Macedonian Cities
Macedonian Cities
Strelec Сакам да ве информирам дека заврши првата фаза за четири градови на вебсајтот "Macedonian Cities".
http://www.macedoniancities.com/

Тие четири градови се Скопје, Охрид, Неготино и Кичево.
Понатаму планот е овој вебсајт да се развива во две насоки...
Прво, овие градови кои што се готови и понатаму да се надградуваат со нови содржини!
И второ, што е и позначајно, да се зголемува бројот на градовите кои што ќе бидат изработени и опфатени во овој проект. Како што ќе добивам материјали, истите веднаш ќе ги имплементирам.
Поканата до сите да помагате со испраќање на стари и нови фотографии и натаму останува. Тоа е за фотографиите, а оној што ќе се одлучи да оформи текст за историјата нанекој град, да ве информирам дека тие текстови би требало да содржат по околу 450-550 зборови.

Добредојдени сте и за разни други сугестии и критики, а најдобродојдени се оние што ќе се одлучат да упатат пофалби и поддршка!:)

http://www.macedoniancities.com/

Уште еднаш голема благодарност до оние што досега помогнаа. Тука пред се’ мислам на ozonce и angel, но уште и многу други кои што испратија разни фотографии! Благодарност и до dejan, како најагилен навивач засега!:)

Strelec Комплетно е завршено и Куманово! За ден-два ќе има уште многу убави фотки од Скопје... нови и од старо Скопје... Фала му на wolf_pack за грбот од Кочани...
dejan den dva? nemozam da cekam tolku strelec!:p
n/a Доволно е да ни бидат интересни и само на нас, зарем не? И онака приоритет сме си самите ние, односно тоа што го правиме, го правиме прво за нас, потоа за "некој друг". "Старите рурални рушевини" имаат своја вредност, историја, убавина, важност...дале печат на времето и се доказ за нешто од минатото...
dejan strelec, najdev nekoj stari sliki od skopje na ebay:p [img]http://i24.ebayimg.com/01/i/03/66/01/14_1_b.JPG[/img] [img]http://i3.ebayimg.com/01/i/03/62/db/2b_1.JPG[/img] pogolema http://imagehost.vendio.com/bin/viewimage.x/00000000/lion59/10332.jpg ovaa najubava! samo sto pisuva 'skoplja' [img]http://img.photobucket.com/albums/v248/sova/m7-6.jpg[/img] imase ovakvi drugi sliki, crtani....ama ovaa bese po dobra [img]http://img.photobucket.com/albums/v248/sova/m7-20.jpg[/img] edna od ohrid http://imagehost.vendio.com/bin/viewimage.x/00000000/lion59/7203b.jpg
slasa Bravo STRELECCCCc samo sega ke odime na sud mi imas ukradeno nesto sto e moje [img]http://www.macedoniancities.com/images/vm_banner.gif[/img] [:D][:D][:D] se salam mnogu dobro napreaveno aval da ti e
RaGeAnGeL e pa na primer moze da ja smenish bojata na tekston i fontot..da e malce po interesno
Strelec Sigurno vo narednite 24 saati kje probam nesto od rabotite shto gi kaza! Thanks!:)
RaGeAnGeL probaj i pozadinana smenija ...ne mora bash bela da e[;)]
VeGaS ozonce sakam usteeeee... fati mi ja dobro carsijata, a jas tuka so photoshop ke si se namestam kako se pijancham ;) i daj nesto od novoto disko :P ama night time ;)
Thunder from down under abe daj sredete toa informaciite malu ! skopje bilo shiptarski centar, glaven grad na romanija sho ti znam tamu, plus toa slavjanski shkoli,slavjani, mafvjani da nemat takvi komunisticki,progrcki komentari, i kartata da e stavite od cela makedonija i rebublika makedonija neka bidi vo potemna boja i drugite delovi sho se ke napishite" na primer"agean macedonia-part of macedonia untill 1913" taka neshto i kicevo da go istajte od prvo mesto, zosh ko ke kliknit nekoj i ke vidit deka necinit odma ke izlezit od stranata ke mislit site gradoj necinat [:D] ohrid da bidit prv :)))
quote:
Serbo-Croatian Skoplje, Albanian Shkup, Turkish Uskьb, ancient (Latin) Scupi. Standing on the banks of the Vardar River amid mountainous country, Skopje began as ancient Scupi, an Illyrian tribal centre. It became the capital of the district of Dardania (part of the Roman province of Moesia Superior) under the emperor Diocletian in the 4th century.
