Cenzura na MTV za teritorijalnata podelba
Cenzura na MTV za teritorijalnata podelba
Misirkov Najprvin, cestito "Shkupi"! Mediumite vo Makedonija se pritisnati (dodeka nekoi kako MTV svesno taka pravat od korist) da izvestuvaat vo polza na teritorijalnata podelba na Makedonija tnr. "decentralizacija". So vakov mediumski presing vo poslednata etapa od demakedoniziranjeto na Makedonija, dobar del Makedoncite izgleda se uste se dezinformirani za sto se raboti. MTV ja prekina satelitskata programa za dijasporata bas pred sobraniskata sednica za "decentralizacijata". Glavatarot vo MTV rece deka se raboti za "tehnicka greska", odnosno za problem koj sto treba da se popravi. Izgleda koga ostanala trudna majka mu i toa bilo "tenicka greska". Na A1 TV - debata: Kostov, Buckovski, Dzaferi nasproti Gruevski, Blazevski (od MANU) i uste dvajca. Razbira se, Kostov i Buckovski kopaat so nokti za da ja zastitat teritorijalnata podelba t.e. da ostanat na vlast. CELATA DIJASPORA TREBA DA SE KRENE I DA UPATI JASEN SIGNAL DO SITE MAKEDONSKI AMBASADORI, PREDSTAVNICI ITN. NO I DIREKTNO DO VLADATA NA MAKEDONIJA DEKA KJE IMA "TESKI REPREKUSII" ZA CELATA BRATIJA DOKOLKU SE USVOI TER. PODELBA MIMO VOLJATA NA MAKEDONSKIOT NAROD! Kade se sega Obedinetite Makedonci, sto pravi dijasporata od Avstralija i Kanada? Sega se potrebni, posle kje bide docna. TREBA DA SE APELIRA DO SITE MAKEDONCI DA JA POTPISAT PETICIJATA ZA REFERENDUM NA SVETSKIOT MAKEDONSKI KONGRES.
Maleshevo Така е. брат што кај вас никој не се јавува? сега пробав.
Thief Македонската дијаспора има право да МОЛЧИ! Да сакаа да бидат активни чинители во политичкиот и општествениот живот на државата, немаше да бидат јабанџии, туку ќе си беа дома, ќе имаа можност да влијаат врз актуелните собитија! Некој кому татковина му е САД, Канада, Австралија или негде „другде“ нема право да ми кажува што треба да правам јас дома... Нему дома му е веќе таму!
GoDsHaNd Така е Тхиеф, после мене ОооОо памет ке ми соли. Глеј си ја канада и оди на една масажа за релаксација (Од мене) :)
Misirkov Македонската дијаспора има право да МОЛЧИ! Да сакаа да бидат активни чинители во политичкиот и општествениот живот на државата, немаше да бидат јабанџии, туку ќе си беа дома, ќе имаа можност да влијаат врз актуелните собитија! Некој кому татковина му е САД, Канада, Австралија или негде „другде“ нема право да ми кажува што треба да правам јас дома... Нему дома му е веќе таму! ---------------------------------------------------------------------- Dijasporata ima pravo da molci, no ima pravo i da zboruva! Toa pravo nikoj ne moze da im go uskrati posebno ako eden Makedonec saka da bide aktiven cinitel za svojata maticna zemja (tatkovina), bilo kade i da se naodja toj. Samo da te potsetam deka pretstavnicite na drugi dijaspori (rodeni vo tatkovinata ili so takvo drzavjanstvo) imaat pravo na glas. Zosto da nema takvo pravo makedonskata dijaspora? Mogumina od Makedoncite sto zaminaa nevolno odnosno bea ekonomski primorani na toa, zaradi katastrofalnata situacija vo Makedonija pottiknata bas od aramiskata politikata na takvite vladeteli sto sega teritorijalno ja delat Makedonija. Plus tuka ne samo sto se raboti za sekojdnevna debata, tuku za opstanokot na Makedonija kako drzava na makedonskiot narod. So tesni, da ne recam provinciski nametnuvanja za toa koj kakvi prava ima, pogodi koj dobiva vo situacijava? Razbira se, takvite "dilemi" za prava i dolznosti mozat i narocno da se promoviraat zaradi simpatii ili clenstvo kon odredeni partii...
melpomena Makedonskata dijaspora kje ima pravo da zboruva koga kje izgradi Makedonsko lobi ednakvo jako na Grchkoto!
Strelec
quote:
Originally posted by melpomena
Makedonskata dijaspora kje ima pravo da zboruva koga kje izgradi Makedonsko lobi ednakvo jako na Grchkoto!
melpomena... 1. Ти си дел од македонската дијаспора, нели? 2. Македонското лоби не е јако како грчкото, нели? 3. Како што можам да забележам, ти сепак одвреме-навреме си го искажуваш својот став, нели? Дали сето тоа значи дека ти чиниш нешто бесправно? Бобан, опасни се таквите изјави како твојата. Не ја ’замолчувај’ (па уште со големи букви си го напишал тоа ’МОЛЧИ’) македонската дијаспора, затоа што на тој начин се откажуваш од милиони Македонци ширум светот. Многу од нив немале обезбедена работа, стан, привилегии разни, родители кои што можеле да им пружат пристоен живот. Што треба да направи еден Македонец кој што завршил факултет во Македонија, па се борел цела една деценија да најде работа и не ја нашол? Треба да е патриот и да страда? Бобане, биди внимателен и не суди... Голем број Македонци во светот премногу ја сакаат Македонија и подготвени се да прават нешто за Македонија! ОооОо, биди и ти внимателен во иднина... Токму Thief е со егејска крв во себе... Ќе го налутиш момчето!:)
OooOo
quote:
Originally posted by Strelec
ОооОо, биди и ти внимателен во иднина... Токму Thief е со егејска крв во себе... Ќе го налутиш момчето!:)
So negovi kurshumi po negov grb :)
melpomena Strelec kjerka mi ja drzham vo race kje ti odgovoram podocna:)
Strelec Се обидуваш да добиеш во време и смислуваш сега како да ми одговориш!:)))
melpomena nema vrska, so OooOo zboram na irc kucam so edna raka:)))
DJ_SHEMA Nikoj nikogash ne ja fermal dijasporata vo Makedonija. Se nie nemame pravo za glas, demek jabandzii sme bile ili shto ti ja znam i treba da si gledame tamu kaj shto sme neli?. A sega neshto zapna i ajde dijasporo pomagaj. Vo 2001 dijasporo prakjaj pomosh. Ne be brat, sum pishuval, sum prakjal, sum pomagal, sum kukal i organiziral i za shto? Za tie voshkarite shto se na chelo na Makedonija da ja rasprodavaat kako shto sakaat. Ich ne mu se sekiram, shto sakaat toa neka pravat. Onoj shto kje mi kaze deka SDSM se podobri od VMRO ili obratno e chista budala za mene. Dur ne se visi ili se zatvori Ljube i Brane ja sum na leten raspust.
melpomena Strelec koga mislev za "zboruvanje" ne mislev na "ne"-pravo za iskazhuvanje na lichen stav, tuku za pravoto na odluchuvanje. ne mislev konkretno za sluchajot teritorijalna podelba, tuku toa opshto go kazhav. Tuka po crkvite se pravat nekoi odbori od strana na takanarechenata "stara imigracija" i toa se za da se grabne nekoja para povekje, veruvaj nishto vo interes za makedonija. Mozhebi toa ni e vo krvta, i mMakedoncite nadvor i tie vnatre da gledaat samo za svojot dzep. Koga beshe vojnata vo Kosovo, Albancite od cel svet bea na obuka vo Albanija i od tamu se prikluchuvaa na UCHK. Ova ne e tema na razgovor, ama sakam da recham ednostavno NE sme takov narod, ne sakame da zhrtvuvame nishto za drzhavata, a i ako nekoj se spremi da zhrtvuva bilo shto dzabe kje bide koga mnozinstvoto ne se takvi. Zborete shto sakate, nie prvo kako narod treba da se usoglasime i da sme edinstveni vo stavovite i baranjata- za drugite da ne pochituvaat i priznavaat.
GoDsHaNd
quote:
Originally posted by Misirkov
Dijasporata ima pravo da molci, no ima pravo i da zboruva!
Леле колку многу права имаале... :)
deni
quote:
Originally posted by Thief
Македонската дијаспора има право да МОЛЧИ! Да сакаа да бидат активни чинители во политичкиот и општествениот живот на државата, немаше да бидат јабанџии, туку ќе си беа дома, ќе имаа можност да влијаат врз актуелните собитија! Некој кому татковина му е САД, Канада, Австралија или негде „другде“ нема право да ми кажува што треба да правам јас дома... Нему дома му е веќе таму!
mali pushi kurac bre
Macedonian-28
quote:
Originally posted by Thief
Македонската дијаспора има право да МОЛЧИ! Да сакаа да бидат активни чинители во политичкиот и општествениот живот на државата, немаше да бидат јабанџии, туку ќе си беа дома, ќе имаа можност да влијаат врз актуелните собитија! Некој кому татковина му е САД, Канада, Австралија или негде „другде“ нема право да ми кажува што треба да правам јас дома... Нему дома му е веќе таму!
Dijasporata ima pogolemo pravo na Makedonija odkolku eden Shiptar, Amerikanec ili drug stranec. Cim nekoj Makedonec vo svetot se interesira za Makedonija i go boli za Makedonija togas Makedonija mu e seuste tatkovina.
