Супи и чорби
Супи и чорби
The`bItCh SUPA OD KARFIOL Potrebno: 1 glavica obaren karfiol; 2 glavici kromid; 60 gr. puter ili margarin; 1 litar supa od kocka; 1 kitka magdonos; sol; biber; 2 glavicka luk; 200 gr. pavlaka. Podgotvuvawe: Kromidot se dinsta, se dodava karfiolot, se stava supata od kocka, sol, biber, iseckan magdonos, se zacinuva so pavlaka i sitno iseckan luk. mnjam:)
dalila
quote:
Originally posted by OooOo
Gotova supa od Vitaminka. Edno paketche se vari vo 1 litar voda 10 minuti i tolku :)
Aj daj mi recept za od Podravka, ako go znaes.[:D] Te mooooolam[;)][:D]
OooOo Za Podravka e ist receptot samo treba malku i da meshash za da ne izgori. Nivnata tehnologija e malku zastarena ...
n/a Lesna krem supa ---------------(za 4 lica) 25 min 1. 2 lazici brashno 2. 200 ml. mleko 3. 1 zolcka od jajce 4. 100 ml. kisela pavlaka 5. 2 pleshki kocki za supa 6. 1 limun 7. rendano morsko orevce 8. 800 ml. voda 9. 40 gr. Puter 10. sol i crn piper Na ogan go varime mlekoto razredeno vo 800 ml. voda. Vo drugo tendzere so rastopen puter dodavame 2 lazici brashno . Meshame I vo tendzereto go dodavame mlekoto razredeno vo voda. Gi dodavame I dvete pileshki kocki supa . Varime 10 min. Ja meshame pavlakata so zolckata I dodavame sok od limun i ja dodavame vo tendzereto na ogan. Promeshuvame I dodavame rendano morsko orevce . Od lesnata krem supa stavame vo dlaboka cinija . SUPATA DA SE VARI NA UMEREN OGAN. ============================================================ Gulash so bukovka i kompiri-----(za 4 lica)----60 min 1. 500 gr. Pecurki bukovki 2. 800 gr. Kompiri 3. 20 gr. Puter 4. 1 kaf. laz. Crven piper 5. Tamijan 6. 3 s. laz. domatno pire 7. 3 s. laz. Zeleni piperki 8. 200 gr. Kromid 9. 50 ml. ocet 10. 250 ml. jorurt 11. maslo za jadenje 12. sol i crn piper Krugovite kompiri gi stavame da se przat.Glavicite kromid gi seckame na pogolemi parcinja.Posoluvame,dodavame maslo i oced i ostavame kromidot da stoi so zacinite. Otkako kompirite ke se isprzat vo tendzereto gi dodavame parcinjata piperki i kromid zaedno so masloto i ocedot.Dodavame crven piper, timijan,sol i crn piper.Domatnoto pire go razmeshuvame so zagreana voda na ogan i go dodavame kon zelencukot,ostavajki da se vari 20 minuti.Gi dodavame iseckanite pecurki i jogurtot.Varime ushte 15-tina minuti. Od gulashot so kompir i bukovka stavame vo dlaboka cinija i narosuvame so tamijan. ==========================================
OooOo Gotova supa od Vitaminka. Edno paketche se vari vo 1 litar voda 10 minuti i tolku :)
dalila
Chorba od morkovi
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/supe_corbe/corba_sargarepe.jpg[/img] sostojki: 2 lazhici zejtin 1 glavica kromid 2 lazhici iseckan magdanos 800gr ochisteni morkovi 2,5dl kisela pavlaka sok od 1 limon sol, biber 1,2l bistra supa od zelenchuk kockici prepechen leb Se zagreva zejtinot i se dinsta sitno iseckaniot kromid se dodeka ne stane proziren.Se dodavaat sitno iseckanite morkovi i se dinsta ushte desetina minuti. Se posoluva, pobiberuva, se naliva so supa i ostava da provrie. Se smaluva temperaturata i vo poklopen sad se vari ushte dvaesetina minuti, se dodeka morkovot ne omekne. Chorbata se miksira i povtorno poleka se zagreva pazejkji da ne provrie. Se dodava magdanosot, pavlakata i sokot od limon. Se posipuva so kockici od prepecheniot leb i vednash se sluzhi.
