EU&USA-Demokratija
EU&USA-Demokratija
intel Се мислев дали да напишам некој ред??? Ама што вика еден мој драг пријател кој живее во Џермани ;не се издржуе. Ги видовме денеска во Скопје и едни и други.Ме потсетија на она: -пискотници се слушаат од Брисел & В(о)шингтон до Скопје..,што несреќа ги збра???РЕФЕРЕНДУМ А?Ова било најдемократското нешто во демократијата.ЈААА?Е ако де,гласајте си вие ама имајте на ум дека на пример Ирска за влез во унијата се изјасни на референдум-НЕ,па мораше да организира уште еден за да каже ДА.Инаку ваше си е правото дали ќе гледате напред или назад.Нема намера демократска Европа да се меша во вашето право да се изјасните како што таа сака,сакале или не.Аферим за Брисел со ваквите пораки.Патем,Ширак најавува дека Французите ќе гласале на референдум за тоа дали некоја нова(во случајов-Турција)ќе може да ужива членство во ЕУ,а и Германците се на таа линија.Бог да чува,што викаа старите. А нашиве едни организирани,сплотени,европски ориентирани до максимум. Еден за сите,сите за никаде.Додека позицијата се церека и се обидува со тоа да ни покаже дека е се та’к нормално,опзицијата цврсто го брани ставот дека не не бива и дека не можеме во ЕУ односно не со оваа влада,ама да се они власт одма ќе не бидне.Сите се нели демек ЕУ-НАТОвски настроени.Национални интереси????Што беше тоа?
Maleshevo *************ЕУ си ги гледа нејзините интереси и не оформува така неа во моментот како што и одговара. Демократија, еднаквост, фер игра и слични работи се само празни флоскули кои немаат апсолутно никакво значење. Се работи само и САМО за интереси. Бидејќи сме мали и немоќни, наша задача беше нашите интереси правовремено да ги прилагодиме на интересите на ЕУ.******************* Не постои ЕУ во овој контекст ако сакаш да бидеш точен, туку земји во ЕУ и интереси на тие земји кон Македонија и македонскиот народ, кои ја ракводат и влијаат во ЕУ, така да постапува кон нас, а со тоа непријателски.
Maleshevo
quote:
Originally posted by IvanC
Taka e. Se sto kaza tocno e. Se se interesi. Odsekogas i bile. I demokratijata zaradi interes e vovedena. Megjutoa nie nikogas toa ne sme go razbrale.
Не е на овој свет се интереси или пак мајка ти го зема татко ти од интерес, па ти од таков интерес се роди?
quote:
Onoj moment koga ke go razbereme ke prestaneme da barame pravda od EU i USA i da stalno se cudime po iljaditi pat zosto ne sanjde toa sto ne snajde. Nema da barame neprijateli i zaveri tuku ke rabotime na nasite interesi. Sekogas vaka cekame nekoj da se smilostivi i nekako pravdata da pobedi bez nasa aktivnost. Si mislime NATO clenstvo (totalno nepotrebno) ili EU clenstvo ke ni donese poarni vreminja. Ne , nema. Nisto nema da se promeni posto nie ne sme se promenile. A nas samo ke ne koristat i ponatamu.
Кажи со еден збор, зошто комплицираш? Да сумираме: -оној момент кога ќе се научиме неправда да чиниме, тогаш ќе не биде. -оној момент кога ќе се научиме питачи и малодушни да не бидеме, тогаш ќе не биде.
quote:
Po mene btkata treba da se vodi vo Washington prvo i pred se, i vo Brisel megjutoa posto EU se uste ne e kompaktna celina, vo Paris, London, Berlin...Se dobie li bitkata tamu Makedonija e spasena. Bez toa i dobienata podrskata vo ovie centri i najuspesniot referendum nema da se sprovede. A so dobienata bitka tamu referendum ne e ni potreben. Ne znam zosto site ovde zboruvaat za referendum, za borbi i bitki vo Makedonija , koga odsekogas presudno bilo za nas na cija strana se golemite sili. Nikoj ne spomnuva ona sto e klucno a toa e kako da nasite ineresi gi nametneme na onoj od kogo zavisi. No za zal takva strategija nema vo Makedonija. A i nema da ima. A i nemoze da se ima se dodeka vo Skopje sedat lugje cij interes e nivniot licen dzep. Odtuka nisto od nadvor i so slobodna volja nemoze da se napravi, posto sto i da i se ponudi na taa vlada tamu nema da se prifati osven ako dzepovite ne gi napolnat. Najgolema greska na ovoj narod e sto vakvi vladi bira i sto drugi i ne bara. Nivoto e svedeno samo na prepuknuvanja SDSM vs VMRO dodeka i dvete gi vidovme i za dvete znaeme deka se za nikade. Se dodeka ne razbereme kakvi lugje se potrebni i deka pravda ne postoi tuku za nejze treba a se izboris ke ni bide vaka kako sto e.
