Водно како пешачка зона
Водно како пешачка зона
Strelec Еколошкото друштво "Еко-мисија" бара од надлежните градски и државни органи Водно да се прогласи за пешачка зона. Членовите на ова друштво тврдат дека за ова барање имаат поддршка од сите скопски општини, десетина граѓански здруженија и исто толку стручни и научни институции во земјава. Петар Бошевски, претседател на "Еко-мисија", вели дека дозволениот сообраќај во рамки на парк-шумата Водно е една од најсериозните закани за зачувување на белите дробови на градот. Членовите на ова еколошко друштво сметаат дека не се потребни големи напори за да се направи Водно пешачка зона, а барањето за отстранување на возилата го доставиле до Градскиот комитет и до изборните штабови на кандидатите за градоначалник на Скопје. Според мене ова е супер идеја и би било убаво да ја поддржиме и сите ние од форумов, а јас лично ќе се погрижам подоцна линк од овој топик да добијат членовите на Еколошкото друштво "Еко-мисија".
OooOo
quote:
Originally posted by dejan
sto e zicara?
Ova ... [img]http://www.gezondheid.be/picts/a-ski-lift.jpg[/img]
sfetle Komentiraa i Penov i Kostovski za ova prasanje... Penov e za izgradba na zicarnica...a Kostovski za organizirani avtobusi koi edinstveno bi imale pristap do sredno Vodno
Strelec А како планира Костовски старите лица да го видат крстот од блиску!? Или двогледи ќе им подели?
sfetle ne me fakjaj za zbor...taka slusnav:)
јузер Zicarata e glupost! Premnogu pari treba za toa, a vo momentov ima miljon povazni raboti da se napravat, so soobrakjajot pogotovo.
Strelec јузер... топиков е за екологија, а не за политичка пропаганда!:)
јузер Strelec ja sum sekoja nedela na Vodno i najdobro znam sto treba da ima tamu. Kako prvo treba da se zabrani sekakov soobrakaj od Koco Racin nagore za vreme na vikend. A sleden cekor i celosna zabrana, a ne da gledam seuste duri i trki so koli na Vodno da mi se odrzuvaat! (a da ima samo avtobuscinja/kombinja za tie sto sakaat da otidat do sredno) Mnogu e skapo be zicara da se napravi... a ima prednosti ne vikam ne...
sfetle pa so avtobusite pak kje se zagaduva:)
Strelec јузер, колку пари чини да се изгради една таква жичара? Имаш ли податоци некакви, или само претпоставуваш дека е тоа многу скапо? Си прочитал ли можеби некаква анализа дали со парите од тикети би се исплатил евентуално земен кредит за таа намена и колку години би требало да поминат за нешто такво. Си слушнал ли можеби што би се случило од финансиски аспект доколку таа жичарница се даде под концесија на некој странски инвеститор? Што би добиле Скопје и Скопјани на тој начин, а што би изгубиле? Што тоа значи за развој на туризмот во Скопје? И конечно, колку еден таков проект би имал позитивно влијание за Скопје, од еколошки аспект? Сепак мислам дека прашањето е ептен многу комплексно за да се рече отсечно: ’Жичарата е глупост’!?
јузер Glupost vo ovoj moment! A zosto od Sofija do vrvot na Vitosa nema zicara? A tolku gosti ima tamu..
OooOo Zoshto oni go nemaat Penov da im go unakazi gradot :)
Strelec А зошто на други места има жичара? А кој рече дека Софија е позитивен пример?:) јузер, јас не би се осмелил да речам дека е глупост да се нема жичара... Премногу малку работи знам за оваа работа за да можам да тврдам нешто... Разговараме за екологија овде и можеш да кажеш твое мислење дали еден таков проект е добар или не за Скопје и Скопјани... Не зборуваме овде дали некој го унаказува Скопје или не... Може Пенов и да не е градоначалник, а сепак проектов да се покаже исплатлива инвестиција! Невкусно е да се упропасти тема за екологија, од исклучиво политички мотиви!?
sfetle OooOo a so Kermes od 4000m2 nema da se unakazi gradskiot park? :)
Strelec Остави ги sfetle... Џабе ги прашуваш бидејќи единствениот логичен одговор сигурно нема да го добиеш! Типично однесување за симпатизерите на Трифун!?
beaver hunter idejata za proglasuvanje na Vodno za peshacka zona e ubava,treba da dobie podrshka i da se sprovede do kraj... i da ne se zapre samu tamu....