The`bItCh Pikantna supa - 80 гр сусам - 100 гр макарони - 50 гр путер - 1 лимон - магдонос - 1 кафена лажица зачин ц - масло за јадење - сол и црн пипер Потребно време за подготовка на ова предјадење е 20 - тина минути. Во тенџере на оган налеваме 1 литар вода. Во тава на оган го ставаме сусамот. Во тенџерето додаваме 1 кафена лажица зачин ц. Наросуваме мелен црн пипер. За време на пржењето на сусамот тавата повремено ја протресуваме. Во зовриената зачинета вода ги ставаме макароните да се варат. Тавата со испечениот сусам ја тргаме од оган. Сусамот го ставаме во дрвена чинија. Посолуваме. Го толчиме сусамот со дрвениот толчник. Истолчениот сусам го ставаме во цедалка и го сееме во подлабок сад. Во садот со истолчениот сусам го додаваме путерот. Мешаме со лажица. Половина лимон цедиме во цедалка. Лимоновиот сок го додаваме во тенџерето со макарони. Потоа во тенџерето ја додаваме тахини смесата. Промешуваме со црпалка. Го тргаме тенџерето од оган. Со црпалка Тахини супата ја претураме во чорбалок. Магдоносот ситно го сечкаме. Ситно сечкан магдонос наросуваме на средината на чорбалокот.
The`bItCh RIBJA CHORBA Sostojki: * 4 kg rechna riba (po mozhnost razna) * 3 dl maslo * 750 g crn luk * 1 glavica bel luk * 2 morkovi * 2 zeleni piperki * 2 ljuti piperki (feferonchinja) * 2 supeni lajci kechap so origano * 1 kafena lajca shekjer * 5 dl dobro prigotven patlidzan * 1 limon * 100 g brashno * 5 dl suvo belo vino * 4,5 l voda * 5 g crno melen biber * 5 supeni jajchinja ljuti alevi piperki * 2 lovorovi lista * bosilok (1) * zhalfija (2) * kisela pavlaka, pepechen leb Pripremanje Vo tendzerche go stavame masloto, pa go sechkame crniot luk, pa beliot luk, gi sechkame morkovite, i mnogu sitno gi sechkame piperkite, feferonchinjata gi sechkame po dolzhina, posoluvame, pa pobiberuvame, gi stavame lovorovite listovi, senf, kehap, shekjer, bosiljekot,zhalfijata i beloto vino i se dinstame, so povremeno meshanje, se dodeka lukot ne se zacrveni. Posle seto to ja dodavame ribata, biberot, alevite piperkite, sok od limonot i patlidzanot, i dinstame pola sat so povremeno meshanje. Stavame voda i gotvime eden saat.
deni e jas mislam posle ova jako zalaganje od strana na katja, istoimenata zasluzuva da bide moderator na ovaj forum za kujni !!! administratori sho chekate katja kiss
silijeski deni i jas taka mislam The`bItCh za moderator na ovoj forum i nikoj drug
The`bItCh Chorba od karfiol Sostojki: 1 golema glavica karfiol 1 lajca maslo 2 lajci brashno 1/2 l pileshka supa 1/2 chashi kisela pavlaka 1/2 lovorovi listovi Podgotovka Prvo karfiolot go chistime od listaja i korenot, dobro go mieme i go pasirame. Vo tendzerche go stavame masloto, go zagrevame, gi dodavame dvete lazhici brashno i przhime se dodeka ne se dobie svetla boja. Go dodavame pasiraniot karfiol, posoluvame, go meshame so zaprshka i ja stavame supata da se vari vo istata voda vo koja predhodno se varel karfiolot. Gi stavame lovorovite listovi i pola chasha pavlaka, poleka turvime vo supata, i celo vreme meshame, ostavame ushe malku da se doprajt, zachinuvame i trgame se nastrana od ognot. Potrebno vreme za podgotovka 60min. deni silijeski [:X]
dalila
Chorba so pavlaka
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/supe_corbe/corba_pavlaka.jpg[/img] potrebno e: 2dl pavlaka 40gr zejtin 40gr brashno 1 veza magdanos zachinal sol, biber za knedlite: 2 jajca 60gr griz 1 lazhichka zejtin sol Se pravi bela zaprshka od brashnoto i zejtinot, se doliva najprvo ladna voda i se promeshuva, a potoa se dodava ushte litar topla voda. Se poklopuva i se ostava da provrie.Se posoluva, pobiberuva i se dodava zachinalot.Sitno se secka magdanosot , se posipuva so nego i se zachinuva so kiselata pavlaka. Chorbata sluzhete ja so knedlite od griz:penasto se matat zholchkite, se dodava malku zejtin i izmatenite belki.Potoa se dodava malku po malku griz se dodeka ne se dobie polucvrsta kasha.Se zema lazhichka po lazhichka od pripremenata smesa i se spushta vo chorbata shto vrie.
