Terorista ili Ne?
Terorista ili Ne?
marko_polog Г'зим Острени симнат од црната листа поради добро поведение!?

Уште еден член на црната листа на американскиот претседател Буш стана функционер - генералниот секретар на ДУИ, Г'зим Острени, пред два дена беше избран за потпретседател на Собранието. За време на конфликтот во Македонија 2001 година и Острени, како командант на главниот штаб на ОНА во Македонија, беше ставен на т. н. црна листа на Буш, заедно со тогашниот политички водач на албанските герилци, Али Ахмети, како и со други челници од водството на ОНА, кои по воениот конфликт станаа функционери во врвот на ДУИ. Острени со сопартијците од ДУИ беше симнат од црната листа лани во мај, еден ден пред на неа да се најде поранешниот министер за внатрешни работи, Љубе Бошковски. Симнувањето на високите функционери на ДУИ од американската црна листа тогаш во партијата беше прокоментирано како резултат на „конструктивната политика што ја има партијата“ и партискиот придонес во стабилизирањето на постконфликтните состојби.

Кој е новиот собраниски потпретседател, кого сопартијците и приврзаниците на ДУИ во кампањата за вонредните претседателски избори службено го нарекуваа „генералот“?

За него е познато дека бил командант на третата оперативна зона на Косовскиот заштитен корпус (КЗК). Преку него се одвивале сите активности за јужна Србија и за Македонија. Се тврди дека планот за напад на Македонија е негово дело, исто како и изборот на офицерите за бригадите во Македонија, од кои дел бил регрутиран и од ОНА и од ОВМПМБ.

На Острени му биле дадени на располагање тајните магацини за оружје на Косово. Сите акции на територијата на Македонија се со потпис и одобрение на Острени, пишува во некои странски разузнавачки извештаи. Еден месец пред почетокот на војната тој дал оставка од Оперативната зона 3 и станал командант на единиците на ОНА во Македонија. Според воената хиерархија, се претпоставува дека и сите терористички акции по Охридскиот договор, како што беше нападот кај Љуботенски Бачила, но и оние претходно, биле со знаење на Острени.

Тој е роден во 1940 година во Дебар, каде што работел и како командант на Штабот на ТО се до заминувањето во пензија во 1990 година. Во неговата биографија на македонските разузнавачки служби пишува дека по пензионирањето тој интензивно работел на формирање паравоени формации на Албанците во Македонија. Во 1998 година бил раководител на т. н. „Штаб за безбедност на паравоената формација“, кој го формирал со уште неколку Албанци од Дебар и околината. По неколкумесечни активности во Дебар, групата истата година заминала на Косово, каде што Острени и се приклучил на ОВК. Во реоните на областа Дукаѓини и Ѓаковица бил инструктор, а потоа станал член на највисокото воено раководство на ОВК, за што му бил доделен и чин генерал-мајор. Во тоа време често престојувал во Пеќ, каде што челниците на ОВК му доделиле и куќа со решение за негова сопственост, едно блиндирано возило и неколку телохранители. По трансформирањето на ОВК во КЗК, Острени станува командант на третата зона (Дукаѓин). По завршувањето на војната во Косово, заминува во Прешевската долина, каде што учествува во формирањето неколку паравоени формации на ОВПМБ.

На 13 мај 2001 година е назначен за главен командант на ОНА. По расформирањето на ОНА, стана дел од водството на ДУИ, преку која влезе и во Собранието по изборите во 2002 година. Беше и заеднички претседателски кандидат на ДУИ и ПДП на ланските вонредни претседателски избори.

Во неговата последна биографија поднесена за кандидатурата за потпретседателското место во Собранието, пишува дека Острени бил член на стрелечко друштво, претседател на Општинскиот совет за зачувување на животната средина, член на културно-уметнички и на спортско-рекреативни друштва во Дебар...

А. Д.

Will the humiliation ever stop
Bicho
quote:
Originally posted by marko_polog
Г'зим Острени симнат од црната листа поради добро поведение!?
Ej brakja znaete deka G'zim e chistokrven Makedonec-musliman od selo Ostreni (mislam deka selovo e vo Gora ili vo Debarsko (Dibre) vo Albanija ama ne sum siguren). I ushte neshto, Koga kje vidite shiptar da se preziva: Ostreni (normalno[:)]), Vojniku, Shala, Prodani i slichni drugi iminja, znajte deka se Makedonci poshiptareni.
Divider Definitivno deka e terorist!!! Нема збор, Острени треба да биде затворен во идризово, во нацрната дупка, а клучот да се фрли и заборави каде е фрлен. Бичо, без разлика дали е македонец поалбанчен или не, албанец, од тунгузија, треба да виси на највисоката гранка или сургин или зандана. како било во тирско: 101 година робиа, една за злочинот, 100 за царот, така и тука, само наместо за царот за Македонија. Вака, награден е и уште курчи и се прави фраер.
concrete Isto ti se fakja, duri i poloso,vidi Njegos :"Poturica gori od turaka". Istiot sindrom e orisuten i vo Egejska i vo Pirinska Makedonija!!!
Bicho
quote:
Originally posted by Divider
Definitivno deka e terorist!!! Нема збор, Острени треба да биде затворен во идризово, во нацрната дупка, а клучот да се фрли и заборави каде е фрлен. Бичо, без разлика дали е македонец поалбанчен или не, албанец, од тунгузија, треба да виси на највисоката гранка или сургин или зандана. како било во тирско: 101 година робиа, една за злочинот, 100 за царот, така и тука, само наместо за царот за Македонија. Вака, награден е и уште курчи и се прави фраер.
E dobro de! Jas samo da si kazhev, za nekoj ako ne znae.
quote:
Originally posted by Concrete
:"Poturica gori od turaka".
Somnenie nema, ama pak jas da si kazham, za onie sho ne znaeja [:D]
SLaCk Cel zivot rabotel vo drzavni sluzbi a posle pocna da ubiva makedonski vojnici i policajci.Terorist sto drugo?Zatvor za nego nisto drugo.
intel
quote:
Originally posted by SLaCk
Cel zivot rabotel vo drzavni sluzbi a posle pocna da ubiva makedonski vojnici i policajci.Terorist sto drugo?Zatvor za nego nisto drugo.
Се гледа колку размислуваш.Како што кажа цел живот работел во државни служби,што ако бил уфрлен таму со одредена цел и задачи.Сакаш тоа јавно ли некој да го објави.Тие и тие луѓе се на ДБК или не знам на која служба не име се лутете што се на другата страна.Дај бе Слацк,олабави.Убаво ти вика Пана,кај што прават муабет мажи не се мешај. П.С.Ова за Острени само како можност го напишав не значи дека е така,и не мора кога ќе ти дадат картичка за интернет од ДПМНЕ или Народна или Друм.......одма да ја потрошиш,остај за утре малку.
NARCIS` Intel sakas da kazes deka Ostreni ne e terorista?
concrete
quote:
Originally posted by NARCIS`
Intel sakas da kazes deka Ostreni ne e terorista?
Gresis, Ostreni e Vest i Pameten Terorista, ako mozam da zabelezam, toj sedi na potpredsedatelsko mesto vo Parlament,(i go vozi sofer vo nekoja lamja), ti slusam ovde, na nekakva izbiracka kutija vo Lisice,a ja sto da ti kazuvam, deneska smrznav dodeka go razmrdav krsot vo koj se vozam!!!!