Судиите во грч
Судиите во грч
OooOo Судиите во грч по најавите дека САД ќе ги става на црна листа Од зачуденост до револт владее во судските кругови по информациите на А1 дека Американците на црната листа на непожелни наскоро ќе ставеле и македонски судии. Дел од луѓето во судството коментираат дека таквиот потег преставува претерување, кое нема ништо заедничко со коректните односи меѓу САД и Македонија. Уште веднаш да реагирале Министерството за надворешни работи и претседателот Црвенковски. Само ден по објавувањето на информацијата за американската црна листа на судии, извори од Апелациониот суд најавуваат дека за случајот „Катастар“ ќе ја објавеле одлуката веќе следната недела. Таму предметот е од минатиот април, откако судијката Снежана Бајлозова во Основниот суд на екс директорката Тања Митровска и изрече едногодишна казна затвор за случајот „Вила Водно“. Од останатите посочени: случаите против екс директорот на ЕСМ Ламбе Арнаудов и против Бесник Фетаи се водат од 2003-та, кога против нив биле комплетирани обвиненијата. Истата година Војо Михајловски заработи кривични пријави од речиси секој град во државава. Процесот против него, според најавите, треба да започне дури сега, на почетокот на март. Тројцата одделно се обвинети дека ја злоупотребиле службената положба и проневериле милионски суми државни пари. Драган Даравелски избега од Македонија, откако беше обвинет дека парите од царината ги трошел како ќе му текнело. Во април лани Љупчо Поповски беше фатен на дело како прима мито, но овој процес започна неодамна. Судиите признаваат дека предметите на звучните имиња од македонската политика предолго траат. Ако сакаме сериозно да не разберат, овие случаи треба конечно да завршат, е коментарот на инволвираните во македонското судство. Во него наводно се знаеле и судиите, кои зад себе имале моќни лоби групи и центри на моќ, па токму затоа одредени предмети со години се влечат по судниците. Во Министерството за правда се затекнати. Од таму велат дека за ставање судии на американската црна листа досега никој од нив не побарал ниту мислење ниту каква било информација. Со објавување на црната листа на македонски судии, Американците сакаат да го подобрат функционирањето на судството во државава. Македонија мора да се однесува според европските нормативи, заборавајќи ги декларативните заложби за борба против корупцијата.
трендафил Обично на црни листи се ставаат лидерите на недемократски режими и луѓе блиски до нив. Нејасно е како ако на црната листа нема ниту еден од македонските лидери, а на неа се наоѓаат граѓани кои не ги гони државата (МВР, обвинителството). Мислам на сите, без исклучок дали се судии, полицајци или нешто друго по професија. Колку што ми е познато, само Горан Стојков е (поранешен) државен службеник против кој се води судска постапка, но и тој нема врска со актуелната власт, напротив. Зошто сите во државата досега молчеа, а прв пат се јавија кога се спомна ставање на судии на црната листа на САД. Кај нас дури се случи премиерот да прети дека ќе бара некој да се стави на црна листа, наместо да им прети со смена на раководителите на органите во државата кои треба да го гонат, од кои поголем дел се под негова ингеренција или под ингеренција на парламентот во кој мнозинството го има неговата партија. Поголема глупост е тешко да се чуе. И ретко во која држава.
lav
quote:
Originally posted by OooOo
Znaev deka SLaCk ova kje go napishe :)) SLaCk, a zoshto ne se buneshe koga amerikancite gi stavija albancite na crnata lista?? Toa ne beshe meshanje vo vnatreshnite raboti? :)) Znachi chovek mozhe da ve vozi kako saka!
За кој албанци станува збор овде ...од кога албанци од албанија ни се интерсни нам овде ???? Во Македонија има само Македонци од вакво или онакво потекло.
SLaCk Pa kaj nas se taka se pravi da mozat politicarite da te drzat vo raka.Prvin namesti gi sudiite pa ako begaat malce od kontrola pocni da gi napagas preku mediumi pa na kraj i so amerika zakani im se.
Strelec Slack, може ли да ти ставам аватар од Мара Бунева?:) Многу убава фотографија имам!:)
SLaCk Poubava e od ciganot sto gimas ti staveno:)
Strelec Priznavam... poubava e!:)
Great_Macedonian Abe neka gi stavat na crna lista site ako trebat, posle ke razmislat malce bez korupcija da si ja vrsat rabotata.