БИТКАТА СЕ ВОДИ ВО СКОПЈЕ, за да се победи во ВАшингтон или на некое друго место.
IvanC
quote:
Originally posted by Cernozemski
Пријател, потполно се сложувам, тоа и ми беше зборот. Политиката, големата како и малата се исти како и секојдневниот живот. Ако евтино си го продаваш гѕот не можеш да очекуваш некој да те цени или пак цената да ти биде голема. По мое, наш единствен интерес и единствена цел за пристап кон ЕУ е за да можеме да се прикачиме на европските фондови и да постанеме еден вид европско сираче кое зависи од милоста на помоќните. ЕУ го ѕнае тоа и си тера интересите. Затоа постојано ќе имаме влади кои не ги боли за народот и за интересот на дрќавата, затоа што интересот не е дефиниран. Курвата континентална не обликува по нејзина волја и ние можеме да правиме што сакаме, се додека ни го држат морковчето со пристап кон ЕУ пред нос, можат да маваат со стапот колку што сакаат, немаме право да се лутиме. Алтернатива? Пред некој ден слушнав дека постои Афричка Унија. Дајте таму да пристапиме. Огромен пазар за нашите проиѕводи, се знаеме од убавите времиња на неврзаност, што сакаш повеќе? Зарем некој навистина мисли дека Македонија ќе има сили да конкурира на европскиот пазар? Или пак целта ние како во бивша YU да бидеме приврзок и пазар за словенечки проиѕводи кои никаде на друго место не можат да ги продадат? Пак ќе извезуваме цистерни со вино, а ќе увезуваме флаширано Шардоне од македонско потекло. Каков успех, јебо те. Овака директ на црните ќе им продаваме флаширано винце од европска почва. Ова со Афричка Унија беше иронично кажано, немој сега одма да скокате. Бидете ми поѕдравени
Heheh, da taka e Cernozemski. Ako si go prodavas gazot togas takov i ke te zemat. Ene go primerot so Bugarite, prodadeni dusi. Rob ke bides do kraj i tie ke vlezat vo EU ama ne zaradi nivnite interesi tuku zaradi interesite na EU. A sekogas ke bidat posledna dupka na svirala i ke praat se vo EU interes. Definirani interesi treba da imas i niv da gi gonis. Mada moram da priznam Bugarite se poarni vo nas vo ovaa tocka. A inaku za ova so slobodni pazari (malku seriozno sega) , toa od pocetokot se sekavam go trubat, demek Makedonija podpisala so tolku i tolku zemji dogovori za bescarinska trgovija, i sto? Problemot e sto Makedonija nisto asolno ne proizveduva za da moze da trguva so toa. Imame rekordni deficiti sekoja godina. Ne e problemot da nas trgovijata ni e poprecena od skapi carini, demek imame roba golema ama ceka vo magacini, tuku sto nemame nisto. Osven toa, se znae deka od sekogas visoko kvalitetni proizvodi najmnogu se isplakale. Togas sekoja cena mozes da nabies. BMW nikogas nema da propadne, i site drugi luksuzni proizvodi. Ama za toa treba um.
