Banking online
Banking online
Strelec Koga veke ovoj zapadov izmislil tolku mnogu smetki i finansiski obvrski za sekoj negov 'potstanar', moral da izmisli i t.n. “banking online”. Na toj nachin, site tie obvrski za plakanje covek si gi vrsi sam od doma. Ovojpat, sledejki go tokmu mojot primer, ke vi objasnam kako moze nekoj od doma da si vrsi sekakov vid na bankarsko rabotenje. Po vnesuvanje na username & password, veke sme logiranni i vlezeni vo mrezata na bankarskoto rabotenje. E sega da vi objasnam shto ni e fakticki ovozmozeno so toj 'banking online': 1. Vo sekoj moment od odma (ili od bilo kade) mozeme da ja vidime sostojbata na nasata smetka… odnosno na nasite smetki. 2. Plakanje na site smetki i dostasani obvrski. Na primer treba da se plati za telefon za mesec april i so mnogu ednostavno vnesuvanje na eden-dva podatoci, nie veke sme ja izvrsile nasata obvrska za plakanje na smetkata, a nasata bankarska smetka (logicno) sega e “potenka” za tolku i tolku pari. 3. Na ednostaven nacin mozeme da si vrsime transakcii i megju samite nasi smetki. Imeno, mozeme da prefrlame pari od edna nasa na druga nasa smetka. Na primer, ovoj mesec sme zastedile 500 dolari i za 10-tina sekundi samite sme gi prefrlile tie 500 dolari od “checking account” (slichno na smetka “po viduvanje”) na “saving account” (slichno na orochena smetka). 4. Mnogu ednostavna e i procedurata na prefrlanje na pari na primer od checking accountot na kreditna karticka (koga ke stigne obvrskata za da se vnesat pari na kreditna karticka). 5. Se podesuva lesno i “program za potsetuvanje”. Toa znachi deka sekoja novonastanata obvrska za plakanje se vnesuva vo programot i potoa eden den porano ti stignuva izvestuvanje po e-mail deka naredniot den neli treba da platish odredena smetka ili rata. Taka na primer, koga kupiv kola uste vednash vnesov deka na sekoj 21-vi vo mesecot treba da se plati tolku i tolku dolari. I na sekoj 20-ti stignuva e-mail potsetuvanje deka naredniot den treba da go platam toa i toa. Podocna, podesiv i na sekoj 21-vi vo mesecot, pari od mojata smetka avtomatski da se prefrlaat na General Motors. 6. Ona sto e najinteresno i najnevoobicaeno za makedonski priliki e toa deka direktno si vlezen i vo sistemot na pecatenje cekovi. Za takvo nesto potrebno e neli da imas i printer doma, pa pecatenjeto na chekovi e slobodno, besplatno i neograniceno. Cekovite si se sosema validni i sekade prifatlivi. No, ne daj Boze “da se zaboravis” plakajki sekade so cekovi za koi nemas pokritie… 7. Vo sekoj moment ti se dostapni informacii i za nekoe poodminato vreme pa mozes da pronajdes koga, komu, za sto i kolku imas prefrleno pari, ili pak obratno, odnosno koga, od kogo, za sto i kolku imas dobieno pari. Toa znaci deka samata programa ti izrabotuva mnogu precizna i sekogas dostapna evidencija za “istorijata” na tvoite smetki.
Maverik kazi gi de i losite strani :) sedes taka na ebay i gledas ubav aparat. Op aj da go kupam, ipravo go plakas preku online banking, posle vides ubava ponuda za nov mobilen, pa aj i nego go kupes, pa uste nesto taka. I ne se mnogu zamaras oti se e lesno i plakanje i kupuvanje. Ne mora od stol da stanes a ke iznakupis trista cuda. Ke se zaneses taka fino i ke si iznakupis uste nekoi raboti. I na kraj koa ke si vides smetkata ke se fatis za glava. :)))
DJ_SHEMA Ìàâåðèê, òè æåíñêî ñè?
Maverik
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Ìàâåðèê, òè æåíñêî ñè?
kakvo zensko be, so zbores ovoa internet shopingo e zarazna rabota poveke na maski udara
DJ_SHEMA Åïà íà æåíà ìè ìå ïîòñåòè [;)]
Strelec Maverik, toa za koe shto ti zboruvash e 'shopping online', a ne 'banking online'!:) Shema... me nasmea!:)))
Maverik
quote:
Originally posted by Strelec
Maverik, toa za koe shto ti zboruvash e 'shopping online', a ne 'banking online'!:) Shema... me nasmea!:)))
da be znam, ama so online banking stanuva uste polesno
1republika Da, i ovde go ima vo Anglija, online banking e super zasteduva mnogu vreme. ednas koga otidov na banka bankarkata mi rece dali ti treba uste nekoja pomos, jas i rekov deka toa ce go sredam online i taa mi odgovori: kako sto ide vremevo so internet moze da ja izgubime rabotata zatoa sto se pomalku i pomalku ljudje ne posetuvaat, jas i rekov nema da ja izgubis rabotata tuku nema da bides tolku bizi ce ti se reducira rabotata, ce treba uste dolgo vreme za site da pocnat da upotrebuvaat online banking. nekoj ne niznaat za nego treba uste marketing. a sega da vi kazam vistinita slucka. nekoj namesto online banking slusnal deka bankite nudat "online wanking" i se iznenadil :-) se skinav vo smeenje toa bese vo newpapers! ovde vo UK ima i telephone banking, kade sto mozes da pravis transakcii, da checkiras accounti i sl. isto i na mobilen sto nemora da bides vrzan za mesto. samo sto internet- online banking e daleku podobar i popularen. mnogu e prakticen!