RaGeAnGeL leleeeeeeeeeeee ko kego vidit ova strelec leleeeeeeeee abe za KICHA ne vikaj taka be goce beeeeeeeeee[:D][:D][:D][:D][:D]
Thunder from down under
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
leleeeeeeeeeeee ko kego vidit ova strelec leleeeeeeeee abe za KICHA ne vikaj taka be goce beeeeeeeeee[:D][:D][:D][:D][:D]
ebago sega da nemojt coek vistinata da e kazhit [:D] vidi so ova sega tvrdite deka nemame jazik i azbuka, grcine ke ni se smejat , daj nezaebavajte
quote:
St. Clement opened the first Slavic school of higher learning, wrote the earliest works of Slavic literature, and, with St. Naum, translated the Scriptures from Greek into Slavonic.
inace mnogu dobar desighn e stranata 5ka imate za toa
Strelec Дами и господа... Редоследот на градовите е по абецеда. Од тие четири градови што се досега завршени, Кичево го има приматот, а како ќе се ставаат нови градови на вебсајтот, така ќе се менува и редоследот. Позадината не е бела, но е светла... Дефинитивно е дека секој сериозен и модерен вебсајт има светли позадини, а и од дизајнерски аспект тоа повеќе ми ’фати око’. Нека дојдат останатите работи повеќе до израз. Во врска со содржините, подготвен сум на секакви измени. Ќе се согласите дека како веб-дизајнер нема ни логика да треба да ја простудирам и да ја изучувам историјата на секој град поодделно. Ама затоа сте вие сите тука (и останатите посетители на вебсајтот) кои што ќе предлагате, ќе дополнувате и ’via мене’ ќе ги менувате работите. Но и не ми е некоја помош кога ќе ми се рече: Ова и ова не треба да биде вака... ...но затоа би ми било од помош вакво нешто: Ова и ова не треба да биде вака, туку вака и вака!:) Ајде Thunder фати се за работа!:)
ozonce Strelec i rageangel u takvoata veke so vashite shpanski sapunici, vakvi muabeti vo seir ili smeshni raboti... dajte barem na edna tema da ostanime seriozni i dosledni za se shto sme srabotile!!! vegas ke ima dosta novi sliki, vo tekot nanarednata nedela ke startuva i negotino.org.mk, taka da za nejzina namena ke se stavam fresh fotografii. Denes bev vo Veles na Pitijada i ruchavme vo taverna Despina, imam prekrasni fotografii od zamiot ambient vo objektot.
Strelec Нели можеше да ’мавнеш’ некоја поза и на градот?:(
ozonce Jok, no moze da se najdat dosta dobri fotki... mislam deka nikoj nema ponudeno fotki od Veles. Ke na angazirame NVO armijata za Veles :)
RaGeAnGeL ozonce aman be web strana prajte ne otvarate pogrebno pretprijatie pa mora site smrtno seriozni da sme...kako so gledash i so zabava mojt da se naprajt neso...ako ne si seriozen na znaci deka ne si i odgovoren(primer cicko Aco)Drugo...ne znam so mislite vie ama moe mislenje e deka treba pojke da ima za ubavinite na nashta zemja a ne za zgradite vo Skopje ulicte vo Kicevo ploshtadot vo Negotino[:D]Slikajte priroda slikajte nevideni raboti a ne nesto so veke go ima..Sega e zima....posle ke e prolet pa ke smenite sliki od prolet ...pa od leto itn itn....slikajte istorija ...manastiri crkvi dzamii spomenici ...Ne znam dali imae nekoj od Bitola ....ako nemame Mufla i Univerzum se tamu nek napraet neso...e vaka se nerviram so ne sum doma[:(]
Great_Macedonian mu ja puknavne glavata na strelec.. ostajtego neka zeme zdiv.
Divider Стрелец, пиши ја republic со голема буква и кај немаш член клај. Или А или THE. Нели сме држава, нели!
Strelec Каде тоа, Divider!?
Great_Macedonian Dobro sega, Strelec... svesen si za kolku izpereni verzii na makedonskata istorija postojat. Odi na www.skopje.mk Eve eden primer .... Во III век пред н.е. просторите на Скопје биле освоени и запоседнати од Дарданците. Ретките хроничари од тоа време не даваат многу податоци за животот на Дарданците, освен дека релативно примитивно обработувале земја, одгледувале ситен добиток и повремено се занимавале со лов и риболов. Но, и покрај ваквото развојно ниво, веројатна е претпоставката дека Дарданците основале населба на местото на Скопје. Денешните сознанија не даваат некаква појасна претстава за дарданската уметност. Меѓутоа, експанзијата на древна Македонија во времето на Филип II Македонски и Александар III Македонски во целиот тогаш познат свет, значела истовремено и напредување на Дарданија. (znaci dardanija stanal makedonska provincija vo vremeto na filip makedonski). procitajgo ostatokot od textot na... http://www.skopje.mk/vodic/istorija/star_vek.asp Najverojatno Dardanija se smetala za provincija na Makedonija, nikade ne pisuva nisto za "ilirite".
Strelec Ти верувам Great...:) Ама ништо не можам да сторам доколку не добијам готов и пречистен текст, а мене да ми остане само да го ’залепам’ на страницата! Навистина немам време бидејќи не е тоа единствената работа што во моментов ја работам!
Great_Macedonian Te razbiram, ima vreme sepak, stranicata stotuku se rodi neli. Aj koga ke najdam vreme ke ti pomognam so nekoj istoriski tekstovi.
DonVito abe so go nemat Debar ?
