Telekom i Matav
Telekom i Matav
OooOo Koga im kazhuvav nekoi raboti na nekoi lugje okolu privatizacijata na telekomot i okta se prashuvam dali ne sakaa da svatat ili namerno se pravea ludi? Ali eve shto znachi shtetniot dogovor shto go napravi vmro so privatizacijata i prodavanjeto na infrastrukturata. Em narodot go jade stapot so skapite impulsi, em vrabotenite sega go papaat. Менаџментот на „Македонски телекомуникации" ја усвои Програмата за намалување на персоналот
Петстотини вработени од утре можат доброволно да го напуштат „Телеком"
Менаџментот на ?Македонски телекомуникации" на вчерашниот состанок ја усвои Програмата за утврдување на условите и начинот за намалување на бројот на вработените во компанијата. Како што потврдија извори од компанијата, оваа програма, која официјално ќе стартува од утре, предвидува околу 500 вработени да го напуштат ?Телеком" на доброволна основа. Таа важи за сите вработени, без оглед на тоа на кое работно место се наоѓаат, но основниот принцип е доброволност. Понудите за обесштетување на оние што ќе си заминат од ?Македонски телекомуникации" се конципирани така што на вработените ќе им се обезбеди социјална сигурност. Моделот според кој на вработените ќе им се понудат испратнини содржи три категории со по неколку целни групи. Во првата категорија се лица кои ги исполнуваат условите за пензија, односно тоа се жени со над 35 години стаж, вработени кои имаат над 60 години старост, како и мажи со полни 64 години. Според овој модел, фирмата треба да ја напуштат околу 25 вработени. Втората категорија ги опфаќа лицата кои имаат над 55 години и не ги исполнуваат условите за пензионирање, но ќе ги преземе Заводот за вработување сў додека не се пензионираат. Согласно со овој модел се предвидува дека од ?Телеком" ќе си заминат околу 330 луѓе. Третата и последна категорија опфаќа вработени кои не се вклопуваат во претходните две категории, односно за напуштање на фирмата може да се пријави секој што е заинтересиран. За реализирање на програмата за намалување на бројот на вработените во ?Телеком" се предвидени девет милиони евра. Единствено за вработените од третата категорија, или т.н слободна категорија е предвидена сума од 50 плати плус 5.000 евра, додека за првата и втората категорија испратнината ќе се пресметува по принципот: збирот на месеци до пензионирање помножено со 50 отсто плус платите што ги добивале пред да ја напуштат компанијата.
Унгарски „Матав" ги купи акците на Сорос
Унгарски ?Матав" купи три отсто од акциите на Сорос, еден од трите учесници во конзорциумот ?Камен мост комуникации", кој поседува 51 отсто од ?Македонски телекомуникации". Сорос ги продаде последните акции кои ги имаше во конзорциумот. Тој во оваа компанија поседуваше вкупно 6 отсто акции, но минатата година на ?Матав" му продаде половина од нив. Со продажбата на акциите Сорос заработил околу 22 милиона евра. Иако станува збор за само три отсто од акциите со кои познатиот бизнисмен учествуваше во конзорциумот, трансакцијата се оценува како извонредно значајна поради промените во сопственичката структура на ?Телеком". По излегувањето на Сорос од управувачкиот пакет, се зајакнува позицијата на доминантниот сопственик, унгарски ?Матав", кој заедно со "Космотелко" остануваат единствени фирми-учеснички во конзорциумот ?Камен мост телекомуникации". Во конзорциумот ?Матав" учествува со 92,56 отсто, а ?Космотелко" со 7,44 отсто. Инаку, во поделбата на акционерскиот капитал во компанијата (во кој странците имаат 51 отсто), свој удел има и Владата, која во ?Телеком" поседува вкупно 47 отсто од акциите. (В.Г.)
OooOo Граѓанската акција „Пружи отпор - кажи не“ најавува протест пред Телеком 12.07.2004 Телеком да ги врати старите цени на импулсот и јавно да го објави концесискиот договор, а владата да ги повлече своите преставници од Управниот одбор на компанијата. Ова го бара граѓанската акција „Пружи отпор - кажи не“ која денеска на Телекомот и на владата им достави протесно писмо. „На владата и доставивме протестно писмо каде и се обраќаме. Не е само да се дели девидентата со Телеком туку да превземе чекори“, вели Драги Трајков граѓанската асоцијација „Пружи отпор - кажи не“. Граѓанската асоцијација зад која со потписи застанаа илјадници граѓани, фирми, невладини организации и државни институции ќе бара подршка и од пратениците во парламентот. „Покрај нашите повисоки сметки од 1 јули ќе плаќаме и за пратениците и за сите институции“, нагласи Трајков. Оваа асоцијација се закани дека доколку Телекомот и владата до 20 јули не ги исполнат барањата, следен чекор ќе бидат протестите пред Телеком. Акцијата „Пружи отпор кажи не“ е поддржана од повеќе градови од земјава, но не и од главниот град - Скопје.
GROBAR Ако се погледнат тарифните модели ќе се види дека има еден многу ефтин за интернет тој ПЕТКА http://www.mt.com.mk/extras/tarifni_modeli.htm само што при склучување на овој договор доли со задебелени букви е напишано "Попустот што го нудат пакетите нема да важи за интернет сообраќај према било кој интернет провајдер, нуту за пренос на податоци." Што не важи и за провајдерот од Македонски Телекомуникации или Мт-нет каде што важи посебен начин на тарифирање или со други зборови еби ги сите интернет провајдери нека остани само еден во македонија така да едино се исплати ноќе после 24 часот да се седи на интернт преку МТ-нет и ќе кошта 21 ден од час +ДДВ, а пред тоа во периодот од 06:00 до 18:00 е баеги поскапо или 120 ден од час па сега види...
c0nGuR Pa tie se nenormalni bre, tuka vo Svedska DialUP ti e 12:-KR toa ti se 70:-denari od 1-saat a Cable i ADSL se od 25eura pa nagore, taka da preteruvaat so ceni vo MKD se glea po sve, lopovska drzava ne biva drzava od toa samo propast za narodot![}:)]
OooOo ushte malku ti treba Matav do 100% "Матав" купи акции на Сорос Унгарски "Матав" ја зголеми доминацијата во сопственичката структура на "Македонски телекомуникации" откако вчера на Македонската берза купи дел од акциите на инвестицискиот фонд "Сорос". Преку блок-трансакција вчера беа истргувани 2.077.312 обични акции по цена од 656,91 денари за една акција, кои беа во сопственост на "Сорос". Со тоа учеството на "Матав" во "Камени мост комуникации", фирмата што е доминантен сопственик на "Македонски телекомуникации", се зголеми на 89,55 отсто. Грчката компанија "Космотелко" останува со удел од 7,4 отсто. Магнатот Џорџ Сорос останува сопственик уште на 3,05 отсто од акциите во "Камени мост комуникации". (С.Ј.)
Thief А, кој го продаде знамето?! [:D] А, УЧК во Влада, а?! [:D] Зарем се‘ уште не се најде некој да „воскликне“ вака?! Зарем не се појавија бранителите на приватизацијата од времетона претходната Влада?! ОКТА и Телеком се срам за макеоднскиот капитализам! „Само корумпиран или луд човек можел да направи такви приватизации“, рече Едвард Џозеф. Му подавам рака (фигуративно!), баш ја погодил работата! И, очекувам некој да одговара за тоа, ама ЉуБчо, се‘ уште слободно си шета... Кога ќе го видам него апсаана, мирна ќе ми биде дупава, оти правдата е задоволена!
RedAlert Новиот начин на пресметување на импулсите не стои во Договорот Компанијата стои на ставот дека никогаш не го искористила максимумот кој им го нуди концесискиот договор Од „Телеком" велат дека имаат одлична соработка со властите: раководниот тим на "Телеком" Новиот тарифен систем, кој ?Македонски телекомуникации" ќе почне да го применува од 1 јули, според кој времетраењето на импулсот од 3 минути се скратува на 20 секунди, правно не стои како опција во Договорот за концесија. Но, од ?Телеком" тврдат дека тарифникот е согласно со договорот и дека е во рамките на формулата за пресметување на цената на импулсот. Компанијата стои на ставот дека никогаш не го искористила максимумот што им го нуди концесискиот договор, според кој цените можат да се зголемат согласно со висината на инфлацијата за лани плус 6 отсто. Дејан Силјановски, раководител на делот за регулатива, објаснува дека, всушност, новиот тарифен систем на претплатниците им нуди поволности од типот ?колку зборуваш толку плаќаш". Силјановски истакнува дека над 95 отсто од земјите од Европската унија работат со вакви или слични тарифни системи кои овозможуваат зголемување на бројот на услугите и пакетите, во насока на подготовката за либерализација. Новиот тарифен модел на ?Телеком", според толкувањето на Дејан Силјановски, е согласно со европската практика. Ova za da ne se somnevas OooOo go prevzemav od tvojot omilen "Utrinski bilten na SDSM" pardon "Utrinski vesnik".Sea so praime?(sto bi rekol branko c. na tv-duel!) ne bil bash takov dogovorot kao sto tvrdea nekoi... se e vo racete na vlasta.
