Потреси во СДСМ
Потреси во СДСМ
Strelec Бучковски го форсира Иљоски за потпретседател во СДСМ

Формалното единство кое раководството на СДСМ го манифестираше на локалните избори по конгресниот потрес и разединувањето на првите тројца партиски луѓе Бучковски, Поповски и Шеќеринска, уште еднаш е доведено во прашање, со најавите дека лидерот Бучковски е подготвен Иљо Иљоски да го постави за партиски потпретседател.
Дел од партиското раководство остро се спротивставува на оваа намера на Бучковски. Шеќеринска, една од двете актуелни партиски потпретседателки, не е консултирана за идејата Иљоски да го замени лидерот на потпретседателската функција и не сака да даде коментар, се додека не добие формален предлог.
Силите се поларизирани и околу одговорноста на првиот човек на скопската организација, Есад Рахиќ.
Утре социјалдемократите одржуваат претседателство, по кое најверојатно ќе се закаже централен партиски одбор за анализа на изборните резултати.
Потоа се закажуваат општински конференции и најверојатно смени на општинските раководства, кои згрешиле на овие избори. Но, кои ќе бидат тие, сеуште не се открива.

трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Доколку е така, што му останува на Бранко сем формирање на СДСМ народна.
Da be...:) Ova e VMRO i sekoj chlen kje pravi svoja partija!:)
Да сме живи и здрави, ќе видиме. И така од СКМ постанаа сите партии во Македонија, а само една се повикува на континуитет со него. Не се лутете со Пана. Само си правиме муабет.
Pana
quote:
Не се лутете
Ama nema ljutis covece.Tamn rabota.[:D][:D]
lav
quote:
Originally posted by Pana
quote:
Не се лутете
Ama nema ljutis covece.Tamn rabota.[:D][:D]
Еве и Јас го подржувам ставот за РЕЦИПРОЦИТЕТ искажан од „граѓанинов„ кој сега кажа нешто на место наместо од место. пс Пана како си во последно време , а ???? „Сливи„ се надевам оти си „береш„ нели ....та сезоната им е нели дојдена ?.
трендафил Е па и овие од актуелната власт не велат дека за сегашната ситуација во Македонија е виновна и власта од 1945 до 1998. За се` и за нив е виновна претходната власт. Само што имаат среќа што новинарите се под нивна контрола па никој ништо не ги прашува за да мора да кажат дека и „другите“ правеле така. Нели за војната во 2001 е виновна тогашната власт, а Али Ахмети нема никаква вина. Можеби и не учествувал во неа. Бучко нели беше министер за одбрана за сега да добие награда за мир, а не за да ја брани државата и да го победи непријателот наместо да се здружи со него. Да продолжам со темава. За реципроцитетот што го предлага Црвенковски во врска со тоа што Косово сака да го направи на Македонија (визи, царини), го подржувам потполно. Да не каже некој дека стално сум против него. Не сум јас виновен што ретко прави добри потези. Сега, да не мисли Црвенковски да отвори СДСМ-Народна партија откако ќе му истече претседателскиот мандат, па затоа почнува да размислува на начин близок до граѓаните. Посебно доколку не биде кандидат од СДСМ за втор претседателски мандат. Останува да видиме како ќе реагираат гласачите. На форумов, не гледам некој од подржувачите на СДСМ да се изјасни дали во случајот со Косово е за предлогот на Црвенковски (тврд реципроцитет) или за мек одговор, како што предлага Бучковски. Веројатно чекаат кој ќе победи. Се согласувам дека прашањето не е пријатно, посебно во ситуација кога во СДСМ немало избор 15 години (или 64 ако сметаме од моментот кога Лазар Колишевски станал првиот лидер на СДСМ, тогаш КПМ). Ако занемариме кога во 1948 им поставувале прашање за кој странец се. За Сталин или за Тито.
Pana
quote:
не гледам некој од подржувачите на СДСМ да се изјасни дали во случајот со Косово е за предлогот на Црвенковски
Eve be jas sum.I se sto ke kaze gospodinot predsedatel Branko Crvenkovski za Pana e zakon.Ednostavno go sakam covekot.[;)][;)]
ozonce Smena na pretsedatelot na OO na SDSM od kavadarci.
трендафил За почеток покрај првиот СДСМовец во Кавадарци на ред се и по сите скопски општински организации без Карпош, Битола, Прилеп, Пехчево, Свети Николе, Валандово, Радовиш и Струга. Дали можеби тие биле Бранковисти што ќе се заменат со Бучковисти? Доколку е така, што му останува на Бранко сем формирање на СДСМ народна. Лидерите на партиите се млади, па не можат да заминат во пензија.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Доколку е така, што му останува на Бранко сем формирање на СДСМ народна.
Da be...:) Ova e VMRO i sekoj chlen kje pravi svoja partija!:)
Pana
quote:
формирање на СДСМ народна.[:p][:p][:p][:p]
lav
quote:
Originally posted by dejan
toa ti e na branko 'prava...etnicka tolerancija.....ramkoven dogovor vo akcija' i slicni gluposti, i ako nekoj nema pojma od angliski ili makedonski, treba da odi za da ne se naljutat DUI!!
Па Бранковата Влада „стои„ на стаклени нозе , разбира се без „поддршката„ на тие чапункари-мамлази коаљициони. И остај друго него што тогаш ќе праи Стрелчо и Интељот??? Пана (ќе биде) сепак заштитен ...нели , оти искрено си го сака Бранчето?
n/a Ne fer igraci Извини брат, ама фер тепачка нема. Поточно речено, ја има - ама само во каубојските филмови. Во вистинскиот живот, Љубче ја изгуби војната. Потпиша капитулација во Охрид. УЧК е победник. СДСМ како нивни сојузник, има право на дел од пленот. Победниците имаат право да ја напишат историјата онака како што им одговара. На Љубче му е попаметно да си седи мадро. Треба да биде среќен и задоволен што не е на суд за воени злосторства. Секој ден, во секој поглед, од Струга па до Куманово, се поблиску до целта.[}:)][}:)][}:)]
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
Бучковски го форсира Иљоски за потпретседател во СДСМ Формалното единство кое раководството на СДСМ го манифестираше на локалните избори по конгресниот потрес и разединувањето на првите тројца партиски луѓе Бучковски, Поповски и Шеќеринска, уште еднаш е доведено во прашање, со најавите дека лидерот Бучковски е подготвен Иљо Иљоски да го постави за партиски потпретседател. Дел од партиското раководство остро се спротивставува на оваа намера на Бучковски. Шеќеринска, една од двете актуелни партиски потпретседателки, не е консултирана за идејата Иљоски да го замени лидерот на потпретседателската функција и не сака да даде коментар, се додека не добие формален предлог. Силите се поларизирани и околу одговорноста на првиот човек на скопската организација, Есад Рахиќ. Утре социјалдемократите одржуваат претседателство, по кое најверојатно ќе се закаже централен партиски одбор за анализа на изборните резултати. Потоа се закажуваат општински конференции и најверојатно смени на општинските раководства, кои згрешиле на овие избори. Но, кои ќе бидат тие, сеуште не се открива.
Ova se nadovrzuva na muabetite od pred den dva na drugi temi...okolu drustvata vo pozadinata na Trifun i na Gruevski. Kakvo ubavo drustvence se formira(se) okolu Buckovski.: Iljoski Rahik Dimov Sutinovski I najgolemiot od site...igracot od senka, sivata prespanska eminencija Buzleski Ima nekoj trend vo nasava politika ili sto e ova se trkaat koj od koj ke sobere “poubavo” drustvo.
concrete Dodeka ne se pojavi nekoj Koba i ne gi potpre na mene ...!!!! A kako trgnale rabotive izgleda brzo ke se pojavi :):):)!!!!
трендафил Со „изборот“ на Црвенковски за Претседател, односно заминувањето на диктаторот чие сениште е уште надвиено и над партијата и над Македонија, почнува демократизацијата на партијата. Дека договарањето не оди лесно се виде по тоа што ако Хари Костов не поднесеше оставка на премиерското место, уште СДСМ не ќе имаше претседател. Можеби и оставката на Костов беше по налог на државникот, за да може да инсталира своја марионета пред Бучковски да ги зацврсти сцоите позиции. Не му е лесно на Бучко да излезе од сенката на Црвенковски и неговиот октопод. На друга тема напишав дека очекувам да се обедини со опозицијата во борба против бранковистите кои ги има во сите пори на општеството. Реформирањето на Македонија е всушност елиминирањето на тие луѓе. Да се надеваме дека Бучковски ќе успее во таа борба, односно дека нема да биде атентатиран. Кога Бранко беше премиер, атентати се правеа на Претседателите. Како претседател веројатно ги доведува во опасност премиерите.
Jakov Kontra temata VMRO DPMNE : NP malku i za profiliranjeto na SDSM СДСМ - ден потоа Љубомир Д. Фрчкоски Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) е недвосмислено сериозна политичка партија, која можеби најмногу (од оперативен агол, од идеолошки за концептот на независна Македонија - влијанието на некои други сили и дури поединци е можеби по значајно) придонесе за рецентната состојба на независна Македонија (во добро и во лошо). Тоа го сторија преку нивната поддршка и впрочем преку политичкиот лик на првиот претседател Киро Глигоров, но и преку следната генерација помлади политичари, чија реинкарнација е долгогодишниот претседател на партијата Бранко Црвенковски. Етапи Партијата има неколку етапи на развој до денешната профилација или некој би ја нарекол нова етапа на транзиција. Првата фаза на идеолошка конфузија, кадровски промени од тектонски вид, пораз и страв низ распаѓањето на СФР Југославија и соочување со првите идеи дека Македонија всушност ќе стане независна. Втора фаза на коалиција со интелектуални сили надвор од партијата, во периодот на консолидација на независноста и покровителството на „таткото на нацијата“ Киро Глигоров. Третата фаза на повторно воспоставување на старото коалицирање со квазитрансформираното социјалистичко бизнис-лоби, консолидирање на Бранко Црвенковски на чело на партијата, раскин со позајмените идеолошки локомотиви (приватизација, политички систем, меѓународна политика...), опаѓање на влијанието на Глигоров и почеток на нова партизација на државната администрација и судството (карактеристика на оваа фаза е консолидација на моќта по цена на идеолошкиот профил на партијата и погубно и стагнационо влијание во партијата на неколкуте бизнис-моќници). Следува етапата на повторна транзиција кон партија на европска интеграција??? Силно прагматизирање на партијата, омекнување на ароганцијата на моќ, ослободување (политичко пензионирање на Бранко Црвенковски) од цврстите лостови на партиска контрола на администрацијата и почеток на еманципација на независната улога на судството, враќање на политичкото лидерство (Владимир Бучковски), кон оној вид од почетокот на независноста - профил на помек и попрагматичен лидер свесен за потребата на советници и обид нив подобро да ги избере. Албанското прашање СДСМ има свои паралелни фази во однос на т. н. албанско прашање и политичките партии на Албанците во Македонија. Првата фаза е инерција на соработка од претходниот „едноумен“ период (која никогаш не е прекината) со Албанците во власта, но сега со една од новоформираните партии - ПДП. Со оваа партија се премостија „детските болести“ на етнонационализам и паролите за градење „нација држава“. Тоа за Македонија се покажа многу важно (се избегна етничкиот судир и се здобија силните адути во отворените прашања со соседите и борбата за признавање на меѓународна сцена). Тој модел преовладуваше во бившите републики на СФРЈ и донесе многу конфликти и стагнација. Таа соработка е можеби најзначајната политичка опција во тој период и се покажува како темелна вредност на македонскиот политички модел (тогаш во создавање). Таа соработка и резултатите од неа го дефинираа моделот на коалициска соработка во власта помеѓу македонските и албанските политички субјекти и во следните политички етапи и е со долготрајна вредност за Македонија. Техника на опстојување на власт Втората фаза е шок од начинот на кој истата тактика на соработка со Албанците ја практикуваше Љубчо Георгиевски и Арбен Џафери: соработка со безгранични можности, која ја репартизира државната администрација и конечно ја ослабна и ја соочи неспремна со излевањето на кризата од Косово во Македонија. Но за СДСМ тоа имаше едно значајно сознание што Бранко Црвенковски го научи: дека нема потреба да има идеолошка дистанца од Албанците и дека во новиот начин на соработка може да се остане и подолго на власт! Проблемот што и при ова сознание не беа во прашање стандарди за подобрување на демократијата и заштита на човековите права, туку техника на опстојување на власт со нови партнери и подолго. Во исцрпување на оваа фаза се согледува дека „чипот“ во компјутерот на СДСМ лидерството - опседнатост со власта по себе мора да се менува во попродуктивен модел. Третата фаза е наоѓање на новиот албански партнер ДУИ на Али Ахмети и отворање на сдсмовската игра на неограничени можности. Оваа фаза е пред крај со доведување на логиката на досегашното практикување на власта во Македонија, воопшто, до своите природни граници: исцрпување на социјалното ткиво над кое се владее со сиромаштија, корупција и резигнација. А на меѓународен план до коментари за потреба од сериозни реформи „од почеток“, за контрола на партизацијата и корупцијата во власта и наоколу, како дел од овие 15 години демократија да сме ги поминале за џабе. Потценета јавност Заедно со комплиментите за одговорноста на владеењето и политичките одлуки на независна Македонија на меѓуетнички и меѓународен план, СДСМ ја носи и одговорноста за манир на владеење кој ја зароби демократијата во партиските лавиринти на моќ - ја потцени и потисна демократската сила на јавноста, медиумите и интелигенцијата. Втора слаба позиција СДСМ има во инструментализацијата на интелигенцијата и медиумите, како манир на партија што ја преценува моќта на партиските војници и партијата воопшто. Отсекогаш во СДСМ постоел инстинкт на „антиинтелектуализам“, иако однадвор изгледало дека кон партијата клонат многубројни интелектуалци. Потценувањето и инструментализацијата се одвивала преку систем на тројно „дајџестирање“, преварување на личноста: ласкање дека неговите интелектуални „придонеси“ за партијата се битни; замена на моќта на идеите со моќ на парите или кадровските поместувања и поткупување на интелектуалецот; и конечно негово дефинирање како „неприспособен“ и отфрлање. Некои од случаите на дајџестираните интелектуалци се мазохистички приспособени за таква машина, некои се дистанцираат не премногу оштетени, некои не можат да го преживеат „отфрлањето“ и остануваат во орбита на партијата (за евентуално да не затребале). „Кумуњари“ Веројатно најслаба политичка позиција СДСМ има во економијата. Кога би се зборувало за економијата, тоа во Македонија е ѓаволски тешко. Но, СДСМ не може да направи некои очебијни неопходности на реформи, а да не зборуваме за подалечни реформски визии. На пример СДСМ не можеше (не можам да ги оценам најновите развои, кои се преблиски за процена) да се одвои од „синдикалистичкото“, егалитаристичко гледање на социјалната распределба и последиците од приватизацијата и денационализацијата. Во таа смисла СДСМ допрва треба да стане партија во капиталистичко општество, со однос кон приватната сопственост како вредност, со социјалните разлики како мотор на општественото движење и со дистрибутивната функција на државата само како коректор. И двете споменати реформи заглавија под нив. Едната во квази домашна приватизација, без вистински капитал однадвор. А втората буквално застана под водство на претходниот и сегашниот министер за финансии, кои се парафраза на „кумуњари“. Карикатура Останува СДСМ да добие профил на партија лево од центарот. Сега таа е СЕ - десница, левица, зелени. Тоа малку заради немање на вистинска стабилна десница, која ја нема авантуристичката егзибиционалистичност на Љубчо Георгиевски. Но СДСМ тоа не може да го стори и се претвора во карикатура на сите три позиции. За таква реформа внатре во партијата се потребни луѓе и ништо повеќе. Само луѓе што имаат ум и петља и малку добра волја и ништо повеќе. Тоа не е многу на што инсистира македонската јавност од сите партии. Околностите се такви што не може многу да се избира.
