Staromakedonski(Makedonski) vs Starogrcki(Grcki)

Staromakedonski(Makedonski) vs Starogrcki(Grcki)
nukleus
 
Dali konecno ke se razreshi dilemata okulu razlikata na Antickite Makedonci so Antickite Grci ili istovremeno bliskosta na Antickite Makedonci so nas deneshnite Makedonci?Najverojatno da iako taa vistina uspeshno e prikrivana so vekovi.Sepak treba i nie da pomogneme okulu popularizacijata na vakvata realnost i da se obideme taa da bide opshto prifatena vo svetot.Tokmu zatoa go prenesuvam ovoj tekst vo celost od dnevniot pecat na forumot politika kade ocekuvam da se razvie diskusija okulu realnata bliskost na Makedoncite i nivnoto nasledstvo od Antickite Makedonci koj bile i seushte se razlicen narod od Grcite,iako nekoi "debilni" luge megu koj ima i akademici kako Kulafkova sakaat da im sluzat na alcnite sosedi so poznatata teorija za "Slavomakedoncite":
Двајца македонски научници по неколкугодишни истражувања го дешифрираа средниот текст од "Каменот од Розета" кој е 200 години е мистерија за светската наука. Академик Томе Бошевски од МАНУ и проф. д-р Аристотел Тентов од Институтот за компјутерска техника и информатика на Електро-техничкиот факултет во Скопје неодамна го дешифрираа мистериозниот текст, а нивната книга "По трагите на писмото и јазикот на античките Македонци" ќе биде промовирана на 29 јуни во МАНУ.
Пред 207 години во Египет е најден камен со три писма од пред 2.200 години: со египетски хиероглифи, со непознато писмо во средината наречено демотско и со старогрчко писмо. Каменот е наречен "Каменот од Розета", според местото Розета (Ел-Рашид). Текстот од старогрчки е преведен наскоро по откривањето, а врз основа на него се дешифрирани хиероглифите од францускиот ориентолог Жан Франсоа Шамполион во 1822 година.
Според Бошевски и Тентов, средниот текст е на македонски јазик со запрепастувачка сличност до идентичност на одделни зборови со сегашните македонски говори и дијалекти, судејќи според приложените 167 зборови. Писмото е слоговно од типот согласка-самогласка. Идентификувани се 25 согласки и 8 самогласки. Основните знаци (согласките) се наоѓаат во по 8 положби и, во зависност од позицијата, односно аголот под кој се наоѓаат, се чита слогот со изговор на самогласката, како еден вид јотовање во старословескиот јазик. Често се употребува предлогот "на" и сврзникот "и", а множина се прави со додавање на "и" на крајот од зборот, како, впрочем, и денес.
Средниот текст, всушност, бил оригиналот од кој описно се преводите на старогрчки и на староегипетски. Македонскиот текст не се совпаѓа буквално со другите два текста. Никој во светот не успеа 207 години да го дешифрира средниот текст оти сите поаѓаат во таканареченото озвучување на зборот според јазиците во употреба на египетското подрачје. Двајцата истражувачи тргнаа од претпоставката дека јазикот бил македонски, односно од балканскиот ареал. Основа за таков пристап е фактот што со Египет владееле македонски династии цели 302 години: Македонска династија со фараони Александар Македонски, брат му Филип Аридеј и Александар Четврти (од 323 до 304 г. пр. н. е. ) и Птоломеиди (до последната македонска принцеза Клеопатра Седма (3 0 г. пр. н.е.). Текстот е пишуван како декрет на Птоломеј Петти Епифан Евхаристос од 27 март 196 г. пр. н.е. Најдени се уште два камена пишувани по Каменот од Розета. Во декретот се наведени местата каде да се постават камењата со текстот. Според преводот, во македонскиот текст Египјаните се запишани како Аѓупци, Македонците како Живи господари, а Грците како Данајци. Еве некои зборови: наше име, најнаше име, деца, децана, деца мои, божен, најбожен, господар, господари, же(и)во, бога, бога нашион, на нашево бога Sе (Светлина, Sевс?), на бога се деца, налеа (статуа налеана), надеж', тој, мој, мо (јас), мои, вои (вие), ј'ви (јави), б'де (да биде), најзе (нејзе), дивејеи (се диви, восхитува), ата (татко на старословенски) итн.
asalvari hehe. ne razbiram i jas ama:
1) da bese tolku ednostavno nemaa da pisuvaat kniga.
2) Dr A. Tentov e profesor na ETF -> najverovatno se koristele algoritmi za dekodiranje
Makedon
quote:
Originally posted by f9

Jazik i pismo...ima razlika!
Jazikot po sodrzhina e Makedonski.Pismoto e prastaro i e po se izgleda osnova za mnogu drugi pisma.Zatoa e slichno na Evrejskoto ,Arapskoto,Latinskoto i Eturskoto i na edna duzina drugi.Spored informaciite do sega toa pismo bilo pismo na vladetelite od pochetocite na Ptolomeevata dinastija i podocna bilo napushteno na smetka na Koine.Znachi nie sme go izgubile pismoto kako del od podocnezhniot proces-Helenizacijata.Najinteresno e shto tie tvrdat deka
ova e bazniot tekst shto se sovpagja so poznavanjata za upotreba na ova pismo.Hieroglifite bea prevedeni so pretpostavka deka tekstot na Koine i Hieroglivskiot tekst se identichni.Tvrdenjata na dvajcata avtori za bazen i dva opisni teksta mozhat da povlechat i promeni vo tolkuvanjeto na Hieroglifite.


Tocni. Ninocka izgleda nema poim sto e pismo, a sto jazik.

Eve eden tekst napisan na makedonski jazik od Ohridski Jeremonah Atanas Ohridski-Makedonec od 19 vek so grcko pismo. Jazokot e makedonski, ohridski dijalekt, a pismoto (bukvite) grcki:

Makedon Krajot od Jeremonah ATANAS MAKEDONEC

f9 Jazik i pismo...ima razlika!
Jazikot po sodrzhina e Makedonski.Pismoto e prastaro i e po se izgleda osnova za mnogu drugi pisma.Zatoa e slichno na Evrejskoto ,Arapskoto,Latinskoto i Eturskoto i na edna duzina drugi.Spored informaciite do sega toa pismo bilo pismo na vladetelite od pochetocite na Ptolomeevata dinastija i podocna bilo napushteno na smetka na Koine.Znachi nie sme go izgubile pismoto kako del od podocnezhniot proces-Helenizacijata.Najinteresno e shto tie tvrdat deka
ova e bazniot tekst shto se sovpagja so poznavanjata za upotreba na ova pismo.Hieroglifite bea prevedeni so pretpostavka deka tekstot na Koine i Hieroglivskiot tekst se identichni.Tvrdenjata na dvajcata avtori za bazen i dva opisni teksta mozhat da povlechat i promeni vo tolkuvanjeto na Hieroglifite.
concrete
quote:
Originally posted by asalvari

quote:
Originally posted by concrete

Ne e bre misterija...uste pred cel vek i poveke i vrapcite znaat deka makedonski gimnazijalec toa moze da go procita......ama i den denesen bi bil proglasen za lud :):):)!!!


sliki od prviot vtoriot i tretiot tekst.
http://bgst.edu.sg/realia/rosetta.htm

poveke za vtoriot:
http://en.wikipedia.org/wiki/Demotic_Egyptian#Language


najverovatno ja sum nepismen, ili toj sto go pisuval vtoriot imal losa ucitelka vo prvo odelenie. Ja nisto ne razbrav sto nackrabal. :-)

inace, Aristotel go poznavam licno i znam deka e covek sto go trosi celo svoe vreme na nauka i istrazuvanje. Od nego patki i zaebancii nema da dozivees, garantirano. Toa e ednite od retki makedonci sto im skidam kapa za tehnika i nauka.

Naskoro ke idam vo skopje i ke se obidam da ja kupam knigava da vidam so svoi oci.