IvanC Malesevo, ti izgleda voopsto ne me razbiras. Se ti se bitki i nekoj plemeniti idei vo glavata i se si mislis deka drugite ne se dovolno dostoinstveni ili ne se cvrsti ili ne veruvaat vo sebe ili sto li. Se si mislis kurvinski drugiot igra. Ne e taka. Primerot sto go kaza za roditelite moi, ne e primer na koj funkcioniraat zemjite megju sebe si. Megju niv ljubov nema. A i toj primer sto go posoci, pak ako na dolg stap ako ne se interesite na dvajcata moi roditeli zadovoleni ke dojde do razvod ili ednata ili dvete strani ke trpat i ke bidat nesrekni. Vsusnost se funkcionira vo ovoj svet taka. Duri i narodot toa si go kazal. Elem primer eden koj stalno se srekava i toa bas ti sto go navede e prigodno da se spomene, primerot za roditelite. Da kazeme ti se zemes od ljubov so nekoja . Ne te interesiraat interesi, ne gledas nisto, samo ljubov i toa e toa. Se zakolnes na vernost, Ako si pravoslaven na dozivotna vernost i nema da gresis protiv crkvata da se razvedes. Elem, se ozenis i se e OK. No, ti da kazeme imas golem interes na internet forumi da visis, i preku internet politicki aktivnosti da ravivas. Zena ti pak nema, takov interes, interesot i e kako i na mnogu zeni so tebe da pominuva vreme, da go ima mazot vo celost. Kaj mnogu zeni sum go videl ova, mazot stanuva od kompjuter cim zena mu dojde vo soba. I sto e rezultatot? Ili ke se karate te ke stradate i ke stanes nesreken. ili ke popustis pa ke stanes nesreken zaradi toa sto interesot ne ti e zadovolen, ili taa ke popusti i ke stane taa nesreknba ili ke se razvedes kako sto 99% od vakvite slucaevi se zavrsuvaat. I , sto stana so tvojata ljubov? Koga prevagnaa drugi interesi?Sto stana so plemenitete ideii? Koga si gi predade idealite na pravoslavieto i vo grev zavleze? I sto posle, ili ke bides sam do kraj na zivotot ili ke zemes nekoja ama sega prvo ke mislis na sebe i ke gledas problemi da nemas a posle ke se zaljubis. Vo sekoj slucaj ljubovta nema da ti bide edisntven kriterijum. Niedna ljubov ne e dovolna za odrzuvanje na brakot do kraj na zivotot zaradi toa sto zivotot e kompleksen i ne e samo ljubov tuku problemi. Sekoj zort gleda nekogas. Od tie pricini brakovite na Indijcite namesteni od nivnite roditeli se pouspesni od amerikanskite koj sekogas se zasnovani na ljubov. Narodot rekol, brat za brat, sirenje za pari. Ne velam jas deka avtomatski ti ljubovta treba da ja batalis ama ne e dovolna. Isto kako sto ne e dovolna zelbata za borba da se spasi Makedonija. treba da se najdes so drugata strana koja zivotot ti go menuva i ti se mesa vo nego. Mora da rabotis na toa. Razberi, odsekogas bil umot toj sto poveduva, a ne silata. Srbite imaat pogovorka, um caruje a sila klade valja. A za toa da li vo Skopje ili na drugo mesto sum pisuval i porano, vo sekoj slucaj pak me razbra pogresno izgleda.
Cernozemski Викаш не се издржуе? Е и во право си. Се мислам понекогаш да не сме влегле во некоја епизода од Monty Piton ( или во најдобар случај Alan Ford). Број 1 веќе одамна го имаме. Проблемот е само што многу ги менува позициите и разбира се функциите, пробува и успева да ни одвлече внимание од главната му дејност и цел. Ај да не забегувам сега многу, си ги знаеме. Сакав на муабетов да се надоврзам. ЕУ, USA, демократија и слични ми ти будалаштини. Нема то дечко, се продаде одамна и таму. Профит и интерес ја свират музиката. Интерес како шлагворт. Со години ни крекаат за влез во ЕУ, NATO и слични интересни групи, не групи што се интересни, туку групи на земји со заеднички интереси. Дали сте слушнале досега некој од нашите заложници за пристапување кон овие организации. Исправка, заложници во вистинската смисла на зборот сме сите ние, они само се залагаат и го аминуваат нашето заложништво. Нејсе, дали сте слушнале досега некој од тие наши глави да објасни и појасни кои се НАШИТЕ интереси од пристапување кон тие групи? Дали на Македонија и одговара пристап по СЕКОЈА цена? Дека цената не е мала видовме во 2001, а и од тогаш наваму непрекинато. МЗ јасно и гласно ни дава до знаење