RaGeAnGeL sliki daj de i istorija neso na gradot....ama ne albanska[:D][:D][:D][:D]
Strelec А да најдеше и да пратеше слики од Дебар!:) Вклучително и некоја стара фотка за страницата за историјата на градот!:)
DonVito
quote:
Originally posted by Strelec
А да најдеше и да пратеше слики од Дебар!:) Вклучително и некоја стара фотка за страницата за историјата на градот!:)
jas veke imam nekoj sliki od debar kolku za pocetok. barem eno 5-6 sliki. pa pokasno ke gi updatetirame . kazi kaj da gi pratam
Strelec Тие што ги имаш ти, ги имам и јас...:) Проблем бр. 1 е тоа што тие слики што ги имаш се од околината на Дебар, а не од градот... Прикажани се планини и езерото... Проблем бр. 2 е тоа што треба минимум 9 (актуелни) фотографии за страницата 'Photo Gallery', и минимум 3 стари слики за страницата 'History'... За текстови јас ќе се погрижам од разни странски енциклопедии, а ти снабди ме со фотографии!
DonVito
quote:
Originally posted by Strelec
Тие што ги имаш ти, ги имам и јас...:) Проблем бр. 1 е тоа што тие слики што ги имаш се од околината на Дебар, а не од градот... Прикажани се планини и езерото... Проблем бр. 2 е тоа што треба минимум 9 (актуелни) фотографии за страницата 'Photo Gallery', и минимум 3 стари слики за страницата 'History'... За текстови јас ќе се погрижам од разни странски енциклопедии, а ти снабди ме со фотографии!
dogovoreno!
RaGeAnGeL iskreno...kako so zedoja zalet site mislev deka stranava ke e wooooooooooooooow....ama....ne zborvam od inaet ama mozevte poubaj sliki od skopje da stavite ...od kicevo isto...negotino ne znam zs ne sum bila i normalno od ohrid...dark skokase bla bla a niso nema [:D][:D][:D][:D]
Boriz Kimet li truki kradovi??
Strelec Kigimet zite!!
Boriz Aj i po EDNA slika od sekoe selo/selce. Sto velis?
RaGeAnGeL cek boriz prvo od gradojve da klaet...posle od selava i zeni so zizki ke imaT
Boriz Ova ne e kritika tuku prasanje. Zosto nemate spomnato nisto za tvrdinata na Car Samuil vo Ohrid? Go ima na grbot Ohridski. A isto taka imate gledam nekolku sliki.
Boriz
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
posle od selava i zeni so zizki ke imaT
Que?? Ne sum so tebe, sto ti znaci tova "zeni so zizki"??[:D]
RaGeAnGeL sram i e da ti kazam....strelec ke ti objasni ...inace i jas mislam deka moze poubavi sliki da se stavat
Boriz Aj Strelec? Aj ti kazi.
Strelec eve sto e 'zena so siski': [img]http://www.lukaroski.com/forum/tits.gif[/img]
Boriz Dobro, go svativ to ali sto imaat vrska tie so selata? Samo tamu gi ima? Drugo Strelec, ozbilno jas prasvam za ovie selava. Ako prajte taka, kazete, da gi slikam site sela od Bitola do Sopotnica (na patot za Kicevo). Mislam ko ke odam za m m m Makedonija
Strelec Toa so selata e super ideja... No za da se realizira, treba pomos od site vas! Sekako deka se' shto kje naslikas Boriz, seto toa kje si najde mesto na ovoj vebsajt!
RaGeAnGeL najcesto so po selava i jas ne znam zaso...inace dobra ti e ideata moze da slikas ako imas moznost
Strelec Boriz, a zosto si ti Boriz, a ne Boris?:)
Boriz
quote:
Originally posted by Strelec
Boriz, a zosto si ti Boriz, a ne Boris?:)
Pokusav ali mi pisuvase deka ima veke nekoj so toa ime[?]. A jas nemam videno nekojsi takov[|)]. Ako mozi da se smeni, bi bil zablagodaren.[:I]
ozonce dajte opravdanie od vojska dva dena i ke vi donesam 100 sliki od sela i drugi mesta od tikveshijata :)
angel ....ne zborvam od inaet ama mozevte poubaj sliki od skopje da stavite ... [:(!] [:(!] [:(!] Не ми го дигај шеќерот во крв [:(!] [:(!] [:(!] Потребни беа најнови слики и досега необјавени. Во Скопје има магла и снег како да бидат сликите поубави. Првиот поубав ден ќе пратам за сајтот поубави слики. Кога ќе дојде пролет ќе направам најубави слики па да видиш ти што пропушташ таму во туѓина. Хе, хе, хе, хе, [:D] [:D] [:D] Тогаш тебе ќе ти се дигне шеќерот во крв од носталгија по родниот крај.
