Матицата на иселениците
Матицата на иселениците
OooOo Nekoj zboreshe za iselenichkite prava??

Завршена постапката за владеење на објект во центарот на Скопје

Матицата на иселениците се враќа во својата зграда


Една самоволна и делумно непромислена одлука на поранешната владејачка гарнитура се чини дека ќе биде исправена. По цели шест години противправно владеење, со објектот кој повеќе од половина век е во владение на Матицата на иселениците на Македонија, оваа граѓанска и непрофитна организација повторно ќе може да се всели во својата зграда во центарот на Скопје. Врховниот суд неодамна донесе таква пресуда.

I normalno, poradi nepromislenata odluka oshtetata pak kje bide platena od djepot na gragjaninot

Останува уште да се утврди висината на штетата што е причинета за времето кога Матицата на иселениците беше преименувана во Министерството и во Агенција за иселеништво, а се верува дека станува збор за милионски суми, секако изразени во девизи. Штетата е уште поголема ако се знае дека на сите македонски граѓани кои живеат во повеќе земји во светот им е ускратено и правото на магазинот "Македонија" што го издаваше токму Матицата, а во кој тие можеа да најдат информации како за својата татковина, така и за окружувањето во кое живеат сега.
Приказната долга шест години почна во февруари 1999 година кога тогашната политичка гарнитура реши да формира Министерство за иселеништво. Одлуката се донесе на 22 февруари, а само шест дена подоцна владините претставници, противправно, се вселија во објектот на Матицата на иследниците која, патем кажано, е формирана во далечната 1951 година. Токму со денот на насилното иселување и почна борбата за враќање во владение на објектот. Првата пресуда Основниот суд Скопје 1 ја донесе на 3 септември 2001 година. Следуваше жалба на пресудата и враќање на предметот на почеток. Судот, ценејќи ги фактите дека Матицата сопственост го поседува објектот повеќе од 50 години, ја донесе истата пресуда. По ова следуваа нови жалби и поплаки и седница на Врховниот суд кој, пак, тужбата на јавниот правобранител ја одби како неоснована. И на оваа одлука на Врховниот суд следуваше реакција, односно од Јавното обвинителство се поднесе барање за заштита на законитоста, кое кон крајот на мината година е одбиено.
Матицата на иселениците не само што на "свое контоои ги има сите пресуди, туку и укажувањата на народниот правобранител и на Државниот завод за геодетски работи, каде што е уважена нивната жалба и во катастарските книги, односно како сопственик е впишано името на Матицата на иселениците на Македонија. Токму во катастарските книги е запишано дека Матицата е сопственик на зграда со површина од 194 квадратни метри и на двор од 104 квадратни метри.
Сите судски пресуди и одлуки на државни органи претставуваат добра појдовна основа за решавање на овој спор кој трае подолго време и кој е на добар пат да се разреши. Сега сссо е во рацете на Владата, која во најскоро време ќе треба да ги ослободи противправно заземените простории и да исплати барем дел од штетата што е направена со непромислената одлука.
silijeski Koj ke bide na celo nа maticata? Povtorno Ѓорѓи Toновски ili nekoj drug?
lav
quote:
Originally posted by silijeski
Koj ke bide na celo nа maticata? Povtorno Ѓорѓи Toновски ili nekoj drug?
Тој (или) тие кој најмногу „настојува„ таа да се врати во „прави„ раце имаат „јака„ причина а ...таа е .........ПАРИТЕ од кафеаната таму кој ќе ги „собере„. А за иселениците и понатаму ќе биде како и одсекојпат што си било т.е. ИСТО ...т.е. НИКАКВО ДОБРО за НИВ. пс Заинтересираниот другар „ЏО„ , кој се „мота„ секојпат околу сите кои се на власт или пак се во можност тоа наскоро да станат е „правото„ решение за овој проблем.