TAJCI74 Misirkov Strelec DJ_SHEMA deni Macedonian-28 Potpolno se soglasuvam so vas narocito so Strelec zatoa sto dosta dobro objasna kako e i sto e i zosto ... a vo isto vreme se dokaza zboram za ne gore navedenite deka kolku makedoncite so makedoncite si gi vadat ocite !!!!!!!! a za tie so dadoja takov koment demek nije sme tuginci i da molcime, pa povelete elate tuka i pominete ona sto nie go pominavme a nisto podolu od vas ne sme pominala vo makedonija samo sme odbrale nasata podobra idnina za koja vo makedonija ne ja imavme !!!! i ne dali sme rodeni vo mk ili nesme sepak sme makedonci toa go velam zatoa sto tuka vo kanada poveke tie sto se rodeni tuka a ne vo mk izrazuvaat zelba i ljubov kon makedonija !!!! i nesme vo tugina od bes nego od teskotii sto gi imavme i nemastii vo makedonija , bezrabotie i slicno!!! nemoj da frlate so kamenja po svoeto od sekogas e receno taka taka i ke bide zatoa sto ako frlas so kamenja po svoeto so stanuva za drugite po tebe!!!!!!!!!!!!
Whitebaby
quote:
Originally posted by Thief
Македонската дијаспора има право да МОЛЧИ! Да сакаа да бидат активни чинители во политичкиот и општествениот живот на државата, немаше да бидат јабанџии, туку ќе си беа дома, ќе имаа можност да влијаат врз актуелните собитија! Некој кому татковина му е САД, Канада, Австралија или негде „другде“ нема право да ми кажува што треба да правам јас дома... Нему дома му е веќе таму!
Tie sho za vreme na borbenite dejstvija vo Tetovo SVITKAA OPASHKA I POBEGNAJA vo majka Blgarija imaat pravo da MOLCHAT!!!
f9 Dijaspora=emigracija! Ne da imaat tuku treba deset pati poveke da imaat pravo da se meshaat.Kaj odi Makedonija-kon zapad,kon nashata emigracija-ne kon drugite narodi i drzhavi.Toa e idealot na Makedoncite vo Makedonija.Go sakate zapad i sistemot tamu-togash shto ima da im se priblizhuvate na EU i Nato,-priblizhete si ja Makedonskata emigracija.Taa ke vi kazhe shto e dobro na zapad i kako tamu se pravi i shto e losho i zoshto nie treba da ne go imame,shto e dobro kaj nas i zoshto toa dobro treba da si go chuvame. Nemozhe da pravi zapaden sistem so site nishani eden profesionalen lazhov i eden profesionalen aramija koj ne zhiveele eden den vo toj zapad,a bogami i dvajcata go poznavaat zhivotot na zapad kolku shto magareno mozhe da si go lizne gazot.Shto toa eden Geshtakoski sho rabotel vo resenskana opshtina dve godini ,a potoa edna duzina godini se vrti megu poshta i parlament znae za lokalnata samouprava na zapad.Nishto!Ili shto onoj profesoron po rimsko pravo so zhivotno iskustvo od infatilno bebe znae za nacionalen odbranben sistem .Za ekonomija ili megunarodna trgovija ili za direktorine i menandzherine -pa toa se koj od koj debili so mali svetli iskluchoci.I sega dijasporata ne chinela,i toa onaa shto trcha da bara proizvod od Makedonija po svetskine lanci na samoposlugi,shto posredno e najgolemiot potroshuvach i pobaruvach na Makedonski finalni proizvodi.I nad se toa shto frchat pari po western union,shto nosat kapital i stranski penzii vo Makedonija i shto drzhavata dva pati im gi sobra bez stram.I koj toa ambasadi imaat podatoci za pazarot vo SAD,Kanada i Avstralija i koj toa ambasador vistinski ja pretstavuva Makedonija ako toa ne e dijasporata Makedonska.
TAJCI74 f9 Bravo duso 10ka za ova bas e toa taka!!!!!!!
protivpropaganda
quote:
Originally posted by Thief
Македонската дијаспора има право да МОЛЧИ! Да сакаа да бидат активни чинители во политичкиот и општествениот живот на државата, немаше да бидат јабанџии, туку ќе си беа дома, ќе имаа можност да влијаат врз актуелните собитија! Некој кому татковина му е САД, Канада, Австралија или негде „другде“ нема право да ми кажува што треба да правам јас дома... Нему дома му е веќе таму!
Thief, Што друго ќе ти каже болшевик? Да не има некој кој очекува болшевик нешто паметно да каже? Дете ај... Уште си мало да правиш возрасни муабети. Умно си и бистро, ама тоа не е доволно! Оди искуси го животот па потоа дојди. Оди одмори се троа. За жал сеуште постојат такви како Thief кои сметаат дека иселените Македонци не се веќе Македонци и се директно насочени против нив. Потеклото на таквото мнение е од СФРЈ кога се сметаше Македонскиот „национализам“ како непријател на пролетеријатот. Дијаспората тогаш беше окфалификувана како надворешен непријател бидејки повеќе си ја сакаа Македонија отколку Југославија. Повеќе се сметаа како Македонци отколку како пролетери, односно Југословени. Иселените Македонци живеат побезбеден, поудобен и послободен живот, а тоа поттикнува љубомора и завист кај одредени поединци во татковината затоа што тие не можат така да живеат. Помешај го последново со југословенското перење на умот и добиваш антагонизам во едно национално ткиво.
OooOo Ubavo kazhano protivpropaganda.
TAJCI74 protivpropaganda taka e neam sto !!!!! abe so ocekuvas koga svoeto frla so kamenja po tebe da ne zborame za drugite!!!!!!!!!!!!!!!
protivpropaganda
quote:
Originally posted by TAJCI74
protivpropaganda taka e neam sto !!!!! abe so ocekuvas koga svoeto frla so kamenja po tebe da ne zborame za drugite!!!!!!!!!!!!!!!
TAJCI74, А мор` чупе! Арно велиш ама да знеаш дека ако ти го сметаш за свое тој тебе не те смета за таква! Оваа жална вистина ја оддржуваат во живот (не)луѓе кои сеуште не фаќаат чекор со новото уредување кое би требало да го имаме. Тие живеат за и жалат по едно време каде биле привилегирани меѓу „еднаквите“, а сега не се. Поддршка имаат од будалите (кои ги има на претек) и им веруваат на лажгите и зблудите. Значи ако си нападната како дијаспора тебе всушност те напаѓаат од минатото привилигираните или алчните будали кои ги поддржуваат чекајки ронка или коска која ќе им биде фрлена заради нивната поддршка.[:(!] Ние сме држава која се откажа од своето малцинство во соседните држави, наводно за да влеземе во Европа. Се откажавме (многу лесно) и од дијаспората, тие се веќе СТРАНЦИ, односно веќе не се дел од оваа држава, народ[:0]. Повторно, бидејки со тоа ќе сме влегле во Европа. Можеби се прашуваш ЗОШТО, бидејки е чиста глупост, не може разумен човек ова да го прифати. Е па, доколку постои некакво влијание од дијаспората тоа влијание ќе биде во позитивна насока, односно ќе побарувате иста слобода во Македонија за Македонците каква што вие ја уживате, а за олигархиите тука тоа значи само смрт на нивното влијание врз општествените текови и Македонскиот поединец. Можеби не знаеш ама слободните Македонци живеат само надвор од Македонија. Има решение и за оваа појава иако Југиш „браќата“ се погрижија на времето да растурат се` што е добро, а потекнува од Македонците. На времето во секоја позитивна појава се пратени „растурачи“ кои наоѓаат будали (поддршка) и растураат се` бидејки Македонскиот добар човек заборавил дека злото победува само кога добриот човек не реагира. Така Македонскиот добар човек ќе се повлече и остануваат растурачите и нивните алчни будали. Треба само добрите да се соберат и да им се даде поддршка за нивната добрина потоа се` ќе си дојде на место без многу интервенции. Јеби га! Знам што треба, ама...
TAJCI74 protivpropaganda te svakam so sakas da kazes i toa e taka ali za da vo mk imaat zivot kako sto i nie tuka nee samo toa da pravat nekoj raboti koi se nevozmozni za toj sistem kako prvo nemozat da gi sredat baranjata na makedonskiot narod a kamoli drugo sekoj saka da ima ubav zivot toa e tocno no nekogas tie raboti neodat taka nee se i da se vleze vo evropskata unia zatoa sto na makedonia i treba mnogu za toa .... treba da mu se dade na makedonecot ona osnovnoto rabota , plati sprema standardot itn, koga toa ke go imaat togas moze poleka poleka da se menuvaat nekoj raboti sto nie gi vrvime tuka da imaat i tie no sepka treba da pametni luge go storat toa ne nekoj nepismeni sto neznaat od nosot podaleku... zaradi takvi nepismeni a se pravat dosta pametni strada cela makedonia, narodot e narod moze sve ali vlasta e taa koja barata so drzavata i narodot ... hmmmmm more treba site so se na vlast da se ponistat i da se odbere vlast od narodot koja ke pravi toa sto nardodot makedonski bara a ne toa sto taa saka kako sto ovaa vlada pravi preku narodot nekoj raboti sto samo bi donele steta na makedonija i makedoncite golemi nemiri i so ne poloso em vladata ne e sposobna em saka da pravi nesto sto ni samite ne se svesni kolku gresat... a sto treba da se stori ima mnogu raboti so mozat da se storat ali ne zboram tuka na forumot zatoa sto i sekoj si ima svoe mislenje i svakanje i toa e ...
