Kako "Bugarite" falsifikuvaat istoriski dokumenti
Kako "Bugarite" falsifikuvaat istoriski dokumenti
bitushanec Go razgleduvav arhivot na Bugarija vo odnos na dokumentite koi se odnesuvaat na Makedonija i makedoncite. Zabelezav deka vo arhivskata zbirka, bugarite imaat samo po eden dokument koj gi kompromitira makedoncite deka se bugari; taka na primer, samo vo edna kniga od Joakim Krchovski i od Kiril Pejchinovic (Ogledalo) stoi deka se napishani na "prost jazik bolgarski i toa od dolna Mizija", megutoa vo ostanatite knigi "bolgarski" jazik nikade ne se spomnuva; ponatamu, postoi edno pismo od Goce Delcev vo koe toj pisuva "nie sme si blgari", a isto takvo edinstveno pismo postoi i za Krste Misirkov koe go kompromitira. Zar ne Vi e chudno sto od site makedonski dejci, kulturni ili politicki, bugarite od 19 vek. imaat samo po eden "dokument" koj gi pravi bugari, dovolno da se proglasat za bugari. Seto toa indicira na chista falsifikacija koja verojatno e napravena kon krajot na 19 vek od Bugarskite vlasti.
Misirkov Cekaj, kako nicij? Pa neli tezata ti e deka makedonskiot narod/nacija se izmisleni sukcesivno i toa od razlicni avtori (Tito, Kominterna, Novakovic) na smetka na 1/3 srpska i 2/3 bugarska teritorija koja ovie dva naroda vo srednovekovieto ja osvoeile (i toa nasilno i preku raskolnicko crkveno odvouvanje od Ohridskata Arhiepiskopija)? Neli na toa rabotis da ja soopstuvas taa tvoja "vistina" ili ne sum dobro informiran? Bilo kako bilo, ti snaodjaj se vo tvoite teorii, a nie da te potsetime deka ruskite kartografi Zarjanko i Komarov uste vo 1890 jasno velat: "MAKEDONCITE NE SE NITU BUGARI, NITU SRBI, TUKU POSEBEN SLOVENSKI NAROD."
bitushanec Da ne zaboravime na trite falsifikuvani plochi (Bitolska, Vodenska i Gornodzhumajska) koi se odnesuvaat na Car Samoil i Alusijan, vo koi pishuva deka se od "rod Bolgarski" i "samodrshci Bolgarski", se zabeleshuva deka trite plochi se napishani na identichen jazik i so ista terminologija, za koi i samiot Nacionalen Muzej na Bugarija i golemobugarskiot shovinist Bozjidar Dimitrov izjavi deka se bugarski falsifikati napraveni vo 19 vek zakopani vo zemja! Gledate do kakov stepen otishla bugarskoto falsifikuvanje na istorijata, pa sosema e izvesno deka i site "pishani" dokumenti za makedoncite vo 19 vek se chist falsifikat.
bitushanec Da se navratime na "Ogledalo" od Pejchinovich; na knigata stoi deka e napishana na prost balgarski tetovsko-skopski jazik od dolna Mizija. TE i SK nikogash ne pripagale na Mizija so shto bugarskiot falsifikator sakal da posochi deka SK i TE pripagaat i teritorijalno na Bugartija. Verojatno Pejchinovich nikogash ne ni chul za poimot Mizija. Ovde ne gi vbrojuvam Miladinovci, Kuzman Shapkarev i Rajko Zhinzifov koi kako golemi fanarioti-grkomani prvo uchestvuvale vo grckata propaganda vo Makedonija i bile plakani od Patrijarsijata, za potoa da pocne Rusija da gi plaka (Rusija se zalagala za golema Bugarija i sozdavanje golema Bugarska nacija preku koja ke go kontrolira celiot Balkan)i stipendira na univerzitetot vo Moskva i preku nok da stanat golemi Bugari; tuka go vkluchuvam i Plichev koj bil sponzoriran od Rusija da otide vo Carigrad i go nauci bugarskiot jazik, za potoa da go vrabotat vo Bugarija; sive ovie bile nastroeni "kako duva vetrot"..
