Buckovski zasluzuva podrska
Buckovski zasluzuva podrska
vulgaren Bez razlika na vasite partiski opredeluvanja sega e vazno da mu se pruzi podrska i razbiranje na noviot premier zatoa sto toa e vo interest na Makedonija. Koj pluka po premierot na edna drzava toj pluka i po taa drzava.
StormAngel Strelec, A sto ocekuvas da kazam za luge koi sto ne gi znam a ne ni sakam da gi znam? Sekoja mozna eskalacija barem i na najnevinata slucka,treba da se sopre. Toa e mojot stav,bez razlika koj i kako ima oruzja vo raka. 1.Ne komentirav zatoa sto znaes veke koi kontra repliki dobiva covek ako sudi so ladna glava 2.Jes da se zamaram za politickata situacija vo Makedonija i budno ja pratam,ama toa ne znaci deka sekade kaj sto ke se spomnat Albanci jas treba da imam stav bez razlika dali e pro ili contra. 3.Vo edna drzava se znae koj moze da nosi oruzje: a)policija b)armija c)lica koi sto poseduvaat dozvola za nosenje na oruzje i taka natamu Se von ova e nezakonsko,i kako takvo treba da se kazni. Mnogu cisto i mnogu jasno.
SLaCk Poddrska za vistinskiot izbor na SDSM za niven lider.Mislam deka Buckovski ke bide najbrz nacin za pad na ovaa vlada.
OooOo Jas sum vozdrzhan. Neka se pokazhe, a podrshkata kje dojde sama po sebe. Idniot premier vekje se oglasi ... Владо Бучковски нов премиер и лидер на СДСМ Владо Бучковски ќе биде новиот премиер, откако синоќа ја доби и лидерската палка во СДСМ. Претседателот Бранко Црвенковски пред околу еден час му го додели мандатот за состав на новата Влада. Бучковски смета дека во рок од една недела ќе може да го предложи новиот кабинет, а очекува Собранието за 3 недели да гласа по неговиот предлог. Тој најави дека утре ќе оствари средба со своите коалициони партнер ЛДП и ДУИ. Приоритет за Бучковски ќе биде Кондово. „Според она што го имам како проекција и според најавите дека утре во 13 часот ќе биде првата тет а тет средба со претседателот на ДУИ, со г-нот Ахмети и во 16 часот е закажана средбата со претседателот на ЛДП. Недела оставаме ден да се сретнам се другите претседатели на коалиционите партнери од коалицијата „За Македонија заедно“, се со цел, ако може за една недела да ја составиме Владата, а најдоцна за 3 недели во Парламентот да биде промоцијата“, изјави Владо Бучковски, мандатар. „Сакам МНР да го води кадар на СДСМ. Интенцијата е да има и промена на ресорите, но дали тоа ќе биде можно во оваа фаза, ќе знаеме за не подолго од 3 дена. Еден од најгорливите проблеми за новата Влада дефинитивно ќе биде да го реши проблемот со Кондово и со сето она што се случува последните неколку недели. Многу работи треба да разговараме со Костов. Му ветив уште пред неколку недели, како и на потенцијалните кандидати, ако го добијам мандатот, првиот ручек ќе биде со поранешниот премиер Костов и сега одам на ручек, извинете“, рече Бучковски.
Snake Bite
quote:
Originally posted by vulgaren
Bez razlika na vasite partiski opredeluvanja sega e vazno da mu se pruzi podrska i razbiranje na noviot premier zatoa sto toa e vo interest na Makedonija. Koj pluka po premierot na edna drzava toj pluka i po taa drzava.
Ako e tolku "dobar" kako vo Struga OK[xx(]
StormAngel Dobar,los toj e noviot mandatar koj sto ke treba da ja sostavi novata vlada.[;)] De fakto,od nego ni zavisi idninata...barem bliskata.
