Џафери во химна го сака Бетовен, а не Гоце Делчев
Џафери во химна го сака Бетовен, а не Гоце Делчев
dejan ovie preterale! na ovoi covek mu treba kopac vo faca za da ne pomisli da zbori pak javno. ДПА БАРА ДРУГИ ДРЖАВНИ СИМБОЛИ Џафери во химна го сака Бетовен, а не Гоце Делчев Ризично е Албанците сега да се интегрираат во Македонија без да добијат целосна рамноправност, бидејќи тоа би значело нивна асимилација. За да ја чувствуваат Албанците Македонија како своја држава, треба да се сменат симболите, химната, знамето, бидејќи практиката покажа дека тие не може да се идентификуваат со постојните симболи, изјави за "Дневник" Арбен Џафери, претседател на ДПА. Тој смета дека Македонија треба да усвои нова химна со хуманистичка порака и музика, како таа на Бетовен, Шопен или на Бах. Џафери вели дека е нереално да се очекува Албанците да се идентификуваат со химна што ги слави Гоце Делчев или Питу Гули, иако тој ги почитува како историски личности, како што ниту Македонците би се идентификувале со химна во која би се пеело за Јумни Јонузи. Тој предлага да се смени и државното знаме. Според Џафери, државното знаме треба да е прифатливо за сите граѓани за да може потоа и Македонците и Албанците и другите да имаат свои национални знамиња. - За државата, најбезболен начин за интеграција е асимилацијата, а најболен - афирмација на разликите. Македонската политичка историја недвојбено ја афирмираше идејата дека Македонија е држава на македонскиот народ. Така широко и конзистентно се употребува придавката Македонци. Македонски се државата, знамето, името, телевизијата и друго. Албанците не се наоѓаат себеси во таа придавка и затоа се отвора прашањето за јазикот, симболите, химната. Тоа е објективен проблем и така треба да се третира. Според рамковниот договор, концептот на државата треба да го отслика нејзиниот мултиетнички карактер. Ако ова се прифати како добро решение, лесно ќе се решат сите прашања за употребата на јазикот и симболите - вели Џафери. Тој смета дека антагонизмот на Албанците кон еднонационалните симболи не го произведуваат ни тој ни ДПА, туку е објективен проблем. Џафери најавува дека ако власта е глува за овие барања, можно е Албанците својот револт да го изразат преку протести и граѓанска непослушност.
Pina Kako i da e ima potpolno pravo vo ona shto go bara. Se chudam samo kako tolku se chekashe Albancite da go postavat i ova baranje. Pa i taka na mnogu im prechi ov znsme shto sega go imamae.
lav Своевремено имаше една ТВ емисија која гласеше САМО ЗАТОА ШТО ВИЕ ТОА (си) ГО (лично) БАРАВТЕ ...нели. Во неа се исполнуваа желби на самите ТВ гледачи. Како наравоучение ќе запрашам ИСТО КАО И ВО ПЕСНАТА на Цацко до К-15: Шо мислеше шо мислеше ка се онадеше Маќедонски Народе кој не испадна на НИТУ ЕДЕН ПРОТЕСТ против „урамувањето„ во шќиптарска рамка на државата на Македонците ??? Не испаднавте на РЕФЕРЕНДУМОТ оти така ви кажа ЗЕЛЕНКОвски или пак бУЧКовски. Па сега , што ви е крив оној (асли КАЧАКОТ-де на МАМЛИ мислам) кој само бара да му се исполни ветеното ...како што ЗЕЛЕНКОвски своевремено велеше.........да се исполни СЕ „до последната точка и запирка„ , разбира се. ПОСЛЕ .БЕЊЕ НЕМА КАЕЊЕ , вели Македонската мудрост. Затоа и ова НОН-СТОП и (ќе) ве следи во животот.
