Pobeda na narodot
Pobeda na narodot
RedAlert Deneska se sobrani 150.000 potpisi i referendum ke ima!Ovaa pobeda na narodot moze da nalikuva na onaa od 1991 godina koga preku referendum sozdadovme svoja drzava,sega preku ovoj vtor referendum se nadevam ke ja socuvame unitarna Makedonija.Fakt e deka glasot na narodot koj ke izleze masovno na referendumot i de facto i de jure nema da moze da bide ignoriran.Ova od faktot sto ovoj referendum e ZADOLZITELEN znaci odlukata za ostanuvanje na opstinite vo postojnite granici od 96 ke MORA da se pocituva se razbira dokolku toj bide uspesen.Potrebno e da izlezat 850.000 glasaci i od niv pola da bidat ZA predlogot,no poznavajki go totalitarniot mentalitet na vlasta taa ke povika na bojkot na referendumot za da nema dovolno izlezeni glasaci.Pa zatoa me interesira ke IZLEZETE LI NA REFERENDUMOT?
TAJCI74
quote:
Originally posted by RedAlert
Pa da bese makedonskata vlast tolku zagrizena za iselenicite ke im dozvolese da si glasaat vo zemjite kade sto ziveat,no toa e toa.AKo mozete soberete se so chartet let i pravo na glasanje!:)
Skapo e bre za edno glasanje da letame[;)][;)][:)]
dejan daj boze da bide sve dobro redalert. I EU neka ne se bunat, deka ova e demokratska Evropa, i ljudeto vo Makedonija napravile demokratski izbor, i toa ne moze da se spreci deka ova e demokratija, sto EU mora da go prifati, deka i oni se demokratski.
RedAlert Pa da bese makedonskata vlast tolku zagrizena za iselenicite ke im dozvolese da si glasaat vo zemjite kade sto ziveat,no toa e toa.AKo mozete soberete se so chartet let i pravo na glasanje!:)
Cernozemski
quote:
cekaj.......sega za referendumot sto e sega, za sto e? da ne bide decentralizacija????????????? i zasto 2 glasaci za nema da izlezam?
I da ne izlezes. Ja znaes li voopsto razlikata pomegu decentralizacija i teritorijalna podelba? Tokmu pod taa maska i ne rabotat, demek barala EU nova podelba na opstinite. Decentralizacijata e sosema druga rabota, prefrlanje na del od vlasta od centralnata vlada na opstinite, t. e. zajaknuvanje na lokalnata samouprava, nesto sto si e sosema normalno i koe nema vrska so granicive sega sto se crtaat. Decentralizacija e vozmozna i bez pripojuvanje na selata kon Skopje, Struga ili Kicevo. Duri i podobro bi bila taka izvedena, zatoa sto tie sela imaat sosema razlicni problemi i potrebi od gradovite kon koi treba da odat. Arno ama, familiite taka si se dogovorile i sega treba da go goltneme toa pod prevezot na decentralizacijata. P.S. Ne mi e krivo sto me lazat, krivo mi e sto mislat deka im veruvam. Bidete mi pozdraveni
dejan Te razbiram..........jas samo ne sakam deka Skopje ke stana dvojacizno, posle tolku vekovi na toi grad, posle mnogu ljude sto go sakale i probuvale da go stvorat vo nesto dobro, na kraj nesto ovakvo da bidne? Samo neka ne gi crtuvat granicite pak za opstiniti, za vo SKopje da ima poveke od 20% ili neznam shiptari. drzhavata im go plukat grobvite na goce delchev, i ljude kako on.