intel [img]http://www.sdsm.org.mk/WBStorage/Articles/ED4813E29C2EB540A142D3B90D41F65F.jpg[/img]
Jakov Temava e za potresite vo SDSM, ama ke napisam edno komentarcce kratko za SDSM vo globala. Toa e toa. “Selka si ostanuva seljak” Vcera imase proslava na 60 godini od prvata vlada na R Makedonija. Neznam koj kolku i kade lgedal. Na proslavata i kratkoto filmce za site vladi na RM i nivnite postiganja...Vladata na Ljubco bese pretstavena so sliki od vojnata kako edna od najgolemite “zaslugi” na taa vlada. On posle i javno izleze i reagirase zasto se propusteni nekolku bitni momenti i mislam deka bese vo pravo, osobeno za dogoovroot za stabilizacija i asocijacija vo EU,pa i za odredeni ekonomski potezi na taa vlada, FENI na primer. ZNaci ete kolku se SDSM iskreni i kolku znaat da priznaat koga nekoj e vo nesto podobar. Ja iskoristija finata moznost na eden ubav jubilej da se presmetaat uste malku so Ljubco. Ne fer igraci. Ne deka Ljubce bese poaren, koga na istiot nastan kaza deka treba da se porslavuvaat oddelno nastanite sto se slucile dodeka Makedonija bese vo SFRJ i onie posle toa. Nebare se raboti za zasebni drzavi. Kako za inaet im odi na voda na albancive so takvi izjavi. Forsira deka Makedonija e nova drzava i deka se e zapocnato od 1990g, pa navamu sosoema pogresno...ama aj...zatoa mi bese muabetot deka “Seljak si ostanuva seljak” bez razlika na partiskata boja.
concrete A be Trendafile...atot otide jabana , a ti samarot , pa samarot t.e.K-15 :):):):)!!!!!
wolf_pack
quote:
Originally posted by intel
Како и да е: -Живејте го животот среќни и весели како да СДСМ ќе биде 100 години на власт, но спремајте се како утре да дојде на власт ДПМНЕ и ДПА.
Aman be, eptem ti e izgubeno magareto:)
n/a
quote:
Originally posted by intel
[img]http://www.sdsm.org.mk/WBStorage/Articles/ED4813E29C2EB540A142D3B90D41F65F.jpg[/img]
Nabroj na koj sve opstini zemaa gradonacalnicki mesta,i nabroj opozicijata kade zema gradonacalnicki mesta i naprai togas razlika.
n/a Тркалото се врти драг пријателе, не заборавај тоа!:) Друга работа, околу тепачките. Има улична тепачка и има бокс меч, а боксот се смета за благородна вештина, се "плескаат" противниците по правила. Низок потег во секој случај. Победниците (во овој случај лузерите)неможат да ја пишуваат историјата како што на нив им одговара затоа што може народот да ги дигне на клоци еден ден...фали само една мала критична маса, која ќе предизвика супер нова...трпение-спасение, рекле Трпе и Спасе!:) Но, да не забегуваме, да се вратиме на темата...да не не кара чичко админ:)
concrete Gresis ¬С¬У¬С¬д¬С¬в , mnogu gresis , vo vojnata i vo ljubovta nema PRAVILA. Prav e Justinijan, vo Ohrid e potpisana kapitulacija , samo SDSM ne bea sojuznci tuku kolaboracionisti, ala Petenovci vo Francija ,(Dodusa i ovie na Ljubco bea komedijanti, ama nema veza, toa e sosema nesto drugo za pred sudot na narodot). A ednas rekov ,verojatno ima PRAVDA ,iako racionalnoto vo mene veli deka e toa samo utesenie na dusata!!!!! Inaku ¬С¬У¬С¬д¬С¬в so "kriticna masa" se pravi nuklearna eksplozija ( isceznatiot Pana - verojatno go preprocituva Pinokio--ednas razmisluvase za takvo nesto) , a za Super Nova treba prvo da se pomine fazata CRVENO DZUDZE :):):)!!!!!
трендафил
quote:
Originally posted by трендафил
Ако добро разбрав, излегува дека Охридскиот договор од македонска страна го потпишал само Љубчо Георгиевски. Излегува и дека победници биле Арбен Џафери и Имер Имери. Мене пак ми изгледа дека од потписниците на договорот победник е само СДСМ, а изгубија ВМРО-ДПМНЕ, ДПА и ПДП. Мене пак ми изгледа дека СДСМ е мајстор по војна да му се прилепи на победникот. Во 1945 тоа биле АВНОЈистите, во 2001 учките. И првиот и вториот пат тоа го прават следната година. По АСНОМ во 1944 се здружуваат за да дојдат на власт во 1945, по војната во 2001 доаѓаат на власт во 2002. Поразените АСНОМисти почнале да ги праќаат на Голи Оток по три години, во 1948, сега пак по три години (2002-2005) во Хаг ги испратија бранителите. Чудна коинциденција.
Да напоменам и дека во двата случаја државотворците немале главна улога туку биле слуги. Во 1945 на Јосип Броз - Тито, а сега се паднати од коњ на магаре па слуги му се на Али Ахмети. Во позадина биле прво СССР на чело со Сталин, сега меѓународната заедница на чело со САД.
concrete
quote:
Originally posted by ¬С¬У¬С¬д¬С¬в
Колаборацијата беше црвеното џуџе драг чиче Конкрит, така да идемо даље кон суперишката!:)))
Superiska,a??? Aj i toa da go vidime, samo vnimavaj, obicno vo blizina togas se javuva i crna dupka!!!!! Ama kolaboracija si e kolaboracija, rekov ako ima PRAVDA ke ima i sabljarki ala Duce za slikanje, a za fazata na crvenoto dzudze ima uste da se poceka....:):):) Slusaj go ti stariot metuzalem Concrete, ne hidraziral toj vo betonska cigla tuku taka!!!!!
concrete [quote]Originally posted by трендафил
[quote]Originally posted by трендафил
Trendafile,cesto pati rabotite izgledaat slicno , kako istorijata da se vrti vo krug. Nemoj toa da te zavede.Toa poveke e kako zavojno dvizenje; ima i cekor: pozitiven ili negativen....od agolot zavisi kolku napred ili nazad za edna rotacija!!!!! I nemoj tolku umni da gi esapis ovie dilei od SDSM ili da gi poistovetuvas so onie od 45-46. Kako i raspadot na SFRJ i SSSR , od nadvor mnogu slicni , po sustina : nebo i zemja!!!!!
n/a Колаборацијата беше црвеното џуџе драг чиче Конкрит, така да идемо даље кон суперишката!:)))
трендафил Ако добро разбрав, излегува дека Охридскиот договор од македонска страна го потпишал само Љубчо Георгиевски. Излегува и дека победници биле Арбен Џафери и Имер Имери. Мене пак ми изгледа дека од потписниците на договорот победник е само СДСМ, а изгубија ВМРО-ДПМНЕ, ДПА и ПДП. Мене пак ми изгледа дека СДСМ е мајстор по војна да му се прилепи на победникот. Во 1945 тоа биле АВНОЈистите, во 2001 учките. И првиот и вториот пат тоа го прават следната година. По АСНОМ во 1944 се здружуваат за да дојдат на власт во 1945, по војната во 2001 доаѓаат на власт во 2002. Поразените АСНОМисти почнале да ги праќаат на Голи Оток по три години, во 1948, сега пак по три години (2002-2005) во Хаг ги испратија бранителите. Чудна коинциденција.
трендафил
quote:
Originally posted by intel
[img]http://www.sdsm.org.mk/WBStorage/Articles/ED4813E29C2EB540A142D3B90D41F65F.jpg[/img]
Има ли некој податок колку од овие гласови се нелегално уфрлени, колку се на починати, колку на луѓе што не се во Македонија...
Pana Tesko,mnogu tesko se zivee kako concrete,do rucek go mrzis cel svet,posle rucek se mrzis samiot sebe. I taka toa, sekoj den!
OooOo Ajde rikaj hi..hiiiiiiiiii...hiiiiiiiiiiiiii
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Има ли некој податок колку од овие гласови се нелегално уфрлени, колку се на починати, колку на луѓе што не се во Македонија...
Jas imam podatok... Nema nitu eden nelegalno ufrlen, nitu eden pochinat i nitu eden shto ne e vo Makedonija!
трендафил
quote:
Originally posted by concrete
[quote]Originally posted by трендафил
[quote]Originally posted by трендафил
Trendafile,cesto pati rabotite izgledaat slicno , kako istorijata da se vrti vo krug. Nemoj toa da te zavede.Toa poveke e kako zavojno dvizenje; ima i cekor: pozitiven ili negativen....od agolot zavisi kolku napred ili nazad za edna rotacija!!!!! I nemoj tolku umni da gi esapis ovie dilei od SDSM ili da gi poistovetuvas so onie od 45-46. Kako i raspadot na SFRJ i SSSR , od nadvor mnogu slicni , po sustina : nebo i zemja!!!!!
Најдобри биле тие комунисти подоцна социјалдемократи до 1945, оние од 1945 до 1991 веќе полоши, а тие по 1991 најлоши. Нашиот круг е изгледа поставен вертикално, па сега сме во паѓање. Да се надеваме дека ќе дочекаме и од нагоре.
Jakov Koga ke padneme pak nekoj ke go svrti i pak ke bideme vo pozicija da pagame....toa e toa se vrtime vo krug
concrete
quote:
Originally posted by Pana
Tesko,mnogu tesko se zivee kako concrete,do rucek go mrzis cel svet,posle rucek se mrzis samiot sebe. I taka toa, sekoj den!