OooOo
quote:
Originally posted by RedAlert
Kako sto se ocekuvase.Matav vo stil na grub kapitalist najavi 100% pokacuvanje za da se iscenka so vladata na 50% otkako im gi popolnila malce dzepcinjata i site zadovolni,osven korisnicite razbira se kako i sekogas:).Matav ke se pravda so nekakvi inflacii i zgolemeni trosoci,vladata ke ja obvinuva opozicijata,narodot...sto ima vrska narodot sto misli.:)
Gluposti. Za poskapuvanajta na Telekom i Okta mozhesh samo DPMNE da gi obvinuvash i ubaviot dogovor shto go potpishaa i nikoj drug. Go snema Slack, dojde novo provokatorche, neverovatno kako se kotat :) btw slusham deka na 15-ti Juni se organiziral nekoj protest pred telekom. Ima nekoj nekakva informacija za ova?
RedAlert Kako sto se ocekuvase.Matav vo stil na grub kapitalist najavi 100% pokacuvanje za da se iscenka so vladata na 50% otkako im gi popolnila malce dzepcinjata i site zadovolni,osven korisnicite razbira se kako i sekogas:).Matav ke se pravda so nekakvi inflacii i zgolemeni trosoci,vladata ke ja obvinuva opozicijata,narodot...sto ima vrska narodot sto misli.:)
StormAngel На прашањето “ Дали најновото најавено поскапување на телефонските импулси ќе влијае на Вашето користење на Интернет?“ вкупно анкетирани се: 382 кои гласале вака: Одговор Глас 1 ДА 328 2 НЕ 47 3 НЕЗНАМ 7 Vo vrska so protestot pred Makedonski Telekomunikacii,deneska nema nisto vo dnevniot pecat,ama poveke od sigurno e deka ke ima protesti.[;)]
RedAlert OooOo sreka ti si objektiven mnogu pa gi zapoznavas graganite so ubavinite od vladeenjeto na SDSM i so grdotiite na vladeenjeto na VMRO-DPMNE.Eve da ti pomognam denes mozes da gi zapoznaes nasite gragani od dijasporata deka Branko frli lopata vo noviot memorijalen centar za ASNOM.Drzava ne se pravi za den eve za dva meseca ke se izgradi noviot ASNOM.Ti si obicen partiski megafon.Mesto da davas nekakvi si svoi mislenja upati gi lugeto na tvojot maticen sajt www.sdsm.org.mk
OooOo
quote:
Originally posted by RedAlert
OooOo sreka ti si objektiven mnogu pa gi zapoznavas graganite so ubavinite od vladeenjeto na SDSM i so grdotiite na vladeenjeto na VMRO-DPMNE.Eve da ti pomognam denes mozes da gi zapoznaes nasite gragani od dijasporata deka Branko frli lopata vo noviot memorijalen centar za ASNOM.Drzava ne se pravi za den eve za dva meseca ke se izgradi noviot ASNOM.Ti si obicen partiski megafon.Mesto da davas nekakvi si svoi mislenja upati gi lugeto na tvojot maticen sajt www.sdsm.org.mk
Ako napagjash nekogo, napagjaj so fakti ili izvadi kontra-argumenti. Niti sum chlen na SDSM niti nekogash sum bil. Tipichno VMRO-vski e da se smeni temata koga kje vidish deka neznaesh i nemozhesh da mu vratish na nekogo shto ne razmisluva kako tebe. No vo ovoj sluchaj skoro 2 milioni lugje razmisluvaat razlichno od tebe u vrska so Telekomot i Okta. Prashaj gi kako im e na tie pred shalterite shto stojat so smetkite u raka za kvalitetniot dogovor izmegju dpmne i matav.
OooOo Протести на 10-тина НВО поради покачувањата на Телеком „Первезно блиски навистина ниски“ со овој слоган 10-тина НВО од Велес денеска пред зградата на Македонски телекомуникации одржаа граѓански протест поради повторното покачување на цената на телефонскиот импулс во фиксната телефонија. Протестот е прва опомена до Телекомот и според организаторите ќе продолжи се додека не се повлече нивната одлука и непрестане монополското однесување. „Ние не сме против луѓето кои работат во Телеком туку против Атила „Камшикот Божји" и неговите фикс идеи дека ние треба да му обезбедуваме милионски плати. Од денеска со оваа акција започнува протестот на неколку НВО ширум Македонија, ние ќе ги координираме нашите активности и од сега понатаму ќе работиме заедно“, рече Сашко Кукулев. Велешката граѓанска иницијатива во исто време предупреди дека ќе организира масовни форми на граѓански бојкот. Велешани ќе протестираат на улица, но не е исклучена и можноста и подигнување на телефонската слушалка за да се блокира телекомуникацискиот систем.
kopacot
quote:
Originally posted by Strelec
И аман бе Ceki... кога ќе го спомнам ВМРО ДПМНЕ, реагираш како за очи да сум те фатил!:) а kopacot, што ти значи зборот ’нафураш’?:))) Пак некој збор го извади од џеб, јајќи бурек!:)))
нАфураш е = ми наткрена сафрава или изнервираш[:D] иначе за планираното поскапвење на импулсот имате табела во денешниот број на лектирата ВЕСТ ....ко ви викав за комуникација да чуваме гулаби...вие "не" викавте....е сеа стегајте Џебојте [}:)]
Thief Уште само еден месец... а, потоа ќе сурфам од кај министреот за финансии кој го продаде Телеком -Никола Груевски или од кај тогашниот премиер - ЉуБчо Георгиевски... Мислам дека на интернет од 01.07 ќе доаѓам со штоперица...
OooOo Do sega 1h na internet koshtashe 30 denari od saat za telefon + cenata na internetot vo zavisnost od provajderot, a od 1-vi juli kje koshta nad 70 denari od saat samo za telefon + cenata na internetot. [:(] Toa e pokachuvanje duri od nad 100%. Сурфањето по Интернет ќе биде луксуз Ако за еден час сурфање досега се плаќаше околу 30 денари, со поскапувањето ќе се издвојуваат над 70 денари Со примена на новите цени во фиксната телефонија од почетокот на идниот месец, бројот на Интернет-корисниците, кој сега изнесува од 3 до 5 отсто, драстично ќе се намали. Македонија, која се наоѓа на дното од листата на земји во Европа што користат Интернет, дефинитивно се уназдува. Додека другите земји полека, но сигурно го внесуваат Интернетот во секое домаќинство, кај нас оваа услуга ќе претставува луксуз. Вака ја коментираат Интернет-провајдерите последната одлука на ?Телеком" од 1 јули да воведе нови цени, кои, според пресметките, се двојно поголеми од постојните. Повисоките цени за Интернет особено ќе ги погоди младите кои практикуваат постојано да сурфаат и да биде во тек со светските трендови, како и фирмите на кои Интернет им е повеќе од неопходен во нивното работење. Ако за еден час сурфање досега се плаќаше по околу 30 денари, со поскапувањето, корисниците на Интернет ќе издвојуваат над 70 денари. Марта Томовска од УНЕТ, оценувајќи ја одлуката за воведување нов тарифен модел, односно ребалансирање на цените, смета дека тоа, всушност, е последен обид на ?Телеком" да ги уништи конкурентите пред да истече рокот за монопол. ?УНЕТ прв го донесе Интернет и како фирма ќе трае подолго отколку што мисли ?Телеком". Очекувам државата да реагира за да се донесе евтин и квалитетен Интернет. За да го оствари тоа, треба да ги искористи сите расположливи методи. Телекомуникациската технологија ниту почнала ниту завршува со Телеком", вели Томовска и додава дека како една од новините за поевтино и брзо сурфање е кабелскиот интернет, кој дефинитивно ќе го замени жичниот. Неодамна, кабелскиот интернет почна да се нуди од кабелските оператори како алтернатива и, според Томовска, има големи шанси да го истисне сурфањето кое е поврзано со телефонска линија. Предраг Чемерикиќ, првиот човек на ?Он-нет", пак, вели дека телефонските разговори можат некако да се контролираат, но користењето на Интернет потешко. Според него, поскапувањето на телефонскиот импулс претставува вонредна ситуација, така што државата е принудена да реагира веднаш и да изнајде сериозно решение во краток рок. Чемерекиќ истакнува дека државата има повеќе опции да интервенира со цел да обезбеди поевтин пристап до Интернет. Една од алтернативите е земање помош од Европската унија, која нуди фондови за развој на Интернетот, како еден од предусловите за развој и на самата држава. Од друга страна, објаснува тој, државата како сопственик на 47 отсто од акциите во ?Телеком" може дивидендата, која практично ја зема од претплатниците на телефон, да им ја врати, односно да издвои одредена сума пари за бесплатен Интернет. Со предлогот на Чемерикиќ се сложуваат и информатичарите, кои за надминување на лошата состојба исто така предлагаат државата, како акционер да се откаже од еден дел од својата добивка во корист на бесплатното користење на Интернет, со што ќе се овозможи помасовно користење на мрежата. На овој начин, нашата земја би можела да се искачи за некое место погоре на листата на земји кои користат Интернет.