Strelec Blue, читам таму погоре дека на Бучко приоритет ќе му била ситуацијата со Кондово... Гледам дека ти во изминатиов период се воздржуваш од коментар на таа тема, а искрено ме интересира твојот став во врска со тоа... По мое мислење, на сите нелегално вооружени лица во Кондово (па дури и на оние со евентуално нерегулиран престој во Македонија) треба да им се каже веднаш да да го предадат оружјето и да им се издаде кривична или прекршочна пријава (се разбира, доколку надлежните органи проценат дека тие лица заслужиле такво нешто)... И доколку истите одбијат да го сторат тоа, според мене треба да се преземе брза, одлучна и ригорозна полициска интервенција. Така би било во секоја ’нормална’ држава во светот. Немаш обврска да одговориш, но би сакал да го направиш тоа! Би било добро да се види ставот и од останатите овде, но со молба да бидеме при анализите повеќе насочени кон суштината на проблемот, а да ги избегнуваме во иднина невкусните изрази во стил на ’вмр-ОВЦИ’, ’лавче’, ’интељ’, ’разбира се’, ’БаУЧКО’, ’Ќиро Глигориевиќ’, ’Бугари’, ’комуњари’ итн. итн. Таквиот стил стана веќе многу одвратен и оневозможува да се концентрираме на најсуштинските работи и теми за кои водиме расправа!
Christian Da ti kasnam od premierot. Baba poarno ke vodi drzava od nego, am ajt toa e.
Misirkov Strelec, eve nekratko: Od aspekt na razmotruvanje na individualen uconok vo vlasta, suverenot Branko Crvenkovski i natamu suvereno ja vodi politickata igra vo Makedonija! Buckovski e negoviot najnov klovn koj sto kje bide igran vo albanizacijata na Makedonija dodeka ne mu istece upotrebniot rok. Potoa se znae - sudbina Hari Kostov. So taa razlika sto Buckovski e prizemno glupav covek -- imav "cest" da se zapoznaam i razgovaram so nego -- pa misli deka kje ja izbegne sudbinata na Kostov. Za neupatenite: Branko + pola vlada se vrbuvani od edna razuznuvacka sluzba, a Branko e igran vo nasoka na siptarite. So toa sto toj si ja obezbedi svojata idnina bidejkji e na vrvot na piramidata. Zatoa toj mora da gi kontrolira site kako Buckovski sto i malku mozat da mu ja raznisaat pozicijata. Ako i nesto bide vo Kondovo, toa kje bide mackanje oci pred narodot-ovca za da mu se dade legitimitet na Buckovski + partnerite da si gi dodefiniraat interesite. Sega Najverojatno ne ocekuvaat razni klanovi i "frakcii" nalik na Srbija, dodeka Makedonija odi vo ekonomska kolaps. Ne mozam, a da ne se odusevuvam na toj/tie od stranstvo sto gi naredile kockite vaka kako st gi naredile vo Makedoniija. Da go imame Branko za suveren, a Buckovski za operativec (+ Ljubco) dodeka Gruevski e dozirano kontroliran od Zapad. Nema poloso od ova. P.S. Vo sekoja zaednica ima " extreme freaks". Kraen dokaz za toa e po se sto napravija SDSM vo unistuvanje na Makedonija, se uste ima tipovi kako "vulgaren" so soodvetni preporaki kako gornata vo postot. Gospod neka ni e na pomos. Od mene nitu kje dobie poddrska nitu butur! A kje dobie negativni ocenki sekade onamu kade sto mozam da podnesam!
Maleshevo Џабе се збори веќе, времете за дрдорење одамна помина. На човек му е јад да прочита весник, да погледне вести. Сега е веќе прекасно за тоа. Има типови кои никогаш ништо не разбирале, тие нема да разберат ниту во иднина. Иако читаат и иако се информираат, пак погрешно интерпретираат. Господ не дал на сите подеднакво. Ние сме сведоци на можеби последната голгота на македонскиот народ. Мисирков, не можам да те добијам, не си таму кај што е вообичано да си.
Misirkov Toa e zatoa sto odredeno (kratko) vreme sum na drugo mesto.[;)] Vo pravo si, ama Gospod rekol treba da sme milozlivi, da imame trpenie posebno so onie medju nas sto se hendikepirani, sto ne znaat sto pravat, ili pak sprema onie sto znaejkji pravat zlo. Spadnavme pak na "analiza" na kreaturi koi ne zasluzuvaat pomen. A toneme...
