Od golemata anketa na Balkanska Federavija 1925-29
Od golemata anketa na Balkanska Federavija 1925-29
Misirkov MAURICE JUNCKER e advokat vo Apelacioniot sud vo Pariz i clen na Advokatskata komora na Francija. Od 1905 e clen na sudskiot sovet na Sojuzot na sindikatite na Sena i rakovodi so "Rabotnicko pravo", edna od najcenetite pravni revii. Za situacijata vo koja se naodja makedonskiot narod po podelbata medju Bugarija, Srbija i Grcija vo 1913 g., Juncker veli: "NEMA POTRAGICNA SITUACIJA OD ONAA VO KOJA SE NAODJA MAKEDONSKIOT NAROD...NIKOGAS NI VO NAJLOSITE EPOHI, NEMALO POLOS REZIM OD ONOJ STO NA MAKEDONIJA I GO NAMETNAA PROTOGEROV I MIHAJLOV. BANDITE OD VMRO OD IMETO NA PARTIJATA GI IZVRSUVAAT SVOITE ZLODELA. NO TOA VEKJE STANA TRADICIJA. STO GI CEKA ZRTVITE? INTELEKTUALCITE NE MOZAT DA SE POFALAT DEKA GO VODAT COVESTVOTO. NAJGOLEMIOT DEL OD NIV I SLUZI NA DNEVNATA POLITIKA. A PAK DRUGITE, ONIE STO NEMAAT DUSA NA SLUGI, NE MOZAT DA STORAT NISTO...AKO INTELEKTUALCITE I PROLETERITE SE NESPOSOBNI DA IM DADAT NA UGNETENITE MIR I SLOBODA, NAIVNO E DA MISLIME DEKA TOA KJE IM GO DADAT VLADITE...BALKANSKIOT HAOS GI POTHRANUVA NIVNITE SPLETKI, GI FAVORIZIRA NIVNITE NADEVANJA, IM VETUVA OPRAVDANIE ZA LOSITE POTFATI STO GI PREVZEMAAT. TIE NE MOZAT DA GO SAKAAT SMIRUVANJETO I ORGANIZIRANJETO NA JUGOISTOCNA EVROPA. ZA SITE ONIE STO SE REVOLTIRANI OD MODERNOTO BANDITSTVO, TOA E DOVOLNA PRICINA DA IM POSVETAT VNIMANIE NA OVIE PRASANJA, KAKO DEL OD SVOJATA DEJNOST. KOLKU I DA SE MRACNI PERSPEKTIVITE NEMA DA BIDE ZALUDNO AKO SE KRENAT GLASOVITE. NEKOGAS PUSTIJATA NE MOZE DA BIDE TOLKU GOLEMA, TIE DA SE ZAGUBAT VO NEA; NIEDNA IDEJA NE E TOLKU KREVKA ZA DA NE SE STREMI KON SVOJATA REALIZACIJA. TOA E FILOZOFSKI ZAKON...TOGAS SITE BALKANSKI NARODI, A OSOBENO MAKEDONSKIOT, VEKJE NEMA DA BIDAT BEZ PODDRSKA." (La Macedoine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 174-175).
Misirkov Eden od anketiranite e i EMANUEL DUIVILLARD (roden vo 1887 g.) Bil Direktor na Biroto za ucilisni arhivi i pedagoski istrazuvanja, profesor na Institutot Zan Zak Ruso, i pretsedatel na Pedagoskoto drustvo na romanska Svajcarija. Divijar vednas razgranicuva okolu makedonskiot nacionalen identitet i ja opisuva sudbinata na podelena Makedonija: "SRBIN LI SI? BUGARIN LI SI? GRK ILI ALBANEC? NA OVAA SERIJA PRASANJA, MAKEDONSKIOT NARODEC, DENES KAKO I VCERA, GO DAVA ISTIOT ODGOVOR: "JAS SUM MAKEDONEC". OSLOBODENA OD TURSLIOT JAREM, MAKEDONIJA E SOOCENA SO NEKOGASNITE STRAVOVI, SEGA USTE POUZASNI. TURSKITE EGZEKUCII SE ZAMENETI SO POUCENI TORTURI, SO PORAFINIRANI ZLOSTORSTVA. TOJ NAROD VEKJE NE MOZE NI DA ZBORUVA NA SVOJOT JAZIK. A SEPAK NE SE OTKAZUVA OD NEGO. POVEKJE OD KOGA I DA E BARA NEZAVISNOST. STO TREBA DA MISLI SVAJCARSKIOT GRADJANIN ZA EDEN TAKOV STREMEZ? DALI TREBA DA GO SMETA ZA OPRAVDAN? KAKO SVAJCARSKI DRZAVJANIN, JAS SE SOLIDARIZIRAM SO MOITE MAKEDONSKI BRAKJA, OD SE SRCE IM POZELUVAM DA JA DOBIJAT...AVTONOMIJATA STO JA BARAAT I NA KOJA IMAAT PRAVO.....ZOSTO NE TREBA DA ZABORAVAME DEKA MAKEDONSKOTO PRASANJE E VO SAMIOT CENTAR NA BALKANSKOTO PRASANJE. FEDERACIJATA NA BALKANSKITE NARODI E POZELNA NE SAMO ZARADI MAKEDONIJA, TUKU I ZA ETNICKITE MALCINSTVA VO GRCIJA, VO JUGOSLAVIJA I VO ROMANIJA, CII STO PRAVA NE BEA POCITUVANI SO SEKUNDARNITE DOGOVORI POTPISANI PO SVETSKATA VOJNA.....VNATRESNITE MAKEDONSKI BORBI TREBA DA PRESTANAT I LUDJETO STO I GO POSVETUVAAT ZIVOTOT NA SLOBODATA VEKJE DA NE BIDAT KAKO STO BESE CEST SLUCAJ DO SEGA, SVESNI I DOBROVOLNI INSTRUMENTI NA SRPSKIOT, GRCKIOT ILI BUGARSKIOT IMPERIJALIZAM. ISTO TAKA TREBA DA BIDAT NAPUSTENI TERORISTICKITE METODI NA NEKOI BALKANSKI REVOLUCAIONERNI ORGANIZACII. TAKVITE METODI UNISTIJA NEKOI DVIZENJA, IM GO NAMALIJA UGLEDOT, A NA REPRESIVNITE SILI IM DADOA BROJNI IZGOVORI ZA INTERVENCIJA." (La Macedoine vue par l'Europe 1925-1929, Skopje 1991, str. 132-33).