achtung_panzer Profa Tonovski mi beshe profa na faks, shto se odnesuva do "pravata" na iselenicite makedonski, ok e chovekot, za pogolemi iselenichki prava treba i okolinata da e nakloneta (nemame pravo na glas, kako prvo; kako ochekuvash neshto da se smeni koga lugjeto shto se nadvor od dometot na partiskite pandzhi nemaat pravo na glas)...
lav
quote:
Originally posted by achtung_panzer
Profa Tonovski mi beshe profa na faks, shto se odnesuva do "pravata" na iselenicite makedonski, ok e chovekot, za pogolemi iselenichki prava treba i okolinata da e nakloneta (nemame pravo na glas, kako prvo; kako ochekuvash neshto da se smeni koga lugjeto shto se nadvor od dometot na partiskite pandzhi nemaat pravo na glas)...
Поентата ми беше дека тамо (и на многу други места) само се водат меѓу-партиски битки за превласт ...само за поделба на колачот на пари но не и на обврски , кои се срж на постоењето на таа организација.
achtung_panzer OK Lavchino, i ako se davat za pari(verojatno imash podobar insight od mojot za toa shto se sluchuva vo taa organizacija) neka im sluzhi na chest; iako prof. Tonovski ne mi ostavi vpechatok deka bi se gnjavel okolu "sicha"... ajde vo tvojata vizija za matica makedonska, kon shto bi trebalo da celi taa organizacija?
lav
quote:
Originally posted by achtung_panzer
OK Lavchino, i ako se davat za pari(verojatno imash podobar insight od mojot za toa shto se sluchuva vo taa organizacija) neka im sluzhi na chest; iako prof. Tonovski ne mi ostavi vpechatok deka bi se gnjavel okolu "sicha"... ajde vo tvojata vizija za matica makedonska, kon shto bi trebalo da celi taa organizacija?
Јас повеќе би сакал да кажам или пак јавно би ве запрашал: ШТО ДОСЕГА ТАА ОРГАНИЗАЦИЈА НАПРАВИ???? МИСЛАМ ВО СТВАРНОСТА и достапно за секој иселеник ...независно дали е заминат „в’јабана„ од воља или пак од невоља !!!. Погледај кај Хрватите.....секој скоро што можеше се врати „дома„ сосе парите кои сега ја „расцветаа„ Хрватска ..која е на прагот на ЕУ и само се чека на нешто што нема врска со Економијата. Кај се Македонците од туѓина да учествуваат во стопанскиот живот на Македонија директно или посредно ??? пс НЕМА НИКОЈ од дијаспората „петле„ да инвестира овде ..оти сеуште се сеќаваат на „убавините„ од ТАТ и мат и други марифетлуци на префарбаниве комунисти кои сега се на власт и демек ги „води„ друг водач .......ама сепак КОМУНИСТ по CV (педигрето)?!!!!
achtung_panzer Eha Lavche, Bev jas vo "hrvatska" situacija, da "kazham" sho e pravo i sho poddrzhuvam... ajde da rabotime na stranata na "makedonskata" situacija, i shto so poddrshka... jas veruvam deka "Dzho" bi skoknal da poddrzhi sekoja situacija shto bi bila makedonska, a OSOBENO situacija shto bi sodrzhela vonpartiski elementi vo celoto zameshatelstvo...
lav
quote:
Originally posted by achtung_panzer
Eha Lavche, Bev jas vo "hrvatska" situacija, da "kazham" sho e pravo i sho poddrzhuvam... ajde da rabotime na stranata na "makedonskata" situacija, i shto so poddrshka... jas veruvam deka "Dzho" bi skoknal da poddrzhi sekoja situacija shto bi bila makedonska, a OSOBENO situacija shto bi sodrzhela vonpartiski elementi vo celoto zameshatelstvo...
Тој „филм„ уште долги низа од години нема да се „снима„ во Македонија , затоа zurig со идеите дека некој нешто ќе направи ...освен за себе и своите partiengenose.
