Sto e so Makedonskive novini??

Sto e so Makedonskive novini??
dejan
 
I tie Angliski-Makedonski zborovi?!

Лифтинг за мостот "Обединети Нации"
http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=29378

Финиш на "Бутелска"
http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=29377

Ne e samo vecer...i drugi!!

Od koga 'lifting' i 'finish' se upotrebuvat vo Makedonskiot jazik??
Isto ima i mnogu drugi Angsliki zborovi kade se pisuvat po Makedonski nacin, kako 'startuva'...glupo e, taka zborat Makedoncite vo Avstralija ne tamu.
slasa kako sto e Dejance , modernizacija, Globalizacija , nemoj da te hospatiliziram isto . oili da te pratam na edukiranje :-))))

Nov makedonski recnik
tane komita
Дејан,

Најчесто го прават тоа - тие што НЕ ЗНААТ ДА ЗБОРУВААТ МАКЕДОНСКИ!!! - да не речам Скопјани и скопските медиуми.

Сакајќи да се во trend, да бидат cool, самите се ставаат во out.

Гледам дека „новинарите и репортерите“ на ТВ и на радио најчесто се млади (не сум сигурен дека завршиле факултет за новинарство)и тресат глупости, а ако некој од нив е навистина со завршен факултет за новинарство и се однесува како „уличар“ во зборувањето, по се изгледа низ неговото школување не одел на часовите по македонски јазик - или кравата му го изела букварот.

Голема срамота е за тие новинари што се појавуваат и работат во медиуми со републичка концесија, ги гледа цела Македонија.
Ако сакаат да зборуваат „локално“ нека одат во некое локално радио чиј домет не е поголем од нивната улица.

И пак ќе повторам: тие „новинари“ КОИ НЕ ГО ПОЗНАВААТ ДОВОЛНО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК - НЕКА УРЕДУВААТ „ЅИДЕН ВЕСНИК“ и да не се „занимаваат“ професионално со новинарство.

kazano makedonskiot vo posledno vreme trpi mnogu zborovi od anglisko poteklo zatoa sto angliskiot e svetski jazik.i vo idnina ce srejkavame uste povejke takvi zborovi sekade zatoa sto golem broj na angliski zborovi nemozat da se prevedat na makedonski.angliskiot ima 700000 zborovi a makedonskiot samo 80000 zborovi i poradi golemata globalizacija i napredokot na tehnikata ce pocnime i nie povejke da zboruvame na angliski odosto na makedonski.
nukleus Eden jazik-eden fakultet,pa taka ne e losho da si znaeme edno 10tina jazici.Svoevremeno koga Alexandar so svojata vojska se borel vo Persija i koga Darius sakal da im se predade na Makedoncite pred da go ubijat negova greshka bila shto toj im se obratil na Grcki mislejki deka Makedoncite znaat Grcki.No malkumina Makedonci togash znaele Grcki i upotrebuvale Makedonski za megusebna komunikacija, pa otkako ne go razbrale tie ednostavno go ubile.
dejan Vo pravo si.
трендафил Порано во секое средство за јавно информиеање постоеше лектор. Сите што се јавуваа директно, во живо, поминуваа низ посебна обука. Во Франција, на пример, тешко продира англискиот јазик. Ние очигледно на овој начин им се додворуваме на газдите. До скоро се употребуваа србизми, сега американизми.


OooOo
quote:
Originally posted by dejan

Od koga 'lifting' i 'finish' se upotrebuvat vo Makedonskiot jazik??

Chekaj dodeka stignesh vo Makedonija. Tek tamu kje se chudish kolku toj nachin na zboruvanje e ustvari sekojdnevnost.