Misirkov HENRY WOOD NEVINSON e eden od najznacajnite sovremeni pisateli i novinari na Anglija. Ima pisuvano za sostojbite vo centralna Afrika, Azija, na Island i dr. zemji. Objavil brojni dela medju koi "Vojna od 30 dena", "Modernoto ropstvo", "Noviot duh vo India"', "Ruska zora", "Bitkata na Dardaneli" i drugi. Za polozbata na makednskiot narod po negovoto rasparcuvanje vo 1913 medju Grcija, Srbija i Bugarija, Nevinson pisuva: "SEGASNOTO RASPARCUVANJE NA MAKEDONIJA E SPROTIVNO NA PRAVDATA I NA SLOBODATA I PRETSTAVUVA POSTOJANA OPASNOST ZA MIROT. DENESNITE BALKANSKI VLADI NE GI POCITUVAAT PRAVATA NA ETNICKITE MALCINSTVA. MAKEDONCITE SE NAJUGNETENI OD SITE UGNETENI NARODI." (La Macedoine vue par l'Europe 1925-1929, Skopje 1991, str. 130).
Misirkov .M. KENWORTHY (reoden vo 1866 god.) e clen na angliskiot parlament kako pratenik na Liberalnata partija. Kenvorti e porucnik-komandant vo Britanskata voena mornarica i zamenik-nacalnik na Generalstabot na Britanksata vojska na Gibraltar vo 1918 god. "SEGASNOTO RESENIE NA MAKEDONSKOTO PRASANJE NE E VO SOGLASNOST NITU SO PRINCIPITE NA PRAVEDNOST, NITU SO PRINCIPITE NA SLOBODATA. TOA PRETSTAVUVA SERIOZNA OPASNOST ZA EVROPSKIOT MIR. POD REAKCIONERNITE REZIMI STO VLADEAT DENES NA BALKANOT, PRAVATA NA MALCINSTVATA NE SE NI GARANTIRANI NI POCITUVANI; OSOBENO PRAVATA NA MAKEDONCITE. ZA DA PRESTANAT UGNETUVANJETO NA ETNICKITE MALCINSTVA I SOPERNISTVATA STO GI PORTIVSTAVUVAAT RAZNITE BALKANSKI ZEMJI, TREBA PRED SE DA SE ZGOLEMI VLIJANIETO NA DRUSTVOTO NA NARODITE. TOA BI TREBALO DA IMA SVOI PRETSTAVNICI VO SITE REGIONI NA BALKANOT... ...ANGLIJA, AMERIKA, HOLANDIJA, SVAJCARIJA BI TREBALO DA I ODBIJAT SEKAKOV KREDIT, SEKAKVA FINANSISKA POMOS, SEKAKOV ZAEM NA SEKOJA BALKANSKA DRZAVA STO IMA IMPERIJALISTICKI CELI. BI TREBALO DA SE ZABRANI PRODAZBATA NA ORUZJE NA BALKANSKITE ZEMJI OD STRANA NA PRIVATNI LICA. VPROCEM, TAA ZABRANA BI TREBALO DA SE PRIMENI NE SAMO NA BALKANSKITE TUKU I NA SITE ZEMJI. PRODAZBATA NA ORUZJE BI TREBALO DA SE ZABRANI KAKO TRGOVIJATA SO BELO ROBJE. RAZORUZUVANJETO NA BALKANSKITE DRZAVI TREBA DA BIDE DEL OD EDEN SVETSKI DOGOVOR ZA OPSTO RAZORUZUVANJE." (La Macedonine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 128-29).
Misirkov EDOUARD DUFOUR (roden vo 1872 god. vo Zeneva)e pastor, doktor po sociologija i privaten docent na fakultetot za ekonomski i socijalni nauki na Univerzitetot vo Zeneva (1913-18). "ZA DA MOZAM DA VI BIDAM KORISEN ONOLKU KOLKU STO BI SAKAL, {ODGOVOROT} MOZE DA SE SVEDE NA TRI TOCKI: INTERESOT NA RAZLICNITE BALKANSKI DRZAVI; INTERESOT NA ETNICKITE MALCINSTVA OPFATENI VO TIE DRZAVI; I MEDJU NIV, INTERESOT NA MAKEDONCITE, STO TREBA POSEBNO DA SE RAZGLEDA. ...VO VRSKA SO TRETATA TOCKA PRED NAS SE ISPRAVA MAKEDONSKOTO PRASANJE. KAKVA KJE BIDE SUDBINATA NA MAKEDONCITE? TAA SUDBINA STO DELUMNO ZAVISI OD NIV SAMITE, E KONSTITUIRANJETO NA AVTONOMNA MAKEDONIJA VO KOJA KJE SE SOBERAT ONIE NESREKJNICI ZA KOI ZNAEME NA KAKOV NACIN SE RAZDELENI I UGNETENI." (La Macedonine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 142-43).
Misirkov Profesor Dr. FRANZ KRAUS (roden vo maj 1858 g.) e eden od najgolemite medicinski korifei vo Evropa i dobar poznavac na slucuvanjata na Balkanot. Bil docent i vonreden profesor vo Grac, profesor na Berlinskiot Univerziet, i sef na II medicinska univerzitetska klinika na Sharite. "RESENIETO NA BALKANSKIOT PROBLEM GO SMETAM ZA MNOGU TESKO, NO MISLAM DEKA NA BALKANSKITE NARODI NEOPHODNO IM E POTREBNA AVTONOMIJA ZOSTO NIV IM TREBA MIR, A SAMO AVTONOMIJATA E EDINSTVENIOT PAT KON MIROT. MAKEDONCITE IMAAT PRAVO NA SVOJATA CELOSNA TERITORIJA NA KOJA MOZAT MIRNO DA SE RAZVIVAAT PA TOGAS KJE PRESTANAT I MEDJUSEBNITE KAVGI, A MOZEBI KJUE DOJDE I DO TRAEN MIR. VO CELOST MI SE POZNATI TESKOTIITE NA TAKVOTO RESENIE, NO TOA E MI PRECI DA GO POSAKUVAM." (La Macedonine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 166).
