Sobrani 150000 potpisi...Airlija
Sobrani 150000 potpisi...Airlija
kopacot Konecno ojme na referendum.....ako ne uspejte ova....nek se pukat ednas za sekogas... [:D] Собрани потребните 150.000 потписи за распишување референдум Скопје, 19 август (МИА) - Потребниот цензус од 150.000 потписи за распишување референдум за неменување на територијалната организација е обезбеден, соопшти Блокот политички партии, граѓански здруженија и поединци што ја поддржуваат Иницијативата на Светскиот македонски конгрес за одржување референдум. Заклучно со вчерашниот ден се собрани 146.600 потписи, а според динаминаката со која се собираат потребните 150.000 потписи денеска се веќе обезбедени, рече Павле Трајанов, лидерот на Демократскиот сојуз апелирајќи до оние граѓани кои не се потпишале да ја поддржат оваа иницијатива. "Ова не е победа на која било политичка партија, туку победа на граѓаните и нема никој да собира поени од оваа граѓанска иницијатива", истакна Трајанов. Потребно е да собереме најмалку 200.000 потписи, рече Стојан Андов лидер на ЛПМ, имајќи го предвид, како што истакна, фактот што Владата немаше големо расположение за оваа иницијатива и оти е можно оспорување на некои од потписите. Според него одговорноста за регуларноста на собраните потписи е на Министерството за правда. "Во насока на потребата од собирање поголем број потписи од предвидените, е и обезбедувањето поубедлива и поцврста бројка за поддршка на иницијативата", рече Андов. Претставниците на Блокот сметаат дека најавените локални избори не можат да се одржат во предвидениот рок и оти најразумно решение е кога ќе се одлучува за распишување референдум да биде донесена одлука и за одложување на локалните избори. На референдумот кој според постојните законски решенија би требало да се одржи на крајот на октомври или почетокот на ноември, Блокот партии, граѓански здруженија и поединци очекуваат еден милион гласови. Рокот за собирање потписи завршува в понеделник, по што депонираните потписи во одредените подрачни единици и месни канцеларии на Министерството за правда ќе му бидат предадени на претседателот на Собранието на Република Македонија. Собранието во рок од 30 дена треба да донесе одлука за распишување референдум што треба да се одржи најдоцна 90 дена од денот на донесување на одлуката за негово распишување, но не порано од 60 дена. [url]http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/Politika/284348/index.html[/url]
IvanC Za sekoj uspeh potrebni se: 1. Zelba 2. Plan 3. Realizacija na toj plan Nie sme se uste na priovt stepen. Se nema plan sto ponatamu, nitu se razgleduvaat opciite sto toj plan moze da go poremeti i kako tie mozni idni problemi ke se zavrsat. Posto se se bazira na nasata zelba, tuka se ke se zavrsi. Cim ne se planira i raboti na toa takvi i rezultatite ke bidat. Jas bi sakal referedumot da uspee, no i da se vidi uste ednaska deka toa ne e dovolno, deka za uspeh e potrebno da si ja zavrsis domasnata zadaca prvo.
RedAlert Dobiena e bitkata!Sega treba da ja dobieme i "vojnata" protiv ovoj zakon so koj se menuva od koren likot na Makedonija samo i samo za da se zadovolat necii etnicki pretenzii.Znaci i pokraj site zakani,pritisoci i "gubenja" na potpisi stignavme do brojkata od 150.000 .Posebno mi e milo sto spored anketite 90% od Makedoncite go poddrzuvaat referendumot pa zatoa i se nadevam na uspesnost na referendumot iako brojkata e golema veruvam vo makedonskiot narod,veruvam deka ke se izdigne nad politikata i po vtor pat posle 91 godina referendumot ke go iskaze svoeto mislenje!
IvanC Ne sakam mnogu da se mesham nitu pak da se karam na forumot a uste pomalce da bidam razbran kako negativec. . Dve raboti sakam da kazam. Prvo - dobro e sto se sobrani podpisite, bar kazuva deka ne sme totalno nezainteresiran narod. No vtoro , povazno shto sakam da kazam e - eve sega na forumot sekoj ako moze da kaze svoj prognozi za rezultatite na sobranite podpisi te neka stoi crno na belo. Jas prv ke se izjasnam - nema nisto od ova da bide i rabotata pak ke se skrsi preku nas grb, od prosta pricina sto pricinite koj dovedoa do teritorijalnata podelba ne se odkloneti i na niv ne se raboti a definitivno nema da se odklonat samo so zelba na narodot. Moze ova da go elaboriram poveke. Koj se vasite prognozi?