Strelec трендафил & lav... А што се загриживте вие толку за Џафери? Оваа власт се договара со ДУИ што ќе се случува, а сосема други беа тие што го слушаа Џафери!:)
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
трендафил & lav... А што се загриживте вие толку за Џафери? Оваа власт се договара со ДУИ што ќе се случува, а сосема други беа тие што го слушаа Џафери!:)
Воопшто не сум загрижен за Џафери, туку за здравствената состојба на моите сонародници кои наводно го подржуваат Рамковниот договор до последна запирка, директно или индиректно, со подршка на неговите подржувачи (да повторам, до последна запирка) во власта за кои гласаат, а им пречи кога некој друг зборува за него. Од друга страна не им пречат тие што зверски и кукавички убиваа, силуваа, киднапираа, запираа вода, палеа, етнички чистеа и што се` не. Сепак Али Ахмети е најлошиот политички лидер на албанците и во тој поглед му е најприродна коалицијата со СДСМ. Моето пишување е само обид да ги разбудам моите сонародници кои се во рамковен сон.
dejan ako albancite stvarno sakat da zhiveat so nas, oni ke ja pocituvat nasata kultura....toa znaci i himna, i ako pocituvat, nekoj od niv ke izlezat na protest, ama deka nema nikoj od niv da se pojavi na nekoj protest, toa pokazuva kolku ja pocituvat makedonija.
трендафил Во целата работа добро е тоа што Џафери повикува на граѓански протести и непослушност (иако и во моментов многумина од македонците од албанската заедница се непослушни и не ги плаќаат давачките кон државата), а не веднаш да почне со пукање како Али Ахнети. Што се однесува до промената на химната и симболите, тоа во Охрид (и реприза во Скопје) е потпишано не само од Џафери, туку и од Имери, Црвенковски и Георгиевски. Премолчано беше прифатено од повеќето македонци (на протестите имаше не повеќе од 3.000 незадоволни македонци). Истото се случи и со спојувањето (поради двојазичност и територија на која би се населувале арнаути) на Сарај и Кондово кон Скопје. Немаше локален референдум (не го иницираше Пенов), а на референдумот инициран од Тодор Петров излегоа помалку од една четвртина скопјани. А утре и на тие што не гласаа ќе им биде криво кога за нивни пари ќе се менуваат таблите и во средните училишта во кои не се учи на албански, на здравствените домови во кои не се лечат албанци, по главните улици во општини во кои не живеат албанци... Треба да се реагира на време и да не се слушаат политичари предавници. Не да се очекува дека договореното нема да се почитува. Во случајов Џафери само дава свој предлог како да се изменат химната и знамето. Дека треба да се менуваат не е спорно за тие што го прифаќаат Рамковниот договор и рамковните политичари. Ако некој гласал за ДРЖАВНИКОТ кој рече дака нема да менува ниту една запирка во договорот, нема право да му се лути на Џафери. Ако прифатил да се избришат Гоце, Питу, Даме, Јане..., сигурно не очекувал дека во новата химна ќе се спомнат ЛАВОВИте, Љубе, Љубчо кои се бореа но ја загубија војната или Бучко и Бранко кои загубија без да се борат (мислам не се бореа на македонска страна) или Борис за кого ќе напишам само дека веќе не е жив, а за умрените не се зборува лошо, нели. Јас лично сум против Рамковниот и мислам дека треба да се избориме за негова ревизија. Пред се мислам, како Џафери, со протести и граѓанска непослушност, но како крајна мерка не можам да го исклучам и начинот на кој дојде до него. Треба ли да очекувам да бидам ставен на некоја ЦРНА ЛИСТА од страна на инквизиторите што го сметаат за Библија. Да бевме во средниот век сите што сме против рамковната веројатно ќе бевме прогласени за вештери и вештерки и ќе бевме фрлени во оган. Овој договор е понижувачки и за нас, Македонците, но и за македонските албанци, затоа што ги прогласува за хендикепирани (им дава привилегии, а нели привилегии не се даваат на здрави, прави и нормални).