Misirkov HERWARTH WALDEN (roden vo 1787 vo Berlin) e eden od najgolemite umetnici na moderna Evropa. Studiral muzika vo Firenca. Vo 1904 go osnoval Drustvoto na umetnicite vo koe clenuvaat: posatelite Tomas Man, Hajnrih Man, kompozitorot Gustav Mahler, Rilke, Demel, Lilienkorn, van der Velde i drugi vodecki umetnici. Glaven urednik e na spisanieto na germanskite artisti "Der neue Weg" i na revijata "Das Theater". Vo 1910 god. osnova svoja revija i izdavacka kukja "Der Sturm" -- organ na "noviot pravec" (futurizmot, kubizmot, eksprezionizmot i konstruktivizmot). Za podelbata na Makedonija i makedonskiot narod Walden veli: "MAKEDONSKOTO PRASANJE VOOPSTO NE E RESENO SO SEGASNIOT STATUS STO MU E NAMETNAT NA MAKEDONSKIOT NAROD I TOA "RESENIE" E APSOLUTNO SPROTIVNO NA PRINCIPITE NA PRAVDATA I SLOBODATA, KAKO I INTERESITE NA MIROT. SEGASNATA BALKANSKA REAKCIJA VO CELOST SE SOSTOI OD NASILSTVA, SAMOVOLIJA I ZLOSTORSTVA. TAA GI GAZI NAJOSNOVNITE PRAVA DURI I NA RABOTNITE SLOEVI OD TNR. "DOMINANTNI" NACII, A DA NE ZBORUVAME ZA PRAVATA NA ETNICKITE MALCINSTVA NA KOI PREKU KRIMINALNI SPOGODBI IM GO NAMETNALA SVOJOT JAREM." La Macedonine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 179.
Misirkov ANTON HEMPL (roden vo 1875 g. vo Jaromas, Ceska) e pretsedatel na Ceskoslovackata socijaldemokratska partija, pratenik vo parlamentot uste od sozdavanjeto na republikata, Minister za javni raboti, i prestedatel na ceskoslovackiot Institut za socijalno osiguruvanje (so 2.5 milioni clenovi). Za celite na podelbata na makedonskiot narod medju Srbija, Bugarija i Grcija, Hempl veli: "SEGASNOTO "RESENIE" NA MAKEDONSKOTO PRASAJNE NAPRAVI CEL EDEN NAROD DA BIDE RASPARCEN MEDJU JUGOSLAVIJA, BUGARIJA I GRCIJA I PODLOZEN NA POLITIKA NA TEROR ZA DA SE OTKAZE OD NACIONALNOTO EDINSTVO I DA SE ASIMILIRA VO VLADEACKATA NACIJA -- ILI DA SE ISTREBI. DENESNITE BALKANSKI VLADI SO SITE SREDSTVA NASTOJUVAAT DA GI ZBRISAT NACIONALNITE MALCINSTVA. GI GAZAT NIVNITE ELEMENTARNI PRAVA. ZATOA VOOPSTO NE MOZE DA STANE ZBOR ZA PRAVATA NA NACIONALNITE MALCINSTVA --SITE TIE PRAVA SE POGAZENI. TRAGEDIJATA NA MAKEDONSKIOT NAROD SE SOSTOI I VO FAKTOT STO TOJ NE POSEDUVA KONSTITUTIVNI SILI, A NEGOVITE SOSEDI GO KORISTAT TOA ZA DA GI OSTVARAT SVOITE GRABACKI APETITI NA SMETKA NA OVOJ NESREKJEN NAROD. NO POSTOJANITE PREVIRANJA STO JA ZADUSUVAAT MAKEDONIJA POVEKJE OD 40 god. SE DOLZAT ISTO TAKA I NA TOA -- SI DOZVOLUVAM DA GO RECAM OVA ZOSTO I SAMIOT SUM SLOVEN -- STO ZAVISTA I LJUBOMORATA SE NAODJAAT VO SAMATA PRIRODA NA SLOVENSKITE NACII. OMRAZATA JA POTTIKNUVAAT DENESNITE REAKCIONERNI VLADI PORADI POLITICKI CELI. TAA OMRAZA KJE ISCEZNE SAMO SO VLOZUVANJE NA GOLEM TRUD VO ZBLIZUVANJETO NA BALKANSKITE NARODI. OD TOA PRIRODNO I LOGICNO BI TREBALO DA PROIZLEZE ZBNRATIMUVANJE NA OVIE BRATSKI NARODI, FEDERACIJA NA BALKANSKITE NARODI, PREKU VISTINSKO SAMOOPREDELUVANJE, SAMITE KJE RESSAT ZA SVOJATA SUDBINA." (La Macedonine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 163).
Misirkov GEORGES DOMOULIN (Roden vo 1877 vo Ardr-an-Kale) sekratar na rudarskiot sindikat na Francija i poznat sindikalen borec. Za efektite na terorot protiv Makedoncite vo Bugarija, Srbija, i Grcija Domulin veli: "SO VOZNEMIRENOST GO SLEDEV ONA STO SE SLUCIVASE NA BALKANOT PO ZAVRSUVANJETO NA VOJNATA. VIDOV KAKO VO UNGARIJA, ROMANIJA, BUGARIJA, SRBIJA I GRCIJA SE RAZVIVAAT REZIMI NA BEL TEROR. POZNATI MI SE ODVRATNITE TORTURI STO SE VRSAT VRZ MAKEDONSKITE SELANI...ZNAM KOLKU ANARHISTI BEA PROGONUVANI I UBIENI VO BUGARIJA POD VLADATA NA STAMBOLISKI I KAKVA E ZLOSTORNICKATA POLITIKA NA CANKOV STO DENES JA PRODOLZUVA NEGOVIOT NASLEDNIK LJAPCEV POD MASKATA NA EDNA ISKARIKIRANA AMNESTIJA... ...VLADITE NA ZEMJITE STO GO IZVRSIJA RASPARCUVANJETO NA MAKEDONIJA NE SE RAKOVODEA VOOPSTO OD PRINCIPITE NA PRAVDATA ILI NA SLOBODATA. TIE POSTAPIJA KAKO BANDITI STO SI GO DELAT PLENOT. MIROT NE BESE ZEMEN PREDVID POSEBNO ZATOA STO SE RABOTESE ZA KRAZBA. NEMA PRAVA ZA ETNICKITE MALCINSTVA AKO POSTOI REAKCIJA I AKO TAA NE GO PRIZNAVA NI PRAVOTO NA LUFJETO DA MISLAT, DA PISUVAAT I DA SE ZDRUZUVAAT. SEGURNO E DEKA BI BILO NAJDOBRO SITE BALKANSKI DRZAVI DA SE ZDRUZAT VO ZAEDNICKA FEDERACIJA. TAA FEDERACIJA NA BALKANSKITE NERODI BI GO OPFAKJALA I MAKEDONSKIOT NAROD, SLOBODEN I AVTONOMEN." (La Macedonine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 155).