RedAlert Jas veruvam deka ke uspee i ke uspee.Gledajki go raspolozenieto na narodot veruvam vo toa.A sto se odnesuva do toa deka postoele nekoi pricini da dojde do ovaa teritorijalna podelba ne znam sto sakas da kazes?Ova bese nametnato od DUI i od nikoj drug duri i DPA se najde vo nebrano koga samo kako politicki trik povikuvase za dvojazicno Skopje a DUI i SDSM izdejstvuvaa kicevo-albansko,struga-albanska i Skopje dvojazicno.Se raboti za nekoj taen dogovor megu SDSM i DUI no nema da uspee ako bideme obedineti.
IvanC
quote:
Originally posted by RedAlert
Jas veruvam deka ke uspee i ke uspee.Gledajki go raspolozenieto na narodot veruvam vo toa.A sto se odnesuva do toa deka postoele nekoi pricini da dojde do ovaa teritorijalna podelba ne znam sto sakas da kazes?Ova bese nametnato od DUI i od nikoj drug duri i DPA se najde vo nebrano koga samo kako politicki trik povikuvase za dvojazicno Skopje a DUI i SDSM izdejstvuvaa kicevo-albansko,struga-albanska i Skopje dvojazicno.Se raboti za nekoj taen dogovor megu SDSM i DUI no nema da uspee ako bideme obedineti.
OK, zosto bese nametnato od DUI i kako DUI uspea da nametne toa sto tie sakaa?
RedAlert Pretpostavuvam so uslugi sto gi dale na SDSM i del so zakani.No so ogled na zestokoto branenje na zakonot od strana na funkcionerite na SDSM poveke prvoto.
IvanC
quote:
Originally posted by RedAlert
Pretpostavuvam so uslugi sto gi dale na SDSM i del so zakani.No so ogled na zestokoto branenje na zakonot od strana na funkcionerite na SDSM poveke prvoto.
Pa dobro, duri i da e taa pricinata koja sto ja tvrdis (zapomni so VMRO isto bese, podpis na ramovniot dogovor od Ljupco stoi se uste) da li e taa pricina odstraneta? Pak parlamentot treba da izglasa promena na zakonot.
RedAlert Pa nie - narodot ne sme zaloznici na zdelkite megu Ljubco i Albancite ili megu Branko i Albancite.Niv nikoj ne im dal pravo na toa,a sega ke go cujat toa preku referendumot ova ke bide poraka za site tie sto se pazarat so nesto sto ne e nivno.Taka ke bide ili ke ima pak vojna.Ne se borele Makedoncite so vekovi za drzava za denes nekoj da gi shitka kako saka.
RedAlert I eve sega koga imame moznost da ja iskazeme nasata volja preku referendum povtorno nekoj prasuva:a sto ke se sluci ponataka kako ke reagira "drugata strana"?Do sega molcevme,a Makedonija kako sto gledame se poveke zalicuva za federacija.Prasanje na vreme e koga toa ke se oficijalizira.Zatoa mislam deka treba da bide uspesen ovoj referendum.Da im gi pomatime smetkite na tie sto ja krojat sudbinata na Makedonija daleku od narodot.Da slusnat ednas deka i Makedoncite imaat svoi zelbi i svoi prava vo kakva drzava sakat da ziveat.Ali Ahmeti i negovata ONA ne razmisluvaa kakov vpecatok ke ostavat kaj Makedoncite koga ubivaa nasi vojnici i policajci, pa eve i sega ne se grizat kakvi reakcii ke ima od zakonot za teritorijalna organizacija kaj Makedoncite od Struga,Kicevo,Skopje a i niz cela Makedonija.Zosto sekogas nie treba da razmisluvame i za drugite?Nie imame zelbi i prava i mislam deka smeeme da gi ostvarime i da gi imame i nema sila koja ke natera da gi smenime.
IvanC Ne nikoj ne prasuva deka za drug treba da mislime. Jas svoeto go kazav, ke vidime kako ke zavrsi. Ti svoeto go kaza i ke vidime kako ke se zavrsi. Po mene, da izleze narodot na ulica ne e dovolno, vprocem ene Srbine se krenaa so oruzje vo Hrvatska i Bosna pa pak se izgubija, no kako sto kazav nemam namera da se raspravam. Megjunarodnata zaednica e eden od klucnite igraci bez cie odobruvanje nemoze da pomine nisto. I se sto dosega i se ima sluceno na Makedonija e so nejzina golema uloga. Da tie nas ne podrzuvaa a ne DUI nemase da se sluci 2001 godina. Dosega iljada pati se uverivme deka kaj niv pravda nema, nikakvi referendumi ne gi interesiraat. No toa e druga tema. Ajde ke vidime kako ke se zavrsi se ova. Mene ke mi bide drago ednaska se da odi kako sto treba, narodot na referendum se izjasni i nema ponatamu nisto drugo, negovata volja se sproveduva bez nikakvi problemi i nikoj nisto ne kazuva od strana i site zadovolni na kraj.