OooOo Протест со отворени телефони во Битола Цела Битола в петок да ги отвори телефоните во знак на протест поради зголемувањето на цените во фиксната телефонија, повика Организацијата на жените во градот. Акцијата треба да се изведе в петок од 15.30 до 17 часот, а штетата од тоа нема да ја сносат потрошувачите. Во тоа време фиксен телефон може да користат само болницата, итната медицинска помош и другите здравствени установи. "Само што помисливме дека извесен период нема да бидеме финансиски тероризирани од разноразни газди што без никакви образложенија вршат катаклизматични потреси на нашите семејни буџети, стаса честитката за стопроцентно покачување на домашното ало. А до вчера нивниот слоган беше: Македонски телекомуникации - навистина блиски. Но Македонците ќе станат уште подалечни оти од сиромаштија ќе престанат да комуницираат и по телефон. Во Европа, од каде што доаѓаат овие газди, сигурно ваков неразумен потег треба дебело да се образложи и да добие дозвола од повеќе институции, оти Европејците се многу пожестоки од нас кога некој малку ќе им посегне во џебот", се вели во повикот за "глув петок во Битола". (М.П.)
RedAlert Cenite na internet ke ostanat isti.Ova e vest od Telekom zosto OooOo ne ni ja soopsti?Daj te molam bidi objektiven pa ako prenesuvas nastani prenesuvaj gi do kraj.
OooOo
quote:
Originally posted by RedAlert
Cenite na internet ke ostanat isti.Ova e vest od Telekom zosto OooOo ne ni ja soopsti?Daj te molam bidi objektiven pa ako prenesuvas nastani prenesuvaj gi do kraj.
Ne sum chul takva informacija. Koj ceni kje ostanat isti?? Internetot shto go nudi telekom?
RedAlert Aham.Shkrapni de na mestoto od kaj sto gi vadis informaciite ke vidis.Nego batali toa neli ima vlasta 49% od akciite?I ti si tolku naiven i mislis deka se do tolku nemokni!?Ne mi se veruva ne si tolku naiven:)Nego Borce Davitkovski se vozi non stop so dzipot od ungarcite i go seta gazot po svetot kako direktor vo Telekom i posle glasa kako ke mu kazat.Se e ova dobro dogovoreno.
OooOo Nikade ne prochitav deka cenata na internetot kje ostane ista. Ako imash takva informacija, prezentiraj ja. Телекомот пресмета поевтини сметки Дури 71 отсто од телефонските повици во локалниот сообраќај ќе бидат поевтини со новиот тарифен модел, кој ќе почне да се применува од 1 јули, тврдат во "Македонски телекомуникации". Со новата ценовна политика се менува досегашното пресметување на сметката врз основа на фиксна цена од 1,38 денар за импулс од три минути и се воведува наплата според времетраењето на разговорот. Телефонските повици ќе се тарифираат на секои 20 секунди, а импулсот ќе чини 0,33 денари. Ова значи дека три минути разговор, кои досега чинеа 1,38 денари, од 1 јули ќе чинат околу 3 денари. За да го ублажи овој ценовен удар, телекомот ќе им понуди на корисниците пет пакети. Најинтересен од нив е пакетот со кој за шест денари ќе може да се разговара 60 минути. Услов е разговорот да трае најмалку шест минути, а и претплатата од 355 денари ќе биде поскапа за 20-30 денари. - Со новите тарифи ќе им се понуди на корисниците да можат зависно од можностите да го контролираат износот на телефонските сметки. Новиот тарифен модел не е направен за да го зголеми профитот, туку да ги поттикне корисниците повеќе да го користат телефонот. Целта ни е да имаме задоволни корисници пред претстојната конкуренција на пазарот - вели Коте Ланговски, директор за маркетинг, како одговор на негативните реакции во јавноста по најавата на новите телефонски цени. На корисниците, покрај постојните пакети "минимален" и "ти реков-ми рече", ќе им бидат понудени уште три пакети. Покрај пакетот со фиксна цена за еден час разговор, корисниците можат да го одберат и пакетот "среќни часови". Со него во одреден период од денот ќе добијат попуст на разговорите од 20 до 30 отсто, но ќе се плаќа поскапа претплата од стандардната. Корисниците можат да изберат и пакет со кој ќе добијат попуст од 20 до 30 отсто за меѓународен разговор кон една земја. Телекомот најавува намалување на цените во разговорите од фиксна кон мобилна телефонија, во меѓународниот сообраќај и кај дополнителните услуги. Услугите на "МТ нет" остануваат исти како и досега, а мало зголемување ќе има во локалниот сообраќај. Владата сo заканa дека ќе распише тендер за втор фиксен оператор Изнервирана од жестоката реакција на граѓаните на најавеното поскапување на Телекомот, Владата се заканува дека итно ќе распише тендер за втор Телеком оператор во фиксната телефонија. Ова, како приоритет за својот прв работен ден го најави и новиот премиер костов. „Ќе се формира работна група која ќе ја подготви документацијата за тендер за втор фиксен оператор“, рече Хари Костов. Со постојниот закон за телекомуникации, државата на македонски телеком му гарантира монопол како единствен оператор во фиксната телефонија до крајот на 2005 година. Сепак, притисната од Европската унија, кога се преговараше спогодбата за стабилизиција и асоцијација, владата го скуси овој рок. Унијата инсистираше монополот да истече на крајот од 2003-та, а владата на крајот од 2005-та. Се спогодија некаде на половина и утврдија дека монополот на Телеком ќе му истече во декември оваа година. Сепак, владините најави за итно воведување конкуренција, со цел да се намалат цените, всушност и нема да имаат толку брзи ефекти. И да почне денеска, процедурата на избор на нов оператор е долга и самата е врзана со рокови, а и од моментот на избор на компанијата, додека проработи ќе мине исто така одредено време. Во примерот на мобилната телефонија, од распишувањето на тендерот до проработувањето на вториот оператор, минаа цели две години, а воведувањето конкуренција немаше ниту некој поголем ефект врз цените на мобилната телефонија.
StormAngel Od sevo ova ili ke proizleze edna golema zabusantska kradipari igra ili pak bi mozele da dobieme nie kako gragani na R.M.Se zavisi od potezite na vladava,[;)] Dokolku e pametna ke znae sto da napravi,ne mozes ni pod razno na 400000 korisnici da im poskapis tarifa za 125%.Toa e teska glupost. A ako funkcioniravme taka kako sto trebase,od 1 juli site 400000 korisnici na fiksni telefoni,si otvaraat telefoni i cel si zborat u amerika u avstralija u europa negde sto ti ja znam,em ke se slusnes so lugeto em nema da platis.Pa aj da vidam neka tuzat 400000 luge. Se se moze ako se saka,oni mislea deka ete najdovme ovca za strizenje,e pa fala bogu ne sme do tolku ovci.Ili ... ??? [}:)]
OooOo Od ovaa situacija, samo gragjanska neposlushnost mozhe da uspee. Nikoj da ne gi plakja smetkite!
Поради високата цена граѓаните ги исклучуваат телефоните
Најавите за поскапување на телефонскиот импулс ги приморуваат граѓаните да ги откажуваат фиксните телефони. Извори во Телеком велат дека до нив се повеќе стигнуваат барања од претплатниците да бидат исклучени од мрежата. „Мене веќе 3 месеци ми е исклучен фиксниот телефон, користам мобилен. Премногу се високи импулсите, морав да го откажам фиксниот телефон“, беа само едни од реакциите на граѓаните. Од влегувањето на Матав во Телеком телефонските сметки речиси тројно се повисоки. Ценовната политика на Телеком изгледа дава контраефект. Ценовните поскапувања ги натераа македонските граѓани се помалку да зборуваат на телефон. И директорот на Телеком Атила Сендреј признава дека по направените поскапувања, а особено последнава година телефонскиот сообраќај е намален. Во Телеком се надеваат дека со понудата на нови пакети ќе успеат да вратат дел од корисниците. Од друга страна најавениот нов модел за пресметка на цени ќе значи ново поскапување на локалниот телефонски импулс. Тоа веќе ги налути граѓаните кои во неможност да плаќаат почнуваат да ги откажуваат телефоните.
fio Сеа и импулс ќе ни кренат пак, за некој месец :-) Док има овци...