Misirkov Za terorot protiv Makedoncite vo Bugarija pak Profesor ANDRE OLTRAMARE (roden vo 1884 g. vo Zeneva) -- drzaven sovetnik za Otsekot za javno obrazovanie na Svajcarija i Osnovac na fondacijata "Za idnina" -- veli: "SO GOLEMO OGORCUVANJE GI CITAV IZVESTAITE ZA GNASNITE ZLOSTORSTVA STO GI IZVRSILE VO BUGARIJA RAZULAVENITE REAKCIONERI I CUVSTVUVAM DOLZNOST DA VI JA IZRAZAM MOJATA SRDECNA ZELBA VASITE SERIOZNI NAPORI DA BIDAT NAGRADENI SO USPEH. SITE DOGOVORI KOI NAKRATKO GI PREKINAA VOENITE MASAKRI BEA RASTROENI OD IMPERIJALISTICKOTO LUDILO STO GI ZASLEPI POBEDNICITE; SITE GRIZLIVO GI ZACUVAA NIKULCITE NA IDNITE KONFLIKTI." (Le Macedoine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, s.144).
Misirkov FRANCIS LEBET (roden vo 1897 g. vo Nojsatel, Svajcarija) e sekratar na Federacijata na sumarskite i gradeznite rabotnici na Zeneva, aktivist na sindikalnoto, socijalistickoto, a podocna i komunistickoto dvizenje vo Svajcarija. Spored Lebe, podelbata na Makedonija medju trojcata Balkanski aramii Bugarija, Srbija i Grcija e skandal, legaliziran od Lilgata na narodite: "PO TAKANARECENATA PRAVEDNA I OSLOBODITELNA SVETSKA VOJNA, CII OSNOVEN PRINCIP BESE "SLOBODA ZA SITE NARODI DA SE OPREDELUVAAT SPORED SVOJATA ZELBA", SITE LUGE SO PRAVO OCEKUVAA DEKA OVOJ PRINCIP, STO VODACITE NA NARODITE GLASNO GO PROKLAMIRAA, KJE VAZI I ZA BALKANSKITE NARODI I ZA SITE ONIE STO BILE KOLONIZIRANI OD IMETO NA CIVILIZACIJATA. NO NE BESE TAKA; IMPERIJALIZMOT, PAK SE POIGRA SO SITE CESNI LUDJE, A POSEBNO SO OVIE UGNETENI NARODI. ZATOA PODELBATA NA MAKEDONIJA MEDJU TRI DRZAVI E SKANDAL, USTE POSRAMEN ZATOA STO BESE POTVRDEN I OD LIGATA NA NARODITE.....PRIMEROT SO RESENIETO NA MAKEDONSKOTO PARSANJE E DOVOLEN DOKAZ DEKA DRUSTVOTO NA NARODITE MU SLUZI NA IMPERIJALIZMOT I DEKA E PROTIV INTERESITE NA SITE UGNETENI NARODI, A OSOBENO PROTIV INTERESITE NA RABOTNICITE OD SITE ZEMJI. RESENIETO ZA MAKEDONIJA E NEGACIJA NA SPRAVEDLIVOSTA I DIREKTEN ATAK VRZ MIROT. OTKAKO E IZVRSENO NEGIRANJE NA SPRAVEDLIVOSTA, ETNICKITE MALCINSTVA I SE PREPUSTENI NA DOBRATA VOLJA NA NIVNITE UGNETUVACI. ROBUVANJETO I MACENJETO E SUDBINA NA OVIE MALCINSTVA."
Misirkov FRANCESCO NITTI e profesor po ekonomija vo Portrichi vo 1894 i profesor po finansii vo Neapol vo 1896. Pratenik vo parlamentot na Italija, Minister za zemjodelstvo, trgovija i industrija, a potoa i za finansii. Vo juni 1919 stanal minister za nadvoresni raboti. Avtor na brojni publikacii (prijatel na pisatelot Emil Zola): "MAKEDONSKOTO PRASANJE SE USTE NE E RESENO, NO KOE PRASANJE E RESENO? VO STARITE POLITICKI RAMKI SEKOE RESENIE E NEVOZMOZNO. SEKOJA BORBA ZA VLIJANIE NEMINOVNO DOVEDUVA DO KONFLIKTI: SEKOJA PROTEKCIJA NA STRANSKA SILA DOVEDUVA DO DRUGI PROTEKCII I DO DRUGI SPLETKI, SEKOE ZRTVUVANJE NA UGNETENITE NARODI BUDI KAJ NARODITE ZESTOKI SNISTA. SRBITE, BUGARITE I GRCITE SE KARAAT OKOLU MAKEDONIJA: KOMU TREBASE DA MU PRIPADNE OVAA KUTRA I NAMACENA ZEMJA? SEKOE AVTORITARNO RESENIE E LOSHO: TOA DURI I NE E RESENIE. EDNOSTAVNATA IDEJA E DEKA MAKEDONIJA TREBA DA SI PRIPADJA SAMA NA SEBE..." (La Macedoine vue par l'Europe 1925-29, Skpoje 1991, s.171).
