Novinarstvoto vo Makedonija
Novinarstvoto vo Makedonija
OooOo Tuka mozheme da ostavame biseri i koristenje na anglicizmi od strana na nashite novinari. Eve jas kje pochnam ... Мечка уби еден, а рани девет туристи во Романија Мечка нападнала вчера туристи во планинскиот реон на Трансилванија, недалеку од Брашов, при што едно лице настрадало, а други девет се потешко ранети, јавија романската електронски гласила.. Valjda poteshko povredeni, a ne poteshko raneti.
Thief Мислам дека исто и Францизуите имаат... и во двете земји, цдецијални комисии ги следат медиумите и има големи парични казни за употреба на странцизми или за груби граматички грешки... Мислам дека тајка им беше решено, но не тврдам...
DJ_SHEMA Mene mi kazuvashe eden kolega vchera deka vo francija so zakon e zabraneto da se programira na drug jazik osven francuskiot.
Divider ФОЛК ЕСТРАДАТА РЕАГИРА Зошто не игнорираат за настраданите од цунамито? Зошто не игнорират нас народњаците?“ Преземено од вест.
OooOo Utrinski vesnik - Boris Georgievski Само 50-ина метри од влегувањето во Кондово, од ритчето од десната страна, неколку лица во маскирни униформи се симнуваа надолу по патот. Веројатно и овде го прифатиле "милитари-стилот, како и сегде во светов", си прокоментиравме со насмевка со фоторепортерот, возејќи се кон зградата на општината, глумејќи некаква релаксираност. [url="http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1636&stID=26047&pR=3"]more info...[/url]
melpomena Оперскиот пар Ана и Игор Дурловски фураат во Виена Naslov vo vest [|)]
DJ_SHEMA A denes go vidov ova i mi tekna na temava: Уредникот во МТВ, Иван Мирчевски вели дека никој не е изоставен намерно, туку дел од учесниците биле повикани, а дел сами се пријавиле. - Четири дена беа премалку за да можеме сите да ги повикаме. Се беше ат хок и немаше класичен список со имиња, објаснува.
OooOo Nekade prochitav ili slushnav (ne sum siguren) deka vo Rusija so zakon bilo strogo zabraneto upotreba na stranski zborovi i meshanje so ruskiot jazik. Neznam ni dali e voopshto tochna informacijava.
AaaAa Tocna e informacijata za Rusija. Skoro go napravija toa, i jas go citav nekade nemozam da se setam kade ama ke probam da go najdam.
OooOo ИНТЕРНЕТ-ПРИКАЗНА Љубовна измама преку чет-канал. Izvor [url="http://217.16.70.236/?pBroj=2661&stID=47311"]Dnevnik[/url]
OooOo МВР не знае кој испрати е-маил со лажна закана за бомба на „Петровец“ Миле А. Ристески Полицијата се уште незнае кој е човекот кој вчера до дескот на А1 упати електронска пошта со лажна закана дека на аеродромот Петровец е подметната бомба со голема разорна моќ. Испраќачот се потпишал како Адмир Рушити.
Thief Деск им е дел од редакцијата која прибира кратки вести... Иако, „Лексикон новинарства“, дескот го опишува малку поинаку, како вид на организација на редакцијата (и има цела страна со дрвење и објасување, како во Бивша Југа почува во 60-тите итн, итн)! А, многупати употребуваме (во скеојдневниот говор) едно стилско изразно средство кое се нарекува метонимија („Го читам Толстој“, наместо „Читам книга напишана од Толстој“). Не ми е целта да терам инает или да пишувам во празно или да се надмудрувам или да омаловажувам, само забележав што е подвлечено и сакав (како будала) да прашам што е грешката, „бисерот“... Јас барем во ова од Миле, не можам да увидам! :(
OooOo desk = rabotna mesa, katedra, masa, oddel, odsek!
Slednovo e povekje pechatna greshka (valjda!!?!) nego lapsus, ama aj da se nasmeeme ;) Биљана Секуловска - A1 Од 34 амбасадори само 5 се професионалци И што добива светот со македонските амбасадори? Од 34 амбасадори само 5 се професионални: Белград, Букурешт, Москва, Канбера, Њујорк, Виена.