SLaCk Ova e meshanje vo vnatreshnite raboti na Makedonija i e edno od najglupavite meshanje vo tugi raboti sto go imam slushnato.Amerikancite ne sakaat da im sudi megunaroden krivichen sud no zatoa imaat zabeleshki i za sudovi na tugi zemji i za slucai vo koi tie nimalku ne se zameshani?Gluposti.
dejan dali nie sme samo tie koj sad ke ne stavi na crnata lista? a zemjite koj se okulu?
OooOo Ko sudiive sekoj den da patuvaat u SAD pa da bidat zagrzheni shto se na crna lista :)) Na kraj kraeva ova e meshanje vo vnatreshnite raboti na nekoja zemja. Se dodeka sudiive ne gi mavnesh po novchanik debelo i pochnesh da gi trpash u chorka, nishto nema da se smeni!
melpomena Ova so sudiive e najgolema glupost shto sum ja prochitala do sega. [:(!] Jas mislam deka vreme e i nie nekoj da stavime na crna lista (na primer xxx kongresmen od USA koj kupil pishtol bez dozvola, pa sme procenile deka ako ne daj boze dojde vo MK so pishtolot kje ja zagrozi bezbednosta na makedonskiot narod)[:D][xx(][xx(][xx(]
јузер Ja Medlin Olbrajt bi ja stavil na crna lista, ne za drugo, poradi izgledot. A i Perdju mislev da go stavam, ama mi tekna otposle sto ke pravime ako ni zgusne i ako ni zatrebaat olesnuvaci??
lav Сила бога не моли ....нели. Кој ни е крив што ние зависиме од нив и нивните пари а не и спротивното
quote:
Na kraj kraeva ova e meshanje vo vnatreshnite raboti na nekoja zemja.
И ова е една голема вистина , ама кај има сила нели нема(ло) правдина?.
OooOo Znaev deka SLaCk ova kje go napishe :)) SLaCk, a zoshto ne se buneshe koga amerikancite gi stavija albancite na crnata lista?? Toa ne beshe meshanje vo vnatreshnite raboti? :)) Znachi chovek mozhe da ve vozi kako saka!
Strelec Сега ќе ти рече: Некои прашања не заслужуваат одговор, нели?:)))
intel
quote:
Со објавување на црната листа на македонски судии, Американците сакаат да го подобрат функционирањето на судството во државава. Македонија мора да се однесува според европските нормативи, заборавајќи ги декларативните заложби за борба против корупцијата.
Одличен и добро смислен потег.Не се работи за тоа дали судиите ќе патуваат за САД,туку за тоа дека поради лошото судство се објавува некаква црна листа за судии од Република Македонија а не на терористи како претходно. Само увод за големата чистка во судството кај нас,последната препрека пред статутот кандидат за членство во ЕУ и членство во нато.
SLaCk Sudiite gi sporeduvas so teroristi???Ova OooOo ne go ocekuvav od tebe.Tie luge sto se staveni na crna lista albanci mislam se so poveke krivicni dela megu koi terorizam shverc na luge i tn.I niv gi sporeduvas so sudiite?Ima nekoj osuden sudija ili protiv nekogo se vodi istraga pa sto e staven na crna lista?Intel ova vi e posledna shansa da bide 100% sudstvoto vo vashi race pa za toa se raduvate deka sega ke gi drzite skroz vo raka?E taka vo EU teshko.
OooOo Meshanje vo vnatreshnite raboti na edna drzhava od bilo koj soj e MESHANJE! Dali ti pravish razlika? :)
SLaCk Vo prviot slucaj im zabranija na albanci teroristi da vlagaat vo nivnite zemji i tolku!A vo vtoriot slucaj se raboti za drzavni sluzbenici sudii koi imaat slucai vo tek i za koi nemaat doneseno presudi i so toa direktno se vlijae vrz krajniot ishod.Znaci ili osudi gi ili ides na crna lista i te menuvame.Neli e toa mesanje?
