Ajde da uchime istorija ...
Ajde da uchime istorija ...
OooOo И историјата ќе се изучува Рамковно

Историјата во Македонија, основците ќе ја изучуваат рамковно. Вака одлучила комисијата за историја од министерството за образование. Според новите наставни програми основците покрај историјата на македонскиот народ, ќе ја изучуваат и историјата на Албанија.

„Во овие програми покрај тоа што ќе се изучува историјата на Србија, на Албанија во Грција и Бугарија се изучува и малку повеќе од содржината на историјата на Албанија, а исто така имаме и содржини кои се наменети посебно во 7 и 8 одделение за албанскиот народ во Македонија“, вели Живко Степаносвки советник по историја.

Со новите програми по историја веројатно ќе се појават и нови народни херои. Авторите на учебниците ќе треба да внимаваат и на изразите со кои се карактеризираат одредени групи, како зборовите „клет турци“ или „германски и бугарски фашисти“.

Уште во законот од 98 се наведува дека ваквите поими треба да се изземат, но досега немало распишан тендер, а основците учеа од импровизирани програми на наставниците. Тендерот за учебниците ќе биде објавен во јануари, а новите наставни програми ќе стартуваат во септември 2005.
concrete Ajde de???? Tolku li zabegale???? Pa gledajki go ministerot i tie okolu nego i ne e neobicno!!! Pa vo Germanija fasistite si se fasisti, za Bugarija neznam, tie se i onaka nadrealisti , Albanskite balisti se verojatno "mirotvorci" , a ????Neka gi prasaat prvo isklanite vo Mavrovsko i naokolu sto mislat za niv!!!! Grcite demek bajcinja, a srbite podnapieni bekrii???? Pa koga ke go soberes seto toa, tursko nabivanje na kolec verojatno e nevina 500 godisna zabava, a zemanjeto janicari dobrotvorna akcija za udomuvanje na siraci. Istorijata si e istorija, samo sitnite dusi se sramat od nea, pa kakva i da bila. Od nea se uci , a ne se brise t.e. buta pod cerga , koga togas ke zasmrdi.
Divider На крај, кога самите ќе си ја исфалсификуваме историјата, кој ќе ни биде виновен?? Ова се вика сам себе и се свое да си негираш!!
krakra Ке учите, дека ке одите. Со фалшива историja не се оди во ЕУ, само во Титова Jугославиja може.
dejan a deka nie bevme vo jugoslavija, ne zhiveevme vo siromasnija i stroga komunizma, ti se ljubomoren za toa sega? breeee kakov si pa ti! ama cudni mi se ovoi tatari.
krakra Имаш ли календар ? Погледни го и виж коja е годината.
трендафил Веројатно децата ќе учат дека ненародниот режим на ВМРО-ДПМНЕ и ДПА ги предизвикал ДУИ и СДСМ со ЛДП да подигнат општонародно РАМКОВНО востание, за доброто на сите. Тоа што некои поеднинци како јас на пример не е спремен на нешто вакво, како што бев и сум против Сарај и Кондово да бидат дел од главниот град, на пример, не е важно ако мнозинството тоа го прифати, активно или пасивно како на референдумот, сеедно. Да зборуваме искрено, албанците и сега си учат по некој свој програм, и тоа не само во 7 и 8 одделение, но никој тоа не го санкционира. Како што и виењето на албанско знаме не е во согласност со закон. Советникот по историја Живко Степановски колку гледам од цитираното на OooOo спомнува и некаков албански народ во Македонија. Веројатно мисли на албанското малцинство или немнозинска заедница. Иначе историчар, уште државен советник, МОРА да знае дека во унитарна држава нема повеќе од еден народ.
bojan81 Pa ke ucat ako Milicn po urnekot na Topurko stane istoricar. Inaku dobro e da se prouci vzaemnata bugarsko albanska fasisticka okupacija vo zamena za srpskata. Inaku neznam kako ke mislat da se intekrira albancive sega koga ke se donese zakon za zabrana na koristenje na nacisticki simboli vo EU.
krakra Да, добре е да се проучи ослободуваньeто на Вардарска Македониja oт Германците и Бугарите през 1941. За Бугарските акционни комитети во Македониja исто така е добре да пише во новите учебници.
concrete
quote:
Originally posted by krakra
Имаш ли календар ? Погледни го и виж коja е годината.
Koja i da e, za tebe bedata si e beda , ti nema spas,barem edno 3 generacii. Ama , dazabe , ti ne ni mozes da svatis za sto zboruvam.
bojan81
quote:
Originally posted by krakra
Да, добре е да се проучи ослободуваньeто на Вардарска Македониja oт Германците и Бугарите през 1941. За Бугарските акционни комитети во Македониja исто така е добре да пише во новите учебници.