Thief Ајде пополека да ви одгворам на сите... Стрелец ме потсети, инаку ја имав баталено темава. Прво да започнам со големиот патриот Whitebaby и нејзината желба „по секоја цена да остана во туѓина“ (сети се кому си дала ваква изјава). Јас ниту сум бил во Бугарија, ниту имам ден помимнато надвор од државава за време на кризата во Македонија (поточно во моето драгпо Тетово) и, бидејќи ме клеветиш повеќепати, јас сум подготвен да го дадам мојот пасош на увид, па да видиш дали сум ја напуштил земјава на ден... Да те потсетам ТИ каде си? ДА прераскажувам дека среде таа војна можев комотно да се преселам во Вашингтон? ДА те потсетам дека во моментите кога не знаев дали ќе можам да продолжам со нормален живот во Тетово, кое ТИ го напушти, сека целото м0ое семејство ЕДНОГЛАСНО реши да не оди отаде барата, кадешто имаше загарантирана работа во фирма основана од американскиот конгрес (не ме фаќај за збор, но испитај кој ја има основано VOA). Понатаму, да кажам дека АПСОЛУТНО, ЦЕЛОСНО и од точка до запирка, се согласувам со Мими. Понатаму, да му посочам на Ацо дека знае во која смисла било тоа кажано, зашто ја знае мојата реторика и знае на што сум мислел. Понакрај, за ОооОо - само мала четвртина сум Егеец, ама верувај ми дека ретко се наоѓа човек што повеќе ја сака земјава од мене, а и не знам некој од егејскиот дел кому Македонија не му била во срцето. Противпропаганда! Ах, ти, десничару клет! Горд сум што сум бољшевик! А, колку сум мал и голем... хммм... зошто мислам дека сте ме оговарале со твојата „дада“?
TAJCI74 quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by Thief мала четвртина сум Егеец, ама верувај ми дека ретко се наоѓа човек што повеќе ја сака земјава од мене, а и не знам некој од егејскиот дел кому Македонија не му била во срцетo. -------------------------------------------------------------------------------------- Mozam da poveruvam na tvojot zbor ali ti si znaes najubavo!!! veuvam deka e mozno zatoa sto tuka vo canada gi ima mnogu da tocno mk mu e vo srceto no vo nekoja druga strana i nee taka zaradi ova: so makedoncite se makedonci a so grcite se grci e aj igraj ashici sega da te vidam!!!
protivpropaganda
quote:
Originally posted by Thief
Ајде пополека да ви одгворам на сите... Стрелец ме потсети, инаку ја имав баталено темава. Прво да започнам со големиот патриот Whitebaby и нејзината желба „по секоја цена да остана во туѓина“ (сети се кому си дала ваква изјава). Јас ниту сум бил во Бугарија, ниту имам ден помимнато надвор од државава за време на кризата во Македонија (поточно во моето драгпо Тетово) и, бидејќи ме клеветиш повеќепати, јас сум подготвен да го дадам мојот пасош на увид, па да видиш дали сум ја напуштил земјава на ден... Да те потсетам ТИ каде си? ДА прераскажувам дека среде таа војна можев комотно да се преселам во Вашингтон? ДА те потсетам дека во моментите кога не знаев дали ќе можам да продолжам со нормален живот во Тетово, кое ТИ го напушти, сека целото м0ое семејство ЕДНОГЛАСНО реши да не оди отаде барата, кадешто имаше загарантирана работа во фирма основана од американскиот конгрес (не ме фаќај за збор, но испитај кој ја има основано VOA). Понатаму, да кажам дека АПСОЛУТНО, ЦЕЛОСНО и од точка до запирка, се согласувам со Мими. Понатаму, да му посочам на Ацо дека знае во која смисла било тоа кажано, зашто ја знае мојата реторика и знае на што сум мислел. Понакрај, за ОооОо - само мала четвртина сум Егеец, ама верувај ми дека ретко се наоѓа човек што повеќе ја сака земјава од мене, а и не знам некој од егејскиот дел кому Македонија не му била во срцето. Противпропаганда! Ах, ти, десничару клет! Горд сум што сум бољшевик! А, колку сум мал и голем... хммм... зошто мислам дека сте ме оговарале со твојата „дада“?
Thief, Биди среќен што си ми мил, и покрај тоа што си болшевик, инаку немилосрдно ќе паднев врз тебе како тон цигли!!![:(!] Виде слободен простор каде не се јавувам подолго време и се обиде да вметниш текст, а? Зад грб работиш, А? Типично за еден болшевик!!! Инаку добро изманипулирано од сеирџијата за да излезам со став. Поздрав до стрелец!!![;)] Е сеа, да ти одговорам на напишаното!!! Како прво не се пофалувај што си со болшевичка настроеност! Тие никому добро не му донеле!!! Нарочно нам како народ!!! Инаку да ти биде јасно дека твоите и моите дедовци биле десничари, како ти што ги викаш, ЗАТОА И ЖИВЕЕШ ВО СОПСТВЕНА ДРЖАВА. АСНОМ бил создаден врз „десничарски“ принципи на општествено уредување, златен. Прочитај и самиот ќе видиш. Се подразбира доколку знаеш што се десничарските принципи. Едно е да се криеш, терминолошки, зад некоја идеологија. Сосема друга работа е како ги исполуваш своите идеали!!! Ех мој Thief (крадец), ти одговара името за политичката филозофија која ја застапуваш. Интелегентен си ама сеуште не си доволно зрел за да се мешаш во општествени теми. Нашиот народен мудрец рекол „слушај паталец, а не гаталец“. Послушај ме сега за да не ти речам во иднина ТИ РЕКОВ!!! МАВНИ ГИ ТИЕ ГЛУПАВИ, НЕПРАКТИЧНИ И ЗЛИ ИДЕИ ОД ГЛАВА!!! Тие ти се невозможен и неостварлив сон. Гнасна утопија, како секоја, која секогаш завршува со ропство на индивидуата, (основната вредност на секое општество)!!! Исто така, бидејки ти го спомна, морам да ти посочам дека, да ја сакаш земјата не е некој посебен вид на патриотизам, ама да го сакаш својот род, односно Македонецот и покрај неговите недостатоци... Е тоа е веќе нешто сосема друго. Do ponder upon this thought!!! УПС! Заборавив! Ти не гледаш индивидуална вредност, народ ниту пак припадноста на еден народ дури ни на неговите интереси.ТИ ГЛЕДАШ САМО ПРОЛЕТЕРИ, НЕЛИ? Тоа ти е твојата филозофија, нели? Нешто слично како овие кои територијално ќе те поделат и ќе те децентрализираат. Затоа ли чувствуваш горчина во душата која ти е насочена кон дијаспората? Тие се економски подобро стоечки од тебе, нели? Живеат во трулиот запад и уживаат во тоа (СРАМ ДА ИМ Е, НЕЛИ?). Затоа се зли? Тие се непријателот? Има за што да се критикува дијаспората, ама НЕ Е ТОА ЗА ШТО ТИ ГИ НАПАЃАШ!!! Ај оди фаќај женски, позабавни се! Не троши време со компјутери![;)] ЕХ! Ја на твои години.[}:)] Сега да се навратам со коментар на твоето излагање кое е насочено кон мене и на мојата Дада. Слушај мали, чичо противпропаганда да ти каже нешто, најверојатно не си имал доволно време во животот твој краток да го научиш а треба да го знаеш. 1. Многу е тенка линијата која ја одделува надпросечната интелегенција од шизофренијата!!! Тука мора посебно да внимаваш!!! 2. Човековата интелегенција е најмоќната сила на планетава. Со поседување на сила доаѓа и огромна одговорност. Без одговорност таа се сведува на хаотична состојба на безумие. Научи да ја контролираш таа сила пред таа да завладее со тебе. Ова ти го кажувам бидејки мошне неодговорно, можеби и злочесто, даде коментар кој е својствен само за... Ај да не кажам бидејки ќе се најдат некои погодени со кажаното. На шегобијната страна од ова би ти коментирал вака: 1. Што друго да се очекува од болшевик? Ако не мислиш како него веднаш се фрла во конспиративни теории за внатрешни и надворешни непријатели. Како инаку да се објаснат десетиците милиони ладнокрвни убиства кои тие ги имаат направено на своите „неистомисленици“. Дете, ај олади! Не си топ тема! Патем информацијата за твојата возраст ја нарачав и ја добив од сосема друго место. Чув многу пофални зборови за тебе. Немој да ги погазиш тие зборови.[;)] П.С. Да се знае!!! Кој ја напаѓа Whitebaby ме напаѓа и мене! Бидете сигурни дека ќе реагирам жестоко, исто како кога ми се напаѓа народот. Овој пат Thief, помина лесно.
Thief Овие два денаме испровоциравте да напишам повеќе постови, отколку што имав напишано целата прва година кога бев член на на овој форум, а бев помалку активен... Но, тоа е малку важно, поважно е нешто друго! Твојата „дада“ ја знам мошне добро, па затоа и и` забележав дека баш и нема легитимитет и, народски кажано, образ, мене да ме обвинива за нешто што НЕ СУМ ГО НАПРАВИЛ. Не знам за твоите, ама моите предци биле левичари... Еден прадедо ми погинал бранејќи го Скопје, а идеите на Гоце и на АСНОМ се левичарски (социјална правда како основен движечки мотив во нивните програми). Не ме фрустрира како живее нашето иселеништво... Зарем по милијардити пат да кажувам како сум можел сега да бидам таму и да живеам многу подобро од 90% од нив. Но, да нагласам, не сум сакал „преку леба погача“ и доволно ми било ова што го имам, комбинирано со тоа што сум „свој на свето“. Ова со шизофрнијата да до сфатам како комплимент дека сум натпросечно интелгинетен?! [:D] Пишав на еден друг форум: „Секогаш кога моите ставови нрема да се согласуваат со вашите, имате право да се повикувате на моите години!“ [;)] Моето љубопитство ќе побара да го информираш (макар и преку ПП) за тоа од каде е „нарачана“ и „добиена“ таа информација и зошто баш за неа си се интересирал... Бољшевички поздрави, Бобан
Strelec
quote:
Originally posted by Thief
...не сум сакал „преку леба погача“ и доволно ми било ова што го имам...
Прво, не би рекол дека си само на леб... А второ, зошто би требало да се задоволам само со леб!? Јас сакам и погача доколку некој некаде ми ја нуди. Потоа сакам и мојот син да има погача кога ќе порасне, а во Македонија никој со ништо не ми ги гарантираше нив.
protivpropaganda Strelec
quote:
Originally posted by Thief
...не сум сакал „преку леба погача“ и доволно ми било ова што го имам...