RaGeAnGeL angel so se popali be tolku...opushtise ....ova si beshe moe mislenje[;)]ne rekov za vremeto ....mislev na slikite kako sliki t.s lokaciite...mene i onaka shekerov mi e krenat non stop[:D]
angel
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
angel so se popali be tolku...opushtise ....ova si beshe moe mislenje[;)]ne rekov za vremeto ....mislev na slikite kako sliki t.s lokaciite...mene i onaka shekerov mi e krenat non stop[:D]
Сакаш слики од поштата, од плоштад Македонија, од фонтаната во парк, од Саша Палас хотелот, мост Гоце Делчев, од Беверли Хилс, од Градски Трговски ако може кафичите, од Холидеј Ин, Континентал, Зградата на Парламентот, Бисерка, Аеродром ако може највисоките кули и такви ствари.[;)] Не сакаш Топаана, Шутка, ул:Џон Кенеди и такви ствари.[xx(] А Партизанска, Лептокарија, и тие другите таму не се доволно добри?[}:)]
RaGeAnGeL ne mi praj be faci i ne mi vadi jazik [:D]ak pocnam jas da kazvam so sakam kaj ke ni e krajot[;)]
Strelec
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
ne mi praj be faci i ne mi vadi jazik [:D]ak pocnam jas da kazvam so sakam kaj ke ni e krajot[;)]
Kazi mu ma... mozda 'kje padne' neshto na kraj od celava rabota!:)))
angel
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
ne mi praj be faci i ne mi vadi jazik [:D]ak pocnam jas da kazvam so sakam kaj ke ni e krajot[;)]
[:D] [:D] [:D] Ајде те молам кажи што сакаш па да видиме каде ќе ни е крајот (како што велиш ти).[:D] [:D] [:D]
intel
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
ne mi praj be faci i ne mi vadi jazik [:D]ak pocnam jas da kazvam so sakam kaj ke ni e krajot[;)]
Реге пази да не останеш само подгреана.
Strelec
quote:
Originally posted by RaGeAnGeL
...i ne mi vadi jazik...
Opaaa... pochnaa ovie i so jazici vadenje!:)))
RaGeAnGeL intel ne se sekiraj ti za mene...pazi si za tebe [;)]angel...muabetov beshe drug i ne sakam da begam od temava ....zs posle koj ke go slushat na ovaj...inace ti kazav slikine ne mi se sviget a ti ak si tolkav mangup pak klaj poubaj[:D]Strelec...na kraj od celava rabota mojT da go zakacish kljucot na temava i da mi recis dek pak jas sum kriva[:D][:D][:D]
Strelec А мори Раге...:) само сакав да те ставам во заштита, пошто овој angel очигледно ти се пушта!:))) Него, сакав да го замолам аудиториумот, доколку има на располагање некој грб како симбол на некој град, а доколку не е меѓу тие што ги имам ставено на насловната страница, да ми го прати по е-маил... http://www.macedoniancities.com/
RaGeAnGeL :))ah da ne te znaev ke recev stvarno...ubo e neka se pushtat ama nek paziT dan mu se pushtam jas[:D][:D]imam nekolku idei za stranana da pisam ovde ili PP?
Strelec Ovde, se' na videlina!:)
ozonce Aco, nekolku tehnichki preporaki: - postavi doctype na sekoja tranica pred <html> tagot vo format: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> - nemash gilem del od meta tagovite, bi ti preporachal da gi stavish slednite: <meta http-equiv="Content-Language" content="en"> <meta name="Copyright" content="2005, Macedonian cities"> <meta name="Description" content="opis na stranata"> <meta name="GENERATOR" content="Microsoft FrontPage 4.0"> <meta name="KeyWords" content="kluchnite zborovi se najbitni, za da gi prepoznae prebaruvachot (na primer Google)"> <meta name="ProgId" content="FrontPage.Editor.Document"> <meta name="Rating" content="general"> <--- rangiranje na stranata na google i na drugite prebaruvachi, shto pogolem rejting, tolku ponapred ke bide isfrlano URL-to <meta name="AUTHOR" content="koj e avtorot na stranicata"> - linkovite od grbovite na naslovnata se otvaraat vo nov prozorec, toa znachi deka site tie novi prozori ke jadat od RAM memorijata, a na nekoj mu se dosadni. - linkot so css file-ot postavi go fo format <style type="text/css"> <!-- @import url("path/ime.css"); --> </style> ova e validen kod i go prepoznavaat site prelistuvachi, so <link rel mozilla ne go prepoznava ovoj kod. - isto taka na java skriptite nemash postaveno type vo forma type="text/javascript
Thunder from down under
quote:
Originally posted by dejan
strelec, najdev nekoj stari sliki od skopje na ebay:p
dejance sho si se troshel be dete od ebay da kupvish sliki, na google pespari ke najdeshe, strelco aj za sodrzhinata pocekaj edna nedela nemam vreme sega , ke sredime neshto posvetla,pocista istorija ke stavime,a ne kako sho e sega (turcite ne okupirale, bugarite, germancite itn)ke prikazhime samo nie kaj sho imame lumpuvano, alekso nash 97% od svetov go poebal pa morat da go spomnime, greota e coekot [:D]
angel
quote:
Originally posted by Strelec Уште еднаш ја користам оваа прилика за да му се заблагодарам на angel за сите убави фотографии кои што ми ги праќаше во изминативе денови.
Задоволството е мое (не ми го земај)! [;)] Ќе има уште многу слики пратени од мене така што еден ден самиот ќе ме молиш да престанам да праќам.
n/a Овојпат се надевам дека пристигнаа и дневните и ноќните. [;)] Снимени се со дигитален апарат и со јака резолуција, намерно не ги едитирав за да си ги "crop-нуваш" како сакаш. [:D] Нашата редакција е секојдневно на улиците на Скопје, така да не би ни било тешко да направиме фотки. Имаш некои посебни идеи и замисли што би сакал да е фотографирано или доволни се тие?