Nepismen ne si sigurno, ama verojatno go procita pod slikata koja ja davas so linkot zborot "REPLIKA"............i kupi ja knigata :):):)!!!!
concrete Nema veza...he...he , pa ova ne e bre kujnata na Jamie Oliver...malku ova , malku ona i voala : Makedonec.:):):)!!!
Oficijalna istorija...pa ako ja poglednes kako ja pisuvaat denesnava , verojatno ke zaklucis deka nikogas ne ni bila i VISTINSKATA,.......za nea treba citanje na sitnite bukvi i megu redovite ...:):)!!
f9 Vakva glupost (kazano)do sega nemam prochitano...od nekoj shto prouchuval po se izgleda tabieti.
Inaku realnosta e ovaa
MAKEDONIJA
E3B1-2.53%=m78/m35/yap
E3B1 alfa -21,53%=m78/m35/yap I dvete poteknuvaat od M78

G-5.10% =direkno Poteknuva od M201
J2e-2.50%
J2e1-3.8%
J2 -3.8%
J2F1-2.50%=m92/m67/m172/I212 Poteknuvaat od M172
F-1.30% =direkno od m89
http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_F%2A_%28Y-DNA%29
I1a-5.6%=m253
I1b-29.11%=p37 dvete od m170
http://isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpI.html
K(xp)-1.27% =direkno od m9
http://www.members.cox.net/morebanks/G2Ideas
R1B-5.06% =m173
R1A sry-15.19%=m173
Sloveni ima no tie se 15,19%
Turci ovde ne gledam....
concrete Ne e bre misterija...uste pred cel vek i poveke i vrapcite znaat deka makedonski gimnazijalec toa moze da go procita......ama i den denesen bi bil proglasen za lud :):):)!!!
Makedon Odlicno. Ke mi dades link do tekstot od vecerot?
kazano ima mnogu dilemi okolku toa dali denesnite makedonci vlecat poteklo od antickite makedonci ili pak nie denesnite makedonci sme slovenski narod.spored site ispituvanja dosega sto gi imam napraveno i spored site materijali sto gi imam procitano, nie ne sme ni ednite ni drugite.antickite makedonci spajgale na grupata na indoevropski narodi zaedno so ilirite,trakijcite i eden del od pleminjata koi se smetale za anticki grci.mejgutoa antickite makedonci nemale ninakvo zaednicko poteklo so antickite grcki pleminja koi ziveele juzno od planinata pind i rekata babuna.misterijata se javuva zatoa sto makedonskite anticki pleminja nemale svoja kultura i pismo i pocnale da go koristat grckoto pismo kako oficijalno, no nikogas ne mozi da se kazi deka bile grci.koga dosle slovenite na balkanot, antickite makedonci pocnale da begaat po planinite i se zasolnuvale i vo gradot solun koj sto togas bil pod vizantiska vlast.podocna ovie stari makedonci se vratile i se izmesale so novite slovenski pleminja koi se naselile na teritorijata na etnicka makedonija.zatoa mozi slobodno da se reci deka nie sme mesavina od povejketo slovenski pleminja koi se naselile ovde (vajuniti, berziti, sagudati...) i antickite makedonci koi togas bile vo pomal broj od slovenite i ja prifatile slovenskata religija, jazik, kultura i obicai.no golem propust ce napravime ako ne gi spomnime i turcite.ovde tie bile 5 veka i imalo mnogu mesani brakovi, siluvanja itn. pa mozi da se kazi deka i turcite imale nokoj udel vo formiranjeto na eden poseben vid na genetski kod koj sto go imaat denesnite makedonci.
concrete Epten kazanski zi ja zamesal rabotava, mnooogu poednostavna e i so cista linija...za tie sto sakaat da ja sledat...
za germanskite ucenicinja toa e malku potesko...
kazano ne mi e zamesana rabotata.toa e cista vistina.a germanskite ucenicina nas ne ne smetaat za narod niti pak gi interesira nasata istorija.tie ce ucat taka kako sto ce im kazat nivnite a nivnite ce im kazat kako sto kazuvaat grcite zatoa sto grcite se mnogu povlijatelni od nas i se clenka vo eu a nie sme anonimna zemja koja ne se narekuva vo eu kako sto se vikame nie tuku kako sto ne vikaat grcite.
nukleus Bogami epten ja zacapal.Abe shto ima tuka begale,se izmeshale,trgnale,turci,meshani brakovi i shto ti jas znam.Se znae deka onoj shto se cuvstvuva Makedonec gi ima site prava i dolznosti da go prodolzi kontinuitetot na Antickite Makedonci so nivniot jazik,kultura i nasledstvo bez razlika dali tie pretrpele izmeni so tekot na mileniumite.Znaci treba da se potvrdi deka Grcite i Makedoncite se dva mozebi bliski no sepak razlicni narodi i si imaat sopstveno poteklo i nasledstvo od anticki vreminja pa do denes.
Makedon
quote:
Originally posted by nukleus

Bogami epten ja zacapal.Abe shto ima tuka begale,se izmeshale,trgnale,turci,meshani brakovi i shto ti jas znam.Se znae deka onoj shto se cuvstvuva Makedonec gi ima site prava i dolznosti da go prodolzi kontinuitetot na Antickite Makedonci so nivniot jazik,kultura i nasledstvo bez razlika dali tie pretrpele izmeni so tekot na mileniumite.Znaci treba da se potvrdi deka Grcite i Makedoncite se dva mozebi bliski no sepak razlicni narodi i si imaat sopstveno poteklo i nasledstvo od anticki vreminja pa do denes.


Ke te molam, ke mozes da mi go dades linkot od vesta? Sakam da go isprintam i da znam od kaj ti e, mislam od koj vesnik bese. Blagodaram.

Inaku, spored oficijalnata istorija denesnite Makedonci se mesavina na antickite Makedonci i Slovenite, dodeka Grcite se mesavina na Vlasi, antickite Elini, Epiri (Toski-Albanci) i Karamani (ortodoksni turci od Anadolija).
tane komita
Со самото приклучување на форумов го избрав потписот „СЛОВЕНИТЕ НЕ ДОШЛЕ НА БАЛКАНОТ, СЕ ВРАТИЛЕ МАКЕДОНЦИТЕ“ и тоа не случајно го избрав тој потпис.

ГЕНЕТСКИ ИСТРАЖУВАЊА

„МАКЕДОНЦИТЕ СТАРОСЕДЕЛЦИ, ГРЦИТЕ ДОСЕЛЕНИ ОД АФРИКА“

„Тоа се тврдења на научници што работат за македонската националистичка пропаганда, коментира грчкиот истражувач Диенекес Понтикос“ - Текстот е од САШО КОКАЛОВ.

„На научните семинари, но и на многуте интернет форуми, веќе неколку години се одвива полемична расправа за гените на балканските народи, практично уште од првото испитување на ХЛА-гените на Македонци, направено кон крајот на минатиот век, кое покажа дека популацијата во Македонија има слични генетски фрекфенции со жителите на метиренските острови Крит, Корзика, Сицилија, Сардинија, а денешната грчка популација најголеми сличности има со жителите на супсахарска Африка.
Авторите д-р Кочо Димитровски и д-р Антонио Арнаиз-Вилена се’ уште стојат зад резултатите од истражувањето и покрај тоа што се предмет на голема критика од грчката наука за ширење на таканаречениот бел национализам. Димитровски кој сега е директор на Клиниката за трансфузиологија во Скопје, објаснува дека истражувањето било од чисто медицински цели и оти од него не треба да им се извлекуваат никакви политички цели...
Бидејќи ХЛА-гените се пренесуваат со раѓање, а со оглед на тоа дека најголем број бракови се склучуваат меѓу припадниците на ист етнос и на иста религија, во една популација ќе се среќава почесто една фрекфенција на ХЛА-гени. Како резултат на тоа, направен е дендограм, на кој може да се види генетската блискот на различните народи.
Според дендограмот, Македонците припаѓаат на постариот медитерански субстратум, како и Иберијците(вклучувајќи ги и Баскијците), Северноафриканците, Италијанците, Французите, Евреите, Либанците, Турците(Анадолците), Ерменците и Иранците. Македонците не се поврзани со географски блиските Грци, кои живеат во поширокото подрачје на Атина, во егејскиот дел и на Кипар. Сличности има само меѓу Македонците и жителите на грчкиот остров Крит. Ова Арнаиз-Вилена го објаснувал со фактот дека до почетокот на 20 век Крит воопшто не бил грчки.Димитровски и Арнаиз-Вилена се договориле да направат испитувања на македонската популација, по што примероци на 200 Македонци биле однесени во Мадрид, каде што биле истражени во независна лабораторија. Но грчкиот истражувач ги критикува Димитровски и Арнаиз-Вилена и вели дека работат во функција на македонската пропаганда...“

„ИМАЛО ЛИ ГОЛЕМА ПРЕСЕЛБА НА СЛОВЕНИТЕ“

„Повеќе генетски истражувања, кои може да се најдат и на Интернет, ја поткопуваат историската приказна за големата преселба на Словените од зад карпатите. Резултатите покажале дека преселбата, ако ја имало, се случила во многу мали размери и тоа главно на територијата на Моравската долина, а на Балканот стигнале до Славонија, Посавина и Војводина. Особено се проблематизира преселувањето на југот од Балканот. Како доказ се приложуува намаленото присуство на карактеристичниот словенски белег Еу-19 кога се спуштаме кон југот на континентот.
Иван Биондиќ, претседател на Научното здружение за проучување на потеклото на Хрватите, смета дека теоријата сите народи во поранешна СФРЈ се словенски народи е измислица наменета да и служи на повоената политичка парадигма и на јужнословенскиот расизам.
- Јазични гени не постојат, па токму биогенетиката толку неповратно ја урна т.н.„јазична генетика“ која ни ја наметнуваше славистиката како потврда на јужнословенското потекло-вели Биондиќ.
Тој раскажува дека научните книги биле уништени уште при формирањето на првата Југославија во 1918.година.“

Цело време се крие нашата историја, ги криеја годините од распаѓањето на имареијата на Александар па се до „доаѓањето“ на словените во 6 век или по наше речено - повеќе од 900 години, затоа што на народ кој 500 и кусур години бил под ропство, не знаел кој е што е, лесно било да му се одземе идентитетот, а тој идентитет да го посвои победникот.

Па се знае: „ПОБЕДНИКОТ ЈА ПИШУВА ИСТОРИЈАТА“.

Е, сега!