Cernozemski Vo momentov se sproveduva vizijata na Vanco Mihajlov za Makedonija kako mesavina na narodi. Nie vojnata ja izgubivme vo 2001 koga pocnavme da zboruvame za malcinski i mnozinski narod, za etnicki zaednici itn. Nikoj nemase madinja jasno i glasno da kaze deka toa e drzava na makedonskiot narod, a site drugi se delovi od narodite sto ziveat okolu nas. Ako se prodolzi ovaka, ke stane tabu da se zboruva za makedonski narod, a kade toa vodi nema potreba da pisuvam sega. Politickite ni partii organizirani kako interesni grupi( mafijaski familii), si gi brkaat svoite sitni interesi pritoa prodavajki go i ona malku sto ostanalo. Samo ke ve potsetam na edna izjava na Arben Dzaferi od nekade ґ96, ґ97, koga ja najavuvase i predlagase ureduvanje na Makedonija po urnekot na Belgija, drzava na dva drzavotvorni narodi. E sega, tipot ni jas ne go sakam, ama pogledajte sto se sproveduva i slusajte gi izjavite na drzavotvornite ni za "mnozinski" i "malcinski" narod i ke vidite deka toa e veke stvarnost. Samo dejure ne sme federacija, ama ni od toa ne sme daleku. Bidete mi pozdraveni
tincheto maloletna sum
a-pin-dim
quote:
Originally posted by tincheto
maloletna sum
Pametno nesto i od tebe da cujam [xx(]
dejan cekaj.......sega za referendumot sto e sega, za sto e? da ne bide decentralizacija????????????? i zasto 2 glasaci za nema da izlezam?
slasa nemam pravo na glas
OooOo
quote:
Originally posted by slasa
nemam pravo na glas
I ti li si maloleten? [:D]
TAJCI74 Nesum vo makedonija inace ke izlezev[;)]
HaCkEr` lol redalert ova ti e dobro:) Da kje izlezam.. isto kako shto izlegov za da go dadam mojot potpis
RedAlert Skapa e i Makedonija t.e. neprocenliva vrednost.Rekov koj moze neka dojde:).Pa vaka kako sto stojat do sega rezultatite na forumov referendumot ke uspee!!!
RedAlert I bez pari za kampanja spored ovie rezultati 87% ke izlezat na referendum sto me raduva.A ocekuvam DIK i ministerot za finansii da pravat ista takva zestoka kampanja kako za pretsedatelskite izbori da gi povikuvaat na glasanje a ne da bojkotiraat.Istoto vazi i za takanarecenite nevladini organizacii koi na denot na izborot za pretsedatel ne potsekaa preku mobilen da izlezeme da glasame.Da vidime kolku se site ovie elementi demokratski.
RedAlert Da ne se vrakame na minatoto da gledame sega sto mozeme da napravime a toa e eden referendum koj ke bide uspesen.A EU pravo da ti kazam ne e bash tolku ostra sega za sega vo odnos na referendumot i ocigledno e deka nemaat zavzemeno stav bidejki po se izgleda go gledaat raspolozenieto na narodot samo da izdrzime vaka zaedno i hrabro i ke bide se vo red.
Ceki Dobro, aj da recime ke ni uspejt referendumot i se so treba. Ama so prajme posle? Ima politicka ili bilo kakva sila so ke go tera seto ova do kraj? Ima sila so ke go unisti Ohridskiot "dogovor" i ke go vrati stariot ustav? Ima sila so ke rece NE na EU? Mora da mislime i na to so ke se sluci po referendumot. Dali sme dovolno unitarni da se sprotistavime na se so ne ceka? Dui i sdsm nema da cekat i da gledat kako ne im odi se po plan, ke napravat i nekoja glupost da ne uspee seto ova. A nie nemame partija so ke ne brani vo momentov. Ili sme samite dovolno unitarni, da se branime??
darkjesus neka me stavet mene na vlast na site ke im recam NE[^]
dejan taka treba darkjesus:p Pratete pismo na germnaskata tajna organizacija http://www.bundesnachrichtendienst.de/ da kazuvate za Albanskite partii, kakvi se i se toa, za DUI, za Ahmeti....za sve drugo sto ni napravile oni. covek segde ke otide samo da se spasi.
Ceki Imame nie luge da napravime i da resime se so sakame, samo malku zelba ni treba i malku pomalu da sme naivni, mislam deka e ova najgolem problem. Narodov e naiven mnogu.
intel
quote:
Originally posted by RedAlert
I bez pari za kampanja spored ovie rezultati 87% ke izlezat na referendum sto me raduva.A ocekuvam DIK i ministerot za finansii da pravat ista takva zestoka kampanja kako za pretsedatelskite izbori da gi povikuvaat na glasanje a ne da bojkotiraat.Istoto vazi i za takanarecenite nevladini organizacii koi na denot na izborot za pretsedatel ne potsekaa preku mobilen da izlezeme da glasame.Da vidime kolku se site ovie elementi demokratski.