Strelec На страницата за историјата на Скопје, ексклузивно на Macedonian Cities, има поставено досега необјавени стари фотографии од градот... Патем, да упатам јавна благодарност на angel кој што за викендов прошетал со своето семејство низ Македонија и добив многу нови, оригинални и убави фотографии од Крушево и Прилеп. Благодарност и до acid & misticen кои што ми испратија нови и квалитетни фотографии од Скопје (снимени дење и ноќе)! Се надевам дека во текот на оваа недела ќе ги збогатам постоечките страници, ќе има неколку нови градови, а ќе имплементирам и поголем дел од предлозите на ozonce, за техничко подобрување на www.macedoniancities.com !
Great_Macedonian Samo ve molam, koga ke se vozite niz skopje i ckrapate so aparatot, ne slikajte odvnatre odkola, zas dzamot najverojatno e valkan pa slikata izgleda 40godini stara. Strelec, edna zabeleska... "skupi bil illirian city???" lol od kaj go najde ova ziti se? aman be. Skupi bese Dardanian city dodeka filip makedonski ne go grabna pod makedonska teritorija. Znaci Skopje e Makedonski grad 2350godini.
Strelec Great, кажав претходно дека нема логика да ја изучувам историјата на секој град поодделно. Наоѓам текстови, фрлам набрзина поглед-два и ставам таму... Во такви околности, можни се и грешки... Но ако некој има забелешка, би било добро да ги исправи грешките и ПРЕЧИСТЕН ТЕКСТ да ми прати по емаил! acid, засега се ОК и доволно... а оставам на тебе ако некогаш ти се фати ’на око’ некој добар кадар, па да го пратиш!
dejan ej za skopje, ni trebat poveke sliki od starite zgradi.....nekoj sliki od naselbite vo centarot, turskata carsija isto! breeee....tie bi bile epten dobri sliki, ama sega e zima:\
Strelec Имам dejan убави и необјавени фотографии од Скопје и наредниве денови ќе ги ставам таму!
slasa dame posto studiras istorija vujco napisi edna kprava kniga za makedonskatra istorija jas ke ti bidam sponsor
n/a
quote:
Originally posted by dejan
ej za skopje, ni trebat poveke sliki od starite zgradi.....nekoj sliki od naselbite vo centarot, turskata carsija isto! breeee....tie bi bile epten dobri sliki, ama sega e zima:\
Дејан, токму такви фотографии направивме... не се грижете, не се од кола сликани и не се замачкани.
Great_Macedonian dame posto studiras istorija vujco napisi edna kprava kniga za makedonskatra istorija jas ke ti bidam sponsor <--- fala no ima vreme za pisenje knigi, ke napisam no ke tera dolgo vreme zas mora da bide saglam. Matrijal so fakti imam kolku dusi ti saka (ustvari gi ima eden moj prijatel od decata begalci) taka da ne ki imam problemi vo naoganje fakti.
dejan ay ajde strelec:))))))
Divider Стрелец, на почетокот на страницата, на главната. Inaku e super. Slasa никој не го критикува чичо Стрелчо, штета што уште нема слики од Прилепа града, градо герој и од маркој кули, ај ако идам натака ќе чкрапнам некоја и ќе пратам.
angel Сајтот е супер, а идеата повеќе од одлична. За сликите од Скопје имате право дека не се добри но некој требаше прв да повлече нога. Со мобилен НОКИА 7610 сликано, толку. Кој има појака техника нека повели. Се изнасмеав до смрт за она со прозорците и сликањето од кола. [:D] Одамна се немав така изнасмеано ама во право сте Great Macedonian и acid.
dejan hej strelec, zosto pisuva 'Macedonian Slavs' http://www.macedoniancities.com/history/ohrid_history.asp nasiot vebsajt treba da bide poseben od drugite:p
dejan strelec, najdev drugi sliki od staro skopje!! http://www.skopjeonline.com.mk/onlinegallery.asp
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
hej strelec, zosto pisuva 'Macedonian Slavs' http://www.macedoniancities.com/history/ohrid_history.asp nasiot vebsajt treba da bide poseben od drugite:p
Abe ne me prasuvajte zosto pisuva vaka ili onaka!:) Napisete kako shto treba da stoi i dajte mi go tekstot... Kje go smenam vednash! A tie sliki se super... Gi imam vekje, samo seuste ne mi se staveni... Vo sekoj slucaj, fala ti!:)
RaGeAnGeL dejan ako veke gledas kaj e greshkata ispravija i prekini da se prajs naiven...kako so gledas sajtot e na angliski so znaci mojs da napisis so sakas...mada imas 17 god ali manje bitno to...i great_macedonian....aman be so stori...samo kazvis a niso ne prajs...ako nemas vreme da pomognis neso sej miren
angel Strelec, кога ќе бидат ставени сликите од Крушево?
n/a Sorry but compared to Sofia, Skopie looks like a "Turska mahala s's soc-privkus". Where are the pictures from downtown with the old pretty buildings??? Only socialist buildings...yeah we got them too...but most are in the periphery. http://www.pbase.com/ngruev/sofiacity
dejan neznam kako mozam jas da go smenam rageangel. Good for you RZR, have a cookie!
