E ova e vekje preterizam!
E ova e vekje preterizam!
melpomena Вицепремирот го најави одржувањето на претстојниот конгрес во Скопје и Битола Џафери ги повика битолчани на толерантност при прославата на албанската азбука Муса Џафери и Ермира Мехмети на вчерашниот прес Од 15 до 20 ноември, во Скопје и Битола ќе се одржи Конгрес по повод 95 години од создавањето на албанската азбука. Вицепремиерот Муса Џафери, кој е и претседател на Одборот на јубилејот, на вчерашната прес-конференција, најави дека Конгресот ќе почне со Свечена академија во Скопје, каде е поканет државниот врв, министрите за култура од регионот, научниците кои дале значаен придонес на ова поле и гости од дијаспората. За време на Конгресот, планирано е да се одржи и концерт, а на 16 ноември, делегација од Скопје ќе ја посети Битола, односно местото каде се одржал Конгресот во 1908 година, каде ќе се одржат чествувања. На 17 и 18 ноември се планира дводневен симпозиум на тема :"Конгресот на писмото во функција на консолидирањето и збогатувањето на албанскиот јазик", кој ќе заврши со прикажување драма и промовирање на две преведени изданија на познатиот албански писател Исмаил Кадаре. Џафери не потврди дали на Конгресот ќе има естрадни уметници од македонско етничко потекло. Членови на Одборот за одбележување на јубилејот, освен Џафери се и министерите за образование и наука и за култура, Азис Положани и Благоја Стефановски-министер за култура, проф. Али Алиу, проф. Луан Старова, проф. Решат Неџипи и писателот Мето Јовановски. -Се надевам дека Битола и нејзините граѓани ќе го респектираат духот на толеранцијата како во 1908 година, бидејќи и Албанците се дел од државата во која заедно живееме. Кога имало толеранција во 1908 година, зарем би требало да дозволиме да паднеме на испит во 2003 година, рече Џафери, на прес-конференцијата, кој се повика на одлука на Владата за организирање на Конгресот. Тој апелираше да се отфрлат негативните енергии во духот на меѓусебното почитување. Според Џафери, нема никакво коинцидирање на Конгресот со формирањето на албанската паралелка во Битола. Вицепремиерот важноста на настанот ја спореди со честа која Албанците ја направиле за одбележувањето на Илинденското востание и потенцираше дека е време луѓето да се посветат на културните, наместо на политичките настани, како и на градењето на демократско општество. (Ж.Ѓ.) prevzemeno od utrinski vesnik
fio
quote:
Originally posted by vmro
quote:
Originally posted by AaaAa
IZvini momak, jas u vezi tvojata fobija nemozam da ti pomognam , samo mozam da ti kazam deka da ilinden e zaednicki praznik , zatoa shto i Albanci i Turci i site koj ziveele na ovie prostori zaedno se borele protiv otomanskata imperija. I citanje poezija na vlaski , albanski, tuski itn e samo odavanje pocit na site tie lugje, baska so i ilinden e opean na site tie jazici. Toa shto do ovoj ilinden nikoj ne se ni seti da gi spomenuva albancite i nivnite zaslugi za vreme ilinden e mal del od seto ona shto ja predizvika nivnata nelojalnost. Mnogu albanci ne se lojalni, ama zarem se samo albancite? ne plakjanje danok; kriminal, izbegnuvanje vojska? otvori vesnik i citaj gi makedonskive iminja sekoj den i napraj paralelna lista i uporedi pa ke praime muabet. faktite zboruvaat za edna albanofobija vo drzavata. Budzaku ne bese isvirkan kako drugite, koj bea isvirkani od politicki negoduvanja u vezi nivnite postapki, a toj bese isvirkan vo osnova najpovekje samo zatoa shto e Albanec, i toa prai i te kakva razlika. A da , da se pocituva kulturata, tradicijata i se ostanato povrzano so drugiot , da se voocuvaat negovite kvaliteti i ne kvaliteti , no i sopstvenite, da se bide zaedno vo se, toa e zaednishtvo. A ne vo shto ni odgovara samo . p.s. btw, sumljam deka Budzaku se ima pocustvuvano gadno povreden ili pak albancive vo makedonija, samo bese edno plus voocuvanje od nivna strana deka i koga ke se najde coek da odade pocit i da pokaze lojalnost ni toash ne mu se prifakja, toas se kopaat skrieni ambicii ... i shto e toa shto mu dava povod nemu ili na nekoj slicen na nemu sledniot ilinden da se pojavi na meckin kamen ? Ne bese povreden Budzaku, ne bese povreden Albanskiot etnikum , bese povreden Ilinden i site negovi dejci
a da ti go ebam jas to alah u gz moze??? sve ti ebam neizmieni
Не е муслиманка, меѓутоа има нескриени симпатии према шоковите, можеш тоа да го приметиш насекаде на форумов
Strelec ne e vazno dali e muslimanka ili ne... vazno e deka procitavme uzasno ODVRATNA poraka od vmro ovde...