  • 1. Belgrad
  • 2. Bukuresht
  • 3. Moskva
  • 4. Kanbera
  • 5. Njujork
  • 6. Viena
Vika samo 5, a nabrojuva 6 ;) Neko (jedan) medju nama nije nash! A ko je? [:D]
deni Сузе Турунџиева ја продолжи косата за 15 сантиметри!!! wooooow . da ti ebam novinarstvoto , abe ke zeem ke se izmusham ke se napraam funtana http://vest.com.mk/default.asp?id=90527&idg=5&idb=1373&rubrika=%40ivot
NARCIS` deni mora da e devojkata u shema so bi rekle..:) a inaku dobra e nema so ..novinarka:)
OooOo Во Охрид се враќаат холандските туристи Скопје - Од 1 јуни па до крајот на септември оваа година во Охрид ќе престојуваат околу две илјади туристи од Холандија. Договорени се 16 чартер-летови, а гостите од Холандија ќе престојуваат во хотелите “Метропол - Белвиии”, “Славијааа”, како и во приватно сместување. Овој аранжман е договорен преку туристичките агенции ГО - ГО и “Санвиппп” од Холандија. Во организацијата беа вклучени холандската влада и Министерството за економија, а целата работа се одвиваше и со помош од неколку Македонци што работат и живеат во Холандија. Превозот на туристите ќе го врши “Транс авијааа” од Холандија и, според досегашните сознанија, букингот оди добро, а интересирањето во Холандија е големо.
Boriz
quote:
Originally posted by OooOo
Во Охрид се враќаат холандските туристи гостите од Холандија ќе престојуваат во хотелите “Метропол - Белвиии”, “Славијааа”, како и во приватно сместување. .[/b]
A za mene mesto????????[:(!]
OooOo Бучковски ги предава одговорите на европрашалникот Во секој момент се очекува македонскиот премиер Владо Бучковски официјално да му ги предаде одговорите на прашалникот на претседателот на Европската комисија, Жозе Барозо. Овде, во седиштето на Брисел, тајмингот е 15 и 50 часот.
slasa pa to mister OOOOO uste malce go zaboravame makedonskiot jazik na makedonska televizija namesto skolstvo i ucenje sega e edukejsan :-) se skinav od smenje
OooOo Odbrana i zashtita sega se vika DEFENDOLOGIJA. Kje se otrujam! Znaesh shto e interesno, lugjeto vo makedonija vo sekojdnevnata komunikacija koristat se povekje anglicizmi, dodeka makedoncite od dijasporata se trudat da pishuvaat na makedonski jazik :) Eve ushte eden primer. Kaj brat mi u firma ne se koristi smetkovodstvo ili finansovo se koristi terminot ACCOUNTING i PAYROLL. Mislat mozhda deka se "kul" koga gi koristat tie termini. ;)
OooOo Нивес Целзиус снимила порнофилм со Џамироквај ... авантури со хотелската наследничка Парис Хилтон, афтер-парти оргиите во домот на Хју Хефнер
Jakov Koga sme veke kaj Biljana Sekulovska kako Vi se dopaga nejzinata dikcija i prekrasniot makeodnski akcent, koj veke nekolku godini uspesno se obiduva da go pogodi na praviot slog, ama zasega ima realizacija 0.1%.
OooOo Дик Шапиро, кој вели дека е "демн Јенки", оти дошол од Њујорк и тука во Каролина останал, објаснува дека за балканскиот фолклор се заинтересирал членувајќи во едно бугарско фолклорно друштво, а особено го импресионирал седумтринаесеттинскиот ритам. Потоа решил да го отвори својот дом за организирање заеднички собири. Јагнето е на негова сметка, а другите носат кој како наумил, односно типична "pot luck party".
DJ_SHEMA najak zbor shto go zaprimetuvam po vesnicive e etabliran.
deni me interesira sho oruzje koristela meckata , ja mislam m-16
riki mozda kalasnikov :)
cile
quote:
By Darkjesus go trenirala:)
Od kaj znaes pa deka meckata bila masko ??
OooOo Inache topikov ne go otvoriv za vashi filozofii.
Strelec МАКФЕСТ 2004 ...Меѓу добитниците е и Мартина. Неа ја награди хотелот "Оаза", за почесен гостин на хотелот зашто од сите гости имала најуредна соба. Така се пофалиле собарките. Ама Мартина, како и секогаш, и овој пат беше во придружба со нејзините менаџерки- мајка и и баба и. Па кога и помагаат во се, па зошто не во средување на собата. btw... filozofiraj cile, ama barem neka e povrzano so temata...:)
OooOo Дел Понте фалсификувала документи за Готовина? МИСТЕРИОЗНА СМРТ НА СВЕДОКОТ КОЈ ГИ ФАЛСИФИКУВАЛ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ГОТОВИНА Инсајдери во седиштето на ОН во Њујорк шушкаат за информации што би можеле да ги потресат ОН и Хашкиот суд за воени злосторства. Во ОН се претставени докази дека Карла дел Понте поднела фалсификувани документи до хашкиот Трибунал...
OooOo Dnevnik -Македонија веќе не е црна дупка за компјутерскиот криминал токму поради успехот на отсекот за Информатичка форензика. Криминалците се изненадени како успеваме да ги пронајдеме - вели инспектор Марјан Ристевски.
OooOo Весна Велкова A1.com МВР не направи безбедносни проценки за големиот новогодишен хепенинг. Полицајците немо го посматраа огнометот од петарди и безбедносните закани за граѓаните. Организаторите, меѓу кои и градоначалникот Пенов, беа еуфорични и заслепени од настапот на Горан Бреговиќ.