MACEDONIAN NATIONAL FOND
MACEDONIAN NATIONAL FOND
Great_Macedonian Makedonskata dijaspora mora ednas i zasekogas da se razbudi od sonot vo koj sto se zanesila. Toa e deka treba da prestanime da ocekuvame deka nasite makedonski korumpirani politicari nekogas ke se setat da storat nesto za da ja podobrat situacijata vo makedonija. Treba makedonskata sudbina da si ja prevzemime vo nasi race. MORA da se formira MAKEDONSKI NACIONALEN FOND vo koj sto site makedonski iselenici ke doniraat kolku sto mozat pari,sekoj mesec, vo ovoj makedonski nacionalen fond. Fondot moze da bide ogromen potiknuvac na makedonskata ekonomija i za resavanje na drugi problemi. Republika Makedonija sekoj den tone vo siromastijata. Dosta stojme so skrsteni race. Namesto da odime ednas nedelno vo mekdonalds i da se trueme so toa dzubre, mozeme tije deset dolari da gi donirame vo toj makedonski nacionalen fond. Fondot bi posluzil za pomos na najsiromasnite lujge vo makedonija. Isto taka fondot moze da gi vlozi svoite pari i vo izgradba na neophodni objekti koi im se potrebni, pred sve na lujgeto po selata. Fondot moze da gi potikne makedoncite da si go podobrat i svojot natalitet, koj so segasnive rezultati, go namaluva seriozno brojot na makedonci vo makedonija. Koga makedoncite ke gi snema od makedonija, makedonija ke ja snema. Zatoa ne treba da go dozvolime ova. So formiranje na makedonski nacionalen fond, ke moze da se ovozmozi fondot da im pomaga paricno na onije semejstva koj ke imaat treto dete. Imam uste dosta predlozi zosto treba da postoi makedonski nacionalen fond, siguren sum deka i sekoj od vas ima predlog zosto treba da se formira eden vakov fond. Ako nekoj misli deka ideava ne cinit togas neka kaze zasto? Jas mislam deka ideava e ostvarliva, samo treba da se vlozi malku trud. Evreite si imet svoj nacionalen fond, sto e i pricinata zasto izrael e seuste bogata i razviena drzava i pokraj site konflikti so koj sekoj dnevno se spravuva.
Great_Macedonian lujge, imam premnogu idei kako moze da profunkcionira fondot.. koga ke dojdi vreme, ke se vratam so poseriozni predlozi za formiranje na makedonski nacionalen fond
Snake Bite
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
lujge, imam premnogu idei kako moze da profunkcionira fondot.. koga ke dojdi vreme, ke se vratam so poseriozni predlozi za formiranje na makedonski nacionalen fond
Bravo be Great Macedonian
vulgaren Necinat fondovi posto se krade od niv i tesko se reguliraat. Najdobro e da ni se dade sansa na nas od stranstvo da otvorime privatni biznisi so vrski vo stranstvo i poleka vovedeme zapadni merila kaj zaposlenite i biznisot. Za toa potrebni se zakoni koi gi nema i banki koi nema da me oterat u pm kako koga jas se obidov da bucnam da storam nesto. Makedoncite vo Makedonija, ne po nivna greska, seuste ne znaat sto e rabota i potrebna im e podrska no i dobra plata - ja ne sakam da pram biznis i platam nekoj 100 evra. Toa ne e biznis za mene, a toa e pola Makedonija deneska.
Pjotr Na Makedonija ne i trebaat pari i treba neshto drugo, ama toa so pari ne se kupuva... Od osamostojuvanjeto pa do deneska vo Makedonija se vlezeni pomedju 5 i 7 MILIJARDI DOLARI.
