Green Card
Green Card
Squawk Ident Zdravo na site, imam prasanje vo vrska so green card (permanent resident card). Dokolku edno lice ja dobie, na koj nacin moze da ja zadrzhi duri ne postane eligible za citizenship. Normalno, site idei i soveti,osven iseluvanje vo USA, doagaat vo predvid :) Znachi, nekoj dobiva green card, preku DV Lottery na primer, no ne saka da se iseli vo USA, a sepak saka da ja ima i da ja zadrzhi.Ima nachin? Eden od primerite e da se posetuva USA minimum ednas godishno, i toa e dovolno, no dali e, znae nekoj? Sekoj sovet e dobredojden :) Pozdrav, Squawk Ident, LWSK
OooOo takvite kako tebe ne zasluzhuvaat konkreten odgovor.
BorisVM Squawk, mozhebi toa odeshe pred 9.11.2001. Sega proveruvaat skoro se, taka da ako sakash da ja zadrshish zelenata karta, edinstven nachin ti e da dojdesh i da zhiveesh i rabotish vo USA.
Squawk Ident Znachi, Boris, Mel pred se, fala za mislenjata. Mel, vo vrska so tvojata prijatelka, istoto go sovetuvaat i advokatskite kancelarii koi se zanimavaat so immigraciono pravo, iako tie predlagaat deka e najdobro da se ide na sekoi 6 meseci :( No, ova e samo dokolku se saka da se zadrzhi pravoto na zelena karta, shto ne vodi do post-ot na Boris, deka kje bide malku poteshko, pa mozhebi i nevozmozhno za apliciranje i dobivanje na drzhavjanstvo. Od toa shto prochepkav na internet, uslov za apliciranje za drzhavjanstvo e poseduvanje na zelena karta minimum 5 godini, od koi 2 do 3 godini vo Amerika. Toa se dokazhuva preku formite za plakanje danok. Dali tvojata prijatelka dodeka prestojuva vo Amerika tie dva meseci, raboti nesto. Mozhebi taa, ili nekoj drug znae podetalno za toa, ako vo tekot na edna fiskalna godina se prestojuva i se raboti odereden period vo Amerika, i za toa se platat site danoci i davachki, mozhebi seushte si kvalifikuvan, posle tie pet godini, da konkuriras za drzhavjanstvo. Koj bi bil mimimumot, dokolku postoi?! I ushte ednas, sekoj sovet e dobredojden :) Pozdrav, Squawk Ident, LWSK
OooOo zashto uopshte se obiduvate da im pomognete na vakvi lugje?? Jas lichno znam najmalku 100 dushi shto se vo Amerika shto sakaat da rabotat i zhiveat vo Amerika a nemozhat da dobijat zelena karta. Nekoj vakov kako Squawk Ident pratil aplikacija za zelena karta, dobil na lotarija i mu go zemal mestoto na nekoj shto so godini raboti i zhivee vo Amerika a nemozhe da dobie zelena karta (ili na rabotna dozvola e vo amerika ili ilegalno). Zashto lugjeto uopshte apliciraat i zemaat potencijalno mesto na nekoj shto saka da zhivee vo US? E sea ako planiral da zivee a sega nesto mu iskocilo..toa e drugo, ali definitivno na pogreshni lugje se delat zeleni karti.
melpomena Jas imam edna prijatelka koja odi ednash godishno za USA (sekoe leto po 1-2 meseca) za da ja zadrzhi zelenata karta. Zelenata karta i stoi i nikoj ne ja voznemiruva (i posle 11.09, sakam da recham ova go pravi i den denes), e sega mislam deka za da dobie pasosh kje mora tamu da zhivee i raboti.
BorisVM Da za zelenata karta, ama koga za pasosh malku poteshko.
melpomena MOjata prijatelka zhivee i raboti tuka. Sega za sega taa ima interes samo da ja zadrzhi zelenata karta, taka da koga zema odmor odi ednash godishno za da ne ja izgubi. E sega, ako saka da zeme pasosh kje mora da prestojuva tamu podolgo. Imash kniga koja gi objasnuva site tie raboti shto gi barash, neznam kako se vika, mozhebi Boris mozhe da ti pomogne (naslov, kaj da ja najdesh...)