RedAlert Ne kaza dali ke glasas?:).Megunarodnata zaednica e vazen faktor no ne i najvazen.Dali 1991 godina dobivme drzava zatoa sto ne sakase megunarodnata zaednica ili zatoa sto jasno ja izrazivme svojata volja da si imame drzava?Site nasi sosedi bea na gotovs da si zemat delce od nas ama protiv voljata na narodot ne se moze.Jas sum uveren deka ako bide uspesen referendumot toa ke znaci presvrt vo makedonskata istorija se razbira povolen za nas,bidejki javno ke kazeme kade i kako sakame da ziveeme.Dodeka molcime ke se slucuvaat vakvi raboti.Da molcea Albancite nemase da najdat sojuznici koga pocnaa da se bunat si najdoa poddrska a nie dodeka molcime nema da dobieme nisto.Ne sporeduvaj srbite vo hrvatska i bosna so nas.Site tie si imaat svoja maticna drzava a nie maticna drzava druga nemame.Ne bidi naiven zatoa sto i Evropjanite i Amerikancite nema da sakaat posle se nadevam uspesno odrzaniot referendum da raste nezadovolstvoto na Makedoncite bidejki ke imaat nov problem.Znaci jas ve povikuvam site da izlezeme na referendum i da go kazeme svoeto mislenje koe ne e nitu nacionalisticko nitu nerealno tuku naprotiv e izdrzano i osnovno pravo nase e da odlucuvame vo kakva drzava i opstini ke ziveeme.
Deemer REFORMI = STAP se drugo e probano bez rezultat
Homer MakeDonski
quote:
Originally posted by Deemer
REFORMI = STAP se drugo e probano bez rezultat
[:D][:D] Стап Демократија [:D]
Homer MakeDonski дијагнозата потврдена и за ганг-рената чаре има рецептот на заверка лекот скапо платен ќе е домашни пари и домашни ресурси дампинг цените во улога на неутрала конкуренцијата од странство беспомошна, тесното грло, контрапродуктивното излез ќе бара во широчините Се собраа потребните потписи Аирлија Македонијо помислував мажи веќе нема во тебе за да те поведат Се собраа потписите аирлија Македонецу зачекоруваш право и гордо во денот што доаѓа пред нас и заеднички ќе врвиме во него и надпартијски и надсобранијски ќе го газиме машки само референдумски Хомер МакеДонски
Strelec [img]http://www.lukaroski.com/forum/applause.gif[/img]
Pina
quote:
Originally posted by RedAlert
Ne kaza dali ke glasas?:).Megunarodnata zaednica e vazen faktor no ne i najvazen.Dali 1991 godina dobivme drzava zatoa sto ne sakase megunarodnata zaednica ili zatoa sto jasno ja izrazivme svojata volja da si imame drzava?Site nasi ....
Makedonskiot narod si ima drzhava ushte od 1945, a '91 se odluchuvashe dali da ja napushti YU federacijata. Just for the record.
DJ_SHEMA Moja prognoza e ili kje ima podelba ili kje ima pak vojna.
IvanC
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Moja prognoza e ili kje ima podelba ili kje ima pak vojna.
Tocno, i jas istoto go mislam. Kako i da se zavrsi referendumot vo najdobar slucaj za nas (pozitivno, so sto narodot otvoreno kazuva deka ne se slaga so teritorijalnata podelba) ne moze da zanemarime deka cetvrtina na naselenieto, Albancite, koj so ishodot na referendumot nema da se slozat. Konflikt e neminoven, ne mora da bide voen vo pocetokot. Ama klucno prasanje e ako ima konflikt zosto ishodot bi bil podrug od onoj vo 2001 godina? Da li Makedonceto se spremi , da li rabotese da pricinite koj dovedoa da izgubime i da MZ ne prinudi na nejzina intervencija i Ohridskiot dogovor se odkloneti? Da li razbravme deka ako nemame nekoj sto ne podrzuva vojnata odnapred e izgubena? Ne, nisto ne e napraveno, i vo slucaj na konflikt MZ nema da reagira kako minatiot pat i da sozdava novi dogovori tuku ke napravi ona sto i e nejze najlesno ke ne podeli na ovoj ili onoj nacin za da nema problemi veke so Makedonija. Sekoj si go gleda svojot interes, na MZ interesot i e so nevazna i mala Makedonija da ne se bavta veke. Megjutoa , moshne e verojatno da konflikot i nema da prerasne vo voen, nema da se dozvoli verojatno. Stom rabotata stigne do parlamentot, tamu ke se izvrsi pritisok. Mislam deka ustavot ke se smeni i ovaa teritorijalna spogodba nema da bide prasanje na dogovor tuku prasanje na ustavot. Na toa MZ ke ne prinudi. Glupo e da se ocekuva deka nie so nasata pravda ke se konfrotirame so Albancite nesmetano. No, ajde ke vidime sto ke se sluci ponatamu. Po mene , do sega nisto ne rabotevme za da resenieto od idniot referendum uspesno go sprovedeme vo delo.
