ke pukne li ponovo
ke pukne li ponovo
slasa општина ќе напредуваат, а заедно можеме повеќе, рече вечерва нивниот кандидат за градоначалник, Имер Селмани. Како и Тачи, и лидерот на ДПА, Арбен Џафери, најави нова криза во Македонија и тоа исто онаква како во 2001-та година, бидејќи Албанците, кои според него се една третина народ, не може повеќе да бидат игнорирани. Неговиот заменик Тачи со директна критика до ДУИ. Ахмети и ДУИ ја создадоа кризата во селото. „Тоа беше криза која ја создадоа Ахмети и ДУИ, бидејќи ги заборавија борците на ОНА, кои сега се на улица. Кога се движам во зони, кои беа под контрола на ДУИ, се чувствувам како ослободител. Ги ослободуваме луѓето од притисокот и незнаењето на ДУИ. Кога ќе победиме нема да ги бркаме нивните членови туку ќе отвориме нови работни места“, изјави Мендух Тачи, потпретседател на ДПА. Шефот на Изборниот штаб на ДПА, Ружди Матоши, својот качкет во стилот на Рафиз Алити вака го објаснува. „Со капче не сакам да изгледам како Масуси, туку да покажам дека моето повеќе личи на качкетот на УЧК, а не како неговата капа, која личи на онаа од Бучко“, рече Ружди Матоши, шеф на ИШ на ДПА. Имер Селани, кандидатот за градоначалник на граѓаните од општината Кондово, им вети поголем економски развој, за кој тој ќе се залага за време на својот мандат. Верзија за печатење
slasa sto Napravi Bucko vo Pristina Mislese deka rugova ke mu posteli crven tepih :-) Se Gleda kolku se kosovarite spremni i civilizirani za vo Evropa , i deka ne se odkaszuvaat od nuvnata cel Golema Albanija , Ругова немаше време да се сретне со Бучковски! Претседателот на Косово, Ибрахим Ругова, поради презафатеност со обврски, не се сретнал со македонскиот премиер Владо Бучковски при неговиот престој во Приштина. Ова вчера го јави тиранската телевизија "Топ канал", во извештајот од Приштина. Албанските гласила, како што јавува дописникот на Макфакс, оценуваат дека одлуката на Ругова е поврзана со претходните изјави на премиерот Бучковски околу одбележувањето на границите. Тие потсетуваат дека Ругова пред извесно време оценил дека границата треба да се одбележува по дефинирањето на конечниот статус на Косово. На програмата за посетата на Бучковски на Приштина објавена во Скопје, не беше предвидена средба со Ругова, иако претходно
трендафил
quote:
Originally posted by OooOo
Sega pokojniot Boris Trajkovski vo toa vreme ne sakashe da vovede voena sostojba, znachi drzhavata ne ni bila vo vojna, togash ne razbiram shto ima vrska koj kade bil?? Sekoj ima pravo da odi kaj saka i koga saka, a ostanatite mozhat samo da mu vodat evidencija poshto ochigledno nemaat shto drugo da pravat.
Воена состојба во Македонија не прогласува Претседателот, туку Парламентот. Немаме претседателски туку парламентарен систем. Се надевам дека сите се сеќавате кои партии беа против воведување на воена состојба на седницата на парламентот на која на предлог од владата требаше да се воведе воена состојба, надевајќи се на предвремени избори кои во воена состојба не се одржуваат. Против беа и двете тогаш парламентарни партии за албанското малцинство. ДУИ не беше во власта, но колку е познато воведе воена состојба на територијата што ја контролираше. Приказната дека Трајковски не прогласил воена состојба е од озборувачката машинерија на една наша партија која самата себе си се смета за државотворна, иако тоа не се случи исклучиво по нејзина вина. Мирјана Малевска дава еден прозападен (со самото тоа и про СДСМ и про ДУИ) преглед на војната во кој помеѓу другото пишува
quote:
Во моментот кога една фракција во власта(на ВМРО-ДПМНЕ) на чело со премиерот (моја забелешка: Љубчо Георгиевски) побара воведување на воена состојба, а албанските политички лидери се заканија со напуштање на владата и парламентот, Македонија се доближи до самиот раб на граѓанска војна. [url="http://www.newbalkanpolitics.org.mk/OldSite/Issue_5/maleska.soocuvanja.mac.asp#_ftn21"]види се`[/url]
Разбира се, бранковистите се спротивставија на воведувањето на воена состојба и беа едномислени со Џафери и Имери, а веројатно и на Ахмети не му одговарала победа на Македонците. СДСМ претпоставувам дека се плашел дека во случај на победа над УЧК власта би победила и на изборите. П.С.: Сакам да му се извинам на Стрелец што не можам да најдам податоци во средствата за информирање за тоа кој бил на Халкидики во 2001 година. Според нашите новинари од актуелните политичари (со исклучок на едното спомнување на Костовски) само Љубчо Георгиевски оди на одмор со своето семејство. Другите, и кога се на власт и кога се во опозиција, од работа одат дома и не мрдаат никаде од градот приватно (само службено).