Da ne bese nekako obratno :):):):)????? Koga bi znael sto lesno i prijatno cuvstvo e toa: mrazis....he,he... ama toa e nadrealizam za tebe.... Ne e toa zasekereniot pelin sto sto go delis naokolu :):):):!!!!! Cisto bre, elegantno "mrazenje", ne prizemno "sakanje" na svojot narod, pa na paver elementi,pa na Makedonija-Skopje ,za toa mora da imas krunisana glava!!!! Eh,Pana, Pana , kako nosot...raste????
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by Pana
...do rucek go mrzis cel svet, posle rucek se mrzis samiot sebe.
Da ne bese nekako obratno :):):):)?????
Obratno e vaka: Do rucek se mrzis samiot sebe, a posle rucek go mrzis cel svet! Samo shto jas ne gledam bitna razlika od edna do druga varijanta!:)
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by Pana
...do rucek go mrzis cel svet, posle rucek se mrzis samiot sebe.
Da ne bese nekako obratno :):):):)?????
Obratno e vaka: Do rucek se mrzis samiot sebe, a posle rucek go mrzis cel svet! Samo shto jas ne gledam bitna razlika od edna do druga varijanta!:)
Ima , ako ne se mrazis nitu samiot sebe , nitu celiot svet..... no toa ti e nesto isto kako koga mufljozite, mativodite i secikesite mislat deka se site kako niv, vsusnost genetski ne mozat da svatat sto e toa cesnost i cesen covek!!!! I najcesto se smeat so hihihihiiiii.....kako hieni!!!!
asalvari
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by Pana
...do rucek go mrzis cel svet, posle rucek se mrzis samiot sebe.
Da ne bese nekako obratno :):):):)?????
Obratno e vaka: Do rucek se mrzis samiot sebe, a posle rucek go mrzis cel svet! Samo shto jas ne gledam bitna razlika od edna do druga varijanta!:)
Ima , ako ne se mrazis nitu samiot sebe , nitu celiot svet..... no toa ti e nesto isto kako koga mufljozite, mativodite i secikesite mislat deka se site kako niv, vsusnost genetski ne mozat da svatat sto e toa cesnost i cesen covek!!!! I najcesto se smeat so hihihihiiiii.....kako hieni!!!!
mislam deka bese : "Do 12 go mrzi cel svet, a posle 12 i sebesi". Pana e tocen (skoro, mi fali edno "i")
lav И Јас стално си се прашувам: За што пари ли ....идеали ли некакви....или нешто трето и непознато за мене си ја „работат„ својата работа овое промоторина светлата-ни иднина која само што не ни стасала , разбира се на чинија сервирана....и продавајќи ни надежи кои и секојпат се искажани во некое си идно време...како поповите за „рајот„ кој (само нас) не чека ако она што го имаме во раце ним да им го дадеме (се мисли на ќесето , разбира се).
трендафил Ако некој ги мрази сите политичари мислејќи дека ниту еден не е добар, не значи дека го мрази цел свет. Не се Македонија (нашиот свет) нашите политичари. Всушност ако некој ги мрази не би укажувал (овде на форумов) на нивните грешки, туку би делувал на друг начин. Мислам дека сите што овде разменуваме мисли веруваме дека постопи барем нишка од демократија и дека политичарите не се непоправливи. Иначе би станале гемиџии. Да се вратам на темава. Дали Мујо и Чавка во Куманово беа ликвидирани по налог на Црвенковски (веројатни организатори Верушевски и Бојчевски) или Бучковски (Џанго). За мене е поверојатно првото, затоа што Македонија е покрвава со Бранко. (од Мудинови до Диме поштарот) Фали само атентатите врз претседателите кога тој е премиер да се префрлат врз премиерите со Црвенковски како претседател и Бојчевски и Верушевски (Китановски од здравствени причини повеќе не може да учествува) во свитата.
Pana Dobro be,go razbira li nekoj lavot ili ne.Mene nacisto me zbuni!
lav
quote:
Originally posted by Pana
Dobro be,go razbira li nekoj lavot ili ne.Mene nacisto me zbuni!
За да разбереш што пишувам најпрво исполни си го даденото ветување и РИКАЈ кољега пана , разбира се. пс После тоа се ќе ти биде од јасно појасно , а ако и тогаш нема да разбереш и сфатиш ееееее имам метод Јас се ќе ти го.... од збор до збор „изџвакам„ кажаното , за да можеш да го разбереш конечно.
Pana
quote:
За да разбереш што пишувам
Abe lavu ne sfakas.Jas te razbiram kako pisuvas ama ne ti ja razbiram mislata.A i sintaksata.......
lav
quote:
Originally posted by Pana
quote:
За да разбереш што пишувам
Abe lavu ne sfakas.Jas te razbiram kako pisuvas ama ne ti ja razbiram mislata.A i sintaksata.......
Поред синтаксата има и анализа .... За да разбереш...нели?. пс Бистро момче си ти......има време и за разбирање на таквите како мене...нели?
Pana
quote:
има време и за разбирање на таквите како мене...
Taka si e,vozljubeno cedo moe
Gjorce Petrov SDSM treba da se ukine kako partija i da dejstvuva vo ilegala...
Pana Go postuljem profesorot gospodin Ljubomir Frckovski,do jaja go postujem![8D][8D]
mako Dobro e sto Ljubco i Branko konecno se na marginite na Makedonskata politicka scena. Kako harizmati umeja da mobiliziraat i entuzijasmiraat, no i da predizvikuvaat slepilo, dlaboki podelbi i omraza megu simpatizerite. Pobledite tehnokrati Bucko i Grujo ke moraat poveke da se grizhat za rezultatite od nivnata politika i imaat pogolemi mozhnosti da pridonesat da se storit edna porelaksirana i zdrava politicka kultura vo Makedonija.
трендафил СДСМ е најпрагматична (некои под прагма разбираат болест за власт). Таа е единствената партија што има министри во владата без разлика кој е премиер, почнувајќи од Кљусев, преку Црвенковски, Георгиевски, повторно Црвенковски, Костов и Бучковски. Како таква партија, дури и да немаше никаква врска со СКМ, е најзаслужна за ситуацијата во која се наоѓа секој Македонец индивидуално и без разлика дали му е добро, лошо. СДСМ е десна партија. Партија која сака да ги задржи придобивките од претходниот систем е десна партија. Тоа што вообичаено се оди од феудализам во капитализам, во нашиот случај не значи ништо, затоа што ние одиме од социјализам во капитализам. СДСМ всушност и успеа да си ги задржи придобивките од претходниот режим. Директорите избрани од ЦК на тогаш единствената партија, со избраниот модел за приватизација станаа газди на фирмите. Бидејќи ги имаат парите, под своја контрола ги имаат ставено и медиумите, судството и се` што може да се добие за пари. Тука е корупцијата.
Jakov
quote:
Originally posted by трендафил
СДСМ е десна партија. Партија која сака да ги задржи придобивките од претходниот систем е десна партија. СДСМ всушност и успеа да си ги задржи придобивките од претходниот режим. Директорите избрани од ЦК на тогаш единствената партија, со избраниот модел за приватизација станаа газди на фирмите. Бидејќи ги имаат парите, под своја контрола ги имаат ставено и медиумите, судството и се` што може да се добие за пари. Тука е корупцијата.
Tesko deka moze da se kaze deka se desna partija. Ne zaradi nesto drugo, nego ako bea desna partija prvo sto ke napravea ke bese denacionalizacija. A toj proces za SDSM e eden od najproblematicnite. Ednostavno go zapocnaa zasto moraa pred svetot da pokazat nesto i tolku. Koga bese VMRO se slucuvase nesto, koga se vratija ovie nema pak nisto. APsolutno nemozat da raskinat so nivnata ideoloska matrica koja e dlaboko vo nivnoto svakanje na rabotite. Zatoa i nemzoat da go sprovedat toj proces. TOa e edinstvenoto nesto koe dokolku go sprovedat kako sto treba i prakticno ke ja priznaat svojata greskaod vremeto, a toa e nacionalizacijata. Zatoa e oni daleku od desna partija. A brzoto bogatenje i vrskite so krupniot kapital ne gi pravi desnicari...Vo tranziccionite opstestva krupniot kapital se vrzuva so poinakvi krugovi ne so desnite partii
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
СДСМ е единствената партија што има министри во владата без разлика кој е премиер, почнувајќи од Кљусев, преку Црвенковски, Георгиевски...
Па не би рекол дека СДСМ секогаш има министри во владата. Имаше еден краток период кога немаше ниту еден министер. Тоа беше периодот кога почна војна во Македонија.
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
СДСМ е единствената партија што има министри во владата без разлика кој е премиер, почнувајќи од Кљусев, преку Црвенковски, Георгиевски...
Па не би рекол дека СДСМ секогаш има министри во владата. Имаше еден краток период кога немаше ниту еден министер. Тоа беше периодот кога почна војна во Македонија.
Tema za dilema: "Mozebi zatoa i se trgnaa od vlasta vo toa vreme?"
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
СДСМ е единствената партија што има министри во владата без разлика кој е премиер, почнувајќи од Кљусев, преку Црвенковски, Георгиевски...
Па не би рекол дека СДСМ секогаш има министри во владата. Имаше еден краток период кога немаше ниту еден министер. Тоа беше периодот кога почна војна во Македонија.
Сигурно е дека не беше згодно да ја почнат војната додека се во власта. Иначе сакаа да бидат власт но не успеаја во тоа, поради голот со пета на Амди Бајрам. Гол за кој ќе лежи 4 години во затвор.
трендафил
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by трендафил
СДСМ е десна партија. Партија која сака да ги задржи придобивките од претходниот систем е десна партија. СДСМ всушност и успеа да си ги задржи придобивките од претходниот режим. Директорите избрани од ЦК на тогаш единствената партија, со избраниот модел за приватизација станаа газди на фирмите. Бидејќи ги имаат парите, под своја контрола ги имаат ставено и медиумите, судството и се` што може да се добие за пари. Тука е корупцијата.
Tesko deka moze da se kaze deka se desna partija. Ne zaradi nesto drugo, nego ako bea desna partija prvo sto ke napravea ke bese denacionalizacija. A toj proces za SDSM e eden od najproblematicnite. Ednostavno go zapocnaa zasto moraa pred svetot da pokazat nesto i tolku. Koga bese VMRO se slucuvase nesto, koga se vratija ovie nema pak nisto. APsolutno nemozat da raskinat so nivnata ideoloska matrica koja e dlaboko vo nivnoto svakanje na rabotite. Zatoa i nemzoat da go sprovedat toj proces. TOa e edinstvenoto nesto koe dokolku go sprovedat kako sto treba i prakticno ke ja priznaat svojata greskaod vremeto, a toa e nacionalizacijata. Zatoa e oni daleku od desna partija. A brzoto bogatenje i vrskite so krupniot kapital ne gi pravi desnicari...Vo tranziccionite opstestva krupniot kapital se vrzuva so poinakvi krugovi ne so desnite partii
Мислам дека денационализацијата не ја почнаа од две причини. Скоро ниту еден нивен член нема национализиран имот, па нема што да им се врати. Членството на СДСМ е збогатено после национализацијата, односно го има присвоено тоа што државата го има одземено. Второ. Никогаш не давале пари за ништо на другите. Ниту К-15 на вработените на пример, иако на тоа ги обврзува колективниот договор. СДСМ всушност никогаш не признал ниту една грешка. Се согласувам дека капиталот во Македонија (и другите транзициони држави кои од ден на ден ги има се` помалку затоа што ја завршуваат транзицијата за разлика од нас) повеќе се врзува на мафијашка отколку на идеолошка основа. Затоа и е можно партии од типот на ДУИ, на пример, да станат дел од власта.
Pana
quote:
поради голот со пета на Амди Бајрам. Гол за кој ќе лежи 4 години во затвор.
Znaes samiot deka ne e taka. Vo zatvor ke lezi zasto ukrade platno vredno 750.000 evra.Za toa ke lezi. No,dodeka ima takvi kako tebe sto go branat Amdi ke ima eden kos Amdievci.Zasrami se!
трендафил
quote:
Originally posted by Pana
quote:
поради голот со пета на Амди Бајрам. Гол за кој ќе лежи 4 години во затвор.
Znaes samiot deka ne e taka. Vo zatvor ke lezi zasto ukrade platno vredno 750.000 evra.Za toa ke lezi. No,dodeka ima takvi kako tebe sto go branat Amdi ke ima eden kos Amdievci.Zasrami se!
Пак ќе прашам зошто Илко Георгиев, првообвинетиот во случајот Македонка не е во затвор и не се знае кога ќе оди.
Pana Pa mislam deka ajdukot e bolen inaku i za nego ima pravosilno resenie i samo prasanje na den e koga ke mu se pridruzi na drugar mu Amdi.