Misirkov PIERRE S. KOGHAN (roden vo Vilna vo 1878 god.) bil docent na katedrata za zapadna knizevnost na Petrogradskit Univerzitet, profesor na Moskovskiot Univerzitet, pretsedatel na naucnata i umetnickata sekcija pri Drzavniot sovet i pretsedatel na drzavnata akademija na ubavite umetnosti. Nekoi od negovite dela se: Kratok uvid vo istorijata na starogrckata knizevnost; Studii za zapadnite knizevnosti (3 toma); Romantizmot i realizmot vo evropskata knizevnost. Za hipokrizijata na medjunarodnata zaednica pri podelbata na makedonskiot narod -- "star iljadnici godini" -- medju Bugarija, Srbija i Grcija, Srbija, Dr. Kogan veli: "SITUACIJATA VO KOJA STO SE NAODJA MAKEDONSKIOT NAROD E NAJFRAPANTEN DOKAZ ZA HIPOKRIZIJATA STO SE NAODJA VO OSNOVATA NA SOVREMENATA CIVILIZACIJA. DRZAVNICITE NA ONIE ZEMJI STO VO NASEVO VREME I DAVAAT TON NA MEDJUNARODNATA POLITIKA NEPREKINATO RECITIRAAT FRAZI ZA HUMANOSTA, ZA PRAVOTO NA NARODITE NA OSLOBODUVANJE, ZA SLOBODATA I ZA PRAVDATA, DODEKA PRED OCITE NA CIVILIZIRANIOT SVET SE VRSI EDNA MONSTRUOZNA NEPRAVDA. MAKEDONSKIOT NAROD E RASPARCEN NA TRI DELA. SE OBIDUVAAT DA JA IZBRISAT NACIONALNATA KULTURA NA EDEN NAROD STO POSTOI ILJADNICI GODINI. PRED OCITE NA SITE ONIE STO SE PROKLAMIRAAT KAKO ZASTITNICI NA MALITE NARODI SE ZATVORAAT UCILISTA, SE UKINUVAAT VESNICI; GO PROGONUVAAT MAJCINIOT JAZIK NA LUDJETO STO SE VINOVNI SAMO ZATOA STO SAKALE DA ZIVEAT SPORED SVOITE OBICAI, DA ZBORUVAAT I DA RAZMISLUVAAT KAKO STO IM SE CINELO DEKA E NAJDOBRO. ME PRASUVATE KAKO MOZE DA IM SE STAVI KRAJ NA STRADANJATA NA MAKEDONSKIOT NAROD.....IMA SAMO EDEN PAT DO SLOBODATA -- ORGANIZIRANATA BORBA...TAA BORBA KJE IZBUVNE I DLABOKO SUM UBEDEN DEKA MAKEDONSKIOT NAROD VO NEA KJE ODIGRA MNOGU ZNACAJNA ULOGA." (La Macedoine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991 godina, str. 173).
Misirkov Od posebno znacenje e mislenjeto na ruskiot profesor po arheologija i istorija S.N. BOROZDIN (roden vo 1883 godina) koj sto e specijalist za orientot, konkretno za Tatarskat! Od negovite dela kje gi izdvoime: -->> Sovremen Tatarstan; <<-- Studija za Orientot vo sovremena Rusija; Kulturata na jugot na Rusija; Stariot Svet na jugot na Rusija; Problemite na naucnite ekspedicii na Orientot. Borozdin jasno diferencira medju "geografskite oblasti" Srbija, Bugarija, Makedonija i Albanija: ;-) "BALKANOT OTSEKOGAS BIL BURE BARUT STO VO SEKOJ MIG MOZE DA EKSPLODIRA. EDINSTVENO SLOBODNOTO ISKAZUVANJE I OPREDELUVANJE NA VOLJATA NA BALKANSKITE NARODI MOZE DA DONESE RESENIE NA SLOZENITE PROBLEMI STO VEKJE SO VEKOVI JA MACAT SRBIJA, MAKEDONIJA BUGARIJA, ALBANIJA I DRUGI. KAKO POSLEDICA NA HAOSOT STO VLADEE NA BALKANOT NE OSTANALE NERESENI SAMO PROBLEMITE NA EKONOMSKITE, SOCIJALNITE I POLITICKITE ODNOSI, TUKU I NA GOLEMITE PROBLEMI OD SFERATA NA KULTURATA. NAJINTERESNI MOMENTI OD BOGATOTO ISTORISKO MINATO NA BALKANSKITE NARODI, OD NAJDAMNESNI VREMINJA, SE USTE CEKAAT DA BIDAT RAZGLEDANI N AOBJEKTIVEN I URAMNOTEZEN NACIN. EDNO TOLKU TESKO I SLOZENO PRASANJE KAKO STOE PRASANJETO NA MAKEDONIJA, KOJA IMA TOLKU MNOGU STRADANO, MOZE DA BIDE RESENO SAMO AKO SE PROUCUVA VON NACIONALISTICKITE I SOVINISTICKITE STRASTI..." La Macedonie vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 146.
Misirkov SARKIS KANOJAN (roden vo 1877 godina vo Tiflis) e poznat revolucioner ermenec po nacionalnost, koj podocna stanal politicar (clen vo izvrsniot sovet na Transkavkazkata federacija), novinar, litaraturen kriticar i borec za pravata na Ermencite. Za pogazenite prava na makedonskiot narod so podelbata na Makedonija medju Bugarija, Srbija i Grcija Kanojan veli: "MAKEDONIJA, RASPARCENA PO VOLJATA NA GOLEMITE SILI, I POKRAJ SVOJATA HEROJSKA BORBA ZA SLOBODA, DENES STENKA POD TESKIOT JAREM NA SRPSKATA, GRCKATA I BUGARSKATA VLADA. BURZOASKATA VLAST, OLICETVORENA VO NOVOSOZDADENITE BALKANSKI DRZAVI, NE SAMO STO NE E SPOSOBNA DA GO RESI MAKEDONSKOTO PRASANJE, KAKO VNATRESNO PRASANJE, TUKU, NAPROTIV, NA NAJSRAMEN NACIN GI POGAZI OSNOVNITE COVECKI PRAVA NA MAKEDONSKIOT NAROD.....SE RAZBIRA, DENESNITE VODACI NA BALKANSKITE ZEMJI NITU SAKAAT NITU PAK MOZAT DA SE OBEDINAT. TIE GI PRODOLZUVAAT SVOITE VOJNI ZA DOMINACIJA NAD MAKEDONIJA. TIE NIKOGAS NEMA DA GO RESAT PRASANJETO NA ETNICKITE MALCINSTVA NA POLUOSTROVOT..." Evropa za Makedonija 1925-29, Skopje, 1991, str. 179.