marko_polog Ako ima konflikt i ako povtorno MZ se dokaze kako vo 2001, onda taka i neka bide. No ne smee vo nikoj slucaj na gotovo da se dava Makedonska teritorija. Mozno e da ima vojna a ne podelba, mozno e li sekoe djubre vo Republika Makedonija sto raboti protiv interesite na drzavata i narodot ednas zasekogas da se iscisti? Bez razlika dali bile Siptari so "golemi" idei, Srbomani, Bugarasi itn.. MZ ne e problemot, problemot e VNATRESEN, gi ima mnogu so "golemi" idei.
dejan konecno........vojna? zasto? ako makedonija e demokratska i DUI e demokratska partija, pa sega zasto da ima vojna? za da zemat sto oni sakat? taka ne se resat rabotite.........
vulgaren Ako referendumot uspee i propadne teritorijalnata podelba ke propadne i Ohridskiot dogovor posto toa e edna od glavnite uslovi. Mozni e Nova Teritorijalna podelba Podelba - Federacija ili Vojna - kako epilog.
Maleshevo Познато ви е на сите дека Албанците со новиот устав кој базира на рамковниот „договор“ се издигнати во државотворен народ. Рамковниот „договор“ беше едно големо велепредавство од страна на потписниците и уништување на унитарнаста на Р. Македонија. Секаква војна од јуристичка гледна точка во такви услови носи неминовно губење на територија од државата. Доколку сакаме да не изгубиме парче од државата или пак да ја албанизираме државата во парламентот мора да се изгласа на експресен начин устав каде што јасно стои дека Р. Македонија е држава на граѓаните Македонци. Доколку е потребно за тоа референдум и тоа да го сториме. Имаме безброј пример на европски држави кои имаат таков устав. Тоа е и единствено решение за Македонија на долга стаза за да опстане како држава. Сите полноправни граѓани во Македонија треба да бидат Македонци, а доколку не се етнички т.е. по потекло Македонци услов за да го добијат тој статус е познавање на единствениот официјален јазик во државата, македонскиот и доволно време на престој во државата. Албанците во Македонија не само што се еден национално несроден народ на македонскиот туку и еден народ со нехристијанска вера. Не постои скоро никакво мешање помеѓу македонскиот и албанскиот народ. Тоа е коренот на сите проблеми. И двата народа живеат засебно, еден за друг. За Македонија да остане унитарна држава, потребен е процес на топење помеѓу двата народа, од кој би можел да излезе нова македонска нација. Но таков процес во Македонија нема , ниту ќе има. За тоа да дојде потребен е еден народ да се откаже од своите национални обележја, а тоа е на прво место јазикот, за да дојде до такво топење. Ниту една страна е спремна на таков чекор. Бидејќи Албанците нема да се откажат од идејата да живеат во држава која е истовремено и албанско национална држава, а ние Македонците не се согласуваме да живееме во албанска национална држава, разграничувањето е неминовно. Албанците ќе сакаат да добијат што поголема територија со што ниe нема да се согласиме и тоа може да предезвика војна и при проба на мирно раграничување. Доколку остане оваа ситуација што е сега, статус кво и понатака се тера по овој тертип ние ќе изгубиме понатака уште повеќе влијание во државата т.е. територија во која ќе имаме контрола. Проблемот е уште поголем за нас поради високиот наталитет на Албанците. Очигледно е дека колку време повеќе поминува толку повеќе територија т.е. општини потпаѓаат под нивна контрола. Да имавме ние Македонците побрзо растечка популација од нив ќе го зачувавме унитарниот и македонскиот карактер на државата и во услови на пострамковна Македонија и овие територијални и децнтралситички промени. Но тоа не е случајот. Да имаме грб од некоја поголема сила и во случај на нова војна и прогласување на нов македонски устав ќе ја зачуваме целата територија на Р. Македонија. А за де се случи тоа потребно е силно, храбро и национално единствено тактичко играње на македонски полтичари во светски рамки. Проблемот на македонските малцинства во соседните земји при тоа исто така мора да се постави, а при тоа е потребна силна подршка на Македонија за