OooOo
quote:
Originally posted by sfetle
OooOo a so Kermes od 4000m2 nema da se unakazi gradskiot park? :)
Kaj rekov jas deka nema da se unakazi?
quote:
Originally posted by Strelec
Остави ги sfetle... Џабе ги прашуваш бидејќи единствениот логичен одговор сигурно нема да го добиеш! Типично однесување за симпатизерите на Трифун!?
Pak sudish ...
quote:
Originally posted by beaver hunter
idejata za proglasuvanje na Vodno za peshacka zona e ubava,treba da dobie podrshka i da se sprovede do kraj... i da ne se zapre samu tamu....
Samo do posle izbori :)
Strelec
quote:
Originally posted by OooOo
Pak sudish ...
Не ми е јасно овде нешто!:) Мене некој да ми рече дека се однесувам како Пенов, или дека кажувам работи што се типични за оние што се за Пенов, јас би се гордеел со тоа!:))) Како да го сватам ова што се лутиш некој да те спореди со Трифун!?:) Него ОооОо, за какви избори зборуваш? Кој спомна избори во оваа акција од Еколошкото друштво "Еко-мисија"? Ова друштво не е ниту на Пенов, ниту на Трифун! Обидете се со јузер да го набљудувате овој проблем чисто од еколошки аспект! Или доколку е за Скопјани нешто и доколку е добра акција, дајте прво одма да плукаме по Пенов, па дури после ќе видиме за што всушност се работи!?
OooOo
quote:
Originally posted by Strelec
А како планира Костовски старите лица да го видат крстот од блиску!? Или двогледи ќе им подели?
Vidi samo koj pochna :)
Strelec Се извинувам, јас почнав!:) Ајде сега кажи ни што мислиш за акцијата на Еколошкото друштво "Еко-мисија"? Или не те интересираат тие работи?:) Всушност, Сфетле почна!:)
OooOo
quote:
Originally posted by Strelec
Се извинувам, јас почнав!:) Ајде сега кажи ни што мислиш за акцијата на Еколошкото друштво "Еко-мисија"? Или не те интересираат тие работи?:)
Ja podrzhuvam misijata za Vodno da se napravi peshachka zona. Podetalno nishto nemozham da kazham koga ne sum videl konkreten plan. Primer shto bi bilo so vlezot na Vodno od kaj Sv. Pantelejmon?
quote:
Всушност, Сфетле почна!:)
Sfetle samo napravi komparacija i ne napadna nikogo :)
dejan sto e zicara?
јузер Ijaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. Strelec vo pravo si, zicara podhitno na Vodno! (ako e vakva ko na slikava)
riba aj Vodno neka si ostane Vodno...mene ubavo mi e kakvo sto si e [;)]
dejan a da toa e! ne sum bil na nesto takvo, ama se plasam! mislam ne treba nesto takvo da se stavi tamu. po dobro parite na nesto drugo da se istrosat.
riba
quote:
Originally posted by dejan
a da toa e! po dobro parite na nesto drugo da se istrosat.
Kako na primer...sto? Da se napravi uste eden krst,a?Sto vikas???[:D][:D][:D]
dejan lol, pa neznam:p
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
...mislam ne treba nesto takvo da se stavi tamu. po dobro parite na nesto drugo da se istrosat.
Кои пари, dejan...? Пари за тоа нема... Пенов планира под концесија да го добие тоа некој странски инвеститор, а Скопје на мнгу полиња ќе види корист од тоа. Значи, без пари Скопје би добил една убава туристичка атракција, и што е уште поважно, би се заштитила планината Водно од еколошки аспект. Граѓаните би можеле брзо, атрактивно и евтино да појдат кај милениумскиот крст. Особено ова би важело за старите лица. И не само старите. Ретки се оние што можат сега да го издржат тој напор, па од локалитетот Средно Водно да се искачат до врвот. А сите други предлози го решаваат проблемот само до Средно Водно... А што понатаму? Така да овој проект е замислено не за него да се дадат пари, туку во иднина да носи и приходи од туристи, а потоа заработените пари да се искористат за други намени потребни на Скопје!