n/a Katja[:D] ale od koga pocna da gotvis?[;)] Ke gi probam receptite samo ako mu fali nesto te .... katjo da si znaes[:D] Niz cel Ohrid ima da te brkam!:o)
slasa kate ribina corba umiral ovoj Strelec za Ohridska ribja corba
The`bItCh
quote:
Originally posted by TAJCI74
Katja[:D] ale od koga pocna da gotvis?[;)] Ke gi probam receptite samo ako mu fali nesto te .... katjo da si znaes[:D] Niz cel Ohrid ima da te brkam!:o)
se somnevash vo mene ma!?[}:)][:D] profa ete mu recept pogore nek mu naprajt zhena mu[;)]
n/a
quote:
Originally posted by The`bItCh
se somnevash vo mene ma!?[}:)][:D]
Ne ma [:X] super si samo prodolzi[;)][:D]
dalila Tajci ma, daj nekoj recept [:D]samo nemoj za supa od Vitaminka, go imame vekje [;)][:D]
n/a
quote:
Originally posted by dalila
Tajci ma, daj nekoj recept [:D]samo nemoj za supa od Vitaminka, go imame vekje [;)][:D]
Ke vi dam np, samo posle praznikot [:X]
dalila
Shkeme chorba
Potrebni sostojki: 1kg teleshki shkembinja 2 glavici kromid 1 lazhica brashno crven piper magdanos lorberov list biber vo zrna sol Skembeto dobro se chisti i se vari vo solena voda. Vo tekot na varenjeto se dodava ochisteniot kromid i listovite lorber. Koga kje se svari,se trga od oginot,pa shkembeto se trga na strana, i se seche na tenki parchenca, a supata se proceduva. Se pravi zaprshka od mast,brashno i crven piper. Zaprshkata se sipa vo technosta zaedno so isechenoto shkembe, i se ostava da prokrchka ushte malku. Se zabiberuva i se ukrasuva so sitno iseckan magdanos.
mick Koga bev malecok Mojata pokojna baba sekogas mi velese da jadam supicka ....bila ubava za crevcata..... i taka jas si ja slusam
dalila
Krem supa od kompiri
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/211_potato_soup.jpg[/img] porebno e: 100gr slanina iseckana na kockichki 1-2 glavici iseckan kromid 5-6 kompiri voda(ili bistra pileshka supa) sol, biber temjan 1 sholja mleko iseckan mlad luk rendano sirenje pavlaka Vo tava se przhi slaninata se dodeka ne stane krckava. Se vadi i se stava na hartiena salfeta za da se upie nepotrebnata masnotija. Na preostanatata masnotija od przhenjeto na slaninata, se proprzhuva seckaniot luk.Koga kje omekne, se dodava iseckaniot na kocki kompir, se proprzhuva i se dodava vodata i se vari na tivok ogin. Koga kompirot kje bide gotov,se dodava solta, biberot i temjanot i se pasira vo blender. Se dodava mlekoto i se zagreva ushte nekolku minuti. Se sipa vo tanjiri i na povrshinata se posipuva so przhenita slanina, lukot, rendanoto sirenje i pavlaka.