fio
quote:
Originally posted by melpomena
Bravo Strelec:) Shto se odnesuva do simpatiite kon bilo kogo, jas eve javno kje vi kazham deka kon muslimanskata religija imam simpatii (voodushevena sum od Koranot), pa ajde zemete sega kamenuvajte me! Inaku shteta shto najverojatno mnogu malku lugje go gledale vchera Vasil Tupurkovski na Hrvatskata TV vo edna politichka emisija. Znam deka odma kje vreknete da ja komntirate negovata politichka uloga od 98-2000, ama mene zborot ne mi beshe toa... tuku chovekot kazha mnogu logichni raboti, bashka retko koj politichar od Makedonija bi imal slichno izlaganje.
Секој добар елоквентен политичар знае да каже многу убави и логични работи, впрочем, земи го Бранко за пример за време на предизборна кампања. Работата е колку тој политичар, па нека е и Тупурковски, знае да го спроведе тоа на дело. Го гледав интервјуто, и се запрашав зашто Циле не спомна дека ради Тајван, Македонија остана без УН силите, дека дојде Нато и дека започна конфликтот. Зашто рече дека не земал провизија, кога на некој митинг во источна македонија сам се понуди да даде дел од тајванската провизија за одредени проекти. Тој убаво зборуваше, а и не очекував поинаку со оглед на тоа колку е искусен и паметен, ама и он имаше своја шанса која не ја искористи поради преголемиот апетит за пари како и сите други кои не ебаваат секој ден.
OooOo Cile sedi vo pozadina na politichka scena dodeka narodot malku ne podzaboravi na glupostite so Tajvan. Ali mislam deka toa ne se zaborava tuku taka. On gi prokocka site poeni kaj narodot i ne veruvam deka ima nekoja golema podrshka kaj narodot. Sekoj poteg shto kje go napravi sega kje mu bide zaluden ... sekoj kje se navrati na prikaznata so Tajvan. cile = loser :)
melpomena Bravo Strelec:) Shto se odnesuva do simpatiite kon bilo kogo, jas eve javno kje vi kazham deka kon muslimanskata religija imam simpatii (voodushevena sum od Koranot), pa ajde zemete sega kamenuvajte me! Inaku shteta shto najverojatno mnogu malku lugje go gledale vchera Vasil Tupurkovski na Hrvatskata TV vo edna politichka emisija. Znam deka odma kje vreknete da ja komntirate negovata politichka uloga od 98-2000, ama mene zborot ne mi beshe toa... tuku chovekot kazha mnogu logichni raboti, bashka retko koj politichar od Makedonija bi imal slichno izlaganje.
OooOo
quote:
Originally posted by vmro
a da ti go ebam jas to alah u gz moze??? sve ti ebam neizmieni
A ti momak koja partija ushte ednash ja zastapuvashe??? Idi oraj niva be, koj ti dal kompjuter tebe. Ushte eden dokaz deka vo Makedonija nepismeni ja vodat i nepismeni POKUSHAVAAT da ja vodat Makedonija. vmro beshe mnogu toleranten so negovite postovi na pochetok, za sega prostotilukot da izbuvne od nego.
melpomena Ova poznachajno od Ilinden ispadna[}:)] По повод 95 години од определувањето на албанското писмо Дводневен симпозиум во МАНУ По повод одбележувањето на јубилејот 95-години од Конгресот во Битола на кој беше определена албанската азбука, вчера во МАНУ почна дводневен симпозиум на тема "Конгресот во функција на консолидирање и збогатување на албанското писмо". Свеченоста со свое обраќање, ја отвори академик Али Алиу, а на истата присуствуваа претседателот Борис Трајковски, вицепремиерот Муса Џафери, албанскиот амбасадор во Република Македонија Владимир Преља, како и бројни личности и претставници на политичкиот и културниот живот во Република Македонија и од земјите во регионот. Претседателот на МАНУ, академик Матеја Матевски, во својот поздравен говор, истакна дека "одбележувањето на 95-годишнината од определувањето на албанското писмо е настан со посебно значење не само за албанскиот народ туку и за целиот регион." Собирот го поздрави и вицепремиерот Муса Џафери, кој нагласувајќи дека основањето на албанското писмо за првпат се одбележува на институционален и достоинствен начин, рече: "Фактот што овој собир го одржуваме во МАНУ претставува почеток на нов дух на заедничка соработка. Среќни сме што настаните се случуваат еден по друг, оваа недела се слави 95 години од определувањето на албанското писмо, а идната недела се одбележува 100-годишнината од издавањето на книгата "За македонцките работи". (Н. П.)