Moze na nekoja drga planeta, inaku tuka na ovaa planeta Zemja, svetot znae deka Fasisticka germanija zaedno so nivnite kolaboristi fasisti se porazeni od progersivniot ostanat svet. Tesko ke uspeete fasisticinja nesto da promenite, osven da ve isklucat od nato. Samo zosto ova ne go kazuvate tamu tuku se pravite deka demek ne ste bile fasist, mnogu razlicni lica imate tatarce. Resetese se koe vi e vistinskot
Divider Originally posted by krakra Така е, нема ништо општо мегьу jaзиците на благородните и културни македонци и дивите Татари-азиати. Се пак Татарите са благодарни на македонците, зашто тие последниве им дадоа писменост http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=8135 Не се негирај, убаво ти тргна кракањето!!
krakra Ке ни искльучат од НАТО и нема да ни земат во ЕУ зашто Татарите не сакат да го прифатат Рамковниот договор за окупираната Пиринска Maкедониja.
bojan81 ne rekov deka ke ve isklucat, tolku dobir lazgovci ste sto vi nem ramen. Mislata mi bese nemoj nas da ni solis pamet zosto dobro ve znaat od licno iskustvo site. Neznam dali ima covek na kogo nesto ne mu zdiplile vo bugarija.
krakra Верно е дека Татарите много лажат. Jaс работех во Министерството на лагата на Татарстан, кога там напишаа думата "Бугарски" на зборникот на Миладинови. И тека го напишаа, та сега сеkoj знае дека това е оригиналот. Скривме ja вистината, тоа е тоа
concrete Dobro de, krakra, kazuvaj kade da ti ja pratime fakturata , ke te lecime na forumov , ocigledno ni bugarskite ludnici ne te sakaat , nie sme dobri luge. Sepak mislam deka znaes, ama toa sepak cini nekoi pari , momce. Imas li nekoj sponzor , barem ti kako bugarin znaes toa da go sredis????
Pjotr
quote:
Imas li nekoj sponzor
Ima jas ke ti nabrojam nekoi:Tito Petkovski,Siljan Avramovski,Zoran Verushevski,Dosta Dimovska .....
tatarchev аз сам Геј, а Б'лгарите искат от зади
concrete Bugarija???? Bez cenzura????Aj razbudi se!!!! A za ona gej ,nema sansi,maftaj drugi, Tatarcev si e makedonec!!!!
WhyAsker Не се знае кој ќе ја пишува новата рамковна историја Не се знае кој ќе ја пишува новата рамковна историја. Дали историјата, која ќе ја учат основците, ќе ја пишуваат македонските историчари или пак ќе биде преземена од историите на националните држави на малцинствата, допрва ќе се одлучува. Од текстовите пак, ќе зависи како ќе бидат претставени историите на одредените држави. „Тоа ќе зависи од доблеста на историчарите, колку се ослободиле од своите мегалоидеи, од шовинизмот итн. Да напишат една конзистентно издржана содржина на тие учебници, која ќе одговара на европските барања, која ќе ги воспитува децата во духот да бидат граѓани на РМ, а не да бидат свртени кон соседни држави или кон некакви антички идеи за големи држави, кои денеска е апсурдно и ненаучно да се имплементираат во сегашните актуелни состојби на Балканот“, изјави Виолета Ачковска, универзитетски професор. За да се донесе новата програма по историја за основците, комисијата за историја од Министерството за образование поминала низ жолчни расправи, велат дел од членовите. Цела година била потребна да се усогласат интересите на одредени членови од комисијата. Ова било единственото компромисно решение. „Бидејќи сега, според Рамковниот договор, се работи за пазарење на етничките заедници, каква програма ќе донесеме по историја. Меѓутоа, за среќа, на крајот сепак најдовме едно компромисно решение да донесеме една пофлексибилна наставна програма“, рече Ачковска. Учениците пак, историјата ќе ја учат онака како што ќе им ја предаваат професорите. Одредени теми ќе бидат задолжителни. Промени има во изучувањето на балканските држави. Таму од изборот на професорот ќе зависи дали ученикот ќе учи за сите држави или за една. [url]http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=41837[/url]
Whitebaby Slushnav na vesti deka sakaat da uvedat da se uchi po predmetot Istorija vo IV godina za Kosovskata kriza. Do kade so ovoj pamet ejjj!?! [:(!]
Inkognito E da de! Sigurno vo ramkovniot stoi i toa deka mora ramkovno da se uchi i istorijata Davaj gazoi!! [img]http://www.vreme.com.mk/sliki/096_PECKO_1901_2005_A_resize.jpg[/img]
Strelec Албанија била под окупација на Италијанците и на Германците Албанија била окупирана од Германците и од Италијанците во Втората светска војна, а албанскиот народ дал отпор против окупаторите. Ова е една од лекциите што од септември ќе ја учат седмоодделенците на часовите по историја. Според новата наставна програма по овој предмет, учениците ќе изработуваат проекти за Албанија во двете светски војни. Историчарите реагираат затоа што сметаат дека новата историја за основците целосно ги извртува фактите. [url="http://www.vreme.com.mk/vest.aspx?id=20406&vid=311"]Повеќе[/url]
concrete Gi izvrtuva , pa sto , ceski da bea izvrteni vo slucajov Makedonski samo tie fakti. Ne li ve uscea toa po skolite deka Istorijata ja pisuvat POBEDNICITE!!! Ama izgleda togas ste begale od casovi pa sega ova vi e DOPOLNITELNA nastava vo priroda , he,he,he!!!
