Македонците најнесреќен народ
Македонците најнесреќен народ
OooOo Македонците најнесреќен народ од екс Југославија

Македонците се најнесреќни меѓу народите од поранешна Југославија, покажаа резултатите од истражувањето спроведено од холандскиот универзитет Ерзазмо.

Македонците својата среќа ја оценуваат со 4,9, на скалилото од 1 до 10, покажа истражувањето „светската база на податоци“ што веќе 20 години во 90 земји го спроведува холандскиот универзитет Еразмо од Ротердам, а резултатите се објавени на вев страницата на универзитетот.

Во регионот Хрватите се втор најсреќен народ, по Словенците, а се наоѓаат некаде на средината на светското скалило, се наведува во ова истражување.

User Name:..............marija 
Real Name:.......koco milevski
Location:...skopje, makedonija
Gender:...................Male


Словенците својата среќа, ја оцениле со 6,3. што ги сместува некаде на средина од 90-те земји во кои било направено испитувањето.

Хрватите, според сопствената проценка, периодот од 1990 до 2004 го оцениле со 5,9, Црногорците со оценка од 5,5 се малку по несреЌни од Хрватите, а Србите и граѓаните на Босна и Херцеговина своето „задоволство од животот“ го оцениле со 5,1.

На скалилото на среќата водат Данците, жителите на Малта и Швајцарија со оценка осум.

Полјаците се еднакво среќни како и Хрватите (5,9), а на самото дно се Ерменија, Украина, Молдавија и Зимбабве. Последна е Танзанија, која својата среќа ја оценува со 3,2.

Со својот живот задоволни се Американците (7,4) и жителите на Австралија (7,3), а слично е и во повеќето земји од западна Европа.

Литванците и Летонците ја оценуваат својата среќа исто како и Македонците со 4,9, додека Романците и Бугарите се по несреЌни и од нас - тие својата среќа ја оцениле со 4,7, односно 4,5.
angel Се налутив на вас, напишав топик па го избришав. Се налутив затоа што или не ме читате докрај или неможете да сватите што пишувам. Не треба да чекаме да се појави некој кој прв ќе го фрли каменот, ниту да се надеваме дека ке се појави Месајата. Сите ние треба да го фрлиме каменот а Месајата е во секој од нас кој се декларираме дека ја сака сопствената татковина. Чувството за љубов и свест кон својата татковина е со различен интензитет кај секој од нас, затоа некои и си дозволуваат да бидат несериозни и да тераат шеги. Секој користејќи ги своето знаење, способност и можност може да и помага на сојата заедница Македонија и тоа на разни начини. Единствено е прашање колку сака тоа да го прави или колку е засегнат тоа да го прави. За ова веќе пишував погоре и не сакам да се повторувам.
OooOo topikot vi e prefrlen [url="http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=8379"]tuka[/url], poshto se razvrza nova tema.
Misticen Ја си пишував на тема несреќа:(
The_Crow Sto sakas da bidat srekni bre skvikson koga edvaj kraj so kraj vrzuvaat luge odat po ulica se cudat kako da dojdat do parce leb da jadat nesto toa ne te pravi sreken u nikoj slucaj barem malce da se podobat uslovite vo drzavava ke gi stignime srbite i muslimanite, nie kako toaka trgame nekako ke gi vidam srbite u narednite godini ima da jadat kamenja
Strelec
quote:
Originally posted by OooOo
[code]Македонци..........4,9 Срби...............5,1 Босанци............5,1 Црногорци..........5,5 Хрвати.............5,9 Словенци...........6,3[/code]
Што јужније, то тужније!:) p.s. Истото важи и за Канада и САД!:)
concrete Na jug na jug deca mili , kaj sto studot nema sili........
