ALBANIJA NE NE PRIZNAVA!
ALBANIJA NE NE PRIZNAVA!
f9 Ne znam shto morashe da otvarate tema dali Albanija ke ne priznaela. No toa me natera da otvoram i jas tema da toa deka Albanija ne ne priznava. Bez vrska,- samo go izbegnuvame glavnoto prashanje.A toa e ako sakame vo Evropska zaednica da bideme,mozhime,ama ne kako Makedonci,nitu kako Makedonija.Se dodeka Anglija ,Francija i Germanija go podrzhuvaat oficijalno oficijalniot stav na Grcija ,ne e vazhno dali i koga ke ne priznae Albanija.I shto ni treba vleguvanje vo takva Evropska zaednica,koga vo takva kakva shto e sprema nas e kako makea,i betar. A za tie shto se interesiraat za Albanskoto priznavanje eve machkajte si gi ochite... Објаснувајќи го ставот на официјална Тирана во врска со името на нашата земја албанскиот амбасадор во Атина Башким Зејнели кој во грчкото министерство за надворешни работи беше повикан поради изјавата на претседателот Мојсиу дека набргу Албанија ќе ја признае Македонија под уставно име изјавил меѓу другото дека тоа е проблем кој треба да го решаваат Атина и Скопје. Како што пренесува тиранската телевизија Топ канал повикувајќи се на извори на албанското министерство за надворешни работи амбасадорот Зејнели го информирал шефот на грчката дипломатија дека албанската влада не го променила ставот во врска со именувањето на Македонија и оти таа се придружува на ставовите на ОН и ЕУ во врска со ова прашање. Албанската влада рекол Зејнели смета дека ова е прашање меѓу Атина и Скопје и таа ќе го поздрави секое решение кое ќе произлезе меѓу дијалогот на страните. Телевизијата Топ канал оценува дека после ова било разјаснето се и дека грчката страна останала задоволна. Бидејќи именувањето на Македонија под уставно име би влијаело негативно во односите меѓу Атина и Тирана.
f9 Inaku ako me prashvite mene za Albanija.Pa pic..im ma...na tie trebaa sekoj den po tri pati da ne priznavaat vo ovie 14 godini
SLaCk Da ne zaboravime deka eden mesec vikaat deka ziveat bugari vo Pustec a eden mesec Makedonci.Muabetot bese deka ako cekame od Albancite znaeme sto ke ni se sluci.Gledame nasekade okolu nas.Eve vi nesto sto me nasmea od nasite mili sosedi. Ловџии сакале да застрелаат мечка, а погодиле албански илегалец Обидувајќи се да застрела мечка, еден од петчлената група ловџии кои ловеле во атарот на битолското село Старавина, потешко ранил еден илегален емигрант од Албанија. Овој несекојдневен инцидент се случил вчера наутро кога петтемина ловџии тргнале во лов во атарот на Старавина, крај самата македонско-грчка граница. Ловџијата А. К. (29) од една грмушка слушнал шум, па, веројатно, очекувајќи мечка, испукал еден патрон, но на општо чудење се слушнал човечки лелек, а потоа ловџиите виделе зад грмушката група од дваесетина илегалци, за кои се верува дека се сите од Албанија. Во несреќата бил погоден Т.П. (51) од Албанија, во слабинскиот дел на грбот. По застрелувањето групата се разбегала и крај ранетиот Т.П. останала само неговата ќерка Ф.А. (21). Ранетиот илегалец со возило бил пренесен во Медицинскиот центар во Битола каде што бил подложен на хируршка интервенција. (Љ.С.)
SLaCk A pred dve nedeli imav prilika da citam tekst od akademik Blaze Risteski koj navede nekolku primeri za toa kako albancite vo albanija ucat za Makedonija.Vo nivnite ucebnici za sredno skolo so citati bese napisano deka "Makedoncite i Srbite od 1940 godina do 2001 vrsele genocid vrz albancite i kako tie gi nemale osnovnite prava za obrazovanie i tn." sto sekako ne soodvetstvuva so vistinata , a za toa kolku se azurni albanskite istoricari se gleda i po primerite "za truenje na albanski ucenici od slavomakedoncite(!?) vo 97 godina" ako se sekavate na toa scenario i masovna histerija na albancite ke vi tene za sto se rabotese.Ednostavno so vakvi stavovi nikogas ne mozeme da se doblizime edni do drugi samo se oddalecuvame.Na primer kaj nas se uci za Albanija do 1950 godina pretpostavuvam ne se uci za podocna za da ne dojde do nekoi nedorazbiranja,no toa ne go cenat mnogu albanskite istoricari ako mozat taka da se narecat.
Strelec
quote:
Originally posted by f9
Ne znam shto morashe da otvarate tema dali Albanija ke ne priznaela. No toa me natera da otvoram i jas tema da toa deka Albanija ne ne priznava.
Кога и самиот кажуваш дека тема веќе била отворена, тогаш твоите размислувања и (не)согласувања требало таму да ги постираш. Не мора за секој пост да се отвора нова тема!