Strelec Трендафилчо... Џабе прашуваш по 100 пати... Ќе го стават и Илко Георгиев во затвор и пак ќе те потсетам што си пишувал!:) Како што те потсетив [url="http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?whichpage=8&TOPIC_ID=8799#172082"]ОВДЕ[/url]... Иако гледам не реагираш!:)
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Трендафилчо... Џабе прашуваш по 100 пати... Ќе го стават и Илко Георгиев во затвор и пак ќе те потсетам што си пишувал!:) Како што те потсетив [url="http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?whichpage=8&TOPIC_ID=8799#172082"]ОВДЕ[/url]... Иако гледам не реагираш!:)
Стрелченценце... Никаде не напишав дека Илко Георгиев нема да оди во затвор. Само прашав (малку ќе дополнам) зошто првообвинетиот и во исто време осуден Илко Георгиев уште не е во затвор и не се знае кога ќе оди, а Амди Бајрам е таму три седмици. Јас гледам една причина. Амди го победи кандидатот на власта на изборите за градоначалник на Шуто Оризаре. Да не мислиш дека Амди е во затвор затоа што е Ром, а Илко е на слобода затоа што е Македонец? Јас не мислам така. Ако ме прашаш ќе ти кажам што мислам окулу љубовта на водечката македонска партија во власта кон нас Македонците, иако мислам дека го знаеш моето мислење во врска со тоа. Колку време ќе треба да пројде за да отиде и првообвинетиот на отслужување на казната. Еден месец ли? Да не оди по два месеца по ГЛИГОРОВјански календар, по кој го чекаме враќањето на уставното име во ООН. Да се вратам на темава. Ми изгледа дека озборувачката машинерија на СДСМ е под контрола на непартијскиот ни Претседател (на кој, ако е ОБСЕ во право, 7% од гласовите не му се најлегални). Затоа и беа пуштени во оптек приказните дека на пример Манасиевски ќе го замени Пенов. Бучковски е во многу лоша ситуација, затоа што „неговите“ министри се всушност Бранкови, а тој не смее да помисли на реконструкција додека не обезбеди парламентарно мнозинство (дури и со учество на опозицијата), за да не му се случи тој да биде реконструиран, а министрите да останат. Дури и да се врати Буџаку. Македонската државничка Ал Каеда (на ДРЖАВНИКОТ) е присутна во сите пори на општеството. Лидер е во политиката, судството, стопанството, го креира јавното мислење (телевизии, печат, радија, разни интернет форуми, озборување пренесено од уста на уста...), образованието...
Jakov Црвенковски vs. Бучковски Продолжува битката меѓу Претседателот и Премиерот за тоа како треба Македонија да ги решава проблемите со Косово. Различните ставови меѓу Претседателот и Премиерот за одредени прашања не значи дека меѓу нив нема добра координација, се обидува денеска премиерот Бучковски да го ублажи судирот кој ескалираше вчера, кога тој му порача на Претседателот дека треба да се биде мудар и трпелив во односите со Косово. „Значи, во делот на надворешната политика имаме споделени надлежности со Претседателот на државата. Ако на моменти има различни мислења, тоа не значи дека нема добра координација“, рече Владо Бучковски, премиер. Македонскиот државен врв останува поделен и со спротивставени ставови околу ова прашање. Претседателот Црвенковски по средбата со Росин останува на својот став - тоа е воведување на визен режим и ние треба да преземеме нешто. „Доколку УНМИК остане на својот став за привремено одложување, а не повлекување на оваа мерка, Македонија ќе треба да преземе реципрочни мери“, се вели во денешното соопштение од кабинетот на Црвенковски. Премиерот Бучковски повторно со дијаметрално спротивен став. Во соопштението од неговиот кабинет по средбата со Росин се вели: „На разговорите двајцата соговорници констатираа дека во јавноста непотребно се пласирани груби дезинформации за воведување на т.н. визи меѓу Македонија и Косово“. Бучковски денеска се сретнал со Црвенковски за да му образложи дека визите се најмалиот проблем, вистинскиот проблем се царините кои Приштина има намера да ги воведе за македонските производи. Ова е втората рунда од дуелот меѓу двајцата највлијателни СДСМ-овци. Вторава е директна. Првата беше на нивниот вонреден конгрес, кога Претседателот не успеа да го исфорсира својот кандидат ггица Шекеринска за лидер на СДСМ. Во меѓувреме има и мали и поголемки кошкања и клоцања пред се од страна на Претседателот до Премиерот. Најчесто и тие се индиректни. Пример, Црвенковски се обидува да го “опструира“, Премиерот преку министерот за финансии. Поповски постојано има некакви забелешки на економските потези на Бучковски(гасоводен прстен, Тео Вајгел, еврообврзници), од проста причина што како дел од групата околу Шекеринска(зад кој стои нели Црвенковски) малку им е незгодно, да не евентуално успее некој потег на Бучковски, па он целосно да ги превземе конците во свои раце. Второ потајно кошкање е изборот на Иљоски за потпретседател на СДСМ. Најмногу замерки доаѓаат од Шекеринска. Со право зашто типови како Иљоски само ќе му го расчистат патот на Бучкоски да стане како беше она „капо ди тути капи“ или така нешто. Ќе прерасне ли ова во отворена борба или во добриот стар манир на добрите стари “црвени“ во “големата соба“ на Пленум ќе го испеглаат сето тоа. За мир во куќата нели и за доброто на народот. Или пак само фрлаат прав во очи на “плебсот“ да има со што да се занимава додека се вртка наоколу без работа итн итн..???
трендафил Факт е дека во судирот помеѓу Црвенковски и Бучковски, многу полесно му е на Претседателот (со 7% лажирани гласови според ОБСЕ). Пред се има уште 4 години мандат и нема интерпелации. (Евентуален атентат е можен на двете страни.) Потоа пратениците на СДСМ се бирани (и веројатно во поголем дел верни) на Црвенковски. Истото важи и за ДУИ и нивните пратеници. Доколку сака да направи нешто за Македонија, Бучковски мора да се судри и со „своите“ од ДУИ и коалицијата ЗА МАКЕДОНИЈА ЗАЕДНО. Единствена шанса му е да потражи помош од опозицијата. Јасно е и дека за цело време ќе биде мета на медиумите и големата озборувачка машинерија на СДСМ која и понатаму работи за Црвенковски. Тука се и странците, без чија подршка веќе повеќе од една деценија ништо не се случува во Македонија. И во војна и во мир. Кога се работи за тоа на чија страна е ДУИ, треба стално да се има на ум дека може да предизвикаат војна, па после Бучко да биде виновен за неа како што во 2001 година беше виновен Георгиевски. Којзнае во недак Боже таков случај колкави запирки би имала некоја нова рамковна од кои Бранко нема да отстапува. Дури и на локалните избори победија бранковистите (пред се` затоа што изборната кражба им е вообичаена). Бучковски води тешка борба. Треба да ја сочува и Македонија и СДСМ. До сега тие две работи беа спротивставени. Што доби Владо во наследство од Хари Костов? Држава без име, со катастрофален пад на индустријското производство и катастрофа во економијата, без контрола на државата во северозападниот дел од земјата, со непријатели во власта кои не смее да ги откачи, корумпирано општество и да не набројувам понатаму. Факт е дека Црвенковски тешко ќе се откаже од диригирањето со оркестарот на така наречените (додека прв човек е Бранко) социјал демократи. Да се надеваме дека нема да успее во тоа.
Jakov
quote:
Originally posted by трендафил Доколку сака да направи нешто за Македонија, Бучковски мора да се судри и со „своите“ од ДУИ и коалицијата ЗА МАКЕДОНИЈА ЗАЕДНО. Единствена шанса му е да потражи помош од опозицијата.
Тоа веќе и го стори му дозволи на Љубчо да добие парламентарна група, за возврат овој коалицира на локално ниво со СДСМ, примерот со Штип(како поголем град).
quote:
Originally posted by трендафил Тука се и странците, без чија подршка веќе повеќе од една деценија ништо не се случува во Македонија. И во војна и во мир.
Подршката ја има особено што доста мудро прибира околу себе си експерти од ЕУ, Вајгел, Димовски идр.
quote:
Originally posted by трендафил Што доби Владо во наследство од Хари Костов? Држава без име, со катастрофален пад на индустријското производство и катастрофа во економијата, без контрола на државата во северозападниот дел од земјата, со непријатели во власта кои не смее да ги откачи, корумпирано општество и да не набројувам понатаму.
Хари Костов ова го наследи од Бранко Црвенковски, тој истото тоа го наследи од Љубчо Георгиевски итн итн...значи тука се сите отприлика еднакви.
quote:
Originally posted by трендафил Факт е дека Црвенковски тешко ќе се откаже од диригирањето со оркестарот на така наречените (додека прв човек е Бранко) социјал демократи. Да се надеваме дека нема да успее во тоа.
Јас мислам дека, острите изјави на Црвенковски во врска со визите на Косово се резултат на неговата “нервоза“ токму поради тоа што седејќи во својот кабинет сваќа дека некој друг му ги штима инструментите спремајќи се и да му го диригира оркестарот кој толку време го командуваше. Можеби уште не повел, ама мислам дека Бучковски има иницијатива и надмоќ во досегашниов тек на натпреварот!
трендафил
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by трендафил Доколку сака да направи нешто за Македонија, Бучковски мора да се судри и со „своите“ од ДУИ и коалицијата ЗА МАКЕДОНИЈА ЗАЕДНО. Единствена шанса му е да потражи помош од опозицијата.
Тоа веќе и го стори му дозволи на Љубчо да добие парламентарна група, за возврат овој коалицира на локално ниво со СДСМ, примерот со Штип(како поголем град). Дека промената на партија не значи губење на статусот пратеник, предвидува Уставот на РМ. Друга работа е што под притисок на Црвенковски Уставниот суд (кој веројатно уште е под негова контрола) одовлекуваше со носење на одлуката.
quote:
Originally posted by трендафил Тука се и странците, без чија подршка веќе повеќе од една деценија ништо не се случува во Македонија. И во војна и во мир.
Подршката ја има особено што доста мудро прибира околу себе си експерти од ЕУ, Вајгел, Димовски идр. Проблем е што под притисок на Црвенковски, а за да ја добие подршката на странците во борба со него мора да им попушта. Тука Бранко и го удара. Со визите за косоварите, на пример.
quote:
Originally posted by трендафил Што доби Владо во наследство од Хари Костов? Држава без име, со катастрофален пад на индустријското производство и катастрофа во економијата, без контрола на државата во северозападниот дел од земјата, со непријатели во власта кои не смее да ги откачи, корумпирано општество и да не набројувам понатаму.
Хари Костов ова го наследи од Бранко Црвенковски, тој истото тоа го наследи од Љубчо Георгиевски итн итн...значи тука се сите отприлика еднакви. Не му остави Љубчо на Бранко економска катастрофа каква што Бранко му остави на Хари, а овој му ја пренесе на Бучко. А непријателите на Македонија во власта исто така не ги остави Љубчо, туку си ги донесе Бранко сам. И претпоставувам дека доколку Али Ахмети не ја нападнеше Македонија од Косово, економската ситуација ќе беше многу подобра. Пред војната бевме многу поблиску до ЕУ од Бугарија и Романија на пример, со истиот Георгиевски како премиер. Ќе повторам. Мислам дека назадувањето не е заслуга на влегувањето на коалицијата ЗА Македонија заедно во власта, туку на војната што ја почна Ахмети. (Доколку коалицијата не го подржувала)
quote:
Originally posted by трендафил Факт е дека Црвенковски тешко ќе се откаже од диригирањето со оркестарот на така наречените (додека прв човек е Бранко) социјал демократи. Да се надеваме дека нема да успее во тоа.
Јас мислам дека, острите изјави на Црвенковски во врска со визите на Косово се резултат на неговата “нервоза“ токму поради тоа што седејќи во својот кабинет сваќа дека некој друг му ги штима инструментите спремајќи се и да му го диригира оркестарот кој толку време го командуваше. Можеби уште не повел, ама мислам дека Бучковски има иницијатива и надмоќ во досегашниов тек на натпреварот! Не знам кој има предност, но штом кај Црвенковски се разбудил патриотизмот сигурно е дека нешто не е во ред. Се забележува и дека обезбедувањето на премиерот е многу посилно откако се закачи со Црвенковски, отколку кога му претеа Лавовите на пример.
intel
quote:
Originally posted by трендафил
Не му остави Љубчо на Бранко економска катастрофа каква што Бранко му остави на Хари, а овој му ја пренесе на Бучко. А непријателите на Македонија во власта исто така не ги остави Љубчо, туку си ги донесе Бранко сам.