Divider Јас сум среќен за 11-ка. а кога нема за десетка (со кромид).
wolf_pack eeee, a ja kolku sum sreken da znaete.[8D] ama aj, se na statistika vie veruvate.[:D]
angel Алианација (отуѓување на човек од човек)ни се случува. Се распадна едно општествено уредување настапува друго. Кој како сега ќе се снајде? Ни се случува акумулација на капиталот кој беше “сечив а ничив“. Наскоро точно ќе треба да се знае на кого што му припаѓа.Лугето се оптеретени со тоа како да дојдат до материјални средства, некои за гола егзистенција по контејнерите а други за убаво место во бизнис и политичката елита и оние измеѓу, ама престанаа да бираат нечин и средства тоа да го постигнат.Заслепени од тоа настојување, се заборава на основните човекови вредности од кој нај повредена вредност е ЧОВЕЧНОСТА. Овој подреден хаос треба да го средат државните институции.Затоа сме се здружиле во држава за да имаме ред и поредок и државни органи кои тоа ќе го спроведат и овозможат.Но за жал системот на вредности и во главите на нашите водачи е паднат.Дури и оние кои себеси се сметаат за чесни и совесни го поместуваат надолу степенот на толеранција кон своето однесување. Во државава НЕ СЕ ВОДИ ГРИЖА ЗА ПОЕДИНЕЦОТ. Како да биде среќен во такви услови? Ајде што е несреќен ама нема кому да се пожали и од кого да бара заштита. Ниту МВР, ниру судот, ниту Антикорупциска конисија, ниту синдикатот, ниту социјалниот орган, Јавно обвинителство, Правобранителство и тн. и тн. никој од нив не си ја врши работата како што треба затоа што сите од портир до главуч се окупирани како да дојдат до аванта (мито, корупција и нечесни зделки).Колку и да авантираат се им е малку па и тие се незадоволни и несреќни.Оној кој сам на себе не може да си помогне нема да може и на другите да им помага. Крајно време е нешто да се превземе за да бидеме среќни. Основно од каде треба да се почне е да се поработи малку на зголемување на љубовта кон државата односно на колкетивното чувство дека сме припадници кон нашата заедница наречена Р.Македонија. Друга татковина немаме.Каде и да сме секаде сме туѓинци, само во Македонија сме дома. Знаете ли како словенците го пишуваат името на својата држава? Вака sLOVEnija.
Strelec
quote:
Originally posted by angel
Знаете ли како словенците го пишуваат името на својата држава? Вака sLOVEnija.
А ние вака: МАКедонијА...
VeGaS
quote:
Originally posted by Strelec p.s. Истото важи и за Канада и САД!:)
ne buckaj [^]
DonVito cek ti uste mlad si eh da svatis kolku bucka toj
lav Своевремено кога сЛОВЕнците викаа ЕВРОПА ЗДАЈ(сега) и „отидоа„ таму , МАКедонците сосе угичот нивен Ќиро правеа „планови„ со назив ПЛАТФОРМА Изетбеговиѓ-Глигоров за возобновување на државата „легнатата„ на смртна постела т.е. ЈУГОславија. Сега ете им УМРЕ југославија и Изетбеговиќ ....преостанатите треба да им се „придружат„ наскоро таму. КОј е сега виновен на МАКедонците за несреќата кои сами си ја „бараа„ со боринче (ова фигуративно разбрано).
angel Добро Lav така е, ама треба да се стремиме сега работите да се поправат. Наместо да критикуваме за старите грешки треба да смислуваме нешто паметно за да бидеме сите посреќни и горди што сме македонци. Strelec срам да ти е за она МАКедонијА. И да е така некои работи не се кажуваат јавно кога треба да се мажи невестата.
Strelec
quote:
Originally posted by lav
Своевремено кога сЛОВЕнците викаа ЕВРОПА ЗДАЈ(сега) и „отидоа„ таму , МАКедонците сосе угичот нивен Ќиро правеа „планови„...
А зошто тие што подоцна беа на власт во Македонија не го направија тоа што Словнците го правеле своевремено? Е такви беа времињата тогаш, ама еве сега имаме луѓе што ги повлекуваат таквите умни потези како Словенците тогаш.
gisot Зошто тогаш Македонците ја оценуваат својата среќа со 4.9 кога имаме толку умни луѓе што влечат толку добри потези? Или можеби оваа “среќа“ се однесува на некое поранешно време?
RaGeAnGeL ili mozda zs stvarno ne nesrekni..a ??so vikas gisot
OooOo
quote:
Originally posted by gisot
Зошто тогаш Македонците ја оценуваат својата среќа со 4.9 ...
