e za zaednickoto slavenje, a toa ne e mozno zaradi problemite megju nasite drzavi. Bugarija ocigledno ne gleda nikakvi problemi iako tie se megjunarodno utvrdeni. Koncentriraj se na temava i nejzinata sustina, sto treba Bugarija da napravi za da Makedoncite kazat OK , sega moze da slavime Ilinden, i zosto toa tvojata drzava ne go pravi? Toa e patot kon zaednicko slavenje na Ilinden, a na spomnuvanje na Bugarski pasosi. Sega, vakva kakva e situacijata go razbiram kazano koga saka da kaze deka samo so Makedonski pasos moze da se slavi Ilinden. Se nadevam, jasen bev. Pozdrav.
Inkognito Реакции и од НВО секторот ...

Г-не Премиер, како НВО од Културното наследство, не изненадивте и огорчивте со договарањето “Заеднички истории” со колегата ви Станишев.
Ако бевме навикнати, вакви излети да очекуваме од Вашите главни опоненти, кај кои има личности и денес кои не се начисто со минатото им, тоа сега најмалку го очекувавме од Вас.
Вакви важни прашања не се за дневно-политикански потреби. И не се историчарите пречката за Европа, но токму политичарите. И едните и другите не доведовте, до никаде, затоа не вршете замена на тезите.
Минатото не можете да го пречкртате туку така. Фразата да го заборавиме минатото и да ја гледаме иднината, можеби звучи логично и убаво за уво, но самата стварност ја демантира. Затоа што ја прескокнувате сегашноста, а токму од неа зависи иднината. Но г-не Премиер иднина нема без минато, колку и да тоа ви изгледа чудно.
Ако не беше минатото ќе ја немавме сегашноста, не ќе имавме слободна држава туку ќе бевме само делови на нечии други. Вие не ќе бевте Премиер ако во тоа дури и во Вашетп минато не се случиле некои моменти и настани кои заедно довеле до тоа.
Според тоа, се-постоењето се состои кога се сите три времиња заедно, Минатото, Сегашноста и Иднината.
Токму за минатото и вистинското негово значење, големиот литерат и најсликовит раскажувач на минатото од Балканот, добитникот на Нобелова награда – Иво Андриќ, во тогашниот весник “Политика” во текстот “Како влегував во светот на книгите и книжевноста” – од 13 март 1976год. На страна 2 ќе рече: “Само неуките и неразумни луѓе можат да сметаат дека минатото е мртво и со непреоден ѕид засекогаш одвоена од сегашноста. Вистината, напротив е дека се она што човекот некогаш го мислел, чувствувал и работел, нераскинливо е вткаено во она што ние денес го мислиме, чувствуваме и работиме. Да се внесе светлина на научната вистина во настаните од минатото, - значи да и се служи на денешнината.”
Г-не Премиер, пред да го вперете прстот во историчарите како пречка за во Европа, разберете го горенаведеново во вистинско светло, дотогаш главни кривци останувате Вие – Политичарите!!!

ЗГ. Итно Сочувување на Културната Оставнина и Наследство – ИСКОН
Претседател:
Драги Трајков

Inkognito Ете по повод "заедничко чествување" на илинден на 2-ри август во Крушево се собираат македонските и бугарските "патриоти" .......
Е сега замислете го ова "заедничко чествување"... какви добрососедски односи ќе се воспостават? :)))

ќе биде вака ?
или вака ?
или пак најверојатно вака

Ете толку за развивање на добрососедските односи на Бучко!
Makedon Bucko samo da go poglednete ke svatite sto intelekt e.

A sega i drugar mu Ljubco Georgievski go podrzuva.
Makedon Edno bugarite zaboravile deka Goce se borel za MAKEDONIJA NA MAKEDONCITE. Neka lajat, no MAKEDONIJA NA MAKEDONCITE E FAKT. Eden den i Pirinsko ke bide MAKEDONIJA NA MAKEDONCITE. Nema da se izvlecat gadovite.
Satanico Pandemonium Postot na Bodhi koj prestavuva voopbicaen Bugarski spam i koj nema vrska so temava od DENESHNICAVA (postot se odnesuvase na Goce kako Bugarski heroj) e izbrisan. Povtoruvam za site Bugari da ne posegnuvaat po copy and paste tekstovi so koj si go objasnuvaat minatoto. Temata ne e toa i drzete se do nejze. istorii nema da se diskutiraat. problemot e denesnicata i vasata zelba da slavite so nas, a nie toa ne go sakame zaradi problemite koj gi imame so Bugarija deneska. Zboruvajte poveke sto treba Bugarija da stori i zosto toa ne go pravi za da eden den dojde do zaednicko slavenje na praznici. Kako e mozno da Bugarija negira eden cel narod a bara so nego da slavi praznici? Da li ne e toa vrv na licemerieto i kakov efekt ocekuva Bugarija od Makedoncite so takov potez?
kazano abe i toa bugarite ne znaat so pravat.ednas velat deka nie ne sme nacija a ednas velat deka ilinden e praznik na mekedoncite i bugarite.toa navistina nema nkakva logika.toa sto velat deka i bugari ucestvuvale vo ilindenskoto vostanie e tocno, no tie bugari ne dejstvuvale za osloboduvanje na makedonija kako samostojna drzava tuku preku vrhovistickata partija dejstvuvale da ja prigrabat makedonija i da ja priklucat kon bugarija.
Aleksandra Дневник, четврток, 08 јуни 2006

ПРЕМИЕРОТ ДОБИ ПОДДРШКА

И Љубчо на Илинден со Бугарија



Заедничка прослава на Илинден не е ништо друго, туку европска тенденција,изјави во Битола неформалниот лидер на ВМРО-Народна Љубчо Георгиевски



Заедничка македонско-бугарска прослава на Илинден не е ништо друго, туку европска тенденција, а постојат и историски факти што го оправдуваат заедничкото славење на востанието, изјави вчера во Битола неформалниот лидер на ВМРО-Народна партија, Љубчо Георгиевски. Таа партија ја поздрави идејата на македонскиот и на бугарскиот премиер за заедничкото чествување на празникот.