Christian
quote:
Сеа и импулс ќе ни кренат пак,
aman be,samo ceni se digaat a platite nikako da ripnat nagore.
kopacot biznis batka biznis :))
The_Crow Abe da prodadis zlatna kokoska sto ti nosi milioni profit na godisno nivo e definitivno luda rabota. Pa da go ebam se prodava li bre telekom?? Ova samo vo Makedonija go ima i nikade na drugo mesto. Thief se soglasuvam so izrekata na edvard dzozef.
RedAlert Thief ako mu podades raka na Edvard Dzozef si nenormalen covek.Znaes uste sto pametno rece Dzozef sred vojna 2001?Da sme gi naucele albancite da vozat helikopteri za da ne se cuvstvuvaat frustrirani.Za ova bi mu dal dve race?Nego nema veze toa so privatizacijata mozebi bese losa,no reakcijata deka telekom ne se prodava togas kazi civ e telekomot vo albanija,vo bugarija,vo ungarija,vo romanija?Nie sme ekonomski nemokni toa e fakt i normalno e deka ke go krkame.Sto se odnesuva do otpustanjata,da prasam samo koj gi izbrka rabotnicite na Slavija,na Centro,na Zelezara,na FENI,na Ohridska Trgovija,na tn. tn.Kapitalizmot e surov no se soglasuvam deka treba pomudro no nie da izleguvame pobednici ne mi se veruva.Impulsot ke poskapi?Toa e nesto cudno koga vo poslednive 50 godini poeftinel sekogas raste raste i raste se e isto ko i prethodno narodot koj go vrti.
fio
quote:
Originally posted by Thief
А, кој го продаде знамето?! [:D] А, УЧК во Влада, а?! [:D] Зарем се‘ уште не се најде некој да „воскликне“ вака?! Зарем не се појавија бранителите на приватизацијата од времетона претходната Влада?! ОКТА и Телеком се срам за макеоднскиот капитализам! „Само корумпиран или луд човек можел да направи такви приватизации“, рече Едвард Џозеф. Му подавам рака (фигуративно!), баш ја погодил работата! И, очекувам некој да одговара за тоа, ама ЉуБчо, се‘ уште слободно си шета... Кога ќе го видам него апсаана, мирна ќе ми биде дупава, оти правдата е задоволена!
Слушај зеленко. 80% од приватизацијата беше спроведена во времето на твоите СДС. Од капитал вреден неколку милијарди долари, во буџетот влегоа 500-600 милиони долари. ВМРО приватизираа пола од преостанатото. Остана уште ЕСМ и некои помали ствари. ЕСМ сеа ќе го среди СДС, па после пак ВМРО ќе биде крив шо ќе ни поскапе и струјата, нели :-) Кој ги направи долговите на ОКТА ради што ја продадоа? ;-) Чии се луѓето кои сега седат во бордот на Матав и немо посматраат како унгарците ги креваат цените? :-) Чии се луѓето кои сега седат во бордот на Матав и прифатија сега да се отпуштат 1000 вработени од телекомот? :-) Зелено си уште дете.
Thief Ех, Фио, Фио, си чул за пиљарската логика на Кант? Не мешај баби и жаби, зборуваме за тоа дека Телеком и ОКТА се катастрофални приватизации, кои ги направи ДПМНЕ! Факт! Тоа што сега седат луѓе од СДСМ во бодот на директори, не значи ништо, зашто ги знаеме анексите на договорот и тоа кој ги диктира цените! Значи, фактите велат дека за ОКТА и за Телеком не‘ осакати ДПМНЕ! А, за ниту една друга фирма нема докази дека е така! Јас знам за успешни приватизации како Пивара, Фершпед, Алкалоид, Охис... За отпуштањето СДСМ алармираа упте пред година и кусур, дека малоумната Влада на Љубче потпишала такво нешто... Доста е... за сега... знаеш каква работа имам у моментов, па не можам поопширно да образлагам...[:D]
fio Пивара, Фершпед, Алкалоид.. ми ги наброја најголемите криминални приватизации :-) Многу пари фрлаат, па затоа не ги процесираат кривичните кои стојат со години по фиоките, а веруј ми, ги има многу :-) А зашо мислиш дека Пивара е успешна приватизација? :-) А Окта неуспешна? :-) Окта ги качи цените на горивата, точно, сите плаќавме поскапо :-) Него друг момент... Живеев 2 години во Прага. Купував Кока-кола од 2,5 литри за 45 денари. Тука 2 литра се 70 денари, а стандардот ни е тројно помал. Тоа е успешна приватизација? :-) Да ти кажам цена за пиво од пола литар? 15 денари :-)
ozonce Telekom e zakon!!
Thief Сега у Чешка малку им се покачени цените! [:D]
Strelec fio, смешен си!:) цената на кока-колата во Чешка тебе ти е доказ дека приватизацијата во Пивара е криминална!!! Те читам во постовите погоре и не можам да те препознам. Се’ нешто ми вели дека само се обидуваш да го провоцираш Thief. Инаку нема друго објаснување за небулозите кои што ги истакнуваш!:)
fio Знам дека ви е тешко да прифатите некои работи. Еве велиме дека приватизацијата на Окта е криминал, дека лапнале провизии. Зашто не ги осудија? Возиме еден од поскапите бензини на балканот, ако не и најскап. Се е тоа во ред, со право се буниме. Но ме интересира, пак глупиот пример со кока-колата, зашто бе никој не рече, чекајте луѓе, ние имаме најскапи пијалови од програмата на кока-кола на балканот и во источна европа, а имаме најмал стандард. И не ми кажуј дека приватизациите на фирми како Пивара и Фершпед се чисти, без криминал. Знаеш која е разликата, Окта ја приватизираа, лапнаа провизии, ама све беше легално. Е сеа дигнаа џева сите, имаше слобода на медиумите. Но во времето коа се приватизираа Фершпед и Пивара, сите медиуми си беа под контрола, во Мк беше се розево, и се тоа се изведе прилично потајно така да народот појма немаше што се случило и како се случило. Од кај му на Свето кеш да купи пола акции од Пивара бе? :-) Или на Штерјо од Фершпед. Па дајте луѓе, бидете малце реални :-)
Strelec fio, ќе кажам и јас нешто за да не бидам погрешно сватен. Се согласувам дека комплетниот процес на приватизација во Македонија беше хаотичен. Се редеа криминал до криминал. И ајде на неколкумина овде да им го направам кејфот: да, се’ започна во време кога беше СДСМ на власт. За сите глупости што СДСМ ги правеше тоа време, народот го казни и му ја ’одзеде’ власта од раце. Исто како што се случи потоа и со ВМРО ДПМНЕ. Меѓутоа, во што е разликата со приватизациите во времето на овие две империи. Додека СДСМ беше на власт, тогаш се полнеа џебовите на поединци во државава и тука се стави точка. После таа точка следуваше убав и лагоден живот за тие поединци, за нивните семејства, па дел од тој колач имаше и за сите роднини, пријатели, соседи итн. Арно ама, тој Свето што го спомнуваш не ги однесе парите кај вујна му во Унгарија, или кај кумашинот во Грција. Кога ВМРО ДПМНЕ дојде на власт, поединци се збогатуваа на сметка и на народот и на државата. И што е најважно, тогаш не беше ставена точка, бидејќи народот сеуште плаќа за тие тогаш катастрофално извршени приватизации.
kopacot strelco znajs i da me izradvis i da me nafuras :)))
Ceki Izvini Strelec, ama jas vo ovije dva primeri ne gledam nikakva razlika. Sakas da kazis deka SDSM bea Robin Hoodi ili deka kradeja na posten nacin. Mislam deka i DPMNE-ovcite davaja od tie pari na semejstvata i na komsijite. I koj stavi tocka na robstvoto od strana na SDSM-ovcite, nikoj drug nego narodot sto go izglasa DPMNE( ama narodot togas se uste ne znaese deka pak se zaeba). Narodot plaka za 14 godini ne-drzavnost i skorumpirana vlast.
Strelec
quote:
Originally posted by Ceki
Mislam deka i DPMNE-ovcite davaja od tie pari na semejstvata i na komsijite.
Од Телеком и ОКТА ниту виделе, ниту сега гледаат аир семејствата и комшијите... Освен ако под ’комшијите’ не мислиш на ’државите комшији’!