Кои се словените и кои биле тие што дошле на балканот!!!???

asalvari
quote:
Originally posted by concrete

Ne e bre misterija...uste pred cel vek i poveke i vrapcite znaat deka makedonski gimnazijalec toa moze da go procita......ama i den denesen bi bil proglasen za lud :):):)!!!


sliki od prviot vtoriot i tretiot tekst.
http://bgst.edu.sg/realia/rosetta.htm

poveke za vtoriot:
http://en.wikipedia.org/wiki/Demotic_Egyptian#Language


najverovatno ja sum nepismen, ili toj sto go pisuval vtoriot imal losa ucitelka vo prvo odelenie. Ja nisto ne razbrav sto nackrabal. :-)

inace, Aristotel go poznavam licno i znam deka e covek sto go trosi celo svoe vreme na nauka i istrazuvanje. Od nego patki i zaebancii nema da dozivees, garantirano. Toa e ednite od retki makedonci sto im skidam kapa za tehnika i nauka.

Naskoro ke idam vo skopje i ke se obidam da ja kupam knigava da vidam so svoi oci.

NINOCHKA aa, bas se izraduvav, ama od slikite sredniot tekst e cist star hebrejski, koj e mnogu slicen na denesniot rakopisen hebrejski, poveketo bukvi se mnogu jasni, ima drugi koi nemam pojma sto se.
NINOCHKA ps. probavme da go procitame so drugarka mi (koja zboruva arapski) rece deka i e isto slicen i na arapski. ne sfakam kako go povrzale so staro makedonski?
трендафил Да бидеме реални. Не постојат чисти нации. Но во општо прифатената теорија за доселувањето на словените и дали македонците се Словени постојат повеќе дупки. Невообичаено е селење од север кон југ (на северната полутопка). Доколку не се работи за враќање дома, како што Евреите според Библијата се вратиле во Израил (што се слави како Пасха). Иначе, се` се прави за да се негира македонскиот народ. Така е можно и народ со татарско потекло да се прогласи за јужно словенски, само за да не се каже дека словените во таа нација се Македонци по потекло. Иначе е чудно и како тоа сите словенски народи (не само јужните) имаат падежи, само ние не. Или зошто на Грците не им пречи градот Македонија во Охајо, САД, а им пречи Република Македонија.
И да не набројувам. Во теоријата за словенството на Македонците има многу дупки.
И зошто еден народ без сое писмо (како што се зборува за античките Македонци би ја отворил најпрочуената библиотека на сите времиња, Александријската?

Makedon
quote:
Originally posted by трендафил

Да бидеме реални. Не постојат чисти нации. Но во општо прифатената теорија за доселувањето на словените и дали македонците се Словени постојат повеќе дупки. Невообичаено е селење од север кон југ (на северната полутопка). Доколку не се работи за враќање дома, како што Евреите според Библијата се вратиле во Израил (што се слави како Пасха). Иначе, се` се прави за да се негира македонскиот народ. Така е можно и народ со татарско потекло да се прогласи за јужно словенски, само за да не се каже дека словените во таа нација се Македонци по потекло. Иначе е чудно и како тоа сите словенски народи (не само јужните) имаат падежи, само ние не. Или зошто на Грците не им пречи градот Македонија во Охајо, САД, а им пречи Република Македонија.
И да не набројувам. Во теоријата за словенството на Македонците има многу дупки.
И зошто еден народ без сое писмо (како што се зборува за античките Македонци би ја отворил најпрочуената библиотека на сите времиња, Александријската?




Znaete li deka 3 pati vo 19 vek aleksandriskata biblioteka e zapalena?

I vo 1936 godina, Metaxas grckiot diktator gi zapalil site anticki knigi svrzani so istorijata na Makedonija na sred Atina, cel plostad bil so anticki knigi, site zapaleni!

Sto tolku mnogu krijat grcite, pa palele vredni anticki knigi?
tane komita
Јас знам.

А зошто римјаните со обични камења го покриле античкиот театар во Охрид?
Зошто римјаните ја прифоиле униформата и тактиката од Александар Македонски?
Зошто се крие се’ што е од времето на античките македонци?

Вероватно и ти знаеш.

За да знаат другите - треба да се докажува!

f9 ?зошто римјаните со обични камења го покриле античкиот театар во Охрид?
Не знам од каде со камења и тоа обични...ама знам дека е затрупан со земја која е носена од полето.Зошто,како и кој и кога нема информации.Најверојатно тоа е направено од самата управа на градот во склад со Едиктите на неколку императори на Романиа со кој се барало уништување на сета паганштина.
?Зошто римјаните ја прифоиле униформата и тактиката од Александар Македонски?
И за ова не сум сигурен дека е тврдење на факти,всушност познати се дела кој во детали влегуват во Римско-Македонските војни и од кој дела може да се протолкува сосема обратно од твоето тврдење.
?Зошто се крие се’ што е од времето на античките македонци?
Не се крие,туку е уништено,разграбано и присвоено.После поразот на Македонците од Римјаните Македонија е целосно ограбена.Рим толку многу се обогатил од пленот што тоа директно влијаело на падот на моралните и човечки вредности на Рим и неговите грагјани.Калигула и Нерон се производ на раскошот во кој живеел Рим после грабежот на Македонија.Тоа е и директна причина за укинување на Римската империја и воспоставување на Романија и индиректна причина за прифакањето и брзото ширење на христијанството.


Makedon Sto e najloso, makedonskite "istoricari i arheolozi", istrazuvaat se` do rimsko vreme, a ne podolu, vo anticka Makedonija.

Makedonskata arheologija znaete li koj ja napisal? Lilcic, Mikulcic, site onie slovenofilski vampiri, a Mikulcic e duri i spekulator, coekot te ednas tvrdi edno, a drug pat drugo.

Vo Makedonija e zabraneto uste od YU da se kopa vo antickite makedonski sloevi, a toa trae i deneska. Skopskoto kale od 14 vek ne e ispitano voopsto! Zosto Car Dusan spomenuva Makedonci i se proglasil za Makedonski Car i sega nikoj ne iskopuva za da ne se otkrie nesto sto bi ja narusilo tekovnata istorija. Bog da cuva i da brani!
f9 Jas samo sakav da sum precizen.Teatarot imal svoi dogradbi i nadgradbi.Nad nego beshe otkriena veke ograbena svodasta grobnica.Ohrigjani vo potraga po zlato tajno prokopale kanal koj pominuval edno 25 metra i do dlabochini od 3-4 metra.Nad nego imashe i grobishta od docnoto srednovekovie i nekolku nivoa na ostatoci od gradbi koj egzistirale niz celiot toj period od
1700 godini.Taka da mnogute kulturni sloevi samo ja zgolemile gabaritnosta na pokrivot.No fakt e deka amfiteatarot bil zatrupan vo raniot period na hristijanizacijata(najverojatno e deka togash gi dozhiveal najgolemite razrushuvanja).Ediktite na poveke imperatori direktno se odnesuvale na site paganski sobiralishta.Poznato e deka paganite vo antichkite teatri bile izmachuvani i upotrebuvani kako hrana za zverovite od strana na Rimjanite.Toa e delo na hristijanite-zakopuvanjeto na teatarot.Hristijanstvoto ima mnogu shto da kazhe za Makedoncite.
Od filmovi ne znam nishto.Znam samo deka grobovite na Makedoncite imaat sosema poinakvi naodi od onie na Rimjanite.Toa e dovolno za da svatish deka Holivud ne e faktor.Ne e faktor nitu bilo koj vo svetot a posebno nekoj vo Oksford koj gradeshe obleka bazirana na ostatoci od Rimski mozaici.Grobishtata na voinite barem ni se tuka,kacigite gi ima vo muzejot vo Ohrid i site naodi ni se poznati.Najlesno vo arheologijata e da konstatirash dali e Rimska ili Makedonska grobnica.
Makedonskata vojska i vojuvanje bilo studirano zatoa shto bile nepobedivi dolgo vreme.I vo najgolemiot podem na Rimjanite ne im doshlo taka lesno da gi pobedat Makedoncite...zatoa i tolku Rimsko-Makedonski vojni.Site voeni stratezi se navrakale na opisot na vojnite megu Makedoncite.Rimjanite na kraj za da gi pobedat Makedoncite izgradile strategija bazirana bash na ovie bratoubistveni bitki koja parirala na Makedonskata i uspeale da pobedat.
Grobnicata ne e na Filip II ,tuku na neidentifikuvana lichnost.Vo grobnicata ima naodi od pohodot na Aleksandar.Grobnicite na Makedonskite kralevi ne se poznati,nitu se otkrieni.Toa na shto naveduvash se vika Tumulus-Tomba i takviot obichaj gi predatira Grchkite zakopi.Pogledni gi Frigijskite grobnici-Tombi.
tane komita
Во право си Македон!

Барем сега сме слободни и може да се истражува, единствено се потребни материјални и финансиски средства.
Мислам дека за такво непроценето богатство ништо не е скапо.

Поздрав!

