Problemot na Guliver

Problemot na Guliver
BorisVM
 
Guliver mora da bil vo strashna dilema koga bil soochen so problemot so liliputancite (malata bukva e namerna - zabeleshka na Avtorot). Najverojatno, pokraj seta negova dobrina i pozitiven duh shto go poseduval, a sekoj rashetan i mudar chovek ja poseduva taa vnatrashna ubavina i mir, vo eden period se mislel dali da gi izgazi malite chovechinja shto taka drsko go zavrzale so nivnite bedni konci.

Posle dosta kratko razmisluvanje Guliver doshol do zakluchokot deka navistina ne vredi da se zamara so liliputanchinjata. Svatil deka ne e negov problem shto liliputanchinjata ne go razbiraat. Ne e problemot kaj Guliver shto liliputanchinjata samite sebesi se definiraat kako domashni zhivotni i se pronaodjaat sebesi vo razlichi drugi prikazni, koi nemaat ama bash nikakva vrska so malite dzudzinja nitu pak tie prikazni bile nameneti za niv. Bednite obidi za upotreba na prosto proshireni rechenici na dosta malite umovi na liliputanhinjata kaj Guliver sigurno predizvikale samo edna, a mozhebi i dve nasmevki i tuka pocnal i zavrshil interesot na Guliver.

Na Guliver mu bilo teshko vo osnova, zoshto ne mozhe da im objasni na liliputanchinjata deka negoviot horizont e dosta poshirok samo zaradi toa shto e pogolem. Istiot problem go imal i Platon so ludjeto vo peshterata. Nekoi raboti ne mozhat da se objasnat i ne vredi da se obiduva chovek kako Sizif da go turka bespolezno kamenot. Guliver mozhe da go razberat najsvetlata zvezda na neboto, bratot bliznak na Esau, i maloto Guliverche.

Guliverovata zainteresiranost so aktivnostite na liliputanchinjata se sveduvala vo osnova na edna obichna prikazna na koja ochigledno i nema kraj poradi obsednatosta na liliputanchinjata so Guliver.

Guliver i da saka ne mozhe da se krie pozadi drugi. Premnogu e golem za toa, kade i a odi e prepoznaet. Ushte pomalku pak na Guliver mu trebalo ili mu treba portparoli da komunicira so liliputanchinjata. Glasot mu se slusha dosta daleku i da saka da kazhe neshto, povekje nego sigurno e deka toa mozhe i samiot da go napravi.

Problemot na Guliver e shto liliputanchinjata ne mozhe da go razberat.
AlF0t A dali liliputancite mu kazale na Guliver deka e velik? Ili toa e samo rezultat na Guliverovata dobro razviena fantazija. Dali ne bilo obratno: Guliver ne gi razbiral liliputancite i pokraj toa shto imal golema glava ne mozel vo nea da pobere deka mozebi liliputancite sakaat da bidat prijateli so nego?
BorisVM Odgovorot na toa prashanje drag moj Alf pobaraj go od Oliver Svift. Celata prikazna za patuvanjata na Guliver e vo osnova edna dobra fantazija neli?

Ne veruvam samo deka Guliver fantaziral za toa kolku e golem, barem ne spored pishuvanjata na Svift. Guliver znael deka e golem. Plus toa golema glava i golema mudrost se dve dosta razlichni raboti. Da ne bil mudar Guliver kje gi zgazel dvete kralstava na liliputanchinjata, ama toj toa ne go napravil. Zgora na toa, barem spored prikaznata na Svift, toj e toj shto im pomognal na dvete kralstva. Kako da ja nemash prochitano knigata.
sisi zabeleska (se odnesuva na poslednata recenica od tekstot):
Nema Guliver problem.Problem imaat liliputancite.TIE ne go razbiraat!:)
Sirius Bravo, jako indikativen i asocijativen tekst...
TimeHacker a mislam deka i ima eden roman so ova sodrzhina na Guliver,ne sum siguren ako imam pojce informacii ke pisam