SLaCk Steta sto ne ni pokazaa vo Albanija kako slavele,mislam deka site nie treba da se gordeeme kolku dobro ja proslavivme azbukava:).Sigurno ni zaviduvaat vo Tirana.A ti g-dine AaaAAAA ne se sekiraj okolu mene.Jas si imam svoi razmisluvanja koi ni od daleku ne se tolku nacionalisticki kako na mnozinstvoto albanci vo MKD taka da ne se sekiraj.Edvaj cekam sledniot Ilinden da dojde vo kladba deka na nekogo ke mu tekne i albansko zname da stavi do makedonskoto!?Pa se e toa vo pridones na sozivotot neli?Ma daaaaaaaaaj sto vikaat "brakava"
fio Свечена академија по повод 95-годишнината од Конгресот за унифицирање на албанскиот литературен јазик Одбележан јубилејот од создавањето на албанското писмо Со основањето на албанската азбука пред 95 години, Албанците ја покажаа својата ориентација кон Европа. Со Македонците и, воопшто, со граѓаните во државава имаме заедничка историја, страдања и напори... Идните генерации се наоѓаат пред историски чин: да не бидат жртви на ирационалните влијанија однадвор, на митски и на мегаломански идеи. Имаме многу дела што можат да се почитуваат од двете страни, изјави вицепремиерот Муса Џафери, на завчерашната Свечена академија како дел од активностите посветени на Конгресот по повод 95-годишнината од создавањето на албанското писмо во Битола. Првпат во историјата на македонската државност Владата се јави како покровител на една ваква манифестација, што има особено значење за албанската култура. Конгресот, што ќе трае до 19 ноември, го означи почетокот на серијата свечености кои, по тој повод, ќе се организираат во Битола и во Скопје. На Свечената академија присуствуваа премиерот Бранко Црвенковски, потпретседателката на Собранието, Лилјана Поповска, првиот човек на МАНУ, академик Матеја Матевски, претседателите на академиите на науките и уметностите на Албанија и на Косово, како и голем број гости од државава и од странство. Иако поканет, на прославата не дојде претседателот Трајковски. На свеченоста беше забележливо и отсуството на македонската и на албанската опозиција во земјава. Вицепремиерот Џафери во својот говор се осврна на тешката положба на Албанците во минатото, кои ги издржале притисокот и странските влијанија. Џафери, потенцираше дека настанот во Битола може да помогне во изнаоѓањето на заедничките вредности. Притоа, тој се повика на новата реалност во Југоисточна Европа, која почива на толеранција и почитување на едните со другите. Или Попа, претседател на Албанската академија на науките и уметностите, истакна дека интеграцијата на Албанците во Европа е почната пред 95 години во Битола. Тој им се заблагодари на претставниците на "албанската ренесанса" поради нивните напори, на странските влијанија да се спротивстават со стандардизирана азбука. Според Реџеп Исмаили, претседател на Академијата на науките и уметностите од Косово, создавањето на азбуката е "инспиративен чин за новите генерации како институционално дејствување за постигнување на целите". Исмаили го поздрави позитивниот став на државава спрема традициите. Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, во изјавата за "Утрински весник" нагласи дека ова е многу важен настан за Македонија, како и за регионот и претставува прв практичен пример за инсталирање вистински европски вредности. Ахмети укажа дека вакви примери треба да се применуваат и во иднина, со другите етноси во државава, со цел културните настани да станат мост на зближување меѓу националностите и народите од регионот. "Ова е "убав преседан" да се покаже дека се наоѓаме на едно одговорно споделување на соживотот од двете страни, особено кога станува збор за прослава на датуми од културно општо значење", оцени познатиот публицист и член на Одборот за одбележување на Конгресот, Луан Старова. Во изјавата за нашиот весник тој додаде дека настанот може да има далекусежно значење од аспект на меѓусебната доверба. "Се покажува една широчина, меѓутоа и еден факт. Ако Албанците учествуваат во власта и во парламентот заедно со