јузер
quote:
Originally posted by Strelec и што е уште поважно, би се заштитила планината Водно од еколошки аспект.
Ne e problem zagaduvanjeto na Vodno, toa e sepak planina.. No kako izletnicko mesto ne bi trebalo da se pravi guzva so koli. Skopje e zagadeno, tuka e problemot!
sfetle
quote:
Originally posted by јузер
quote:
Originally posted by Strelec
Ne e problem zagaduvanjeto na Vodno, toa e sepak planina.. No kako izletnicko mesto ne bi trebalo da se pravi guzva so koli. Skopje e zagadeno, tuka e problemot!
pa sto ima vrska sto e planina...koga ides na sredno Vodno preplaveno so miljon koli mislis deka dises cist vozduh?:) znaci zagaduvanjeto e povrzano so pregolemiot broj na koli...sto znaci deka edinstven nacin da se namali brojot na istite treba da se zabrani nivniot pristap... koga bi se slucilo toa kako bi se ovozmozil pristap ,osven so pesacenje,do gore? :) zicarata bi bila odlicno resenie dokolku se nafati nekoj da ja izgradi;)
riba sfetle...100% se soglasuvam Vodno e edno od retkite mesta vo Sk kaj sto STVARNO moze da se oseti razlikata vo vozduhot, i toa treba da se cuva za da imame feedback, t.e da imame korist od planinata. Ali zicarata nema da pomogne, ako i ponataka prodolzat gore da se kacuvaat samo "deca" koi sto se krijat od mama i tato, ili pak za da si zavrsat nekoja druga sopstvena potreba (radi temnata i intimnata lokacija).Vo posledno vreme osven takvi, retko slusam deka nekoj ide na Vodno...[V] Kako i da e, zicarata e super resenie ali ne znam dali i kolku ke funkcionira...mozebi prvo treba da se napravi temelna "cistka" gore, pa posle sve ke si dojde na svoe mesto.[;)]
a-pin-dim
quote:
Originally posted by riba
sfetle...100% se soglasuvam Vodno e edno od retkite mesta vo Sk kaj sto STVARNO moze da se oseti razlikata vo vozduhot, i toa treba da se cuva za da imame feedback, t.e da imame korist od planinata. Ali zicarata nema da pomogne, ako i ponataka prodolzat gore da se kacuvaat samo "deca" koi sto se krijat od mama i tato, ili pak za da si zavrsat nekoja druga sopstvena potreba (radi temnata i intimnata lokacija).Vo posledno vreme osven takvi, retko slusam deka nekoj ide na Vodno...[V] Kako i da e, zicarata e super resenie ali ne znam dali i kolku ke funkcionira...mozebi prvo treba da se napravi temelna "cistka" gore, pa posle sve ke si dojde na svoe mesto.[;)]
I jas se soglasuvam isto taka so tebe :o) P.S. Vodno e em sobiralishte poslem 00.00 casot :o)
Strelec Водно без ауспуси, но со жичница Експертите и екологистите се едногласни дека сообраќајот на Водно е повеќекратна закана за планината и за градот Скопје и од идната градска власт бараат храбра "историска" одлука, планината да се прогласи за пешачка зона. Точно е дека издувните гасови ги задушуваат дишните органи на градот, а автомобилите се опасност за пешаците и добра прилика да се украде земја или дрвце. Но, апсурдно е да се забранува сообраќајот на Водно без да се најде алтернатива за качување по падините. Не се сите граѓани млади и витални за да планинарат, а со евентуалната забрана на старите лица ќе им биде оневозможено да дишат чист воздух и да шетаат по шумските патеки на Средно Водно... Вистинското решение на задоволство на сите, и на екологистите и на рекреативците, е да се забрани сообраќајот во најголем дел од времето, но на сметка на тоа мора да се понуди поинаков превоз, како жичница. Градот треба да се потруди да обезбеди пари за конечно да ја реализира оваа идеја и со тоа да ги прекине сите еколошки дебати на оваа тема... /Дневник, 22.03.2005/
OooOo Prashanjeto e dali Skopje ima tolkav razvien turizam pa taa zhichara da bide vo pogon 24/7 i na nekoj nachin da se isplakja?? Ne e rabotata samo da se napravi/izgradi pa posle za odrzhavanje da se nema pari kako i za mnogu drugi proekti do sega koj se pravele neosmisleno.