angel dejance be, nekolku pati na forumov pobara sliki od stari zgradi. Sto tolku gi sakas. Starite zgradi imaat novi fasadi pa ne se veke stari. Koja zgrada konkretno te interesira.
dejan novite sliki se odlicni! ama bi bilo dobro da ima poveke takvi, poveke od carsijata, i stari zgradi vo skopje!
dejan neznam koj zgradi angel.....ama nekoj zgradi koj se malku po stari. kako tie vo ilinden, ako se secjavam dobro.
n/a Сакам да ми кажете како ви се допаднаа моите слики од Скопје? Дали ви помогнав барем малку? Во план ми е да ви направам и фотографии од неколку запоставени села кои што сеуште имаат куќи од турско време, непоправани и во оргинална верзија стари по 100-200 години. Со интересни чардаци, плевни...чешми и корита.. Да, навистина се толку стари и моментално во овие села има по 2-6 жители.
angel Misticen сликите што ги прати се одлични. Ти симнувам капа другар. Ама она за запоставените села, куќи од турско време и тоа непоправани, стари, запуштени, немој те молам. Рушевини има секаде. Македонските градови /и села/не треба да ги представуваме со нивната грда страна. Тие интересни чардаци. плевни...чешми и корита имаат значењие само за нас македонците и за никој друг.
n/a Добро бе мен:) Само се понудив доколку некој има желба да му помогнам:)
OooOo
quote:
Originally posted by angel
Тие интересни чардаци. плевни...чешми и корита имаат значењие само за нас македонците и за никој друг.
Mnogu se lazhesh ovde ;)
Strelec
quote:
Originally posted by Misticen
Добро бе мен:)
angel не е мен, туку мачо мен!:)
angel
quote:
Originally posted by OooOo
quote:
Originally posted by angel
Тие интересни чардаци. плевни...чешми и корита имаат значењие само за нас македонците и за никој друг.
Mnogu se lazhesh ovde ;)
Зарем??? Е кому би му биле интересни /освен на македонците/тие стари рурални рушевини.
angel Strelec а каков проблем има во сликите од Крушево? Зошто тие слики не се ставени? Дали е проблем што се во зимски амбиент? Крушево во зима е поубаво. Што е проблемот?
Strelec angel, сликите што ми ги прати од Крушево се супер и веќе се подготвени и адаптирани за на сајтот... Единствен проблем е тоа што ми недостасуваат неколку стари фотографии од градот... Ми ветија дека до крајов на месецов ќе искенираат и ќе ми ги пратат, па потоа ќе го дозаокружам и тој град.
angel OK![;)]
dejan strelec, ako nema stari sliki od krusevo, nema veze. eve sajt so dobri sliki! taa od ohrid so planinite e super za sajtot! http://www.pbase.com/alangrant/macedonia
Strelec Крушево е завршено и ставено на сајтот, но за жал недостасува текст за историја на градот. Никаде не најдов ништо, освен за илинденскиот период. Од тие причини, страницата за историја засега е само со неколку стари фотографии од Крушево! Уште еднаш ја користам оваа прилика за да му се заблагодарам на angel за сите убави фотографии кои што ми ги праќаше во изминативе денови.
a-pin-dim Strelec da ti najdam nesto od Stip ... i napisno ali ti poslem da si go sredish po tvoj izbor.
Strelec Текстовите за Штип ми се готови, а единствено фотографии ми недостасуваат... Всушност и фотографии имам многу, ама се мали и со лош квалитет. Затоа не сакам да ги ставам. Ако можеш да најдеш една камера и да извадиш добри фотки од градот, би ти бил благодарен!
a-pin-dim
quote:
Originally posted by Strelec
Текстовите за Штип ми се готови, а единствено фотографии ми недостасуваат... Всушност и фотографии имам многу, ама се мали и со лош квалитет. Затоа не сакам да ги ставам. Ако можеш да најдеш една камера и да извадиш добри фотки од градот, би ти бил благодарен!
Nemam kamera takva sto mozam da izvadam ubavi fotki od Stip sepak sakam da ti pomognam ! ali ke gledam so mozam da zavrasham rabota okolu toa ..
dejan strelec kade se novite sliki od skopje??:)! tuka ima nenormalni sliki!!!! http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Macedonia_FYR/ epten se dobri, i mislam edna ot tie koj se od ohrid bi bila dobra za da ja stavis na prvata strana znaes? i za bitola tamu edna od sirok sokak dobra ima. epten se dobri!
n/a G e v g l i j a.ima dosta sto da se vidi vo nea.Toa e samo zelba.Imam dosta fotki se razbira i grb.
Strelec Odlicno doktore... Prati mi gi te molam site tie raboti na e-mail adresata shto e na samiot vebsajt... Za den-dva kje ja ima i Gevgelija vkluchena!:)
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by ozonce
[/b] - linkovite od grbovite na naslovnata se otvaraat vo nov prozorec, toa znachi deka site tie novi prozori ke jadat od RAM memorijata, a na nekoj mu se dosadni.