п.с. за Кокино, - уште бугарите не се јавиле да кажат дека е нивно!?
nukleus Nekoi vikaat deka duri i Spartak bil Makedonec koj go organiziral poznatoto Spartakovo vostanie.Sega dokolku se znae deka za posledniot Makedonski car Persej(koj bil zaroben i odnesen vo Rimskata imperija)ima napraveno grobnica koja mozebi namerno seushte ne e dovolno istrazena i deka postojat samo "shturi" podatoci,doagame do konstatacija deka nekoj namerno gi unishtuva site "koreni" na Antickite Makedonci i probuva da ja iskrivi istorijata so teoremi za Juznite Sloveni za koj nikoj ne predpostavuva zoshto se narekuvaat "Juzni".Mozebi zatoa shto poteknuvaat od jug, a ne zatoa shto se naselile na jug.Dali nekoj razmislil kako porealno bi se prifatilo edno ime,koga nekoj poteknuva od jug ili koga se naseluva na jug?Moe mislenje e deka potekloto tuka igra mnogu vazna uloga.Dokolku pak nekoj cital izlaganja od dr.Petar Basheski vo koj srekavame podatok od negovite istrazuvanja vo Ruskite bibljoteki kade stoi prevod na nekoi Ruski dokumenti:
-Sloveni su nam prishli od zad Karpatov(znaci Slovenite im prishle na Rusite od zad Karpatite)
togash poveke od jasno e deka vistinata se krie iako faktite kazuvaat za druga vistina koj se obiduvaat da ja sokriat od svetot.
nukleus Sepak po nekoj "kamen za sopnuvanje" mora da ostane na patot i pokraj ogromnite napori za unishtuvanje i prikrivanje odnosno lazno prezentiranje na Makedonskata istorija.
tane komita f9

Јас поставив само кратки прашања, од една страна ме негираш а во суштина ги потврдуваш моите прашања-одговори.

Античкиот театар (барем често го гледам), најпрво е надѕидан со „обични“ камена во однос на клесаните блокови кои се најдуваат во подножјето каде што е арената.
После, сето тоа е покриено со земја за да не се гледа. Да не постои траг, скриено е, па затоа напишав зошто се крие.
Како што и гледаме во филмовите, облеката на римската војска и војската на Александар Македонски е иста! а што се однесува до тактиката и војувањето на Александар Македонски и ден денес се учи во сите воени школи.
Реков се крие - тоа се крие на секаков начин: со уништување, со фалсификување, со затрупување, да не речам и со „префарбување“ на документите и делата. Некој ми спомна дека Егејското море е полно со материјали и градби кои биле фрлани(како хитлер што ги палеше книгите), гробот на Филип посебно е покриен со земја како рид да не се знаело каде е.
Се знае и зошто. Овие денешниве грци не се староседелци и немаат своја историја. Старите грци - атињани воопшто не се разликувале од античките македонски во поглед на градбата и тенот на кожата.

Зошто е тоа така!? - го пишува после секој мој пост.

Јас мислам дека во се’ се сложуваме или барем исто мислиме, само поинаку го искажавме.

Поздрав!
Кракра
quote:
Originally posted by nukleus

Nekoi vikaat deka duri i Spartak bil Makedonec koj go organiziral poznatoto Spartakovo vostanie.


Спартак е Трак од племето Беси и потекнува од долината на Струма. Това се знае точно.
Кракра
quote:

togash poveke od jasno e deka vistinata se krie iako faktite kazuvaat za druga vistina koj se obiduvaat da ja sokriat od svetot.


а какo словените од Великоморавиja са разбирали jазикот на Кирил и Методиj ?...во Солун секоj зборил словенски по това време...
Аку нема масова населба на словени , зошто половината жители на Балканот збори словенски на денешен ден
И како е стигнал словенскиот jaзик до Русиja, до Полска..

Мнозинството може да претопи малнцинството, а не обратното..и денешните словенските jaзици на Словенци, Срби, Хрвати,Бугари и Македонци са неоспорим доказ за масовата населба на словени на местото на старото античко население

Rogi Krakra - pred 100 godini, poveketo od evropa go koristele i francuskiot jazik (ili pak, go razbirale). Dalie ova znaci deka francuzite se naselija nasekade niz evropa pa duri tolku sto site sto zboruvale francuski se od francisko poteklo?

Ili drugo, xristijanstvoto zapocna vo edno malo mesto vo Palestine, pa zborot se sirese, i se sirese, i so vreme xristijanstvata vera stanala najgolema vo svetot. Toa ne e bidejki se naselija tolky mnogu luge od palestin, tuku zborot se sirel.
I taka se siri i jazik.

Masovna nacelba na sloveni vo 6-7iot vek e teorija. Nema nikakov dokaz, samo spekulacija i propaganda.

Кракра
quote:
Originally posted by Rogi

Krakra - pred 100 godini, poveketo od evropa go koristele i francuskiot jazik (ili pak, go razbirale). Dalie ova znaci deka francuzite se naselija nasekade niz evropa pa duri tolku sto site sto zboruvale francuski se od francisko poteklo?

Ili drugo, xristijanstvoto zapocna vo edno malo mesto vo Palestine, pa zborot se sirese, i se sirese, i so vreme xristijanstvata vera stanala najgolema vo svetot. Toa ne e bidejki se naselija tolky mnogu luge od palestin, tuku zborot se sirel.
I taka se siri i jazik.

Masovna nacelba na sloveni vo 6-7iot vek e teorija. Nema nikakov dokaz, samo spekulacija i propaganda.




сега многу разбират и многу зборуват англиjски jaзик, ама тоа не е маjчин jaзик..он се учи во училиште како странски jазик
а на половината луге на Балканот маjчин jазик е словенски..и он може да се прифати саму од многу на броj живи носители на овоj jазик, не може да падне од небето
Кракра
quote:

znaci stvarno bugari se glupi ko grav,

edno posle raspajganjeto na Aleksandrovata Makedonija , se naselile lujge na site kraista , kon rusija kon bugarija srbija i nma site mesta .

Vsusnost site sto ziveat denes vo tie kraevi imaat Makedonsko poteklo duri i Bugarite . . A toa slovensko e nesto sto e izmisleno . so doajgajki na nekoji si sloveni odd pozadi si nekoji karpi


Русите имаат македонско потекло..Польаците исто, абе ти до кое одделение си одил на училиште, или пишуваш од некоja лудница или цирк



asalvari
quote:
Originally posted by Makedon

asalvari, a koj gi pronajde onie zborovi? novinarite?


epa bas taka, ne znam. Ima do sega 2 kontradiktorni statii. Se uste ne sum otisol vo skopje, niti sum ja videl knigata. Ako ima nekoj soznanie sto avtorite tvrdat so invnoto istrazuvanje, bu sakal da go slusnam.

Ako ne, za 2-3 nedeli ke pisam sto sum procital od knigata... :-)
Makedon
quote:
Originally posted by asalvari

quote:
Originally posted by Makedon

asalvari, a koj gi pronajde onie zborovi? novinarite?


epa bas taka, ne znam. Ima do sega 2 kontradiktorni statii. Se uste ne sum otisol vo skopje, niti sum ja videl knigata. Ako ima nekoj soznanie sto avtorite tvrdat so invnoto istrazuvanje, bu sakal da go slusnam.

Ako ne, za 2-3 nedeli ke pisam sto sum procital od knigata... :-)


Sekako deka toa avtorite go izjavile, od kaj da znaat novinarite za jazokot na antickite makedonci, a osobeno za nivnata leksika?

Ti ko da ne si makedonec deluvas.
Makedon
quote:
Originally posted by Кракра

quote:

togash poveke od jasno e deka vistinata se krie iako faktite kazuvaat za druga vistina koj se obiduvaat da ja sokriat od svetot.


а какo словените од Великоморавиja са разбирали jазикот на Кирил и Методиj ?...во Солун секоj зборил словенски по това време...
Аку нема масова населба на словени , зошто половината жители на Балканот збори словенски на денешен ден
И како е стигнал словенскиот jaзик до Русиja, до Полска..

Мнозинството може да претопи малнцинството, а не обратното..и денешните словенските jaзици на Словенци, Срби, Хрвати,Бугари и Македонци са неоспорим доказ за масовата населба на словени на местото на старото античко население




A KADE ISPARILO STAROTO ANTICKO NASELENIE?

ISPARILE, ISPOUBIENI LI SE ILI KADE SE? ARHIELOGIJATA VELI: NEMA PRESELBA NA NARODI I NEMA UBISTVA I NAJDENI GROBOVI OD MASOVNI UBISTVA NA BALKANOT VO 5-7 VEK I PONATAMU. ZNACI, SE E SPEKULACIJA.
Кракра
quote:



A KADE ISPARILO STAROTO ANTICKO NASELENIE?

ISPARILE, ISPOUBIENI LI SE ILI KADE SE? ARHIELOGIJATA VELI: NEMA PRESELBA NA NARODI I NEMA UBISTVA I NAJDENI GROBOVI OD MASOVNI UBISTVA NA BALKANOT VO 5-7 VEK I PONATAMU. ZNACI, SE E SPEKULACIJA.


Добре де, а зошто бугарскиот и македонскиот jaзик са од групата словенски jaзици, слични на рускиот да кажеме ? Мегу Русите и античкото население на Балканите нема како да има општо, а денешните jaзици са близки, това е неспорен факт.