- Македонската историја под влијание на југословенската 50 години забранува да се употребува вистинското име со кое востаниците го нарекуваа Илинден, а тоа е Илинденско преображенско востание. Тогаш во координирана акција на Тајната македонско-одринска револуционерна организација во исто време се крена востание на две места: Илинденското во Крушево, Македонија, и Преображенското во Странџа, Бугарија. Сите акции, дури и штабот, биле заеднички. Ако тоа го зборува историјата, ние немаме ништо против заеднички да се прослави моментот кога македонските и бугарските востаници соработувале против турската империја - објасни Георгиевски.

Тој е прв водач на политичка партија во земјата што директно го поддржа премиерот Владо Бучковски во намерата за заедничко, македонско-бугарско, чествување на празниците. Бучковски на средбата со бугарскиот премиер Сергеј Станишев најави дека ќе има заедничко прославување на празниците.

Ваквата најава предизвика бран партиски, но и реакции на историчарите со кои идејата беше категорично отфрлена.

За Институтот за национална историја е неприфатливо националниот празник Илинден да се прославува со претставници на земјата што не го признава македонскиот идентитет.

Бучковски прексиноќа на скопската телевизија Скај нет изјави дека бил погрешно разбран оти сака да прави ревизија на историјата.

- Во овој момент нема клима заеднички да го славиме Илинден. Тоа го прифаќам како факт и се повлекувам од каква било поддршка на идејата, која не е моја. Мислев дека е време, не да правиме ревизија, туку да се обидеме во регионот да направиме поинаков дух на разбирање и европеизација. Тврдам дека се' уште во Бугарија има ретроградни сили на кои ќе им биде тешко да дојдат и да се поклонат пред наши илинденци и да признаат дека тоа е најголемиот македонски празник - изјави премиерот Бучковски.

Милошоски: Георгиевски не би се согласил со мене

На прашањето како го коментира отфрлувачкиот став на ВМРО-ДПМНЕ за оваа идеја, Георгиевски рече:

- Кога би го прашале Антонио Милошоски, сигурен сум дека тој би се согласил со моите ставови.

Милошоски, член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ изјави дека се воздржува од коментар.

- Ако го кажам своето мислење, сигурен сум дека Георгиевски нема да се согласи со мене - изјави тој.

Wallace Rabotava se zamrsi, Bucko i Lupco stanaa i oficijalno drugari i na drugo pole. Izgleda deka lugeto so bugarski pasosi ke bidat gragani od prv red vo drzavava.
ZooGraf
quote:
Originally posted by Aleksandra
Милошоски: Георгиевски не би се согласил со мене

На прашањето како го коментира отфрлувачкиот став на ВМРО-ДПМНЕ за оваа идеја, Георгиевски рече:

- Кога би го прашале Антонио Милошоски, сигурен сум дека тој би се согласил со моите ставови.

Милошоски, член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ изјави дека се воздржува од коментар.

- Ако го кажам своето мислење, сигурен сум дека Георгиевски нема да се согласи со мене - изјави тој.



Unreal Ете сега може да видите кој со кого ќе коалицира за време или после изборите
Сега конечно му олесни на Љубчето....

МА све уза зид би ги посторил да се стрела сето тоа ѓубре....око да не ми трепне....
nukleus Se nadevam deka LuBco ke ja poddrzi i ovaa moja ideja otkako se nauci nekomu da mu gi poddrzuva:
Otkako se napravia tenzii okulu proslavata za Ilinden po predlog na Bucko zaedno so Bugarite.Moj predlog bi bil da go odbereme 11 Oktomvri kako praznik za "zaednicka" proslava vo Prilep.
Shto mislite za predlogov koj ke gi pottikne na "zblizuvanje" Makedoncite i Bugarite,mozebi toa e receptot za priblizuvanje kon EU koj go "inicira" SDSM&Co?
Телериг што е кажал толку Льубчо - историската вистина, востанието е во Странджа и во Македониja, тоа е едно собитие, а не две отделни.
Решението за востание е земано на општиот конгрес на ТМОРО во Солун.
Зошто ке прават Бугарите во Странжа востание, до самата столица на империjaта, без никакви шански за успех, аку не на помогнат на Македонците...
Телериг
quote:
Originally posted by nukleus

Se nadevam deka LuBco ke ja poddrzi i ovaa moja ideja otkako se nauci nekomu da mu gi poddrzuva:
Otkako se napravia tenzii okulu proslavata za Ilinden po predlog na Bucko zaedno so Bugarite.Moj predlog bi bil da go odbereme 11 Oktomvri kako praznik za "zaednicka" proslava vo Prilep.
Shto mislite za predlogov koj ke gi pottikne na "zblizuvanje" Makedoncite i Bugarite,mozebi toa e receptot za priblizuvanje kon EU koj go "inicira" SDSM&Co?


да, ама во државите членки не ЕС не се слават собитиja организирани од комунисти, тоа е против европските ценности, а собитието на 11 октомври е организирано од комунистот србоман Лазар Колишевски и компаниja..
За такво славенье еврокомисарот ке ни одложи не за една, а за 20 години и ке чекаме за влез заедно со Македониja..не може
Makedon
quote:
Originally posted by Телериг

што е кажал толку Льубчо - историската вистина, востанието е во Странджа и во Македониja, тоа е едно собитие, а не две отделни.
Решението за востание е земано на општиот конгрес на ТМОРО во Солун.
Зошто ке прават Бугарите во Странжа востание, до самата столица на империjaта, без никакви шански за успех, аку не на помогнат на Македонците...