Strelec Прашањата се на место, но мислам дека добро решение е да се даде на (на пример) странски концесионер 10-15 години. На тој начин Скопје би потрошило многу малку средства, а странецот верувам дека би се погрижил за пропагандна афирмација на жичарата. Скопје сака да го развива туризмот, а навистина му недостасува некоја поголема туристичка атракција. Секако дека најзначајната придобивка од оваа жичара е од еколошки аспект. Се надевам дека новата градска власт ќе го земе во предвид значењето од изградба на жичара. Оваа идеја воопшто не е на Пенов (таа датира многу одамна) и нема потреба од тој аспект да се пристапува при заземање на став во врска со оваа жичара. Верувам дека и Трифун Костовски, доколку биде избран за градоначалник, би се ангажирал да се реализира еден таков проект.
beaver hunter Dali mu treba na Skopje zhichara do Vodno ili ne? Ne mozam da se setam za ova prashanje kako se ima proizneseno eden od najgolemite ljubiteli na Vodno, chovekot koj aktivno uchestvuval vo poshumuvanjeto na Vodno,( mislam deka ima del na Vodno poshumen od nego i go nosi negovoto ime) chovekot koj aktivno na televizija i poshiroko ja promovirashe idejata: Dvizi se, za da ne zaboravish da odish. Go spomnuvam ova od prichina, bidejki, ponekojpat, pred da se donese nekakva odluka, treba chovek da se zaprasha, shto toj, shto go sakashe Vodno i aktivno raboteshe na negova popularizacija i promocija kako park, bi rekol vo vakov sluchaj? P.S. Liceto za koe zboruvam beshe eden od najdobrite sportski komentatori shto Makedonija svoevremeno gi imala.Negova specijalnost beshe kosharkata.
Strelec
quote:
Originally posted by beaver hunter
...Negova specijalnost beshe kosharkata.
Ова последново малку ме збуни... Како и да е, како ГОЛЕМ пријател на Водно го паметам ГОЛЕМИОТ Никола Солдатов!
beaver hunter kako bi reagiral Nikola Soldatov za vakviot proekt? jas go pamtam po komentarite vrshejki kosharkarski natprevari....
Strelec Па не би можел да знам како би реагирал Никола Солдатов, но претпоставувам дека жестоко би се борел за нешто да се преземе. Вака како што е, верувам дека сите се согласуваме дека не е добро. Јасно е дека сообраќај на автомобили на Водно не треба да се дозволи. Од друга страна, кое алтернативно решение да се примени земајќи во предвид дека луѓето сепак треба да се качуваат на Водно. А мал процент отпаѓа на оние што можат пешки да се качат. Во текстот од Дневник (пренесов овде само еден дел) се вели и следново: Не се сите граѓани млади и витални за да планинарат, а со евентуалната забрана на старите лица ќе им биде оневозможено да дишат чист воздух и да шетаат по шумските патеки на Средно Водно. Ако се забрани сообраќајот без алтернативен превоз, како ќе одат на работа вработените во институтот ИЗИИС, во Француската амбасада и во другите објекти на Водно? Со забранет сообраќај ќе биде отсечен и манастирот Свети Пантелејмон... Од овие причини цврсто верувам дека жичницата (многу поубав збор отколку ’жичара’) би ги решила сите овие проблеми.
OooOo A gorno i dolno Nerezi?
Strelec Тоа се сепак населени места... Нема логика да се отсечат и да се забрани сообраќај натаму... Башка, тие се сепак многу на страна, па евентуална жичница не би ги поврзала и нив. Можеби евентуално некој нов крак, но тоа во догледно време би било сепак премногу. Барем јас така гледам на тоа.
ProMKD Jas go podrzuvam predlogot za pesacka zona, ama da ima kombina ili avtobusi sto ke idat na odredeni vremina do gore i do sredno vodno
Strelec Интересно звучи... И тоа е МНОГУ подобра варијанта отколку ова што е сега!
angel Жичара ? Ако де вреди да се проба ? Ама зошто никој не се досети да ги спомене дивите градби (цели куќерини) на Водно на овој на оној и никој не ги руши?