Прост одговор - Словените асимирали старото население на Балканите од причина дека били многу повеке, макар и со по-ниска култура. Аку беше обратното, Траките и Илирите ке асилимилираа Словените, они са били и со по-висока култура и денес немаше да збориме словенски, а може би нешто слично на албанскиот.
Русите са Словени, безспорно, ние сбориме многу слични jaзици на рускиот, значи и ние сме словени. Елементарно е.
Археоложки и документарни докази за преселба на словени има колку сакаш.

Уште по прост одговор - словените асимилират и Прабугарите /Татари според вас/, независно од тоа дека Прабугарите са многу по развиени од Словените - имат државност, армиja, строjат каменни градове и владеjaт во државата..а Словените немат ништо и живеjaт во зелмльанки, на племена.
Това може да има само едно обjaснение - словените на Балканот са били многу..
slasa
quote:
Originally posted by Кракра

quote:



A KADE ISPARILO STAROTO ANTICKO NASELENIE?

ISPARILE, ISPOUBIENI LI SE ILI KADE SE? ARHIELOGIJATA VELI: NEMA PRESELBA NA NARODI I NEMA UBISTVA I NAJDENI GROBOVI OD MASOVNI UBISTVA NA BALKANOT VO 5-7 VEK I PONATAMU. ZNACI, SE E SPEKULACIJA.


Добре де, а зошто бугарскиот и македонскиот jaзик са од групата словенски jaзици, слични на рускиот да кажеме ? Мегу Русите и античкото население на Балканите нема како да има општо, а денешните jaзици са близки, това е неспорен факт.

Прост одговор - Словените асимирали старото население на Балканите од причина дека били многу повеке, макар и со по-ниска култура. Аку беше обратното, Траките и Илирите ке асилимилираа Словените, они са били и со по-висока култура и денес немаше да збориме словенски, а може би нешто слично на албанскиот.
Русите са Словени, безспорно, ние сбориме многу слични jaзици на рускиот, значи и ние сме словени. Елементарно е.
Археоложки и документарни докази за преселба на словени има колку сакаш.

Уште по прост одговор - словените асимилират и Прабугарите /Татари според вас/, независно од тоа дека Прабугарите са многу по развиени од Словените - имат државност, армиja, строjат каменни градове и владеjaт во државата..а Словените немат ништо и живеjaт во зелмльанки, на племена.
Това може да има само едно обjaснение - словените на Балканот са били многу..



znaci stvarno bugari se glupi ko grav,

edno posle raspajganjeto na Aleksandrovata Makedonija , se naselile lujge na site kraista , kon rusija kon bugarija srbija i nma site mesta .

Vsusnost site sto ziveat denes vo tie kraevi imaat Makedonsko poteklo duri i Bugarite . . A toa slovensko e nesto sto e izmisleno . so doajgajki na nekoji si sloveni odd pozadi si nekoji karpi
asalvari http://www.utrinskivesnik.com.mk/?pBroj=2119&stID=71905&pR=5

Невена Поповска

Во Македонската академија на науките и уметностите, вчера беа презентирани резултатите од истражувањата на проектот „Дешифрирање на средниот текст на каменот на Розета".

По трагите на писмото и на јазикот на античките Македонци истражуваа Томе Бошевски и Аристотел Тентов, а проектот е одвовал под покровителство на МАНУ.

Каменот од Розета, како што подвлекоа авторите е пронајден во 1799 година во Египет. Изработен е од гранит со димензии: височина 1,44 метри, широчина 0,72 метри, дебелина 0,28 метри и тежина 762 килограми. Содржината на текстот опфаќа Декрет на Птоломеј В Епифан напишан со три писма: хиероглифи, „демотско" и старогрчко во 196 година пред Христа. Денеска овој камен се наоѓа во Британскиот музеј во Лондон.

„Современата наука има прифатено неколку стојалишта, потенцираше Бошевски, на писмото и јазикот на античките Македонци не е сочувана ниту една осмислена реченица така што текстот на каменот од Розета е напишан на три писма со употреба на два јазика, по следниот редослед: хиероглифско на античко-египетски, демотско на античко-египетски и античко-грчко на античко-грчки. Нашите појдовни претпоставки беа дека е неприфатлива констатацијата дека на писмото и на јазикот на Античките Македонци не е сочувана ниту една осмислена реченица и според тоа сметавме дека текстот на каменот од Розета е напишан со употреба на три јазика, по следниот редослед: хиероглифско на античко-египетски, слогово на античко-македонски и буквено на античко-грчки" До овие заклучоци е дојдено споредбено со основните карактеристики на пишувањето текстови во тој период. Така е заклучено дека нема интерпункциски знаци во денешна смисла, кај буквените писма постојат само големи букви и се е напишано во една непрекината низа без употреба на празно место. Текстовите од каменот имаат свои карактеристики, кои авторите ги наведуваат: кај хиероглифскиот и „демотскиот" текст насоката на пишување и читање е од десно на лево, додека кај античко-грчкиот текст насоката на пишување и читање е од лево на десно. Од карактеристиките на писмото на средниот текст од каменот, беа издвоени следниве: писмото е доминантно слогово со учество на мал број пиктографски занци, слоговите се исклучиво од типот согласка-самогласка, постојат знаци за пишување на изолирани согласки и самигласки и покрај стандардното пишување на слоговите знаци еден до друг, тие се пишуваат и еден над или врз друг. Во текстот, исто така, се среќаваат имињата на два бога и тоа како во оригинал се изговарале на античко-египетски.

На крајот, како заклучок, авторите подвлекуваат дека: писмото во текстот на каменот од Розета е слогово со слогови од типот согласка самогласка, покрај согласките за прв пат се предлага озвучување и на самогласките, идентификувани и озвучени се 25 согласки и 8 самогласки, речиси половина од нив (12) согласки формираат слогови со сите 8 самогласки, додека останатите согласки со 4 - 5 самогласки. Исто така, идентификувани се 4 пиктографски знаци, карактеристична е употребата на лигатури со цел да се покрие зачестената употреба на предлогот „на", со употреба на дефинираните правила за читање и озвучување идентификувани се над 160 зборови. Од сето ова произлегува дека средниот текст е дефинитивно напишан на писмото и јазикот на тогашните господари на Египет-Античките Македонци.

asalvari Hm, toa sto go citam megu redovi e deka "claims"-ovite na autorite ne se sovpagaat so toa sto e dadeno vo javnosta. Mene mi zvuci deka krajniot rezultat na istrazuvanjeto ima cel da dokaze deka sredniot tekst pripaga na antickite makedonci. Eve na primer:

беа издвоени следниве: писмото е доминантно слогово со учество на мал број пиктографски занци, слоговите се исклучиво од типот согласка-самогласка, постојат знаци за пишување на изолирани согласки и самигласки и покрај стандардното пишување на слоговите знаци еден до друг, тие се пишуваат и еден над или врз друг.

Interesno, no spekulacii za slicnost na makedonskite zborovi so zborovi od sredniot tekst od "roseta stone" gi nema vo gornata statija.

Doh.. to good to be true.. ili gresam?
Makedon asalvari, a koj gi pronajde onie zborovi? novinarite?
nukleus Kako i site dosegashni soznanija deka Makedonskiot e mnogu slicen na Anticko-Makedonskiot i ovie ke bidat marginalizirani i prikrivani.Toa se slucuvalo i so poznatiot "koine" ama sepak nema mnogu objaveni soznanija i naucni istrazuvanja.
Belomorec Немора да одиме далеку во историјата, треба само да ги погледнеме достигнувањата на една цивилизација, денеска.

Каде се говори грчкиот јазик и каде е грчкото писмо, култура, обичаи традиции.
Обележете ја територијата.
Дали може една “примитивна“ цивлизација како што е наводно македонската да има направено таков продор во просторот и времето.
За просторот говорам од Егејското море до Северното и од Алпите до Камчатка.
Јазик, писмо, обичаи.

Стравот што постои кај западниот свет е стравот од воскреснување на источното царство кое низ вековите го менувало името како Македонско, па Византиско па Руско итн ...

Затоа сите докази за постоење на таа македонска цивилизација која и денеска тлее се уништуваат од тие причини.
Словените мора да мислат за себе дека се примитивен народ народ од 2 ред кој мора да бидат потчинети на Рим.
Тоа е истата борба која трае со милиниуми.


Makedon Uste najgolemiot del od nasite "istoricari" koi ja krojat oficijalnata istorija se pod vlijanie na belgradskata skola, taka sto ne ocekuvam nesto da se smeni vo narednite 20-30 godini. Celta na srbite e da bideme "slovenski braka" so niv, t.e. demek ist narod, pa da mozat da ne manipuliraat ili eventualno vklopat vo svojot sostav kako nova "banovina".