Ubavo go kaza ova ama ima edno golemo AMA.AKo nema kampanji ostani radosen i jas so tebe, no tokmu tie ke go napravat referendumot neuspesen. Pozicijata ke ne plasi so crna idnina,a opozicijata ke go prenasoci referndumot vo glasanje za delegitimiranje na vlasta,predvremeni izbori-normalno za da ja zemat vlasta.Sto se odnesuva do nivniot stav po osnov na delbi i granici oddamna ni kristalno jasen i poznat. Uste eden referndum za prevlast-toa ke bidat kampanjite a sustinata na istiot ke potone nekade dlaboko vo zelbata na narodot za svoeto DA ili NE.
Maleshevo Интел, што највеќе може да делува кај гласачите и симпатизерите на СДСМ да излезат на референдум? Која вест, која порака до нив итн.
Ceki I glasacite na sdsm ke izlezat, barem tie so se custvuvaat kako Makedonci prvo, a posle sdsmovci. Pa i tie so nemaa za kogo da glasat pa glasaa za sdsm, i tie ke izlezat. A za toj mal broj simpatizeri so ke ubivat za sdsm, ne plasi se mal broj se. I nikogas nema da im go smenis umot, ne mojs nikako. Pa zato podobro da se svrtime kon neopredelenite i kon tie so imat strav.
intel
quote:
Originally posted by Maleshevo
Интел, што највеќе може да делува кај гласачите и симпатизерите на СДСМ да излезат на референдум? Која вест, која порака до нив итн.
АБВ.Не сме си помуабетиле одамна.Мислам дека ова Цеки што го кажа е ОК.Само ја заборави онаа мала група на Дпмновчиња што било која вест и порака до народот ќе ја уништат,веќе нагласив зошто и како. Никој од нас не смее да мисли на тоа дека гласа за партија,тоа треба на народот барем по ова прашање да му се утупи во глава. Јас веќе кажав некаде на форумов како ќе гласам а за останата раја незанаааам...се зависи од политичките “елити“(врапчиште)како ќе перат мозок.Од друга страна ако споредиш што ни нудеше лудакот Љубчо ова е премија но не е она што ни го вети новата власт.Србите во однос на Косово би биле пресреќни кога би го имале онака како што ја имаме ние западна македонија.И шта да ти причам а? Но ќе напоменам само една недела после дајбоже успешен референдум кога би имало парламентарни избори со понуда онаква каква имаме го знаеш мојот избор.Викаат од лошо има и полошо.
Ceki Prasanje bese za sdsmovcite, zato gi spomnav samo nimi, a isto vazit se razbira i za dpmneovcite[;)] Glasacite na ovie dve partiji, ako se cesni makedonci ke izlezat i ke glasat kako so treba. A ima mala grupa vo dvete partiji, so samo mojme da gi besime tie izrodi. A ima mnogu so se plasat i takvi slicni raboti, e na tie morame da rabotime.
Strelec
quote:
Originally posted by Maleshevo
Интел, што највеќе може да делува кај гласачите и симпатизерите на СДСМ да излезат на референдум? Која вест, која порака до нив итн.
Јас не сум Intel (значи прашањето не ми беше упатено мене), но ќе си дозволам да го кажам своето мислење. Прво, прашањето е од суштествено значење. И на врапчињата им е јасно дека (не)успешноста на референдумот зависи од симпатизерите на СДСМ. Според мене, секој оној што е заинтересиран овој референдум да биде успешен (што би требало да е цел на секој што ја сака Македонија), треба да чука на тапани и насекаде низ етерот да ја шири тезата дека овој референдум не е насочен против СДСМ, ЛДП и ДУИ, туку против сите политички гарнитури што ја водеа Македонија од осамостојувањето наваму. Колку повеќе ќе има изјави од типот на оние што ги слушавме во изминатиов период (“Излезете да се потпишете, затоа што оваа власт конечно мора да падне“), толку шансите за успех се помали. Треба да го убедиме народот и треба да ги убедиме симпатизерите на сите политички гарнитури, дека РЕФЕРЕНДУМОВ ПРЕТСТАВУВА БОРБА НА НАРОДОТ ПРОТИВ КОМПЛЕТНАТА ПОЛИТИКА ШТО СЕ ВОДИ ВО МАКЕДОНИЈА ИЗМИНАТИВЕ ДЕЦЕНИЈА И ПОЛ! Нека има децентрализација и нека има територијална реорганизација, но етничкиот принцип НИКАКО не смее да биде главниот критериум. Главен критериум нека биде волјата на Македонецот. Граѓанинот Македонец!