Strelec
quote:
Originally posted by StormAngel
1) ...Sekoja mozna eskalacija barem i na najnevinata slucka,treba da se sopre. 2) ...Vo edna drzava se znae koj moze da nosi oruzje... Se von ova e nezakonsko,i kako takvo treba da se kazni.
Ovie dve raboti mi se malku kontradiktorni, no OK e! Inaku, pricina zosto ti se obrativ tokmu tebe e toa sto navistina me interesira kako razmisluvaat umnite Albanci (tebe te smetam za takov) za nesto sto e mnogu opasno i protivzakonsko, a go pravat nekoi drugi Albanci!
StormAngel Strelec, Jas pred poveke od nekolku godini se nauciv da ne generaliziram,pa makar i stanuvalo zbor za mojata nacija. Faktickata sostojba site ja znaeme,rabotata e sto sakame da ja podobrime. A veruvaj mi,zatoa nema da ti se potrebni site,nego bas tie sto gi spomna ti,megu koi eve spored tebe spagam i jas. Fala.[;)] Na filmot "Alexander" imase nesto kako ova: Alexander was feared by some,and known by all as the worlds greatest conqueror viza vi ova sto go zborime jas i ti.;)))) Ako porasne brojot na umni luge u Makedonija,bez razlika na koj etnikum pripagaat,nema da imame i vakvi problemi,neli?
fio СтормАнгел, пак не одговори. Дали сметаш дека полицијата треба да превземе акција и да го исчисти селото, макар и да ги елиминира доколку пружат отпор или сметаш дека треба да се бара политичко решение меѓу СДС и Дуи, што отприлика би било status quo, како и досега?
f9 Site zboruvaat za situacijata vo Kondovo,a nikoj ne znae shto e toa,zatoa shto kaj nas od posle se definiraat rabotite.Vo samata vlast ne postoi sistemot na pravna drzhava,zatoa i Kondovo mozhelo i da se sluchi.Ako zavisi bezbednosta,celovitosta i teritorijalniot integritet od aktite na Vladata,a ne od ustavnite i pravni kategorii nikogash nema da imame bezbedna drzhava.Vsushnost za bezbednost na drzhavata a so toa i vo Kondovo ne treba nardba na vladata i resorniot minister,tuku trebalo odma da reagira nadlezhniot policaec pri dobivanje na prvite informacii za prisustvo na vooruzeni grupi efikasno i energichno. -Inaku za smenite vo Vladata...ma kakvi sto dena.Ovie partii na vlast tret pat menuvaat premier.Rachunajki po 100 dena molk -doaga 300 dena molchenje na opozicijata shto e skoro edna godina.Vaka se razbira deka opozicijata e lazhna,zatoa shto do lokalnite izbori ke molchi.Jas bi im porachal na opozicionerite da molchat i za vreme na lokalnite izbori.
OooOo Kondovo ne e nishto nego maska. Шекеринска најави повлекување од новата влада Вицепремиерката Радмила Шеќеринска вчера најави дека не е заинтересирана за учество во новата влада и дека по викендот ќе ја објави оваа одлука. Причината за тоа, како што изјави за ?Утрински весник" е бидејќи не сака да сноси одговорност за ваков тип политичко дејствување, сугерирајќи очигледно на активностите на новиот лидер на СДСМ Владо Бучковски пред партиските избори. ?Моето неучество во владата е најмалиот проблем што ќе и се случи на партијата", изјави Шекеринска, додавајќи дека не е оптимист и дека ваквиот тип на политичко дејствување што ја испровоцира да се повлече од комбинациите за владата, според неа е ?брзиот пат до пеколот. Сум видела и бавен пат до пеколот, но ова дефинитивно е брз", изјави таа, нагласувајќи дека не сака да биде одговорна за политика што не ја одобрува. Неофицијално повлекување од комбинаториките за новата влада најавил вчера и министерот за финансии Никола Поповски, кој отворено пред Конгресот на СДСМ го оспори моралниот профил на Бучковски да ја води партијата и застана зад изборот на Шекеринска. (С.Ј.)
