Pasosh samo vo Makedonija

Pasosh samo vo Makedonija
dada Sani
 
"Македонија не ја вади од уста дијаспората, но прави чекори кои не ја врзуваат, туку ја одвраќаат од земјава. Последен таков потег е одлуката на Министерството за внатрешни работи да го запре издавањето патни исправи за нашите иселеници во амбасадите во странство, правдајќи го тоа со потребата да се осигура безбедноста на биометриските податоци, кои ќе бидат задолжителни за новите пасоши. Поедноставно кажано, од септември нашите конзуларни одделенија и амбасади нема да примаат барања за пасоши од иселениците, бидејќи МВР не сака да обезбеди мобилни биометриски станици кои би овозможиле податоците да се земаат надвор од земјата и по соодветни технички канали да се испраќаат во Македонија, па откако ќе бидат изготвени, да бидат вратени назад по дипломатска пошта. Министерството за надворешни работи за ваквата промена веќе ги известило нашите амбасади во странство, што значи дека македонските иселеници и тие на привремена работа на кои ќе им истече патната исправа ќе мора да доаѓаат во Македонија - еднаш за да дадат податоци и вторпат за да си ја земат патната исправа.

Претставници на МНР, поради ваквата бирократска крутост, неколку пати барале средба со одговорните во МВР, посочувајќи дека неиздавањето патни исправи во дипломатските претставништва во странство ќе испровоцира голема негативна реакција кај нашето иселеништво. Тие инсистирале да се обезбедат дополнителни биометриски станици со кои ќе можат да се собираат биометриски податоци и надвор од земјата, но од МВР не само што не биле расположени да го прифатат тоа туку ја отфрлиле и понудата на МНР само да ги обезбеди потребните технички услови, повикувајќи се на аргументот дека не можат да ја гарантираат безбедноста на податоците што ќе се прибираат. За илустрација, американската амбасада веќе подолг период собира податоци не само за своите граѓани туку и за сите баратели на визи во сите земји во светот со кои имаат таков режим, а Македонија има проблем да го обезбеди тоа за триесетина свои амбасади и за своите државјани."
BorisVM Dobro dodushe da ja sporeduvame Amerika so Makedonija vo ista rechenica ne odi, mada ne me chudi ovoj poteg. Nishto ne e normalno vo Makedonija.

Dzabe da se diskutira.
Sunshine Pa i ne e nekoja golema promena. Site prakjaat polnomoshtvo vo Mk i retko koj apicira za Mk pasosh od stranstvo.
BorisVM So biometriski pasoshi malku poteshko kje odi toa.
bojadva не ја разбирам потребата да се има македонски пасош откако ќе добиеш некој од вистинските? на нашиот пишува, „важи за сите држави„ колку иронично, и колку ме зезаа за ова кога бев на брод.
dada Sani Nikogas ne sum imala potreba da vadam pasos vo nekoja od nasite ambasadi vo stranstvo i ne znam kolku bea efikasni i azurni so vakvata usluga no barem bese na raspolaganje. Otkako vekje gi imame ambasadite ne gledam pricina zosto da ne moze da se izdavaat pasosi. Se zemaat podatocite, se isprakjaat vo Makedonija, se proveruvaat i vrz osnova na toa se izdava pasos, se vrakja nazad do ambasada i im se dava na lugjeto i done deal. Site znaat deka trebase cela vecnost duri da ti se izdade pasos dokolku procesot odi preku ambasada ama sepak,kako sto rekov pogore,se znaese deka postoi taa moznost. Namesto da se dodavaat novi uslugi koi kje mozat da se vrsat preku ambasada tie uste gi uskratuvaat i tie sto gi imase:( Sramota!