Прво, не би рекол дека си само на леб... Верувај дека не е само на леб за разлика од многумина во неговата околина!!! Болшевик бре! Плачи по туѓи зли судбини кои самиот ги предизвикал. Си има тој добри причини зошто плаче по комунизмот.
Whitebaby Koga dojdov vo Amerika im rekov na Amerikancive: "Jas po sekoja cena ke ostanam tuka"! Tie rekoa ok, ako ni dadesh eden bubreg ke te ostavime da ostanesh. I taka jas sega po sekoja cena si ostanav vo Amerika arno ama mi go nema edniot bubreg. Mojata cena e eden bubreg... ama zdravje, troa ko ke napraam nekoja parichka ke si kupam i jas bubreg. Kleveta... ako toa sho ti sam si go kazhal go rachunash za kleveta, togash znachi ti samiot sebe se klevetish. Sega velish deka ne si bil, togash veleshe deka si bil... znachi ednoto e laga, koe e laga ne e bitno, bitno e deka se lazhelo. Patrioti se samo tie sho se vo Makedonija? Nie sho sme immigranti znachi ne sme patrioti, ili mozhebi sakash da kazhesh deka ne smeeme da bideme patrioti? Golem ili mal patiot ne e vazhno, vazhno e deka sum patriot. Bashka tuka jas nikade ne se plasham niti sramam da kazham deka sum Makedonka, pa duri i vo Grchki restorant! I gazdata Grk mene ne mi reche ti si grkinka ili Makedonija e Grchka, tuku mi rehe: "pa nie sme sosedi". Blagodaram sho me potseti, jas sum vo USA i super mi e, zatoa sho USA kako moja vtora drzhava mi dade mnoguuuuuuuuuuuuuuuuu poveke nego Makedonija sho mi dade za celo vreme sho bev vo Makedonija. Sakash da zboruvame za patriotizam??? Jas garantiram deka sum eden od malkute sluchaevi sho i dal vtora shansa na Makedonija. Vo 1994 godina so multiple USA visa, so zavrsheno High School so site najvisoki pochesti i dobiena stipendija za fakultet (pazi STIPENDIJA - t.e. bezplatno fakuletesko shkoluvanje vo USA sho e jack pot za site vo USA), jas reshiv da se otkazham od seto toa i da se vratam vo milata mi Makedonija. Dali go prokolnav denot koga odluchiv da se vratam??? Uf... sekoj Bozhji den!!! Makedonija ne sam shto povtorno nishto ne mi ovozmozhi tuku me unazadi! Dali imam pravo da se mesham i da go kazham svoeto mislenje za Makedonija. Apsolutno!!! Jas sum Makedonka, i sekogash prvo ke bidam Makedonka pa posle Amerikanka. I da, uspeav da ostanam vo USA, ushte mnogu odamna... sho da praish znaat i oni shto sakaat. [:D] Se na se, posti mala nostalgija za Makedonija, no ne za Makedonija kako ureduvanje, tuku za napateniot narod i mojata familija! Ne za drzhavata na koja mnogu i dadov a nishto ne mi dade za vozvrat! Protivpropaganda... umno. [:)] Nema potreba da kazham deka se slagam so se sho imash napishano, toa mnogu odamna ti go imam kazhano. [:)] p.s. Jas koga polemiziram, polemiziram i se drzham do temata so fakti... ne se sluzham so izjavi od tipot na: ako ne prestanesh da me gonish na forum ke go impliciram tvojot privaten zhivot. [:)]
Thief Исправка: АКо не престанеш да лажеш, тогаш ќе иснесам докази и за други лажги! [;)] И НИКОГАШ не сум рекол, дека сум бил во Бугарија! Има мала закачка околу овие твои и мои изјави. ДА повторам да ти стане јасно не сум бил во БУГАРИЈА и не сум бил за време на кризата во Тетово! Анализирај ги овие реченици, ќе ти стане троа појасно малку... А, за останувањето, сети се кому што си рекла, нема потреба да те потсетувам јас, нели?!
OooOo
quote:
Originally posted by Thief
Пишав на еден друг форум: „Секогаш кога моите ставови нрема да се согласуваат со вашите, имате право да се повикувате на моите години!“ [;)]
Koga eden kje se povika na tvoite godini, ne e strashno, no koga nekolku dushi kje ti kazhat deka letash, prifati go toa, ne skokaj ushte povekje.
Strelec Thief, пак што бе дете ако си бил во Бугарија!? Си сакал да одиш, си отишол... Тоа си е твое лично право... а овој ОооОо ти љубоморит (бугарки, ти реков, ми рече) и затоа така ти зборит!:)
fio
quote:
Originally posted by protivpropaganda За жал сеуште постојат такви како Thief кои сметаат дека иселените Македонци не се веќе Македонци и се директно насочени против нив.
Никој не го рече тоа [:)] Меѓутоа, неможе мене некој иселеник да ми кажува дека повеќе ја сака Македонија или повеќе допринесува за Македонија од мене. (зборувам генерално за релација локален-иселеник) Иселениците сигурно не се насочени против својот народ, но исто така ништо не прават за својот народ. Секоја чест на фраерот од Калифорнија (и сличните нему), некој си генетичар ко што разбрав, кој успеал да се избори да помине резолуцијата за Македонија. Впрочем, убаво ви кажа малиот, имате право да МОЛЧИТЕ и ништо повеќе, организирајте некоја конвенција и забавувајте се!
Strelec
quote:
Originally posted by fio
Иселениците сигурно не се насочени против својот народ, но исто така ништо не прават за својот народ.
А што ТИ направи за Македонија!? Откако те следам на форумов, само плукаш по се’ што е македонско! Ајде разувери ме и од твоите преку 4000 постови квотирај нешто во кое што може да се препознае љубов или симпатија кон Македонија! Племенска заедница! Ваму во Канада постојат илјадници индијански резервати, ама не ќе беше лошо и во Македонија да имаше еден... ќе можеше да си се приберат таму фиовците и сите други што мислат дека можат сами (како во афричко племе) да живеат! Ех!
fio
quote:
Originally posted by melpomena
Makedonskata dijaspora kje ima pravo da zboruva koga kje izgradi Makedonsko lobi ednakvo jako na Grchkoto!
Не, како албанското, и ќе собира пари како албанците и ќе подмитува како албанците. Е тогаш ќе има право не само да зборува, туку и да наредува.
fio
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA Ne be brat, sum pishuval, sum prakjal, sum pomagal, sum kukal i organiziral i za shto? Za tie voshkarite shto se na chelo na Makedonija da ja rasprodavaat kako shto sakaat. Ich ne mu se sekiram, shto sakaat toa neka pravat.
За народот, не за вошкарите
OooOo
quote:
Originally posted by fio
Никој не го рече тоа [:)] Меѓутоа, неможе мене некој иселеник да ми кажува дека повеќе ја сака Македонија или повеќе допринесува за Македонија од мене. (зборувам генерално за релација локален-иселеник)
Zavisi kako gi gledash rabotite. Daj konkreten primer shto si napravil TI za Makedonija, a jas kje ti dadam primer na iselenici shto napravile neshto za Makedonija.
quote:
Иселениците сигурно не се насочени против својот народ, но исто така ништо не прават за својот народ. Секоја чест на фраерот од Калифорнија (и сличните нему), некој си генетичар ко што разбрав, кој успеал да се избори да помине резолуцијата за Македонија.
Koga pcuesh po iselenicite, pcuesh i po nego. Ti za nego nemashe slushnato ni pred toa, a ni sega neznaesh nishto za nego. Znachi mlatenje slama.
quote:
Впрочем, убаво ви кажа малиот, имате право да МОЛЧИТЕ и ништо повеќе, организирајте некоја конвенција и забавувајте се!
Dobro. Kje molchime, samo kazhi mu i na toj fraerot u California da ja povleche rezolucijata i da pochne da molchi.
Strelec ОооОо, многу убави работи му кажа... ама за жал нема тој капацитет за да те разбере што му зборуваш!:)
fio
quote:
Originally posted by OooOo
[quote]Originally posted by fio
Никој не го рече тоа [:)] Меѓутоа, неможе мене некој иселеник да ми кажува дека повеќе ја сака Македонија или повеќе допринесува за Македонија од мене. (зборувам генерално за релација локален-иселеник)
Zavisi kako gi gledash rabotite. Daj konkreten primer shto si napravil TI za Makedonija, a jas kje ti dadam primer na iselenici shto napravile neshto za Makedonija. [quote] Сега ќе се докажуваме кој е поголем Македонец? :-) Види, јас тука живеам, работам, трошам пари, плаќам данок. Ти допринесуваш за економскиот развиток на Канада со тоа што плаќаш данок таму, а не тука :-) Значи јас секој ден правам нешто за Македонија, макар и симболично да е, а ти? А да, основаш фирма за емиграција, да им помогнеш на Македонците да ја напуштат Македонија и со тоа да допринесат кон нејзиниот развој ;-)
Strelec
quote:
Originally posted by fio
Види, јас тука живеам, работам, трошам пари
Аха... трошиш пари! Е стварно си правел нешто за Македонија!:))) А за што ги трошиш парите? За Македонија или мевот свој?
OooOo
quote:
Originally posted by fio
Сега ќе се докажуваме кој е поголем Македонец? :-)
Ne ni planiram da dokazhuvam, ti postaviv prashanja shto ne gi odgovori i pochna so niski udarci po privaten zhivot, ali nema veze .. mozham da podnesam i toa :)
quote:
Види, јас тука живеам, работам, трошам пари, плаќам данок. Ти допринесуваш за економскиот развиток на Канада со тоа што плаќаш данок таму, а не тука :-) Значи јас секој ден правам нешто за Македонија, макар и симболично да е, а ти?