Strelec И аман бе Ceki... кога ќе го спомнам ВМРО ДПМНЕ, реагираш како за очи да сум те фатил!:) а kopacot, што ти значи зборот ’нафураш’?:))) Пак некој збор го извади од џеб, јајќи бурек!:)))
Ceki
quote:
И аман бе Ceki... кога ќе го спомнам ВМРО ДПМНЕ, реагираш како за очи да сум те фатил!:)
I kako znajs ti deka komsijite na SDSM dobivaa pari. Mozam i jas isto da recam za tebe i SDSM. Samo za razlika od tebe jas ne go opravduvam robstvoto na tie dve partiji so toa deka komsijite dobivaa pari. Samo kazuvam, deka site ke gi skrijat parite vo dzep, a edno parce ke im dadat na tie sto gi znajat. I SDSM I DPMNE. I sega ako ti mislis posto tie sto im dadoja pari na komsijite( za edno pivo ili dve) deka tie mnogu napraja za Makedonskiot narod, onda moram da te razocaram, nikoj nisto ne storil.
Strelec Ти воопшто не си ми ја разбрал поентата. Давањето туѓи права и привилегии на семејството и на комшијите не е патриотизам, туку криминал. И за тој криминал направен од страна на СДСМ веќе зборував. Но зборот ми беше дека со тој криминал парите пак останаа во Македонија, а со приватизациите во ОКТА и Телеком, парите континуирано си одат од Македонија.
f9 Во секоја моја молитва кон бога го имам името на Јане Миљовски и една цела институција-Агенција за одбирање газди. Тоа за сите наши комунисти од Скм е дело за гордеење во пеколот.Како се изигра работничката класа и самоуправувањето со приватизацијата е етички најнеморален потег на било кој во историјата наша поблиска.Не се чудите на економскиот колапс.Тој е директна последица од таква неетичка одлука со која на сите сопственици им се одзеде сопственоста и тоа во интерес на малкумина.Примарната одговорност е во Сдсм и нивното влијание во тој процес .На Вмро-му останаа жешките костења да ги продава пошто-пото.Интересно но вистинито ниту една власт не сака да го осили народот ,туку одбрана елита.
Ceki Dobro ako taka mislese, ama na narodot mu e seedno dali ima pari Vlado Jovanovski ili Kostas Pederikas, posto tie "Makedonci" sto imat pari vo Makedonija i privilegii, seto toa im e dojdeno od toa sto se clenovi na edna od dvete najgolemi partiji( SDSM ili DPMNE), a tije dve partiji mene ic Makedonski ne mi mirisat. Edna e bugarska, a drugata koj znajt sto e. Sakas da kazis deka SDSM-ovcite, gi privatiziraja firmite, taka deka im gi dadoja na Makedonci? Pa zasto onda narodot glasase protiv niv, ako bese taka. Moram da priznam deka koga bese SDSM na vlast ne se zanimavav so politika touku, mlad sum :), pa zato sega ne znam sto sve se desi vo to vreme( osven toa deka bese Makedonija skoro cela privatizirana i da se smeni znameto i imeto) . Zato vistina me interesira zasto glasase narodot za DPMNE, ako dobro ziveese, imase pari( posto ti sega mi rece, deka parite ostanaja doma) i posto znam, deka nitu problemite so albancite gi nemase( mislam deka citav na forumov deka nitu edno albansko zname ne smeese da se vie vo Tetovo). Prasanje e zasto glasaja protiv SDSM. Zasto glasaja protiv DPMNE, toa go znam. I pred da pocnis da me opredeluvas po partijska pripadnost, ako se uste ne si gi cital nekoj drugi moji postovi, eve pak ke ti kazam: Mene mi e gajle za vasite "Makedonski" partiji SDSM i DPMNE.
Thief Народот гласаше за ДПМНЕ, зашо сакаше промени! До ‘98 бевме држава со сите нишани, а сега тонеме...
OooOo
quote:
Originally posted by Thief
Народот гласаше за ДПМНЕ, зашо сакаше промени!
Narodot glasashe zasho mu skisna od SDSM i glasaa za promeni. I gi dobija promenite.
quote:
До ‘98 бевме држава со сите нишани, а сега тонеме...
Nishani u pm. Bevme na nishan bolje kazhi.
RedAlert Ovoj Strelec izgubil smisla za realnosta od koga dojde Branko na vlast.SDSM kradenite pari gi trosela tuka i toa e podobro nego da se trosat vo ungarija?Kazi im go toa na 300.000 nevraboteni znaes kolku se oni radosni koa sveto andreja i sterjo se setaat vo solun si pazarat,se vozat so koli od stranstvo se setaat po svetot.Mnogu se radosni i se gordeat.Vazno e parite od danocite da idat vo drzavnata kasa a se mi se cini deka poveke kontrola se mava na OKTA,Telekom i drugi stranski firmi nego na firmi so nasi gazdi.Taka da nema mnogu fajde od "nasite" firmi.Toa e toa strelec mozokot ne ti e prilagoden na pazarna ekonomija nego na planska.
melpomena
quote:
Originally posted by Thief
Народот гласаше за ДПМНЕ, зашо сакаше промени! До ‘98 бевме држава со сите нишани, а сега тонеме...
Thief ja pretera sea [:D]
Thief Ја претерав? Ауди сакаше да инвестира кај нас! имавме секоја година пораст на БДП и индустриско производство пер капита? Имавме држава во која ниту смееше да се вее друго знаме, ниту некој можеше да помисли да земе оружје в рака! Бевме пред Бугарија и романија, а рамо до рамо со Словенија на патот на евро - атлантските интеграации?! Не беше така?! Кај сме сега!? П.С. Само што се вратив од Претор... Како е бебушот?! Да ја бакнеш од мене!
Ceki
quote:
Бевме пред Бугарија и романија, а рамо до рамо со Словенија на патот на евро - атлантските интеграации?!
Ili jas za nesto ne znam, ili ova ne e vistina. Koga bese Makedonija ramo do ramo na patot do evroatlantskite integracii so slovenija? Ko sto jaz znam, imase nekade na pocetokot na nezavisna Makedonija promena na ime i zname, i embargo i zatvaranje na granica i trgovija so srbija, ... To za mene ne e ramo do ramo.
RedAlert Thief ti ne si so site.GDP i GNP-to na Makedonija najmnogu porasna vo 99 i 2000 godina 2001 imase opaganje zaradi vojnata vo MK.Prethodno se zgolemuvase minimalno 98 bese 1600 per capita a 2000 1870 per capita.2001 opaganje imase zaradi vojnata a sega ima zaradi vlasta na SDSM.Za 5 meseci padna industriskoto proizvodstvo za 20% ova e nevidena rabota posle 91 godina kako go objasnuvaat "300 eksperti" od SDSM ova?Bevme pred bugarija i romanija vo 91 godina a blagodarenie na "mudrata" politika na tvojot idol Branko zaglibivme do sega kaj sto sme.Eve se gleda sega koj ke ni bide vodac Albanija zosto Branko moze samo so Fatos Nano da pregovara a za godina dena slusaj mi go zborot branko od ni9v ke bara soveti za ekonomija i za vlez vo NATO.A za toa za oruzjeto i veenje tugi znaminja toa e uste posmesen del ama nema potreba da se odgovara na ova vo toa ocigledno samo ti veruvas.
OooOo chisto informativno, koja godina se prodadadoa telekomot i okta?
RedAlert A aj potseti mi e koa se privatiziraa Alkaloid,Makpetrol,Pivara,Cementara i dr.Koga se izvrsi 90% od privatizacijata i od predvidenite 4,5 MILIJARDI MARKI se sobrani SAMO 560 MILIONI marki???Da ne bese vo vremeto na SDS???Ne vikam deka VMRO se dobri ama me nervira koga nekoj saka da gi opravduva kradea i ednite i drugite i toa DOBRO!
OooOo Na prashanje so prashanje odgovarash, ako znaesh odgovor da mi kazhesh, kazhi mi.
Ceki Uste malku pocekajte i nas ke ne prodadat, koga ke nema veke drzavni firmi:( Samo na vakov vulgarni nacin sakat da zemat pari, aj neka fatat za lopata za da vidat sto e rabota, a ne da si sedat i kradat. I mislam deka sega e seedno koj i koga gi prodade firmite, nie sega trebame da mislime sto ke prajme vo idnina bez tie firmi, posto ova e se prodadeno, END, nema da ni gi vratat nikogas. Samo go cekam denot koga narodov ke se probudi i ke vidi deka ne mu ostanalo nisto, nitu ime. Pa posle ke gi besime site sto ne zaebaja.