нив. Потребна е силна подршка од целиот македонски народ. Јас имам сомнеж во тоа, кога ги гледам последните 15 години кои изминаа. Ние немаме македонски патриоти, визионери и такви стручњаци со нарав за храбро и глобално играње во светски рамки за истуркување на македонските интереси на врв од нашите најголеми политички партии. Но треба да ни биде и јасно дека Р. Македонија и македонскиот народ имаат непријатели! Тие го оспоруваат и постоњето на македонскиот народ, а и постоењето на државата Р. Македонија со државотворен македонски народ. Да не ви ги набројуввам кои се, мислам не е потребно. Тие имаат силно лоби во некои држави, а ние таму немаме никаква шанса да ги надгласаме. Мораме да бидеме паметни и храбри, да го интернационализираме македонското прашање дека ние постоиме во неколку држави на Балканот како народ и дека без признавање на тие факти не може да има мир на Балканот. Мора да најдеме подршка од оние земји кои имаат некоја традиционолна, културна и етничка врска со нас (бидејќи сметам дека шансите ни се таму најголеми наспроти земјите со кои тоа го немаме и каде што лобито на нашите непријатели е многу јако) и да ги претставиме нашите интереси како нивни интереси.
fio Види Шема.
Belomorec Војна еден ден сигурно ќе има. Идејата за голема Албанија исто како и идејата за голема Србија е генератор на војни. Кога ќе дојде мирот ? Мирот доаѓа кога ќе ја поразите таа идеја. Таа идеја не се поразува со моронски изјави на Бучко или Бранко туку со добра организација на дипломатијата, војската, полицијата и целокупната македонска држава. Таа идеја се поразува со единство помеѓу Македонскиот народ. И да не се залажуваме. Договор донесен со сила со сила повторно ќе се промени. Алија Ахмети на голема врата промовираше убиство во име на демократијата. Коалицирање со таков начин на деморкатија те прави соучесник и предавник на националните интереси, демократијата, цивилизацијата. Инаку војна сигурно ќе има. Во моментот се местат фигурите. Следни режии. Референдум за Илирида 3. СДСМ предавство 3.
Thief Ako ne si go znaete sopstveniot narod, da vi go otvoram ochite - referendumot NEMA da uspee! Nema da ima dovolen broj izlezeni glasachi, a kje ima nad 400.000 koi kje bidat protiv teritorijalnata organizacija... P.S. Mrazam latinica! [:(]
Belomorec Не си го потценувајте сопствениот народ. Што повеќе организации, партии, поединци се вклучат во будењето на Македонскиот народот за иднината која му престои тоа се поголеми шансите за успех. 1945 е позади нас, не смее повторно да дозволиме да дојде до предавство на националните интереси и прогон на македонските патриоти. Ќе дојде денот кога ќе се бара одговорност за ситуацијата во која се наоѓа Македонија. Инаку ни престојат препознатливите шеми на старата кумровачка школа на плашење на народот со војни.
kopacot A od Kogo ke barash Odgovornost Belomorec?
Pina
quote:
Originally posted by Belomorec
Не си го потценувајте сопствениот народ. Што повеќе организации, партии, поединци се вклучат во будењето на Македонскиот народот за иднината која му престои тоа се поголеми шансите за успех. 1945 е позади нас, не смее повторно да дозволиме да дојде до предавство на националните интереси и прогон на македонските патриоти. Ќе дојде денот кога ќе се бара одговорност за ситуацијата во која се наоѓа Македонија. Инаку ни престојат препознатливите шеми на старата кумровачка школа на плашење на народот со војни.
Ne treba i ulogata na Imperijata da se potcenuva, da si bideme na chisto koj toa peche a koj seche na Balkanot ridest. Zoshto mislish deka 1945 se sluchi predavstvo na nacionalnite interesi na Makedoncite. Jas mislam deka si vo zabluda. Mene mi e mnogu dobro poznata starata Kumrovechka Shkola, ama ovie shemi na plashenje na narodot (za tebe prepoznatlivi?) so vojni se od ponovo vreme. Ona staro Kumrovechko moto: "Da zhiveeme (rabotime, planirame, gradime, itn) kako da ima 100 mir, ama da sme spremni za vojna (odbrana) kako da utre vojna ke zapochne" Dali za tebe ova e plashenje so vojna?