A ti Tatar malku da procitas sto pravele bugarite so Ilindenskoto vostanie? Koalicirale so turcite, vostanieto da ne uspee. Makedoncite kupuvale oruzje od Bugarija, a Bgarite im davale municija za drugo oruzje za da ne bi se koristelo.

Ilindenskoto vostanie rezulturase so sozdavanje na Krusevska Republika, posebna Makedonska Republika i nema nikakva vrska so knezevstvoto Bugarija. Politicki i etnicki, Krusevksata Republika so Ilindenskoto VOstanie se ANTIvulgarski. Krusevksta Republika e sozdadena so cel celosno osloboduvanje na Makedonija i formiranje nezavisna Makedonska Republika. Ako nekoj saka da glumi ludilo i da ja zaboravime Krusevskata Republika, togas poarno da ne se blamira i treska gluposti.
Телериг
quote:
Originally posted by Makedon

quote:
Originally posted by Телериг

што е кажал толку Льубчо - историската вистина, востанието е во Странджа и во Македониja, тоа е едно собитие, а не две отделни.
Решението за востание е земано на општиот конгрес на ТМОРО во Солун.
Зошто ке прават Бугарите во Странжа востание, до самата столица на империjaта, без никакви шански за успех, аку не на помогнат на Македонците...


A ti Tatar malku da procitas sto pravele bugarite so Ilindenskoto vostanie? Koalicirale so turcite, vostanieto da ne uspee. Makedoncite kupuvale oruzje od Bugarija, a Bgarite im davale municija za drugo oruzje za da ne bi se koristelo.

Ilindenskoto vostanie rezulturase so sozdavanje na Krusevska Republika, posebna Makedonska Republika i nema nikakva vrska so knezevstvoto Bugarija. Politicki i etnicki, Krusevksata Republika so Ilindenskoto VOstanie se ANTIvulgarski. Krusevksta Republika e sozdadena so cel celosno osloboduvanje na Makedonija i formiranje nezavisna Makedonska Republika. Ako nekoj saka da glumi ludilo i da ja zaboravime Krusevskata Republika, togas poarno da ne se blamira i treska gluposti.


Целта на Илинденско-Преображенското востание е автономиja на Македониja и Одринско. Да се тврди дека е антибугарско е инфантилна идиотштина.
А бугарската држава е била против востанието, како ненавременно од простата причина дека през 1903 г Бугариja не е била готова за воjна со Турциja. Против востание во овoj период е бил и самиот Гоце Делчев.
Прочитаj ги документите од штабот на востанието.
За востаническите деjствиja во Пиринско, през септември 1903, вашите историчари молчат, се едно ги немало.
Makedon
quote:
Originally posted by Телериг

quote:
Originally posted by Makedon

quote:
Originally posted by Телериг

што е кажал толку Льубчо - историската вистина, востанието е во Странджа и во Македониja, тоа е едно собитие, а не две отделни.
Решението за востание е земано на општиот конгрес на ТМОРО во Солун.
Зошто ке прават Бугарите во Странжа востание, до самата столица на империjaта, без никакви шански за успех, аку не на помогнат на Македонците...


A ti Tatar malku da procitas sto pravele bugarite so Ilindenskoto vostanie? Koalicirale so turcite, vostanieto da ne uspee. Makedoncite kupuvale oruzje od Bugarija, a Bgarite im davale municija za drugo oruzje za da ne bi se koristelo.

Ilindenskoto vostanie rezulturase so sozdavanje na Krusevska Republika, posebna Makedonska Republika i nema nikakva vrska so knezevstvoto Bugarija. Politicki i etnicki, Krusevksata Republika so Ilindenskoto VOstanie se ANTIvulgarski. Krusevksta Republika e sozdadena so cel celosno osloboduvanje na Makedonija i formiranje nezavisna Makedonska Republika. Ako nekoj saka da glumi ludilo i da ja zaboravime Krusevskata Republika, togas poarno da ne se blamira i treska gluposti.


Целта на Илинденско-Преображенското востание е автономиja на Македониja и Одринско. Да се тврди дека е антибугарско е инфантилна идиотштина.
А бугарската држава е била против востанието, како ненавременно од простата причина дека през 1903 г Бугариja не е била готова за воjна со Турциja.
Прочитаj ги документите од штабот на востанието.


Tipicna tataromanska izjava, celosno falsifikuvana. Vrhovistite po naredba na bugarskiot dvor go organizirale vostanieto predvremeno, za da ne bi uspealo. Toa go pisuva po dokuemntite. No ti kako Tatar, moras da gi izvrtuvas rabotite, neli?
Телериг
quote:

Tipicna tataromanska izjava, celosno falsifikuvana. Vrhovistite po naredba na bugarskiot dvor go organizirale vostanieto predvremeno, za da ne bi uspealo. Toa go pisuva po dokuemntite. No ti kako Tatar, moras da gi izvrtuvas rabotite, neli?


Можеш ли да одговориш нормално, без лични навреди..

Во кои документи го пишува тоа ? И кои са врховистите, поименно ?
Makedon
quote:
Originally posted by Телериг

quote:

Tipicna tataromanska izjava, celosno falsifikuvana. Vrhovistite po naredba na bugarskiot dvor go organizirale vostanieto predvremeno, za da ne bi uspealo. Toa go pisuva po dokuemntite. No ti kako Tatar, moras da gi izvrtuvas rabotite, neli?


Можеш ли да одговориш нормално, без лични навреди..

Во кои документи го пишува тоа ? И кои са врховистите, поименно ?



Овој наслов слободно можев да го наречам: Бугарски документи за постоењето на македонското национално чувство во периодот околу Илинденското востание. Имено, големобугарските пропагандисти честопати тврдат дека наводно сите илинденци себеси се декларирале како "Бугари" и слично. Меѓутоа, емпириката зборува дека не само што во периодот во и околу Илинденското востание имало сосема јасни македонски национални пројави кај бројни илинденци, туку и дека постојат бројни бугарски документи од тоа време кој дури и предупредуваат на опасноста по бугарштината од страна на македонските националисти! Жално е што овие документи денес се кријат од пошироката јавност во Бугарија. Во овој напис ќе спомнеме некои од нив.

