protest: filmot za aleksandar makedonski
protest: filmot za aleksandar makedonski
air vistina ili ne neznam, ne sum go gledal filmot.. vo filmot aleksandar jurisha za grcija... ako e toa taka zalosno za oliver stone posto ocigledno tipot bi bil golem loser, a i nie so nego posto dozvoluvame.. i sega sto kje pravime? akcija? protest?
Misirkov Vistina e! Ja vidov reklamata na TV. Aeksandar java na konj, se vrti pozadi i vika "za Grcija" (demek napred....)! Nisto, se vide kolku e saat uste koga smrdlivoto britansko govedo od Oxford, demek sovetnikot za istorija, napisa kolumna i spomna nekolku ociti greski za Grcite, odnosno ubavo ja vovlece nivnata propaganda.
Maleshevo Грција се бори за Александар Македонски. Македонија се бори против себе. Затоа Александар е сега Грк за целиот свет.
NARCIS` Sto e vazen svetot,bitno nie sto cutvuvame.
Maleshevo Пошто Македонија не е како некогаш светска сила и не е на друга планета, а таму во светот има денес други светски сили, може да падне одлука таму негде твоето поколение да не чувствува како тебе.
NARCIS` Ako te replicitam ke pocneme da filozofirame,samo ke ti kazam ne si vo pravo.
Maleshevo Дааа, затоа што во Егејска и Пиринска Македонија денес се чувствуваат сите како нивните прадедовци, нели?
melpomena Narcis, vo koj del toa Maleshevo ne e vo pravo? p.s. Daj filozofiraj molim te :)))
NARCIS` kazav ja ne repliciram poveke
air dali nie pak kje sedime so skrsteni race i kje cekame da ni kradat istorija, kako sto sedevme 12 godini da padneme na site mozni polinja (socijalno, politicki, ekonomski, itn)? moi predlozi - prvo site nasi sajtovi treba da imaat protest za ova na angliski! - treba nasite drustva (nepokor, mhr, itn) da go napravat filmot kontraverzen za odlukat aleksandar da e grk. neka se znae deka ima lugje sto ne se slagaat so toa.. i deka ne sme nevidlivi -na radio ovde vo toronto imase natprevar da se javuvaat lugje na razni televiziski programi sto se prenesuvaa vo zivo i pokraj komentar za temata, da kazat nesto i za radioto.. zasto nie da ne kazeme deka filmot e poln so diskriminacija? - sto pravat tie od ministerstvoto za kultura? -- air
SLaCk Veke pisuvase Dzejson Miko vo dnevniot vesnik Vreme za toj angliski profesor,koj i samiot pred 20 godini imal kniga vo koja na nekolku mesta potvrduva za razlicnata etnicka pripadnost na Aleksandar Makedonski od grckata ama sega ocigledno pobitni mu se parite:).
Christian ne ocekuvajte nasata vlada da napravi nesto vo nasa polza epten se prodaeni za pari. Tuku narodot dali ke moze da napravi nesto,ako ima nekoj idea slobodno kazete ja.Ako se reagira neka se reagira sega pred filmot da ispadne vo kinata. Vo anglija filmot ke ispadne vo januari.
IvanC
quote:
Originally posted by NARCIS`
Sto e vazen svetot,bitno nie sto cutvuvame.
Ne e taka, Maleshevo e vo pravo. Treba da se izbotis za tvoeto pravo. Vistinata site ja znaeme, deka Makedoncite ne bile Grci i taa e bitna za nas, no kako i sekogas taa ne e bitna, bitno e koj kolku se bori za svojata vistina ili vo ovoj slucaj kolku nie pasivno sedime i gledame i se cudime i protestirame sto nasata vistina ne se zema vo obzir. Taka i se drugo odi vo drzavata. Sedime i gledame kako karavanot pominuva, dodeka Grcite svoite nacionalni prioriteti odamna si gi imaat postaveno i za niv se borat. Uste eden primer kade pravdata ne e na nasa strana na krajot iako sme nie vo pravo. Katastrofalno e sto taa drzava ima izvreseno etnicko cistenje od najdoglem vid, i sto i den deneska toa i pominuva a nie so Albancite na kraj nemozeme da izlezeme... Za se treba da se izboris. Ova e odlicen primer.
MKoloski Greek Extremists Lobby Oliver Stone to Portray Alexander of Macedon as a Greek http://maknews.com/html/articles/koloski/koloski6.html
Christian batka ako znajs e-mail na oliver stone kazi
Sotir
quote:
batka ako znajs e-mail na oliver stone kazi
Ne samo na Oliver Stone, kade moze da se ostavat komentari za filmot. Nekoja oficijalna strana ili sl. Ne bi bilo loso malku da gi raspukame. samo da ne bide toa dezorganizirano. Da se nasoci pravilno celata rabota.
IvanC
quote:
Originally posted by Sotir
quote:
batka ako znajs e-mail na oliver stone kazi
Ne samo na Oliver Stone, kade moze da se ostavat komentari za filmot. Nekoja oficijalna strana ili sl. Ne bi bilo loso malku da gi raspukame. samo da ne bide toa dezorganizirano. Da se nasoci pravilno celata rabota.
Kasno e sega, filmot nema da go promenat. Na 7 Noemvri isto taka izleguva emisija na History Channel vo Amerika koja mnogu ja reklamiraat sega za Aleksandar Makedonski, me interesira kako tamu ke bide prestaven. Vo sekoj slucaj, rabotite od napred treba da se sledat i da se intervenira profesionalno. Oliver Stone veze nema od istorija, toj si ima pobarano profesionalna pomosi tuka bese mestoto za akcija nasa. Mnogu pred da pocne snimanjeto na filmot trebase da se podgotvi terenot. No toa nemoze vaka na forumi da se naprai, ili poedinci. Toa treba od vladata da dojde, mora centar nekade da ima koj ke organizira aktivnosti na poveke mesta. A za toa treba i pari, no ne se kriticni ni tie, kriticno e da se sledi sto se slucuva pred da se sluci, navreme plan da se napravi i da se intervenira na pravo mesto i vo pravo vreme .