Snake Bite Prvo Hari sega Radmila,a sigurno ushte ke ima. Jas sum VMRO-vec pa mislam deka najlosha opcija za SDSM beshe Buckovski.Licno mislam deka Popovski beshe najdobar za lider na SDSM.Od site kandidati najneizvalkan go smetam. A i toa so Kondovo garant ke mine so pregovori i amnestii,dodeka vo Struga letea pendreci i gumeni kurshumi i krivicni prijavi duri i na zeni.[:(!]
vmro
quote:
Originally posted by vulgaren
Bez razlika na vasite partiski opredeluvanja sega e vazno da mu se pruzi podrska i razbiranje na noviot premier zatoa sto toa e vo interest na Makedonija. Koj pluka po premierot na edna drzava toj pluka i po taa drzava.
abre momce dali ubavo te procitav? ti sakash podrshka na buckovski??? dobro ke ja dadam mojata podrshka na buckovski ili ushte podobro ke stanam CLEN na SDS, samo koga ke slushnam podrshka za nego od semejstvata na branitelite od KARPALAK ili od policajcite shto bea zaglaveni vo RADUSHA i kogo mvr go molele da im isprati helihopteri za im gi spasi ZIVOTITE, zar toa ne bea makedonci, zar toa ne bea braniteli na makedonija??? ti sakash jas (nesakam da zboram vo ime na drugi luge) da mu dadam podrshka na toj anti makedonec??? na toj antihrist??? ova e necueno... ova e uzas... i kako dodatok dali znaesh kako buckovski ke go reshi problemot so kondovo???? ako neznaesh jas ke ti kazam od izvori vo SDS (od pratenikot Igor Ivanovski koj btw mi e komshija i takvi muabeti na komshiska baza se vlecat od usta) problemot ke go reshi bez upotreba na sila, ednostavno vodacite na taa vooruzena grupa ke im ponudi da go ostavat oruzjeto vo zamena da dobiat nacalnicki mesta vo nekoi podracni edinici na nekoi ministerstva. I kako za kraj samo shto mu ja slushnav izjavata na A1 deka bil iznenaden od Ali Ahmeti shto nesakal da mu predlozi shiptar za minister za ODBRANA, a ovoj sekako deka ke go prifatel.... eeej coveku dali si ti normalen shto pishuvash ovde ili si izvoreden partiski vojnik pa samo sproveduvash naredbi, pocni da si go koristish mozokot...
StormAngel
quote:
Originally posted by fio
СтормАнгел, пак не одговори. Дали сметаш дека полицијата треба да превземе акција и да го исчисти селото, макар и да ги елиминира доколку пружат отпор или сметаш дека треба да се бара политичко решение меѓу СДС и Дуи, што отприлика би било status quo, како и досега?
Da! Treba da se prevzemat merki.
OooOo Бучковски започна со составувањето на новата влада Министрите во новиот владин состав ќе одговараат само пред премиерот, а не и пред своите политички лидери. Со ова мандатарот Владо Бучковски, најави дека нема да дозволи министрите од новиот владин кабинет да не ги извршуваат неговите наредби. Намерата на Бучковски е да се смени праксата која беше една од причините за оставката на Костов. „Ако треба оставката на Костов да биде поука на сите идни премиери, треба да ја извлечеме поуката дека секој одговара пред премиерот на владата и пред парламентот кој ги избрал министрите. Партиите имаат право да предлагаат кандидати, но одговорноста како членови на влада ја имаат пред премиерот и пред парламентот“, вели Владо Бучковски. На денешната средба со лидерите на своите коалициони партнери на ДУИ и на ЛДП, Али Ахмети и Ристо Пенов, Бучковски ја добил подршката најдоцна за десет дена да ја состави новата влада. На денешните првични средби за конкретни кадровски промени на министерските позиции или ротации не станало збор. Единствено се разговарало за минстерството за одбрана кој го ослободува токму Бучковски. Наспроти шпекулациите дека ДУИ го бара ова министерство Бучковски бил изненаден дека Ахмети не е заинтересиран за овој ресор. „Пријатно бев изненаден ог г-дин Ахмети кој директно на моето прашање дали се точни шпекулациите во медиумите дека се заинтересирани за министерството за одбрана ми одговори дека политичкиот момент налага ДУИ да нема министер за одбрана, дека се уште не се создадени условите и дека процесот на градење доверба треба да заврши и ќе дојде времето кога ДУИ ќе има кандидат за министерството за одбрана“, вели Владо Бучковски. Денеска јавен интерес за министерството за одбрана пројави третиот коалиционен партнер ЛДП. Два часа по оваа средба од состанокот со Пенов тој излезе со нова информација. „За ресорот одбрана слушнав интересна идеја од г-дин Пенов, до понеделник ќе сочекам, значи се менуваат работите во од“, вели Бучковски. Според извори на А1 Ристо Пенов на Бучковски за министер за одбрана му го понудил сегашниот министер за труд и социјална политика Јово Манасиевси. „Главниот акцент во иднина треба да го поставиме на економскиот раст и решавањето на проблемот со невработеноста“, рече Ристо Пенов. Бучковски денеска најави дека неговиот претходник во четврток ќе има средба со јавниот обвинител Александар Прчевски. Тогаш и ќе се знае со какви аргументи Костов ја обвини ДУИ за корупција и дали Буџаку ќе биде жртвуван од ДУИ.