Се работи за писмата што Ефтим Спространов му ги упатил на бугарскиот министер-претседател Р. Петров во времето непосредно по Илинденско востание. Инаку, Ефтим Спространов бил во дослух со бугарскиот политички врв (еден вид бугарски шпион уфрлен меѓу илинденците) и во своите тајни писма, упатувани до бугарскиот политички врв во врска со македонското дело, сосема јасно ги опишувал состојбите околу пројавите на македонската национална свест кај припадниците на нашиот народ од почетокот на овој век. Така, на пример, во писмото до бугарскиот премиер Петров во врска со зачестените манифестации на македонското национално самосознание во тој (ноември 1903 година) Спространов меѓу другото пишува: Како што гледате господине Министер-претседателе, ваквите идеи што веќе нашироко се прифаќаат од македонското население, не се ни малку за потценување за да не им се посвети големо внимание. Ако притоа додадам дека пропагаторите на македонскиот сепаратизам се зафатиле мошне студиозно и со ентузијазам да печатат книги, речници, читанки, историски учебници и граматика на македонски јазик, тогаш можете да ја сфатите пореално опасноста за бугарштината во Македонија. Убеден сум дека за мошне кратко време, освен тенкиот слој на македонската интелигенција школувана во бугарските училишта, народот ќе го отфрли бугарскиот јазик и ќе го прифати македонскиот, односно мајчиниот, бидејќи ќе нема потреба да го учи, како што со мака го прави тоа со бугарскиот јазик (подвлекувањата се мои, з. м.)!

Значи гледаме дека постои бугарски документ во кој се потврдува вистината дека бугарскиот јазик за тогашните Македонци бил неразбирлив, па со ова испаѓаат смешни тврдењата на големобугарските пропагандисти дека наводно јазикот на илинденците бил "бугарскиот" и слично. Веќе на 24. 11. 1903 година Ефтим Спространов упатил друго писмо до бугарскиот премиер Петров, од чија содржина, не само што се гледа фактот дека во екот на Илинденското востание се правеле подготовки за списанија и весници на македонски (а не на бугарски) јазик, туку и Спространов отворено изјавува дека т. н. македонски сепаратизам незапирливо продолжува да се шири наспроти волјата на бугарската влада и пропаганда. Така, тој на бугарскиот премиер меѓу другото му напишал: ...Но ме чуди и Вашиот став бескомпромисно да се борите против секаков македонски сепаратизам. Веројатно имате и државнички план за неговата ликвидација... Вашите забелешки дека не сум служел чесно на државата од која сум примал плата, посебно ме жалостат. Што се однесува за моето пишување во списанијата и весниците на македонско наречје, тоа го правев од едноставна цел да им се приближам на сепаратистите за да можам поподробно да ја зпознаам со нивната дејност. Ако притоа резултатот од таквата моја дејност го оценувате како штетен за бугарското дело во Македонија, јас не сум виновен, бидејќи тие списанија и весници ќе излегуваат на македонското наречје и без мои статии и творби, како што и сепаратистичкото движење и натаму ќе се шири, го сакале ние тоа или не. Во продолжение на истото писмо Спространов напишал нешто што слободно може да претставува одраз и на денешниве односи помеѓу Македонија и Бугарија: Ваквиот развој на настаните во врска со македонското национално движење не треба да Ве чуди, господине министер-претседателе... Затоа кога Ви пишував дека е можеби подобро за Вашата влада да ги има предвид опасностите што се јавуваат од македонското национално движење и да биде прва, а не последна, што ќе ја сообрази својата државна политика со националните тенденции на Македонците, мислев пред с# на идните односи меѓу двете земји. Освен децидната содржина на овие писма, кои јасно сведочат за масовното постоење на македонско национално чувство во Илинденскиот период, малку е познато и дека во времето од пред крајот на Илинденското востание во Македонија биле направени обиди за отворање македонски училишта, за што ќе пишуваме во некоја следна прилика.

Makedon
quote:
Originally posted by Телериг

quote:
Originally posted by nukleus




да, ама во државите членки не ЕС не се слават собитиja организирани од комунисти, тоа е против европските ценности, а собитието на 11 октомври е организирано од комунистот србоман Лазар Колишевски и компаниja..
За такво славенье еврокомисарот ке ни одложи не за една, а за 20 години и ке чекаме за влез заедно со Македониja..не може



Ova bugarite se debili.
Kolisevski doaga na vlast so drzaven udar od strana na srbomanskata struja vo Makedonija vo 1945 g. VO 1941 g. Kolisevski se kriel vo nekoja dupka (bozem bil vo zatvor), a takvi luge kako nego, ne bi me iznenadilo da bil petokolonas, vo dejstvo na Bugarija.

Pa antibugarsko-fasistickata borba vo Makedonija ja sprovedoa pred se VMROvci kako Chento, Panko Brasnarov, Piruze, Cuckov itn. Cento i Cuckov i dvajcata clenovi na VMRO Obedineta go potpisaa ukazot za sozdavanje makedonska NACIONALNA drzava, za voveduvanje na makedonskiot naroden jazik kako oficijalen vo drzavata i kon slobodna Makedonija da se priklucat Pirinsko i Egejsko. Za se` gore spomnato si ima dokumenti.


VO periodot 1941-1944 g. imase organizirana borba na Makedoncite protiv bugarskiot okupator. Srbi vo Makedonskite redovi nemase, oti site srpski kolonisti vo Makedonija bea proterani od bugarite 1941 g. Makedonskite borci bea ili komunisti ili VMROvci i site po nacionalnost Makedonci.