Sotir Mnogu mi se dopaga idejata. Osobeno ona za finansiska pomos za tri i poveke deca. Toa ne mora da bide finannsiska pomos. Moze da bide pomos za skoluvanje. Na primer: Za sekoe semejstvo koe ima tri i poveke deca, da se dava besplaten skolski pribor, besplatni knigi i se drugo sto e potrebno za skoluvanje na edno dete, plus nekoja mala simbolicena suma vo vid na stipendija ili slicno. Samo za realizacija na vakvo nesto potrebni se mnogu podgotovki i dobri mehanizmi na zastita od zloupotrebi. Idejata e namesto i treba nekoja organizacija da se obide da ja realizira. Sigurno ke dade rezultati i ke go zgolemi natalitetot, a so toa i prirodniot prirast kaj Makedoncite, a ke dovede i do zgolemuvanje na skluceni brakovi kaj Makedoncite (sto isto taka pretstavuva problem vo posledno vreme).
dejan Dobra idea, ama kako jas sto znam, ima nesto ovakvo.....sum videl vo nekoi Makedonski vesnik tuka, Macedonian Australian weekly ili taka nesto bese, od melburn e. i tamu ima nekoj adresa, za da im pratis nesto na nekoja organizacija kako ti sto zboris, i oni vo makedonija im prachjat sve toa sto Makedoncite vo avstralija im dale....neznam kako raboti sve samo na reklama videv. jas mislam e najdobro, okulu 250 000-300 000 makedonci da se vratat nazat vo makedonija, posebno vo zapadna makedonija, za makedoncite tamu da bidat 'majority' (ne go znam zborot na makedonski) toa bi bilo najdobro, deka makedoncite sto se malchinstva tamu ne se vo dobro pozicija, posle referendumot. okulu 150 000 makedonci vo zapadna makedonija, pa 80 000 do 100 000 vo skopje, kumanovo, bitola, ohrid, neznam kade. ama toa e samo moje mislenje[:)] izrael i takva bogata i razviena drzhava deka evreite vo amerika sve imat tamu, site se nekoj direktori, sudii, vo vladata rabotat, neznam sto, i ako amerika ne ja podrzuva izrael, togas site evrei vo amerika (sto se epten mnogu) ke sfrtat grb na amerika, i toa nema da bide dobro.
concrete Ubav toj na baba, nemoj pogresno da me razberes, ama ako ne se lazam verojatno si imas omilena agencija kade mozes da kupis avionska karta, za drugoto cargo isto , ako se rasprasas ima forwarderi kolku sakas. Btw. 250 000-300 000 makedonci da se vratat nazat, aj daj ne sonuvaj. Great_Macedonian nema potreba da se donira bre ni dolar.Pocni da trosis samo makedonski prehrambeni proizvodi od kompanii koi se sopstvenost na makedonci. Od kal da e samo makedonsko da e. Onie sto imaat nekoj biznis za koj imaat pazar , mal del mozat da dislociraat vo Makedonija , neka razmislat malku za toa. Ima duri i pogodnosti.Neka bide biznisot tante za kukuriku vo smisol na profit pak ke bide nekoe podvizuvanje. Segasnata generacija nadvor veke ne se kopuci bez skolo koi mozea samo vo celicani i na jabroc-ot da rabotat, neka pocnat malku da mislat, normalno ako imaat volja za toa.