- Mozhda zatoa shto frizhiderite im se stalno polni. - Mozhda zatoa shto mnogu od niv zhiveat so pomalku od 100 denari na den ili zatoa shto nekoj od niv kupuvaat bajat leb poshto e poevtin. - Mozhda poradi toa shto site vo edno semejstvo se srekjeno vraboteni i mozhda zatoa shto vrabotenite se prijaveni vo zavod i plakjaat doprinosi. - Mozhda .... ima mnogu .. da prodolzham? Mozhda! Mozhda i ne!
Misticen Vo slucajov se soglasuvam so OooOo.
angel Во Македонија не е така црно како што се прикажува. Лугето се жалат ама тоа е човечка особина во правец да се добие повеќе. Никој во Македонија не умрел од глад. И тие што се социјални случаи работат непријавено негде и нешто на пример како ѕидари, кнауф мајстори, дадилки, градинари, прават намештај, купи-продај, препродаваат автомобили,часови по домови и многу друго. Само глупавите, поместените од ум, алкохоличарите и дрогашите не може да се снајдат во Македонија.Таквите не можат да се снајдат никаде, за нив треба посебна грижа ама не се сега тема на дискусија. Луѓето се жалат затоа што сакаат се повеќе и повеќе. Во општеството во кое бевме сите еднакви не бевме оптеретени со мислата зошто оној има а јас немам, што е тој повреден од мене... Ете затоа луѓето се не среќни. Затоа што не можат да ги преболат и да ги прифатат за нормални економските разлики кој се повеќе се продлабичуваат помеѓу нас. [V][V][V][V][V] Ајде, веќе подолго време никој не ме дематира во ова. Изгледа дека ја погодив поентата во центар. [:)] Вашето молчење значи одобрување, но да не и ставиме крај на дискусијава овде. [8)][:I][:X][:(!][xx(][^][:)][:D][:p][8D][:(!] КАДЕ СТЕ ?????
concrete
quote:
Originally posted by angel
Во Македонија не е така црно како што се прикажува. Лугето се жалат ама тоа е човечка особина во правец да се добие повеќе. Никој во Македонија не умрел од глад. И тие што се социјални случаи работат непријавено негде и нешто на пример како ѕидари, кнауф мајстори, дадилки, градинари, прават намештај, купи-продај, препродаваат автомобили,часови по домови и многу друго. Само глупавите, поместените од ум, алкохоличарите и дрогашите не може да се снајдат во Македонија.Таквите не можат да се снајдат никаде, за нив треба посебна грижа ама не се сега тема на дискусија. Луѓето се жалат затоа што сакаат се повеќе и повеќе. Во општеството во кое бевме сите еднакви не бевме оптеретени со мислата зошто оној има а јас немам, што е тој повреден од мене... Ете затоа луѓето се не среќни. Затоа што не можат да ги преболат и да ги прифатат за нормални економските разликите кој се повеќе се продлабичуваат помеѓу нас.
Ubavi ti se postovite Angel, da sedne coek da se rasplace.Nekolku pati vo razni priliki spomnuvam ovde na Forumov:najgolemata laga e edno 98% vistina. Se e tocno sto pisuvas, ama....pusto toa ama... izvini Strelec , ne mozev da ne napisam nesto ,rabotam na toa...
Great_Macedonian Concrete da kaze nesto optimisticko za makedonija? ne daj boze!
Strelec Ќе каже... работиме на тоа!:)
concrete Makedonija e super , najdobra zemja koja nekoj moze da ja posaka za tatkovina,svetol primer na ekonomski napredok duri i za Svetska banka, potvrdeno od nejzin Direktor za vukojebini slucajno, samo slucajno so Grcko poteklo. Tolku e dobra sto site nejzini umni rodoljupci od pristojno rastojanie zboruvaat milozvucni slavopojki za nea i nejzinite "drzavnici", za nejziniot "zombiran narod" . So neopisivo dusevno breme ,zosto tolkava ubavina e neizdrzliva sto moraat da odat Bogu iza ledja za da decata ni rastat vo sigurna i cista sredina,kako spartanci, a ne da se omeknat kako bedni norvezani vo toj sjaj i raskos na tatkovinata .So eden zbor centar na svetot i izgubeniot raj za koj site , od albanci,preku grci i srbi do bugari se tepaat da go imaat za svoj.Vo nea nikoj nikogas ne raboti, se muvaat site po kafani,kontejneri,tugi kreveti itn. i nikoj ne umrel od glad na nekoj volseben nacin, osven od stud ,nemanje lekovi, pogresna dijagnoza ili nekakov tamu siten kursum vo stomak. Raj za biznis kade vo edna godina , ne ni edna generacija moze da se zbogatis kako krez i da si kupis imot na ezeroto Komo,ili da kupis igracka kako FENI od ustedeniot dzeparlakot sto ti go daval tatkoti, za da svercuvas struja i posle da go preprodades 20 pati poskapa, a pak dzabe.Son na sekoj NewYorski taksist,edinstvena zemja kade direktno od vozacko sediste stanuvas gazda na BANKA!!! Rajot koj im se vetuva na site midzehidani ako hrabro go dadat zivotot za alah vo svetiot Dzihad. Zemja , nad site zemji: MAKEDONIJA MOJA!!!! Dobar sum???? :) :)Ova malku nabrzina,ama kakva takva, oda na radosta... :):)!!