Misirkov Eden drug ermenec, Arakeo "Leo" Babahanijan (roden vo 1869 god. vo Karabah) e profesor po istorija na Univerzitetot vo Erevan. Kako publicist, romansier i litaraturen kriticar, zazema mnogu visoko mesto vo ermenskata literatura i vo novinarstvoto. Za borbata na makedonskiot narod za svoja nacionalna sloboda, Leo veli: "NARODOT STO SO GODINI HEROJSKI SE BORESE ZA SVOITE PRAVA, BESE RASPARCEN NA TRI DELA MEDJU TROJCA GOSPODARI STO SE VO POSTOJANO RIVALSTVO: MISLAM NA GRCIJA, SRBIJA I NA BUGARIJA. TOA NE E RESENIE TUKU NEVIDENA POVREDA NA NARODOT.....NEOTUDJIVO PRAVO E NA SEKOJ NAROD DA BIDE SLOBODEN, AVTONOMEN, NEZAVISEN..." La Macedoine vue par L'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 177.
Misirkov Dr. JOSEF REDLICH (roden vo 1869 g.) e publicist, profesor po ustavno pravo na Vienskiot univerzitet, i clen na avstriskiot Parlament od 1907 do 1918 g. Za "resenieto" na makedonskoto prasanje i negovoto potencijalno resenie toj veli: "SEGASNOTO RESENIE NA MAKEDONSKOTO PRASANJE, SPORED MENE, E ISTO TOLKU NEPRAVEDNO, KOLKU STO E I NESOODVETNO ZA DA GO OBEZBEDI MIROT NA BALKANSKIOT POLUOSTROV. VO SEGASNITE OKOLNOSTI, PRAVATA NA ETNICKITE I VERSKITE MALCINSTVA NA BALKANOT SEKAKO DEKA NE SE DOVOLNO POCITUVANI NI GARANTIRANI. SREDSTVO ZA OBEZBEDUVANJE NA EFIKASNA ZASTITA NA MALCINSTVATA I ZA OTSTRANUVANJE NA RIVALSTVOTO STO DENES POSTOI MEDJU BALKANSKITE DRZAVI TREBA DA SE BARA KAKO VO PODIGANJETO NA POLITICKIOT MORAL NA OVIE NARODI, TAKA I VO SOJUZOIT NA GOLEMITE EVROPSKI SILI CIJA STO CEL BI BILA NAMALUVANJE NA KONFLIKTITE PREDIZVIKANI OD MAKEDONSKOTO PRASANJE.....ZA BALKANSKIOT POLUOSTROV KAKO I ZA EVROPA, POSTOI SAMOEDNA PERSPEKTIVA ZA PODOBRA IDNINA: SOZDAVANJE FEDERATIVNI INSTITUCII KOI SO SETA SVOJA SILA KJE GI BRANAT ZAEDNICKITE INTERESI NA RAZLICNITE NARODI, BEZ DA JA ZASEGNUVAAT NIVNATA POLITICKO-ISTORISKA INDIVIDUALNOST." (Le Macedoine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, s. 127).
Misirkov MARIO PISTOCCHI (roden vo 1903 g. vo Cezena, Italija) diplomiral ekonomija i politicki nauki. Raboti kako novinar i urednik na vesnicite na Italijanskata republikanska partija "Il Popolano" vo Romanja i "Litalia del popolo" od Ravena. Za zelbata makeodnsiot narod sam da raspolaga so svojata sudbina vo uslovi na podelenost na negovata tatkovina pod Bugarija, Srbija i Grcija, Pistoci veli: "MAKEDONSKOTO PRASANJE E EDNO OD ONIE STO OSTANAA OTVORENI SO SITE SVOI OPASNI POSLEDICI ZA EVROPSKIOT MIR. PODELEN NA TRI DELA MEDJU BUGARIJA, GRCIJA I SRBIJA, MAKEDONSKIOT REGION OSTANA CENTAR NA POLITICKI PREVIRANJA STO SE MNOGU RAZBIRLIVI, ZOSTO ZELBATA NA NARODITE SAMI DA RASPOLAGAAT SO SVOJATA SUDNIBA SEKOJDNEVNO RASTE." (Le Macedoine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, s.176).
Misirkov Kako i povekjeto anketirani golemodostojnici, promenata na uzasnata sudbina na makedonskiot narod po 1913 ja gledaat vo demokratizacija na fasitisticko-monarhistickite rezimi na Bugarija, Srbija, Grcija, Romanija i neutralizacija na nivnite rezimi na bel teror. Eden od pobornicite za republikansko ureduvanje i Balkanska federacija e D-r. FRANTICHEK KREJCI, profesor po klasicna filozofija i filologija na Praskiot univerzitet. Toj e potpretsedatel na ceskoslovackata socijalisticka paritija, doideka pod avstro-ungarskata monarhija i pripadjal na partijata na Masarik. Po osamostojuvanjeto na Cehoslovacka, stanal clen na Narodnoto sobranie i na Senatot. Avtor e na brojni knigi i publikacii, medju koi i na ucebnik po psihologija, knigata "Pozitivna etika" itn. "VO MEDJUNARODNITE ODNOSI SE E VOZMOZNO AKO NARODITE GO SAKAAT TOA. SAKATE FEDERACIJA? TOGAS PRASAJTE GO, PRED SE, SEKOJ OD BALKANSKITE NARODI DALISAKA REPUBLIKA. REPUBLIKATA JA SLAVAT FILOZOFITE A ISTORIJATA JA NAMETNUVA. SAMO REPUBLIKA, SOZDADENA VRZ OSNOVA NA PRAVOTO NA NARODITE NA SAMOOPREDELUVANJE, KJE MOZE DA GO RAZRESI MAKEDONSKOTO PRASANJE. NE DOZVOLUVAJTE TURCITE I GRCITE DA VE NADITRAT I BARAJTE, INSISTIRAJTE, RABOTETE NA REPUBLIKA ORGANIZIRANA VRZ PRINCIPOT NA APSOLUTNA EDNAKVOST NA SITE GRADJANI." (Le Macedoine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, s. 147).
Misirkov ALICE DESCEOEUDRES e poznat zenevski pegadog od svetski glas vo Institutot Zan Zak Ruso, istrazuvac i avtor na povekje znacajni dela od pedagogijata so akcent na mentalno zaostanati deca. Zema aktivno ucestvo vo javniot zivot na Zeneva i Svajcarija. Za podelbata na Makedonija vo 1913 god. i pogazuvanjeto na principite na pravdata i mirot a so toa i na pravoto na avtonomna Makedonija, Alisa Dekedr veli: "SEGASNOTO RESENIE NA MAKEDONSKOTO PRASANJE E SPROTIVNO NA PRINCIPITE NA PRAVDATA I NA INTERESITE NA MIROT. MIROT MOZE DA SE TEMELI SAMO VRZ SPRAVEDLIVOST, A SPRAVEDLIVOSTA BARA AVTONOMIJA NA MAKEDONIJA, NE NEJZINO RASPARCUVANJE." (La Macedoine vue par l'Europe, Skopje 1991, str. 171).