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
13 avgust, 2001 godina nemase voena sostojba, TUKU VOJNA... nekolku meseci porano beshe toa za koga ti zboruvas! Ti se dopadnalo ili ne, dodeka Makedonija beshe vo vojna, Trifun Kostovski SI BESHE NA HALKIDIKI NA SONCHANJE!
На 13 август 2001 година веќе 40тина дена беше потпишано примирје, а на тој ден беше потпишан и Рамковниот договор во Охрид. Што би рекле, Трифун бил на Халкидики во време на ПРИМИРЈЕ. Не знам дали одмарал од војната, која и не се води како војна од страна на актуелната македонската политика и историја. За тие што се колнат во Рамковниот до последна запирка, тој ден треба да биде празник. П.С.: Дали локалните избори се закажаа на 13 затоа што власта тој ден го смета за среќен, затоа што на 13 се потпиша Рамковната.
n/a Ej abe daj ostajte od zapad sto ni prodavaat politika , a nasive politicari-predavnici ja primenuvaat.Taa demokratija sto ni ja kazuvaat nigde ja nema a najmalku kaj niv daj ne bidete smesni.Pod hitno treba da se ukine se SHIPTARSKO ne samo vo Makedonija tuku i na Balkanot i vo svetot.Najgolema zakana momentalna za svetot e ova nacisticko pleme sto za godina dve ke ne porobi i nas i balkanot. ---------SAMO HITLER ZA MAKEDONIJA--------------
dejan cekaj, najavuvat nova kriza? taa KRIZA zavisi od niv, dali se uste frknati vo mozokot, pa da odlucat deka ne sakat makedonija da vleze vo EU i NATO, pa ajde kako zhivotni da pravat problemi so tie drugi od ONA! ne razbiram zosto nekoj vo drzhavata ne organizira nesto za ovie da gi 'snema' ili vo zatvor da otidat za radi nekoj lazni pricini....ako partii kako DUI i tie drugi gi nema vo makedonija, togas pomalku problemi imame.
silijeski Dejan,Dejan,....site ubavo peeme,samo glasot shto ne ni chini.Ako me razbiras sto sakam da ti kazam.
Divider Нека, нека, ако, нека пробаат да направат криза, слободни територии и слично во екот на изборите! Што ќе прикажат како наша грешка овојпат. дека не сме им помогнале на едните или другите да ги лажираат изборите во своја корист. Срамота за македонците, нели, што не им помагаме и во тоа. Нека, ќе покажат пред цел свет (повторно) дека се копучаана која не заслужува да биде оквалификувана и дефинирана во класата човечки суштества (нели, разумот не дели од животните). чест на исклучоците, тука гповорам за оние кои заговараат кризи. нема тоа да не спречи или да ни наштети (многу) на патот до ЕУ и НАТО, може дури и да помогне, ако добро се одигра, се разбира. Ебаго.
трендафил Не е проблемот во тоа што некои политички лидери нешто зборуваат, туку во тоа што тоа го зборуваат затоа што луѓето сакаат да го слушаат. Нова криза и реприза на 2001 година за албанците има значење како од секое семејство ќе вработиме по еден за македонците пред 15 септември. И има уште еден проблем. На кој начин се спрема власта да се спротивстави на ваква можност. Дали со нова Рамковна спогодба? Сепак претпоставувам дека власта е сигурна дека вакво нешто нема да се случи, па затоа ги уништи тенковите на пример.
marko_polog I sto ako probaat povtorno be batka? Bucko neoruzeni helikopteri ke prati ili Ahmeti na pregovori so UCK, ili da ne reagira MZ kako vo Kosovo lani ova vreme? I Resolucijata za Kosovo ja imam procitano, se raboti za avtonomija, sega ide kon nezavisnost, ako se srekni Srbite moze ke dobijat eden mal del na Sever. I sega kazi mi koja e razlikata izmedju Kosovo i Makedonija? Za mene se uste e najzalosno sto Makedonci razlikuvaat izmedju Siptarskite partii, toj metod na "good cop, bad cop" im donese pobeda vo Kosovo, i ako prodolzi vaka i vo Makedonija.
lav
quote:
Originally posted by marko_polog
I sto ako probaat povtorno be batka? Bucko neoruzeni helikopteri ke prati ili Ahmeti na pregovori so UCK, ili da ne reagira MZ kako vo Kosovo lani ova vreme? I Resolucijata za Kosovo ja imam procitano, se raboti za avtonomija, sega ide kon nezavisnost, ako se srekni Srbite moze ke dobijat eden mal del na Sever. I sega kazi mi koja e razlikata izmedju Kosovo i Makedonija? Za mene se uste e najzalosno sto Makedonci razlikuvaat izmedju Siptarskite partii, toj metod na "good cop, bad cop" im donese pobeda vo Kosovo, i ako prodolzi vaka i vo Makedonija.
Кој им е крив на Македонците што си се такви? Не бадијала Македонска Мудрост вели: САМО СО СИЛА СЕ ЗЕМА , а НЕ И ДА СЕ ДАВА , па дури и за УМ да станува збор тука....нели?