OooOo Jok! Zaboravi da kazhesh deka cel svet saka da imigrira u Makedonija, a strogite imigraciski zakoni u Makedonija toa ne go dozvoluvaat. ;)
Strelec Пу бре срам да ви е!:)
concrete
quote:
Originally posted by OooOo
Jok! Zaboravi da kazhesh deka cel svet saka da imigrira u Makedonija, a strogite imigraciski zakoni u Makedonija toa ne go dozvoluvaat. ;)
Sto ti e gajle za niv, koj im e kriv sto ne se makedonci.Vsusnost koga ke razmislis koj be drug moze da bide makedonec??? Samo da znaes ima edno neobicno cuvstvo: mojot makedonski pasos e so sitna brojka. Prv pat so nego vsusnost vlegov vo Makedonija na Tabanovce, imase edni kontejneri i mladi, bodri i izmieni policajci i normalno dolga kolona.Koga go pogleda passosot momceto se nasmea i pozdravi: aa gragjanin na R.Makedonija,napustete ja ovaa kolona, ona e vlez za vas...mi pokaza na carinickata koja stoese kraj drugata rampa. Znaci "beskrajnata prikazna" mozela da bide i podruga od ova koja ja znaeme....nekoj nekade otvoril pogresna vrata!!!!
Great_Macedonian Concrete ti kazuvas sto e makedonija vo momentov.. a ne sakas da si pomislis deka toa moze da se smeni vo pozitivna nasoka vo narednite 10godini.
concrete
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Concrete ti kazuvas sto e makedonija vo momentov.. a ne sakas da si pomislis deka toa moze da se smeni vo pozitivna nasoka vo narednite 10godini.
Vidi jas sum mnogu racionalen (spored masa testovi koi nekogas sum gi minuval) no sekojdnevno pomisluvam, kako bi mozel da ne mislam??? No togas doaga na scena bezmilosnata matematika i veli MNOGU, MNOGU TESKO !!! Vidi Great , germancive se sasardisani deka 2060 ke ima mnogu malku germanci, ako nesto drasticno ne napravat, a tie odamna pravat nesto za sto vo Makedonija se odi maltene vo zatvor... Znaci mozebi ke ima nekakva Makedonija , ama toa nema da bide MOJATA MAKEDONIJA , toa e sitnicata okolu koja ne se razbirame....
angel Ни приближно не реков дека во Македонија цветаат секому бели рози.Тоа е не возможно и на било кое место на светов. Но кажав од каде сметам дека извира не задоволството на граѓаните кој својата среќа ја оцениле со ниска оцена. Од не задоволни граѓани нормално е да се очекува граѓанска не дисциплина. Тоа и ни се случува. И јас самиот/лично сум жртва на дело на таква граѓанска не дисциплина. Нешто слично на случајот со Наташа ама воопшто не атипично, туку школски пример и со таа разлика што останав жив. Сега преку државните институции се обидувам да ја подигнам свеста за граѓанската дисциплина и одговорност од секого (па и од политичките и економските моќници). Силата за подобрување на оваа состојба на чувство на несреќа, за жал, ќе произлезе од нај унесреќените (како мене, како родителите на Наташа, има и други). Тие се најмногу засегнати да ги подобрат/исправат работите.Колку унесреќени/жртви ќе бидат потребни за да конечно проработи свеста кај мнозинството, не знам.Колку по туп народ толку повеќе жртви. Сепак ке треба да се заврши и оваа трансформација, луѓето да легнат на брашно и да престанат да гледаат во туѓите новчаници туку со квалитетно и одговорно работење да ги полнат своите. Вистина е дека сега во оваа трансформација во Македонија лесно се доаѓа до капитал. Потребно е само знаење, способност и прилика. Приликите се многу затоа што никој не се грижи за општествениот капитал кој беше на сите а всушност на никого.Единствено што се грижат оние на кои тоа им е функцијата е тој капитал да не го земат ојлевци дојлевци туку нивни луѓе. И ете, се вративме на поентата на не задоволството на граѓаните а тоа е КАКО ДА СЕ ЗГРЕБИ СЕ ПОВЕЌЕ И ПОВЕЌЕ.