Ajde ako ideme taka, jas prakjam pari u Makedonija sekoj 3 meseci povekje nego shto mozhesh ti da zarabotish za cela godina, znachi parite pak zavrshuvaat u Makedonija :)
quote:
А да, основаш фирма за емиграција, да им помогнеш на Македонците да ја напуштат Македонија и со тоа да допринесат кон нејзиниот развој ;-)
Ti li si toj Filip shto prashuvashe kako da imigrirash za Canada preku mojata firma? Podseti me, ne mi teknuva :))
Strelec Хахахха!:)))))))
Thief Mоже и јас да прашам за условите за имигрирање (само под услов и Фио да дојде со мене, а канадста делегација да не` пречека да аеродром!)?! [:D]
Ceki Pfff, dzabe da se karate koj napravi poveke za Makedonija. Samo eden ima takov so napravi nesto i se vika Ahmeti, zbog nego bevme na CNN, BBC, za nas pravea konferencii, bevme na prvite strani vo novinite.. :o) Plus i deneska ni go cuvat mirot vo drzavava. Idol na site cesni luge.
fio
quote:
Originally posted by Strelec А што ТИ направи за Македонија!? Откако те следам на форумов, само плукаш по се’ што е македонско!
Прочитај погоре. Бтњ, албанците не се Македонци, тие не се чувствуваат така, а камоли па јас да ги чувствувам така. Ги спомнувам бидејќи плукам по нив :-)
quote:
Ајде разувери ме и од твоите преку 4000 постови квотирај нешто во кое што може да се препознае љубов или симпатија кон Македонија!
Сите постови насочени против албанците :-)
quote:
Племенска заедница!
Не, Конвенција ;-)
quote:
Ваму во Канада постојат илјадници индијански резервати, ама не ќе беше лошо и во Македонија да имаше еден... ќе можеше да си се приберат таму фиовците и сите други што мислат дека можат сами (како во афричко племе) да живеат! Ех!
Вие иселениците сте ограничени како во резерват, што не останавте тука врз основа на вашето мислење дека можеме заедно да живееме? :-) [/quote]
fio
quote:
Originally posted by OooOo Ne ni planiram da dokazhuvam, ti postaviv prashanja shto ne gi odgovori i pochna so niski udarci po privaten zhivot, ali nema veze .. mozham da podnesam i toa :)
Не е низок удар, прост пример е
quote:
Ajde ako ideme taka, jas prakjam pari u Makedonija sekoj 3 meseci povekje nego shto mozhesh ti da zarabotish za cela godina, znachi parite pak zavrshuvaat u Makedonija :)
Браво за тебе, ама ти појма немаш колку јас заработувам :-) Е сеа дискутабилна е крајната дестинација на парите, може брат ти ќе ги спичка у грција ;) Јас плаќам данок тука. Данок, на државата, го полнам буџетот, ти текнува. Америчко срање од филмови, али вредело да се запамти ;)
quote:
Ti li si toj Filip shto prashuvashe kako da imigrirash za Canada preku mojata firma? Podseti me, ne mi teknuva :))
Ти реков и тогаш дека неам намера да имигрирам, туку дека ми е опција во случај да не тргнат работите кон подобро, во случајов ние локалците да ја изгубиме државава :-) После ти ќе си бидеш канаѓанец, а јас ќе треба да бирам меѓу Канада и Србија [;)]
OooOo fio, Ubavo od tebe sho pokusha da ja svrtish temata na smea i zaebancija, ali ne ti vredi. Posle takvo spushtanje glupo e da replicirash. [xx(]
Strelec
quote:
Originally posted by fio
...а јас ќе треба да бирам меѓу Канада и Србија [;)]
Одбери си ја Србија... Канада внимава кого прима и не фрлај џабе пари за апликација... веднаш ќе те проценат КАКОВ си и ќе те одбијат!:)
Thief Јас имам шанси?! [;)]
OooOo
quote:
Originally posted by Thief
Јас имам шанси?! [;)]
Ti u Bugarija :)
Strelec Ама само 12 саати!:)))
Thief Aман, доста шега со конструкциите на еден член на форумов, ќе помсилат другите дека е вистина! [:D] Би ти даблју, тоа со 12 саати е кажано во смисла дека никогаш не сум престојувал во континуитет на бугарска ериторија повеќе од 12 саата! Никогаш ви животов... Туку, сериозно, какви ми се шансите да избегам натаму?! [:D]
TAJCI74 quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by Thief Туку, сериозно, какви ми се шансите да избегам натаму?! -------------------------------------------------------------------------------- Plati kaj Strelec i ke imas mnogu golemi sansi ama ko ke dojdis tuka ke MOLCIS i ti[;)]
OooOo
quote:
Originally posted by Thief
Aман, доста шега со конструкциите на еден член на форумов, ќе помсилат другите дека е вистина! [:D] Би ти даблју, тоа со 12 саати е кажано во смисла дека никогаш не сум престојувал во континуитет на бугарска ериторија повеќе од 12 саата! Никогаш ви животов... Туку, сериозно, какви ми се шансите да избегам натаму?! [:D]
Ako si ispod 21 godina, Strelec mozhe da te posvoi :)) Toa e najlesen nachin ... upsss Strelec da ne ti napraiv problem? [:D]
TAJCI74 ako nemoze Strelec jas ke go prisvojam kaj 2 maski use edno [;)]
Strelec
quote:
Originally posted by OooOo
Ako si ispod 21 godina, Strelec mozhe da te posvoi :))
Не е ваљда стварно под 21!? А Thief... си?:)
Thief A, ако се оженам, на пример, со некоја женска личност од стрелчовото семејство, можам по тој основ да емигрирам?! [;)]
Pina
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by fio
...а јас ќе треба да бирам меѓу Канада и Србија [;)]
Одбери си ја Србија... Канада внимава кого прима и не фрлај џабе пари за апликација... веднаш ќе те проценат КАКОВ си и ќе те одбијат!:)
Kanada vnimava kogo prima? Ti mora da se sheguvash.
OooOo
quote:
Originally posted by Thief
A, ако се оженам, на пример, со некоја женска личност од стрелчовото семејство, можам по тој основ да емигрирам?! [;)]
Kolku sho znam Strelec nema Bugarki u familija [:D]
Ceki Pak izbegavte od temava, ne malu nego mnogu. Zasto? So bese veke tema, a da teritorijalna podelba ...
fio Затоа што немаат што да кажат за територијалната поделба, шо им е гајле, не се локалци, ние ќе му ја мислиме :-)
fio
quote:
Originally posted by TAJCI74 Plati kaj Strelec i ke imas mnogu golemi sansi ama ko ke dojdis tuka ke MOLCIS i ti[;)]
Што му е друга работа како иселеник!? ;-)
Strelec Абе тој ќе дојде и ќе молчи... а ти не можеш ни да дојдеш!:)))
fio
quote:
Originally posted by Strelec
Абе тој ќе дојде и ќе молчи... а ти не можеш ни да дојдеш!:)))
:-))))))) не ме примаат никаде бе :-))))))
OooOo
quote:
Originally posted by fio
Затоа што немаат што да кажат за територијалната поделба, шо им е гајле, не се локалци, ние ќе му ја мислиме :-)
Stanuvash prost od shto vodish inat. Site nie (ne-lokalci spored tebe) shto sme tuka na forumov do vchera sme bile vo Makedonija. Ne sme nadvor 40 ili 50 godini pa da neznaeme sho i kako e vo Makedonija. Ne se dopishuvame so gulabi vishe ili da prakjame pisma so brod kako shto pravela starata imigracija, ti teknuva? Ima internet, ima kaj da prochitash vesti, ima forumi, toa shto ti go gleash na A1 vesti, toa go gleam i jas, razlikata e shto posle tie vesti ti gleash Shpanski serii, a jas ne [:D] I ne vodi inat, koga i sam znaesh deka ne si u pravo.
TAJCI74 quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by fio Што му е друга работа како иселеник!? ;-) -------------------------------------------------------------------------------- abe fio fio ela ke vidis pa ke prajme muabeti ke vidam kolku ke MOLCIS i ti[:)][;)]
TAJCI74 quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by OooOo Stanuvash prost od shto vodish inat. Site nie (ne-lokalci spored tebe) shto sme tuka na forumov do vchera sme bile vo Makedonija. Ne sme nadvor 40 ili 50 godini pa da neznaeme sho i kako e vo Makedonija. Ne se dopishuvame so gulabi vishe ili da prakjame pisma so brod kako shto pravela starata imigracija, ti teknuva? Ima internet, ima kaj da prochitash vesti, ima forumi, toa shto ti go gleash na A1 vesti, toa go gleam i jas, razlikata e shto posle tie vesti ti gleash Shpanski serii, a jas ne I ne vodi inat, koga i sam znaesh deka ne si u pravo. ---------------------------------------------------------------------------- e za ova OooOo nemam zbor alal da ti e kazimu na covecite ednas da razberat[;)]
StormAngel Shok mi bejbe.[^]
Strelec
quote:
Originally posted by Pina
quote:
Originally posted by Strelec
Одбери си ја Србија... Канада внимава кого прима и не фрлај џабе пари за апликација... веднаш ќе те проценат КАКОВ си и ќе те одбијат!:)
Kanada vnimava kogo prima? Ti mora da se sheguvash.
Pina, ти не го знаеш fio... онака, ептен апла за непримање е типот...:)
fio Сквик, не водам јас инат, вие го тупите, според мене, све што е во моментов у влада и сите што ќе гласаат за територијалната поделба треба да идат на бесилка. Стрелец, :-))))))))))))))))))))))))) толку. Убаво ми доаѓа од сабајле :-)))))))))))))))))))))))))
Strelec Гледаш Pina? Овој ниту на интервју, ниту на лекарски може да помине...
