Милијарда жители=светска сила?
Милијарда жители=светска сила?
јузер Ме испровоцира топикот на Стрелец Вреди ли битката да се влезе во НАТО? каде се споменува дека во иднина големи сили ќе бидат Кина и Индија, и најголем аргумент за тоа е дека имаат над милијарда жители.

Е тоа сакав малку да го потенцирам, колку жители треба да има една земја за да може да стане светска сила.
Што е поважно, или каде е балансот меѓу бројот на жители и ресурсите со кои располага земјата.

Или пак во Време читам дека Русија ќе ја нема за 20 години и ќе се подели на три дела европски (каде валута ќе биде еврото), јужен (кој ќе се приклони кон муслиманските земји) и сибирски (кој ќе гравитира кон Кина).
Не ми е јасно што им фали на тие 150 милиони жители на Русија за да ја направат светска сила, кога очигледно е дека Русија располага со огромна територија која во исто време е богата со суровини.
Исто така има развиена воена индустрија од времето на студената војна.
Во моментов е сиромашна, ама што се тие Кина и Индија поарни, па за во иднина тие да бидат главни фраери??? (освен што имаат над милијарда жители)
mako Rusija ima golemi povrshini koi sto se nenaseleni i ne e nisto cudno Kinezite da pocnat da se shirat nakaj tamu. A i ima golemi prirodni bogatsva. Zatoa Putin sega nabavuvat nova generacija nuklearki za vojskata. Mozhebi go cital Nostradamus i mu teknalo deka 'zholtite hordi' se tokmu Kinezite. :-)
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by јузер
Ме испровоцира топикот на Стрелец Вреди ли битката да се влезе во НАТО? каде се споменува дека во иднина големи сили ќе бидат Кина и Индија, и најголем аргумент за тоа е дека имаат над милијарда жители. Е тоа сакав малку да го потенцирам, колку жители треба да има една земја за да може да стане светска сила. Што е поважно, или каде е балансот меѓу бројот на жители и ресурсите со кои располага земјата. Или пак во Време читам дека Русија ќе ја нема за 20 години и ќе се подели на три дела европски (каде валута ќе биде еврото), јужен (кој ќе се приклони кон муслиманските земји) и сибирски (кој ќе гравитира кон Кина). Не ми е јасно што им фали на тие 150 милиони жители на Русија за да ја направат светска сила, кога очигледно е дека Русија располага со огромна територија која во исто време е богата со суровини. Исто така има развиена воена индустрија од времето на студената војна. Во моментов е сиромашна, ама што се тие Кина и Индија поарни, па за во иднина тие да бидат главни фраери??? (освен што имаат над милијарда жители) [xx(][V]
ne mi e jasno ovde izivini vaka....mozda sum te razbrala pogreshno...ama zaso gi potcenuvash kinezive??i stvarno mislis deka mozat da se svetska sila zamo zato so imaat nad milijarda ziteli?
slasa sto piese bre vodka ili mastka koga go napisa ova ...??????
Thunder from down under kinezite ne da bidat nego se svetska sila, pred 10 godini nekade taiwan sakashe da se deli od kina i amerikancite bea na nivna strana, imaja mornaricata pushteno tamu da i pomogne na taiwancite, ama kinezite koga e pushtija nivnata mornarica tamu 100 pati pogolema od amerikanskata i amerikancite opashkata v gaz i da gi nemat:) inace ne samo shto se milijarda ziteli kinezite nego imaat dosta sovrsheno oruzje imaat "laser-pushki" nekoj ushte od pred dosta vreme,plus ekonomijata im e vo "top-forma" se e "Made in China" :) niz cel svet, od igracki za deca do kompjuteri i slicno, i kina iaku imat milijarda zhiteli ne e gusto naselena,okolu 80 na kvadraten kilometar
Whitebaby Bogami ako podobro razmislime, Kina poleka no sigurno e na pat da stane golema svetska sila i toa e fakt. Za Indija neznam bash, ama za Kina ne bi trebalo da sme bash skeptichni.
dejan kinezite mozat svetska sila da bidat, za toa dobro e da imas dobri odnosi so niv uste ot sega! a indija....neznam, taa zemja e po siromasna mislam, po nekoj delovi epten se zaostanati (vo smiselot, kako razmisluvat za zheni i toa)
wolf_pack Kina i Indija ke bidat po-dominantni ekonomski sili, zatoa vredi da se vospostavi dobri vrski so niv. Aj veke Esma i Ferus ni stavija dobar zbor vo Indija, sea treba za u Kina da se najdat luge.[8D][:)][8D]
element
quote:
Originally posted by mako
Rusija ima golemi povrshini koi sto se nenaseleni i ne e nisto cudno Kinezite da pocnat da se shirat nakaj tamu. A i ima golemi prirodni bogatsva. Zatoa Putin sega nabavuvat nova generacija nuklearki za vojskata. Mozhebi go cital Nostradamus i mu teknalo deka 'zholtite hordi' se tokmu Kinezite. :-)
Nostradamus samo ja prepisuva istorijata i site tie od Atila, pa do poslednoto otomansko navleguvanje vo Evropa hm Kinezite tehnicki so eftina rabotna sila so milioni rabotnici seuste eksploatacija .......
nemo Uste vo prvite dinastii za Kina se procenuva deka imala okolu 50 milioni ziteli.
SirAndReW kakvi sili 2005ta sme sleduva globalizacija ! ozonce vnucite ke ti se smeat za topikov :))