Demokratija i IRC
Demokratija i IRC
Spion Porakava e inspirirana od golemiot broj lugje koi se zhalat na "nedemokratijata" shto postoi na IRC. Ke objasnam nekoi pravila od koi se gleda deka IRC e vsusnost cist demokratski sistem, kon cija demokraticnost treba da se prijde na poabstraktno nivo, za da se sfati. (ili poprecizno kazano, demokraticnosta lezi vo drugi faktori skrieni vo zavesata na stereotipite na lugjeto) Eve zoshto IRC e demokratija : 1) Sekoj moze da otvori sopstven kanal, ako ne mu se dopagjaat postoeckite (znaci, da stapi na "vlast" vo, na pocetok, mala drzavicka) 2) Sekoj moze da otide na onoj kanal koj shto mu se dopagja (Sekoj moze da izbere pod cija vlast ke bide, imeno moze da ja smeni vlasta vo bilo koe vreme) 3) Sekoj mozhe da izbere do 15-tina razlicni vlastodrsci, i da vidi pod kogo kako se odvivaat neshtata. 4) Ako eden rezhim e dobar (pod dobar citaj : rezhim koj im odgovara na povekjeto lugje) togas pod toj rezhim ke ima korisnici (#macedonia). Vo sprotivno nema da ima. Znaci, demokratijata e pottiknata : kolku povekje lugjeto "glasaat za" (ostanuvaat na) eden kanal, tolku povekje e toj kanal demokratski. Problemot e shto lugjeto ne sfakjaat deka imeto na kanalot e beznacajno. Imeno povekjeto lugje smetaat deka ima razlika dali vladeesh so #macedonia ili so #makxak ili so bilo shto drugo. Toa e retardirano : sekoj naskoro ke svati deka kvalitetot na eden kanal ne lezi vo negovoto ime, i bilo koj kanal koj privlekuva so svoeto ime implicira na reklami, shto pak od druga strana implicira na "mainstream" i komercijalnost. Kako i da e, ednas koga covek ke svati deka imeto e beznacajno, a bitni se lugjeto, razgovorot, zaednickite idei i veruvanja, odnosno, so eden zbor - sodrzinata na kanalot - togas ja sfakja demokratijata i ubavinata na IRC, vo onaa forma vo koja shto e, i vo koja shto ke postoi i ponatamu. Togas, sekako, ke svati deka kanalite so najgolem broj lugje ne se sekogas najdobri (Osobeno koga si imaat seriozni problemi so operatorite, kako #macedonia) i ke se preseli na kanali pobliski do negovite idei i interesi. Biten e brojot na lugje so koi ke mozes da komuniciras, a ne totalniot broj na lugje.
buc se gleda
acid Tochno malisha, zaboraviv da stavam "" na zborot "tebe" od mojot *reply* :) naravouchenie: ednostavno, koga ne "ni" ide angliskiot tolku dobro, koristime makedonski. :)
malisha
quote:
Originally posted by acid
E srcka, eve objasnuvanje samo za tebe :) elokventen = rechit. mhm.. ako me vidi sega Borche.. :p
Se nadevam deka si gi zaboravil/a "" na zborot tebe - od tvojot replay...posto ako ne, pogresno si go svatil/a mojot P.S. totalno[:)][^][:D][8D] Da skratam...mnogu dobro znam sto znaci elokventnost[:)][;)]
DrunkY [:)] Milo mi e sho go pisha ova [8)]
buc zivotot tie ko portokal a se sushish kako banana :o)
zarerulzz Ja ne znam sto si se mucel da go napisesh ofa ...
acid zarerulzz, verojatno zatoa shto ne si na isto intelektualno nivo da konverzirash so Spion. Verojatno zoshto ne znaesh da se izrazuvash elokventno kako nego, i za tebe sevo ova e samo 36 reda stupidnost. Se soglasuvam so Spion i celosno go poddrzhuvam, no izgleda deka vakvoto razmisluvanje ne im godi na nekoi drugi, pa zatoa gi brishat site temi na forumov ( mislam na temata "zurka na #macedonia" ) vo koi se napagja arogantnoto odnesuvanje na nekoi "vladeteli" na #macedonia.
acid Ah, moja greshka.. "zurka na #macedonia" ne e izbrishan, tuku e na vtorata strana na forumot.
NARCIS` selska rabota..
malisha Mi se dopagaat vakvi postovi i odgovorite na istite...moze covek dosta da zakljuci[:)] Keep the brain cells working Spion, not much to say but that i agree with you[:D][;)][^] pozdrav P.S. Acid...mislam deka trebashe vo zagrada da stavish objasnuvanje na zborot elokventnost[:D][;)]
acid E srcka, eve objasnuvanje samo za tebe :) elokventen = rechit. mhm.. ako me vidi sega Borche.. :p
yURI ke ti kupi ICECREAM :P
yURI
quote:
Originally posted by acid
zarerulzz, verojatno zatoa shto ne si na isto intelektualno nivo da konverzirash so Spion. Verojatno zoshto ne znaesh da se izrazuvash elokventno kako nego, i za tebe sevo ova e samo 36 reda stupidnost. Se soglasuvam so Spion i celosno go poddrzhuvam, no izgleda deka vakvoto razmisluvanje ne im godi na nekoi drugi, pa zatoa gi brishat site temi na forumov ( mislam na temata "zurka na #macedonia" ) vo koi se napagja arogantnoto odnesuvanje na nekoi "vladeteli" na #macedonia.
/me e Krale Marko ( so bozdoganot ) axixixixixiix