Директорите на училиштата ќе полагаат испит
Директорите на училиштата ќе полагаат испит
OooOo Директорите на училиштата ќе полагаат директорски испит Директорите на училиштата од јануари 2005 година ќе мора да полагаат испит за директори ако сакаат да останат на чело на училиштата, предвидено е со измените во законот за образование. „Условите се оние постојните, да има соодветно образование. Одредено работно искуство од најмалку 5 години во настава и положен директорски испит“, вели Кирил Ристевски министер за образование. Испитот за директори ќе се полага по програма на стручна комисија формира од Министерството за образование. Кандидатите за директори за положениот испит ќе добијат уверение. Но доколку за директор се избере лице кое го нема положено овој испит задолжено е во рок од година и половина од неговиот избор да го положи испитот или неговиот мандат ќе престане. „Се работи за модуларен пристап, тоа се 5-6 испити кои што нема да бидат полагани класично туку повеќе ќе биде насочено кон изработка на проект или семинарска работа“, вели Ристевски. Првата група од Министерството за образование веќе се врати од обука во Словенија по што следува и конкретизирање на програмата. Од министерството се надеваат дека програмата ќе биде готова до почетокот на идната година по што следува и испитот на директорите.
cile Rabotava e "selo gori baba si ja dra.. ovaj si se cesla" [:D]
StormAngel Ne,ne! Ova bas e super. Tie koi sto ne go polagaat ispitot fakticki go gubat rabotnoto mesto.Sekoj treba da se testira,pa bil i direktor. Ja gi pozdravuvam vakvite priodi na vladata.Barem se trudat da popravat nesto.
OooOo I jas gi podrzhuvam ovie stvari.
cile
quote:
Posted by OooOo ...повеќе ќе биде насочено кон изработка на проект или семинарска работа“, вели Ристевски.
Ke si pisuvaat seminarski kako 7mo oddelenci ma ajde i ja sum da se smeni nesto ali cisto sumnjam deka so vakvi "reformi"nesto ke se podobri vo skolstvoto kaj nas.A i taka direktorskite mesta se delat po partiski kluc na sekoi 4godini ....
Thief Реформи? Да! Најквалитетниот професор или, уште подобро, некој со менаџерски способности за директор на училиштето, а не партиски кадри, капак на се` - по етнички клуч! Џабе овие испити, директорските полагања ќе бидат обична парада од пародии на тестирање.
StormAngel Altan cile,ako nie ne prestaneme da gi sabotirame site vakvi dela normalno deka ke plukame kon se novo i reformno sto ke naide. Ova e za pozdravuvanje bez razlika na toa kako i kade ke se odvivaat ovie testovi. Siguren sum deka ministerstvoto ima svoi eksperti (podobri od nas) koi sto rabotele na ova,pa zatoa i se odlucile na vakov poteg. Da se uklonat 3-4 direktori koi sto se nesposobni da ja vrsat taa dolznost znaci da spasis nekolku iljadi ucenici od glupostite na istiot. I na kraj na se,ova i ni treba nas.Bez razlika sto nie prvicno mislime.
cile Ne gi sabotirame daleku od toa !!! Samo vikam deka tesko ke vrodi so plod koga i samiot znaes kako se biraat direktorite da ne se poftoruvame sea pisuva gore.Baska i na smetka na bedniot budzet na sekoe uciliste ke se stavi i castenjeto na kolegiumot koga noviot direktor ke go polozi ispitot pffff se grozam od takvi raboti ....
Strelec
quote:
Originally posted by cile
Ne gi sabotirame daleku od toa !!! Samo vikam deka tesko ke vrodi so plod...
Точно... со овие реформи ТЕШКО ќе вроди со плод! Ама ако нема никакви реформи, СИГУРНО НЕМА да вроди со плод!
cile Nerekov da nema reformi samo rekov deka tesko ke vrodi so plod bas konkretno ovaa direktorskava.A za reformi sum prv nema problem ali da se ok i na mesto.