OooOo
Државата им објавува војна на монполите
Државата ги заострува мерките против монополите. Во битката против фирмите што ја ограничуваат конкуренцијата, монополската управа ќе добие поголеми овластувања и независност во работата. По донесувањето на новиот закон таа веќе нема да биде орган во состав на министерството за економија, туку самостојна пет члена комисија што ќе ја избира парламентот, налик на анти корупциската комисија. Драстично ќе бидат зголемени и казните за монополско однесување на пазарот. „Субјектот на пазарот кој врши прекршување на конкуренцијата во најтешките случаи може да биде изразечена казна во проценти 1-10% на направениот вкупен приход во предходната година“, изјави Панче Бадаров, директор на Монополската управа. Сега за злоупотреба на монополската позиција казните се преблаги во споредба со профитите, што одредена фирма монопол може да ги оствари. „Често го давам примерот со Телекомот, ако тој од секој потрошувач неоправдано земе по 1 евро тоа се 600.000 евра месечно. Според сегашниот закон казната која судот може сега да ја изрече е само 10.000 евра“, вели Бадаров. Монополската управа досега работеше на повеќе случаи, а најактивна беше во забрзувањето на постапката за втор мобилен оператор, кога на телеком му наложи да го приклучи Космофон на неговата мрежа.
RedAlert Ti odgovoriv deka ne e najsrekno resenie izbrano privatizirani se vo vreme na vladeenjeto na VMRO-DPMNE.Aj sega ti odgovori mi kade otidoa 4 milijardi marki vo vremeto na SDS?I potseti me te molam koga Makedonija stana slavna po NAJKRIMINALNATA privatizacija vo istocnoevropskite zemji plus koga nevrabotenosta dostigna najgolemi razmeri vo istocna evropa isto taka?Ama ovoj pat stvarno ODGOVORI.
RedAlert I potseti gi lugevo na forumov kako se privatizirase Telekom so javen tender ili vo cetiri oci kako sto se privatiziraa firmite vo vreme na SDS koga se dogovaraa so menadzerskite timovi da im gi prodavaat firmite za ich pari.A be ne se nafakaj za nesto sto nemas vrska poentata ti e deka VMRO se najkriminalna partija a ja ke ti kazam vo VMRO imase kriminal ama valkanicite na SDS bea nevideni i seuste traat so sverc na nafta so tenderi vo cetiri oci i tn.Ama ako ti e ubavo da se zalazuvas deka celata vina e na VMRO prodolzi da besedish za nivnite privatizacii.
Strelec
quote:
Originally posted by RedAlert
...ako ti e ubavo da se zalazuvas deka celata vina e na VMRO prodolzi da besedish za nivnite privatizacii.
RedAlert, смири се дете малку... Секој на форумов (почнувајќи од мене) што ќе ги спомне примерите со Телеком и ОКТА, го етикетираш како СДСМ-овец. Или доколку во друга конотација го обвини ВМРО ДПМНЕ! Последниов пример ти е уште еден бисер во низата. Ајде quote-ирај го ОооОо за да видиме каде тој изјавил дека целата вина е на ВМРО? Ама или направи го тоа што го барам од тебе, или повлечи се. Не се обидувај да се извлечеш со филозофирање. Или едноставно - премолчи си!:)
OooOo
quote:
Originally posted by RedAlert
Ti odgovoriv deka ne e najsrekno resenie izbrano privatizirani se vo vreme na vladeenjeto na VMRO-DPMNE.
Mnogu blago nekako odgovori za ednite, a mnogu ostro za drugite, shto mi kazhuva deka debelo si partiski oboen. Aj shto si oboen nego si i labilen. Mi odgovarash na prashanje so prashanje, nemash kontra-argumenti, nemash fakti i dokazi. Povekje od toa ne mi treba.
quote:
Aj sega ti odgovori mi kade otidoa 4 milijardi marki vo vremeto na SDS?I potseti me te molam koga Makedonija stana slavna po NAJKRIMINALNATA privatizacija vo istocnoevropskite zemji plus koga nevrabotenosta dostigna najgolemi razmeri vo istocna evropa isto taka?Ama ovoj pat stvarno ODGOVORI.
I pored toa shto temava beshe za telekomot i matav kje ti odgovoram na provokacijata. Nevrabotenosta najvisoko nivo verovatno ima sega, a koga MK stanala slavna po najkriminalnata privatizacija toa neznam. Kazhi mi ti .. Shto se odnesuva do cifrite, tie cifri od 4 milijardi dolari se brojki na DPMNE i brojkata od 90% od privatizacijata deka ja napravila SDSM e isto taka brojka na DPMNE. Razmisli ushte kolku stvari ima za privatiziranje i posle toa kazhi mi dali taa brojka od 90% e tochna. Ako nemozhesh da gi najdesh firmite koi chekaat da bidat privatizirani, kazhi mi kje ti pomognam. Zatoa stalno vikam, razmisluvaj so svoja glava, a ne da frlate AMIN na toa shto kje kazhe partijata.
quote:
Originally posted by RedAlert
I potseti gi lugevo na forumov kako se privatizirase Telekom so javen tender ili vo cetiri oci kako sto se privatiziraa firmite vo vreme na SDS koga se dogovaraa so menadzerskite timovi da im gi prodavaat firmite za ich pari.
Mozham da ti kazham deka tie taka narecheni tenderi u 4 ochi shto gi kazhuvash ti, ne ja prodadoa infrastrukturata na drzhavata, a ti kazhi mi kolku se shtetni tie dogovori za Makedonskiot gragjanin. A toj javen tender na tvojata DPMNE im zaeba zhivot na site 2 milioni Makedonci za vek i vekov. Od pochetokot na drugiot mesec kje go osetish i ti po svoj djeb. Da imash ti nekoja korist od toj dogovor, kje te razberam i da go branish, ama vaka?? (ustvari shto znam, mozhda imash nekoja korist)
quote:
A be ne se nafakaj za nesto sto nemas vrska poentata ti e deka VMRO se najkriminalna partija a ja ke ti kazam vo VMRO imase kriminal ama valkanicite na SDS bea nevideni i seuste traat so sverc na nafta so tenderi vo cetiri oci i tn.Ama ako ti e ubavo da se zalazuvas deka celata vina e na VMRO prodolzi da besedish za nivnite privatizacii.
za ova neam komentar [:p]
RedAlert Site podatoci sto gi navedov se od knigata "Primeneta Ekonomija" od akademik Nikola Uzunov i uste dvajca univerzitetski profesori i e zadolzitelna na Ekonomski fakultet.Sto se odnesuva do telekomot kazi koj bea ponuduvaci i sto tocno ne cini vo dogovorot i kade se sluci kriminalot?I dali voopsto si go videl ti dogovorot?I kako iselenik mislam deka bi trebal poveke da se zanimavas so nekoi temi koi tebe te zasegaat ti plakas na Southbell ili kako li se vikase postata tamu za toa grizi se.Iselenicite treba da zboruvaat najmnogu za nacionalnite prasanja i za toa kako raboti makedonija na vrakanje na iselenicite.Ili toa ne te interesira nemas namera da se vrakas?
f9 ИСКРЕНО,ЕДЕН ДЕН КОМУНИЗАМ ДА СЕ ВРАТИ,АМА ОНОЈ ПРАВ КОМУНИЗАМ-СТАЛИНИЗАМ ПА ДА ИМ ПОКАЖЕ НА ГЛОДАРИТЕ ЧИЈА ТОА СТОКА ПРОДАВАА И ПРОДАДОА И СЕ УШТЕ ПРОДАВААТ.ОД ТАТКО ИМ ИЛИ МАЈКА ИМ...А?И ТОА ЗА ПРОСЈАЧКИ ПАРИ ЈА РАЗДАДОА ДРЖАВАТА.ОД МИЉОСКИ ДО ХАРИ ,СИТЕ СЕ ЗА ЕДЕН ГОЛИ ОТОК.ОСТАДОА АРМИЈА ЛУГЕ БЕЗ АКТИВА И ПАСИВА.МАНИТЕ ЕКОНОМИЈА ВАКВА.ВИЕ ДВАЈЦА ОД КАЈ НАДА ИМАВТЕ БРЕ ЕДЕН ДЕН РАБОТЕН СТАЖ ПРЕД ДА ЈА КИДНЕТЕ?50 ГОДИНИ ШТО СТВАРАЛЕ СИТЕНИЕ И НАШИТЕ ПРЕДЦИ ЗА НАШИТЕ ПОТОМЦИ ВО ШЛАКАЈНЦА ГОДИНИ ПРВО ГО ОБЕЗВРЕДНИЈА ГО ПРОГЛАСИЈА ЗА ГУБИТНИК ГО РАЗГРАБАА И ГИ ОСТАДОА И ОСТАВААТ ЛУГЕТО И БЕЗ СОЦИЈАЛА И БЕЗ ЗДРАВСТВО И БЕЗ ПЕНЗИСКИ И СОЦИЈАЛНИ ПОКРИТИЈА И БЕЗ СИНДИКАЛНИ ПРАВА И БЕЗ ЛИЧНА БЕЗБЕДНОСТ И БЕЗ ПЛАТА СО ГОДИНИ,СО ГОДИНИ.ДАЛИ ТОА КАЈ НАДА Е МОЖНО?
f9 ЕТИЧКИ НЕМОРАЛНА ПРИВАТИЗАЦИЈА!.