какви сака да не види. Прашањето е дали ние самите такви си се сакаме? Дали се гледаме ако такви? Дали можеме како такви да се прифатиме и сами со себе да живееме? Пак ќе го спомнам Џафери и неговата иѕјава од средината на деведесетите за Македонија по урнекот на Белгија, два државотворни народи, два јазика. Очигледно знаел типот што кажува. Ама тогаш наместо да се направат иѕдржани анализи и да се види кон што одиме и дали тоа како народ кој од континенталната ороспија многу пати жеден преку вода бил пренесен, ние ја крекавме едната и иста песна како и денес: ЕУ, НАТО, еве не идеме со геќите смкнати, делете не, парчете не, ние пак ве сакаме. Да не ме сфатите погрешно, не сум јас против пристап кон ЕУ. За НАТО не сум толку сигурен. Но цврсто сум убеден дека појдовната точка и пристапот ни беа и сеуште се потполно промашување. ЕУ си ги гледа нејзините интереси и не оформува така неа во моментот како што и одговара. Демократија, еднаквост, фер игра и слични работи се само празни флоскули кои немаат апсолутно никакво значење. Се работи само и САМО за интереси. Бидејќи сме мали и немоќни, наша задача беше нашите интереси правовремено да ги прилагодиме на интересите на ЕУ. Арно ама, за такво нешто треба не само пијаници, наркомани и психопати како што рече некој на форумов, туку пред се луѓе со визија и способност да ги антиципираат настаните. И пред се ситните лични и партиски интереси да ги остават на страна. Бидете ми поздравени
IvanC
quote:
Originally posted by Cernozemski
Викаш не се издржуе? Е и во право си. Се мислам понекогаш да не сме влегле во некоја епизода од Monty Piton ( или во најдобар случај Alan Ford). Број 1 веќе одамна го имаме. Проблемот е само што многу ги менува позициите и разбира се функциите, пробува и успева да ни одвлече внимание од главната му дејност и цел. Ај да не забегувам сега многу, си ги знаеме. Сакав на муабетов да се надоврзам. ЕУ, USA, демократија и слични ми ти будалаштини. Нема то дечко, се продаде одамна и таму. Профит и интерес ја свират музиката. Интерес како шлагворт. Со години ни крекаат за влез во ЕУ, NATO и слични интересни групи, не групи што се интересни, туку групи на земји со заеднички интереси. Дали сте слушнале досега некој од нашите заложници за пристапување кон овие организации. Исправка, заложници во вистинската смисла на зборот сме сите ние, они само се залагаат и го аминуваат нашето заложништво. Нејсе, дали сте слушнале досега некој од тие наши глави да објасни и појасни кои се НАШИТЕ интереси од пристапување кон тие групи? Дали на Македонија и одговара пристап по СЕКОЈА цена? Дека цената не е мала видовме во 2001, а и од тогаш наваму непрекинато. МЗ јасно и гласно ни дава до знаење какви сака да не види. Прашањето е дали ние самите такви си се сакаме? Дали се гледаме ако такви? Дали можеме како такви да се прифатиме и сами со себе да живееме? Пак ќе го спомнам Џафери и неговата иѕјава од средината на деведесетите за Македонија по урнекот на Белгија, два државотворни народи, два јазика. Очигледно знаел типот што кажува. Ама тогаш наместо да се направат иѕдржани анализи и да се види кон што одиме и дали тоа како народ кој од континенталната ороспија многу пати жеден преку вода бил пренесен, ние ја крекавме едната и иста песна како и денес: ЕУ, НАТО, еве не идеме со геќите смкнати, делете не, парчете не, ние пак ве сакаме. Да не ме сфатите погрешно, не сум јас против пристап кон ЕУ. За НАТО не сум толку сигурен. Но цврсто сум убеден дека појдовната точка и пристапот ни беа и сеуште се потполно промашување. ЕУ си ги гледа нејзините интереси и не оформува така неа во моментот како што и одговара. Демократија, еднаквост, фер игра и слични работи се само празни флоскули кои немаат апсолутно никакво значење. Се работи само и САМО за интереси. Бидејќи сме мали и немоќни, наша задача беше нашите интереси правовремено да ги прилагодиме на интересите на ЕУ. Арно ама, за такво нешто треба не само пијаници, наркомани и психопати како што рече некој на форумов, туку пред се луѓе со визија и способност да ги антиципираат настаните. И пред се ситните лични и партиски интереси да ги остават на страна. Бидете ми поздравени