I vo Pirinsko imase makedonski osloboditelni odredi. Se borea protiv bugarite. Od pirinskite Makedonci, golemi borci protiv bugarite bea poznatite Makedonski Pisateli i Makedonski PATRIOTI Kole Nedelkovski, Anton Panov, Dimitar Mitrev, Gjorgi Abadziev, Nikola Vapcarov. Golem del od niv, bugarite i strelaa: Kole Nedelkovski, Anton Panov, i Nikola Vapcarov. Sigurno ne se ovie makedonski pisateli srbomani ili srbi, neli tatarcheta?
makedonec Vrhovistite predvodeni od Ivan Garvanov i Boris Sarafov na Smilevskiot kongres vo 1903 g. bile za predvremeno krevanje na vostanie, so cel istoto da ne uspee za da moze da ja prezemat celosnata kontrola nad VMRO.
Toa znaci deka Bugarite na toj nacin sakale iskoristuvajki taa nepovolna situacija da ja prigrabat Makedonija kon svoite teritorijalni granici.
Телериг Писмото на Спространов ли е документот ? Там не пише дека врховстите сакали да го провалат востанието, бегаш од одговор.
А документите од штабот на востанието ? А мемоарите на водачите на востанието - сите до еден без изклучок се декларират како Бугари?

игнорираме извесни документи, или инфатилно ги обjaвуваме за фалфсификати, и така пишеме историja..
Телериг
quote:
Originally posted by makedonec

Vrhovistite predvodeni od Ivan Garvanov i Boris Sarafov na Smilevskiot kongres vo 1903 g. bile za predvremeno krevanje na vostanie, so cel istoto da ne uspee za da moze da ja prezemat celosnata kontrola nad VMRO.
Toa znaci deka Bugarite na toj nacin sakale iskoristuvajki taa nepovolna situacija da ja prigrabat Makedonija kon svoite teritorijalni granici.



Дамјан Груев, Пере Тошев, Ѓорче Петров, Христо Узунов, Ѓорѓи Сугарев, Лазар Поп Трајков, Петар Ацев, Павел Христов

Oни сите до еден са врховисти, работили по порака на Фердинанд и го организирали востанието со цел да го провалат заедно со бугарскиот офицер Борис Сарафов и Бугаринот од Плевенско Гарванов

Е тогаш зошто се слави востанието во Македониja ? Сите организатори считат себе си за Бугари, по твоему врховисти.

Зашто игнорираш документите од штабот на востанието ?


Makedon
quote:
Originally posted by Телериг

quote:
Originally posted by makedonec

Vrhovistite predvodeni od Ivan Garvanov i Boris Sarafov na Smilevskiot kongres vo 1903 g. bile za predvremeno krevanje na vostanie, so cel istoto da ne uspee za da moze da ja prezemat celosnata kontrola nad VMRO.
Toa znaci deka Bugarite na toj nacin sakale iskoristuvajki taa nepovolna situacija da ja prigrabat Makedonija kon svoite teritorijalni granici.



Дамјан Груев, Пере Тошев, Ѓорче Петров, Христо Узунов, Ѓорѓи Сугарев, Лазар Поп Трајков, Петар Ацев, Павел Христов

Oни сите до еден са врховисти, работили по порака на Фердинанд и го организирали востанието со цел да го провалат заедно со бугарскиот офицер Борис Сарафов и Бугаринот од Плевенско Гарванов

Е тогаш зошто се слави востанието во Македониja ? Сите организатори считат себе си за Бугари, по твоему врховисти.

Зашто игнорираш документите од штабот на востанието ?





Se slavi KRUSREVSKATA REPUBLIKA koja ja organiziraa Makedoncite od zapadna Makedonija. Koj se borese? A Krusevskata Republika znacese posebna makedonska drzavnost. Neli?
tane komita
quote:
Originally posted by Телериг

што е кажал толку Льубчо - историската вистина, востанието е во Странджа и во Македониja, тоа е едно собитие, а не две отделни.
Решението за востание е земано на општиот конгрес на ТМОРО во Солун.
Зошто ке прават Бугарите во Странжа востание, до самата столица на империjaта, без никакви шански за успех, аку не на помогнат на Македонците...


Многу сме благодарни за „помошта“ па затоа ве молиме друг пат да не ни помагате на таков начин.
Ако бугарите не помагаа, можеби востанието и ќе успееше.

Народот има изрека „Подобро паметен да те куди - отколку будала да те фали“!

Па затоа кажал такви работи...
Телериг
quote:



Se slavi KRUSREVSKATA REPUBLIKA koja ja organiziraa Makedoncite od zapadna Makedonija. Koj se borese? A Krusevskata Republika znacese posebna makedonska drzavnost. Neli?


не можам да се согласам.., зошто нема ни еден документ коj да укажува дека учесниците во Крушевската република са сакали македонски jaзик и училишта на македонски jазик..училишта на бугарски са имали и са писали на бугарски


"Македонското население се состои от Бугари, Турци, Арнаути, Власи, Евреи и Цигани "

Гьорче Петров

Това не го е кажал Божидар Димитров..
Телериг
quote:

Многу сме благодарни за „помошта“ па затоа ве молиме друг пат да не ни помагате на таков начин.
Ако бугарите не помагаа, можеби востанието и ќе успееше.

Народот има изрека „Подобро паметен да те куди - отколку будала да те фали“!

Па затоа кажал такви работи...


Тане, колку и да го уврташ, востанието во Странджа и во Македониja e едно собитие..
Да не збориме дека востание има през септември 1903 и во Пиринско, ама ваште молчат за него зошто там четите на ТМОРО и ВМОК се борат заедно против Турците

kazano abe odi lecise bugarofiliste edno.pojma nemas od istorija a samo kazuvas gluposti.ne gledas deka imas warning i pak gluposti tresis.
Телериг
quote:
Originally posted by kazano

abe odi lecise bugarofiliste edno.pojma nemas od istorija a samo kazuvas gluposti.ne gledas deka imas warning i pak gluposti tresis.