Pro Patria 2 kako mozat da zboruvaat za ramnopravnost koga se' vo ovaa drzava se pravi po merakot na Siptarive?A za se' se krivi Makedoncite i nikoj drug
Homer MakeDonski
quote:
бидејќи практиката покажа дека тие не може да се идентификуваат со постојните симболи,
Ниту практиката ниту идеологијата ниту што и да е мене како Македонец не може да ме идентификува со симболите што се усвоени за "албански" нити со нив ниту со хумореските,"а ла бетовен" кои што ги споменува еден од поголемите антимакeдoнци на днешнинава. А јас не сум кај нив тие се во мојот дом дојдени Хомер МакеДонски
dalila
quote:
Originally posted by dejan
ovie preterale! na ovoi covek mu treba kopac vo faca za da ne pomisli da zbori pak javno.
I toa r'gosan da bide kopacot. ako ne rikne od udarot od trovanje da rikne[;)]
Great_Macedonian Smiretese be... Zeferi samo zbira politicki poeni pred lokalnite izbori.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
трендафил & lav... А што се загриживте вие толку за Џафери? Оваа власт се договара со ДУИ што ќе се случува, а сосема други беа тие што го слушаа Џафери!:)
Јас воопшто и не сум загрижен за тој неранимајко Џафери од мене викан и „инспекторот МАМЛИ„- како во цртаната серија за овој „јунак„. пс Посебно сум загрижен кога (цитирам): „ Оваа власт се договара со ДУИ што ќе се случува„ ппс Обично , во државата на Македонците секојпат станува се ПОЛОШО после вакви „договори„ правени против народната волја ....нели. МИНАТОТО с сепак УЧИТЕЛ за ИДНИНАТА НАША и никојпат не треба да се подценува тој факт.
Great_Macedonian Dosta gi stitite kletite predavnici crvenkovski so kompanija i ljubco so kompanija.. od losi polosi se site. Da imaa malce pamet nemase da pravat koalicii so anti-makedonski nastroeni albanski politicki partii tuku (koga vejke moralo da ima albanci vo vlasta) da primeja pametni umereni albanci vo nivnite politicki partii koj nema da baraat albanizacija na makedonija.
Homer MakeDonski
quote:
Originally posted by Strelec
... А што се загриживте вие толку за Џафери? Оваа власт се договара со ДУИ што ќе се случува, а сосема други беа тие што го слушаа Џафери!:)
Bi sakal ,ako e vozmozno licno mislenje ,za razlikata megju edniot i drugiot .Koj od niv kje e sledniot i do koga vo ulogata na majka Tereza? vo ramkite na vaja *Sramkovna
Strelec
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
Bi sakal ,ako e vozmozno licno mislenje ,za razlikata megju edniot i drugiot.
Кои се тие ’едниот’ и ’другиот’? Мислиш на Ахмети и Џафери? Ако е така, тогаш веднаш да ти одговорам дека во однос на љубовта и лојалноста кон нашата земја, разликата меѓу нив е НУЛА! Сакам да кажам... двајцата подеднакво ’многу’ ја сакаат Македонија!:)
slasa jas mislev Skendeberg :-)))
Homer MakeDonski aferim ,Strelec aferim licno mi smetaat nekoi mislenja ,poradi licni pakosti izvedeni,bidejki ne te razbiraat ili ne sakat da te razberat ili ne im odgovara da te razberat ,a sakat da te vidat onaka kako sto im odgovara ,
Homer MakeDonski Makedonijo do koga lojalna kje bides kon onie sto ti se nelojalni ?
Homer MakeDonski Dodeka Betoven li ne pocne da sviri ?
Divider „Рок ми бејби“ за химна бидејќи се споменуваат класици во текстот, башка тепаше на евровизија, а за знаме орељ со шестнаесет краци, хехехе!! Компримисно, сРамнковно, нели!!
dejan mislam stvarno ova e sve preterano.....
lav Повеќе го предпочитам Арам Хачатуријан со неговиот ТАНЦ НА САБЈИТЕ , или пак Мусоргски со БУМБАРОВИОТ ЛЕТ , разбира се. Баеги се подинамични и ќе ја размрдаат масата-ни заспана Македонска , само при првото свирење на мелодијата.
Divider „Ноќ на голото брдо“ или „танц на неиспилените пилиња“ се поарни иако јас сум за „Horst Wessel" во тој поглед!!!