Angina Pectoris
Angina Pectoris
The_Crow Bi sakal nekoj da mi objasni malce pokonkretno za ovaa bolest sto prestavuva kako se dobiva i kako se leci odnapred vi blagodaram.
sinner` edit: Angina decubitus: forma na nestabilna angina pectoris koja nastapuva posebno nokjno vreme koga bolniot e vo lezecka pozicija i bolkite doagjaat sekoi 20 min.(typI) ili na sekoi 2-4 saata(typII)
VeGaS Tuuu, vakva bolnicharka i jas sakam da imam :D
sinner` eve malku da ti poobjasnam, mada primetuvam kolku zborovi sum zaboravila na makedonski[:(] Angina pectoris:( lat:angere - smaleno,tesno ; pectoris - lat:pectus,pectoris - gradi) isto taka i na srceto se typicni symptomi na akuten Koronarinsuffizinz koja se odlikuva so bolki koi doagjaat oddednash i traat sek.-min. vo gradniot kosh(najmnogu retrosternal)koi vo leviot (retko desniot)region od ramo-raka-shaka preogjaat.Bolniot cuvstvuva kako gradniot kosh da mu se stesnuvai ne moze ili teshko moze da vdishuva... se dobiva kako posledica od premnogu telesno, muskulno napreganje(rabota),stress,od ladno, eventualno od teshki jadenja... pricini:kaj koronerna srceva bolest od narushenata relacija megju kislorod vo krvtta i potrebata od kislorod; Hypertonie(visok pritisok) Hypotonie(nizok pritisok); smetnji vo srcevit ritmus, kako arhythmia.... PRINZIPIELNO angina pectoris e PREDZNAK na eden infarct. theraphie:najdobro e da mu ja odredi terapijata dobar kardiolog inaku obicno se zima :(symptomat.)nitroglycerol, betarezeptorblocker, calciumantagonie.... i taka nataka. p.s. ako nekoj zbor pogreshno sum go napishala na makedonski, ve molam popravete me,a nekoi zborovi voopshto ne mi teknuvaat, mozebi ke ti prevede nekoj drug od lat. i se nadevam deka barem neshto ti pomognav
The_Crow Sineer moram da se zablagodaram licno i personalno na tvojot reply mnogu mi pomogna vo osoznavanjeto na ovaa bolest. Od neodamna na majka mi i najdoa vakva bolest no krijat so tatko mi od mene a ne znam zaso. fala na pridonesot.