OooOo Владата против зголемување на цената во фиксната телефонија Владата на Република Македонија даде негативен одговор на одлуката на Телеком за зголемување на цената на импулсот во фиксната телефонија и ја повикува компанијата да го преоцени уште еднаш овој чекор. „Сметаме дека нема никакви услови за нејзино зголемување. Инфлацијата е еден процент годишно, а курсот на денарот е стабилен, што значи сите трошоци на Телеком се приближно исто како и порано“, изјави министерот за финансии Никола Поповски, истакнувајќи дека граѓаните немаат потреба да ги плаќаат високите плати на вработените во компанијата, особено не на врвниот менаџмент. Владата, како што додава Поповски, смета дека при донсувањето на последната одлука, менаџментот на Телеком ја злоупотребил одредбата од Договорот што го потпиша минатата влада со која тие можат годишно да ја зголемуваат цената за шест проценти, односно се пресметува според формулата инфлација плус шест проценти. Одлуката за промена на цената на импулсот Бордот директори на Телеком ја донесе во петокот со прифаќањето на новиот тарифен модел со кој всушност ќе се промени и цената и времетраењето на импулсот. Наместо три минути еден импулс со новиот модел во локалниот сообраќај ќе трае 20 секунди и наместо досегашната цена од 1,38 денари од 1 јули, кога ќе почне да се применува, ќе биде 33 дени. Покрај ова ќе се зголеми и износот на претплатата од 340 денари на 355 денари.
fio Обид на Телеком да го релативизира поскапувањето и според него најмногу ќе бидат погодени корсниците што долго разговараат по телефон, а тоа, според статистиката, биле едвај 2 отсто од реализирани повици. Зголемените цени на локалните разговори преку фиксен телефон ќе ги зголемат сметките за 100 насто само на оние корисници кои долго разговараат по телефон, а тоа се многу малку, велат во "Македонски телекомуникаци" и дополнуваат дека само 2 отсто од вкупните реализирани повици во текот на минатата година биле долги разговори. Дури 71 отсто од вкупните повици што ги имале во текот на минатата година биле пократки од една минута и 20 секунди (односно 80 секунди). За овие 71 отсто повикувачи сметките ќе се намалеле за 400 отсто, тврдат во Телеком. Останатите вкупно 29 отсто од повиците се подолги од 80 секунди и кај нив сметките ќе се зголемат за 5 насто до 100 насто, велат во "Македонски телекомуникации". Статистичките податоци на "Македонски телекомуникации" покажуваат дека дури 24 отсто од повиците преку фиксен телефон се пократки од 20 секунди, додека дури 43 отсто од повиците не се подолги од 40 секунди. До една минута се долги 56 отсто од разговорите, а дури 60 осто од нив се пократки од 80 секунди. Сепак, во Телеком вчера не понудија дополнително образложение дали вака кратките разговори се должат на фактот што голем дел од корисниците не се информирани дека независно на фактот што разговарале само 20 секунди, треба да платат 1,38 денари или реалните телекомуникациски потреби на дури 24 отсто од повикувачите навистина се сведуваат на само 20 секунди. Новите цени Телеком официјално ќе ги објави кон средината на јуни, кога на корисниците ќе им ги презентира и дополнителни пет пакети, кои ќе треба да го ублажат шокот од зголемувањето на цените кај оние 29 отсто од повиците. Два тарифни пакета се веќе познати. Минималниот пакет каде што претплатата е за 30 отсто поевтина, а цената на разговорот, по реализирање на одреден временски интервал разговарање, се дуплира. Пакетот "Ти реков - ми рече" каде што колку е подолг разговорот цената на чинење на една минута разговор се намалува. Со "Среќни часови" за дополнителна претплата од околу 20 денари потрошувачот ќе може да одбере периоди во денот кога ќе има одредено намалување на цената на една минута разговор. Оние што разговараат со странство, за дополнителна претплата ќе можат да одберат земја со која ќе имаат поевтина цена за една минута. Петтиот пакет се уште нема име, но според него се поставува граничник од неколку минути, на пример, 6 минути разговор, по кои останатото време до 60 минути разговор нема да се наплаќа. Корисникот ќе треба да ги плати само тие шест минути, а тоа, според примерот, ќе го чини 6 денари. "Намалувањето кај сметки кај оние штедливите, во просек, би требало да биде за 8 до 10 отсто. Корисникот сам ќе си ја контролира сметката. Сега повикот од 20 секунди чини 1, 38 денари, а тогаш ќе чини 0, 33 денари. Тоа значи четири пати поевтино. Односно, кој колку разговара толку ќе плаќа", велат во Телеком. Цената на разговорот од фиксен кон мобилен ќе се намали, а за Интернет провајдерите ќе бидат понудени посебни цени по минута. Ваљда на ова мислеше ЦрвениотАларм :-)
fio Премиерот Хари Костов завчера пред пратениците најави дека веќе на првата конститутивна седница ќе формира работна група која ќе работи на подготовка на законскиот текст за либерализација на телекомуникацијата. Работна група најитно ќе ангажира странски експерти и ќе распише тендер за втор фиксен оператор во Македонија. Едена работна група веќе работи на нов заакон. Но, дознаваме дека тие се потпреле на услуги од странци. Веќе неколку месеци во владините кулоари, како што тврдат извори на "Вест", кружат два предлог текста на новиот закон чии автори се кријат. Едниот е подготвен од унгарско - германски експерти кои треба на единствениот фиксен оператор да му обезбедат пролонгирање на монополот најмалку до 2007 година. Другиот текст е пишуван од грчки експерти, кои сакаат да создадат услови веќе во јануари да може во Македонија да се појави грчка конкуренција на "Македонски телекомуниакции". И двата текста се туркаат како закони по европски стандарди кои треба да обезбедат куртул од монополското работење на единствениот телеком. Сега е прашањето кој повеќе ќе плати. Извори за "Вест", кои инсистираат да останат анонимни, тврдат дека државни службеници, во зависност од тоа од каде имаат личен интерес, лобираат за еден од двата текста. Тие службеници се членови токму на работната група, која треба да отвори пат за конкуремнција во телефонијата. Во неа членуваат надлежни службеници за телекомуникациите од Министерството за транспорт и врски, но и до сега анонимци во својот занает. Министерството ја формирало групата согласно стручноста на членовите, но и согласно рамковниот договор. Интересно е што во ова работно тело учествува и еден државен службеник, кој како експерт во Министерството за транспорт и врски, порано работеше на подготовката на постојниот Закон за телекомуникации, сите законски измени, и на договорите за концесија на "Македонски телекомуникации", "Мобимак" и "Космофон", а под негова надлежност се реализираше и тендерот за втор мобилен оператор. Децата на овој службеник сега се вработени во "Мобимак" и "Космофон", а сопругата во "Телеком". Како што стојат работите веќе сега е доцна на 1 јануари 2005 година "Македонски телекомуникации" да добие конкуренција. Новиот закон веќе требаше да биде донесен, за да може следниве неколку месеци да се работи на подготовки за либерализација на пазарот и точно да се одредат условите под кои Телеком ќе мора да им дозволи интерконекција на конкурентите. Уште повеќе, луѓе блиски на власта кои работат за "Телеком" им ветуваат на Унгарците дека со нивното влијание во СДСМ ќе му обезбедат на "Телеком" оддолжување на процедурата за донесување на новиот закон во Собранието. На тој начин монополот на "Телеком" ќе се продолжи. Постојниот Закон за телекомуникации од 1 јануари 2005 година ќе биде бескорисен, бидејќи со него не се уредуваат односите меѓу фиксните оператори во услови на слободна конкуренција на пазарот. Односно, ако власта навистина следната година во јануари распише тендер за доделување на концесија за втор фиксен оператор, новиот телеком нема да може да профункционира со години, зашто постојниот монополски телеком во отсуство на законска регулатива ќе му става сопки на новиот конкурент. И никој нема да може да го спречи во тоа.