Pana
quote:
Како и Тачи, и лидерот на ДПА, Арбен Џафери, најави нова криза во Македонија и тоа исто онаква како во 2001-та година
Najposle i dvajcata ke zavrsat vo Hag!
dejan ako albancite nisto nemat i sve kako sto kazuvat ovie od albanskite partii, togas zapadni zemji ne bi ni kazuvale deka ramkoviot dogovor e dobro implementirano (haha) ili taka nesto....stvarno, treba nesto da se napravi za ovie partii koj se protiv makedonija, i ne se 'za' makedonija. treba da ima druga partija 'protiv makedonija' i sekoj sto i misli najloso tamu neka si odi.
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
...stvarno, treba nesto da se napravi za ovie partii...
Немој така за ’овие партии’! Тие се во коалиција со Убчета и со Трипуна!:(
lav
quote:
Originally posted by dejan
ako albancite nisto nemat i sve kako sto kazuvat ovie od albanskite partii, togas zapadni zemji ne bi ni kazuvale deka ramkoviot dogovor e dobro implementirano (haha) ili taka nesto....stvarno, treba nesto da se napravi za ovie partii koj se protiv makedonija, i ne se 'za' makedonija. treba da ima druga partija 'protiv makedonija' i sekoj sto i misli najloso tamu neka si odi.
Најдобро е веднаш да се уапси и во притвор да се стави Тој што дозволи регистрација на партии од малцинствата. Мислам дека знаете кој е тој ...нели?. пс Ако не знаете ......ајде да погодуваме (барем) три пати: 1.Живее на Водно 2.Има едно ... 3. продолжете си де
Strelec
quote:
Originally posted by lav
Најдобро е веднаш да се уапси и во притвор да се стави Тој што дозволи регистрација на партии од малцинствата.
lav, јасно ти е тебе што пишуваш? Значи според тебе не треба да бидат регистрирани ниту ’ОМО Илинден’ во Бугарија, ’Виножито’ во Грција итн.!? Ова ти беше типично фашизоиден пост!
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by dejan
...stvarno, treba nesto da se napravi za ovie partii...
Немој така за ’овие партии’! Тие се во коалиција со Убчета и со Трипуна!:(
Колку што Бучко и Ристо се во коалиција со ДУИ. Дури и да направат нешто ДПА и ПДП тоа би било само реприза на премиерата што ја видовме во изведба на ахметовци во 2001. Доколку е вистина дека Џафери и Тачи повикуваат на вооружен бунт, не знам што чекаат државните органи. Не се тие на власт па да може да држат антимакедонски говори и да откриваат споменици на балисти неказнето. Зарем Бучко и Џанго би дозволиле некој да им најавува војна, а тие да ја пречекаат неспремени? Од ова заклучувам дека или новинарите лажат или работата е извадена од контекст. Не заради Џафери и Тачи, туку за да се накалеми дека ПДП на пример е напуштена од драгиот и СДСМ поради новата љубов ДУИ, па сега бучковци сакаат да и ја утрапат на независниот Трифун и на партиите од опозицијата за да не им плаче пред врата. („Немој да ми плачеш ти на прагу, да ми врата не ухвате влагу“, цитираше во една колумна Данаилов Фрчковски).
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
Најдобро е веднаш да се уапси и во притвор да се стави Тој што дозволи регистрација на партии од малцинствата.
lav, јасно ти е тебе што пишуваш? Значи според тебе не треба да бидат регистрирани ниту ’ОМО Илинден’ во Бугарија, ’Виножито’ во Грција итн.!? Ова ти беше типично фашизоиден пост!
Мене сосема ми е јасно што пишувам , односно тоа што тие „партии„ го во континуитет го бараат , но нажалост и го добиваат. Фашизоидноста во нивните ставови но и јавни настапи со соодветни коментари како нешто што го нема никаде запишано во Македонскиот УСТАВ. пс Коментирај го неодамнешниот „настап„ на КАЧАКОТ Мевљан Таири за Македонците каде што се малцинство!!!??? ппс Се надевам дека знаеш да разликуваш ДЕКА ТОА Е ФАШИСОИДНО МИСЛЕЊЕ , а не и моето. Но , има други и самите учесници ќе си се искажат
Strelec
quote:
Originally posted by lav
Најдобро е веднаш да се уапси и во притвор да се стави Тој што дозволи регистрација на партии од малцинствата.
Ајде по друг пат да тргнеме за да го расчистиме ова. Одговори ми директно (и без заобиколување по можност) на следново прашање: Бидејќи сметаш дека не е во ред да се регистрираат партии од малцинствата и дека за тоа треба да се оди позади решетки, дали мислиш дека Бугарија и Грција треба да ги регистрираат партиите ’ОМО Илинден’ и ’Виножито’?
quote:
Originally posted by трендафил
...независниот Трифун...
Едно независен, што да ти распра’ам!:)))
redstar Marko Polog kaza se vo eden od negovite postovi,najzalno od se za nas e sto se uste pravime razlika pomegju podobri i polosi albanski partii, koga vo princip site imaat ista kauza. Posledniot primer na slikata od predizborieto vo Tetovo dovolno govori.Centarot e nakiten so partiski znaminja na DUI,DPA i nacionalnoto zname na Albanija.Red zname na Alnabija i DUI,red na DPA i Albanija. NAJTRAGICNO od se e sto reakciite na ovoj slucaj se nikakvi, ne samo sto ne se reagira od strana na instituciite na sistemot,tuku i voopsto ne se spomenuva za istaknuvanjeto na znaminja na tugja drzava.