Taka e. Se sto kaza tocno e. Se se interesi. Odsekogas i bile. I demokratijata zaradi interes e vovedena. Megjutoa nie nikogas toa ne sme go razbrale. Onoj moment koga ke go razbereme ke prestaneme da barame pravda od EU i USA i da stalno se cudime po iljaditi pat zosto ne sanjde toa sto ne snajde. Nema da barame neprijateli i zaveri tuku ke rabotime na nasite interesi. Sekogas vaka cekame nekoj da se smilostivi i nekako pravdata da pobedi bez nasa aktivnost. Si mislime NATO clenstvo (totalno nepotrebno) ili EU clenstvo ke ni donese poarni vreminja. Ne , nema. Nisto nema da se promeni posto nie ne sme se promenile. A nas samo ke ne koristat i ponatamu. Po mene btkata treba da se vodi vo Washington prvo i pred se, i vo Brisel megjutoa posto EU se uste ne e kompaktna celina, vo Paris, London, Berlin...Se dobie li bitkata tamu Makedonija e spasena. Bez toa i dobienata podrskata vo ovie centri i najuspesniot referendum nema da se sprovede. A so dobienata bitka tamu referendum ne e ni potreben. Ne znam zosto site ovde zboruvaat za referendum, za borbi i bitki vo Makedonija , koga odsekogas presudno bilo za nas na cija strana se golemite sili. Nikoj ne spomnuva ona sto e klucno a toa e kako da nasite ineresi gi nametneme na onoj od kogo zavisi. No za zal takva strategija nema vo Makedonija. A i nema da ima. A i nemoze da se ima se dodeka vo Skopje sedat lugje cij interes e nivniot licen dzep. Odtuka nisto od nadvor i so slobodna volja nemoze da se napravi, posto sto i da i se ponudi na taa vlada tamu nema da se prifati osven ako dzepovite ne gi napolnat. Najgolema greska na ovoj narod e sto vakvi vladi bira i sto drugi i ne bara. Nivoto e svedeno samo na prepuknuvanja SDSM vs VMRO dodeka i dvete gi vidovme i za dvete znaeme deka se za nikade. Se dodeka ne razbereme kakvi lugje se potrebni i deka pravda ne postoi tuku za nejze treba a se izboris ke ni bide vaka kako sto e.
Cernozemski Пријател, потполно се сложувам, тоа и ми беше зборот. Политиката, големата како и малата се исти како и секојдневниот живот. Ако евтино си го продаваш гѕот не можеш да очекуваш некој да те цени или пак цената да ти биде голема. По мое, наш единствен интерес и единствена цел за пристап кон ЕУ е за да можеме да се прикачиме на европските фондови и да постанеме еден вид европско сираче кое зависи од милоста на помоќните. ЕУ го ѕнае тоа и си тера интересите. Затоа постојано ќе имаме влади кои не ги боли за народот и за интересот на дрќавата, затоа што интересот не е дефиниран. Курвата континентална не обликува по нејзина волја и ние можеме да правиме што сакаме, се додека ни го држат морковчето со пристап кон ЕУ пред нос, можат да маваат со стапот колку што сакаат, немаме право да се лутиме. Алтернатива? Пред некој ден слушнав дека постои Афричка Унија. Дајте таму да пристапиме. Огромен пазар за нашите проиѕводи, се знаеме од убавите времиња на неврзаност, што сакаш повеќе? Зарем некој навистина мисли дека Македонија ќе има сили да конкурира на европскиот пазар? Или пак целта ние како во бивша YU да бидеме приврзок и пазар за словенечки проиѕводи кои никаде на друго место не можат да ги продадат? Пак ќе извезуваме цистерни со вино, а ќе увезуваме флаширано Шардоне од македонско потекло. Каков успех, јебо те. Овака директ на црните ќе им продаваме флаширано винце од европска почва. Ова со Афричка Унија беше иронично кажано, немој сега одма да скокате. Бидете ми поѕдравени
melpomena Da se nadovrzam na tebe Ivan. Ima edna pogovorka "Ljubovta ne e gledanje eden vo drug, tuku gledanje vo ist pravec" :)
IvanC
quote:
Originally posted by melpomena
Da se nadovrzam na tebe Ivan. Ima edna pogovorka "Ljubovta ne e gledanje eden vo drug, tuku gledanje vo ist pravec" :)
Tokmu taka. Ako ne se najdat na ista linija (ist pravec gledanje) sledi rastur i pokraj ljubovta. Ne ednaska e toa videno. Pa taka i so nasite odnosi so golemite sili. Pozdrav.