Ceki Se izvinuvam za moje necivilizirano dejstvo i se nadevam Maleshevo i intel ke mi oprostat.
RedAlert Jas sum za toa nikoj od nikoja partija da ne se mazi i gali koj saka i koj e dovolno svesen Makedonec treba da izleze da glasa.Prasanjeto e jasno se odnesuva na teritorijalnata promena.Nitu na promena na vlada nitu za bilo sto drugo,koj za kogo ke glasa ke si pokazeme na izbori.Referendumot ne zavisi od simpatizerite na SDSM tuku od narodot na Makedonija.Rakovodstvoto na SDSM,znaci pravi razlika ne clenstvoto tuku RAKOVODSTVOTO na SDSM,napravi katastrofalna greshka sto ova go postavi kako prasanje na zivot ili smrt,bidejki go svedoa na toa deka ili vaka ke bide ili vojna znaci oni celiot svoj avtoritet go stavija vo odbrana na ova prasanje a toa skapo ke gi cini na lokalnite izbori no za toa potoa,sega site zaedno na REFERENDUM a za lokalni izbori ke diskutirame koga ke bide vreme.
Strelec
quote:
Originally posted by RedAlert
...simpatizerite na SDSM... ... ... SDSM znaci pravi razlika... ... ... RAKOVODSTVOTO na SDSM...
Е токму за ова говорев. Погледни само колку си окупиран со СДСМ! Ако овој референдум не успее, тоа ќе биде исклучиво по вина на таквите како тебе кои што во референдумсково прашање гледаат шанса за политички профит за одредена политичка гарнитура!
Ceki Ama to e vistina Strelec, rakovodstvo na sdsm i dpmne e krivo za se loso so ni se slucuva vo poslednive godini. Kako mojs to da go negiras? Ovoj referendum ( mozda) ke bide jasna poraka na sdsm ako ne se promeni nesto vo nivna politika, ke zavrsat kako dpmne na izborite. Ne znam zasto sekogas samo sdsm gi branis. Kako da ne se tie na vlast!? Pa koj e sega na vlast da zborvime so ne napravi i so mora da promeni? Odgovorot e mnogu lesen: SDSM. Mozda utre ke bidit druga partija na vlast, i ako ke prodolzi ko sdsm i dpmne, onda i ta ke dobijat ednuska jasen NE od narodot. Za dpmne cekaa 4 godini da padne od vlast, ovde se nadevam( iskreno) pobrzo ke se sluci ova. I poradi toa so veke im e 3 mandat ova. Naivnost e najgolem grev na ovoj narod.
Strelec
quote:
Originally posted by Ceki
Ama to e vistina Strelec, rakovodstvo na sdsm i dpmne e krivo za se loso so ni se slucuva vo poslednive godini. Kako mojs to da go negiras?
Каде виде Ceki дека го негирам тоа?:) Токму тоа и јас го кажувам. Сите проблеми што Македонија ги има во овој момент, најмногу се последица на лошото водење на оваа држава од страна на СДСМ, па ДПМНЕ, па сега повторно СДСМ! И затоа велам дека народот овојпат треба да се крене. И нека биде тоа битка против целокупната политика што ја водеа овие две партии изминативе години. Јас не реков да не се напаѓа СДСМ, туку реков дека не треба да се напаѓа ИСКЛУЧИВО СДСМ! Само за атер на референдумот. Го кажувам своето мислење дека шансите овој референдум да успее се поголеми доколку му се даде третман дека е народот тој што ја води борбата, а не опозицијата! Не знам дали овојпат бев малку појасен!?
Maleshevo
quote:
Originally posted by Strelec
Јас не сум Intel (значи прашањето не ми беше упатено мене)....
Извини што те заборавив и тебе како јасен (некогашен?) симпатизер на СДСМ [;)]... Фала и на двајцата за одговорите. Ако имате некои контати директно во СДСМ можете ли да ми кажете дали Тито Петковски и групата околу него е доволна храбра да кажат јавно нешто позитивно во полза на успешен референдум? Чеки што си ми згрешил бе братче, па ми се извинуваш? Не ме заебавај.