NARCIS` Buckovski za besilka a ne podrska da mu davame.
OooOo
quote:
Originally posted by NARCIS`
Buckovski za besilka a ne podrska da mu davame.
Ako go prochitash StormAngel pogore kje svatish deka komentarov ti e suvishen. Ili eve kje go citiram:
quote:
Originally posted by StormAngel
Dobar,los toj e noviot mandatar koj sto ke treba da ja sostavi novata vlada.[;)] De fakto,od nego ni zavisi idninata...barem bliskata.
NARCIS` moe razmisluvanje,on ne treba da e premier trebase da bide Tito Petkovski ama go izigraa covekot zosto on gledase za narodot,a buckoglaviot nikoj ne go saka.
StormAngel NARCIS`,toa sto ti ne go sakas,ne mora da znaci deka nikoj drug ne go saka. Na krajot na kraistata,ke go zasakame ili ke go sakame onolku kolku sto ke zasluzi.[;)]
f9 Edna ideoloshka kritika na SDSM i LDP od odbrani materjali so opshto znachenje. "In general, the world is a rational place in which winners on the whole deserve to win and losers deserve to lose. It is only for the exception, the lives that are strikingly unfair, that we should maintain the mediating devices of social welfare." "The values of the weak prevail," wrote Friedrich Nietzsche, "because the strong have taken them over as devices of leadership." Multiculturalism, for example, is less the result of ignorance and uninformed fantasies than a deliberate device by which the power-hungry can subvert a culture, whose moral codes deny them power, and build an alternative culture whose different moral codes yield power for themselves and none for their rivals. Nation connotes a group of people who believe they are ancestrally related. Nationalism connotes identification with and loyalty to one’s nation as just defined. It does not refer to loyalty to one’s country. If we renounce conquest and overbreeding, our survival in a competitive world depends on what kink of world it is: One World, or a world of national territories. If the world is one great commons, in which all food is shared equally, then we are lost. Those who breed faster will replace the rest. Sharing the food from national territories is operationally equivalent to sharing territory; in both cases a commons is established, and tragedy is the ultimate result. Erecting walls that separate "us" from "them" is a necessary correlate of morality since it defines the scope within which sympathy, fairness, and duty operate... The great achievement of Western culture since the Enlightenment is to make many of us peer over the wall and grant some respect to people outside it; the great failure of Western Culture is to deny that walls are inevitable or important. I would be inclined to suggest that however great may be the physical differences between such races...the mental and psychological differences are greater It is scientifically incorrect to say that we have inherited a tendency to make war from our animal ancestors. Although fighting occurs widely throughout animal species, only a few cases of destructive intra-species fighting between organized groups have ever been reported among naturally living species, and none of these involve the use of tools designed to be weapons. Normal predatory feeding upon other species cannot be equated with intra-species violence. Warfare is a peculiarly human phenomenon and does not occur in other animals. While genes are co-involved in establishing our behavioral capacities, they do not by themselves specify the outcome. Where genetic selection for aggressive behavior has been artificially instituted in animals, it has rapidly succeeded in producing hyper-aggressive individuals; this indicates that aggression was not maximally selected under natural conditions. When such experimentally-created hyper-aggressive animals are present in a social group, they either disrupt its social structure or are driven out. It is scientifically incorrect to say that humans have a "violent brain." While we do have the neural apparatus to act violently, it is not automatically activated by internal or external stimuli. Like higher primates and unlike other animals, our higher neural processes filter such stimuli before they can be acted upon. How we act is shaped by how we have been conditioned and socialized. There is nothing in our neurophysiology that compels us to react violently. It is scientifically incorrect to say that war is caused by "instinct" or any single motivation. The emergence of modern warfare has been a journey from the primacy of emotional and motivational factors, sometimes called "instincts," to the primacy of cognitive factors. Modern war involves institutional use of personal characteristics such as obedience, suggestibility, and idealism; social skills such as language; and rational considerations such as cost-calculation, planning, and