TAJCI74 loooooooooooooooollll[:)] svasta[;)]
Pina
quote:
Thief, Што друго ќе ти каже болшевик? Да не има некој кој очекува болшевик нешто паметно да каже? Дете ај... Уште си мало да правиш возрасни муабети. Умно си и бистро, ама тоа не е доволно! Оди искуси го животот па потоа дојди. Оди одмори се троа. За жал сеуште постојат такви како Thief кои сметаат дека иселените Македонци не се веќе Македонци и се директно насочени против нив. Потеклото на таквото мнение е од СФРЈ кога се сметаше Македонскиот „национализам“ како непријател на пролетеријатот. Дијаспората тогаш беше окфалификувана како надворешен непријател бидејки повеќе си ја сакаа Македонија отколку Југославија. Повеќе се сметаа како Македонци отколку како пролетери, односно Југословени. Иселените Македонци живеат побезбеден, поудобен и послободен живот, а тоа поттикнува љубомора и завист кај одредени поединци во татковината затоа што тие не можат така да живеат. Помешај го последново со југословенското перење на умот и добиваш антагонизам во едно национално ткиво.
Pa sega i ti generalizirash. Eve jas na primer ochekuvam i Bolshevik da kazhe neshto pametno, onaka bez predrasudi. Jas mislam deka za vreme na YU, Makedonskiot "nacionalizam" ne se smetashe kako neprijatel, kako neprijateli se smetaa poedinci shto sakaa da se meshaat vo politika i se zanesuvaa so obedinuvanje na Makedonija, osloboduvanje od komunistichkiot rezhim i sl. Shto se odnesuva do Yugo-perenje na umot, nishto i od toa. Da recheme za 40 godishno perenje na umot, na krajot na kraishtata, vo R. Makedonija imashe mozhebi 2-3% naselenie shto se izjasnuvaa kako Jugosloveni, i istite nemaa ama bash nikakvi privilegii kolku shto mi e poznato. Sepak za seto toa vreme, koga patuvavme vo Grcija, vo onie formulari za viza, i onie kartoni shto gi ispolnuvavme za vlez vo Grcija bevme primorani da se izjasnuvame kako Jugosloveni. E sega ako ova beshe "mrachen" dogovor na Grcija i Srbo-komunistite za negiranje na Makedonskiot identitet, togash toa e "drugo dvajse". A vo pravo si deka ima poedinci so izvesna doza na zavist, za toa deka nie preku okeanot zhiveeme poslobodno, poubavo, itn, ama koga ke vidat kako crnchime zadolzheni so "morgichi" isplatlivi za edno 20-tina godini, veruvam deka mislat poinaku.
TAJCI74 Pina Shock me baby [:)] znam ko ke odeme mk vaka ne gledaat $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ nisto poveke[;)]
HaCkEr` au TAJCI74 mislish deka se e vo dolarite.. mozebi te gledam kako Zelena karta...
Pina
quote:
Originally posted by TAJCI74
Pina Shock me baby [:)] znam ko ke odeme mk vaka ne gledaat $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ nisto poveke[;)]
I koga ke im kazhesh deka samo za danok na imot/kukja i osiguruvanje za avtomobil godishno plakjame ednogodishna Makedonska zarabotuvachka, i toa e just a beginning na troshocite... Sepak imame povisok zhivoten standard ama ne e kako se gleda na prv pogled de. Toa mi e zborot.
TAJCI74 znam pina [;)] a HaCkEr` podobro ko zelena karta nego dolar ahahaha [:)][;)]
HaCkEr` da be bejb.. taka te gledam:) samo ushte zelenata karta da ja pratish:p
protivpropaganda Thief, Овие два денаме испровоциравте да напишам повеќе постови, отколку што имав напишано целата прва година кога бев член на на овој форум, а бев помалку активен... Но, тоа е малку важно, поважно е нешто друго! Твојата „дада“ ја знам мошне добро, па затоа и и` забележав дека баш и нема легитимитет и, народски кажано, образ, мене да ме обвинива за нешто што НЕ СУМ ГО НАПРАВИЛ. Oткако го препрочитав првиот пост на Златото на бато, односно Whitebaby, не видов дека конкретно тебе те спомнува за нешто, ама затоа видов дека ти си се нашол себеси во текстот. Воопшто не навлегувам во тоа колку се познаваш со кого, ама навлегувам во тоа што обвинуваш, односно напаѓаш за да се одбраниш. Без да размислиш, а го можеш тоа, ти фрлаш дрва и камења по секого кој мисли поинаку од тебе. За тебе тој кој има желби за подобар живот, кои се апсолутно човечни желби, наместо некакви си квази, непотврдени џоа идеали за жртвување на себеси, односно лажната скромност и навидум аскетство на комунистот кој сака дури и Господ да го учи што е тоа добрина. Од друга страна пак, самиот ѓавол мора да размисли како да се појави пред таквиот, сличен на тебе. На многу лоша страна се развиваш, дете!!! Не знам за твоите, ама моите предци биле левичари... Еден прадедо ми погинал бранејќи го Скопје, а идеите на Гоце и на АСНОМ се левичарски (социјална правда како основен движечки мотив во нивните програми). Ако ти знаеш, суштински, што е „социјална правда“ или пак „еднакви можности“, односно ако знаеш да правиш разлика помеѓу тие две општествени појави јас, онака Скопски кажано, ќе си го сечам на чипови!!! Еднаш ти кажав, еве ќе ти повторам, едно е терминолошки да се изјаснуваш за сопствените ставови, сосема друга работа е како се однесуваш. Не ме фрустрира како живее нашето иселеништво... Зарем по милијардити пат да кажувам како сум можел сега да бидам таму и да живеам многу подобро од 90% од нив. Но, да нагласам, не сум сакал „преку леба погача“ и доволно ми било ова што го имам, комбинирано со тоа што сум „свој на свето“. Ти се чудам на акалот сутен, млад, ама сеутен. Ти јадеш погача тука во Македонија, се подразбира дека нема да побараш да заработуваш леб на друго место. Патем, исфрустриран си! Верувај во тоа! Твоето однесување го покажува тоа, а не тоа што го зборуваш/ пишуваш. Ова со шизофрнијата да до сфатам како комплимент дека сум натпросечно интелгинетен?! [:D] Пишав на еден друг форум: „Секогаш кога моите ставови нрема да се согласуваат со вашите, имате право да се повикувате на моите години!“ [;)] 1. Многу е тенка линијата која ја одделува надпросечната интелегенција од шизофренијата!!! Тука мора посебно да внимаваш!!! 2. Човековата интелегенција е најмоќната сила на планетава. Со поседување на сила доаѓа и огромна одговорност. Без одговорност таа се сведува на хаотична состојба на безумие. Научи да ја контролираш таа сила пред таа да завладее со тебе. Твојот одговор само те оквалификува под точка 2. Овие две точки беа и се само доблесно дадени совети од моја страна (знаеш што е доблест?) каде што ќе можеш да ја развиваш својата способност во човечен правец. Суетен си, следно на ред ќе ти биде лажно вреднување на себеси. Потоа... нема да се разликуваш многу од исфрустрираните наши општествени авторитети по кои, гледам, дека и ти плукаш. Моето љубопитство ќе побара да го информираш (макар и преку ПП) за тоа од каде е „нарачана“ и „добиена“ таа информација и зошто баш за неа си се интересирал... Твоето љубопитство/суетност ќе го/ја задоволам со тоа што ќе ти кажам дека не постои Македонец за кој не можам да добијам информации, нарочно ако се истакнува на некој начин. Штета што си премногу млад/зелен и погрешно насочен, односно суетно се држиш до филозофии за кои знам дека не се од суштински карактер туку само од емотивен аспект ги држиш во себе. Ќе беше одличен општествен авторитет. Штета што ги погази сите пофални зборови со кои беше оквалификуван.
protivpropaganda
quote:
Originally posted by HaCkEr`
da be bejb.. taka te gledam:) samo ushte zelenata karta da ja pratish:p
Уште еден левичар кои и г`с ќе даде само да отиде да биде експлоатиран во трулиот запад.[:D] Извини HaCkEr`, не можев да го издржам искушението! Ништо лично, само мала злочеста шега.[;)]
TAJCI74 loooooooooooooooollllllllll ahahaha protivpropaganda kolku si zlobno[;)][:)] HaCkEr`sea sigurno se popismane za zelenata karta[:)]
HaCkEr`
quote:
Originally posted by protivpropaganda
quote:
Originally posted by HaCkEr`
da be bejb.. taka te gledam:) samo ushte zelenata karta da ja pratish:p
Уште еден левичар кои и г`с ќе даде само да отиде да биде експлоатиран во трулиот запад.[:D] Извини HaCkEr`, не можев да го издржам искушението! Ништо лично, само мала злочеста шега.[;)]
Vidi drugarche.. koe se kriesh pozadi nechie drugo ime .. a se pravish patriot i heroj na ovaa drzhava.. kako prvo jas sum posledniot shto kje ja napushti drzhavava.. mozesh slobodno da bidesh uveren vo to.. Me zabole mene q.. za Amerika ili bilo koja druga drzava.. preku barive.. Nemoj molim te da me chepkash.. teraj si ja rabotata.. a ona shto jas go rekov za zelenata karta go kazav kako shtos da se nasmeam malce.. Bidi mi pozdraven.. KOJ I DA SI[:D]
Thief Противпропаганда, пиле... Ме мрзи да цитирам („квотирам“, што би рекол мојот драг пријател Ацо), па затоиа мене мислатаќе ми тече, а ти како особено умна личност, ќе најдеш на кои делови сум ти реплцирал („илити“: одговарал). Дали твоите способности да дознаеш нешто за некого се нарекуваат „злоупотреба на службена положба и овластувања?! [:D] Дали сум суетен?! Апсолутно! И не го кријам тоа... Дали живеам на леб или погача?! Хм... зарем имаш увид и во моите банкарски швајцарски сметки?! [:D] Аман, луѓе, не претполагајте со колку јас живеам месечно и не правете рекла-кажала. Ако сте толку заинтересирани, еве, јас ќе ви кажам, ич гајле да си немате. Понатаму, повторно ќе инсистирам да ми кажеш кој бил твојот извор на информации, зашто тој кажал и некои „убави зборови за мене“, кои јас сум ги „погазил“ и сега сум „клетиот болшевик“ во твои очи. За крај: НЕ СУМ ЕМОТИВНО, ТУКУ ИДЕОЛОШКИ СЕ ДРЖАМ ДО КОМУНИСТИЧКАТА ФИЛОЗОФИЈА! (Патем, и Господ бил левичар... [;)]).