Maleshevo
quote:
Originally posted by Ceki
Naivnosta e najgolem grev na makedonskiot narod.
Добра мисла Чеки.
Strelec
quote:
Originally posted by Maleshevo
Извини што те заборавив и тебе како јасен (некогашен?) симпатизер на СДСМ [;)]...
Strelec е НИКОГАШЕН симпатизер на СДСМ! СДСМ никогаш и на ниедни избори не добил глас од Strelec!:)
intel
quote:
Originally posted by Maleshevo Ако имате некои контати директно во СДСМ можете ли да ми кажете дали Тито Петковски и групата околу него е доволна храбра да кажат јавно нешто позитивно во полза на успешен референдум?
Јас немам,за Стрелец не знам.На ова природно се надоврзува уште едно прашање секако од мене за тебе.Дали имаш некои контакти во дпмне и дали можеш да делуваш на истите да водат кампања во интерес на македонија(барем за референдумов).
Maleshevo Имам една пензионирана врска, веќе не активна, можеби треба да ја замолам, доколку сеуште ја има можноста, да ми организира состанок со Гвујо. Колку јас можам да делувам при истовремено делување на ЕУ врз него, да го платка референдумот, тоа е знак прашање.
intel
quote:
Колку јас можам да делувам при истовремено делување на ЕУ врз него
Иницијатива за покренување на расправа во парламентот за доверба на владата од Љубчовисти.СЕГА???Ставот на Гвујо-абе да ама не сега,отом потом да видиме демек како ќе пројдеме на реферндумот(гласањео против новата поделба се планира да се искористи како гласање за дпмне ако му дозволат тоа така да го уптреби браќата ЕU-овски) И само прати внимателно како ќе му ги измешаат брзините на народов. Ќе повторам ГЛАСНО: АКО НЕ УСПЕЕ РЕФЕРЕНДУМОТ ТОА ЌЕ БИДЕ ВИНА НА ОПОЗИЦИЈАТА.
Ceki Bas ne te razbiram. Samo so siris strav megu narodov, da ne glasa za referendumov, samo to ti e celta. Gledaj, jas ne znam kouku si ti pameten, ama aj vaka. Ako referendumov uspejt, to NE znaci deka dpmne odma ke gi zameni sdsm na vlasta. Pa kakov si be ti???????? Nema da stori nisto, NISTO! Sdsm ke mora da bidit na vlasta, se dodeka imat mandat. Razbiras? Ako uspejt referendumot, i ako dobieme nekoj izbori sega, i AKO pobedi dpmne!!! Slusaj ti sega, sega jas ke go kazam GLASNO: TO NEMA DA BIDIT VINA NA OPOZICAJATA ILI NA DPMNE, AMA NAIVNOSTA NA MAKEDONSKIOT NAROD SO KE GLASAT ZA NIMI!!! SAMITE NIE KE JA NOSIME VINATA ZA POBEDATA NA DPMNE!!! KAKO SO JA NOSIME ZA POBEDATA NA SDSM!!! I sega prestani da siris strav, poso ne ti licit! Referendumot mora da uspee i ke uspee! I nemoj sega da zborvis gluposti, sdsmovec eden! Zborvis, deka dpmne siri propaganda, deka ako si za referendum, si za dpmne! Jas toa dosega ne sum go slusnal!!! Ama istovremeno i ti ja siris ta propaganda! Da ne si dpmneovec?? Da sum jas admin ili mod, na vakvi odma ke im dadov ban poradi sirjenje politicka propaganda!