Great_Macedonian Dejan... neznam za kakva agencija zboruvas no taa sigurno ne e 'nacionalna' agencija.. sakam da kazam deka nikoj ne donira pari vo nekoja mala agencija koja nikoj ne ja znae. Concrete, te razbiram i tebe, vo pravo si so tvoite idei, jas i na drug topik sum pisuval od potrebata makedonskata dijaspora da investira vo makedonija, no toa e dolgorocen proces vo koj ke trebaat barem edna decenija da recime, za zadovolitelen del on nasata dijaspora da se cuvstvuva bezbedna za investicija vo makedonija. Plus nee sekoj makedonec vo stranstvo spremen da investira stotici iljadi ili milioni dolari vo makedonija. Kako sto spomnav, so tek na vreme preku investicii ke i se pomogne na makedonija, ama vo mejguvreme mnogu polesno ke bide da ima makedonski nacionalen fond posto nema nikogo da osiromasi nitu pak ke ima pricina tie sto doniraat da se plasat dali ke zagubat nekoi golemi pari. Fondot bi bil taka oformen sto nikoi nema da moze da ukrade pari od nego. Isto taka tvrdam deka sekoja makedonska familija da donira samo po deset dolari nedelno vo nacionalniot fond, toa ke bide ogromen i jak fond. Site znaeme deka makedonci niz svetov ima najmalku pola milion. Da pretpostavime deka 200iljadi makedonci, znaci 50 iljadi semejstva od dijasporata da doniraat po deset dolari nedelno, fondot ke ima prihod od 500 iljadi dolari NEDELNO. Sega samite mozete da si izracunate so kolkav godisen "budget" ke moze da raspolaga ovoj fond.. aj da ne gubite vreme ke vi kazam, 26 milioni dolari godisno! Imame golem potencijal da i pomogneme na makedonija da odi napred, sudbinata e vo nasite race. Uste nesto da dopolnam. I so ogromni investicii i so zajaknata ekonomija,ovije raboti ne ke mozat da vlijaat vrz narodot so nekoi raboti so koi fondot ke mu vlijae. Vlasta nikogas ne bi davala pari na makedonski semejstva vo obid da gi potiknat da rajgaat povejke deca. Isto taka zajaknata ekonomija nema mnogu da stori da se amortizira ovoj problem, posto i najbogati drzavi kako germanija, italija, anglija itn imaat mal natalitet. Fondot bi im doniral pari na makedonski parovi koj ke imaat tri pa i povejke deca. So vakvo nesto ke se pomogne vo spas na makedonizmot vo makedonija. Edna statistika od 1994 godina pokaza deka togas, pred deset godini, vo makedonija samo 49% od novorodenite bebinja bile makedonci, dodeka 37% albanci. Sega taa brojka bi trebalo da bide uste potragicna za makedoncite. Ako nese stori nesto kako mojot gore naveden predlog.. za brzo vreme makedonija ke dojdi do situacija makedonskite ucilista da se so makedonsko malcinstvo, vo koe sto albancite ke bidat mnozinstvo. Nemojte nikogas povejke da ocekuvate deka vlasta se grizi za vakvi problemi, makedonija na makedoncite ja snema 2001 godina. Sega vo makedonija ne moze da pomine nisto ako ne i odgovara na albancite. Zatoa ni e potreben makedonski nacionalen fond.. posto vlasta povejke ne se grizi za makedonskite nacionalni interesi, fondot na dijasporata ke se grizi za niv.
concrete Kako idea e dobra, ama isto taka ne sum golem optimist deka eden vakov fond ke funkcionira, znaejki ja postojnata atmosfera vo Makedonija i sostojbata koj vo klin koj vo ploca na makedoncite nadvor.No jas sum po definicija pesimist , pa i ne sum nekoe merilo. Vredi da se razmisli. Isto da se vidi kako site participienti na nekoj nacin da dobivaat,sto ke go zgolemi interesot. Definitivno se slagam deka treba da se pravi paralelen virtuelen sistem so vladiniot koj veke definitivno go izgubi kontaktot so stvarnosta i sega edinstveno se grizi kako da go menadzira procesot na predavanje na golem del od teritorijata na segasnata Makedonija na albancite. Inaku , ne sum siguren dali e toa tocno, ama imam informacija deka veke dve-tri godini ima poveke prvacinja albanci od makedonci. Ako se razvie niza ispaga deka nekade 2020-25 nema da ima makedoncinja vo Makedonija. Ona sto go napisav ovde i na koe nikoj nisto ne zucna :Koga ke se rodi posledniot makedonec???? Isto zabelezuvam site nekako si gi sakaat temaite na praznenje na dusata , a begaat od konkretnite temi.No i toa e razbirlivo , mnogu e poeftino od odenje na tretmani. Pozdrav.
dejan neznam bre concrete:p i jas sonuvav za 300 000 ok:p da da, de razbiram sega great macedonian. dobro idea toa....ama kako ke se sostavi toa sve?
concrete Vulgaren, dobro dojde vo drustvoto!!! I pocni da gi citas i drugite topic-i!!! Pozdrav