So bugarite e isto. Antickite Makedonci gi pravat grci, a nie "sloveni", a kako okupirani od turko-tatarskite bugari, sme stanale demek bugari. Bog da cuva i brani od takvi "naucnici". Po bugarska logika, nie sme turci, bidejki najmnogu sme bile pod nivno ropstvo.
nukleus Shto znaci katolicite od strav da ne bidat izramneti so pravoslavnite go "secat" pravoslavieto vo koren koj poteknuva od Makedonija.Grcite uspeshno im pomagaat so svojata vekovna "vrtigaz" politika a kako rezultat na toa gi imaat pridobivkite i blagodetite na NATO i EU."Cudniot" otpor shto vo Makedonija se razviva poveke od 2000 godini protiv islamizacijata i katolizacijata pridonesuvaat ushte poveke zapadniot svet da gi pronaga i unishtuva dokazite na postoenjeto na Makedonskata nacija.
Zgora na se za toa pridonesuvaat i samite pravoslavni ili istocni hristijani koj "zaslepeni od slamkata ne ja gledaat banderata pred svoite oci".Sepak svesni za toa deka dokolku go izgubat korenot ke se izgubi i potrebata od nivnoto postoenje odredeni zemji i crkvi "molkum" go priznavaat postoenjeto na Makedonija i Makedonskiot narod i povrzanosta so Anticko-Makedonskiot gen vo svoeto poteklo.Ako eden "primitiven" narod bez jazik i pismo uspeal da "slovenizira" tolkava teritorija i tolku luge za tolku kratko vreme togash mora gospod da vmeshal prsti.Site signali ukazuvaat tokmu na sprotivnoto deka Staro-Makedonskiot jazik i kultura imale tolku golemo vlijanie na tolkava golema teritorija i kaj tolku mnogu narodi shto prakticno proteranite Anticki Makedonci koj izbegale nadvor od granicite na togashniot porobitel Rim(duri zad Karpati),so sebe gi ponele svojot jazik i kultura pa prakticno gi poseale vo zemjite kade shto bile proterani.
aleksandar_makedonski vaka sega.. celo vreme i od naucnici (cest na isklucoci kako Milkulcic) a i kvazi istoricari sakaat da pokazat deka makedoncite se sloveni.. deka Aleksandar NAkedonski bil sloven..?! odea do tamu sto velat slovenite ne se doselile tuku makedoncite odavde posle tamu pa se vratile.. da ti e macnina da citas.. sto e razlikata ako kazis deka nekoj dosol ovde od zad karpatite ili deka nekoj otisol odavde tamu, koga so toa se ima namera da se kazi deka makedoncite se sloveni. zgora na seto mu davame na grcite ekskluzivno pravo da bidat naslednici na antickiot period i ja prifakame slovenskata podelba na MAkedonija 1913, podocna poddrzana od stalin.. jazikot voopsto ne e merilo za identitetot.. zosto se krija i zabranuva arheolozite da ne vrsat iskopini ivde.. ke se vidi deka makedoncite ne bile sloveni..
concrete Koj bilo kade spomnuva deka Makedoncite se Sloveni???, Makedoncite si se Makedonci,a poimot Sloveni e nesto sosema drugo i karakterizira golema grupa narodi koi svojata kultura, pismenost itn.itn.... vo mnogu dolga linija ja vlecat od Antickata Makedonska Imperija, ...prvata Imperija so koja pocnuva i istorijata na moderniot zapaden svet...i koja site da gi nareceme " skorojevici"od Rimsko vreme navamu... i nivnite "istoricari"...poveketo na nivo na moleri... uporno ja premackuvaat so raznorazni dnevno politicki molerai......
nukleus Kazano cisto,jasno i kratko skoro do perfekcija,kako i mnogupati dosega concrete,bravo!
nukleus Идентификувани граматичките правилана античкиот македонски јазик
Констатирано е дека за средниот текст на Каменот од Розета е користено слоговно писмо од типот согласка-самогласка. Идентификувани се симболи за 25 согласки. Користејќи ја постапката на пресликување и ротација во рамнината на пишувањето, определен е еднозначен начин за поврзување на симболот за согласка со 4 или со 8 самогласки. Иако ретко употребувани, идентификувани се и симболите за запишување изолирани самогласки и согласки. Во анализираниот текст, покрај пишувањето на слоговните знаци еден до друг, често се пишувани слоговните знаци и еден на друг, во форма на лигатури. Иако во мал број, идентификувани се и неколку пиктографски симболи.
Озвучувањето на идентификуваните слоговни знаци, осамени согласки или самогласки и лигатури, е реализирано со користењето на архаизми од дијалекти на современиот македонски јазик. Во анализираниот текст, кој е пишуван оддесно налево, без растојание меѓу зборовите и без одвојување на речениците во непрекината низа, идентификувани се повеќе од 160 збора што го задржале значењето во некои дијалекти од современиот македонски јазик. Исто така, идентификувани се и одреден број граматички правила што се препознатливи и во современиот македонски јазик, како што е формирањето суперлатив кај придавките со префиксот нај, множина кај именките со додавката и, појавата на определена и неопределена форма кај именките и зачестената употреба на предлогот на. Со вака идентификуваните слоговни знаци, нивното озвучување и определените правила на пишување, создадена е еднозначна методологија за препознавање одредени зборови и за читање на напишаното.
Резултатите од дешифрирањето на средниот текст на Каменот од Розета укажуваат на многу повеќе детали што ги нема во текстот запишан со античкогрчко писмо. Оваа констатација го потврдува сознанието на науката уште од времето на Томас Јанг (1822 година) дека средниот текст е оригиналот. Врз основа на нашите истражувања, ова сознание можеме да го допрецизираме со констатацијата дека декретот на фараонот во средниот текст на Каменот од Розета во оригинал е напишан на јазикот на античките Македонци со писмо на живите господари, односно со официјалното писмо и јазик на државата што тие ја управувале повеќе од еден век.
Што е Каменот од Розета?
Каменот од Розета е еден од најпознатите текстуални артефакти од стариот Египет што се предмет на голем број проучувања и истражувања во научниот свет од ова подрачје. Името го добил според местото каде што е ископан, тоа е Розета, односно Ел - Рашид на арапски. Откриен е од некој француски војник, кој работел на ископување фортификациски објекти за потребите на војската на Наполеон во текот на неговата кампања во Египет, во 1799 година.
По краткотрајниот воен судир со англиската војска, која ја добива војната, склучен е мировен договор со Александрија во 1802 година. Во согласност со одредбите на овој договор, сите добра и артефакти што ги поседувала француската војска им припаднале на Британците. Врз основа на тоа, Каменот од Розета е однесен во Англија, каде што се наоѓа и ден-денес и е еден од најпознатите експонати на Британскиот музеј во Лондон.
tane komita
quote:
Originally posted by aleksandar_makedonski

vaka sega.. celo vreme i od naucnici (cest na isklucoci kako Milkulcic) a i kvazi istoricari sakaat da pokazat deka makedoncite se sloveni.. deka Aleksandar NAkedonski bil sloven..?! odea do tamu sto velat slovenite ne se doselile tuku makedoncite odavde posle tamu pa se vratile.. da ti e macnina da citas.. sto e razlikata ako kazis deka nekoj dosol ovde od zad karpatite ili deka nekoj otisol odavde tamu, koga so toa se ima namera da se kazi deka makedoncite se sloveni. zgora na seto mu davame na grcite ekskluzivno pravo da bidat naslednici na antickiot period i ja prifakame slovenskata podelba na MAkedonija 1913, podocna poddrzana od stalin.. jazikot voopsto ne e merilo za identitetot.. zosto se krija i zabranuva arheolozite da ne vrsat iskopini ivde.. ke se vidi deka makedoncite ne bile sloveni..


Или не те разбирам што пишуваш или навистина секоја реченица е спротивна на претходната!?

Александар Македонски не бил словен. Македонците не се словени!?

Словените потекнуваат од античките македонци!

Ако е тоа така, а така е - Словените не дошле на Балканот, се вратиле Македонците.

Ќе ти објаснам со пример: ако еден Мариоец пред 40 години се доселил во Скопје, таму работел, живеел, се оженил, имал деца и после 40 години кога добил пензија, видел дека во Скопје нема добри услови за живеење, се вратил во Мариово.
Е сега, прашањето е: тој човек што е ? - мариовец или скопјанец!!!???

Кога ќе го најдеш одговорот, се’ ќе ти биде јасно!


Кракра
quote:


Словените потекнуваат од античките македонци!



Русите потекнуваат од античките македонци!
Чесите и словаците потекнуваат од античките македонци!
Польаците потекнуваат од античките македонци!
Лужичките Срби потекнуваат од античките македонци!

За Бугарите се знае одамна дека потекнуваат од античките македонци, на големата базилика во Плиска стои sвездата од Виргина ! Кнезот Борис I бил од македонско потекло и затоа прикажал да постават sвездата, да се знае за потеклото !

tane komita
кракра!

Си ја згрешил темата, за бугарите се пишува во друга тема!!!

Овде треба да расправаме со грците - ако има такви!?

Кога повторно ќе расправаме за бугарите и македонците - ќе те повикаме!

Поздрав!
tane komita
quote:
Originally posted by Кракра

quote:


Словените потекнуваат од античките македонци!



За Бугарите се знае одамна дека потекнуваат од античките македонци, на големата базилика во Плиска стои sвездата од Виргина ! Кнезот Борис I бил од македонско потекло и затоа прикажал да постават sвездата, да се знае за потеклото !




Е, сега ме збуни, што сте вие бугарите!?? - бугари или македонци???

Прво, се работи за време пред 5 век, кога бугарите не биле дојдени на Балканот.

Второ,

Ако тврдиш дека бугарите потекнуваат од античките македонци - тогаш не сте бугари туку македонци!?