Македонците во градењето на државата, логично е да се има заеднички "сенс" за културно значење на едниот, на кој не може да остане индиферентен и другиот народ", смета Старова, споредувајќи го ова, со тешкотии на патот за признавање на македонскиот идентитет. На Свечената академија настапија оркестарот и детскиот хор од ОУ "Лирија", а вечерта настапија и сопранот Инва Мула и Македонската филхармонија. Вчера во Битоа пред зградата во која пред 95 години се одржал конгресот за унификација на албанскиот литературен јазик и писмо се одржа голем народен собир на присуствуваа и вицепремиерот на Владата, Муса Џафери, министрите Агрон Буџаку, Азис Положани, Реџеп Сулејмани и Благој Стефановски, како и пратеници од македонските и албанските партии во парламенто. Притоа Муса Џафери и искажа благодарност на Битола за космополитското прифаќање на прославата на овој јубилеј. Тој на крајот на прославата на градоначалникот на Битола Златко Вршковски му подари спомен-плакета. [img]http://www.vesnik.com.mk/izdanija/1324/7953.jpg[/img]
slasa Azbukata neka se slavi a albancite ako imaat intelegencija ke zboruvaat na Makedonski a ne na siptarski
melpomena Mislam vo red e toa shto go kazhuvash Gospodine Musa Dzaferi, no nekoj koga bara odredeni prava mora i da ima obvrski. Sram da mu e na bilo koj od Vladata shto go odobril ova. Znachi treba sekoj da ima razbiranje koga se vo prashanje Albanskite simpoziumi vo Makedonskata drzhava, a gospodata Albanci nikako ednash da razberat deka zhiveat vo Makedonija i deka treba da istaknat drzhavno zname koga e drzhaven praznik ...ili ne pametam deka nekoj od niv doshol nekogash na Meckin Kamen za Ilinden (iako sekogash imalo Albanci vo drzhavniot vrv).[}:)] Pa da ne zboruvam za nekakov si simpozium (normalno za niv od minorno znachenje) koga e vo prashanje Makedonskiot jazik. Ve molam tuka da ne se povtoruvate so politichki komentari od tipot VMRO-SDSM. Ako imate striktno da napishete neshto vo vrka so temata-napishete. Mislam deka vekje se banalni diskusiite za politichkite partii. Soglasete za edno: Sekoja partija si tera shto i dogovara, a vie nishto ne dobivate od toa shto vodite zhestoki raspravii branejkji bilo koj od niv. Daj ednash bidete Makedonci i odgovorete na prashanjevo od taa gledna tochka a ne gledano niz prizmata na bilo koja politichka partija.
AaaAa
quote:
Originally posted by melpomena
...ili ne pametam deka nekoj od niv doshol nekogash na Meckin Kamen za Ilinden (iako sekogash imalo Albanci vo drzhavniot vrv).[}:)]
jas pametam, Budzaku bese na Meckin Kamen godinava izgagjan so jajca, isvirkan i navreduvan. Potpolno go razbiram tvojot gnev, no zarem mislis deka ne odobruvanjeto ke ima nekakov efekt vo pogled na pritisok za lojalnost nivna? Se somnevam. Simpozium ke ima bez ili so odobruvanje od strana na ministerstvoto. Lojalnost se steknuva na drug nacin. kako so izrekuvanje kazni protiv prekrsuvacite na zakonite vo drzavata, i vtoro so pocituvanje i na nivnoto pravo. jas neam nishto protiv simpoziumot da se odrzi , ama da imam mnogu shto protiv nelojalnosta na odredeni ministri vo vlada, iam ustvari protiv cela vlada koja vrska nema so prai i so kako treba da prai. taka da src, ne se nerviraj za dzabe[:(]
SLaCk Isvirkani i izgagani bea i drugi luge pa ne se najdoa tolku povredeni.A pretpostavuvam deka melpomena ne mislese konkretno na ovoj Ilinden tuku na site ilindeni do sega.A ovaa godina moze nemase da ima takva reakcija dokolku albancite ne insistiraa ovoj praznik da ne bil ekskluzivno nas nego na site gragani.Jas nemam nisto protiv t.e. taka i treba da bide na site gragani,ama so sila kako sto se pravese godinava poezija na albanski da bide citana,pesni na albanski,toa e zaednistvo?Lojalnost kon drzavata znaci da se ispolnuvaat obrvskite sprema drzavata.A albancite vo Makedonija ispolnuvaat 10% od nivnite obvrski znam deka e loso da se generalizira ama FAKTite toa go zboruvaat...plakanje danoci,sluzenje vojska,istaknuvanje drzavno zname i tn. i tn.