melpomena Bez uslovna ljubov e samo edna i edinstvena. Toa e ljubovta na majkata kon svoeto chedo. Se drugo e zasnovano na "vakov ili onakov" interes, kolku i toa grubo da zvuchi sepak e taka. Epa sega koga megju lugjeto e taka, jas ne znam kako bi mozhelo ednostavno edna drzhava da "saka" druga, bez da ima bilo kakva korist od nea :)
Maleshevo Охридски, јас тебе те разбирам, но ти така не се изразуваш, за јас да се согласам. Цело време повторуваш, „СЕ е интереси, СЕ е интереси“. Јас ти викам „НЕ Е СЕ ИНТЕРЕСИ“. И не е! Е сега веќе си појасен, ама помеѓу земјите имало интереси, така значи, да, се согласувам, помеѓу земјите има политички интереси. Дефинирај интерес во тој контекст, т.е. политички интерес. Да бидеме на јасно, прво што е тоа, од каде доаѓа, зошто постои, кои се условите итн. Или зошто некоја земја би имала интерес да ги подржува Македонците и Р. Македонија... Додека на тебе јас ти изгледам дека се некои битки ми се во главата и идеи (се работи впрочем за идеали), ти на мене ми изгледаш како човек без никакви идеали кој го сваќа светот пак како скупина на „рационални“ индивидуии без емоции и духовност, кои се водат само од парата. Но светот не е таков, иако во друштвото каде што живееш многумина се такви, па изгледа без да приметиш и ти таков си станал. Одозгора и типичен (како што викаат Србите) чокалија. Но пошто потекнуваш од таква средина, православна христијанска, упс, ти текна дека не било се од интереси, туку постоела и духовност, арно нели не викаш и љубовта е од интерес. Примерот за љубов и брак многу го раздлабочи. Значи не е се од интерес. И примерот со висењето на компјутер и проблемите со жената ти е добар. A со онаа која ќе ти се растури бракот поради таков проблем, немало никогаш вистинска љубов, туку само илузија од љубов. Но затоа оној кој што бара и ќе си најде вистинска љубов. А доколку се предадат тие како што викаш ти, „племенити идеи“, тогаш постојат илјада начини, да се растури бракот. Инаку, идеалот и духовноста се поголем и помоќен мотор од парите, а УСА ја учи таа лекција сега во Ирак. А кога еден цел народ ќе ги изгуби тие вредности, тој народ е изгубен или ќе пати за век и векова. Силата е во умот. А една македонска поговорка вели „Сила Бога не моли“. Секоја акција е илузија без идеал и визија. Како што и секоја визија и идеал се илузија без акција. (ова важи за тебе и твоето (од досада, од љубов кон Македонија? од интерес?!?), долгогодишно мудрување на форумите што требало и во тој контекст е примерот со битката во Скопје)
IvanC Dobro, ti taka me gledas kako covek bez nikakvi ideali, duhovnost i emocii. A sum stanal kako tie megju koj sto ziveam. Prodolzi taka da me gledas. So golem uspeh i se najdobto. Ivan
Maleshevo [:(] Реков ми изгледаш иако знам дека не можеш 100% таков да бидеш, но не тврдев дека си таков, а ти кажи, не е така, што се лутиш веднаш?
intel
quote:
Originally posted by Cernozemski
Викаш не се издржуе? Е и во право си. Се мислам понекогаш да не сме влегле во некоја епизода од Monty Piton ( или во најдобар случај Alan Ford).
Аааа не така.Ова за Монти ОК ама Алан Форд знаеш дека ми е резервиран за ДПМНЕТО.Си имам авторски права за ова уште од пред некоја година на Ајвар.Како беше: -дебели шеф-баце Столе -сир оливер-даравелски -пас носоња-Влатчето ѓорчев итн.. итн...
Cernozemski prijatel, ne se luti. Voopsto nemav namera da ti kradam vizii :)))))) Najiskreno, toa prvo mi paga na pamet koga ke uklucam televizor ili otvoram vesnik. Bez razlika koja strana, sve ti se brat likovi od Alan Ford. Kao u romance da sum si vlegol. Bidi mi pozdraven
IvanC
quote:
Originally posted by Maleshevo
[:(] пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ 100% пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ, пїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ, пїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ, пїЅпїЅ пїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅ, пїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ?
Zdravo Maleshevo, Ne, ne se ljutam. Samo temava ne e za nas dvajca tuku za EU i demokratijata. Ne e temava tebe da ti dokazam kakov sum ili kakov ne sum, nitu pak jas da te nabedam za nesto. Od kisnenje na forumi edna rabota imam nauceno, skoro 99% od temite koga togas na lichen plan preminuvaat i normalno navredi pocnuvaat, a vo 100% od slucaevite cim na licen plan se premine diskusijata propagja. A so toa i forumot. Zatoa nemam namera da se prepukuvam ili dokazuvam nesto za mene nitu pak odgovaram na temi kade celta e licno istaknuvanje i dokazuvanje. Nemam namera da ti dokazam deka ne sum takov, slobodno mozes da me smetas za takov posto tolku ti e bitno. Temava i forumov se za Makedonija i uspeh vo razgovor moze da ima samo ako striktno se drzat site vo svoite postovi samo za Makedonija da zboruvaat. Za frugo navistina nemam vreme. Pozdrav.
melpomena
quote:
Примерот за љубов и брак многу го раздлабочи. Значи не е се од интерес. И примерот со висењето на компјутер и проблемите со жената ти е добар. A со онаа која ќе ти се растури бракот поради таков проблем, немало никогаш вистинска љубов, туку само илузија од љубов. Но затоа оној кој што бара и ќе си најде вистинска љубов. А доколку се предадат тие како што викаш ти, „племенити идеи“, тогаш постојат илјада начини, да се растури бракот.