I jas se soglasuvam so toa, stavi se edno vo edno, i so slikite imam edna sugestija, gledam deka mnogu korisits java script pa podobro bi bilo da ne se pritiska so mausot na slikata za da se otvori, tuku samo da go nasocis mausot na slikata mala (thumbnail) pa nekade od desno ili levo da se pokazuvaat slikite. Ona ovoj link ke vidis sto sakam da kazam. http://k.1asphost.com/Zlotty/strelec Inaku toa bese project za naskolo sto go pravev ima staveno momentalno samo edna strana kako primer ako ti se dopajga da go stavis. Codovite mozes da gi copiras bez problem. Eden problem okolu Skopje, sredi gi malce kodovite klikas na edna slika se pojavuva nekoja druga sto nema vrska so taa na thumbnail sto je ostavena..
OooOo zlotty ubava idea, samo mnogu losho se gleda pod FireFox
zlotty_co_380 da toa znam , treba da napravam nekoj modifikacii no so IE rabotu super, za den dva ako imam vreme ke vi pomognam nekako so dobri scripti ako se sooglasuvate, podrzuvaat i ASP i JAVA ustvari imam kombinirano Java scripts so ASP.
Strelec zlotty... fala ti mnogu... na prv pogled ubavo izgleda toa shto go vidov tamu... sekako deka e bitno i pod FireFox da funkcionira kako shto treba, poshto Mozzilava se probiva so brzo tempo... Za sekoja scripta shto kje ja dobieme od tebe, a shto kje ja podobri funkcionalnosta na sajtot, ti se zablagodaruvam 'in advance'!
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Strelec
zlotty... fala ti mnogu... na prv pogled ubavo izgleda toa shto go vidov tamu... sekako deka e bitno i pod FireFox da funkcionira kako shto treba, poshto Mozzilava se probiva so brzo tempo... Za sekoja scripta shto kje ja dobieme od tebe, a shto kje ja podobri funkcionalnosta na sajtot, ti se zablagodaruvam 'in advance'!
Ok, nema problem , jas sum blisku do problemot so FireFox da se prikazuva isto kako vo IE, ovie dena ke napravam nesto da se podobri toa, isto bi bilo podobro deka koga se pokazuvaat tumbnails na stranata , neznam kako bi izgledalo da se napravi so primer 1page, 2, 3,4,5,6.... i kako klikas na sekoja strana taka da se otvoraat da receme po 20 sliki. Koga tumbnails bi gi smestil na leva strana a slikite da se pojavuvaat na desna strna na odredeno mesto i stranata da ne se pravi so scroll down bi izgledalo perfectno, bidejki korisnicite koga surfaat na interntet najmnogu "marazat" da odat nadole so scroll bar, se gubi poentata na sajtot, podobro izgleda koga se e organizirano na edna strana bez mnogu scroll down. A za scripti ke dobies za brzo vreme po email polno, ke se potrudam do sreda, cetvrtok da ti pratam po email.
OooOo 2 ubavi galerii http://www.glish.com/photo/show.asp?file=/photo/03-01-flowers/index.xml http://dasme.org/imagegal/demo/ Elegantni i ednostavni
dejan nesto e grsno so sajtot za skopje......ima novi sliki. ama na ponekoi koga ke kliknam, nesto drugo ke mi se pojavi, i ponekoi pati ke mi se pojavi nekoja slika koja ne e ni tamu!
silijeski
quote:
Originally posted by dejan
strelec kade se novite sliki od skopje??:)! tuka ima nenormalni sliki!!!! http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Macedonia_FYR/ epten se dobri, i mislam edna ot tie koj se od ohrid bi bila dobra za da ja stavis na prvata strana znaes? i za bitola tamu edna od sirok sokak dobra ima. epten se dobri!
Alal da ti e za ovie sliki ubav na baba t.e za web stranata sto ja najde
dejan blagodaram, prv covek si:)!
dejan odlicno! http://www.macedoniancities.com/photos/struga/struga01.asp#struga_01
dzadzev Дејане ... ова го направив специјално за тебе [;)][:)] [url="http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=2566"]Панорама на Скопје[/url]
angel Стрелец зошто сликите од Охрид и Струга кои ги направив не ги ставиш ( по твој избор се разбира ) на [url]www.macedoniancities.com[/url]
Strelec Во меѓувреме добив слики од многу членови на форумов и да не ве набројувам сите еден по еден, една генерална благодарност до сите!:) Работата на Macedonian Cities ќе мора малку да почека од причина што предност морам да им дадам на проекти што директно носат пари! Но, ќе биде набрзо... мислам!
dejan blagodaram mnogu dzadzev[:D]!
Jakov Neznam dali veke go vidovte likov, nesto sosema poinakvo, a nase makedonsko. http://www.reka.org.mk
ozonce Strelec, mnogu losho e reshenieto koga od kartata na Makedonija klikash na nekoj grad i java scrpt-ata ti otvara nov prozorec... Em zima del od resursite na kompjuterot, em deluva stresno kaj posetitelite...