information processing. Although these tasks are mainly institutional and collective, they also rest upon the consciousness of individual participants for whom pessimism and optimism are crucial factors. Just as "wars begin in the minds of men," peace also begins in our minds. The same species who invented war is capable of inventing peace. The responsibility lies with each of us. Indeed, societies fail when they preach at their populations. They tend to succeed when they allow each individual to discover what millions of years of evolution have already bestowed upon mind and body. Neanderthals are, in fact, about twice as distant, on the average, from various extant human populations as the latter are from one another. But that exercise also demonstrates that (1) the anatomical distances among some modern races, for example, East Africans and Central Siberians, were much larger that those between Neanderthals and the modern human populations most similar to them, and (2) racial morphological distances within our species are, on the average, about equal to the distances among species with other genera of mammals, as, for example, between pygmy and common chimpanzees. I am not aware of another mammalian species where the constituent races are as strongly marked as they are in ours. Reproductive restraint, the solution, is also primarily local; it grows out of a sense that resources are shrinking... The perception of new opportunity, whether due to technological advance, expanded trade, moving to a richer land, or the disappearance of competitors (who may move away or die) encourages larger family size To the people who want the benefits of civilization without its restraints, the community will have to say "No public assistance without control of birth rates." Only by thus facing up to the principle that if the state is to feed, educate and support children, it has a right to control their production, will the community put an end to the grip of this social blackmailer. A community that renounces war as a means of settling international disputes still cannot survive without that discriminating form of altruism we call patriotism. It must defend the integrity of its borders or succumb into chaos. Those whose thinking is dominated by envy and hatred of achievers will never accomplish anything on their own, except perhaps a random violence that strikes the innocent far more often than the intended victim. They cannot even start a revolution: For that they need a vanguard of capable by warped and brutal ideologues. Resentment is nothing more than a childish complaint emanating from an adult body, and such complaints amount to nothing unless those who are in a position to do something about them feel and obligation to do so - when resentment is confused with morality. There is a tendency to judge a race, a nation or any distinct group by its least worthy members. Though manifestly unfair, this tendency has some justification. For the character and destiny of a group are often determined by its inferior elements. Any enduring moral order must be based on the following principles: 1) a dual code of morality, which is of evolutionary origin, binds the members of ethnic and racial groups together; 2) universal, self-sacrificing altruism in a world in which racial cohesion is elsewhere the norm is lethal; and 3) the imperative of survival and the primacy of self-preservation supersede all laws made by man Everything that is great is in the midst of the storm. Liberalism permits Western civilization to be reconciled to dissolution; and this function its formulas will enable it to serve right through to the very end... A culture of poverty is one in which the future is discounted - both implicitly and explicitly - at a very high rate What happens in other forms of government -- namely, that an organized minority imposes its will on the disorganized majority -- happens also and to perfection, whatever the appearances to the contrary, under the representative system. When we say that the voters ’choose’ their representative, we are using a language that is very inexact. The truth is that the representative has himself elected by the voters, and, if that phrase should seem too inflexible and too harsh to fit some cases, we might qualify it by saying that his friends have him elected. In elections, as in all other manifestations of social life, those who have the will and, especially, the moral, intellectual and material means to force their will upon others take the lead over the others and command them. When I am the weaker, I ask you for my freedom, because that is your principle; but when I am the stronger, I take away your freedom, because that is my principle. That which does not destroy me, makes me stronger.
