zasto se selat?
zasto se selat?
dejan ok interesna prikazna, ama topikot ne go otvoriv za drugarstvoto na eden makedonec i albanec, citajte go toa sto e vo bold.


СОЖИВОТ ВО САРАЈ
Охридскиот договор не ги скара Сељо и Зоки
Во Сарај не постои таква нетрпеливост помеѓу нас и Албанците за да мора да ја напуштиме населбата, а за да биде уште подобро, најмногу ќе придонесе мнозинското албанско население, вели професорот Зоран

Пријателство како тоа на Сељо и Зоки ретко се среќава во Сарај. Тие се неразделни другари уште од детството. Учеле заедно и во основно и во средно училиште. Велат дека и семејствата им живеат добро. Си помагале кога ги граделе куќите, заедно ја запалиле првата цигара, "бркале" девојки... Се почитуваат и кога се во прашање националните празници, а одат заедно и во чајџилници иако признаваат дека повеќе сакаат да седнат на пиво. За нив тоа е секојдневие, а за власта и меѓународната заедница - соживот.

Поголемиот дел од Македонците во Сарај живеат од левата страна на населбата, а Албанците се во мнозинство од десната. Зоран Бошковски и Сељадин Бељули, двајцата триесет и седумгодишни, се едни од ретките што се на истата страна и со живеалиштата и со мислите. Долгогодишните пријатели не ги скараа ни Охридскиот договор, ни конфликтот во 2001 година, ни тоа што едни се бореле за ОНА, а други за АРМ.

- Ние сме другари без ракавици. Знам дека многумина нема да поверуваат дека со Албанците може да се живее мирно, но тоа е вистина барем во Сарај. Навистина никогаш не сме имале проблеми, па дури ни за време на воениот конфликт - вели професорот по македонски јазик, Зоран Бошковски.

И педагогот Сељадин размислува како својот најдобар другар.

- Со Зоки живееме прекрасно и сме другари повеќе од 30 години. Славевме и Нова година заедно. Shqiptaret dhe Maqedoet jetoje baske, Албанците и Македонците живеат заедно - ви велам дека ние во Сарај живееме заедно и убаво. Нормално е да постојат екстремни случаи од кои и Сарај не е исклучок. И ние имаме луѓе од двете заедници што не можат да се поднесат - вели Сељадин.

Но, нивната приказна по се изгледа не е доволно уверлива за дел од македонското население во Сарај. На многу македонски куќи стојат јасно напишани пораки: куќата се продава. Македонците постепено заминуваат од Сарај. Свесно ја напуштаат земјата на своите дедовци и покрај тоа што оттаму никој не ги брка.

- Тоа е навистина тажно. Еве Зоки е сведок дека никој не ги брка тие луѓе. Жално е што Македонците во Сарај имаат фобија од Албанците. Се уште постои мислење дека ги освојуваме и им ја земаме државата. Тоа не е така. Жал ми е зашто ако продолжи ова, Сарај ќе загуби. Сите ние ќе изгубиме, образовани, интелигентни, толерантни и солидарни луѓе, какви што се нашите соседи Македонците - вели Сељадин.

Зоран е разочаран од начинот на кој македонското население пробува да си ги реши проблемите. Тој нема намера да си замине од Сарај.

- Се лажат сите што мислат дека на тој начин ќе ги решат проблемите. Не постои во Сарај таква нетрпеливост помеѓу нас и Албанците за да мора да ја напуштиме населбата. Постои голема етничка толеранција. За да биде уште подобро, најмногу ќе придонесе мнозинското албанско население - вели Зоран.

Сарај расте и интензивно се урбанизира. Има училиште, приватни здравствени ординации, мали бизниси. Се што не може да се најде или да се купи на друго место, овде сигурно го има.

Само стариот железен мост полека го издава времето. Тој ќе мора итно да се поправи. Исто и спортско-рекреативниот центар.