Misirkov Dr. AUGUSTE FOREL (roden na 1 septemvri 1848 g.) vo Grasjez-sir-Morg vo Svajcarija, e vodecki evropski medicinar na poleto na anatomijata na mozokot i psihijatrijata i poznat humanist i pacifist. Redoven profesor na Univerzitetot vo Cirih (asistent na korifejot Dr. Guden vo Minhen) i naznacen e za Direktor na kantonalnata bolnica za dusevni bolesti vo Burghelcli. Ima izdadeno nad 30 medicinski i socijalni trudovi. Dr. Forel e odlicen poznavac i cest gostin na Balkanot. Za pravoto na Makedoncite na samoopredeluvanje vo sopstvena nezavisna drzava, oslobodena od Balkanskite drzavi koi zagospodarile so nea po podelbata vo 1913 g., toj veli: "MAKEDONIJA MORA DA BIDE OSLOBODENA I VO NAJSKORO VREME DA STANE DRZAVA NEZAVISNA OD GRCIJA, OD JUGOSLAVIJA, I OD BUGARIJA. TAA DOSEGA DOVOLNO STRADASE OD SOPERNISTVATA NA OVIE TRI ZEMJI KOI I SAMIOT GI ZAPOZNAV PRESTOJUVAJKJI TAMU VO 1910 g... ...ETNICKITE, KAKO I VERSITE I JAZICNITE MALCINSTVA BI TREBALO DA BIDAT NASEKADE DA BIDAT POCITUVANI I PRAVEDNO ZASTAPENI. NA BALKANOT, SEGASNITE VLADI SE USTE GI GAZAT SPOMNATITE MALCINSTVA... ..VO PRVATA TOCKA VEKJE ODGOVORIV...MAKEDONIJA MORA DA BIDE OSLOBODENA I DA SOZDADE SOPSTVENA DRZAVA..." (Le Macedoine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, s.130-31).
Misirkov Za stradanjata na rasparceniot makedonski narod, MAXIMILIAN BRANDEISZ (roden vo 1894 g.) -- podpretsedatel na Centralnoto zdruzenie ne voenite invalidi na Avstrija -- veli: "SEKOE RESENIE NA NEKOJ PROBLEM STO BRUTALNO GO NAMETNALA EDNA OD ZAINTERESIRANITE STRANI, MORA DA NAIDE NA OTPOR NA DRUGATA STRANA, ZOSTO ONOJ STO SE POTPIPRA NA SVOJATA SILA I BRUTALNO JA NAMETNUVA SVOJATA VOLJA MISLI DEKA LESNO MOZE DA SE OTKAZE OD BILO KAKOV DOGOVOR. NO NIKOGAS DOSEGA NIEDEN PROBLEM NE BIL RESEN SO SILA. ZATOA, SE DODEKA NA BALKANOT VLADEE SEGASNATA SOSTOJBA, MAKEDONSKOTO PRASANJE SEKOGAS KJE PRETSTAVUVA OPASNOST ZA MIROT I IZVOR NA ZAGRIZENOST. ZOSTO SEGASNOTO RESENIE NA MAKEDONSKOTO PRASANJE NE SAMO STO E SPROTIVNO NA PRINCIPITE NA PRAVDATA I SLOBODATA, TUKU E IRONIZIRANJE NA PRINCIPITE NA VISTINSKATA HUMANOST. VLADEACKATA REAKCIJA GI PREZIRA NAJISKONSKITE PRAVA NA MALCINSTVATA (NEVIDENITE STRADANJA NA MAKEDONSKIOT NAROD SE DOKAZ ZA TOA) I KRVAVO GI ZADUSUVA SITE NIVNI BARANJA. EDINSTVEN LEK ZA VAKVATA SOSTOJBA E PRIZNAVANJETO NA FAKTOTDEKA SITE NARODI IMAAT EDNAKVI PRAVA I DEKA RIVALSTVATA MEDJU NIV...KAKO I VOJNITE I UGNETUVANJATA STO PROIZLEGUVAAT OD NIV, SE SUDBONOSNI NE SAMO ZA UGNETENITE TUKU I ZA UGNETUVACITE, NE SAMO ZA POBEDENITE TUKU I ZA POBEDNICITE, ZOSTO TAKA SE UNISTUVAAT I UPROPASTUVAAT NAJDOBRITE NARODNI SILI. NARODNITE MASI STO PREDSTAVNICITE NA REAKCIJATA GI VTURNALE VO NACIONALNITE KOLEZI TREBA DA JA SVATAT OVAA VISTINA." (La Macedoine vue par l'Europe, Skopje 1991, str. 140).
Misirkov LEON NICOLE, Generalen Sekretar na Fedeferacijata na Svajcarskite posti i pratenik vo Svajcarskiot parlament od Zeneva, zboruva za potrebata da i se obezbedi avtonomna uprava na Makedonija spored principot na slobodno opredeluvanje na narodite: "SIGURNO E DEKA PODELBATA NA MAKEDONIJA MEDJU JUGOSLAVIJA, GRCIJA I BUGARIJA NE E VO SOGLASNOST NI SO DUHOT NA PRAVDATA I NA SLOBODATA, NI SO GRIZATA NA SEKOJ CESEN COVEK ZA ODRZUVANJE NA MIROT. PRINCIPOT NA SLOBODNO OPREDELUVANJE NA NARODITE NALAGA DA PARAME POLITICKI SISTEM STO KJE I DA DE AVTONOMNA UPRAVA NA MAKEDONIJA." (La Macedonine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 136-37).