deni nekoj ednostavno nema stil [xx(]
protivpropaganda
quote:
Originally posted by TAJCI74
loooooooooooooooollllllllll ahahaha protivpropaganda kolku si zlobno[;)][:)] HaCkEr`sea sigurno se popismane za zelenata karta[:)]
TAJCI74, Па како не ти е срам? Види што направи! Ти се смееш, а HaCkEr` мене ми се лути![:(!][;)] HaCkEr`, А бе дечко не се пали како ќумбе, лето е!!![:D] Патем, никогаш не сум рекол дека сум патриот и херој на држава, за општеството наше... многумина цврсто се уверени во тоа.[8D] --a ona shto jas go rekov za zelenata karta go kazav kako shtos da se nasmeam malce..-- Тоа јас што го реков како „штос“ беше само за да се насмееме малку. Разликата е во тоа што јас отворено кажав дека е шега!!! Биди поздравен... Кој и да си[:D]
protivpropaganda Thief, Види го ти нејзе? Суетно, дрско и неблагодарно!!! Ц Ц Ц Ц[:(!] Ме потсетуваш на мене кога бев на тие години!!![:D] Разликата е само тоа што јас имав повеќе женски околу мене.[8D] повторно ќе инсистирам да ми кажеш кој бил твојот извор на информации, зашто тој кажал и некои „убави зборови за мене“, кои јас сум ги „погазил“ и сега сум „клетиот болшевик“ во твои очи. Искрено да ти кажам дека и јас се чудам зошто човеците стекнале добар впечаток за тебе.[}:)][:D] Згрешка си мали!!! Ти ме нарече десничар клет, јас досега се немам изјаснето дека си нешто слично. Што се однесува до „информаторот“... јеби га сеа. Со тие способности ќе располагаше и ти ама... Ај порасни, развивај се, па ќе видиме!!! (нели е прекрасно чувство да знаеш дека некои луѓе во твоја близина би те продале за трошка) Патем, ЕМОТИВНО се држиш до комунистичката филозофија (инает) бидејки досега се немаш изјаснето идеолошки на ниедна филозофска провокација. Некако бегаш како ѓавол од крст за да не ја спротивставиш твојата тнр. филозофија во полето на компаративноста. Уште нешто за крај. Ебате комунистот кој верува во Господ, дури и го смета за идеолошки определен.[}:)][:D][;)] Поздрав
TAJCI74 quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by protivpropaganda Ебате комунистот кој верува во Господ, дури и го смета за идеолошки определен.[}:)][:D][;)] -------------------------------------------------------------------------------------- Jas kolku sto znam komunistite neodat vcrkva[;)]
Thief Јас сум деклариран атеист и тоа „напати“ и „од мерата згора“ (да е жив Платнар, негови се овие цитати) сум го истакнувал на форумов. Сигурен сум дека Слафка ти е информаторот, но, ајде, нека биде дека е некој друг. А, кој сака нека е - ако те потсетувам на тебе на мои години (ух, ова и Фио ми го има речено! [:D]), претполагам дека се работи за комплимент! [;)] Ако те интересира нешто повеќе за мене - имам и јаху и МСН месинџер, користам и АјСиКју, па прати ми приватна порака, ќе стапиме во контакт. Можеби и ќе испиеме едно кафе низ Скопје, отсекогаш сум ја сакал зградата на Собраниео, не знам зошто! [:D] Поздрав, Б. П.С, Ајде, еве, отвори тема и идеолошки и филозофски да се надрмудруваме... за комунизмот, „подразбира се“. Подготвен сум да одговорам на сите твои прашања. [;)]
fio
quote:
Originally posted by TAJCI74
quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by protivpropaganda Ебате комунистот кој верува во Господ, дури и го смета за идеолошки определен.[}:)][:D][;)] -------------------------------------------------------------------------------------- Jas kolku sto znam komunistite neodat vcrkva[;)]
Одат бе, како не одат, глеј го Бранко & co.
protivpropaganda
quote:
Originally posted by Thief
Јас сум деклариран атеист и тоа „напати“ и „од мерата згора“ (да е жив Платнар, негови се овие цитати) сум го истакнувал на форумов. Сигурен сум дека Слафка ти е информаторот, но, ајде, нека биде дека е некој друг. А, кој сака нека е - ако те потсетувам на тебе на мои години (ух, ова и Фио ми го има речено! [:D]), претполагам дека се работи за комплимент! [;)] Ако те интересира нешто повеќе за мене - имам и јаху и МСН месинџер, користам и АјСиКју, па прати ми приватна порака, ќе стапиме во контакт. Можеби и ќе испиеме едно кафе низ Скопје, отсекогаш сум ја сакал зградата на Собраниео, не знам зошто! [:D] Поздрав, Б. П.С, Ајде, еве, отвори тема и идеолошки и филозофски да се надрмудруваме... за комунизмот, „подразбира се“. Подготвен сум да одговорам на сите твои прашања. [;)]
Thief, Јок!!! Пак си у згрешка!!! Со Слафка си праиме домајчински муабети. Ако ти не спомнеше дека ја познаваш немаше да знам. Не си троши време за да откриеш кој е „информаторот“!!! Се сејчаваш на Ајвар кога реков дека овој противпропаганда веќе не е најбитен бидејки има сеа појче такви[8D]. Е па, сеа се оште појче.[8D] Зарем не забележуваш дека се потешко им е на пол. партиите да дупат народ и други некои работи. Како и да е нивниот број ќе расте!!![:D] Патем, нема ли да ти порасне опашка од кафе?[:D] Може кафе, ама после одморите и не во Блу Кафе too much гужва, коли и то. Може у Ајриш Паб или некое друго кафуле покрај Вардар. Било каков друг инфо за тебе ќе ми дојде само лично и персонално од тебе бидејчи не користам месенџери, а и сакам сам да се уверам како стојат работите. Ако „положиш“ ќе те вратам у список.[;)] Патем да ти честитам! Си станал администратор. Само гледај да не ја злоупотребиш функцијата!!! Вие левичарите сте подложни на такви работи.[:D] Што се однесува до темата за филозофско надмудрување ќе кажам само младост пред убавина, па повели. Се гледаме.
melpomena Thief ako si piel kafe u Blue Cafe so mene, ne mora so site tramu da piesh :)
Thief Protivpropaganda, jas stvarno ne znam koj me znae tolku dobro, a te informira ili mozhebi folirash?! [;)] Mirc ili MSN?! Inaku, ne mozheme da se najdeme na kafe... Mimi, koga kje go povtorime kafeto?![:X][:X][:X] P.S. Ne sum doma, me nervira latinicava! [:(!]
protivpropaganda Thief, Protivpropaganda, jas stvarno ne znam koj me znae tolku dobro, a te informira ili mozhebi folirash?! [;)] JOK! Ich ne foliram!!! Mirc ili MSN?! Ni Mirc ni bilo kakov mesendzer. Princip e u prashanje. Inaku, ne mozheme da se najdeme na kafe... Tvoj problem, mali. Ne e moj. Koga ke se predomislish znaesh kako da me kontaktirash. Mimi, koga kje go povtorime kafeto?![:X][:X][:X] HMMMMM P.S. Ne sum doma, me nervira latinicava! [:(!] I mene me nervira latinicava.
TAJCI74 quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by fio Одат бе, како не одат, глеј го Бранко & co. ---------------------------------------------------------------------------------- [:)] izrodi se be zatoa ahahahahahahah[;)]
Thief Па, баш за контактот зборев... не знам како да те исконтактирам... ПП? Мајка ми не ме пушта со непознати, дај кажи барем малку кој ти поткажува[:D]... ај, се вртиме у круг, ја зезнавме темава... пиши ПП! [;)]
fio Администратор лигле :-)
protivpropaganda
quote:
Originally posted by fio
Администратор лигле :-)
Fio, Немој да го закачаш Thief оти ќе имаш проблеми со мене!!![:(!]
protivpropaganda
quote:
Originally posted by Thief
Па, баш за контактот зборев... не знам како да те исконтактирам... ПП? Мајка ми не ме пушта со непознати, дај кажи барем малку кој ти поткажува[:D]... ај, се вртиме у круг, ја зезнавме темава... пиши ПП! [;)]
Ај нека ни е со среќа новата ни територијална поделба. Сега е уште поотворена вратата за тнр. Руанда ефект да стапи во сила. Е па, за не дај боже: ко преживи причат че, малку странски да прозборам, де. Моето предвидување доаѓа од емпириско разгледување на ситуацијава и можам да кажам дека излезе дека кучињата лаат, а караванот си врви. За потоа да биде секое чудо за три дена. Ако Македонецот не се зафати со решавање на своите економски проблеми по принципот на индивидуалната потрага по сопствената среќа, односно приватната иницијатива, ќе стане вредно пролетерче кое ќе им заработува профит на тие на кои левичарската (колективистичката) пропаганда не се користи. Ако не се разбудиме од социјалистичкиот сон тешко нам.[V][:(!] Thief, Имаше можност да бидеш дел од една група на вредни луѓе ама ја прокоцка со твоето негативно однесување, што не значи дека вратите ти се затворени засекогаш. Ако толку лесно сум се откажувал или сум слеп при очи за да не можам да забележам квалитетни Македонци не ќе бев подобар од овие наши сегашни општествени џоа авторитети. Имај ги во предвид советите кои ти ги дадов од доблесни причини бидејки многу е полесно да не ги следиш. Ќе бидеш голем курназ, фраерчиште и пола. Само имај во вид дека се` што сјае не е злато. Изборот е твој, нели? Курназ или вистински општествен авторитет бирај! За првото веќе си на добар пат со комунистичкото ти твое, за второто... јеби га!!! Поздрав П.С. Јас од тебе нема да се откажам. Само ти можеш од себеси и од своите способности да се откажеш и неповратно да се претвориш во фрустрирано високо школувано дете во кожа на возрасно лице наместо општествен авторитет (лидер).[;)]
Thief Vredni voopshto, vredni vo opshtestvoto, vredni kaj tebe, vredi...? Kade i kako vredni?! Jas mislam deka ova e diskusija za PP i ti pishav... ochekuvam odgovor...