Strelec Тој што се сомнева во чесноста на Џо и особено во љубовта негова кон Македонија, нека појде прво во МПЦ и да праша кое приватно лице има дадено најголема донација за изградба на Соборниот храм!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Тој што се сомнева во чесноста на Џо и особено во љубовта негова кон Македонија, нека појде прво во МПЦ и да праша кое приватно лице има дадено најголема донација за изградба на Соборниот храм!
Каква врска има Матицата на Иселениците со Соборниот Храм ? Односно , кој колку дал ....и тоа после 15 години ќе се прашуваме ??? пс Највеќе пари дадоа фирмите , односно ЦЕЛИОТ Македонски Народ како од дијаспората така и од државата на Македонците која денес веќе тоа не е (на моја голема жалост) , и за тоа не му се „мотаат„ на отецот Стефан мислам околу мантијата како пофалениот „донатор„. И на Бучкота мислам околу настапите пред ТВ камерите. ппс И на ЉуБчо-та ИСТО му се моташе кога овој беше Македонски Премиер
f9 Izvinete,a kade e maticata na pechalbarite?
lav
quote:
Originally posted by f9
Izvinete,a kade e maticata na pechalbarite?
Ако мислиш на зградата на Иселениците (иако исто се и со зорт станатите печалбари) таа е карши Арапската Куќа во Скопје или се допира со некојпат популарниот бутик Grazia , кој е изгорен во пожар.
SLaCk Dzo mu e sega telohranitel na Bucko:)))Kade i da se svrti Bucko tamu se Dzo i Marjan Gurovski.
lav
quote:
Originally posted by SLaCk
Dzo mu e sega telohranitel na Bucko:)))Kade i da se svrti Bucko tamu se Dzo i Marjan Gurovski.
Џо беше еден обичен таксист со бел (стар) мерцедес , со седиште во хотелот Панорама на Водно (Banditenplatz). Одтаму и го знам како фаца со a la Гоце Делчев мустаци , во (мислам) времето на Анте Марковиќ негде 1988 година.
Strelec Ха!:))) Ова се многу значајни факти!:))) Значи, тој не бил таксист, туку ОБИЧЕН таксист!:) Тој немал бел мерцедес, туку СТАР бел мерцедес!:))) Шампиони сте значи!:))) p.s. И не се вели ’одтаму’ (така Бугарите изговараат), туку ’оттаму’!
SLaCk Strelec ama ti pravopisov od Blazeta Koneski go gledas?:))Se zezam.Ama za Dzo ne se zezam coekot ne e so site a saka da bide so site:)
f9 Za mene ne e isto iselenik i pechalbar.Iselenik e = chao za sekogash Makedonijo,a pechalbar e onoj so povraten bilet vo mislovniot proces. Shto ima potreba Makedonija da ima agencija za iselenici,a nema agencija za pechalbari/?
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Ха!:))) Ова се многу значајни факти!:))) Значи, тој не бил таксист, туку ОБИЧЕН таксист!:) Тој немал бел мерцедес, туку СТАР бел мерцедес!:))) Шампиони сте значи!:))) p.s. И не се вели ’одтаму’ (така Бугарите изговараат), туку ’оттаму’!
Колега Стрелчо , најверојатно сте учеле за ЕДНАЧЕЊЕ ПО ЗВУЧНОСТ на часовите по мајчин Македонски јазик , а ??? НОЖ = НОШЧЕ ТАВА= ТАВЧЕ пс Мајката моја не е родена ами натурализирана Македонка , со која се гордеам особено. Подобро зборува Македонски од многу овде родени Македонци. ппс АМА не е Бугарка , разбира се Секој таксист е обичен или секидневен човек во таа смисла , а стариот мерцедес е сиот капитал со кој дојде во СФРЈ после престојот во станство. И другар му бил на Аркана ...колку да се информираш де.