трендафил Македонската историја е извртена и за настаните на кои сите им бевме сведоци пред три години, а да не зборуваме за периодот од кој има малку живи сведоци. Дури намерно ја забораваме историјата и не работиме со факти, туку со политички оценки. Или ја гледаме низ темно сини (боите на некои партии), да не кажам непроѕирни наочари. Еве што сигурно нема да се учи по историја додека проалбански врховисти се на власт: Да почнам од предиграта на Рамковната војна, т.е. од аферата прислушкување и обидот да се направи преврат во Собранието, односно Македонија да се стави во рамки пошироки од охридските без војна. Никој не спомнува дека Бранко Црвенковски презентираше само 10% од материјалите што тој ги имаше и не се прашува каде се другите 90%, но и кој му ги дал. Дали некој „крт“ од петтата управа во МВР или некоја странска известителна организација. Тој рече дека се од МВР, но рече и (како пример) дека нема да коалицира со терористи или дека од секое семејство ќе вработи по еден. И Рамковните новинари изгледа не ја тужеа државата туку тогашните партии на власт (со помош на адвокатот кој сега е заменик министер за економија). Главниот актер (Црвенковски) не е на списокот на аболицирани и правдата треба да биде свртена кон него, како сведок на почеток. Историјата не ја расчисти и улогата на Владо Бучковски во војната. Барем во два настана. Кога наредбата од врховниот командант Трајковски за чистење на патот Тетово-Јажинце од терористите (за да може да се достави хуманитарна помош во Вратница) наместо да ја предаде до генералштабот ја предаде на странци. ([url="http://217.16.70.236/?pBroj=1620&stID=2797"]повеќе[/url]) Во Дневник има уште една интересна реченица:
quote:
Од друга страна, изворите наведуваат дека Борис Трајковски веќе подолго време е незадоволен од тоа како дејствуваат силите на АРМ на теренот, бидејќи целиот товар на акциите паѓал врз полициските сили.
Прашањето за историјата е дали веќе тогаш била договорена коалицијата ДУИ, СДСМ и ЛДП? Кога на 9ти август 2001 почна нападот од Косово врз Македонија (кај Радуша) врз мала група полицајци кои го бранеа регионот, а АРМ повторно ја немаше ниту на границата ниту во граничниот појас, повторно преку медиумите беше барано да се изврши наредбата на Трајковски за воздушен напад. Тоа беше направено следниот ден, откако пилотите најавиле побуна, односно дека на своја рака ќе го извршат нападот. Бучковски значи реагираше забавено, а Илинка Митревска воопшто не упати било каков дипломатски протест поради агресијата од странство, пред се на СР Југославија од чија територија бевме нападнати, за тие да си ги уредат односите со УМНИК кој управува со Косово. Како одговор за бројните жртви кај Радуша, во знак на одмазда е извршен нападот кај Љуботенски Бачила во кој загинаа 8 резервисти на АРМ. По нивниот погреб, на 10 август, врховниот командант Трајковски има издадено наредба да се одговори со уништување на групата која го стори тоа а беше лоцирана во Љуботен. Чија ли идеја беше и како беше пласирана во Љубанци (во близина на Љуботен) да биде испратен Љубе Бошковски министер за внатрешни за да го прекине нападот на АРМ (под ингеренција на министерот за одбрана, сега премиер). Дали уште тогаш по сценариото требаше тој да биде обвинет за злосторство? Ова ќе треба да го одговори македонската историја, но кога ќе излезе од РАМКИТЕ. Тогаш и некои сега почитувани политичари ќе бидат по затворите. На тој начин веројатно и ќе се направи балансот. Многумина мислеа дека рамнотежа ќе се воспостави со тоа што и еден албанец ќе оди во Хаг, иако злосторствата не беа избалансирани. Но тие, а и македонските предавници, ќе бидат судени во Македонија, како што е ред. Би поставил уште едно прашање за историјата но и за сите што сме сведоци на настаните. Кој беше против ископувањето на масовната гробница кај Требош и сакаше да се сокријат трагите и да се прикрие злосторството. Дали тоа беа ВМРО-ДПМНЕ (дел сега е во ВМРО-народна), ЛП и ДПА или некој друг? Очигледно е дека голем број македонци повеќе им верува на „своите“ политички лидери, отколку на фактите дури и кога се сведоци на настаните. Ако рамковистиве продолжат да владеат, можеби децата ќе учат и дека ние македонците сме ги окупирале албанците. Уште кога ги немало на овие простори, односно пред да се доселат од Косово.