RedAlert Koj se tie tvoi fakti?I jas ne sum zadovolen od Matav ama ne e do dogovorot.Fintata e sto segasnava vlast ne saka da gi gleda clenovite na dogovorot tuku saka mito.Inaku nemoj da mi kazuvas deka nema mehanizam da se spreci samovolie na stranska firma vo tvoja zemja.Smesno!A ti ne gi brani tie tvoite od SDSM posto od Kanada ne gi gledas faktite tolku dobro.Ili isto razmisluvas kako Hari ke go citiram "Znam sto pravele samo uste dokazi da najdam".Ima li pogolema glupost od kazanovo?hehehe
RedAlert КАКО ТЕЛЕКОМ ПРОФИТИРА ОД НЕСПОСОБНОСТА НА ДРЖАВНИТЕ СЛУЖБЕНИЦИ Поради глупавост, изгубени 20 милиони евра Оправдана причини за големата добродушност на државата нема, освен дека поради нечија глупавост и неспособност на надлежните службеници во Министерството за транспорт и врски, веќе две години не можат да се potrosat parite Државата за последнава една и пол година на "Македонски телекомуникации", на "Мобимак", на "Космофон", на радиодифузните друштва, на таксистите и на сите останати корисници на радиофреквенциите им прости над 5,6 милиони евра. Од нив над 4 милони евра се неповратно изгубени. Извори за "Вест" откриваат дека овие речиси шест милиони евра се само дел од парите кои државата не успеала да си ги наплати поради глупост. И за 2002 и за 2003 година со ребалнсите на буџетите на Телеком се појавуваат вишоци од 3 - 4 милиони евра, кои се водат како резерва за административни такси. Тие пари стојат непотрошени и треба да им се вратат на корисниците, а државата не знаела како да им ги земе назад. Интересно е дека Владата не умееше да ја искористи ни понудата од газдите на Телеком да донираат неколку милиони евра за јавни проекти. На средба кај експремиерот Бранко Црвенковски на почетокот на годинава, претставниците на доминантните акционери во "Македонски телекомуникации" Елек Штрауб од "Матав" и Димитрис Контаминас од "Космотелко", задоволни од минатогодишното работење на Телеком, понудиле да го одврзат ќесето. Но македонската страна не знаела за кои проекти да побара спонзорство. На средбата присуствувале и министрите за економија и финансии Стевчо Јакимовски и Никола Поповски кои, кога се нашле во небрано, нафрлиле неколку идеи - одбележувањето на 60-годишнината од АСНОМ и развојот на проектот "електронска Влада". И кога се видело дека министрите не знаат за што да бараат спонзорство, странските партнерите одговориле дека се подготвени да причекаат Владата да ги избере проектите што преку "Македонски телекомуникации" и компанијата - ќерка "Мобимак" годинава ќе се спонзорираат. 20 milioni evra vo vetar frleni poradi tvoj Stevce.Mnogu se sposobni od sto rabotat zaboravaat na nekoi raboti.A lambe,vojo i drugite opozicioneri odgovoraat za "kriminal" od 5 milioni evra sevkupno pa sega ti meri.
fio осеќам тензија :-)
RedAlert Mojot post predizvika "tezok voznemir kaj lokalnoto albansko naselenie"(ova e retorika na portparolkata na MVR) i kaj NEplukachite na aktuelnata vlast t.e. LIZHACHITE na aktuelnata vlast:)
OooOo Neznam dali si glup ili se pravish glup so sila. Jas zborev za prodazhbata na Telekomot deka e napravena so mnogu losh dogovor. A ova ti shto go kazhuvash nema poenta, poshto ni ovaa vlast niti bilo koja druga vlast dogovorot nemozhe da go smeni. Dogovor e dogovor i kraj. Znachi shto sme drobele, toa kje srkame. A veruvaj mi, jas nema da go osetam toa po moj djeb, tuku TI.
RedAlert Pa sto ne cini vo toj dogovor(kojsto patem ni ti ni jas ne sme go videle i ne ni znaeme sto pisuva!)???
OooOo Ne treba ni da se zamarame shto pishuva vo dogovorot, vremeto kazhuva se. Obichniot gragjanin (Jas i Ti) go osekja t.n. kvaliteten dogovor po djebot. Na kraj kraeva nemora ni da go prochitam dogovorot, ali samo edno znam, telefonska linija t.e. prikljuchok se prodavashe za 1000 DM pred X (iks) godini. Tie pari bea nameneti za telekomunikacii (togashna poshta) da ja razviva telefonskata mrezha niz Makedonija. Znachi narodot gi plakjal banderite, kablite i platite na tie u poshta. Poshtata beshe na narodot. VMRO ne smeeshe ni pod RAZNO toa da go prodade. Matav mozheshe da dojde samo kako operator, no ne kako vlasnik so 51%. Momentalno Matav e vlasnik na narodnite pari i infrastruktura.
RedAlert Ej ne mi otvaraj usta vo shto se vlozuvashe narodot!Vo vojskata sto kiro ni ja prodade toptan,vo site mozni fabriki sto im gi podeli na segasnite "uspesni" biznismeni koi go castat branko deneska i tie sto deneska prodavaat zemjiste za 20 evra vo centar na grad kako da e na dedo im!Nemoj za banderite da pocnuvas!I sto si se fatil za tie banderi nesto cuden si mi zasto nikoj do sega ne se zalese za banderite duri ni tvoite idoli od SDSfyrom.
Thief Овој мора да е лав од ајвар! Само ме изненадува зошто не пишува кирилица? Да „завара“ траг? [;)]
RedAlert Jas sum lav vo dusa ama ne i toj lav od ajvar!Mozebi toj ti nedostiga no te molam ne me mesaj mene.
OooOo Pochnaa novite tarifi. Kvalitetniot dogovor na RedAlert, Slack, marko_polog itn e sledniot: 1 minuta = 1 denar 1 saat na internet = 60 denari + pretplata za internet 30 dena X 1h na internet = 1800 denari mesechno + DDV samo za Internet bez Internet pretplatata. Ishod: Telefon vo Makedonija = Luksuz Internet vo Makedonija = Epten Luksuz I ponataka tvrdete deka e toa kvaliteten dogovor. [:(!]
vulgaren
quote:
Originally posted by OooOo
Pochnaa novite tarifi. Kvalitetniot dogovor na RedAlert, Slack, marko_polog itn e sledniot: 1 minuta = 1 denar 1 saat na internet = 60 denari + pretplata za internet 30 dena X 1h na internet = 1800 denari mesechno + DDV samo za Internet bez Internet pretplatata. Ishod: Telefon vo Makedonija = Luksuz Internet vo Makedonija = Epten Luksuz I ponataka tvrdete deka e toa kvaliteten dogovor. [:(!]
Ne znaev deka internetot e poskap vo Makedonija od Engleska - posto sve e 5 pati poskapo ovde, pravata cena na internet vo Makedonija e 20 Denari od minuta.
OooOo 20 denari? Preku koj internet provajder? (se nadevam deka ne zborish za Internet Kafeata)
dbk Jas plakam ... ustvari dedomi plaka a jas koristam internet za 20 centi od priklucok i $22 aus mesecno,koristel nekoristel internet, pa koj gi strize drugite kolku plakaat:))... kako sto procitav vo eden od gorenavedenite postovi "koj kako si drobel taka ke si srka" oti za se sto se slucuva u Makedonija e vinoven narodot a ne vlasta.Narodot treba veke ednas da se resi od aramiite u Makedonia.Ako ocekuva vlasta da gi "zatvori" heh slatka sega .. koj sam ke se stavi pozadi resetki!
cyber_x RedAlert, username-ot tvoj poveke me potseka na komunizmot, negoli na "patriotite" vemero. Citam ovde, citam vesnici, i edno mozam da zaklucam, pa vie od vemero samo znaete da drndate, ili po narodno - da svirite gitara. Koga bevte na vlast, cela drzava ja rasprodadovte, izgubivte vlast, pa sea toa sho go rasprodadovte vi se vraka po glava. Ljubche si lapna 500 miljonchinja, si kupi grad u grcka, a ti tupaj se vmro vmro. Nemoj samo da kazuvas posteni se vmro, zasto gledav "prosperitet" na moj komsija za vreme na vmro. Tipot od inkasator, sto vozese jugo 45 pred raspaganje, stigna do rakovodstvo u vodovod, vozi audi, a zena mu od nevrabotena, stana sekretarka u ministerstvo za transport. A baska samo sredno imaat zavrseno. Jaka rabota. I ti najde sea da filozofiras koj sho kako pravel? I sdsm i vmro kradat, sekoj politicar krade, ama vmro bre apla si kradese. Ne gi sakam ni ednite ni drugite, ja glasam za partija "Skara i Pivo". [8D][8D]