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
Најдобро е веднаш да се уапси и во притвор да се стави Тој што дозволи регистрација на партии од малцинствата.
Ајде по друг пат да тргнеме за да го расчистиме ова. Одговори ми директно (и без заобиколување по можност) на следново прашање: Бидејќи сметаш дека не е во ред да се регистрираат партии од малцинствата и дека за тоа треба да се оди позади решетки, дали мислиш дека Бугарија и Грција треба да ги регистрираат партиите ’ОМО Илинден’ и ’Виножито’?
quote:
Originally posted by трендафил
...независниот Трифун...
Едно независен, што да ти распра’ам!:)))
Strelec, resiv da si kutam skraja , ama sporedbata so OMO Ilinden i Vinozito me natera da izlezam od stand-by mode samo za ovie nekolku zbora : Ako terosristickata DUI i drugite "politicki" krila na golemoalbanskata kauza , gi sporeduvas so Evropskite zdruzenija (partii???) kako sto se OMO Ilinden i Vinozito (pocituvanje na maticnata drzava so nejzinite nisani kako OSNOVNO !!!!) , ne ti drzi bureto voda!!! Pred da se postavi takvo prasanje definiraj gi premisite, da se znae za sto se razgovara.Za kulturna,obrazovna itn.sloboda ili za terorizam,zafakanje na teritorii so genocid ,prekrojuvanje na granici??? Kade si procital , vo bilo koe livce kaj spomnatite dvizenja : grcki (bugarski) okupatori ,sega nie niv ke gi diskriminirame itn. .......
Strelec Не читаш, или не ти се сака да читаш? Никогаш не би ставил знак за равенство меѓу едни и други, но дефинитивно е дека се тоа партии на малцинства во некоја земја. И се задржувам исклучиво на тој момент!
трендафил Партиите на малцинствата во ниту една земја (посебно не унитарна) немаат загарантиран влез во власта, т.е. никаде нема два победника. Кај нас победата се дели, при што едниот победник има најмалку три пати повеќе гласови од другиот. Таа специфика беше измислена за наводно да нема војна, што се покажа како самообмана. Нема друг начин да престанеме да се плашиме од непријателот сем истиот да се порази. Кај нас тоа не е случај. Ние, македонците се однесуваме како да сме малцинство, а албанците како да се мнозинство. Имаме власт што е задоволна ако изгуби со САМО 3:0. И повикува на бојкот на референдум од страв да не победи македонскиот народ. Кој ги застапува македонците во власта? Јас мислам никој. Додека ДУИ не се грижи за нас, СДСМ и ЛДП повеќе мислат на албанците отколку на нас. Но вината не е до политичарите, туку до нас, гласачите. Ем ги бираме, ем ги трпиме.
fio и ем го слушаме Стрелец како не убедува дека треба да ја делиме софрата со терористи :-)
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
Не читаш, или не ти се сака да читаш? Никогаш не би ставил знак за равенство меѓу едни и други, но дефинитивно е дека се тоа партии на малцинства во некоја земја. И се задржувам исклучиво на тој момент!
Citam,kako ne , ovoj mesec samo toa i go pravam na forumov:):):)!!!! Ne sum ni informiran amater, a kamo li expert vo taa problematika, ama toa se nesporedlivi primeri.... Inaku ovie ovdesnive "malcinski partii" veke se von kontrola i igrankite ke pocnat . Kako i pred toa, vo rezija i so sesrdna poddrska od MZ. Zbogum NATO, zbogum EU !!!! Vo nekoj drug paralelen svet, mozebi!!!! PS apropo izborive i sl. Bev ovie denovi vo noviot prostor na MVR kaj Radio Televizija (mi trebase nekoja umrenica) ,procedurata e uzasna , prostorot, ako ne se lazam uste se falat so nego, e katastrofa,personalot, da fatis udzum, parkingot kal do kolena,ulicata zakrcena.Koga ke imas ti moznost toa da go vidis verojatno ke bide veke birtija zosto i sega izvestuvanjata se izlepeni na toalet papir kako vo 1945.... samo se prasuvav kade e Sekerinska da ja prasam nesto za EU???? Idi bre begaj, so Dzango zaedno:):):):)!!!!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
Најдобро е веднаш да се уапси и во притвор да се стави Тој што дозволи регистрација на партии од малцинствата.
Ајде по друг пат да тргнеме за да го расчистиме ова. Одговори ми директно (и без заобиколување по можност) на следново прашање: Бидејќи сметаш дека не е во ред да се регистрираат партии од малцинствата и дека за тоа треба да се оди позади решетки, дали мислиш дека Бугарија и Грција треба да ги регистрираат партиите ’ОМО Илинден’ и ’Виножито’?
quote:
Originally posted by трендафил
...независниот Трифун...