Незнам дали освен Лав некој друг се восхитува на твоите таканаречени мудрости, можеби concrete ама и за него не сум сигурен. Твоево пишување најмногу ми коренспондира со некои Бугарски неделници од типот на Фокус и шат пат по некоја од нивните ТВ програми. Но нејсе, кога веќе си толку упатен во работиве за и околу економската катастрофа во Македонија како и за непријателите во Македонскта влада дај објасни само две работи па ќе продискутираме јас и ти како во старите добри времиња: 1,Каква беше економијата за време на владењето на ДПМНЕ 2,Дали борците на ОНА беа исклучиво непартиски војници подоцна слеани за прв пат во партија која се вика денес ДУИ, и дали ниту еден пратеник од коалиционот партнер(за пошироко членство немора да се трудиш)на ДПМНЕ не премина од собрание директно на фронт во она време кога Џафери изјави дека ДПА не можеше да си најде подобра невеста од Љубчо(дпмне-тогашно) П.С.И запамети дека не мора да правиш quote на цели текстови.
lav
quote:
Originally posted by intel Незнам дали освен Лав некој друг се восхитува на твоите таканаречени мудрости, можеби concrete ама и за него не сум сигурен.
Само затоа што сум споменат во ирационален контекст од подржувач на истото ....ќе (го) запрашам јавно: Гледаш ли само „Бугари„ (Бугарките не ги гледал !!!) пред вратите на Форумов абе кољега наш и ваш ...ти дошле и само меркаат и чекаат за да задремеш , та да веднаш земат учество , секако несакано од тебе.
трендафил
quote:
Originally posted by intel
Твоево пишување најмногу ми коренспондира со некои Бугарски неделници од типот на Фокус и шат пат по некоја од нивните ТВ програми. 1,Каква беше економијата за време на владењето на ДПМНЕ 2,Дали борците на ОНА беа исклучиво непартиски војници подоцна слеани за прв пат во партија која се вика денес ДУИ, и дали ниту еден пратеник од коалиционот партнер(за пошироко членство немора да се трудиш)на ДПМНЕ не премина од собрание директно на фронт во она време кога Џафери изјави дека ДПА не можеше да си најде подобра невеста од Љубчо(дпмне-тогашно) П.С.И запамети дека не мора да правиш quote на цели текстови.
За разлика од тебе не читам бугарски весници, па не можам да го коментирам тоа што во нив е напишано. Не гледам ниту нивна телевизија. Да одговорам: 1. Љубчо му остави на Бранко окулу 40% поголемо индустријско производство отколку што Бранко му остави на Хари, а овој му пренесе на Бучко. Според званичните статистички податоци. Треба ли да спомнам дека во времето на Љубчо прво имаше војна на нашата северна граница, што после ДУИ ја префрли во Македонија, што не е баш најповолно за економијата. Претходно за некои беше оправдување и војната во БиХ. Веднаш да кажам и дека оваа власт не има задолжено во странство за нови 500 милиона долари, а Телекомот беше продаден за помалку од 350 милиона. 2. Ако мислиш на Хисни Шаќири, тој со напуштањето на парламентот и одењето на фронт го напушти Џафери и се стави под команда на Ахмети. Додека беше под команда на Арбен не пукаше. Не беше ни подпретседател на Собранието. Тоа место (што сам го напушти) го доби за воените заслуги. Кој гласаше за него знаеме. П.С.: Не морам или не смеам да quote-ирам цели текстови.
intel
quote:
Originally posted by lav
Само затоа што сум споменат во ирационален контекст од подржувач на истото ....ќе (го) запрашам јавно:
ПОдобро да одговореше на ова:
quote:
2,Дали борците на ОНА беа исклучиво непартиски војници подоцна слеани за прв пат во партија која се вика денес ДУИ, и дали ниту еден пратеник од коалиционот партнер(за пошироко членство немора да се трудиш)на ДПМНЕ не премина од собрание директно на фронт во она време кога Џафери изјави дека ДПА не можеше да си најде подобра невеста од Љубчо(дпмне-тогашно)
quote:
Гледаш ли само „Бугари„ (Бугарките не ги гледал !!!!)
Ова е надвор од темата ма ај кога си веќе толку упорен: Лав јас сум многу јако типче така да Бугарките навистина не (сум) ги гледам што многу пати си кажал по разни форуми дека ти си ги гледал за 3 червени, види тоа и не ти е некој успех така да не верглај на празно. Си ги сакам и има доволно многу убави и преубави МАКЕДОНКИ наши но не и ваши "колега" лавче.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by lav
Само затоа што сум споменат во ирационален контекст од подржувач на истото ....ќе (го) запрашам јавно:
ПОдобро да одговореше на ова:
quote:
2,Дали борците на ОНА беа исклучиво непартиски војници подоцна слеани за прв пат во партија која се вика денес ДУИ, и дали ниту еден пратеник од коалиционот партнер(за пошироко членство немора да се трудиш)на ДПМНЕ не премина од собрание директно на фронт во она време кога Џафери изјави дека ДПА не можеше да си најде подобра невеста од Љубчо(дпмне-тогашно)
quote:
Гледаш ли само „Бугари„ (Бугарките не ги гледал !!!!)
Ова е надвор од темата ма ај кога си веќе толку упорен: Лав јас сум многу јако типче така да Бугарките навистина не (сум) ги гледам што многу пати си кажал по разни форуми дека ти си ги гледал за 3 червени, види тоа и не ти е некој успех така да не верглај на празно. Си ги сакам и има доволно многу убави и преубави МАКЕДОНКИ наши но не и ваши "колега" лавче.
КОЈ ли СПОМЕНА Червени овде , а ??? пс Само тој кој си ги „користел„ за намената за која и се споменати овде.
Jakov
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by трендафил Дека промената на партија не значи губење на статусот пратеник, предвидува Уставот на РМ. Друга работа е што под притисок на Црвенковски Уставниот суд (кој веројатно уште е под негова контрола) одовлекуваше со носење на одлуката.
Ај сега криво седи право збори,,,,,, Зошто би го притискал Бранко уставниот суд во корист на Љубчо. Ако Црвенковски не сакаше да му помогне на Љубчо(а зошто му помогна еден Господ знае)немаше да ги изгласа промените во законот за пратеници и Народна немаше да биде Парламентарна партија. [quote]Originally posted by трендафил Не му остави Љубчо на Бранко економска катастрофа каква што Бранко му остави на Хари, а овој му ја пренесе на Бучко. А непријателите на Македонија во власта исто така не ги остави Љубчо, туку си ги донесе Бранко сам. И претпоставувам дека доколку Али Ахмети не ја нападнеше Македонија од Косово, економската ситуација ќе беше многу подобра. Пред војната бевме многу поблиску до ЕУ од Бугарија и Романија на пример, со истиот Георгиевски како премиер. Ќе повторам. Мислам дека назадувањето не е заслуга на влегувањето на коалицијата ЗА Македонија заедно во власта, туку на војната што ја почна Ахмети. (Доколку коалицијата не го подржувала)
Не му остави економска катастрофа, ама му остави држава штотуку излезеан од војна. Му остави еден рудник кај Радовиш упропастен, му остави една Рафинерија со блесави договори за продажба на мазут колку што ни Кина не троши годишно. Му остави продаден Телеком кој цените ги дига како ќе му се ди*не на некоја будала од МАТАВ. За воља на вистината му ја остави ФЕНИ, амлку од малку посолидно опремена полиција и армија а да и нова премиерска резиденција, цакум пакум реновирана. [quote]Originally posted by трендафил Не знам кој има предност, но штом кај Црвенковски се разбудил патриотизмот сигурно е дека нешто не е во ред. Се забележува и дека обезбедувањето на премиерот е многу посилно откако се закачи со Црвенковски, отколку кога му претеа Лавовите на пример.
Ех сега, зарем мислиш дека после двајца Претседатели ќе се дрзне некој на Премиерот, тоа е симнување наназад.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
П.С.: Не морам или не смеам да quote-ирам цели текстови.
Не дека не смееш, туку попрегледно е и подобро за сите... Еве како јас во quote ја ставив само таа реченица на која што ти одговарам... Мислам дека е појасно вака, отколку да го ставев целиот твој пост! Инаку, не е тоа прекршување на постоечките правила!
трендафил
quote:
Originally posted by Jakov
Зошто би го притискал Бранко уставниот суд во корист на Љубчо. Ако Црвенковски не сакаше да му помогне на Љубчо(а зошто му помогна еден Господ знае)немаше да ги изгласа промените во законот за пратеници и Народна немаше да биде Парламентарна партија.
Не го притискаше судот да донесе уставна одлука, туку да го одложи донесувањето на истата. Не тврдам, но веројатно било предвидено одлука да се донесе по истекот на мандатот на овој пратенички состав.
quote:
Originally posted by Jakov
Не му остави економска катастрофа, ама му остави држава штотуку излезеан од војна. Му остави еден рудник кај Радовиш упропастен, му остави една Рафинерија со блесави договори за продажба на мазут колку што ни Кина не троши годишно. Му остави продаден Телеком кој цените ги дига како ќе му се ди*не на некоја будала од МАТАВ. За воља на вистината му ја остави ФЕНИ, амлку од малку посолидно опремена полиција и армија а да и нова премиерска резиденција, цакум пакум реновирана.
СДСМ беше во власта во време на војната, а избега откако веројатно го отствари тоа што го посакуваше. Не би сакал да ги набројувам фирмите упропастени во времето на Црвенковски. Еве, за да не се расправаме окулу оваа тема, ќе признаам дека во времето на коалицијата за промени имаше малку упропастени фирми затоа што претходната власт ги упропасти скоро сите. Телеком од 1 јануари требаше да има конкуренција. Монополот му беше со одреден рок. Истото важи и за Рафинеријата. Сегашната власт зема дивидента од Телекомот, не исплаќа разлика во цената за мазутот на Рафинеријата, а нема пари за многу работи што се исплаќаа дури и во војна. На пример К-15 на државните службеници. Плус сега наводно не се краде. Не значи ли сево ова дека економијата или ја водат дилетанти, или намерно ја уништуваат. Што се однесува до АРМ, воената сила во време на ВМРО-ДПМНЕ повеќекратно се зголеми во однос на наследената. Сега повторно се намалува. (Претопени тенкови што се добри за Словенија, Чешка и други земји членки на НАТО, приземјени авиони, вработување на професионални војници за кои не знаеме на чија страна ќе се борат во евентуална војна и кои дезертираа од Ирак...)
quote:
Originally posted by Jakov
Ех сега, зарем мислиш дека после двајца Претседатели ќе се дрзне некој на Премиерот, тоа е симнување наназад.
Хипотетички. Ако претседателите настрадаа во организација на премиерот во време на атентатот, со оглед на поговорката дека волкот влакната ги менува, ама табиетот не го менува, се` е можно.
Jakov
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Jakov
quote] Не го притискаше судот да донесе уставна одлука, туку да го одложи донесувањето на истата. Не тврдам, но веројатно било предвидено одлука да се донесе по истекот на мандатот на овој пратенички состав.
Одлуката на Уставен му беше обичен параван или подобро кец на десетка, на Црвенковски за да полесно ја промовира НП како парламентарна партија. Која е заднината на тоа, ќе видиме. Ако со тоа сакаше да го растури ДПМНЕ и да го ослаби, локалните избори покажаа дека се подзаеба. А дека ја матеше тука Црвенковски водата тоа е повеќе од јасно.
quote:
СДСМ беше во власта во време на војната, а избега откако веројатно го отствари тоа што го посакуваше. Не би сакал да ги набројувам фирмите упропастени во времето на Црвенковски. Еве, за да не се расправаме окулу оваа тема, ќе признаам дека во времето на коалицијата за промени имаше малку упропастени фирми затоа што претходната власт ги упропасти скоро сите. Телеком од 1 јануари требаше да има конкуренција. Монополот му беше со одреден рок. Истото важи и за Рафинеријата. Сегашната власт зема дивидента од Телекомот, не исплаќа разлика во цената за мазутот на Рафинеријата, а нема пари за многу работи што се исплаќаа дури и во војна. На пример К-15 на државните службеници. Плус сега наводно не се краде. Не значи ли сево ова дека економијата или ја водат дилетанти, или намерно ја уништуваат. Што се однесува до АРМ, воената сила во време на ВМРО-ДПМНЕ повеќекратно се зголеми во однос на наследената. Сега повторно се намалува. (Претопени тенкови што се добри за Словенија, Чешка и други земји членки на НАТО, приземјени авиони, вработување на професионални војници за кои не знаеме на чија страна ќе се борат во евентуална војна и кои дезертираа од Ирак...)
