ISTORIJA NA MAKEDONIJA - NOVI FAKTI
ISTORIJA NA MAKEDONIJA - NOVI FAKTI
Joshua [url]http://www.maknews.com/html/articles/stefov17.html[/url] Posvetete vnimanie na citatite na Mario Alinei (vrven arheolingvist), Anthony Ambrozic ( vrven lingvist)i Charles-Bryant-Abraham (vrven lingvist). Na Grcite (i na ostanatite nasi komsiski e.b.i.vetri) crno im se pisuva.
Joshua Vo pogore posoceniot tekst, avtorot Risto Stefov, go citira Vasil Iljov i negovite rezultati. Ova e sajtot na Iljov: [url]http://www.unet.com.mk/ancient-macedonians-part2/spomenici-e.htm[/url] Tekstot i dokazite se nesto sto treba ubavo da se zapomni.
Joshua Ovde se naogja eden od seste za prv pat prevedeni napisi na anticko-Makedonski (Venetski) jazik od Dura-Europos vo Sirija, osnovan od Selevk. [url]http://www.maknews.com/html/articles/stefov18_print.html[/url]
Obi fala Joshua za postovite !!!
Filip VI Makedonski Nesto jazikot im e slicen so jazikot na slovenite! Dali... NE E MOZNO???
Obi Selenjeto na narodite ne e tuku taka bez veze i ne se slucilo slucajno. Jas mislam...i ova e moe licno mislenje ne mozam da go podrzam so fakti nekoi... Ama Karan koga doshol vo taa oblast gi sledel istite pateki sho podocna gi sledele drugite Sloveni. Tie se slezeni po tecenieto na Tisa,Dunav, Morava i Vardar...ako se sledi taa linija se stignuva direk na egejsko more. Normalno Vardar ne e povrzan so Morava ama tecenieto e blizu. Pred nekoj den naidov na eden prospekt za fly fishing. Vika deka za prv pat e sretnato vakov vid na ribarenje po tecenieto na rekata Axios (Vardar). Znaci mozda toa im bil osiguran izvor na hrana, znaele da fakaat ribi i se selele dolu na jug, duri ne nashle povolni uslovi za agrikultura itn itn.
f9 Е де ,словените доагале по реките со нуркање користејки трски низ кој дишеле,абре какви лудости ли нема историографијава словенска. Јас словенството го разбирам само како Македонски бумеранг,прашањето е само кога ке се освестиме од самоповредувањето.
Inkognito Christian Mozhesh li da ni ja pokazhesh fotkata? odnapred blagodaram :)
Mravka
quote:
Originally posted by Filip VI Makedonski
Nesto jazikot im e slicen so jazikot na slovenite! Dali... NE E MOZNO???
Jazikot na makedoncite e izmenet od slovencite-koi se bile tolku malku ,da ne kezam se broele na prsti-dojdeni od zad karpatite.Razlikata vo jazikot e mnogu mala vo toa sto ne se koristele pette samoglaski AEIOU i ne se izgovarale,po sto moze da kazeme deka e samo zbogateno a vozvrat izmeneta istorija sto nema vrska so jazikot.
Christian Makedonci=sloveni [:)] dodeka bev na odmor letovo vo turcija-pamu kale bevme odneseni vo nekoj star grad koj sto go izgradil eden od generalite na aleksandar makedonski. Prvo ne simnaa kaj edni stari grobista i ni rekoa deka skoro na site grobovi ima pisuvano na grcki jazik. Se dobliziv do eden spomen ploca i an nego imase napisano mnogu interesni raboti so grcki bukvi na star slovenski-makedonski jazik:) i udriv edna fotka za uspomen i na slikatata cisto se cita se. Samo ne znam oti tolku im e tesko na arheolozite ili istoricarite da ja protolkuvaat vistinata za makedonija. btw helenistickata kultura ne e grcka kultura kako sto mnogu luge ja imaat protolkuvano.
Divider Razlikata megju starite, anticki Makedonci i nas denesnite e mosne mala, se razbira, se smesale geni od site armii koi minale na ovaa nasa teritorija, razlikite vo jazikot se zabelezitelni,no sepak vo korenot na zborot se prepoznava golema slicnost. Megjudrugoto, za t.n. antickite grci Aleksandar t.e. Filip i negovata armmija bile narekuvani kako opasnite varvari od sever koi po sekoja cena mora da bidat sopreni. Ako ne bile druga nacija zosto Filip tancuval nad mrtvite tela na pobedenata grcka armija? Zosto bile opisuvani antickite grci kako fair haired i so light & pale skin a segasnive se maslinki koi da gi sretnes vo Arapskiot svet nema da mozes da gi razlikuvas od tamosnoto naselenie? Da ne dolzam, kutra Makedonija, sardisana od sitre strani so Tatari, maslinki, itn. Pozdrav! Da zivee Makedonija!![8D]
Divider Jas se slozvam so Kristijan, na primer: Pleton koj e naveden kako helenist (ne PLaton, Pleton) bil progonuvan, se cuvstvuval kako outcast, a ziveel vo okolinata na Drama.
Christian Inkognito izvini ama vo momentov sum vo anglija a slikite od turcija mi se vo makedonija. ke vidam so mozam da napravam. BTW mnogu golemo zadovolstvo mi e sto dodeka bev vo efes-turcija isto taka se slikav do star spomenik (glava) na aleksandar makedonski[:)]
Inkognito Christian Jas rabotam na ova problematika i bilo kakvi fotografii i materijali bi mi bile od golema korist, pa gi zamolil i drugite koi raspolagaat so bilo kakvi materijali da mi gi dostavat (bilo ovde na forumov bilo kaj mene vo PM). Znachi dokolku mozhesh nekako da se snajdesh i da mi gi pratish kje mi bidat od golema korist. Odnapred blagodaram. Pozdrav
Christian koa ke odam nazad vo mkd ke ti kazam za da stapime vo kontakt i ke ti ja pokazam slikata. ok?
Inkognito ok ushte ednash blagodaram