Pina
quote:
Originally posted by protivpropaganda
quote:
Originally posted by Thief
Па, баш за контактот зборев... не знам како да те исконтактирам... ПП? Мајка ми не ме пушта со непознати, дај кажи барем малку кој ти поткажува[:D]... ај, се вртиме у круг, ја зезнавме темава... пиши ПП! [;)]
Ај нека ни е со среќа новата ни територијална поделба. Сега е уште поотворена вратата за тнр. Руанда ефект да стапи во сила. Е па, за не дај боже: ко преживи причат че, малку странски да прозборам, де. Моето предвидување доаѓа од емпириско разгледување на ситуацијава и можам да кажам дека излезе дека кучињата лаат, а караванот си врви. За потоа да биде секое чудо за три дена. Ако Македонецот не се зафати со решавање на своите економски проблеми по принципот на индивидуалната потрага по сопствената среќа, односно приватната иницијатива, ќе стане вредно пролетерче кое ќе им заработува профит на тие на кои левичарската (колективистичката) пропаганда не се користи. Ако не се разбудиме од социјалистичкиот сон тешко нам.[V][:(!]
Prostete mi shto ke upadnam vo vashava diskusija, ama neshto ne mi e jasnookolu ova: levichari, desnichari, kolektivizam, individualizam... koja e vrskata na ovie kategorii (ne mi teknuva poadekvatna definicija) so teritorijalnata podelba, delkanje na nova nacija i ostanatite eksperimenti vo ovaa Balkanska laboratorija za socijalni i megjuetnichki odnosi, R. Makedonija. I ova ne mi e jasno od Pro-pro, citiram: "Ако Македонецот не се зафати со решавање на своите економски проблеми по принципот на индивидуалната потрага по сопствената среќа, односно приватната иницијатива, ќе стане вредно пролетерче кое ќе им заработува профит ....." Ova so privatna inicijativa, dali toa znachi site treba da stanat sopstvenici na privaten biznis, i ne e li sekoj onoj shto raboti za drug ,poseduva samo rabotna sila kako "sredstvo" za opstanok, vredno proleterche ili pripadnik na rabotnichkata klasa, pokulturno kazhano? Jas samo prashuvam de. Ko pita, ne skita, i jas stranski da se izrazam. Za sega imam tolku, a go zadrzhuvam pravoto i ponatamu da pobaram nekoi doobjasnuvanja.
protivpropaganda Pina Prostete mi shto ke upadnam vo vashava diskusija, ama neshto ne mi e jasnookolu ova: levichari, desnichari, kolektivizam, individualizam... koja e vrskata na ovie kategorii (ne mi teknuva poadekvatna definicija) so teritorijalnata podelba, delkanje na nova nacija i ostanatite eksperimenti vo ovaa Balkanska laboratorija za socijalni i megjuetnichki odnosi, R. Makedonija. Простено ти е од мене, чедо![;)] Еве, да се обидам да ти објаснам во кратки црти: levichari- тесно поврзани со колективистичкото управување на едно општество каде што поединци не постојат. Ти не постоиш, тој не постои, ниту јас постојам ама затоа државата или колективитетот постои со свои карактеристики како да е живо суштество, ние сме само матични броеви кои мора да се повинат на некакви колективни правила. Тие се тешки етатисти и ја повикуваат државата да решава се`, ја отфрлаат сопствената одговорност за нивните судбини, каде што забораваат да објаснат кој и како решава. „Државата“ е концепт, а човек решава. Значи некој бирократ или некој политичар поседува преголема моќ, а нели, моќта расипува, а апсолутната моќ апсолутно расипува. Ова малку повеќе ќе ти дообјасни: www.angelfire.com/ab6/protivpropaganda/psihop/vojnatazdrava.htm desnichari- Наспроти популарното мислење дека десничари се опасни радикали (левичарска пропаганда) тие всушност го застапуваат индивидуалистичкиот концепт во уредување на општеството. Значи застапуваат пазарна економија и правна држава, лична одговорност за сопствената судбина (колку те бива толку ќе имаш), доброволно здружување со други индивидуи заради остварување на своите интереси. Значи според десничарот ти си вредност сама по себе, слободен да одлучуваш за себе без притисок од страна и да дејствуваш според твои начела. Нивното гледиште на „државата“ е тоа што таа служи само за заштита на населението од разни закани. Е сеа, ова што ни се случува е токму левичарска работа. Не` пикнаа во колективи (етникуми, заедници) и решаваат судбини на луѓе кои не ни знаат дека постојат, ниту пак ги земале во вид нивните потреби, желби и способности. Создавањето на новата нација е всушност врв на колективизацијата во нашето општество. Прашале некој дали сака, дали му одговара да биде дел од некаква нова нација? НЕ, бидејки тој некој не постои, нели? Се што се случува кај нас е фактички мала група на „елити“ кои владее со сите нас, а ние сме ти како нивни овци. I ova ne mi e jasno od Pro-pro, citiram: "Ако Македонецот не се зафати со решавање на своите економски проблеми по принципот на индивидуалната потрага по сопствената среќа, односно приватната иницијатива, ќе стане вредно пролетерче кое ќе им заработува профит ....." Ova so privatna inicijativa, dali toa znachi site treba da stanat sopstvenici na privaten biznis, i ne e li sekoj onoj shto raboti za drug ,poseduva samo rabotna sila kako "sredstvo" za opstanok, vredno proleterche ili pripadnik na rabotnichkata klasa, pokulturno kazhano? Jas samo prashuvam de. Ko pita, ne skita, i jas stranski da se izrazam. Прашувај де. Нема ништо лошо во тоа. Тука сме за праење муабети, нели? Во колективистичко уредување е како што го постави прашањето. Во индивидуалистичкото уредување колку ти е вреден г`зот толку ќе имаш. Ако сакаш повеќе слободно време и помалку ризици тогаш твоја одлука е да заработуваш помалку. Значи станува збор за слободно носење на одлука во зависност од тоа како сакаш да го живееш својот живот. Не си пролетерче туку учесник во пазарот. Некои во слободниот пазар се учесници со труд, некои се со средства за производство, ама секој е слободен да одлучи како и кога ќе учествува. Девијации постојат нормално, нели? Се` што е од човек створено е несовршено. Барањето на совршенство е заблуда и што е уште поопасно, неостварлива утопија. Е сеа, ако не знаеш ни буква да напишеш, мрзливо нејкеш со прст да мрднеш, преплашено и безризично скриен на троседот пред телевизорот лежиш, а сакаш да бидеш имотен и повикуваш некоја држава да ти даде да јадеш, да возиш уба`а кола, да живееш во убава куќа и да имаш пари за трошење тогаш ти бараш еднаква распределба (социјална правда[xx(]) на нееднакво заработен имот. Всушност даваш можност некому (бирократ)легално да краде некој кој има за тебе да ти дава. Што се однесува до позицијата на вредното Македонско пролетерче само ќе ти кажам дека многумина и тука на форумот имаат полна муцка со решенија како тоа треба некој да ја реши невработеноста. Преку тоа што некој треба да почне со зголемувањето на вработувањето кај нас. Никако не кажуваат кој тоа треба да вработува![xx(] Многумина, исто така, нејќат сеуште да чујат за приватна иницијатива. Залегнати во нивните троседи бараат, инсистираат да имаат, да им биде дадено, а нели, со тоа само му даваат некому преголема моќ (политичарите). Така се создаде кај нас колективистичко уредување кое по својата природа е неефикасно, непродуктивно и многу ранливо општествено уредување бидејки мала група носи решенија за сите. Фати ја за гуша (поткупи ја) таа мала група и цело општество е во твои раце. Шипците од друга страна се зафаќаат за приватни бизниси, заработуваат и се збогатуваат. Не чекаат некој да им даде. Се помагаат меѓусебно заради заеднички интереси (економски и други) кои не се секогаш во наш интерес. Во основа ова не е лоша работа, чесниот албанец го сака истото тоа што го сака чесниот Македонец. Нечесните од друга страна... Кога во едно општество ќе имаш една групација која е поимотна од друга тогаш имаш плодна почва за одгледување на најгнасните работи кои може човекот да ги прави. Za sega imam tolku, a go zadrzhuvam pravoto i ponatamu da pobaram nekoi doobjasnuvanja. Јас сум „десничар клет“ според Thief. Според мојата филозофија ти си слободна индивидуа која го поседува неотуѓивото право на слобода, односно во овој случај, според мене, ти си апсолутно слободен да прашуваш, потпрашуваш, коментираш, критикуваш и да даваш свои мислења без никаква принуда или реперкусии.[:0] ЕЕИИИЈЈЈ ама сум клет.[:D] Сериозно кажано, бидејки не е комплетно објаснувањето оти имет ептен вери мач многу за зборуење ако има нешто нејасно слободно питувај си. Нема да ти се лута, ле![;)]