Фици Референдум ДА, ќе има,тоа е сигурно, и нема сомнеж дека нема да успее. Мене ме загрижува друга работа,а тоа е дека ние младите сме го загубиле осетот за конструктивна критика на работите. Незнаеме да држиме до себе си воопшто. МОжеби некој ќе се најде повреден, но нека каже барем една иницијатива што младиот македонец ја кажал и ја издржал до крај. Поделенеоста меѓу политичките табори не направи да се чувстуваме мизерно кога ќе дискутираме отворено со албанци. Вината на "оние" кои ни ја уништија младоста и надежта за подобро утре, за сигурен и среден живот, еден ден ние ќе мора да ја сносиме пред нашите деца. Албанецот знае што треба да прави,па и оној обичниот иако не се сложува со многу работи, приморан е да постапува како што му е наложено. А ние младите треба да направиме наша стратегија на дејствување, зашто колку и да се удираме во гради дека Македонија е наша не сме направиле ништо повеќе, од другите "Македонци". Мислам дека ова го напишав на право место, и дека ВИЕ ќе ме разберете, а ако сакате да ве уверам во овие факти, ќе се потрудам. Но тоа ќе го оставам за подоцна, кога лебот ќе стаса, а чорбата ќе олади. [8]
Фици Да заборавив, колку верувате во себе и во вашите способности,ќе треба да се запрашате. п.с.Ова не мора да го одговорите,само запрашајте се длабоко во себе си.[8]
Deemer Od ovoj skotski zivot beter nema...Jas vikam oti ke se pukat ama ke se pukat prvo na onie funkcioneri i direktori so ne dovedoa do prosjacki stap pa posle so site drugi koj trebat. Mi se cini oti familiite so vkupen mesecen prihod od 8.000 denari(45% se takvi vo RM, onie sto se beter se 35% od vkupnoto naselenie na RM) imaat dobra pricina da fatat po eden stap, motika, cekan, mozebi ponekoja puska ili molotov koktel i da otide do poznatite ni politicari "vizioneri" i "drzavnici" pa da im ja vidi smetkata. Sto vredat 50 voski predavnicki sto ne cicat 15 godini vo sporedba so 1.600000 takanareceni "gragani na RM" koi edvaj prezivuvaat za jadenje a ne pak za nesto poveke odnosno imaat tretman na stoka. Slicnosta e neverojatna neli. I stokata ja hranat i pojat i taa si r'mba po cel den za gazdata. Epa do koga vaka a? Los film a? Matrix?? Vi zvuci poznato? Taka ke bide se dodeka ne se naucat "nasite" funkcioneri na red i zakon. Da ne se lazeme oti preku instituciite na sistemot mozes da dobies nesto. Si treba fino ubavo da pocnat da se kinat glavi pa da se zamislat gospodata kade i kako toa nas ne vodat. Za kinenje ic ne e tesko. odis vo voen magazin, si krades 15 komada snajperi, pa fino lepo si otstreluvas sekoj mesec po eden kapitalec. Jas se kladam oti po 4-5 meseci ke ima radikalni promeni na podobro...vo sekoj slucaj... :)) A za albancive lesno e... gi vidov jas vo 2001 kolku se vojnici... navistina lesno ke bide so niv ako taka sakaat da ja igrame igrata
RedAlert Znaci povtorno doagame do onie bizarnosti demek jas sum ZA ama dzabe e i zatoa ne izleguvam.Znaci koj e ZA zadrzuvanje na postojnite granici na opstinite odnosno protiv novata teritorijalna podelba TREBA da izleze na referendumot bidejki samo taka ke go pokaze toa,koj nema da izleze ke ucestvuva vo tivkata delba na Makedonija.Sega e jasno sto ke ni se slucuva.Buckovski ne zaplasuva so vojna.Toa im e prvata igra ili vaka ke bide ili ke ima vojna.Toa veruvam nema da projde taka kaj Makedoncite.Nema nie se da goltame pod izgovor deka za se i sesto ke ima vojna.Od druga strana duri i da e taka duri i albancite da se spremni za ova da odat vo vojna sto ne mi se veruva dali nie ke potkleknuvame za se ponataka?Sakame albanec potpretsedatel ili ke ima vojna,sakame orel vo znameto ili ke ima vojna i tn.I do koga vaka?No da se vratam na osnovnoto ovie baranja za opstinite struga i kicevo da bidat so mnozinstvo albansko naselenie bea koristeni samo od politickite partii na albancite koga bea vo opozicija(toa go pravese PDP a i DPA koga bea opozicija),znaci ova e lazno baranje koga sakaa da gi vzheshtuvaat odnosite opozicionite partii na albancite a i samite