OooOo lol .. aj prochitaj ja temava od pochetok pak ;)
Snake Bite
quote:
Originally posted by SLaCk
Vo prviot slucaj im zabranija na albanci teroristi da vlagaat vo nivnite zemji i tolku!A vo vtoriot slucaj se raboti za drzavni sluzbenici sudii koi imaat slucai vo tek i za koi nemaat doneseno presudi i so toa direktno se vlijae vrz krajniot ishod.Znaci ili osudi gi ili ides na crna lista i te menuvame.Neli e toa mesanje?
Ne e toa mashanje,toa e ucena.Sakaat da stavat nivna raka vrz slucajot,a bogami i ke uspeat.Nashite sudii za se gi biva samo ne za pravda.Po edna cvrga im udrija amerikancite i ke vidite deka sudiite se ke isteraat kako sakaat od USA.
beaver hunter zoshto sudiite da bidat vo grch.... tie si sudat vo makedonija... makedonski gragani....po makedonski zakoni....koj se pobunil dosega kako istite si ja brkaat rabotata...koj ne mu se dopaga kako si rabotat lugjeto.... neka si se buni....
DJ_SHEMA EU ednostavno ni vika: Shto se prchite i sakate da odite vo Evropa koga vo drzavata vasha ne se znae koj pie koj plakja". Ako ne odime vo evropa togash nema shto da ne zasega toa shto go kazuvat? Beaver i ostali, fintata e shto ne se osuduvaat, ili pak shto e selektivno sudenje. Od edna strana imash albanci koi po nekoja baza se osloboduvaat ili ne se osuduvaat za storeni teshki krvichni dela, a od druga strana imash politichari koi preku nepotizam ili prijatelski osnovi ja plachkaat drzavata a na sudiive oko ne mu trepnuva. Se zalime deka policijata slabo raboti ama pak koga neshto tie kje napravat i kje uapsat nekoj kriminalec a kje vidat deka sudijata go oslobodil kriminalecot za 10,000 evra kaucija i nikogash ne bide osuden togash i policijata kreva race. Zoshto da se machime i rabotime koga utre kje bidat oslobodeni. A na kraj, go jade stapot onoj najmaliot so edna kolonijalna prodavnica koj skril 5000 denari danok i mora da plati 20,000 kazna plus ushe tolku za fiskalna kasa kolku da se reche deka zakonot raboti.
beaver hunter Vo izminatite godini, vo Makedonija bea zapochnati reformi skoro vo site segmenti na vlasta i ekonomijata. Za uspehot na realizacijata i efektite na tie reformi mozat da se proiznesat tie shto gi chuvstvuvat istite na svoja koza.nikakvi reformi dosega nema zapochnato vo pravosudniot sistem na Makedonija. Vo mnogu navrati od razni mesta bilo spomnato deka reformite treba da zapochnat i vo pravosudniot sistem. ( dovolno e da se spomne samo sugeriranjeto na NATO pred sredbata vo Istanbul). Od sekade vo Makedonija deklarativno se soglasuvaat deka treba da se zapochne so reformi, megutoa nikoj ne saka da gi zapochne i sprovede. Vo taa smisla treba da se zeme formiranjeto na listi na sudii.Ednostavno za da se zapochne so reformi. Formiranjeto na listata na sudii e samo nachin da se ivrshi pritisok, Makedonija da zapoche reformi. Samiot nachin za vrshenje pritisok, mozebi ne e najsrekno odbran,(formiranje listi itn), no sepak bi trebalo da inicira reformi i sproveduvanje ma istite.
Strelec Se soglasuvam so tie sto velat deka pravenjeto crni listi pretstavuva eden vid meshanje vo vnatreshnite raboti na edna zemja, no od druga strana mislam deka dokolku tie crni listi izdejstvuvaat vistinski i realni reformi vo makedonskoto sudstvo, togas itekako i' se dobredojdeni na Makedonija!
Snake Bite
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
...Se zalime deka policijata slabo raboti ama pak koga neshto tie kje napravat i kje uapsat nekoj kriminalec a kje vidat deka sudijata go oslobodil kriminalecot za 10,000 evra kaucija i nikogash ne bide osuden togash i policijata kreva race. Zoshto da se machime i rabotime koga utre kje bidat oslobodeni....
Teshka vistina e ova...