lav
quote:
Originally posted by angel
Добро Lav така е, ама треба да се стремиме сега работите да се поправат. Наместо да критикуваме за старите грешки треба да смислуваме нешто паметно за да бидеме сите посреќни и горди што сме македонци. Strelec срам да ти е за она МАКедонијА. И да е така некои работи не се кажуваат јавно кога треба да се мажи невестата.
1.Околу поправката да напоменам дека еве за пример...една стамбена зграда се гради (кај нас) најмалку 2 години и се предава во „употреба„ со маанаи кои се одстарнуваат идните 2-3 години. Истата таа зграда може да се запусти (сруши) за помалку од 2 минути. Соодносот помеѓу ГРАДБАТА И РУШЕЊЕТО Е СТРАШНО ГОЛЕМ на тоа мислев кога пишував. 2.Критиката е форма на поправка на старите и спречување на правење на НОВИ ГРЕШКИ во иднина. Затоа и велат дека МИНАТОТО е УЧИТЕЛ на ИДНИНАТА. Инаку околу гордоста ...таа е забележќлива насекаде околу нас ...нели? За мали пари можеш да (под)КУПИШ (скоро) секого кој ти треба з анекоја „работа„ ...нели.
angel Критиката може да доведе до позотивни промени само ако е упатена кон конкретни дела, личности, збиднувања, грешки.Тогаш тоа ќе биде пример за другите како не треба да се постапува затоа што следува морална па и законска санкција за тоа. Општата критика кон заедницата не раѓа таков плод, туку напротив припадниците ги води кон фрустрираност, апатија и очај и ги тера да ги креваат рамениците и да велат “така е што да се прави ништо не можеме“ па и да им се придружат на ложите дела. Затоа е попамнтноо да критикуваме поединци и нивни постапки одколку да кажеме дека се во Македонија не чини, народот е не среќен, се ќе се сруши како кула од карти. Да ќе се сруши ако ние го дозволиме тоа. Ќе се сруши ако за нашиот дом велиме дека е МАКедонијА. ЗНАЧИ: Подобро е да се фатиме за метлите па да си го заметеме ѓубрето дома.Почисто ќе ни биде ако сите го направиме тоа. Тогаш некои од нас нема да треба да собираат храброст и да ги носат своите деца преку граница на чист воздух.
lav
quote:
Originally posted by angel
Критиката може да доведе до позотивни промени само ако е упатена кон конкретни дела, личности, збиднувања, грешки.Тогаш тоа ќе биде пример за другите како не треба да се постапува затоа што следува морална па и законска санкција за тоа. Општата критика кон заедницата не раѓа таков плод, туку напротив припадниците ги води кон фрустрираност, апатија и очај и ги тера да ги креваат рамениците и да велат “така е што да се прави ништо не можеме“ па и да им се придружат на ложите дела. Затоа е попамнтноо да критикуваме поединци и нивни постапки одколку да кажеме дека се во Македонија не чини, народот е не среќен, се ќе се сруши како кула од карти. Да ќе се сруши ако ние го дозволиме тоа. Ќе се сруши ако за нашиот дом велиме дека е МАКедонијА. ЗНАЧИ: Подобро е да се фатиме за метлите па да си го заметеме ѓубрето дома.Почисто ќе ни биде ако сите го направиме тоа. Тогаш некои од нас нема да треба да собираат храброст и да ги носат своите деца преку граница на чист воздух.
Па никој не кажа дека Македонија САМА се довела во ваква состојба , НЕА ЈА ДОВЕДОА поединци со име и презиме. Потребно ли е да ги именувам???