трендафил Можеби Матицата само ќе си ја врати зградата, а ќе се откаже од одштетата за да не го оптоварува народот? Ако не се работи само за добивање на пари. Во текстот цитиран на почетокот од темава се прави обид целата вина да се фрли на претходната власт. Мене не ми е јасно во што е нивната вина во поглед на жалбата на обвинителството веќе водено од Прчевски со која е продолжен рокот на враќање на објектот во рацете на сопствениците, односно штетата е зголемена (каматите) и со волја на сегашната власт. Вината е, доколку се занемари влијанито на СДСМ во судството окулу 3,5:2,5 (според времето на владеење). Не се работи ли за намерно зголемување на штетата (како и во случајот на Макпетрол за блокирани цистерни пред 3,5 години) и поделба на парите што ќе се добијат на сметка на граѓаните. Еден од подобрите начини на корупција што се применува во ДЕМОКРАТСКИТЕ земји е намерна навреда на јавна личност, но во некое помало гласило. Навредениот тужи и добива одштета. Бидејќи малото гласило нема пари самото да плати се јавува донатор (подмитувачот), кој му ги плаќа сите трошоци. Сите добиваат. Подмитувачот некоја зделка без да мора да пере пари, политичарот пари што може слободно да ги троши и реклама за чесност, малото гласило реклама и некоја пара.
lav Ова е како во некоја игра на среќа КАДЕ ШТО СИТЕ ДОБИВААТ , си мислам и се присетувам на на ТАТ или понаку викан ОКТОПОДСКО штедење. Сите „добиваат„ од кои едни кеш пари од „штедачите„ и тоа во ЦРНИ ВРЕЌИ , а други пак САМО безвредни и неупотребливи државни обврзници , разбира се.
Thief
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Strelec p.s. И не се вели ’одтаму’ (така Бугарите изговараат), туку ’оттаму’!
Колега Стрелчо , најверојатно сте учеле за ЕДНАЧЕЊЕ ПО ЗВУЧНОСТ на часовите по мајчин Македонски јазик , а ??? НОЖ = НОШЧЕ ТАВА= ТАВЧЕ
И токму поради тоа правило, „д“ преминува во „т“, па од од+таму=оДТаму, д се едначи според втората согласка „т“ и преминува во својот незвучен парник, кој е исто така „т“, па се добива оТТАму! ;) Снежана - Снешка! (Не мора да е од Владимирово!) Љубиша - Љупчо (... имаше и еден од источните краишта кој беше на привремена работа во ВЛадата на РМ... Се нарекуваше и „трзаше“ на ЉуБчо :)
lav
quote:
Originally posted by Thief
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Strelec p.s. И не се вели ’одтаму’ (така Бугарите изговараат), туку ’оттаму’!
Колега Стрелчо , најверојатно сте учеле за ЕДНАЧЕЊЕ ПО ЗВУЧНОСТ на часовите по мајчин Македонски јазик , а ??? НОЖ = НОШЧЕ ТАВА= ТАВЧЕ
И токму поради тоа правило, „д“ преминува во „т“, па од од+таму=оДТаму, д се едначи според втората согласка „т“ и преминува во својот незвучен парник, кој е исто така „т“, па се добива оТТАму! ;) Снежана - Снешка! (Не мора да е од Владимирово!) Љубиша - Љупчо (... имаше и еден од источните краишта кој беше на привремена работа во ВЛадата на РМ... Се нарекуваше и „трзаше“ на ЉуБчо :)
К’ј си море Тетоец , з’ш досеа не ми се јави за овија грешќеве кои сум ѓи напраел туека , а ? Немоем све да знаем ка тебе и да ѓи опраам работеве ка што треба , не сум свезнајуѓи ка вас бе. Камо да га имамо Снешка ка другачка туека на форумов , а не ка негоја ка манда што рика туекац. Со пионерсќи поздрав од мене до тебе и до свите у Тетоо. Можда наскоро и ќе се видимо.