Aj sega Maleshevo ja da te "razdrmam malku"[:)] Ushte ednash kje ti povtoram "Ljubovta ne e gledanje eden vo drug tuku gledanje vo ist pravec" Znachi da ti poobjasnam Vistinka ljubov ima i postoi samo tamu kade shto dvajcata imaat zaednichki interesi. Ljubovta mora da se zasnova na neshto. Besuslovna ljubov nema! I shto spored tebe e vistinska ljubov, bash me interesira, na shto se zasnova taa? Da ne ja tupam na topicov, ali idesh so glava kroz dzid[:(]
Misirkov "Besuslovna ljubov nema!" ---------------------------------------------------------------------- Ne si ja doziveala de! A taman sakav da te pokanam da gledame vo ist pravec.....[;)]
melpomena Misirkov besuslovna ljubov sum dozhiveala samo od svoite roditeli i od brat mi, kako i sekoj drug. Za sekoja druga "ljubov" chovek mora da se bori, da se dokazhuva, od neshto da se otkazhe... si slushnal ti za kompromis? -na toa se zasnova sekoj brak :)
Maleshevo
quote:
Originally posted by melpomena Aj sega Maleshevo ja da te "razdrmam malku"[:)] Ushte ednash kje ti povtoram "Ljubovta ne e gledanje eden vo drug tuku gledanje vo ist pravec" Znachi da ti poobjasnam Vistinka ljubov ima i postoi samo tamu kade shto dvajcata imaat zaednichki interesi. Ljubovta mora da se zasnova na neshto. Besuslovna ljubov nema! I shto spored tebe e vistinska ljubov, bash me interesira, na shto se zasnova taa? Da ne ja tupam na topicov, ali idesh so glava kroz dzid[:(]
Кој верува дека и во љубовта има интереси никогаш не доживеал вистинска љубов. Љубовта не е нешто рационално и не постои дефиниција за љубов, колку сакаш труди се да ја опишеш, тоа не успеале нити најголемите мудреци! Јас ќе ти напишам еден стих кој многу ми се бендисал за љубовта. А ти ако знаеш што е љубов ќе го разбереш. Кога љубовта те вика, следи ја иако и се патиштата тврди и стрми а кога крилјата нејзини ќе те понесат, предај и се иако мачот скриен во нејзините перја може да те рани. Кога љубовта ти зборува, верувај и иако нејзиниот глас може да ги раздрма твоите сонови бидејќи како што љубовта те крунисува така таа и те распнува бидејќи колку ти помага да растеш толку и те подсекува. Сето тоа љубовта ќе ти направи како би ги дознал тајните на твоето срце и како би станеле по тоа знаење парче од срцето на самиот живот. Љубовта не дава ништо освен самата себе и не одзема ништо освен себе Љубовта нема ништо ниту таа може да се има затоа што љубовта е доволна на љубов. А кога сакаш, не се вели Бог ми е во срцето туку Јас сум во божјето срце. И не мисли дека можеш да управаваш со патот на љубовта бидејќи љубовта доколку увиди дека си вреден за неа таа ќе управува со твојот пат. Но доколку во твојот страв бараш само љубовен мир и љубовно уживање Подобро ти е да си ја покриеш голотињата своја и да си отидеш од гумното на љубовта во светот без годишни времиња, каде што ќе се смееш, но не со полн смех и каде што ќе плачеш но се со сите свои солзи.
melpomena Ochigledno ne se razbirame[:(] Interes mozhe da bide pozitiven i negativen, zoshto go definirate zborot interes vo negativna smisla?
Maleshevo Затоа што интерес не е врзан со емоција туку со нешто материјално и не можеш да тврдиш дека дури и во љубовта има интерес, доколку знаеш што е љубов.
Maleshevo Да не ме разбереш погрешно. Тоа не значи дека без матријалното е можно да се живее.
melpomena
quote:
Originally posted by Maleshevo
Затоа што интерес не е врзан со емоција туку со нешто материјално и не можеш да тврдиш дека дури и во љубовта има интерес, доколку знаеш што е љубов.