Misirkov LUCIEN GUILLAND (roden vo 1885 god.) e cinovnik na Svajcarskite Posti i clen na Centralniot Komitet na Svajcarskata socijalistickata partija. Za podelbata na Makedonija i moznosta za nejzino povtorno obedinuvbanje, Gijan pisuva od imeto na zenevskata Socijajalisticka partija: "OCIGLEDNO E DEKA PODELBATA NA MAKEDONIJA MEDJU GRCIJA, JUGOSLAVIJA I BUGARIJA E NEPRAVEDNO RESENIE STO MOZE LESNO DA PREDIZVIKA NOVI VOJNI NA BALKANOT, A KAKO POSLEDICA NA TOA, I VO EVROPA I VO CELIOT SVET. OVAA PODELBA VOOPSTO NE E VO SOGLASNOST SO PRINCIPOT NA SLOBODNO OPREDELUVANJE NA NARODITE. ONA STO GO ZNAEME ZA POLITICKITE SOSTOJBI NA BALKANOT NI DOZVOLUVA DA RECEME DEKA PRAVATA NA ETNICKITE MALCINSTVAVOOPSTO NE SE POCITUVAAT NITU SE GARANTIRAAT. NA BALKANOT VLADEE UGNETUVANJE. NACIN DA SE STAVI KRAJ NA TAKVATA SOSTOJBA BI BILO KONSTITUIRANJETO NA FEDERACIJA NA BALKANSKITE NARODI KOJA KJE GI OBEDINI NIVITE EKONOMSKI INTERESI. TAKA SITE BALKANSKI DRZAVI, IMAJKJI ZAEDNICKA CARINSKA I EKONOMSKA UPRAVA, KJE IMAAT SLOBODEN PRISTAP NA CRNOTO, EGEJSKOTO I JADRANSKOTO MORE. VO RAMKITE NA TAA FEDERACIJA, ETNICKITE MALCINSTVA KJE MOZAT DA SE OPREDELUVAAT SPORED SVOITE SVAKJANJA. MAKEDONIJA KJE MOZE TAKA PAK DA SE OBEDINI.....OCIGLEDNO E DEKA SE DODEKA POSTOJAT SEGASNITE UGNETUVACKI I DIKTATORSKI REZIMI VO ROMANIJA, BUGARIJA, SRBIJA I GRCIJA, SOZDAVANJETO NA BALKANSKA FEDERACIJA NE DOADJA VO PREDVID.....TREBA PRETHODNO DA SE OSTVARI DEMOKRATIJA VO OVIE DRZAVI. DEMOKRATIJATA KJE DOVEDE DO PONORMALNI ODNOSI POMEDJU DRZAVITE. KJE SE SOZDADE NAVIKA ZA ZIVEENJE VO MIR..." (La Macedonine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, str. 136).
Misirkov FRANCIS LEBET (roden vo 1897 g. vo Nojsatel, Svajcarija) e sekratar na Federacijata na sumarskite i gradeznite rabotnici na Zeneva, aktivist na sindikalnoto, socijalistickoto, a podocna i komunistickoto dvizenje vo Svajcarija. "PO TAKANARECENATA PRAVEDNA I OSLOBODITELNA SVETSKA VOJNA, CII OSNOVEN PRINCIP BESE "SLOBODA ZA SITE NARODI DA SE OPREDELUVAAT SPORED SVOJATA ZELBA", SITE LUGE SO PRAVO OCEKUVAA DEKA OVOJ PRINCIP, STO VODACITE NA NARODITE GLASNO GO PROKLAMIRAA, KJE VAZI I ZA BALKANSKITE NARODI I ZA SITE ONIE STO BILE KOLONIZIRANI OD IMETO NA CIVILIZACIJATA. NO NE BESE TAKA; IMPERIJALIZMOT, PAK SE POIGRA SO SITE CESNI LUDJE, A POSEBNO SO OVIE UGNETENI NARODI. ZATOA PODELBATA NA MAKEDONIJA MEDJU TRI DRZAVI E SKANDAL, USTE POSRAMEN ZATOA STO BESE POTVRDEN I OD LIGATA NA NARODITE.....PRIMEROT SO RESENIETO NA MAKEDONSKOTO PARSANJE E DOVOLEN DOKAZ DEKA DRUSTVOTO NA NARODITE MU SLUZI NA IMPERIJALIZMOT I DEKA E PROTIV INTERESITE NA SITE UGNETENI NARODI, A OSOBENO PROTIV INTERESITE NA RABOTNICITE OD SITE ZEMJI. RESENIETO ZA MAKEDONIJA E NEGACIJA NA SPRAVEDLIVOSTA I DIREKTEN ATAK VRZ MIROT. OTKAKO E IZVRSENO NEGIRANJE NA SPRAVEDLIVOSTA, ETNICKITE MALCINSTVA I SE PREPUSTENI NA DOBRATA VOLJA NA NIVNITE UGNETUVACI. ROBUVANJETO I MACENJETO E SUDBINA NA OVIE MALCINSTVA." (Le Macedoine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, s. 144).
Misirkov Dr. VICTOR HAMMERSCHLAG (roden 1870 vo Moravija) e profesor na medicinskiot fakultet vo Viena. Ima objaveno brojni dela od oblasta na fiziologijata, histologijata, anatomijata i klinickata problematika. Profesor Hamerslag e poznat humanist i javno im se sprotivstavuval na svetskite nepravdi predizvikani od podjarmuvanjeto na narodite. "MAKEDONSKOTO PRASANJE BESE RESENO ISTO TOLKU LOSO KAKO I DRUGITE PRASANJA. TOA E REZULTAT NA NEPRAVEDNITE MIROVNI DOGOVORI STO SLEDEA PO VOJNATA. OVAA VOJNA STO BOZEM SE VODESE ZA OSLOBODUVANJE NA POROBENITE NARODI, SOZDADE USTE POLOSA SITUACIJA OD ONAA PRED VOJNATA. REAKCIONERNITE VLADI, PO SAMATA SVOJA SUSTINA, SE NESPOSOBNI DA GI POCITUVAAT I DA GI GARANTIRAAT PRAVATA NA MALCINSTVATA. OVIE PRAVA NE S POCITUVAA NE SAMO NA BALKANOT, TUKU I VO SITE EVROPSKI ZEMJI KOI PO VOJNATA ANKETIRAA TERITORII STO PORANO IM PRIPADJALE NA DRUGI ZEMJI." (Le Macedoine vue par l'Europe 1925-29, Skopje 1991, s. 128).
Strelec MIsirkov, дали си ти нешто роднина со Крсте Петков Мисирков? Ми падна во очи дека имате исто презиме! btw, welcome to the forum!:)
Misirkov Strelec: Blagodaram na dobredojde-to! Site Makedonci sme vo nekoja raka povrzani so Krste. ;-) A jas sum plus i filoloski-lingvisticki. ;-) Pozdrav.