Strelec „Незнам до кога ќе паѓаме на ваквите провокации и мешање во нашите работи. Кој им дал право на Американците да прават црна листа на нашите судии, дали овој или оној е корумпиран или не. Тоа е работа на нашите институции“, вели Слаѓана Тасева член на Антикорупциската комисија. Убаво рече ОооОо... Зошто не се побунија кога се правеше црна листа и за Албанците... Нели е и тоа работа на нашите институции? Само повторно ќе речам. Подобро е вака да се стори нешто со нашето судство, отколку вечно да си тапкаме во место... А дека ова ќе има ефект, зборува оваа вест: Во петокот било објавено дека Американците на црната листа ќе ги ставеле судиите кои ги водат случаите против Ламбе Арнаудов, Бесник Фетаи, Војо Михајловски и Драган Даравелски и Љупчо Поповски. Откако во оваа група бил посочен и случајот катастар, денеска експресно Апелациониот суд ја потврдил едногодишната казна затвор на екс директорката Тања Митровска. Предметот чекал безмалку една година судиите да го разгледаат и да одлучат.
intel
quote:
Originally posted by Strelec
„Незнам до кога ќе паѓаме на ваквите провокации и мешање во нашите работи. Кој им дал право на Американците да прават црна листа на нашите судии, дали овој или оној е корумпиран или не. Тоа е работа на нашите институции“, вели Слаѓана Тасева член на Антикорупциската комисија. Убаво рече ОооОо... Зошто не се побунија кога се правеше црна листа и за Албанците... Нели е и тоа работа на нашите институции?
Да ама од терористите и компанија што треба да лежат(меѓу нив има и транзициони бизнисмени)капе парка.Ама докапа.
Strelec
quote:
Originally posted by lav
Во Македонија има само Македонци од вакво или онакво потекло.
Во Канада се вели дека има многу Македонци, Италијани, Кинези итн. Не сум прочитал никаде дека во Канада има Канаѓани од македонско потекло, Канаѓани од италијанско потекло, Канаѓани од кинеско потекло итн. Значи, јас овде себеси се сметам за Македонец, со македонско државјанство кој што има статус на канадски граѓанин, а за месец-два ќе бидам Македонец со двојно (македонско и канадско) државјанство кој што моментално живее во Канада!
bojan81
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
Во Македонија има само Македонци од вакво или онакво потекло.
Во Канада се вели дека има многу Македонци, Италијани, Кинези итн. Не сум прочитал никаде дека во Канада има Канаѓани од македонско потекло, Канаѓани од италијанско потекло, Канаѓани од кинеско потекло итн. Значи, јас овде себеси се сметам за Македонец, со македонско државјанство кој што има статус на канадски граѓанин, а за месец-два ќе бидам Македонец со двојно (македонско и канадско) државјанство кој што моментално живее во Канада!
Ama toa vo kanada, a vo Makedonija ima samo makedonci, so razlino etnicko poteklo, nezam sto vredat albancite poveke od mene za da bidat em albanci em makedonci. Jas baram ednakovost. Inaku alal im vera na Amerikancite se poveke i poveke pokazuvaat deka ni se vistinski priateli. Samo taka za ovie korumpirani ispolitizirani antidzavni elementi.
lav
quote:
Originally posted by bojan81
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
Во Македонија има само Македонци од вакво или онакво потекло.
Во Канада се вели дека има многу Македонци, Италијани, Кинези итн. Не сум прочитал никаде дека во Канада има Канаѓани од македонско потекло, Канаѓани од италијанско потекло, Канаѓани од кинеско потекло итн. Значи, јас овде себеси се сметам за Македонец, со македонско државјанство кој што има статус на канадски граѓанин, а за месец-два ќе бидам Македонец со двојно (македонско и канадско) државјанство кој што моментално живее во Канада!
Ama toa vo kanada, a vo Makedonija ima samo makedonci, so razlino etnicko poteklo, nezam sto vredat albancite poveke od mene za da bidat em albanci em makedonci. Jas baram ednakovost. Inaku alal im vera na Amerikancite se poveke i poveke pokazuvaat deka ni se vistinski priateli. Samo taka za ovie korumpirani ispolitizirani antidzavni elementi.
Ненамерно ми е одземено правото истото тоа и Јас да го кажам...нели?