Населбата на лева и десна страна ја дели улицата Маршал Тито. Оваа улица е главната сообраќајница во Сарај и покрај неа се сите дуќани. На следните локални избори Сарај ќе стане составен дел од крвотокот на главниот град. Приградската населба ќе стане градска, општинската каса пак ќе се наполни и многу замисли ќе треба да се остварат. Една од нив сигурно е и црквата "Света Злата Мегленска".


stvarno zasto sakat da se iselat?! taka gubat, nisto ne dobivat, toa e peten zhalno. kako sto citav, nemat problemi.
Great_Macedonian mozebi imaat psihicki strav deka site albanci gi mrazat? Toa e problemot, sto makedoncite mislat deka site albanci se protiv niv, i toa sto albancite mislat deka site makedonci se protiv niv.
OooOo
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
mozebi imaat psihicki strav deka site albanci gi mrazat? Toa e problemot, sto makedoncite mislat deka site albanci se protiv niv, i toa sto albancite mislat deka site makedonci se protiv niv.
Se soglasuvam. Psihichki e narodot optereten i pochnuva da se plashi od se! Novi vojni, novi nemiri ...
concrete Boro i Ramiz (Ramiz i Boro) rabotava , a?????
mako Taka e i vo zapadnite zemji - koga brojot na stranci vo edna naselba ke stignit odreden % - "domakinite" ili mnozinskiot narod pocnuvaat naglo da se iseluvaat vo naselbi kade sto se mnozinstvo 'svoite' - i eteti novo geto.
dejan bas taka, novo geto, taka e tuka so aziicite. ako makedoncite se plasat od albancite, i ako albancite se plasat od makedoncite, zasto i albancite ne se iseluvat? ama ne, arno im e sega koga saraj ke stane albansko selo.
Divider Не е проблемот до плашењето туку до гнасењето! Кај и да дојдат разгнасуваат, а македонците не сакаат да живеат во таква гнаса и бегаат. Ми кажа еден пријател, кој беше во Њујорк 1998/9, вели вака: бегалците од Косово кои беа донесени во Њујорк, беа сместени во Prospects housing, кај црнците. По некое време, дошле црнците да се жалат дека не може повеќе да се живее нормално бидејќи, овие, новиве (косовариве), се многу гнаси, смрдат и немаат никаква култура и хигиена!!!!! Се жалеле и кај македонскиот амбасадор во Њујорк!! Е па, сега видете вие, па како милувате. Секоја чест на оние исклучоци кои се мијат редовно под мишки, не се мачкаат со овча лој и слично.
dejan sepak.......makedoncite na protiv trebat da si zhiveat tamu.
Great_Macedonian A nie makedoncite vejke kolku sme cisti, makedonija e staklo cista, nema pocista drzava od makedonija? hehehe ma ajde i ti ne zaebavaj mnogu Divider.
concrete Imas pravo, da bese taka glanc, nemase da se zaletas nadvor pa duri vo Avstralija da zakocis,he,he....!!!!
Belomorec Мило ми е што овака изолирани случаи ги имаме од време на време колку да се одрижи виртуелна Македонија полна љубов и соживот. Истите овакви случаи ќе ги имаме за неколку години и во Чаир каде неколкуте Македонци одлично живеат со Албанците. Но како е сега и како беше до сега ? Македонецот од Сарај веќе не е закана, тој е толку мал во број што е дури пожелно да се гаи и негува како би се прикажала идилата на соживот и љубов што ги гајат Албанците. Суштината. Освојување на просторот. Де одете на www.nepokor.org, погледнете ја малку статистиката, бројката.Има ли систем во тоа, има ли идеа водилка, на што се должат тие процеси итн... Македонците се повеќе исплашени од македонската политичка “елита“ која ги шитка како стока на пазар. Кило месо за режење, кило месо за динамит, кило месо за масакар. Ако го победиме тој страв Македонија ќе ја гледаме од меѓа до меѓа како што била.
Bicho A be Dejancho ubav na baba ti, sekogash imash nekoe novo prashanje, a shto e najinteresno lugjevo posle tvoeto prashanje opravaat, li opravaat. Eve sega kje ti odgovoram zashto se iseluvaat Makedoncite od meshanite naselbi so edna prosto proshirena rechenica: Makedoncite se iseluvaat zatoa shto vo prashanje se nepremostivi CIVILIZACISKI i KULTUROLOSHKI razliki!