Едно независен, што да ти распра’ам!:)))
Само ако се исти како „нашиве„ , а мораш да признаеш дека ТИЕ НЕ СЕ ТОА И ТАКВИ. пс Впрочем гледам дека многумина подобро и од мене ти ја „објасниле„ состојбата на тие партии на Македонците во Бугарија и Грција , а за малцинските партии (како овие кај нас-чест на исклучоците) , кој се само „озаконети парамилитарни терористичко - фашистички организации„ финансирани од парите на МК даночните обврзници , и ставени во фунција на опстанок на оваа ТРУЛА и за недолг век на битисување на Власт , наречена и КУПИ ДЕН ПОМИНИ. пс Колега ...само немој никојпат да ставаш занк на РАВЕНСТВО помеѓу онеправданите малцинства на Македонците ширум светот и здивените кај нас „малцинства„ кои си имаат добиено „клуч„ од чичо Бадинтер , за да отвараат врати кои што насекаде по светот им се заклучени ....дури и во „матичната-им држава„.
трендафил Да не отварам нова тема, бидејќи оваа е поврзана со тероризмот, ќе поставам едно прашање. Дали ако во прашалникот на ЕУ имало прашање има ли терористи во Македонија? Ако имало да не е одговорено, НЕМА, последниот го вработивме во државна служба вчера. Ова ме подсетува на некоја експедиција што шетала по Амазон и го прашала поглавицата на едно племе дали има човекојадци кај нив. Нема, последниот го ИЗЕДОВМЕ вчера. Одговорил поглавицата.
Strelec
quote:
Originally posted by redstar
...NAJTRAGICNO od se e sto reakciite na ovoj slucaj se nikakvi, ne samo sto ne se reagira od strana na instituciite na sistemot,tuku i voopsto ne se spomenuva za istaknuvanjeto na znaminja na tugja drzava.
Се извинувам, ама ова не беше ништо друго освен уште еден неуспешен обид!:) Дневник: Во неделата полицијата привела двајца возачи на комби, кои превезувале активисти на конвенцијата на независниот кандидат за градоначалник Џемал Јашари, бидејќи на возилата биле истакнати американски и албански знамиња, а немало македонско. Министерството за внатрешни работи ги предупредило сите политички партии да не го кршат Законот со истакнување знамиња на други држави. Предупредувањето доаѓа откако активисти на ДУИ во центарот на Тетово, покрај партиските, поставија десетици знамиња на Република Албанија.
intel
quote:
Originally posted by трендафил Нова криза и реприза на 2001 година[/i] за албанците има значење како . И има уште еден проблем. На кој начин се спрема власта да се спротивстави на ваква можност.
Исто како 2001 нема да биде сигурно. Подобро би било да кажеш ти како се спремаш.Ја чистиш пушката или го переш јорганот?
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Мислиш дека сега СДСМовци наместо да одат на Халкидики ќе облечат униформи, а ВМРОвци ќе одат во странство...
трендафил, ти беше тој што го спомна Халкидики, а не јас... И ти реков, ајде сега да видиме кој е тој што бил тоа време на Халкидики! Ќе кажеме и двајцата што знаеме... Ти сигурно имаш некој извор на информации штом вакви информации изнесуваш... Белким не се информациите твои од ракав вадени!?:) Еве јас ќе почнам прв:
quote:
Originally posted by Strelec
Новоименуваниот амбасадор на Македонија во Мисијата при ОН во Њујорк деновиве се одмора со сопругата во друштво на бизнисменот Трифун Костовски и неговите сватови Камчеви, во комплексот "Сани бич" на Халкидики, додека Македонија ја напаѓаат сили на Косовскиот заштитен корпус. Вест - 13 август, 2001 година
Ајде сега и ти!:) btw, одиш од една во друга клопка... информациите велиш дека ми биле од ’жолт печат’. Епа знаеш ли дека информациите ми се од весник кој што е во сопственост на Трифун Костовски?:) Имам и докази, па ако се сомневаш, можам и да ти ги презентирам!:)
трендафил За жал изгледа дека во 2001 поголемиот дел од весниците беа под контрола на тогашната опозиција. Со исклучок на тие од НИП Нова Македонија, а новите газди ги немаат сочувано податоците на компјутерите од тоа време. Дали биле на Халкидики или на преговори со Али Ахмети во Шипковица, за мене и не прави голема разлика. Но затоа најдов нешто за државникот.
quote:
Што прави Бранко Црвенковски? Онака прашувам, не знам што ми текна на него? Вест, 16.06.2001. Денот кога кај скопско Брњарци беше нападната полицијска патрола, а војната беше во полн ек.
Дали бил на Халкидики, во Шипковица или на друго место, не пишува.
concrete
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by трендафил Нова криза и реприза на 2001 година[/i] за албанците има значење како . И има уште еден проблем. На кој начин се спрема власта да се спротивстави на ваква можност.
Исто како 2001 нема да биде сигурно. Подобро би било да кажеш ти како се спремаш.Ја чистиш пушката или го переш јорганот?