AaaAa IZvini momak, jas u vezi tvojata fobija nemozam da ti pomognam , samo mozam da ti kazam deka da ilinden e zaednicki praznik , zatoa shto i Albanci i Turci i site koj ziveele na ovie prostori zaedno se borele protiv otomanskata imperija. I citanje poezija na vlaski , albanski, tuski itn e samo odavanje pocit na site tie lugje, baska so i ilinden e opean na site tie jazici. Toa shto do ovoj ilinden nikoj ne se ni seti da gi spomenuva albancite i nivnite zaslugi za vreme ilinden e mal del od seto ona shto ja predizvika nivnata nelojalnost. Mnogu albanci ne se lojalni, ama zarem se samo albancite? ne plakjanje danok; kriminal, izbegnuvanje vojska? otvori vesnik i citaj gi makedonskive iminja sekoj den i napraj paralelna lista i uporedi pa ke praime muabet. faktite zboruvaat za edna albanofobija vo drzavata. Budzaku ne bese isvirkan kako drugite, koj bea isvirkani od politicki negoduvanja u vezi nivnite postapki, a toj bese isvirkan vo osnova najpovekje samo zatoa shto e Albanec, i toa prai i te kakva razlika. A da , da se pocituva kulturata, tradicijata i se ostanato povrzano so drugiot , da se voocuvaat negovite kvaliteti i ne kvaliteti , no i sopstvenite, da se bide zaedno vo se, toa e zaednishtvo. A ne vo shto ni odgovara samo . p.s. btw, sumljam deka Budzaku se ima pocustvuvano gadno povreden ili pak albancive vo makedonija, samo bese edno plus voocuvanje od nivna strana deka i koga ke se najde coek da odade pocit i da pokaze lojalnost ni toash ne mu se prifakja, toas se kopaat skrieni ambicii ... i shto e toa shto mu dava povod nemu ili na nekoj slicen na nemu sledniot ilinden da se pojavi na meckin kamen ? Ne bese povreden Budzaku, ne bese povreden Albanskiot etnikum , bese povreden Ilinden i site negovi dejci
AaaAa
quote:
Originally posted by slasa
Azbukata neka se slavi a albancite ako imaat intelegencija ke zboruvaat na Makedonski a ne na siptarski
[:D][:D][8D][:D] svasta .
vmro
quote:
Originally posted by AaaAa
IZvini momak, jas u vezi tvojata fobija nemozam da ti pomognam , samo mozam da ti kazam deka da ilinden e zaednicki praznik , zatoa shto i Albanci i Turci i site koj ziveele na ovie prostori zaedno se borele protiv otomanskata imperija. I citanje poezija na vlaski , albanski, tuski itn e samo odavanje pocit na site tie lugje, baska so i ilinden e opean na site tie jazici. Toa shto do ovoj ilinden nikoj ne se ni seti da gi spomenuva albancite i nivnite zaslugi za vreme ilinden e mal del od seto ona shto ja predizvika nivnata nelojalnost. Mnogu albanci ne se lojalni, ama zarem se samo albancite? ne plakjanje danok; kriminal, izbegnuvanje vojska? otvori vesnik i citaj gi makedonskive iminja sekoj den i napraj paralelna lista i uporedi pa ke praime muabet. faktite zboruvaat za edna albanofobija vo drzavata. Budzaku ne bese isvirkan kako drugite, koj bea isvirkani od politicki negoduvanja u vezi nivnite postapki, a toj bese isvirkan vo osnova najpovekje samo zatoa shto e Albanec, i toa prai i te kakva razlika. A da , da se pocituva kulturata, tradicijata i se ostanato povrzano so drugiot , da se voocuvaat negovite kvaliteti i ne kvaliteti , no i sopstvenite, da se bide zaedno vo se, toa e zaednishtvo. A ne vo shto ni odgovara samo . p.s. btw, sumljam deka Budzaku se ima pocustvuvano gadno povreden ili pak albancive vo makedonija, samo bese edno plus voocuvanje od nivna strana deka i koga ke se najde coek da odade pocit i da pokaze lojalnost ni toash ne mu se prifakja, toas se kopaat skrieni ambicii ... i shto e toa shto mu dava povod nemu ili na nekoj slicen na nemu sledniot ilinden da se pojavi na meckin kamen ? Ne bese povreden Budzaku, ne bese povreden Albanskiot etnikum , bese povreden Ilinden i site negovi dejci
a da ti go ebam jas to alah u gz moze??? sve ti ebam neizmieni