Hm...aj vaka "poplastichno da objasnime" Ti imash odredeni nacionalni interesi - a istite se povrzani so ljubovta kon tvojata tatkovina (znachi mozhe da se meshaat interesi so emocii)[;)]
Maleshevo [:D] Јас немам национални интереси, туку македонскиот народ т.е. макодонската нација има свои национални интереси. А јас ја имам љубовта кон Македонија и македонскиот народ. И мислам дека и кај тебе е истото, не си ти од интереси овде на форумов.
melpomena
quote:
Originally posted by Maleshevo
[:D] Јас немам национални интереси, туку македонскиот народ т.е. макодонската нација има свои национални интереси.
a izvini koj go sochinuva toj "makedonski narod"? jas, ti i mnogu drugi poedinci znaci:imash nacionalni interesi[8D]
Maleshevo ??? Абе девојче, националните интереси стојат над поединецот и неговите лични интереси. Тие постојат само заради постоењето на македонскиот народ. Јас го сакам емотивно народот т.е. македонската нација, а не националните интереси. Инаку кои се тие национални интереси, многу не ни знаат или разбираат или пак имаат сосема различни ставови за нив и поради тоа не ја бива работата. Еден мава во клин друг во плоча.
IvanC
quote:
Originally posted by melpomena
Interes mozhe da bide pozitiven i negativen, zoshto go definirate zborot interes vo negativna smisla?
Tokmu toa e i poentata! Interesot nemora ni da bide materijalen voopsto. Ako napravis nesto za tvojata zemja zaradi toa sto veruvas deka toa e ispravno toa e vo tvoj interes. Ne sum sretnal lugje koj se samo za materijalnoto. I najbogatite vo svetot sakaat da pominat vreme so familijata i sakanite. Toa sto zapad za nas nema interes, ili odredeni lugje na zapad imaat svoj licen interes Makedonija da ja vidat vakva ili onakva ne znaci deka ne si gi sakaat svoite deca i bliski i deka se od kamen napraeni. Ama rabota e edno, a se ostanato drugo.
melpomena Pa normalno deka ne gi sakash interesite, ama ja baravme povrzanosta na interesite i emociite P:) Rekov da dadam "plastichen" primer, a ne da razglabam kaj im e mestoto na nacionalnite interesi. :) p.s. Devojche???? :)
Maleshevo Тоа не е интерес што ти и Иван го кажувате. Што е најчудно сега вие сте парадаксолни со самите себе, што на почетокот го тврдевте, дека држава не може да сака држава, туку само држава да има интерес од друга држава.
intel Бре колку се расприкажавте за љубовта!!!Има една една балада од Балашевич..завршува вака џаба било коња врана,по ливади разиграна... Све је имо,ништа имо није...итн итн. Сега некои викаат дека љубовта ја измислиле комунистите за да пеглаат беспари.Одберете вие варијанта што ви одговара и здраво. Топиков беше во сосема друг правeц.
Ceki I ako ne dojdeme vo EU, a da imame svoja drzava, nema da e kraj na svetot. Mene bitno mi e da imame svoja drzava, a ne da sme vo EU( pod bugarija, albanija i grcija). NE na EU i NATO.
melpomena
quote:
Originally posted by intel
Бре колку се расприкажавте за љубовта!!!Има една една балада од Балашевич..завршува вака џаба било коња врана,по ливади разиграна... Све је имо,ништа имо није...итн итн. Сега некои викаат дека љубовта ја измислиле комунистите за да пеглаат беспари.Одберете вие варијанта што ви одговара и здраво. Топиков беше во сосема друг правeц.
intel me chitash li voopshto shto pishuvam. Od kade sega interesot go povrza so materijalnoto bogatsvo. aj dosta na ovaa tema[:)]
intel
quote:
Originally posted by melpomena
quote:
Originally posted by intel
Бре колку се расприкажавте за љубовта!!!Има една една балада од Балашевич..завршува вака џаба било коња врана,по ливади разиграна... Све је имо,ништа имо није...итн итн. Сега некои викаат дека љубовта ја измислиле комунистите за да пеглаат беспари.Одберете вие варијанта што ви одговара и здраво. Топиков беше во сосема друг правeц.
intel me chitash li voopshto shto pishuvam. Od kade sega interesot go povrza so materijalnoto bogatsvo. aj dosta na ovaa tema[:)]
Те читам[:D]