AaaAa Interesni gradski legendi, niz ocite na po starite generacii. ТРИТЕ ПРИКАЗНИ НА ЕДЕН ПЕНЗИОНЕР Ристо учителот им го врати времето на штипјани Со презиме Донев, Ристо пред 25 години се пензионирал како учител, а потоа ги продолжува своите нови приказни: на чевлар, на човек кој ја поправил и се грижи за градската Саат кула, за децата со специјални потреби [img]http://vest.com.mk/images/%7B2D8DB2FD-3EF5-491B-B21A-DB0035633EFB%7D_risto-2.jpg[/img] Во Штип сите го познаваат како Ристо учителот. Со тоа се е кажано, затоа и никој не му го споменува презимето. Се презива Донев. Ристо Донев учителот се пензионирал пред 25 години. "Четириесет години бев учител. По Втората светска војна го започнав мојот учителски живот. Од 1948 година до пензионирањето бев селски учител. По неколку години учителствував во повеќе планински села во Општината Штип. Учител бев во плачковичките села Кошево, Шопур, потоа во селата Аргулица, Судик, Долни Балван, па во населбата Македонка, и на крајот во Штип", вели за своите 4 децении учителски живот Ристо Донев и се присетува дека првата играорна група ја формирал додека бил во училиштето во селото Судик. Таква ученичка група формирал и во ОУ "Ванчо Прќе" во Штип, наменета претежно за учениците од посебните паралелки. И за учителствувањето како служба толку, за Ристо. Сега, во својата 77. година од животот, Ристо учителот е своевидна легенда за Штип. Неговиот биолошки часовник е врзан и со штипскиот градска Саат кула. Приказната на Ристо учителот стана и приказна со саатот на Кулата, оти Ристо на часовникот што го мери животот му даде живот. "Едно време саатот не работеше. Кога гледав дека градскиот саат не работи, имав чувство како да згаснува животот во градот. Отидов во Собранието на Штип и им кажав дека вака повеќе не може и оти ќе го одржувам часовникот. Со познатите штипски мајстори за часовници за еден ден го отстранивме дефектот. Оттогаш наваму, еве веќе од 1992 година, го одржувам градскиот саат. Гоподмачкувам, ги менувам сајлите и не дозволувам да не се слушне големото и звучно градско sвоно кое со векови, секој час кажува дека Штип пулсира, дека градот живее", со задоволство ни зборуваше Ристо учителот и за овој негов најнов занает. Ристо остави и пишан аманет за идните генерации, врзан со приказната за саатот. Со свој ракопис ја напишал на стариот камен sид на кулата. Таму пишува: “Кулата датира уште од 1650 година. Некој турски бег се заљубил во убавата штипјанка Анка. Сакал да ја потурчи и во тоа бил мошне упорен. Таа, за да го откачи, еднаш рекла дека ќе се потурчи, но тој за возврат на градот, како сеќавање, да остави убав спомен, на пример, една кула која ќе биде и градски саат. Анка мислела дека бегот ќе се откаже од нејзината љубов. Меѓутоа, Турчинот, бидејќи бил до гуша заљубен во убавата Анка, за сосема кусо време ја изградил кулата и ја одвел со себе младата штипјанка", говори легендата за Саат кулата во Штип. Секој ден напладне Ристо се качува во Кулата за да го навие саат. Оти може да застане механизмот, затоа што штипјани, ако ништо друго, барем со отчукувањето на саатот го имаат чувството дека не им застанало времето. Тоа е приказната за Ристо и Саат кулата. Ристо учителот има и втора приказна. Веднаш по пензионирањето стана чевлар. Дваесет и пет години Ристо учителот чевларот поправа чевли во дуќанче веднаш под Саат кулата. Занаетот го знаел од татко му, почнал да го работи за да му го продолжи името. Штипјани го знаат и по оваа негова мајсторија: да ги крпи чевлите за да им го продолжи животот. Кој не сака да носи нови чевли, ама пари се нема. Така кажува и Ристо. Вели: " Сиромаштијата си го чини своето. Луѓето носат скинати чевли за лепење или за крпење. За минимална цена од 30 или 50 денари ќе прекараат можеби уште една година. Има и такви кои немаат пари за нови чевли, па ние чевларите сме добредојдени. Но, за жал, бројот на старите занаетчии е мал. Еве, на пример, во старото штипско Горно маало, кое се наоѓа во центарот на градот, останаа само двајца крпачи на чевли", вели Ристо Донев. Ама Ристо е и играорец. Кога ќе ги чуе "Елено моме" и "Топтан", заборава на годините и веднаш се фаќа на оро, заедно со играорците од "Исарски бисери" кои се сите негови деца што ги учел во играорна. "Првите и основни играорни чекори ги имаат научено над илјада деца. Посебно ми е мило што познатите македонски ора ги научија и децата од специјалните паралелки со интелектуална попреченост. Никој не може да им го скрати тоа право и на овие деца", вели Донев, татко на двајца синови и дедо на 4 внуци, и додава дека и денес, иако е во пензија и има други обврски, сепак, наоѓа време заедно со играорната група "Исарски бисери", да настапува за сите празници. Тоа го стори и годинава за време првомајските и велигденските празниц, кога децата од групата играа и кај манастирот "Св. Пантелејмон" каде што се одржуваше традиционалната средба на децата протерани од Егејска Македонија. И тука почнува уште една приказна на Ристо учителот, врзана со овие деца. Тој си ја има земено грижата да им помогне колку може, да им најде некаква работа. Тодор Јовановски