Вака една работа околу периодот 1998-2002г. Во тие 4 години владееше со РМ, владата на ВМРО ДПМНЕ на чело со Љубчо Г. И во војната кога СДСМ беа во широката коалиција власта не беше кај СДСМ него кај Љубчо. Неверувам дека некој верува дека тогаш работите ги водел СДСМ. А тоа што Љубчо го остави Бучковски да ја води одбраната на земјата и војната беше смислен потег на лидерот на ВМРО. Телеком и Рафинерија не се така едноставни случаи, особено не во уредувањето на цените и добивањето дивиденда. Не дека овие се нешто курнази па знаат као да се постават, ама има во тие договри многу црни дупки кои Љубчо ги знаел ама ги премолчел, инаку како тоа он би бил богат колку еден бизнисмен во РМ. Он нема фирма или фирмата му се викаше ДООЕЛ“Влада на РМ“. Нашата економија во моментов не ја водат дилетанти, ја води најконзервативниот министер што воопшто Македонија го имала во било која влада и во било кое миистерство. Никола Поповски бадијала е млад(релативно) кога има сваќања од пред 35 години и што е најлошо несака да се смени. Подржан од најплашливиот Гувернерот на НБМ, ете зашто на СДСМ економијата му е за (1-). За оружјето и тенковите авионите и се тоа околу, незнам. Знам една друга работа која мислам дека ние малите држави и народи мора да ја разбираме, а Америка пример никогаш нема да ја разбере. Ние неможеме да се тркаме со светот со авиони и оружје и не треба. Треба да се тркаме во знаење и образование. Што ќе ни се нас млазни воени авиони кога после 90секунди летање ни одат во друга држава....толку ни е нели....Тие пари да ги инвестираме во школи и факултети а не во резервни делови за блгарски тенкови.
Хипотетички. Ако претседателите настрадаа во организација на премиерот во време на атентатот, со оглед на поговорката дека волкот влакната ги менува, ама табиетот не го менува, се` е можно. [/quote] Ова е премногу заговорнички мислам дека е доволно за таа тема, нели. :)
трендафил Не е познато дека во време на војната Бучковски побарал нешто во врска со одбраната, а да не го добие тоа. Многу повеќе има добиено како министер во владата на Георгиевски, отколку како министер во владите на Црвенковски и Костов или што сега неговата влада троши за одбрана. Навистина, бевме во војна и нормално беше повеќе пари да се трошат за одбрана, но нејасно е како имаше повеќе пари и за култура, здравство, социјала, почитување на колективните договори. Како ЕСМ работеше со 1.000 вработени повеќе со пониска цена на струјата и многу други работи што сега звучат парадоксално. Доколку имаш докази дека Георгиевски незаконски се обогатил треба да ги доставиш до обвинителот Прчевски. Ние овде на форумов не можеме да направиме ништо. А ако се збогатил во согласност со законот, не гледам што има спорно. Зарем само тие од СДСМ имаат право да бидат богати? Јас лично, ако бирам помеѓу некој што зима за себе но остава и за мене и некој што не знае да створи ниту за мене ниту за себе, го бирам првиот. Да не зборувам ако превише зема од мене за да земе за себе, што е можно да е случај во моментов. Јас не ги знам деталите од договорот со Окта. Макпетрол и Нико Петрол имаат право на увоз на нафтени деривати, па ОКТА нема ни монопол. Откако дојде оваа власт на ОКТА не и се плаќа ништо, а со тие пари заштедени во буџетот не е направено ништо. А ако дојде некој како Георгиевски (или подобар од него) буџетот ќе има пари и да го плати тоа што е договорено (ако тоа навистина го пишува во договорот) и за К-15 што е договорено , а не се плаќа. Да потсетам дека одлуката на Врховниот суд за покачување на пензиите од 8%, владата на Црвенковски (до 1998) не ја почитуваше за да не банкротира наводно буџетот, а владата на Георгиевски ја овозможи исплатата. Се согласувам дека не можеме да се тркаме во оружје со светот, но мораме да бидеме посилни од УЧКите. Авионите треба да ги чуваме како спомен на последната битка кај Радуша што ја добивме грандиозно во голема мерка благодарение на нив. Нормално е дека СДСМ за најлошо нешто во Македонија го смета ВМРО-ДПМНЕ од времето на Георгиевски. Но во ситуација кога и на лаик му е јасно дека сега е полошо и покрај објективните проблеми, пред се` војната, што сега ја нема, притисокот за чесни избори и други работи што не и даваат на партијата комотно да излезе на избори, нормално е да дојде до недоразбирања и кавги. Нормално е и најголемиот виновник за тоа, Црвенковски, да се обиде вината да ја префрли на друг. Затоа што ја знае моќта на финансијската олигархија што сам ја створи.
Jakov
quote:
Originally posted by intel
Како и да е: -Живејте го животот среќни и весели како да СДСМ ќе биде 100 години на власт, но спремајте се како утре да дојде на власт ДПМНЕ и ДПА.
Taa 100-ta e zaebana rabota vo Makedonskava politika. I VMRO operirase so slicna izjava koga dojdoa na vlast, deka ke vladeat 100 godini, ama ispadnaa samo 4[:)]. Nemoj da ne gi(se) urocis. Baska moze da dojde vo takov slucaj NP na vlast tek togas go ebavme ежето во боцките. [:)][;)]
dejan sto e so NP?
Jakov
quote:
Originally posted by dejan
sto e so NP?
НП- ВМРО Народна Партија, много фини људи, кој от кој да незнаеш да одбереш.....тие ако дојдат....секој ден ќе слушаме ...“Па и Вие правевте така“....[;)]
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
СДСМ е единствената партија што има министри во владата без разлика кој е премиер, почнувајќи од Кљусев, преку Црвенковски, Георгиевски...
Па не би рекол дека СДСМ секогаш има министри во владата. Имаше еден краток период кога немаше ниту еден министер. Тоа беше периодот кога почна војна во Македонија.
Но затоа го имаа Али Ахмети во Призрен, Косово, територија под контрола на ООН, за да направи СДСМ повторно да има министри. За почеток со ВМРО-ДПМНЕ, а потоа со Али, односно со ДУИ.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Па не би рекол дека СДСМ секогаш има министри во владата. Имаше еден краток период кога немаше ниту еден министер. Тоа беше периодот кога почна војна во Македонија.
Но затоа го имаа Али Ахмети во Призрен, Косово, територија под контрола на ООН, за да направи СДСМ повторно да има министри. За почеток со ВМРО-ДПМНЕ, а потоа со Али, односно со ДУИ.
СДСМ го немаа Али Ахмети... Али Ахмети е производ на политиката што во тоа време ја водеа властите во Македонија! А тоа што сега СДСМ и ДУИ се во коалиција е ЕДИНСТВЕНО производ на тоа што меѓу ’македонските’ партии убедливо најмногу гласови доби СДСМ, а меѓу ’албанските’ партии убедливо најмногу доби ДУИ. Пред тоа омразата меѓу СДСМ и ДУИ беше обострана и коалицијата што тогаш се формираше беше третирана (од двете страни) исклучиво како ’несреќна реалност’!
f9 -Една исправка... Али Ахмети е производ на политиката што во тоа време ја водеа властите во Швајцарија. ...Да појаснам...после долгогодишно лекување од Шизофренија во Швајцарија, пациентот Али со помош на ослободителите на Косовскиот народ по потекло од Кичево и со сесрдна помош од демократите од САД дојде да ја посети Македонија со оружје и тука ни остана.
Pana
quote:
Али Ахмети е производ
....... na politikata sto vo toa vreme ja vodea VMRO-DPMNE i DPA.
intel Како и да е: -Живејте го животот среќни и весели како да СДСМ ќе биде 100 години на власт, но спремајте се како утре да дојде на власт ДПМНЕ и ДПА.
f9 Изгледа треба да го прашаме Фазли Велиу и Гзем Острени,а и Ахмети што тоа лошо виделе па се фатиле за оружје во времето на Вмро и Дпа,кога сите тројца ги немаше во Македонија со години. -Вистината е дека за позитивното учевство во кампањата на Косово на овие лица им беше овозможема мала контролирана војна со ограничен опсег во Македонија .
трендафил
quote:
Originally posted by f9
-Една исправка... Али Ахмети е производ на политиката што во тоа време ја водеа властите во Швајцарија.
Не сум сигурен дека Швајцарија го имаше под контрола Призрен, местото кај што беше Главниот штаб на ОНА. Не ми е јасно и како го оправдуваа отсуството од работа припадниците на Косовскиот заштитен корпус во времето кога беа во Македонија. Не мислам ни дека Швајцарија го прогласи Ахмети за обединувач на Македонија. Нели некој велеше дека Љубчо и Џафери сакале да ја поделат Македонија, па Ахмети ни го испратил Алах од небото за да се избори за унитарност. Човекот мораше да знае или требало да знае за убивања, масакрирања, киднапирања, палења куќи, запирање вода, етничко чистење, силување на машки и женски, да минира и што ли уште не, за да не задржи обединети. Во знак на благодарност за стореното СДСМ и влезе во коалиција токму со ДУИ.
трендафил
quote:
Originally posted by intel
Како и да е: -Живејте го животот среќни и весели како да СДСМ и ДУИ ќе бидат 100 години на власт, но спремајте се како утре да дојде на власт ДПМНЕ и ДПА.
Државни службеници, живејте среќно и весело без К-15, но спремајте се да го добиете.
lav
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by dejan
sto e so NP?
НП- ВМРО Народна Партија, много фини људи, кој от кој да незнаеш да одбереш.....тие ако дојдат....секој ден ќе слушаме ...“Па и Вие правевте така“....[;)]
Искрено се надевам дека не си со мисла оти „другава„ половина од политичката понуда кај нас во Македонија , набрзо ќе не внесат во НАТО и ЕУ (иако искрено и Јас сакам то да се случи и утре ако може , разбира НЕ сабајле...нели?))
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Па не би рекол дека СДСМ секогаш има министри во владата. Имаше еден краток период кога немаше ниту еден министер. Тоа беше периодот кога почна војна во Македонија.
Но затоа го имаа Али Ахмети во Призрен, Косово, територија под контрола на ООН, за да направи СДСМ повторно да има министри. За почеток со ВМРО-ДПМНЕ, а потоа со Али, односно со ДУИ.
СДСМ го немаа Али Ахмети... Али Ахмети е производ на политиката што во тоа време ја водеа властите во Македонија! А тоа што сега СДСМ и ДУИ се во коалиција е ЕДИНСТВЕНО производ на тоа што меѓу ’македонските’ партии убедливо најмногу гласови доби СДСМ, а меѓу ’албанските’ партии убедливо најмногу доби ДУИ. Пред тоа омразата меѓу СДСМ и ДУИ беше обострана и коалицијата што тогаш се формираше беше третирана (од двете страни) исклучиво како ’несреќна реалност’!
Прво не е точно дека коалицијата ЗА Македонија заедно на чело со СДСМ е етнички Македонска. Во неа има и Роми, Турци, Бошњаци, Срби, Власи. Сигурно има и Албанци што гласале за неа. Како такви можеа да бираат со кого ќе одат во коалиција. Или мислеа дека ДУИ повторно ќе стане УЧК доколку не влезе во власта. На кој начин ние ќе се избориме да се укинат постепено партиите со етнички предзнак, доколку во моментов МОРА да има албанска партија во власта, а не МОРА да има „ромска“, „турска“, „бошњачка“, „српска“, „влашка“, „грчка“, „бугарска“... Ова за мене е чист фашизам што Албанците ги става во надредена положба само врз основа на нивната етничка припадност. Па опозицијата во Македонија секагош имала повеќе гласови од Албанците, па никогаш не била во власта. Не станува ли полека Македонија земја во која живеат Албанци и Неалбанци. Македонците полека изгледа ги снемува. Мултиетичноста важи за сите, само за Албанците не. Се` додека дозволуваме повампирување на катастрофално лоши политичари, нема да имаме прогрес. Ќе се вртиме во круг додека вртлогот не не повлече на дното. Примерот со Црвенковски доволно добро го покажува тоа. Задоволен е и кога ќе загубиме со 0:3. Доколку е наш Претседател се разбира. Во спротевно можеби сме изгубиле и од него. Не само од Ахмети и Џафери.
Jakov
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by dejan
sto e so NP?
НП- ВМРО Народна Партија, много фини људи, кој от кој да незнаеш да одбереш.....тие ако дојдат....секој ден ќе слушаме ...“Па и Вие правевте така“....[;)]
Искрено се надевам дека не си со мисла оти „другава„ половина од политичката понуда кај нас во Македонија , набрзо ќе не внесат во НАТО и ЕУ (иако искрено и Јас сакам то да се случи и утре ако може , разбира НЕ сабајле...нели?))
Da veruvame deka ovie vtorive ke vikaat i vie taka pravevte(koga ne vnesovte vo nato)pri nasiot vlez vo EU.