A ti junak???? Znaes li na koja strana e cevkata , a na koja kundakot???? I deka treba da ja zakocis pred da pocnes da vikas : kamaj!!!!! Da ne pukne sama od sebe pa da mlatne nekogo ni kriv ni dolzen :):)!!
slasa Takvi junaci ima dosta da bea mazi vo 2001 nemase da dojde do ramkovno stranje ,, nego se kriee doma , i gi bolese za tie sto se borea , a i tie sto se borea dobija od trite najdolgoto :-))
DonVito
quote:
Originally posted by dejan
dali se uste frknati vo mozokot,
dete beri ti umot i ne skokaj mnogu[V][:(!]
трендафил
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by трендафил Нова криза и реприза на 2001 година[/i] за албанците има значење како . И има уште еден проблем. На кој начин се спрема власта да се спротивстави на ваква можност.
Исто како 2001 нема да биде сигурно. Подобро би било да кажеш ти како се спремаш.Ја чистиш пушката или го переш јорганот?
Мислиш дека сега СДСМовци наместо да одат на Халкидики ќе облечат униформи, а ВМРОвци ќе одат во странство. Јас сигурно нема да одам во Грција затоа што не ми важи пасошот, а немам намера да земам нов додека не почне да се издава нов, со биометрија. Не чистам пушка дома, затоа што очекувам дека како во 2001 година чисти пушки ќе дава државата доколку биде потребно. А дали би се борел длабоко би размислил. Да не ми се случи да се изживува државата врз мене и да гнијам по македонските зандани како Горан Стојков, Бобан Утковски, Александар Цветков и Митко Кикереков. Тие не се бореа против СДСМ, туку против ДУИ (тогаш УЧК). За СДСМ и ЛДП веќе се знае дека ги подржуваат албанците во се` (например во бојкотот на референдумот односно обидот да се победи без војна), а не можам да бидам сигурен дека и некоја друга партија нема да и се заслади власта по таа цена, посебно кога е очигледно дека на народот здружување со терористи не му пречи. Не поради „идиотскиот“ однос на власта, од „идиоти“ и не очекувам да се однесуваат како нормални, туку поради тоа што народот молкум ја прифаќа оваа лакрдија и со масовни протести не им дава подршка на бранителите. Односно сите се однесуваат како „идиоти“ во однос на бранителите. П.С.: Тоа „идиоти“ погоре го употребувам во фигуративна, а не во буквална смисла како опис на ментална состојба.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Мислиш дека сега СДСМовци наместо да одат на Халкидики ќе облечат униформи, а ВМРОвци ќе одат во странство...
Новоименуваниот амбасадор на Македонија во Мисијата при ОН во Њујорк деновиве се одмора со сопругата во друштво на бизнисменот Трифун Костовски и неговите сватови Камчеви, во комплексот "Сани бич" на Халкидики, додека Македонија ја напаѓаат сили на Косовскиот заштитен корпус. Вест - 13 август, 2001 година
трендафил Во годините на Трифун Костовски и неговиот сват Јордан Камчев сигурно не се очекува нивно одење на фронт. Костовски тогаш имал над 55 години. А ни Кондарко ниту Жереновски не ги видовме во униформи. Не знам од каде ти е изворот на информации, но мора да се работи за жолт печат кога води сметка за однесувањето во војна на луѓе кои поради возраста се ослободени од воена обврска. Еве нешто за Бучковски и неговата почит кон загинатите во ресорот што и во војната тој го водеше. Кај нас помрачување на умот добија сите што заборавија дека баш деновиве се одбележува смртта на војниците и полицајците што загинаа пред две години. На министерот за одбрана Владо Бучковски му се стемнило под некој чадор на плажа на Халкидики, па на роднините што заминаа да го одбележат масакрот кај Карпалак им порача дека нивните не загинале попусто. И така е. Не загинале попусто. Еве, Бучко ги носи во срцето. (Мој коментар, ги носи на Халкидики.) А на Владата убаво и се погоди тоа што годишнините на нивната смрт паѓаат среде лето. Ем Али Ахмети слави Рамковен, ем сите се на одмори, ем локалното население и онака нема да им даде дозвола да поминат. Затоа комеморација за загинатите ќе се прави в понеделник, на Денот на АРМ. На сигурно. Во касарна. Таму нема локално население што треба да се праша. А и побезбедно е. Откако Хари Костов во мај не успеа да стигне до Вејце да им оддаде почит на загинатите полицајци, власта се труди на секој начин да заборави дека некој во име на државата загинал пред две години. Ако се сети на нив, ќе покаже дека и по две години не контролира половина држава. за повеќе види[url="http://www.vest.com.mk/default.asp?id=65349&idg=4&idb=933&rubrika=Prilog"] овде[/url]
intel
quote:
[i]Originally posted by трендафил[i] Откако Хари Костов во мај не успеа да стигне до Вејце да им оддаде почит на загинатите полицајци, власта се труди на секој начин да заборави дека некој во име на државата загинал пред две години. Ако се сети на нив, ќе покаже дека и по две години не контролира половина држава.