The`bItCh мммммммм.... далила, дај некој рецепт за крем супа од печурки:)))) мене ме мрзи да барам:)
OooOo Vitaminka gi ima ... [img]http://tinypic.com/5zir12[/img]
The`bItCh вол:)) јас пак се израдвав си реков супа од печурки ќе си напрам ахахах:)))
dalila
quote:
Originally posted by The`bItCh
мммммммм.... далила, дај некој рецепт за крем супа од печурки:)))) мене ме мрзи да барам:)
Krem supa od pechurki
[img]http://www.kuvarica.co.yu/jelovnik/images/cor-krem.jpg[/img] potrebno e: 500gr shapinjoni 1 glavica kromid 1l bistra supa 200gr hopla sol i biber 2 lazhici zejtin 2 lazhici sitno iseckan magdonos Pechurkite se mijat, prosushuvaat, izdvojuvaat nekolku so sredna velichina koi se ostavaat po strana. Preostanatite pechurki se seckaat na kockici.Kromidot se chisti i sino se secka, pa malku se proprzhuva na zejtinot a potoa se dodavaat pechurkite i se dinsta okolu 30 minuti. Se ostava da se oladi pa se miksira. Se soedinuva pireto od pechurki i bistrata supa i se stava da provrie. Se zachinuva so sol i biber i se trga od oginot. Posle desetina minuti se sipa neizmatenata hopla i lesno se promeshuva. Eventualno se dosoluva, po potreba. Ostavenite na strana pechurki se seckaat nadolzhno i se promeshuvaat so supata. Se ukrasuva so sitno iseckan magdonos.
The`bItCh fala:))) [:X]
dalila
Supa od kokoshka
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/587_magiritsa.jpg[/img] potrebno e: kokoshka ili pile magdanos 3-4 morkovi 1dl kisela pavlaka 3 zholchki od jajca lorber, biber vo zrna, sol 1 limon Kokoshkata se mie, seche na parchinja, stava vo lonec, sipa ladna voda i vari. Koga kje pochne da vrie se dodavaat iseckanite morkovi, biberot, lorberot i solta. Svarenata supa se proceduva, mesoto se secka sitno i povtorno se vrakja vo supata. Se ostava da se oladi malku.Zholchkite, limonoviot sok i pavlakata se matat i meshajkji se sipaat vo supata. Vrz seto toa se posipuva so sitno iseckan magdanos.
beaver hunter shto e rabotava... zoshto nema novi recepti? valjda nema samo piper i patlidjan da se jade :)
dalila
quote:
Originally posted by beaver hunter
shto e rabotava... zoshto nema novi recepti? valjda nema samo piper i patlidjan da se jade :)
A shto fali na piper i patlidzan?[:D]...pa ushte i sirence narendano odozgora i ete shopska[;)][:D], samo mastiche kje fali mmmmmmm[:D] aj eve eden recept za chorba koga si zapnal[;)]
Bela chorba
Mnogu lesna chorbichka,lesna e i za spremanje i ima polno dobri vitamini. [img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/957_griz_supa.jpg[/img] sostojki za dve porcii: malku zejtin 4 lazhici griz 150ml voda 120ml mleko zachini po vkus(vegeta, biber, sol) lovorov list 1 limon Vo sherpa se stava zejtinot i se zagreva na sredno jak ogin se dodeka ne se zagree dovolno.Togash se dodava grizot i se proprzhuva se dodeka ne dobie svetlo braon boja. Se dodava okolu 150 ml voda i koga malku kje provrie se dodava lovoroviot list i otprilika 120ml mleko. Se dodavaat zachinite po vkus, se cedi limonot i se stava malku pred da se posluzhi jadenjeto i PRIJATNO!!!!
Strelec Крем супа од тиквички Потребен материјал: 750г. тиквички 150г. варена шунка 150г. путер 1,25л. пилешка супа 3 жолчки 50г. рендан пармезан 1дл. слатка павлака 4 парчиња бајат леб Подготовка: Тиквичките треба да ги исчистите и исечете, потоа сварете ги во супата. Измелете ја шунката и помешајте ја со 90г. путер, павлака, жолчки и пармезан. Варените тиквички измиксирајте ги. Додадете ја смесата од шунка и проварете. Парчињата леб пропржете ги на преостанатиот путер. Послужете ги со супата.