concrete Ova e veke mnogu komplicirano za partiskite ideolozi na partiite za koi e nameneto.Tie se mnogu poprizemni. Me zagrizi navedenata izjava na Sekerinska za nejzinoto otkrovenie na brziot ili bavniot od do Pekolot.Ne znam zosto imam nekoe nejasno cuvstvo deka site nekako ne butkaat natamu i ke povtoram po jubileen neznam koj pat:izgleda nekoi naredni slucuvanja ke bidat pofantasticni od nafantasticnite nasi pretpostavki!!!!
трендафил Интерсна колумна на Божин Павловски. Ме поттикна на размислување дали ако Бучко отидеше во некое место кај што не го сакаат албанците и ако полицијата мораше таму (врз албанците) да примени сила за да го извлече како што тоа го стори во Струга, дали сега ќе беше лидер на СДСМ и премиер? Дали насилството врз македонците го донесе на врвот на извршната власт?
quote:
http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=15909&broj=252
Бучко си го наплати трудот Божин Павловски Зошто Владо Бучковски сака да биде премиер на македонската влада кога нема елементарни познавања од економијата, ме праша еден предавач од наше потекло на „Викториа Јуниверзити“. Откако по цела минута збунето чекање не му одговорив, самиот продолжи со цинични фрази: „Затоа што му е пријател на најмоќниот човек во државата, претседателот Бранко Црвенковски, кој исто така абер нема од економијата. Сега двајцата здружено ќе ја унапредуваат Македонија“. Во мудрувањето на поранешниот скопски доцент открив пресилни разголени зборови. Чекорејќи накај бифето распослано на тревникот, восхитен од вревата на птиците што го најавуваа топлото австралиско лето, се обидов да му објаснам дека неговиот далечен колега Владо Бучковски победи на партискиот конгрес и стана политички лидер со мандат да состави нова влада. „Ме сметаш за македонска гласачка овца? Сакаш да ме убедиш дека чесно си го наплати трудот?“, ме прекина учениот нашинец. „Не знам колку долго не си бил во стариот крај, но и таму политичките лидери се избираат на демократски начин“, додадов. „Настаните ги следам на Интернет и не ми се допаѓаат. Македонија живее хорор-времиња. Откако го убија благородниот свештеник Борис Трајковски, Црвенковски стана претседател на државата со недоволен број гласови, по неуспешната кампања што ја предводеше Бучковски. За мандатот на својот ментор тој продаде територии како да е индијански поглавар“, продолжи нашинецот со претерано разголени зборови и внесе подзината љубопитност во насмевката на младата дама што ни приготвуваше капучино, која веројатно не го разбираше нашиот јазик. Густирајќи го кафето, загледани во шарените диви папагали на палмите и на еукалиптусите, постојано и се враќавме на најактуелната македонска тема. Учениот нашинец тврдеше дека не сфаќа каква е таа жед за власт кога економски лаик застанува на чело на влада во држава што се распаѓа по сите рабови. „Да се мереа и кај вас работите како што се прави во демократиите со традиција, овој амбициозен правник ќе доживееше поинаква судбина. Веднаш по грдите настани во Струга, на кои самиот им кумуваше, неговата партија ќе го ставеше да одлежи во заборав, како некое ветво алиште, додека Парламентот ќе поведеше истрага за можна злоупотреба на полицијата. И јавноста толку прецизно ќе го жигосаше што самиот тој ќе побараше милост во анонимноста. За жал, вашата демократија е нетипична, диригирана и строго контролирана, додека граѓаните се манипулираат главно под дејство на бедата“, и натаму мудруваше нашинецот. „Забораваш ли дека идниот премиер беше добар министер за одбрана“, го прекинав. „Најдобар од Демир Хисар, подобар и од Дамјановски и од Пауновски“, почна да се смее нашинецот. „И Црвенковски и Бучковски се проамерикански кадри и со тоа го исполнуваат главниот услов за да бидат на чело на државата“, најпосле прифатив темата да се претвори во заебанција, да ми простите на изразот. „Само во таков амбиент Бучковски можеше да ги одработи преземените задачи и, како што призна самиот, да ја направи свадбата без тапани. Откако претходно со успех ја изведе инкриминираната предизборна кампања за претседател на државата, откако им ги испорача договорените општински територии на албанските националсоцијалисти и откако со несебична помош на своето пријателче Батлер го спречи успехот на референдумот - си ја доби наградата. Годинава Македонија учествуваше во американски филм со лошите момчиња во главните улоги“, заврши темпераментниот нашинец. Миг потоа ми го постави најважното прашање: „Што може да се очекува од Бучковски?