Зборуваш за 2003.Хари беше првоит кој се обиде да отиде на место на настанот на двегодишнината. Зошто ја прерипуваш 2002,последните месеци на владеење на ДПМНЕ.Како тие ја обележаа годишнината,мислам на БРАТОТ ЉУБЕ.Или бевте во предизборна агонија па заборавивте на Вејце???
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
[i]Originally posted by трендафил[i] Откако Хари Костов во мај не успеа да стигне до Вејце да им оддаде почит на загинатите полицајци, власта се труди на секој начин да заборави дека некој во име на државата загинал пред две години. Ако се сети на нив, ќе покаже дека и по две години не контролира половина држава.
Зборуваш за 2003.Хари беше првоит кој се обиде да отиде на место на настанот на двегодишнината. Зошто ја прерипуваш 2002,последните месеци на владеење на ДПМНЕ.Како тие ја обележаа годишнината,мислам на БРАТОТ ЉУБЕ.Или бевте во предизборна агонија па заборавивте на Вејце???
Пред ВИСТИНАТА и боговите молчат некаде е запишано нели , разбира се со исклучок на Македонија. Таму си владеат овоземски и минливи но никако и променливи по идеологија „богови„ , разбира се.
трендафил
quote:
Originally posted by intel
quote:
[i]Originally posted by трендафил[i] Откако Хари Костов во мај не успеа да стигне до Вејце да им оддаде почит на загинатите полицајци, власта се труди на секој начин да заборави дека некој во име на државата загинал пред две години. Ако се сети на нив, ќе покаже дека и по две години не контролира половина држава.
Зборуваш за 2003.Хари беше првоит кој се обиде да отиде на место на настанот на двегодишнината. Зошто ја прерипуваш 2002,последните месеци на владеење на ДПМНЕ.Како тие ја обележаа годишнината,мислам на БРАТОТ ЉУБЕ.Или бевте во предизборна агонија па заборавивте на Вејце???
Нели до 15 септември 2002 државата немаше контрола над целата територија, а сега ја има. Во 2002 Али Ахмети не даваше да се оди до Вејце, а во 2003 беше дел од власта. Да се вратам и во 2001. Кога ахметовци почнаа да пукаат, џаферовци организираа мировен марш низ Скопје. Барем јас ги гледав и еве уште не сум ја заборавил 2001. Дури ни колумната за размена на територии на Љубчо не се појави пред војната. А сега некои (до пред два дена атеисти) велат дека Љубчо и Арбен сакале да ја поделат државата, па Алах ни го испратил Али за да ја сочува Македонија унитарна. Бог да чува.
fio Штета, човекот отишол да залиже, а не му дале... :-)
OooOo Sega pokojniot Boris Trajkovski vo toa vreme ne sakashe da vovede voena sostojba, znachi drzhavata ne ni bila vo vojna, togash ne razbiram shto ima vrska koj kade bil?? Sekoj ima pravo da odi kaj saka i koga saka, a ostanatite mozhat samo da mu vodat evidencija poshto ochigledno nemaat shto drugo da pravat.
Strelec 13 avgust, 2001 godina nemase voena sostojba, TUKU VOJNA... nekolku meseci porano beshe toa za koga ti zboruvas! Ti se dopadnalo ili ne, dodeka Makedonija beshe vo vojna, Trifun Kostovski SI BESHE NA HALKIDIKI NA SONCHANJE!
OooOo
quote:
Originally posted by Strelec
13 avgust, 2001 godina nemase voena sostojba
Pa da de toa vikam i ja, prochitaj go mojot post pogore, nemashe voena sostojba ... neznam shto ne e jasno tuka ...
Strelec Извини, моја грешка... Се’ е јасно... Навистина немаше објавување воена состојба туку имаше ВОЈНА, а Трипун за тоа време се сончаше на Халкидики! Еве дека во нешто можеме и да се согласиме!:)
OooOo
quote:
Originally posted by Strelec
Извини, моја грешка...
E nema problem, lugje sme greshime ...
quote:
Се’ е јасно... Навистина немаше објавување воена состојба туку имаше ВОЈНА
Ne be Strelec, koga nema voena sostojba proglaseno togash nema vojna. Vo toa vreme imalo kriminalni grupi koi dejstvuvale i nishto povekje. Znaesh Bush kako im proglasi vojna na Irak?? Iskochi na TV i kazha, AMERIKA E VO VOJNA. Kaj nas takvo neshto nemashe kolku shto znam jas, taka da sekoj e sloboden da sheta kaj saka. Ako na nekoj mu se mozhe na Halkidiki neka ide tamu, ako mu se mozhe u Veles neka ide tamu. Do kade shto e chergata do tamu. Vazhno da se letuva nekade neli?
Strelec
quote:
Originally posted by OooOo
E nema problem, lugje sme greshime ...
I vo takvi situacii treba da najdeme sila vo sebe, za da priznaeme... Eve jas kako priznav deka imalo vojna bez da se proglasi voena sostojba? Ama na drugi gordosta ne im dava da priznaat koga kje zgresat, pa toa ti e!:)
OooOo
quote:
Originally posted by Strelec
I vo takvi situacii treba da najdeme sila vo sebe, za da priznaeme... Eve jas kako priznav deka imalo vojna bez da se proglasi voena sostojba? Ama na drugi gordosta ne im dava da priznaat koga kje zgresat, pa toa ti e!:)
Se slagam. Ima eden dechko na forumov (da ne go imenuvam) shto nejkje da priznae deka bil u Bugarija da go slusha [url="http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=8728"]Azis[/url] u vremeto koga ti vikash deka imalo vojna u MKD.