и трето,


ДА ТЕ ПРАШАМ: ДАЛИ КАЈ ВАС ВРБАТА РАЃА ГРОЗЈЕ!!!???????????????
nukleus Bugarite imaat neshto Makedonsko no sepak se pod golemo vlijanie na Tatarite.Od druga strana ako vidime deka ima mnogu narodi vo Evropa koj imaat Makedonsko poteklo togash ne moze da se odbegne faktot deka Makedoncite si se Makedonci koga veke na videlina izleguvaat vakvi neosporni fakti kade se pronaoga Anticko-Makedonsko pismo koe ima golema slicnost so Makedonskiot sovremen literaturen jazik kako ni eden dug poznat i "ziv" jazik.
Кракра
quote:


Е, сега ме збуни, што сте вие бугарите!?? - бугари или македонци???

Прво, се работи за време пред 5 век, кога бугарите не биле дојдени на Балканот.

Второ,

Ако тврдиш дека бугарите потекнуваат од античките македонци - тогаш не сте бугари туку македонци!?

и трето,

[b]
ДА ТЕ ПРАШАМ: ДАЛИ КАЈ ВАС ВРБАТА РАЃА ГРОЗЈЕ



Што сум те збунил бре, на големата базилика во Плиска стои sвездата од Виргина, аку некога одиш на одмор на Варна може да ja видиш сам, Плиска е до главниот пат.

А базиликата е строена през 9-ти век од кнезот Борис I, истиот, покрстителот на македонските словени. Тоа е тоа.

Заклучок : прабугарите не били Татари, а потекнували од воjниците на Александар Македонски, кои през Иран, потоа през Кавказ и денешна Украjна се вратили на Балканот.
Иначе зошто кнезот Борис I ке стави македонскиот симбол на базиликата ? ? ?
И зошто ке оди во Македониja да крштава тамошните словени ? Каде е Плиска, каде е Македониja...това може да се oбjасно само со потеклото.


nukleus Da,samo shto sega Bugarite gi omalovazuvaat Makedoncite vo Bugarija i sakaat da im go asimiliraat nivniot identitet kako shto e slucajot so Karakacanov i ATAKA,koj ne priznavaat nishto Makedonsko vo Bugarija i ja vozdignuvaat Tatarskata pripadnost.
f9 OVA E FORUM VBUGARIJA-MODERATORI!NE SPIJAJTE!!!
Staromakedonski(Makedonski) vs Starogrcki(Grcki)
nukleus E ako de neka ima i nekoj Makedonec od Bugarija koj saka da podiskutira na forumov,pa bi im preporacal na Makedoncite shto seushte se "neverni" da procitaat neshto od Georgi Puleski kade mozebi ke gi pronajdat svoite koreni shto dobriot majstor i samouk pisatel Puleski gi sobral predanijata za potekloto na Makedonskite pleminja i nivnata tranzicija niz vekovite pred 100 i kusur godini i gi zapishal za da ne se zaboravat.Tamu ke najdat se za svoeto poteklo i nema da bidat iznenadeni kolku sme povrzani so Antickite Makedonci za koj nekoi "mracni sili" se obiduvaat da dokazat deka se izumreni do eden.
Кракра
quote:
Originally posted by nukleus

Da,samo shto sega Bugarite gi omalovazuvaat Makedoncite vo Bugarija i sakaat da im go asimiliraat nivniot identitet kako shto e slucajot so Karakacanov i ATAKA,koj ne priznavaat nishto Makedonsko vo Bugarija i ja vozdignuvaat Tatarskata pripadnost.


ВМРО и Атака може да си лаjaт колку сакаат, коj ги слуша..па самиот премиер е Македонец-Егеец !
Kaizerson Листа на идиоти:


http://oi.uchicago.edu/OI/PROJ/DEM/Demotic_Directory.html

Дајте, соберете срце некој да им ја соопшти тажната вест.......

The dillema has been solved: AN INTRODUCTIONARY DICTIONARY OF DEMOTIC

http://oi.uchicago.edu/OI/DEPT/PUB/SRC/SAOC/45/SAOC45.html


Thus Wrote 'Onchsheshonqy - An Introductory Grammar of Demotic (Third Edition), Janet H. Johnson, 2000

Preface Title Page, Table of Contents, Preface i-vi --
Lesson 1 Introduction, Alphabet, Sentence Types, Definitions 1-8 ¶¶1-11
Lesson 2 Nouns, Articles, Genitive, Independent Pronouns, Interrogative Pronouns, Nominal Sentences, Exercises 9-18 ¶¶12-25
Lesson 3 Sdm=f, Passive, Suffix Pronouns, Dependent Pronouns, Vocabulary, Exercises 19-26 ¶¶26-40
Lesson 4 Adverbs, Prepositions, Prepositional Phrases, Exercises 27-34 ¶¶41-44
Lesson 5 Infinitives, Qualitatives, Present Tense, Proclitic Pronouns, Future Tense, Vocabulary, Exercises 35-42 ¶¶45-53
Lesson 6 Adjectives, Sdm=f of Adjective Verbs, Demonstratives, Possessives, Exercises 43-52 ¶¶54-66
Lesson 7 Imperative, Optative, Questions, Proper Names, Numbers, Conjunctions and Interjections, Vocabulary, Exercises 53-60 ¶¶67-75
Lesson 8 Converters, Circumstantials, Relatives, Cleft Sentences, Vocabulary, Exercises 61-72 ¶¶76-94
Lesson 9 Second Tenses, Imperfect, Vocabulary, Exercises 73-80 ¶¶95-102
Lesson 10 Clause Conjugations, Terminative, Temporal, Conditional, Infinitive or Sdm=f as Object of a Verb, Finalis, Purpose Clauses, Conjunctive, Vocabulary, Exercises 81-88 ¶¶103-116
Lesson 11 Negatives, Present Tense, Other Main Clauses, Clause Conjugations, Historical Development, Exercises 89-98 ¶¶117-129
Indexes Demotic Index, Index to Passages Cited, English Index 99-122 --
Bibliography -- 123-126 --


Entire Book The Entire SAOC 45 Publication in a Single PDF File (1.6MB) i-vi, 1-126 ¶¶1-129



Introduction to Demotic Grammar

Demotic is the name applied to both a script and a stage in the development of the Egyptian language. The stage of the language called Demotic shows affinities with both Late Egyptian, its predecessor, and Coptic, its successor. It was presumably much closer to the spoken language, especially when it first came into use, than was the archaic "classical" language preserved in religious texts and hieroglyphic inscriptions. The Demotic script is the most cursive one developed by the Egyptians. It was first used under Psammetichus I (ca. 650 b.c.), early in the Twenty-sixth, or Saite, Dynasty. By the end of that dynasty, Demotic had become the standard script for business and everyday affairs. By the Ptolemaic period Demotic was also the script in which literary compositions were written. The latest Demotic inscription, from Philae, dates from the middle of the fifth century of our era. During this 1,000-year time span Demotic was not a unity. There were differences, often minor but still evident, in script, vocabulary, morphology, and/or syntax between different geographical sections of the country, between different chronological periods (Demotic is usually subdivided into three time periods: early [Saite and Persian], Ptolemaic, and Roman), and between different types of texts. Among the latter are business and legal documents, private letters, religious, scientific, and medical and magical texts, mummy tags, funerary and administrative stelae (e.g., the so-called "trilingual" decrees), and literary texts, including both wisdom texts and stories. Even within these subdivisions, the script varies noticeably from scribe to scribe, as with modern handwriting.

The basic reference works are Demotische Grammatik, by Wilhelm Spiegelberg (1925), and Demotisches Glossar, by W. Erichsen (1954); a supplement to the latter will appear through the Oriental Institute, University of Chicago. These lessons are intended to give a person with some knowledge of Late Egyptian and Coptic an introduction to Demotic, including basic knowledge of Demotic grammar and an introduction to the script. They are based on the Ptolemaic period manuscript of the "Instructions of 'Onchsheshonqy" (P. British Museum 10508), published by S. R. K. Glanville (1955), because the script is fairly clear and legible and because the text involves both straight historical narrative passages and "literary" passages (i.e., the collection of aphorisms constituting the actual instructions). The grammatical summary presented here is limited to the basic elements. Minor details and exceptions are ignored. The student should consult Spiegelberg's Demotische Grammatik for such. Obviously the student must continue after this brief introduction to familiarize himself with the other handwritings and with other types of texts, especially the large corpus of legal texts.

The Demotic script is an abbreviated development of hieratic; like hieratic, it was written exclusively from right to left. The script in early Demotic texts can often be transcribed into the hieratic from which the Demotic developed. But by the Ptolemaic period the Demotic script was developing on its own, and the attempt to assign hieratic, and from the hieratic hieroglyphic, equivalents of words produces numerous artificial hieratic and hieroglyphic forms. Thus these lessons concentrate on the Demotic script itself, rather than on any real or hypothetical origin or contemporary hieroglyphic equivalent.