трендафил
Скандал во МНР - Црвенковски не потпишал важни документи во Варшава
Биљана Секуловска, А1 телевизија 17.05.2005 Ова е време на објавување на војни - претседателот Црвенковски после серијалот препукувања со премиерот Бучковски, јавно ја повика на одговорност шефицата на дипломатијата. Црвенковски на самитот на советот на Европа во Варшава не потпишал 3 документи - за тероризмот и трговија со луѓе. Причината ја кажал и во говорот, ги поддржуваме документите, но не се поминати на влада. „Но пред да се пристапи кон потпишување потребна е проверка дека истите не се косат со уставот на Македонија“, вели Валентин Николовски портпарол на претседателот. Од кабинетот на Црвенковски прстот го вперуваат во МНР, не стигнале да подготват мислење, иако Црвенковски го бараше тоа. Така тој отиде со празни раце во Варшава. МНР му одговараат на Црвенковски - вашите советници погрешно ве брифираат, од кабинетот на Црвенковски одговараат - водењето на надворешната политика не се сведува на обвинувања, туку на работење, МНР нека не прави драма, не коментираме, не се спуштаме на нивно ниво. МНР ја гледа грешката во Црвенковски - оттаму велат погрешно е проценет моментот да не се потпишуваат документите. Освен тоа, во уставот јасно пишува - претседателот и без мислење на влада може да стави потпис затоа што беше навистина краток периодот. Во серијалот обвинувања доаѓа и констатацијата нека се прибере МНР од пат и нека почне да работат, Претходно, Црвенковски иако не јавно, но и замери сериозно на Митрева за тоа што не му ја објаснила тежината на настанот во Аушвиц и тој не се појави, што предизвика лавина критики упатени токму кон претседателот. Инаку Митрева заедно со Шеќеринска важи за една од најбитните луѓе на Црвенковски - после скандалот со Аушвиц, започна заладувањето на нивните односи. Освен тоа, Митрева мораше да бира меѓу Бучковски и Црвенковски. Иако таа инсистира на рамнотежа, изјавата за реципроцитет на визите на Косово е ист како оној на Бучковски. Очигледно е едно, Црвенковски не е доволно задоволен од нејзината наклонетост кон него.
dejan bre ovie od SDSM sto pravat?:p jas mislev mitreva uste se seta vo avstralija! pa taa koga si otide!
трендафил Изгледа дека Црвенковски на почетокот од политичката кариера му бил чирак на Киро Глигоров, па сега сака да воспостави мајсторски однос и Бучко да го праќа по бурек. Само заборава дека , според [url="http://www.president.gov.mk/biografija.asp#top"]биографијата[/url] на неговата веб-страна тој „својот прв мандат како претседател на Владата на Република Македонија го започна во 1992 година. Со само 29 години тој беше најмладиот шеф на влада во Европа. Како премиер и политичар, Бранко Црвенковски прв ја промовираше идејата за учество на партиите на Албанците во Владата на Република Македонија. Бранко Црвенковски успеа да формира широка коалиција со Либералната партија, Социјалистичката партија и Партијата за демократски просперитет.“ Разликата во години помеѓу Црвенковски и Глигоров беше скоро половина век, па беше нормално да му биде чирак. Бучко е помлад од Бранко само 50-тина дена, има повисок степен на образование (доктор е по право), ова не му е прва функција како на Бранко (бил министер во владите на Георгиевски, Црвенковски и Костов), па нормално е да не може да се стави во улога на чирак. Борбата продолжува. Без разлика кој ќе победи, се надевам дека нема да изгуби Македонија. Црвенковски има голем адут во рацете. Може да изработи да го испрати Бучковски во Хаг за Љуботен доколку му засмета. Дали во оваа кавга може да исползува некој трет на штета на Македонија?
Divider Branko usranko!
concrete
quote:
Originally posted by Divider
Branko usranko!
Divider mlado momce, kaj se bese izgubil????? A za ovoj vo melni pelenive....ne go potcenuvaj, nikogas ne go potcenuvaj....,sponzorite znaat naglo da menuvaat raspolozenie, zatoa vnimatelno..i dobro zagrejte stolica so toa NOVITE DECKI vo anlaiziranjeto na taktikata:):):)!!!!
Divider Бев во Хаг, Холанија, а таму, маката нивна, у нет кафе прескуп интернетот, а кај што бев на тој институтот имавме веме за само пола саат невно. 20 компутера на 35 души, па што попрво. Инаку, пробав приватно кај Љубе и Јохан, најрано можев 16-17 мај, а тогаш веѓе бев во Загреб па Скопје, а преку амбасадат ми рекоа дека не ми препорачуваат поради работата, да не ми прават проблеми на работа. немај гајле ти за новите дечки, убаво си работиме. А Сранко, си е Сранко, сака сеуште се да држи в раце, а не сакаат да му дадат. јебига, никој не го тераше да стануе прецедатељ-граѓанин. Поздрав на сите. П.С. за оние што сакаат да знаат. Љубе и Јохан се здрави-прави, од амбасадата им се наоѓаат постојано. П.П.С претседателот на младинската усташка организација на Хрватска му ги пегла кошулите на Милошевиќ. Па сега види сеирот. П.П.П.С. Политички е некоректно да не се вратат предметите за УЧК-ите во домашниот суд (оние 4 предмети). Така ми рекоа во ICTY кога прашав зошто, а исто така рекоа дека течко ќе се докаѓе вината за Љубе и Јохан по обвинението и дека да не било силното инсистирање од страна на македонската влада, Хаг ќе ги врател предметите за Љубе и Јохан на домшните судови бидејќи не спаѓаат во иста категорија со сотанатите тековни предмети во ICTY. Ова ми го кажа оној русинот, портпарол на обвинителството. Благодарам, за подетални информации, понатаму, кога ќе биат порасположен. Поздрав
dejan zosto ne ni prati 'Greetings card' [:p]
Divider Затоа што не можев воопшто. Не знаев што попрво. Плус имав премногу работа во институтот.
concrete [quote]Originally posted by Divider Благодарам, за подетални информации, понатаму, кога ќе биат порасположен. Поздрав Te oneraspolozi soznanieto koga se razbudi denta po vrakanjeto??? A be kaj jas toa ziveam neka si e.. majkata!!!!!!
dejan concrete[:(]
Divider Не бе Конкрит, не сум толку негативен. Не сум раположен бидејќи син ми пак е болен, има температура, а и бидејќи не ми е јасно како може човек кој има забрана за влез во германија да биде нашиот иден конзул (или беше вице-конзул) во Виена, човек кој не знае ниту англиски ниту германски да оди во Бон, а човек кој знае помалку англиски од син ми, оди за конзул во Кнабера и зошто од 38 места во амбасади и конзулати, рамковно одат околу 60% албанци кои немаат покрај незнаење јазик, ниту стаж (некои), ниту квалитет, итн. Плус, куп амбасади ќе одат под клуч на еден месец за да не им се дава плата на тамушните дипломати, за со тие пари да се уплатат и исплатат карти и патни трошоци за новоупатените. За тие работи и слични.
dejan toa ti e na branko 'prava...etnicka tolerancija.....ramkoven dogovor vo akcija' i slicni gluposti, i ako nekoj nema pojma od angliski ili makedonski, treba da odi za da ne se naljutat DUI!!
OooOo И ВО ВЛАДЕЈАЧКАТА ПАРТИЈА ПУКА ВО СДСМ враќаат партиски книшки Во Гевгелија, Валандово и во некои градови во Источна Македонија, дознаваме, на големо се враќале партиските книшки во општинските комитети на СДСМ. Дознаваме дека партиски членови со поголем стаж од СДСМ, а во Гевгелија и во Валандово и видни функционери од СДСМ, револтот и незадоволството од последните случувања во партијатаи поделеноста на табори ги искажувале токму со сопствено одење по комитетите и демонстративно враќање на партиските книшки. Дознаваме, исто така, дека незадоволството од кодошењето, лицемерството и потпикнувањата што ги прават некои членови кои се гребат за функции, ги натерало попринципиелните да ги фрлат книшките. Во некои разграноци толку биле влошени меѓучовечките односи, што поголем број од членовите воопшто не влегувале во партиските простории. Охрид спаѓа во подрастичните случаи откако СДСМ ја зеде власта и локално ниво, по долги години, така што на некои бивши и сегашни моќници од Охрид им пораснале апетитите. Борбата таму е кој ќе намести повеќе свои луѓе на директорски места, со што на идните парламентарни избори ќе имаат јако лоби за да влезат во горните редови во листите за пратеници, а и да им ги покриваат трошоците за кампањата. Внатрепартиската борба во СДСМ се вжештува, велат нашите извори, бидејќи за 12 дена треба да се заврши екипирањето на општинските комитети и на претседателството на СДСМ. Поделеноста и подметнувањата стануваат уште поактуелни по најавите на претседателот на СДСМ Владо Бучковски дека ќе има големо проветрување по општинските партиски организации. Многумина од оние што треба да бидат сменети се во незавидна состојба затоа што во лидерската трка, по заминувањето на Бранко во претседателскиот кабинет, застанале на страната на Бучковски. Тие сметаат дека Бучковски треба да им се заблагодари за поддршката со тоа што ќе ги остави на своите функции. Стравувањето за нивна смена било дека Бучковски можел под превезот на реорганизација на општинските разграноци каде што се намалија општините, да летнат од своите фотелји. Во партијата велат дека новиот шеф Бучковски сепак ќе стави свои луѓе за да го изолира влијанието на другите видни партиски функционери, вклучувајќи го и партискиот бивш број еден, претседателот Бранко Црвенковски. Партиски извори блиски до Црвенковски велат дека на Бучковски тоа тешко ќе му оди бидејќи Бранко имал голем рејтинг во партијата. (Г.Т.)
intel
quote:
Originally posted by lav
Па Бранковата Влада „стои„ на стаклени нозе , разбира се без „поддршката„ на тие чапункари-мамлази коаљициони. И остај друго него што тогаш ќе праи Стрелчо и Интељот??? Пана (ќе биде) сепак заштитен ...нели , оти искрено си го сака Бранчето?
Насловот на темата е Потреси во СДСМ, не Стрелчо,Пана и Интел. Пред некој ден плачеше за титлето со зборовите Почитуван господине БорисВМ.....а ти упорно си тераш по твое со Љ-то. Ако лечи си ги комплексите,баш се радувам кога на било кој начин можам да помогнам дури и на луѓе кои од дното на душата го мразат македонецот покрај нив само поради тоа што поинаку размислува бидејќи си има соодветно количество на сива материја.И воопчто не очекувам да ме разбереш, Ок е уживај во темава на која крајот ќе и биде ваков: Сдсмто како и Вмрто братче ќе си се дели, му дојде време. Дали ова ќе те направи среќен???? Мене ДА, затоа што сум сигурен дека за наредните избори ќе има колиција измиксна од Курто и Мурто. Таборите се веке јасни: Бучковски & Георгиевски Поповски & Груевски Кај ќе превали претседникот незнам ама ми делува накај вториве, кој па си е играч на долги стази-десет потега однапред-Каспаров се допаѓало тоа некому или не ама така е. Снимени се играчите Лав, а Македонија ќе си помине полека од парламнтарен на претседателски систем на уредување....и никој нема да примети..освен јас ти и другарчињава наши на форумов. П.С: ЗАчиналот е неизбежен.
Strelec
quote:
Originally posted by intel
Бучковски & Георгиевски Поповски & Груевски
Ova mi izgleda simpatichno!:)
concrete Predsedatelski sistem ??? A koj ke bide predsedatelot????? Vsusnost, na sto toa ke bide Predsedatel????
intel
quote:
Originally posted by concrete
Predsedatelski sistem ??? A koj ke bide predsedatelot????? Vsusnost, na sto toa ke bide Predsedatel????
Бизнисменот од Славејко Арсов,недајбоже.
Divider Не плашете се побогу, зарем џабе ли толку бргу купивме нов авион по претседателските избори. Нема и не смее да има во Македонија претседателски систем. И не е точно (барем не целосно точно) тоа за таборите. Забораватае да додадете кај Поповски-Гвуевски и Црвенковски. Ама нема да им успее перфидниот обид за колапс на системите на власта. Покрај форумџиите има и други кои будно ги следат настаните.
intel
quote:
Originally posted by Divider
И не е точно (барем не целосно точно) тоа за таборите. Забораватае да додадете кај Поповски-Гвуевски и Црвенковски.
Не си ме прочитал убаво, јас напишав: Бучковски & Георгиевски Поповски & Груевски Кај ќе превали претседникот незнам ама ми делува накај вториве, кој па си е играч на долги стази-десет потега однапред-Каспаров се допаѓало тоа некому или не ама така е.
Divider
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Divider
И не е точно (барем не целосно точно) тоа за таборите. Забораватае да додадете кај Поповски-Гвуевски и Црвенковски.
Не си ме прочитал убаво, јас напишав: Бучковски & Георгиевски Поповски & Груевски Кај ќе превали претседникот незнам ама ми делува накај вториве, кој па си е играч на долги стази-десет потега однапред-Каспаров се допаѓало тоа некому или не ама така е.
Затоа и ти реков да го додадеш и него кај вториве, бидејќи на првиве (особено на Бучко) мошне убаво му е јасна сликата. Држалникот сега преку Гвујо се обидува да издејствува некои работи, а преку Поповски да си ја поврати изгубената партија.
concrete Divider, spomna toa avionceto od 10+ milioncinja$$$$$$$......nemate li nekoj poevtin sistem??????