intel
quote:
Originally posted by Ceki
Bas ne te razbiram. Samo so siris strav megu narodov, da ne glasa za referendumov, samo to ti e celta. Gledaj, jas ne znam kouku si ti pameten, ama aj vaka. Ako referendumov uspejt, to NE znaci deka dpmne odma ke gi zameni sdsm na vlasta. Pa kakov si be ti???????? Nema da stori nisto, NISTO! Sdsm ke mora da bidit na vlasta, se dodeka imat mandat. Razbiras? Ako uspejt referendumot, i ako dobieme nekoj izbori sega, i AKO pobedi dpmne!!! Slusaj ti sega, sega jas ke go kazam GLASNO: TO NEMA DA BIDIT VINA NA OPOZICAJATA ILI NA DPMNE, AMA NAIVNOSTA NA MAKEDONSKIOT NAROD SO KE GLASAT ZA NIMI!!! SAMITE NIE KE JA NOSIME VINATA ZA POBEDATA NA DPMNE!!! KAKO SO JA NOSIME ZA POBEDATA NA SDSM!!! I sega prestani da siris strav, poso ne ti licit! Referendumot mora da uspee i ke uspee! I nemoj sega da zborvis gluposti, sdsmovec eden! Zborvis, deka dpmne siri propaganda, deka ako si za referendum, si za dpmne! Jas toa dosega ne sum go slusnal!!! Ama istovremeno i ti ja siris ta propaganda! Da ne si dpmneovec?? Da sum jas admin ili mod, na vakvi odma ke im dadov ban poradi sirjenje politicka propaganda!
Да си, ама не си.Ако добро пратиш се што е пишувано нема вака да реагираш.Ниту реков да не се гласа ниту пак ширам страв.Ти нешто или не си разбрал или толку можеш да разбереш.Само ги разгледуваме опциите кои можат да предизвикаат несакани ефекти врз гласањето и како би можело тоа да се спречи. Толку за сега,друг пат ако се обидеш да ме навредиш ќе ти пишам приватана порака за да не ги замараме останатите учесници на форумов со лични препукувања.
Ceki Dobro, ne treba da se karam so nikogo, ama te razbrav kako so te razbrav. I jas te razbrav kako so napisav. I pak ke povtoram, ako ke pobedi dpmne ili sdsm na naredni izbori, vinata ke si ja nosime sami. I ako velis, deka opozicijata( dpmne) saka da dobie poeni so referendumov, onda ta ne ke dozvoli referendumov da propadne. Logicno, neli? A zato pak sdsm saka da ne uspejt! I sega dojdovme do toj klucen moment, koga referendumot uspeva. I sega ako ke profitira dpmne od ova, da znajs, deka ke e kriv narodot za to, nikoj drug. I da znajs, ako ne uspejt referendumov, sdsm uste poveke ke se nosat, i taka ke im ja dajme seta sila vo nivni race. So ke bide posle, koj znajt. Pa zato jas ne sakam da mesam referendum i partiji, i zato taka reagirav. Prvo da go gledame referendumov, pa posle koga ke bidat izbori da gi gledame partijite. I ako e sega sdsm vo tezka situacija, nikoj ne i e kriv za to. Zasto ne mislese crvenkovski pred da go donese ovoj zakon? Ili zasto ne priznava, deka e katastrofa ovoj zakon? Zasto ojt na se ili nisto? Sega stetata e veke napraena, sega nie sme teroristi a dui proevropska i moderna partija, pa zato prvo ova da go resime, pa posle partijski da se delime. Posto znam deka delbi ni se vo srcevo.
intel Цеки, Се што ќе почнеш да правиш мораш прво да го видиш крајот каков ќе биде.Никогаш не почнувај нешто што не знаеш каде те води.
Ceki Aku, bitno e so se probudi narodot. Sega e to bitno. Inace ako te plasi so ne ke bidime vo EU, ne beri gajle. I taka nemase da bevme. Decentralizacija---> podelba---> no country-no access to EU! Taka da, barem ke se borime do kraj kako so treba[;)] (Tuka ne mislav vojna, ako mislit nekoj to.) I stvarno nie vaka preku forumi ne mozeme nisto da smenime. Ama sepak, jas mislam, narodov sakat da zivit i sakat da imat drzava, zato ne se plasam, ke se najt nekoj cesen covek so ja sakat Makedonija. Pa zato morame da napravime nesto, ne samo da cekame. Uspesen referendum e dobar pocetok.
intel
quote:
Pa zato morame da napravime nesto, ne samo da cekame. Uspesen referendum e dobar pocetok.
Така е,нема што.
quote:
Inace ako te plasi so ne ke bidime vo EU, ne beri gajle. I taka nemase da bevme.
Не сум бил никогаш нешто могу оптимист околу тоа спектакуларно влегување во ЕУ.И што ако влеземе.Ќе почнеме пари по улица да собираме.Работа треба,не легачење по форуми.[8]