Evo Bugari da e videte Vistinskata Makedonija

Evo Bugari da e videte Vistinskata Makedonija
slasa
 








sliki od lerin i kazani
slasa

slasa

National Geographic Map of Macedonia
slasa

Nivitsi, Prespa region
slasa

Oshchima, Lerin region
slasa

The city of Kostur

slasa

The city of Kostur

slasa

solun glavniot grad na Makedonija

slasa

Pella, the capital of the Ancient Macedonian Empire





slasa

ubavite Makedonski plazi na Egejskoto more vo blizina na solun
slasa Biser Balkanski - Goce Nikolovski
http://www.makedonija.info/music/biser_balkanski.ram


Imeto Makedonsko - The Boys From Bouf

http://www.makedonija.info/music/imeto_makedonsko.ram
slasa Eden Narod Makedonski - Biser

http://www.makedonija.info/music/eden_narod_makedonski.ram
slasa Raduvajse Makedonijo - MERAK

http://www.makedonija.info/music/radmak.ram
slasa





Bansko pirinska Makedonija
slasa







trnovo Pirinskla Makedonija
slasa

ubavinite na pirin planina





Makedonskata miss od Gradot Sandanski
slasa


Site of the palace at Vergina




Entrance to a royal tomb, Vergina
tane komita
Убава Македонија, убави слики.

Поздрав!

karnakas Slikite ot Tarnovo e vo Ubava Makedonija
Pozdrav ot Seres!
Christian trnovo e mnogu ubav na slikite, fala za slikite. Bujrum za poveke
slasa http://www.makedonskosonce.com/broev...1_intervju.pdf
slasa Нaционален парк МАВРОВО

Нaционалниот парк Маврово зазема простор од 73.088 хектари и најголем е меѓу трите национални паркови во Македонија. Прогласен е во 1948 година.
Во границите на паркот се опфатени планините: Кораб, Дешат, југозападните ограноци на Шар Планина, поголем дел од Бистра и северните делови на Крчин. Средишниот дел на националниот парк го зафаќа долината и сливот на реката Радика. Во границите на паркот се среќаваат голем број на интересни морфолошки форми: речни долини, клисури, водопади, карстни полиња, ували, вртачи, пештери, циркови, глацијални езера, разни видови на денудациони облици и сл. Од вегетацијата на паркот најголема застапеност има заедницата од горска букова шума. Како резултат на големата издиференцираност на релјефот,
националниот парк Маврово се одликува со извонредно флористичко богатство, коешто се состои од над 1000 видови виши растенија, од кои, 38 се дрвни видови, 35 грмушки а околу шеесетина се ендемични, реликтни или ретки видови.
НП Маврово претставува класично наоѓалиште за 7 растителни видови, единствено е наоѓалиште во Македонија за 12 ретки растителни видови а во границите на паркот се сретнуваат уште 33 видови растенија коишто се многу ретки во останатите делови на Македонија. Фауната на националниот парк Маврово исто така се одликува со значителна разноликост.
Таа се состои од 140 видови птици, од кои, позначајни се: сивиот сокол, орелот крстач, суриот (златен) орел, шумскиот буф, големиот буф, ливадската еја, степската еја, како и 11 видови водоземци, 12 видови на влечуги и 38 видови цицачи. Од цицачите најважни се: мечката, рисот, дивокозата и дивата мачка.





slasa Погодната положба, планината Бистра и вештачкото Мавровско езеро, придонесуваат овој регион да прерасне во голем туристички центар како на лето така и во зима. Маврово е наш најпознат зимски центар.

Скијачкиот центар „Заре Лазарески“ располага со 2 седешници и повеќе ски-лифтови, кои се синхроно поврзани. Со седешниците на час може да се превезат 1.100 лица, а со ски-лифтовите, над 5.000 скијачи на час (во моментов скијачкиот центар се реновира и се додаваат уште седешници и ски-лифтови, така да капацитетот е зголемен, а до која бројка ќе ве информираме во иднина). Скијачките патеки започнуваат на 1.960м. надморска височина а завршуваат на 1.250м.

Мавровското езеро лежи на надморска височина од 1.220м. а неговото формирање започна во 1953г. Мавровското езеро е долго 12 километри, а широко 3 километри. Површината изнесува 13,3 квадратни километри, вкупната должина на брегот е 24км, а најголемата длабочина на водата изнесува 48м. Езерото е богато со риба (пастрмка, плашица и кленови) и во деновите на викендот има голем број на риболовци.



















slasa

Bitola
slasa



skopje 1909 godina






slasa Nacionalni park Pelister

Пелистерскиот масив е дел од планината Баба, во југозападна Македонија. Прогласен за национален парк во 1948 година поради природните реткости кои се среќаваат во него: моликовите шуми-реликт од терциерната флора, гранитните карпи и неговиот морфолошки релјеф, а посебно глацијалниот релјеф во алпскиот дел од планината.
Моликата е петтоигличестиот бор кој расте на само неколку делови од Балканскиот полуостров. На Пелистер се наоѓа и ендемската пелистерска качунка. Убавината на пределот ја збогатуваат и дивите животни:мечка, волк, дивокоза, елен, дива свиња, зајак, неколку видови орли, срна, еребици, црвеноклуната чавка и ендемичната македонска пелагониска пастрмка.
Посебна убавина на паркот му даваат планинските езера: Големото(на висина од 2218 м) и Малотоезеро (2280 м).
Високо на небото се издигаат стрмните врвови Пелистер(2601 м), Ветерница (2420м), Муза (2351 м), Ржана (2334 м) и Грива (2198м). Националниот парк се карактеризира со многу природни феномени, со невообичаени структурни белези, специфична геолошка конструкција, несекојдневна планинска вегетација, поволни хидрографски услови, како и со специфични климатски услови кои придонесуваат за комплетирање на ова природно богатство. Паркот се протега на површина од 1500 ha, на надморска висина од 700 до 2601 метри. За туристите посебно интересна е туристичко-рекреативната зона чии пространства спаѓаат во 2-та категорија на природни вредности со посебни природни карактеристики и убавини, што може да се користат за одмори и рекреација. Тука спаѓа зоната -"Голема Ливада" и зоната "Нижо Поле". Најголем украс на паркот се двете езера т.н. Пелистерски очи: Големо езеро и Мало езеро, кои Пелистер го прават уште повеличествен и туристички попривлечен.








zlotty_co_380 Cekaj ja od moja strana da im pokaam koj se pogolemi, vidi sto e licen , ubav...



a ne crvci , cilindri kako ova, stavile krilja na fico pa ke letame



i koja cest ja imame Aerodromot vo (Solun) Grcija da go nosi Makedonskoto ime

haskovski Ako Tarnovo e v Makedonia az glavata si rejam :) Tarnovo e 100% bugarski grad
slasa
gorskio Buirum administratore

Stolicata na Kruma i Simeona


gorskio Zlatnata Crkwa wo Preslav

gorskio Belogradchik, severna Makedonija