bitushanec so seta moja pochit kon delata i intelektot na Miladinovci, Prlichev, Zhinzifov i Shapkarev, megutoa sepak za mene se "nacionalno nesvesni, lovci na pari i lekoverni" kvazi-intelektualci. Istite, prvo bile golemi "grci" dodeka gi plakale grcite, za potoa vo Rusija koga pocnale da gi plakaat rusite da stanat golemi "bugari". Dimitar Miladinov duri i koga "propovedal" bugarshtina vo Makedonija, sepak ostanal da raboti vo Kukushkoto uchilishte kako fanariotski uchitel vo koe uchenicite gi uchel deka makeodncite se grci. Milsam deka nashata istorija bi trebalo da se preispita koi lichnosti da gi slavi, ako i ne. Tolku mnogu se populariziraa Miladinovci, Prlichev, Zhinzifov i Shapkarev, shto vo senka gi stavija pravite makedonski prerodbenici: Partenija Zografski, Georgija Puleski, Venijamin Mandzukovski idr. Da ne zaboravime deka iako samouk Georgija Puleski ja ima napishano pravata makedonska istorija i ima dadeno definicija za nacija i drzhava.
bitushanec Vo starite vizantiski dokumenti makedoncite do 970 god. iskluchivo se pretstaveni kako "Sclaveni". Vo ponatamoshnite istoriski dokumenti po 970 god, kako i Teofilakt makedoncite gi narekuva "Voulgaroi"- prostaci, a toj istiot poim bugarite, pa i nashive nedokvakani "istorici" go "tolkuvaat" t.e. namerno pogreshno preveduvaat vo "bugari"...Vizantijcite go koristele teminot Voulgaroi skoro za site slovenski narodi, duri i za bosancite. Deneska Voulgar e tolku chesto prezime vo Grcija, shto duri 2 Premiera na Grcija se prezivale Voulgaris. I samata poznata zlatarska familija BVLGARI (Bulgari)se po poteklo grci, od Krit i sekako nemaat nikava vrska so Bugarite i Bugarija, nit teritorijalna nitu pak "genetska".
Misirkov Zdravo, Bitushanec! Osnovnoto prasanje koe vo istoriskata nauka gi razgranicuva Makedoncite i Bugarite e: "koi se Bugarite"? Odgovorot na toa prasanje delumno mozes da go najdes na ovoj topik: http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=6039 Moras da pazis da ne padnes vo zamki od tipot na nekoi na interenet: "Sklavinii" se drzavni teritorijalni edinici, pa nekogas spored niv narodot sto ziveel vo niv e narecen taka. Inaku "Slavjani" ili "Sloveni" e termin izmislen od Vizantijcite. Vidi kaj Dr. Florin Curta: http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0521802024/wwwlink-software-21/026-5026696-7907632 Pozdrav.
bitushanec Formula na bugarska falsifikacija: Pesnata "Svadba makedonska" od Vojo Stojanovski ja prepeaja bugarite kako "svatba balgarska", a terminot makedonci e promenet vo bugari; pesnata ja pee Nikolina Chakrdakova, verojatno tatarizirana makedonka, megutoa kako avtor na tekstot ke stoi Vojo Stojanovski, tako shto posle 50-tina godini bugarite ke velat: glejte go Vojo Stojanovski, parlamentarec vo Sobranieto na RM, pratenik od VMRO, napisal pesna za balgarskite svatbi i balgarite....
Malinovsky Protestiram do Moderatorot poradi upotrebata na terminot Bugari vo pezorativna forma,to est kako "Bugari".Bugarskiot identitet ne e sporen........
Strelec
quote:
Originally posted by Malinovsky
Protestiram do Moderatorot poradi upotrebata na terminot Bugari vo pezorativna forma,to est kako "Bugari".Bugarskiot identitet ne e sporen........
А чив идентитет е спорен?
Malinovsky Ничиј. Ничиј идентитет не е спорен.Спорно е само што некои автори бандоглаво се обидуваат да наметнат постаро разбирање,отколку што сите познати извори заедно,обработени со извесно благоразумие,сугерираат.......