Vladata blokira izgradba ba gasifikaciski prsten
Vladata blokira izgradba ba gasifikaciski prsten
Misirkov Rusija ponudila da gi kompenzira dolgovite kon Makedonija (od vremeto na poraneshna Jugoslavija) so gradenje na gasifikaciski prsten okolu Skopje, no vladata preku Ministerstvoto za finansii t.e. ministerot ovaa ponuda ja odbiva so izgovor deka izgradbata kje napravela dupka vo budzetot. Ima li nekoe normalno objasnuvanje zosto (a propos temata na Strelec dali kje ozivee li makedonskata ekonomija)??? Inaku ova e del od izgradbata na Koridorot 8 (Istok-Zapad), a kuriozitet e toa sto ima soglasuvanje na interesite na Rusija i Amerika za istiot.
dejan jas ne ja sakam ideata za toi prsten okulu skopje......
Strelec Премалку познати детали за да може да се донесе некаков заклучок!? Иако на прв поглед ми изгледа како погрешна одлука! btw, изборот на наслов за овој топик многу нешто кажува за симпатиите и емпатиите на креаторот!:)
mako Dali ova e tolku falenata i reklamirana "timska rabota": eden turkat, drug kocit, tret samo si brojt etnicki kvoti.
Misirkov Treba da stoi prasalnik vo naslovot, iako recisi sigurno e deka ministerot odbiva da napravi bilo sto po ponudata na Rusija. Fazonot e sto i vladata kje ima pogolema progja dokolku go napravat gasovodniot prsten okolu Skopje, duri posmatrano samo od interesite na samata vlada (da zaraboti i da ostane na vlast). Shodno, interesno e zosto ne sakaat (bez razlika dali jas imam ili nemam simpatii kon niv - a nemam)?
Justinijan
quote:
interesno e zosto ne sakaat
едно објаснение би можело да биде во проатлантската ориентација и статусот на државата-кандидат за членство во НАТО. Секое, па макар и најнаивно доближување до Русија, историскиот антипод на НАТО, би можело да биде употребено против нас. Затоа, внимавај што правиш! ДПМНЕ на сличен начин - со игнорирање - реагираше во 2001, на отворената и јавна понуда на Путин да и помогне на Македонија во борбата против сегашните министри и политичари.
Strelec
quote:
Originally posted by Misirkov
Vladata blokira izgradba ba gasifikaciski prsten
quote:
Originally posted by Strelec
Премалку познати детали за да може да се донесе некаков заклучок!?
Еве нешто повеќе детали околу тоа: Министерот Поповски контра премиерот Бучковски Долгот мора да се врати во пари Премиерот Владо Бучковски застана на страната на вице премиерот Минчо Јорданов, рускиот долг кон Македонија да се пребие со изградба на гасен прстен околу Скопје. Министерот за финансии Никола Поповски е категоричен. Тој не се согласува со предлогот на Владата Русија да и го врати долгот на Македонија со компезација со опрема за гасификација, туку сака пари. “Ние наследивме долг спрема ММФ и други меѓународни кредитори, но немавме право да избираме, наместо во пари да го компензираме во опрема или со тутун, или со челик, или со вино“, изјави министерот Поповски. Според Поповски, рускиот долг спрема Македонија во износ од 60 милиони долари не треба да се пребие со компензација, затоа што опремата за гасификација е вредна само 48 милиони долари, што значи нашата држава во старт ќе биде во минус 12 милиони долари. Министерот за финансии вели дека буџетот е направен за оваа година и одлука за изградба на гасоводен прстен и пребивање на рускиот долг со гасификацијата треба да донесе Собранието, а не Владата. Според него, Русија треба да ги врати парите што и ги должи на Македонија во долари, а тие ќе влезат во буџетот и ќе бидат искористени за поддршка на платниот биланс на земјава. Конечната разврска по ова прашање се очекува деновиве.
dejan normalno popovski ke rece toa, za da gi lapne site pari, i da se cesa kako majmun posle.
Christian
quote:
а тие ќе влезат во буџетот и ќе бидат искористени за поддршка на платниот биланс на земјава.
dobro be kaj odat site ovie pari.Za makedonija samo 10% od ovie pari da odat ke ni trgne napred.
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
normalno popovski ke rece toa, za da gi lapne site pari, i da se cesa kako majmun posle.
dejan, можеш ли да ми кажеш врз основа на што дојде до овој твој заклучок? Што досега имаш слушнато или прочитано за министерот Поповски? Не велам дека не си во право, туку онака ме интересира! Мора да има сериозни причини некој за некого да рече: "...da gi lapne site pari, i da se cesa kako majmun posle"!
Pina "Ние наследивме долг спрема ММФ и други меѓународни кредитори, но немавме право да избираме, наместо во пари да го компензираме во опрема или со тутун, или со челик, или со вино“, изјави министерот Поповски Ovoj saka da kazhe deka Makedonija davashe krediti na Rusija? Mi se chini deka ovaa negova sporedba so MMF e prodavanje testisi za bubrezi. ============================================================= Според Поповски, рускиот долг спрема Македонија во износ од 60 милиони долари не треба да се пребие со компензација, затоа што опремата за гасификација е вредна само 48 милиони долари, што значи нашата држава во старт ќе биде во минус 12 милиони долари ================================================================== Dali namerno zaborava da kazhe deka tie 12 milioni ostatok ke bidat kompenzirani so dotur na priroden gas od Rusija? Ili ochekuva Rusija da mu prati kufer so 60 milioni kesh i gotova rabota? I 60 milioni mnoooogu ke go popravat platniot bilans na zemjat? 60 milioni? Kolku li e zadolzhena Makedonija? 1,5 milijardi li beshe. Najverojatno se raboti za politika i prashanje e dali ke se zeme vo predvid shto ke znachi gasifikacijata, barem za Skopje, ....ama nas ni e podobro da se greeme na struja, i stanicite za centralno greenje da gorat nafta, mazut ili kjumur.... I nie sme chudna zverka. Ke se potepame kade da minuva naftovodot, koj patem za 3 decenii mozhe da premine vo staro zhelezo ili da sluzhi za dotur na morska voda od Kaspiskiot region za ezeroto Treska... Ama sepak koga se vo prashanje zdelki so Rusija prv odgovor e NJET.
lav
quote:
Originally posted by dejan
jas ne ja sakam ideata za toi prsten okulu skopje......
Самата помисла на гасификација на целата држава , а не и само на Скопје (иако има логика тоа да биде прво со сите можни приоритети) , мене но не и само мене , не става во ситуација за да малку порелаксирано размислуваме за новите цени на струјата , топловодното загревање на становите (погрешно викано и парно) кои по се изгледа не очекуваат. Оти само во цивилизираните земји гасот се користи за затоплување (со сопствено греење - а не како кај нас со централно на градско ниво) устроено според некои дамно надминати стандарди и сфаќања. Самата гасификација ќе ги исфрли од употреба одамна надминатите голтачи на струја викани ТЕРМО ПЕЧКИ кои ја „голтаат„ скапата и увезена струја од странство , затоа што државата е неможна да изгради доволно сопствени извори за нејзино производство. пс Така да секое задржување на овој процес на гасификација на државата е резултат на нечиј страв од губење на монополската положба на одредени компании , чија иднина со тоа ќе стане неизвесна , само ако гасот и неговата цена е пресметува но и наплатува , според сите светски стандарди , за да се конечноУНИШТИ меракот по МОНОПОЛОТ кој во Македонија зема ретроградна насока (сите фирми сакаат да постанат монополи).
dejan negde sum slusnal nesto za popovski strelec....citav nesto sum zaboravil!