Strelec
quote:
Originally posted by OooOo
eden dechko na forumov (da ne go imenuvam) shto nejkje da priznae deka bil u Bugarija da go slusha Azis u vremeto koga ti vikash deka imalo vojna u MKD.
Во право си... Навистина срамота! И за него и за Трипуна! Ај за него и ќе најдам некое оправдување, ама никако и за Трипуна кој што е сега народен пратеник!? Во право си... ГРОЗНИ се ваквите работи!?
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by OooOo
eden dechko na forumov (da ne go imenuvam) shto nejkje da priznae deka bil u Bugarija da go slusha Azis u vremeto koga ti vikash deka imalo vojna u MKD.
Во право си... Навистина срамота! И за него и за Трипуна! Ај за него и ќе најдам некое оправдување, ама никако и за Трипуна кој што е сега народен пратеник!? Во право си... ГРОЗНИ се ваквите работи!?
De be Strelec, tie sto zedoa puska vo raka sega se spremaat za Hag. Za Makedonci ne vazi pravoto pratenik da odi vo teroristi , pa da se vrati vo Parlament,pa duri i platata za vreme na otsustvo da mu se isplati. Sto si navalil na toa koj kaj bil vo toa vreme. Licnata hrabrost nema vrska so patriotizmot. Tripun pak si bil blizu,Halkidiki bre,pa toa e vo dvorot na Makedonija, a sto so nekoj sto fatil dzenem duri vo Canada????
intel
quote:
Originally posted by concrete sto fatil dzenem duri vo Canada????
Или Холандија на пример.
concrete
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by concrete sto fatil dzenem duri vo Canada????
Или Холандија на пример.
Gresis , posle Dva Brestan na krajot na Goce Delcev prema Koltuk, bas vo tie denovi!!!! Zatoa obicno nikogas ne sum poveke od 30 saata prosecno brzo vozenje daleku!!!! I sto mislis zosto se ispokarav so Snake ovde okolu brat Ljube!!!Od kef!!! Stvarno Snake ,kade e to momce , go snema?????
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Tripun pak si bil blizu,Halkidiki bre,pa toa e vo dvorot na Makedonija, a sto so nekoj sto fatil dzenem duri vo Canada????
Е тој што отишол во Канада би му било срам да се кандидира за градоначалник на Скопје. Ни на крај памет нема да му падне такво нешто!? Исто би требало да размислува и некој што бил во Австрија да живее (како на пример Трипун), или некој што додека траела војната отишол да се сунча во Грција (како на пример Трипун), или некој што додека е народен пратеник доаѓа во парламентот на секоја четврта седница (како на пример Трипун)!? Не ме споредувај те молам друг пат мене со Трипуна. Не личи да се вреѓаме овде на форумов!?
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Tripun pak si bil blizu,Halkidiki bre,pa toa e vo dvorot na Makedonija, a sto so nekoj sto fatil dzenem duri vo Canada????
Е тој што отишол во Канада би му било срам да се кандидира за градоначалник на Скопје. Ни на крај памет нема да му падне такво нешто!? Исто би требало да размислува и некој што бил во Австрија да живее (како на пример Трипун), или некој што додека траела војната отишол да се сунча во Грција (како на пример Трипун), или некој што додека е народен пратеник доаѓа во парламентот на секоја четврта седница (како на пример Трипун)!? Не ме споредувај те молам друг пат мене со Трипуна. Не личи да се вреѓаме овде на форумов!?
Strelec , da rascistime nesto : ni na kraj pamet ne mi paga da kazam nesto sto bi bilo LICNA uvreda. Mislis deka mene ne mi e jasno pod kakov pritisok si i kakva rabota vrsis drzejki go forumov vo kondicija???? Zatoa se obrakam na Strelec ( nik), a ne na ime i prezime!!!! Koga se raspravam so Strelec se raspravam so edno mislenje , koncepcija, stav, ne so privatna licnost. Site ovie ovde dovolno ludi kako mene koi si go trosat vremeto , a verojatno i nekoja para na ovoj muabet gi cenam beskrajno mnogu nezavisno od stavot,mislenjeto itn. Ako vaka ne se raspravame, otidovme vo totalna zabokrecina.Vakvata polemika samo ja bistri, kolku ,tolku!!! A vistinata e samo edna, koga togas ke izleze ili nema da izleze na videlina. Verojatno na 14 mart ke znaeme i koj e vo pravo ili koj ne za Penov ili Trifun , no toa ne znaci deka zaradi toa treba i nie ovde da se ispokarame kako mnogu kreteni vo Makedonija???? Patem Strelec, raspravijata okolu Penov i Trifun , voopsto ne e za niv dvajca , nie ovde se raspravame za dve KONCEPCII koi ja definiraat idninata na Makedonija!!!!!