а може ли некоj да ми каже кое точно е глупост ?
има документи, има историja..а ако документите се игнорират и се обjaвуват за фалсификати, тоа веке не е историja, а си е чиста пропаганда и художествена литература

Востанието во Македониja и Странжа е едно собитие..това е историjата и тука нема никаква глупост.
Makedon
quote:
Originally posted by Телериг

quote:
Originally posted by kazano

abe odi lecise bugarofiliste edno.pojma nemas od istorija a samo kazuvas gluposti.ne gledas deka imas warning i pak gluposti tresis.


а може ли некоj да ми каже кое точно е глупост ?
има документи, има историja..а ако документите се игнорират и се обjaвуват за фалсификати, тоа веке не е историja, а си е чиста пропаганда и художествена литература

Востанието во Македониja и Странжа е едно собитие..това е историjата и тука нема никаква глупост.



Abe Tatar, kade pishuva za vostanie vo Strandzha? Ima ustav na Krushevskata Republika, Ministri i Proglas na vostanieto. Nikade nikakva Strandzha ne se spomnuva. Toa e falsifikat vash i e mnogu glupav kako i vashiot "narod", koj edni te se sloveni, drugi pak se pravat chisti turci- bugare originale.

Krushevksata Republika beshe se` sprotivno na bugarskoto carstvo i bugarshtinata. Pa Republikanstvoto vo toa vreme beshe najgolem neprijatel na monarhiite. A MAkedoncite toknu toa go storija, formiraa republika za da dokazhat i pokazhat na svetot deka ne se nitu srbi, ni bugar, ni grci, koi site imaa monarhii. Bugarskite lagi i falsifikati se ochigledni, ama nema koj da gi razoblichi.

Nikola Karev, prviot Makedonski Pretsedatel sebesi se deklariral kako MAKEDONEC po nacionalnost i toa go objavil i vo svoeto intervju vo grcki vesnik ."Akropolis" od 8 maj 1903 godina. I vrhovistot Sarafov se deklariral kako Makedonec i vo site srpski, bugarski i evropski mediumi izjavuval deka Makedoncite ne se Bugari, Srbi ili Grci tuku poseben narod.


По “Устав на Македонскиот Револуционерен Комитет“ на Кресненското востание. По уставот, во востанието можел да учествува секој кој се чувствува за Македонец (член 2), за ослободување на Македонија (член 4). Ова востание избувнува во источна Македонија, Малешевијата, на границата со права Бугарија, токму во периодот на формирање на бугарската држава 1878 г.. Македонската национална идеја е присутна: ослободување на цела Македонија и формирање една држава; востанието требало да се прошири во сите делови на Македонија (Член 125), а биле формирани чети во Костур, Тетово, Скопје, Горна Џумаја, Велешките области (Член 130); што е ова, ако не веќе оформен народ, кој се сметал за едно исто, без разлика дали потекнува од источна, западна, јужна или северна Македонија? Во член 15 од уставот на Македонскиот Револуционерен Комитет“ на Кресненското востание се спомнуваат и националностите во Македонија: христијани и муслимани Македонци, Турци, Албанци, Власи и сите останати...; за бугарите се вели дека се само словенски браќа (чл. 186), но биле непријателски настроени кон востанието, член 132 (1878, Private library of the Bulgarian patriarch Kiril. Archive division. Item 2341. Archive unit 50, folio 30-61). Зачуван е и допис од македонската емиграција од Tuin Severin- Романија до организаторите на Кресненското Востание, каде што македонските емигранти меѓу другото истакнуваат: „да се дигнеме сите Македонци против нашите НЕПРИЈАТЕЛИ и да је пролееме крвта за нашето ослободување, за да види цела Европа дека сме НАРОД достоен да ја прими слободата...со наша Администрација (управа)...(Български Патриярх Кирил, Съпротивата срещу Берлинския договор, стр. 158-159, София, 1955 г.).

Бугарскиот социјалист, Георги Бакалов, за националност на Македонците вели „во селата во Македонија, ако сретнеш селанец што говори словенски и припаѓа на православната религија...деветорица од десет од овие луѓе и покрај што се предмет на пропагандите на трите соседни држави, ќе ви одговорат на прашањето што се понационалност, дека се МАКЕДОНЦИ“ (Георги Бакалов, "Претендентите на Македония", стр. 22, Варна 1890 г.).


Атанас Б. Шопов, секретар на бугарскиот Егзарх и шпиун во Македонија за националното чувство на Македонците во 1885 г. пренесува: „Па дури ни денес, во 1885 година кога Европа би побарала македонското население да се определи и да каже на која народност и припаѓа, уверени сме, дека поголем дел од Македонија ќе ни летне од раце, со исклучок на две - три околии од северна Македонија . Сите други Македонци се готови да дадат каков сакаш пишан документ дека тие не се Бугари.....” (Офейков (Атанас Б. Шопов ), „Македония въ време на хилядагодишнината на св. Методий“, Пловдив, 1885 г., стр. 109-110). Да не заборавиме дека тогаш, во Македонија спаѓале и делови на денешна јужна Србија. Шопов се осврнува на две пропаганди во Македонија: грчката и австриската, за која прв пат слушаме од него, додека српската пропаганда целосно ја игнорира, најверојатно не била толку експонирана. Под австриската пропаганда, всушност мисли на католицизирањето на источните Македонци од Пиринско и Егејско, кои да ја одбранат својата македонска народност од Патријаршијата и Егзархијата, влегувале во Унија со Ватикан. Еден од унијатските владики е и познатиот Партенија Зографски, папски егзарх во дојранската митрополија. Според секретарот на бугарскиот Егзарх, најголемиот број од Македонците во 1885 г. биле патријаршисти (барем тој така тврди) и се спротиставувале на бугарската Егзархија.
dnahla Yugosavia is death dear Titovist, viva Ilinden and Preobrajenie, vorever!
Телериг
quote:
Originally posted by Телериг

[quote]
Abe Tatar, kade pishuva za vostanie vo Strandzha? Ima ustav na Krushevskata Republika, Ministri i Proglas na vostanieto. Nikade nikakva Strandzha ne se spomnuva. Toa e falsifikat vash i e mnogu glupav kako i vashiot "narod", koj edni te se sloveni, drugi pak se pravat chisti turci- bugare originale.