ne veruvaa vo toa sto go zboruvaat a i nemase nikakvi zakani dokolku ne se ostvari toa znaci cist politicki marketing.Taka bese i sega!DPA bese prva sto demek se "borese" za dvojazicno Skopje a Struga i Kicevo so mnozinstvo ne gi ni spomnuvase,no sega ocigledno e deka makedonskata partija na vlast potklekna na albanskiot partner i mu dade SE odnosno toa na sto ne se nadevase ni navidum "radikalnata" DPA.Zatoa sega DPA kuti,nema sto da kaze bidejki nivniot radikalizam vo vrska so opstinskata organizacija ne samo sto go usvoi DUI tuku i go nadmina,i sega tie se zacudeni ne znaat sto poveke da baraat bidejki i ovie nivni baranja za dvojazicno skopje im izgledaa kako science fiction!Kakov apsurd,prasanje za koe do vcera nikoj ne obrnuvase vnimanie i na nikogo nisto ne mu falese(da potsetime vo Kicevo i vo Struga bea najretki meguetnickite konflikti vo 2001 se ziveese mirno) sega postavuva kako prasanje na vojna ili mir!Znaci nekoj nas ne pravi maloumni t.e. ne LAZE!Vtoro ke igraat na kartata na toa deka nie koi sme za referendumot sme nacionalisti ili ne znam sto.Kako e mozno opstini koisto veke se etnicki mesani,vo kojsto do vcera se ziveese mirno sega lugeto da ne mozat da se gledaat megu sebe?Mozno e so noviot zakon koj go urna i toj kakov-takov sozivot sto go imase tamu.I sega koj e nacionalist?Treto ke ne lazat so toa deka so ova se oddalecuvame od Evropa.A sto so mnozinska albanska struga i kicevo i dvojazicno skopje sme na pragot od Evropa?Taka bese so imeto pa so znameto pa so ramkovniot dogovor i pak nisto!Uste i uste lagi.I cetvrto i najmalku demokratsko ke ima zakani so otpustanja i razni pritisoci vrz lugeto sto ke izlezat na referendum a site istomislenici na SDSM ke bidat povikani da go bojkotiraat referendumot sto e uste eden dokaz za nedemokratskoto vladeenje na ovaa vlada.A samite izjavuvaat deka ke raspisele referendum i da nemalo 150.000 potpisi epa sega ne moze i vaka i taka.Ako se za referendum neka gi povikaat site da se izjasnat kako sakaat a ne da povikuvaat na bojkot!Znaci ovoj referendum MORA i KE uspee zatoa sto na narodot mu e preku glava od toa deka nekoj "od nadvor" ni ja kroel sudbinata ili deka "taka moralo" nisto ne mora ako ne sakame,koj e protiv ova neka poveli na referendum neka glasa,ako ne neka gleda kako propaga Makedonija i makedonskiot narod vo nea,i utre koga ke se iseluvame od Makedonija neka kuti neka ne se zali.
Фици Полека полека се одмоткува клопчето.И ние како млада интелигенција треба да превземеме некои работи во свои раце. Лично мене не ми се допаѓа што едноставно,сите моментално таканаречени политичари во овие моменти забораваат на факторот Меѓународна заедница. Овој фактор во блиското минато беше основниот двигател на збиднувањата во Македонија. Под будното око на ЕУ и на НАТО се случи и промена на НАЈДЕМОКРАТСКИОТ Устав во Европа, се потпиша толку зборуваниот текст Рамковен Договор, кој сигурно го има во рогинален примерок само во некоја Француска библиотека,за да по неколку десетици години се дискутира за тоа како другите ни ги кроеле законите и државата. Ние лично ,тука се вклучувам и себе си, не знаеме што значи да немаш своја татковина. Имено за оваа теза имам факти кои би ги кажувал на долго и на широко, но не ми е целта тоа на овој текст.Единствено нешто што сакам да подвлечам е тоа дека на НАС младите од МАКЕДОНИЈА, ни треба сигурна држава и права што ги ужива секој нормален врсник во околните земји.Имам факултет немам соодветно вработување а камоли плата според заслуга,имам план за одмор во странство немам пасош или виза,фамилија,стан, кола,забава итн. Мислам дека во Македонија има шанси сето тоа да се среди во нормални рокови,но ако ние како младина не го потсетиме народот дека н време е за РЕФОРМИ,верувајте нема кој друг тоа да го направи. Значи една важна работа, не ми е битно дали комшија ќе имам србин,влав,албанец или ром,доколку сите го чувтсвуваме истото во оние моменти кои се наречени ГОРДОСТ за сопствената ДРЖАВА, а тоа е МАКЕДОНИЈА.