SLaCk angel za koja partija si?Ne za drugo nego da znaeme kako da bideme vaka pozitivno raspolozeni nema smisla epten sme isfrustrirani.
angel Љубовта кон сопствениот дом Македонија треба да извира од секоја пора на нашето битие. Затоа не го омаловажувам ни значењето на овој форум. Можеби е форумоф само мала пора, незначителна за разгорување на љубовта и свеста кон татковината, но и тој е битен затоа што е дел од битието Македонија. Вирусот напаѓа од секаде. Затоа ако навистина и мислите добро на Македонија не ја критикувајте неа во целина. Критикувајте и осудувајте само поединци, партии и друго кој сметате дека се заболеното ткиво на државата кое заболено ткиво имунитетот наречен „љубов кон татковината“ ќе се стреми да го олечи или отсрани. Абе ме разбирате вие нешто [:(] !!!! Vi velam da ne plukate po Makedonija, toa vi velam celo vreme.
angel Еј, замисли SLaCk не сум од ниедна партија а и многу сум горд на тоа. Можам да ги критикувам и едните и другите и не можат да ми се ватат. ОДЛИЧНА ПОЛОЖБА во заседа хе, хе. Lav да, потребно е да ги именуваш. Тоа е најдоброто што ќе го направиш, другар!
lav
quote:
Originally posted by angel
Еј, замисли SLaCk не сум од ниедна партија а и многу сум горд на тоа. Можам да ги критикувам и едните и другите и не можат да ми се ватат. ОДЛИЧНА ПОЛОЖБА во заседа хе, хе. Lav да, потребно е да ги именуваш. Тоа е најдоброто што ќе го направиш, другар!
Па да започнам со именувањето: .........Сакаш според абецеда или пак според азбука да им ги „редам„ мислам на имињата имињата-де.
concrete
quote:
Originally posted by angel
Еј, замисли SLaCk не сум од ниедна партија а и многу сум горд на тоа. Можам да ги критикувам и едните и другите и не можат да ми се ватат. ОДЛИЧНА ПОЛОЖБА во заседа хе, хе. Lav да, потребно е да ги именуваш. Тоа е најдоброто што ќе го направиш, другар!
Bravo ANGEL,moj coek,posle dolga meditacija koja mi ja preporacaa prijatelive od forumov,pocna da mi se prosvetluva.A ti mi doagas nesto kako dalecna difuzna svetlost vo tunelot....!!! Atmosferava vo Makedonija mnogu pogoduva na stvaranje klima vo koja se ocekuva doaganjeto na Mesajata,najcesto vo oblik na nekakov Fuhrer koj ke pocne da sreduva po kusa postapka.Prvo doagaat nekolku lazni proroci kako Kiro,Branko ,Ljubco i togas TOJ..... i pocnuva karnevalot do momentot na osvestuvanje od mamurlukot , he,he..!!! Eve lav ke gi naredi iminjata , jas ke obezbedam dovolno beton za zidce,ama kaj ti e toj koj ke go frli prviot "kamen"?????
concrete Citame,veruvam site,se trudam da te svatam, no ne mozam da modeliram model koj bi bil funkcionalen spored tvoite premnogu idealisticki pretpostavki.Isto taka veruvam deka na nikogo ne mu e do sega. Rabotite se dojdeni vo akutna sostojba koja bara hirurska intervencija,a za takvo nesto treba barem hirurg ,kakva-takva ekipa i nekoja sermija. A raspolozenieto na konziliumot na MZ e poveke da ne se trosi na ovoj pacient.Mu dava nekoi evtini placebo iljaci kolku da go smiri malku, a samo poglednuva na casovnikot: ajde be ednas veke,treba da odam na opera vecerva!!!!
трендафил
quote:
Originally posted by OooOo
Jok! Zaboravi da kazhesh deka cel svet saka da imigrira u Makedonija, a strogite imigraciski zakoni u Makedonija toa ne go dozvoluvaat. ;)
Факт е дека во Македонија повеќе од една десетина од населението се емигранти. Емигрантите се активни во власта, посебно како директори на државните јавни претпријатија. Ако доселувањето е мерка, тогаш сме земја пожелна за живеење. И власта работи за емигрантите затоа што благодарејќи им на нив владее со мнозинството. Мислам дека проблемот кај нас е во тоа што власта не го смета народот за ментално најздрав (или барем така се однесува), а народот во голем дел и верува на власта (или барем така гласа).