Demotic not only contained both phonetic signs and determinatives, but in addition many of the signs were ligatures of two or more such signs. Thus, even more than in earlier stages of the language, words were learned as units by the Egyptian scribe and must be so learned by the modern student. Every scribe had quite distinctive handwriting and there may be major differences between the ways two different scribes wrote the same sign. In these lessons the student will be exposed to just one system, that of the scribe of 'Onchsheshonqy, so that he can concentrate on grammar. After this, the major problem which remains in Demotic is to learn to read all the various scripts and handwritings. (from the Introduction, ¶¶1-4)

Египетскиот јазик на демотско писмо е познат преку 150 години.Средниот текст на Каменот од Розета е на египетски јазик.Едноставно, ова се елементарни факти.Идејата дека некои луѓе можат да веруваат дека во времето на Александар се говорело со словенски јазик, сроден со балтските јазици, и тоа на негова аналитичка варијанта која постои само во Македонија и Бугарија во последните неколку века е потполно небулозна кога ќе се погледаат фактите.
concrete Dzabe se penime ovde....pari i budali poln e svetot.....
asalvari Prv del (nekoj veke go postuvase samo linkot fali)
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=788&ArticleID=51731

vtor del
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=789&ArticleID=51781

ПО ТРАГИТЕ НА ПИСМОТО И НА ЈАЗИКОТ НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ (2)
Писмото познато во научните кругови како демотско е античкомакедонско

Значењето и интересот што Каменот од Розета ги побудил во научниот свет се засноваат на тоа што на него е напишан посебен декрет, според современата наука издаден од свештениците за величење на фараонот Птоломеј В Епифан Евхаристос, една година по неговото крунисување, поточно, согласно со денешниот календар, на 27 март 196 година пред н.е. Посебниот интерес произлегува поради тоа што овој декрет е напишан со три писма, и тоа: со хиероглифи, со т.н. демотско и со античкогрчко писмо, а познатиот француски научник Шамполион во 1822 година го дешифрирал хиероглифското писмо употребувајќи античкоегипетски јазик за озвучување.

Според сознанијата на современата наука, и покрај тоа што текстот е напишан со три писма, употребени се два јазика, и тоа: античкоегипетски во текстот напишан со хиероглифи и со демотско писмо и античкогрчки во текстот напишан со античкогрчко писмо. Се до почетокот на 20 век била општоприфатена тезата дека на Каменот од Розета се употребени три писма на три јазика. Поради тешкотиите со определување и дефинирање на третиот јазик што е користен при пишувањето на средниот текст на каменот, во првата декада од 20т век почнува да доминира тезата дека на каменот се употребени три писма и два јазика. На овој начин, сегашната наука застапува гледиште дека за да се напише декретот на Каменот од Розета на античкоегипетски јазик се користени две писма: хиероглифско и демотско.

Основна претпоставка при нашето истражување е дека при пишување на текстот на Каменот од Розета се употребени три писма, но на три јазика, и тоа: античкоегипетски, напишан со хиероглифско писмо, античкомакедонски, напишан со демотско писмо, и античко-грчки, напишан со античкогрчко писмо. Оваа претпоставка се заснова врз фактот што тогашните владетели на Египет, династијата на Птоломеите, потекнуваат од Птоломеј Сотер, генерал на Александар Македонски, односно се антички Македонци. И според сознанијата на дел од современата наука, античките Македонци зборувале на јазик различен од античкогрчкиот, а повеќе од очигледно е дека тие морале да знаат да пишуваат и да читаат на својот јазик. Наша претпоставка е дека писмото што тие го користеле е писмото употребено во средниот текст на Каменот од Розета, што денес на научните кругови им е познато под терминот демотско писмо. Претпоставката добива на веродостојност ако се земе предвид дека демотското писмо било во универзална употреба во тогашниот писмен дел од светот, односно се употребувало и во тогашна Персија и Египет за пишување н државни документи, документи за имотноправни работи, научни текстови, поезија и проза.

Познато е дека демотското писмо по својот карактер е слоговно, што значи дека секој знак означува еден слог од типот согласка-самогласка. Во споредба со буквеното писмо, слоговното писмо многу повеќе е подложно на влијание во поглед на јазикот на кој тоа се употребува. Од оваа причина, би требало да постојат различни варијанти на самото писмо во зависност од јазикот на којшто се пишува, како што тоа, впрочем, е случај и ден -денес со латиницата, каде што постојат различни варијанти за различни јазици каде што се употребува таа.

Треба да се напомене дека во минатото и денес демотското писмо било и е предмет на интензивни истражувања. Едно од најзначајните и водечки дела во подрачјето на изучувањето на демотското писмо, па и јазик како што се нарекува новоегипетскиот јазик, е „Речник и граматика на демотскиот јазик“, на Ориенталниот институт во Чикаго, САД. Иако е јасно и сосема општоприфатено дека станува збор за слоговно писмо во оваа значајна публикација, авторите истакнуваат дека не се во состојба да читаат знак по знак (слог по слог) туку предлагаат текстот да се чита збор по збор, притоа претпоставувајќи апсолутна јазична идентичност во формирањето на речениците, изразите и сите имиња на владетелите и боговите во текстот на античкоегипетскиот со античкогрчкиот текст.

(продолжува)
tane komita
Каква глупост - Александар Македонски да зборувал словенски јазик кога словените на Балканот дошле после 900 години!!!???

Словените зборувале со јазиикот на античките македонци, „мутиран“ за 900 години.

ХУНЗИ - те после 2400 години не зборуваат македонски, меѓутоа многу зборови се со македонско потекло, начинот на изговор е сличен на македонскиот(мијачки нагласок) и кој очекува од нив и дали е можно после толку години да зборуваат со чист македонски јазик иако самите се кажуваат дека потекнуваат од војската на Александар Македонски.

Денес, кумановчани и скопјани, не зборуваат чист литературен македонски јазик и секое село има свој нагласок, а камоли после 900 години или сега после 2400 години треба нашиот литературен јазик да биде ист со јазикот на античките македонци и со тоа да се докаже дека ние потекнуваме од античките македонци.
nukleus Pa i Grckiot ne e ist so Anticko-Grcki a sepak im se prepishuva kako nasledstvo na sovremenite Grci.
Poentata ne e vo toa da dokazeme dali Antickiot Makedonski e ist so Makedonskiot tuku dali korenite na Makedonskiot ili slovenskiot poteknuvaat od Anticko-Makedonskiot,zatoa shto ne moze eden narod koj ja sozdal Aleksandriskata bibljoteka da nema ostaveno nasledstvo vo vid na jazik i pismo koe podocna niz vekovite "mutiralo" kako i sekoj jazik.
Makedon-666
quote:
Originally posted by kazano

ima mnogu dilemi okolku toa dali denesnite makedonci vlecat poteklo od antickite makedonci ili pak nie denesnite makedonci sme slovenski narod.spored site ispituvanja dosega sto gi imam napraveno i spored site materijali sto gi imam procitano, nie ne sme ni ednite ni drugite.antickite makedonci spajgale na grupata na indoevropski narodi zaedno so ilirite,trakijcite i eden del od pleminjata koi se smetale za anticki grci.mejgutoa antickite makedonci nemale ninakvo zaednicko poteklo so antickite grcki pleminja koi ziveele juzno od planinata pind i rekata babuna.misterijata se javuva zatoa sto makedonskite anticki pleminja nemale svoja kultura i pismo i pocnale da go koristat grckoto pismo kako oficijalno, no nikogas ne mozi da se kazi deka bile grci.koga dosle slovenite na balkanot, antickite makedonci pocnale da begaat po planinite i se zasolnuvale i vo gradot solun koj sto togas bil pod vizantiska vlast.podocna ovie stari makedonci se vratile i se izmesale so novite slovenski pleminja koi se naselile na teritorijata na etnicka makedonija.zatoa mozi slobodno da se reci deka nie sme mesavina od povejketo slovenski pleminja koi se naselile ovde (vajuniti, berziti, sagudati...) i antickite makedonci koi togas bile vo pomal broj od slovenite i ja prifatile slovenskata religija, jazik, kultura i obicai.no golem propust ce napravime ako ne gi spomnime i turcite.ovde tie bile 5 veka i imalo mnogu mesani brakovi, siluvanja itn. pa mozi da se kazi deka i turcite imale nokoj udel vo formiranjeto na eden poseben vid na genetski kod koj sto go imaat denesnite makedonci.
e stvarno golem komunjar si,kakvi sloveni koga ne postojat :)))))) da ti ebam titovistot jugoslovenski.stvarno me iznervira.suck my cock
Makedon-666
quote:
Originally posted by tane komita


Каква глупост - Александар Македонски да зборувал словенски јазик кога словените на Балканот дошле после 900 години!!!???

Словените зборувале со јазиикот на античките македонци, „мутиран“ за 900 години.

ХУНЗИ - те после 2400 години не зборуваат македонски, меѓутоа многу зборови се со македонско потекло, начинот на изговор е сличен на македонскиот(мијачки нагласок) и кој очекува од нив и дали е можно после толку години да зборуваат со чист македонски јазик иако самите се кажуваат дека потекнуваат од војската на Александар Македонски.

Денес, кумановчани и скопјани, не зборуваат чист литературен македонски јазик и секое село има свој нагласок, а камоли после 900 години или сега после 2400 години треба нашиот литературен јазик да биде ист со јазикот на античките македонци и со тоа да се докаже дека ние потекнуваме од античките македонци.

ottogas pa do sega nasiot jazik mnogu se promenil ,no osnovata e taa.sme bile pod tugji vlijanija
nukleus Se promenile skoro site zivi svetski jazici pa nikoj ne se jadosuva!