“ Почнав описно да му раскажувам за предностите на фискализирана Македонија во која данокот на додадена вредност ќе ги преполни буџетските каси, за ветувањата од Брисел дека ќе имаме пристап до развојните фондови, за довршувањето на приватизацијата што ќе го стесни просторот за интервенции и корупции, конечно завршив со констатацијата дека Европа сака да не види во своите редови и затоа, не само што ќе ни помага, туку и ќе ги надгледува политичките мафии да престанат со уништување на државата. „Кажи ми сега дали Бучковски ќе биде најголемиот работодавец?“, ме прекина нашинецот. „Мислам дека ќе располага со близу три милијарди австралиски долари“, одговорив. „Да не сте полуделе вие таму? Му се доверува ли толкав капитал на лаик?“, се вознемири нашинецот. „Но, трошењето на државните пари го контролираат експерти“, се обидов да го смирам. Продолжив да му тврдам дека Бучковски ќе ги релаксира меѓуетничките тензии во државата токму затоа што е добар пријател со политичкиот врв во Тирана, што ја крои сеалбанската политика на Балканот. Не само што тоа не му се допадна туку го налути. „Зарем конфликтна личност, која ги пушта зборовите пред мислите, може да го постигне тоа? Нему ќе му биде многу потешко, одошто на претходникот Костов, да ги координира министерствата во кои ќе се води етничка политика. Дури и да го толерира двовластието при користењето на буџетските пари тој ќе го зголеми бројот на скандалите. Верувај ми, идниот премиер ќе се загуби во финансиските лавиринти на рамковниот договор“, рече соговорникот. „Според тебе, Бучковски ќе настрада затоа што евтино продаваше општини во кои ќе потонат многу пари од буџетот?“, се обидов да го разберам. „Од двете години што ги има на располагање, најмалку една ќе потроши за албанизација на просторот што му го продаде на Ахмети. Но, поддршката на овој поранешен терорист нема да му биде доволна за да владее и тој ќе мора коалицијата да ја прошири со Георгиевски, новиот силен човек во македонскиот парламент“, извика нашинецот. „Одамна си заминат од родниот крај, затоа ја мешаш реалноста со научната фантастика“, му се насмевнав. „Сакаш да кажеш дека вие таму немате терористи во власта, а бранители на татковината во зандани?“, се возбуди нашинецот и ме потсети дека Љубе Бошкоски, кој е во затвор, и Владимир Бучковски, кој е на врвот на славата, биле министри во иста влада, се бореле во иста војна, на иста страна. „Ако годинава Македонија учествуваше во американски филм, в година ќе го доживее триумфалното враќање на Љубе Бошкоски како во некој африкански филм“, самоуверено заврши нашинецот. Наслушувајќи внимателно што зборуваме, младата убава дама зад шанкот често ни се насмевнуваше, местејќи си го своето златно венче во долгата коса. „Простете, на кој јазик зборувате?“, се осмели да праша кога ја викнавме да ја наплати сметката. „На јазикот на Ван Дам“, одговорив свесен дека нема да ја разбере заебанцијата. „Ги фалевме успесите на Дај Дам, кој стана премиер на една далечна земја Македонија, во која бројот на гладните е поголем од бројот на ситите“, се надоврза учениот нашинец. „Уф, зарем постои таа?“, се насмевна дамата. „Одамна сум заминат од неа, но досега не успеав да ја заборавам“, воздивна некогашниот доцент од Скопје, сега предавач на „Викториа Јуниверзити“ од Мелбурн, Австралија. Авторот е академик