Strelec
quote:
Originally posted by Divider
Држалникот сега преку Гвујо се обидува да издејствува некои работи...
И ќе успее!
quote:
Originally posted by Divider
...а преку Поповски да си ја поврати изгубената партија.
Не му треба партијата... Пратениците на Поповски и на Груевски во наредниот состав на парламентот ќе изгласаат големи ингеренции за претседателот, а Бранко сигурно ќе си биде претседател уште плус еден мандат... Бучко и Љубчо ќе останат со прстот во уста!
Strelec Последната анкета на ИРИ вели дека најпопуларен политичар во Македонија моментално е Груевски за кого се изјасниле 14,9%. Од останатите кои што беа спомнати во горенаведените комбинаторики, за Бранко Црвенковски се изјасниле 7,3%, за Љубчо Георгиевски 2,9%, за Бучковски 2,5% итн... Па сега земете ги калкулаторите!
intel
quote:
Originally posted by Divider
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Divider
И не е точно (барем не целосно точно) тоа за таборите. Забораватае да додадете кај Поповски-Гвуевски и Црвенковски.
Не си ме прочитал убаво, јас напишав: Бучковски & Георгиевски Поповски & Груевски Кај ќе превали претседникот незнам ама ми делува накај вториве, кој па си е играч на долги стази-десет потега однапред-Каспаров се допаѓало тоа некому или не ама така е.
Затоа и ти реков да го додадеш и него кај вториве, бидејќи на првиве (особено на Бучко) мошне убаво му е јасна сликата. Држалникот сега преку Гвујо се обидува да издејствува некои работи, а преку Поповски да си ја поврати изгубената партија.
Лееееееееее, абе додаден е.
lav (едитирано од адми9нистратор)
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Последната анкета на ИРИ вели дека најпопуларен политичар во Македонија моментално е Груевски за кого се изјасниле 14,9%. Од останатите кои што беа спомнати во горенаведените комбинаторики, за Бранко Црвенковски се изјасниле 7,3%, за Љубчо Георгиевски 2,9%, за Бучковски 2,5% итн... Па сега земете ги калкулаторите!
Интересен е редоследот на политичарите од власта. Кај нив прв е Али Ахмети цо 10,3%, втор Киро Глигоров со 8,2%, трет Црвенковски со 7,3%, па Тито Петковски со 6%, Владо Бучковски со 2,5%. Јосип Броз има бедни 0,2%. Симпатизерите на десната СДСМ се уште подесно ориентирани, односно се враќаат уште поназад. Најпопуларен за нив е пензионерот Глигоров, па непартијскиот Црвенковски. Фалеше уште Тито Петковски да биде втор, па да бидат наредени по старост. Мислам дека ова ќе се случи за неколку месеци. Изгледа дека ни симпатизерите на македонските партии од власта не се задоволни од сегашноста, за разлика од Албанците. За кого работи владата?
lav
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Последната анкета на ИРИ вели дека најпопуларен политичар во Македонија моментално е Груевски за кого се изјасниле 14,9%. Од останатите кои што беа спомнати во горенаведените комбинаторики, за Бранко Црвенковски се изјасниле 7,3%, за Љубчо Георгиевски 2,9%, за Бучковски 2,5% итн... Па сега земете ги калкулаторите!
Интересен е редоследот на политичарите од власта. Кај нив прв е Али Ахмети цо 10,3%, втор Киро Глигоров со 8,2%, трет Црвенковски со 7,3%, па Тито Петковски со 6%, Владо Бучковски со 2,5%. Јосип Броз има бедни 0,2%. Симпатизерите на десната СДСМ се уште подесно ориентирани, односно се враќаат уште поназад. Најпопуларен за нив е пензионерот Глигоров, па непартијскиот Црвенковски. Фалеше уште Тито Петковски да биде втор, па да бидат наредени по старост. Мислам дека ова ќе се случи за неколку месеци. Изгледа дека ни симпатизерите на македонските партии од власта не се задоволни од сегашноста, за разлика од Албанците. За кого работи владата?
Најверојатно за тој кој ја „избрал„ ...па за себе (што е човечки и разбирливо барем за мене) па за ....дрн дрн дрн лица , да не кажам „особи„.
Strelec lav, досега најмалку десет пати си опоменат потфорумот за политика да не го злоупотребуваш за дискусии поврзани со правилата на Forums.VMacedonia... Твоето обраќање кон intel сега ќе го избришам (едитирам), а иста судбина ќе доживее и секој друг пост на кој што му е местото на друг потфорум!
Divider
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Divider
Држалникот сега преку Гвујо се обидува да издејствува некои работи...
И ќе успее!
quote:
Originally posted by Divider
...а преку Поповски да си ја поврати изгубената партија.
Не му треба партијата... Пратениците на Поповски и на Груевски во наредниот состав на парламентот ќе изгласаат големи ингеренции за претседателот, а Бранко сигурно ќе си биде претседател уште плус еден мандат... Бучко и Љубчо ќе останат со прстот во уста!
Strelec, тебе ти е гајле, таму во Мисисага, во Канада, па ни продаваш памет нам, кои останвме да не го дозволиме тоа што се подготвува. Нема да успее, нема да се дозволи толкаво уназадување на МК. Безмерно уназадување нема да има. Има македонци, нема да се дозволи. А кој ќе остане со прстот во уста? Македонците!! Со таквите политичари како оние за кои провоцираш и ко божем пропагираш колку да провоцираш, за веројатно да ти биде интересно, и нивните симпатизери заулени и заблудени. Провоцираш велам, бидејќи не верувам некој, па и на твои години, кој, ете, заминал и видел дека не е се на планетава како на МРТВ што е прикажано. Или грешам? Како и да е, чаре се се се наоѓа. Верувајте ми. П.С. Конкретен, има и поефтини системи од авиончето, тој го споменувам бидејќи е омилениот на држаЛникот ус(б)Ранко Црвенковиќ. To do away with a bang! Има и други начини. Си припомнуваш на Ѓинѓиќ. Тоа беше добар погодок нели.
Divider Исто така би молел да не ми стои понатаму сегашниот напис под аватарот, бидејќи тоа е израз на самоволие и деспотизам (нечие, на форумов) за кое ми се чини дека беше надолго и нашироко дискутирано. Нели мајтап ќе си играме како деца. После ќе рече некој дека немало одлив на форумџии оттука!!
concrete Nesto da prasam...ko Dejan :):):)... so toa proporcionalniot sistem izbranite pratenici ke bidat sopstvenici na stolceto vo Parlamentot ili toa ke i pripaga na partijata t.e. ako nekoj smeni "naglo" politicki stav, si odi doma, a na negovo mesto doaga sledniot od partiskata lista...ili ????????? Ili Vrhovniot Sud ke vadi po potreba po nekoj zajak od sesirot?????
Strelec Posledniot primer so pratenicite od VMRO-NP kazhuva deka pratenicite se sopstvenici na pratenichkiot mandat... Toa znachi deka ako Jakov bide izbran kako kandidat na DPA, utre mozhe slobodno da si se prefrli vo DUI... Ama togash neka mu ja misli od dejan shto kje go snajde... na dejan kje mu se gadi od Jakov!:)
intel СДСМ се подели на бучковисти и бранковисти Додека Бранко Црвенковски беше лидер, СДСМ никогаш не била поединствена, а сега наместо да работиме за доброто на граѓаните, се занимаваме само со тоа кој е "бучковист", а кој "бранковист". Ги повикувам сите јавно да кажат кој е кој, па да расчистиме. Со оваа реплика пратеникот на СДСМ Игор Ивановски одговори на обвинувањата на делегат од Прилеп дека "Црвенковски со своите изјави им нанесувал штета на Владата и на партијата, а вработувал и вмровски советници". [url="http://217.16.70.236/?pBroj=2784&stID=56977"]poveke[/url]
Jakov Deleni ne deleni uste godina dena imaat posle toa ke mozat da se zdruzat pak, 4 godini u senka ke razmisljaat ke vlecat pouki ke se smiruvaat eee ima vreme..
Strelec So proporcionalniot sistem koj shto e vo sila, dokolku opozicijata ne se obedini, Partiite shto se na vlast kje dobijat ushte eden mandat! VMRO-DPMNE i VMRO-NP samo dokolku nastapat zaedno mozhat da smetaat na promena na vlasta... A jazot pomegju niv raste li raste!
Jakov Do 2006 Narodna ke ostane na 2 % podrska i nema ni da vleze u parllament
Divider Wishfull thinking Јакове, гладна кокошка просо сонува!!! Не умри магаре до зелена трева!!!
Jakov
quote:
Originally posted by Divider
Wishfull thinking Јакове, гладна кокошка просо сонува!!! Не умри магаре до зелена трева!!!
I Pana vaka skokase[;)] vo mart...pa posle topici mu otvoraa [:)][:)]
Divider Без гајле, дека ќе има пратеници од НП ќе има, колку е прашање на добра кампања, добра работа на терен и слично. не велам дека власта ќе ја освои, ама дека ќе има пратеници, и тоа не помалку од двоцифрена бројка. И СеДеСе ќе има и ДПМНЕ ќе имаат. Кој ќе формира влада, не прејудицирам, но дека може да се слуичи да биде климава коалициона влада, ништо чудно, имајќи превид дека ќе има закон за предизборно коалицирањље, т.е секој сам на избори, да нема предизборно окоалицирање! Ќе видиме! Но, нереално е да се мисли дека нема да има НП пратеници!
Jakov Bitno Jakov da si zema 50 000 plata plus 50 000 pausali a na Dejan ke mu kupi sirup protiv gadenje. Inaku Jakov bi sakal da vleze preku PCER, a da premine po moznost vo SOZM...ama id DPA ne e losa..... Deki nema ljutis politika e ova....[;)]
concrete Znaci dobar prizemen biznis ke si ostane politikava , nisto od drugite "vozviseni" ideali i slicni gadlivi supstanci??? Ima li nekoj zainteresiran za edna nova MFP , Herr Haider i pajtasite po Evropa vetuvaat moralna,materijalna i logisticka poddrska...ili da ja prefrlime diskusijava na biznis forumot?????
Jakov Moze i preku takva zasto da ne....so 1.1 evro benzin od vecerva...i so partija kako na Herr Jorg bi vlegol vo SObranie...nema gajle 4 godini mandat i opaaa penzija...milina
Strelec Кавга при изборот на нови локални лидери Долга ноќ во СДСМ Изборот на новите локални лидери во СДСМ поминаа со многу кавги меѓу локалното членство и долги изборни конвенции кои траеле до раните утрински часови, дознаваме од партиски извори. Најжешко било во Гостивар каде изборната конвенција, што траела цела ноќ, вчераутро била прекината, а во Куманово по долга дебата било одлучено за претседател на локланите социјалдемократи да биде избран адвокатот Виктор Божиновски. Тој е шеф на кабинетот на актуелниот градоначалник на Куманово. Неговиот противкандидат-пратеникот Иван Атанасовски ја повлекол кандидатурата по телефонскиот разговор што го имал за време на изборот. Дознаваме дека Атанасовски се откажал од изборот поради добиеното ветување дека ќе биде ставен на листата за пратеници на наредните избори. За претседател на општинската организација во Аеродром бил избран Никола Велковски. Тој од претходниот премиер Бранко Црвенковски беше сменет поради "незадоволителни" резултати како директор на Градскиот трговски центар. Игор Ивановски, кој беше утврден како единствен кандидат од Претседателството на СДСМ, се откажал од претседателската кандидатура. Тој, како што дознаваме, му соопштил на партискиот лидер дека поради презафатеност како советник на Претседателот на државата и пратеник не ќе може да ја исполни довербата на членството. За претседател на општинската организација во Охрид повторно е избран Ацо Велески.
lav Можеби и овде „има„ некои од разликите помеѓу актуелниот и поранешниот (во една емисија кажа дека повремено се замислува како) председател на сдсм. БУЧКОВСКИ МОЛЧИ, МЕДИУМИ ШПЕКУЛИРААТ Црвенковски обвинет за кризата во Кондово Ќе провериме се што било речено на А1 и на Канал 5 за да видиме што значи тоа и дали нешто треба да се преземе, вели Александар Прчевски, државен јавен обвинител Не би сакал да коментирам изнасилени конструкции со шпекулативни тези, дадени за еднократна и дневна политичка употреба, изјави за "Дневник" шефот на државата Бранко Црвенковски, по завчерашните обвинувања од некои медиуми дека тој има интерес од безбедносната криза во земјава. Во кабинетот на Бучковски вчера "немаа коментар" за обвинувањата изнесени на двете телевизии. И Црвенковски вчера одби да коментира "изнасилени конструкции со шпекулативни тези".