The`bItCh Чорба од грашок и пилешко Потребно: - 500 гр. пилешко бело месо - 300 гр. грашок - 1 главица кромид - 1 лажица брашно - копар - масло за јадење - сол и црн пипер Подготовка: Во тенџере на оган ставаме масло да се загрее. На даската за сечење главицата кромид ситно ја сечкаме. На загреаното масло го ставаме исечканиот кромид да се пржи. Пилешкото месо го сечкаме на коцки. Посолуваме . Наросуваме мелен црн пипер. Промешуваме со рака. Откако кромидот ќе омекне и пилешкото месо го додаваме во садот да се пржи. Мешаме за време на пржењето. Потоа во тенџерето го додаваме и грашокот. Налеваме вода. Оставаме да се вари додека грашокот не омекне. Во тенџерето налеваме уште вода. Посолуваме. Наросуваме мелен црн пипер. Додаваме копар. Со црпалка ја промешуваме чорбата. Ја ставаме на оган уште еднаш да зоврие. Започнуваме со подготовка на запршката. Во друго тенџере на оган ставаме масло да се загрее. Додаваме брашно. Мешаме додека брашното се пржи. Го тргаме тенџерето од оган. Мешајќи со црпалката во тенџерето со чорбата ја додаваме запршката. Откако и чорбата со запршката ќе зоврие го тргаме тенџерето од оган. Со црпалка ја вадиме чорбата од тенџерето и ја ставаме во чорбалок. Украсуаваме со тенки полукругови лимон и гранче магдонос на средината на чинијата. Чорбалокот го ставаме на плитка чинија врз салфета.
dalila
Bujon so ravioli
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/slike-uskrs2004/bujon-raviole.jpg[/img] potrebno e: 100gr brashno 1/2 lazhichka sol 1 lazhica zejtin 100gr smrznat spanakj 100gr ovcho sirenje sol, biber 1 cheshne luk 150gr zarzavat za supa 800ml pileshka supa seckan magdanos Za raviolite se zamesuva homogeno testo od brashnoto, solta, jajceto, zejtinot so pola lazhica ladna voda. Se oblikuva vo topka i se ostava 30 minuti vo frizhider da otstoi. Spanakjot se rastopuva i izgmechuva, promeshuva so sirenjeto, solta i biberot.Se chisti lukot i se pasira i sve toa dobro se mesha. Testoto se prepolovuva i se rasukuvaat dva pravoagolnika.Na osum santimetri rastojanie se stava po malku od filot, na osanatata povrshina se poprskuva malku voda i se prekriva so drugiot pravoagolnik od testo.Se pritiskaat mestata okolu filot i so ostar nozh se sechat raviolite. Zarzavatot se chisti, mie i secka. Supata se zagreva vo sherpa, dodava zelenchukot i se vari okolu 5 minuti.Vo megjuvreme vo pogolem sad se stava da provrie solena voda vo koja se varat raviolite, potoa istite se rasporeduvaat vo tanjiri i prelivaat so supata od zelenchuk.Se posipuva so seckan magdanos.
slasa
quote:
Originally posted by dalila
Chorba so pavlaka
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/supe_corbe/corba_pavlaka.jpg[/img] potrebno e: 2dl pavlaka 40gr zejtin 40gr brashno 1 veza magdanos zachinal sol, biber za knedlite: 2 jajca 60gr griz 1 lazhichka zejtin sol Se pravi bela zaprshka od brashnoto i zejtinot, se doliva najprvo ladna voda i se promeshuva, a potoa se dodava ushte litar topla voda. Se poklopuva i se ostava da provrie.Se posoluva, pobiberuva i se dodava zachinalot.Sitno se secka magdanosot , se posipuva so nego i se zachinuva so kiselata pavlaka. Chorbata sluzhete ja so knedlite od griz:penasto se matat zholchkite, se dodava malku zejtin i izmatenite belki.Potoa se dodava malku po malku griz se dodeka ne se dobie polucvrsta kasha.Se zema lazhichka po lazhichka od pripremenata smesa i se spushta vo chorbata shto vrie.
zejtin ne se meri vo gramoj dalida
dalila
quote:
Originally posted by slasa
zejtin ne se meri vo gramoj dalida
Znam [:(] zgreshka[;)]
dalila
Kompir chorba so rebra
potrebno e: 500gr pusheni rebra 1kg kompir 1 glavica kromid crven piper malku domatno pire zejtin lovorov list Na zejtin se proprzhuva sitno iseckaniot kromid, se dodava crveniot piper, domatnoto pire i lovoroviot list.Se naliva so voda i se dodavaat rebrata.Se ostavaa da se dushi 30-na minuti. potoa se dodavaat iseckanite kompiri i se dovaruva chorbata. Za potrebna gustina na chorbata se pasiraat nekolku parchinja od kompirite., za da ne bi moralo da se dodava brashno vo zaprshkata.Taka chorbata kje bide polesna za jadenje.[:)]