Squawk Ident Fala :)
BorisVM Ova e knigata: cover
U.S. Immigration Made Easy
Biblija za Imigracija. Za drzhavjanstvoto mi beshe zborot zoshto e poteshko, zatoa shto sega vodat smetka koj vleguva i koga izleguva, a na prijavata za drzhavjanstvo mora da kazhesh koga i zoshto si izlegol od Amerika, koe posle se sporeduva so bazite na podatoci shto pocnaa da gi chuvaat.
BorisVM Toa e tochno i se slagam so tebe, podobro zelenata karta da bila dadena na eden od tie 100 dushi koi vece se vo Amerika i imaat ogromna zhelba da ostanat, a koja zhelba ja pokazhuvaat so rabotenjeto na crno i zhiveenje vo strav od deportacija. Ama toa ne e problem na Sqwuak kogo go posluzhila da recheme srecata, tuku e problem na Americhkata Imigraciona politika i voopshto Lotarijata za Zeleni karti. Plus toa ne e samo toj, tuku ima i mnogumina takvi shto go pravat istoto, ama ne za dolgo vreme. I taa dupka naskoro ce bide zatvorena.
Squawk Ident Prvo odgovorot do Vojkan. Rece deka znaes najmalku 100 luge koi se vo Amerika i sakaat da dobijat zelena karta. Do pred 3 godini, znaese 101, vkluchuvajki me i mene :) no jas resiv da se vratam vo Makedonija(prichinite nema potreba da gi obrazlozhuvam, neli?). No toa ne znachese deka ne sakam povtorno da se vratam tamu (ne se zaborava prekrasniot period pominat vo Chicago celi dve godini). I sega blagodarenie znachi na DV lotarijata, konecno uspeav da go dobijam dokumentot koj tolku mnogu go posakuvav dodeka bev tamu. Mal paradoks, no toa e. Koga go postaviv topicov, se trudev da bidam vnimatelen pri pishuvanjeto, samo da ne isprovociram nekogo, imajki gi vo predvid iskustvata od ostanatite forumi ovde na vmacedonia.com pa i od vremeto na Macedonian Forums na big-blue.net. No neuspeshno:( A za toa deka na pogreshni luge se davaat zelenite karti, apsolutno se soglasuvam, poshto sum se uveril i samiot, no jas ne spagam vo tie. Sepak, kako shto kaza i Boris, toa ne e problem na tie sto dobile, tuku na Amerikanskata imigraciona politika, i treba tamu da se napravat promeni, no da ne navleguvame vo toa. Kako i da e, dupkata poleka se zatvora, za pochetok so toa shto se daleku porigorozni vo odnos na napushtanjeto na zemjata, i prestojot nadvor od nea(kako shto napishav predhodno, povekje ne e dovolno da se posetuva Amerika ednash godishno, tuku na sekoi 6 meseci) itn. E sega kakvi implikacii kje imaat tie promeni na mojata odluka, ostavete me mene da se grizham za toa. I za mojata odluka dali kje se iselam vo Amerika, dali kje ja posetuvam dva pati godishno, ednash mesechno, ili ednostavno kje ja vratam zelenata karta, mislam deka sekoj saka da gi ispita site mozhnosti shto mu se nudat, za posle da odluchi shto i kako kje pravi.I jas ne sum iskluchok! Forumot go iskoristiv za razmena na mislenja i iskustva, bash kako shto e i predviden, ako ne se lazham. Pozdrav, Squawk Ident, LWSK
OooOo Me zamisli koj si, ali ne mi teknuva. Kako i da e super shto me znaesh i shto go znaesh moeto mislenje, jas seushte stojam pozadi toa shto go rekov.
DJ_SHEMA Sekoj za sebe srekja da si pronajde, so srekja Squawk.