RedAlert Sevkupno sobrani se 180.000 glasovi sega samo sobranieto formalno da go naznaci datumot na odrzuvanje na referendumot i da izlezeme site!
Belomorec Господа, многу ми наликува мене сценариото од 1945. Тој што не го познава тоа сценарио неможе да го спознае ниту ова. Каде се македонските патриоти од 2 заседание на АСНОМ. Најстариот член Панко Брашнаров ? Претседателот Ченто ? Кој го уби Кузман Јосифовски Питу ? Ние додека не дадеме одговор за овој дел од историјата ќе ни се повторува истата. Денеска е тотално истата слика само што на власт ја имаме третата генерација комуњари. Исти методи исти сценарио. Ако не го продадеме Солун нема да има Македонија. Ако не го продадеме Кичево, Струга, Тетово , Гостивар, дел од Скопје нема да има Македонија. Само така ќе не имало. Народен суд! Да се осудат убиците на македонските патриоти. Да се отворат случаите стрелање скопски плоштад, стрелање скопско кале, Ченто Голи Оток, струмичките студенти, Карпалак, Вејце. Да се укине СДСМ наследникот на КПМ. Да се забрани употребата на името ВМРО.
vulgaren
quote:
Originally posted by Belomorec
Господа, многу ми наликува мене сценариото од 1945. Тој што не го познава тоа сценарио неможе да го спознае ниту ова. Каде се македонските патриоти од 2 заседание на АСНОМ. Најстариот член Панко Брашнаров ? Претседателот Ченто ? Кој го уби Кузман Јосифовски Питу ? Ние додека не дадеме одговор за овој дел од историјата ќе ни се повторува истата. Денеска е тотално истата слика само што на власт ја имаме третата генерација комуњари. Исти методи исти сценарио. Ако не го продадеме Солун нема да има Македонија. Ако не го продадеме Кичево, Струга, Тетово , Гостивар, дел од Скопје нема да има Македонија. Само така ќе не имало. Народен суд! Да се осудат убиците на македонските патриоти. Да се отворат случаите стрелање скопски плоштад, стрелање скопско кале, Ченто Голи Оток, струмичките студенти, Карпалак, Вејце. Да се укине СДСМ наследникот на КПМ. Да се забрани употребата на името ВМРО.
abe fino ama ova ne e 1945 i zosto pisuvas za nesto sto e nemozno i trosis prostor i vreme?
IvanC
quote:
abe vidi tuka si vo pravo, ali toa zelba, plan i realizacija lesno se ostvarlivi ako i samo ako go nemash branko crvenkovski kako precka a toa e golem problem
Hm, a koj bese planot i negovata realizacija 2001 godina? Da, Ohridskiot dogovor bese realizacijata krajna, sakas da kazes deka vlasta od 2001 godina e odgovorna za nego? Niedna vlada vo Makedonija ne planira nitu raboti na toa, raboti samo za licnite dzepovi. Nas sekogas istorijata ne zadesuva, sekogas ni se slucuva istorijata , sekogas od nebo ni pagjaat rabotite i sekogas se cudime kako pravda nema...
HaCkEr`
quote:
Originally posted by Belomorec
Најстариот член Панко Брашнаров ?
Kolku informacija.. go ubile komunistite.. t.e potocno go pratile na Goli otok.[:(!]
vmro
quote:
Originally posted by IvanC
Za sekoj uspeh potrebni se: 1. Zelba 2. Plan 3. Realizacija na toj plan Nie sme se uste na priovt stepen. Se nema plan sto ponatamu, nitu se razgleduvaat opciite sto toj plan moze da go poremeti i kako tie mozni idni problemi ke se zavrsat. Posto se se bazira na nasata zelba, tuka se ke se zavrsi. Cim ne se planira i raboti na toa takvi i rezultatite ke bidat. Jas bi sakal referedumot da uspee, no i da se vidi uste ednaska deka toa ne e dovolno, deka za uspeh e potrebno da si ja zavrsis domasnata zadaca prvo.
abe vidi tuka si vo pravo, ali toa zelba, plan i realizacija lesno se ostvarlivi ako i samo ako go nemash branko crvenkovski kako precka a toa e golem problem
Ceki Super so i mladite se razbudivte i so vi tekna deka ne si zasluzuvate ova, deka mozete i morate podobro i posigurno da ziveete. Prvo da ni uspee referendumov pa posle za napred da gledame. Se soglasuvam, ima zelba, ama plan i realizacija na toj plan uste gi nema.