Можам ли да те нарекувам Фиром, след като ти мене ме нарекуваш Татар ? :)))

Решението за востанието е земано на конгресот на ТМОРО во Солун.
Востание во Битолкски, Скопски, Серски и Одрински /Странджа/ округ.
Документот го има на интернет, и на македонски саjт. За тоа иде реч.
Сакаш ли да ти покажам документи од штабот на востанието, каде пишува за и востанието во Странджа, и во Македониja ?

Ти немаш никавки аргументи, постираш документи без никаква врска и игнорираш или обjaвуваш за фалсификати добре извесни документи/тоа е инфантилно/

Карев се обjaвил за Македонец пред Грчки весник, а след 1945 г србокомунистите утепали родниот му брат како сорабтник на окупарот, демек како Бугарин..
Борис Сарафов, бугарски офицер, се обjaвил за Македонец през српски весник.
Ни Србите, ни Грците са вервали дека ТМОРО нема ништо општо со Бугариja и оттам идват изjaвите на Карев и на Сарафов.

Востанието во Македониja и Странджа е едно собитие. И освен това во Македониja има востание и на други места, не само во Крушево, има и во Пиринско.

А да се тври дека во Странджа немало востание по това време не знам што е, неписменост или инфантилност.

Makedon
quote:
Originally posted by Телериг

quote:

Abe Tatar, kade pishuva za vostanie vo Strandzha? Ima ustav na Krushevskata Republika, Ministri i Proglas na vostanieto. Nikade nikakva Strandzha ne se spomnuva. Toa e falsifikat vash i e mnogu glupav kako i vashiot "narod", koj edni te se sloveni, drugi pak se pravat chisti turci- bugare originale.




Можам ли да те нарекувам Фиром, след като ти мене ме нарекуваш Татар ? :)))

Решението за востанието е земано на конгресот на ТМОРО во Солун.
Востание во Битолкски, Скопски и Одрински /Странджа/ округ.
Документот го има на интернет, и на македонски саjт. За тоа иде реч.
Сакаш ли да ти покажам документи од штабот на востанието, каде пишува за и востанието во Странджа, и во Македониja ?

Ти немаш никавки аргументи, постираш документи без никаква врска и игнорираш или обjaвуваш за фалсификати добре извесни документи/тоа е инфанилно/

Востанието во Македониja и Странджа е едно собитие. И освен това во Македониja има востание и на други места, не само во Крушево, има и во Пиринско.

А да се тври дека во Странджа немало востание по това време не знам што е, неписменост или инфантилност.




Ti si bolen. Pritoa malku otidi i vidi karta kade e STRANDZHA I ODRIN. OD Bitolskata okolija do Strrandzha ima 1000 km. Kako e mozhno samo vo bitolski okrug da ima vostanie, a da nema vo centralna, istocna Makedonija, zap. Trakija i opa ima vo ist. Trakija. Bugarskite falsifikatori se glupavi, ne razmislile deka nemalo porano avioni pa da se kontaktira i koordinira edno isto vostanie, locirano na 2 razlichni mesta, oddalecheno edno od drugo 1000 km.
A Odrin e tema Makedonija, si zaborail?
Телериг [/quote]

Ti si bolen. Pritoa malku otidi i vidi karta kade e STRANDZHA I ODRIN. OD Bitolskata okolija do Strrandzha ima 1000 km. Kako e mozhno samo vo bitolski okrug da ima vostanie, a da nema vo centralna, istocna Makedonija, zap. Trakija i opa ima vo ist. Trakija. Bugarskite falsifikatori se glupavi, ne razmislile deka nemalo porano avioni pa da se kontaktira i koordinira edno isto vostanie, locirano na 2 razlichni mesta, oddalecheno edno od drugo 1000 km.
A Odrin e tema Makedonija, si zaborail?
[/quote]

не знам коj e болен, jaс или ти ...

Странджа е во рамките на Одринскиот ревоуционерен округ на ТМОРО

те това са документи

Протоколoт на историскиот конгрес, за големо македонско востание

Централниот македонско-одрински комитет, земајќи предвид особената состојба на земјата, исклучителните услови, во коишто се постави Организацијата по прогласувањето на Џумајско-Петричкото востание од Врховниот македонски комитет, кога процени, дека организацијата ја загрозува опасност од нови обиди за востание и опустошување и деморализирање на нови реони; кога ја зеде предвид пројавената желба од некои реони за едно заедничко советување, и најпосле кога го зеде предвид и расположението и интересот на европската дипломатија кон нашето народно дело, реши да свика конгрес од претставници на окружните и поважни околиски реони, за разгледување на сето тоа. На конгресот присуствуваа: членовете на Централниот комитет Иван Гарванов, Спас Мартинов и Димитар Мирчев; двајца скоро ослободени и заслужни дејци на народното дело — Христо Коцев и Тодор Лазаров, и претставници од дванаесет реони; од цариградскиот Никола Петров, од одринскиот Велко Думев, од серскиот Лазар Димитров, од кукушкиот Влахов, од солунскиот Иван Сапунаров, од гевгелискиот Хрлев, од воденскиот Димитар Занешев, од велешкиот Пејков, од скопскиот Ганчев, од струмичкиот Ингилизов, од битолскиот Лозанчев и од радовишкиот Георги Варналиев. Отсуствуваа поканетите претставници од Штип и Тиквеш, првиот, затоа што власта му попречила при неговото доаѓање, а вториот, затоа што бил уапсен. При сета голема важност и значење на конгресот, Централниот комитет не можеше да повика претставници и од други реони, поради големата будност на полицијата и возможната опасност од нивното откривање.


Соопштение* на Главниот Штаб до реонските раководства дека востанието ќе биде прогласено на Илинден.

Браќа,


Најсетне многуочекуваниот ден за пресметка со нашиот вечен душманин дојде.

Крвта на на нашите невино загинати браќа од турската тиранија вика високо за одмазда.

Погазената чест на нашите мајки и сестри го сака своето возобновување!

Доста е толку маки, доста е толку срам!

Илјада пати подобро смрт, отколку срамен и скотски живот.

Определениот ден, во којшто народот од цела Македонија и Одринско ќе треба да излезе јавно со оружје в рака против душманите, е 20-ти јули.

Следете ги браќа, вашите водачи тој ден и соберете се под знамето на слободата.

Бидете упорни, браќа, во борбата. Нашиот спас е само со упорна и долготрајна борба.

Нека Бог го благослови нашето праведно дело и денот на востанието.

Долу Турција! Долу тиранот! Смрт на душманите!

Да живее народот! Да живее слободата! Ура!


това са документи од штабот на востанието, а аку за тебе они не значат ништо или са фалсификати, тоа значи дека ти си болниот, а не jaс :))

Одринско е тема Македониja по визаниjско време, врска со востанието през 1903 г това нема.


Makedon A Tatarcheta, koj toa go pisuval? Nekoj mrsen, debel, bugarin koj nosi samo turski geni i falsifikuva za MNI od Sofija? Toa napisano e 1924 godina?
Телериг
quote:
Originally posted by Makedon

A Tatarcheta, koj toa go pisuval? Nekoj mrsen, debel, bugarin koj nosi samo turski geni i falsifikuva za MNI od Sofija? Toa napisano e 1924 godina?


Архивот на МНИ до 1945 г е во Скопjе, аку не знаеш.

И понеже немаш аргументи, обjaви документите од штабот на востанието за фалсифкати.
Што може друго да се каже...

Makedon
quote:
Originally posted by Телериг

quote:
Originally posted by Makedon

A Tatarcheta, koj toa go pisuval? Nekoj mrsen, debel, bugarin koj nosi samo turski geni i falsifikuva za MNI od Sofija? Toa napisano e 1924 godina?


Архивот на МНИ до 1945 г е во Скопjе, аку не знаеш.

И понеже немаш аргументи, обjaви документите од штабот на востанието за фалсифкати.
Што може друго да се каже...




Sloganot beshe Makedonija na Makedoncite.

Od Odrin do Drach, seto toa se Makedonci. Makedonija na Makedoncite
Телериг
quote:



Sloganot beshe Makedonija na Makedoncite.

Od Odrin do Drach, seto toa se Makedonci. Makedonija na Makedoncite


аха, значи и востанието во Одринско било македонско..може, може :))
tane komita
quote:
Originally posted by Телериг

quote:

Многу сме благодарни за „помошта“ па затоа ве молиме друг пат да не ни помагате на таков начин.
Ако бугарите не помагаа, можеби востанието и ќе успееше.

Народот има изрека „Подобро паметен да те куди - отколку будала да те фали“!

Па затоа кажал такви работи...


Тане, колку и да го уврташ, востанието во Странджа и во Македониja e едно собитие..
Да не збориме дека востание има през септември 1903 и во Пиринско, ама ваште молчат за него зошто там четите на ТМОРО и ВМОК се борат заедно против Турците




Кога јас учев, за востанието во Пиринско не не учеа бидејќи Пирин беше во Бугарија и не учевме многу туѓа историја.

Сега првпат го среќавам зборот „Странджа“ и ако можеш напиши нешто повеќе за тој настан.

Ние учевме само за Македонската историја, односно за успехот и неуспехот на Илинденското востание и неговите учесници кои се македонци.
И да не се лутиш - не знаеме многу работи за вашите „војводи“, но знаеме со каква цел се бореле „За Македонија“.

Нормално е да секој верува на своите „историчари“, ако воопшто биле историчари или политичари...?

Јас имам разбирање за тебе, ама и ти најди разбирање за соговорникот - не се држи како пијан за плот, вистината треба да ја кажат двете страни, а не само едната...

Немој силеџиски да ми кажуваш кој сум, што сум и да ме убедуваш што треба да бидам, тоа можеш да им го кажуваш на твоите деца.

Јас никогаш не те негирав, не реков дека не си бугарин, не реков дека не треба да бидеш бугарин, тоа е твое и само твое право на избор!

Вие си имате своја историја и неа славете ја, немам ништо против, ама не ни ја крадете нашата; Крушево е во Македонија, Илинденското востание се случило во Македонија, со македонски борци, на македонски терен и со македонски знамиња.

Ако некој од бугарите (македонските бугари) се бореле во Илинденското востание, тие се бореле за ослободување на Македонија и како такви се добредојдени ( тие - ако се живи, или нивните потомци) да славиме заедно затоа што сме се бореле за исти идеали.
Исто така треба да им се овозможи на борците - македонци и на нивните семејства кои се бореле на тлото на Пиринска Македонија (Бугарија) да можат слободно да однесат цвеќе и свеќи да запалат на гробовите од роднините или на познатите борци за слободата на Македонија.

Затоа најди разбирање и за другиот...
dnahla Тоа исто го е пишал мазен татар како тебе Ботушле...

Satanico Pandemonium OK, kako sto napomenav ova se diskusii za politika i denesnicata. Postoi problem kade Bugarite sakaat da slavat Ilinden so nas, a ni e ne. Namesto da se diskutira za toj problem, pak se vrati diskusijata na ona sto preduprediv da ne se sluci - Istorija. Temava e zaklucena. Prepukuvanje so Bugari nema da se sluchi ovde, toa nikogas nisto ne dokazalo, ne rezultiralo so nisto dobro i samo gi nervira ucesnicive na forumot.